Veikko Huuska

Luodaanko Lähi-Itään ISISin häviön jälkeen uusi Sunni-valtio, "Sunni-Stan"?

Syyrian kohtalo – jaetaanko valtio viivottimella? Uusi Sunni-valtio luotava

*

Skenariot sen suhteen, mitä Syyriassa tehdään, - sitten kun Islamilainen valtio on lyöty, lentelevät jo ilmassa.  Syyria, tuo suurvaltojen kohtaamisajon kohde, on jo viidettä vuotta sodan kourissa.  Jotain tapahtuu, mutta mitä.  Näkemykset tulevasta vaihtelevat skaalan äärestä toiseen.

Tässä yksi pohjapiirros.

*

Yhdysvaltalainen diplomaatti ja YK-kriitikko John Bolton https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Bolton kirjoitti viikko sitten The New York Timesissä, että tavoitteena on ensinnä tuhota ISIS ja sitten luoda uusi Sunni-väestöön perustuva valtio (”Sunnis-Stan”, vertaa: Kazakstan, Tadzikistan, Kurdistan, Islamistan etc).

Boltonin taustat Reaganin ja Bush jr:n hallinnossa ja YK-lähettiläänä, tuolloisen voimakkaan YK-kriittisen ja unilateraalin politiikan edustajana näkyy luonnollisesti hänen kannanotsaan.

Näin Bolton NYT:ssä 24.11.2015;

Ennen kuin herra Obaman tehottomat ponnistelut voimistaa sotatoimet islamilaisen valtion (ISIS, ISIL, Daesh) nujertamiseksi johtavat lopulliseen tulokseen, tarvitsemme selkeän tavoitekuvan, jonka voimme yhdessä jakaa NATOn jäsenmaiden ja muiden liittoutumaan osallistuvien valtojen kesken siitä, millainen on se valta, joka tulee ISISin tilalle.

On kohdistettava kriittinen huomio tämän ongelman ratkaisemiseksi ennen kuin harkitaan varsinaisia toimintasuunnitelmia.  Strategia ei saa rakentua alhaalta ylös, vaan toimintasuunnitelman tulee muotoutua sen mukaan, minkä olemme muotoilleet lopulliseksi tavoitteeksemme.

Nykyhetken realiteetti on tämä: sekä Irak että Syyria ovat romahtaneita valtioita, molemmat.  Menetettyjä valtoja, kuten olemme havainneet.

Islamilainen valtio on luonut, paloitellut uuden valtion, jälki-Osmannilaisen valtakunnan asujaimistosta.  Se on rakentunut sunnivaltaisen väestön perustalle, ja sitä yhdistää taistelu presidentti Bashar al-Assadin hallintoa sekä Iranin ohjailemaa (sätkynukke) Irakin hallitusta vastaan.

Toinen havainto on tämä: vuosien ponnistelujen jälkeen sukeltautuu myös, de facto, esiin itsenäinen Kurdistan.

*

Jos tätä taustaa vasten, islamilaisen valtion kukistaminen merkitsee vallan palauttamista mr. Assadin hallinnolle Syyriassa ja Iranin nukkehallitukselle Irakissa, tulos ei ole laisinkaan toivottava.  Sen sijaan pyrkimällä muotoilemaan uudelleen ensimmäisen maailmansodan jälkeinen kartta Lähi-Idässä (ns. ”viivotinvaltiot”, VH), Washington osoittaisi tunnistavansa uuden geopolitiikan. 

Paras vaihtoehto on luoda uusi itsenäinen sunnivaltio (Sunni-Stan), joka kokoaa yhteen Koillis-Syyrian ja Länsi-Irakin alueiden sunniväestön.

*

Tämä ”Sunni-Stan” on taloudellisesti vahva öljyntuottaja valtio (tosin se joutuisi pitämään neuvoa Kurdistanin kanssa), ja se voisi muodostaa suojavallin sekä herra Assadin että Baghdadia hallitsevan Iran-liittouman suuntaan.  Persianlahden arabi-valtioiden toimijat, jotka tähän mennessä jo lienevät tiedostaneet niitä itseään koskevat riskit, jotka islamilaisten extremistien (Daesh) perustama valtio muodostaa, voisivat tarjota merkittävää rahoitusta näin syntyvälle uudelle valtiolle.  Ja Turkki, - joka edelleenkin on NATOn jäsen ja lännen liittolainen, mitä älkäämme unohtako – saisi vakautta tärkeälle etelärajalleen, jonne muodostuva uusi valtio olisi sen kannalta vähintäinkin siedettävä.

*

Toiminnallinen itsenäisyys Kurdistanille vahvistaisi tätä lähestymistapaa.  Kurdeista on vihdoinkin muodostunut liian vahva voima Baghdadin ja Damaskoksen kannalta; enää ne eivät niitä sysiä ympäriinsä. 

Kurdit eivät tule taipumaan mikäli heitä nyt yritettäisiin pakottaa luopumaan alueista, joihin heidät Mr. Assad Syyriassa ja toisaalta Irakin shiia-miliisit ovat ajaneet.

Kurdit kohtaavat edelleen valtavia haasteita, kuten vaarallisen epävarmat rajalinjat, eritoten Turkin suuntaan.  Mutta Kurdistanin itsenäisyys, joka saisi kansainvälisen tunnustuksen, olisi Yhdysvaltain etujen mukaista.

*

Väärinkäsitysten välttämiseksi todettakoon, että tämän uuden Sunnivaltion hallitus ei todennäköisestikään olisi mikään Thomas Jeffersonin (Yhdysvaltain ylevän perustuslain luoja, VH) demokratiakriteerit täyttävä moniin vuosiin.  Mutta kyseessä on alue, jossa vaihtoehdot maallisen sotilasvallan tai puoliautoritaaristen hallitusten välillä ovat rajalliset. (”alternatives to secular military or semi-authoritarian governments are scarce”).

Turvallisuus ja vakaus ovat riittäviä tavoitteita.

*

Kuten teimme (Yhdysvallat) Irakin kanssa 2006 ”Anbarin herätys” (”Anbar Awakening”), vastaiskun kapinallisia kohtaan, joka syrjäytti Al Qaidan sen valta-asemista Irakin maakunnissa, me ja muut liittokunnan voimat voimme voimaannuttaa elinkelpoiset sunnien johtajat, mukaan lukien heimoviranomaiset, jotka ovat menestynet olemassaolevien sosiaalisten rakenteiden ylläpitäjinä.  Ei epäilystäkään että tämä käsittää myös Irakin ja Syyrian Baath-puolueen entisiä toimihenkilöitä; mukana tulisi olemaan myös jokunen Syyrian opposition maltillisen siiven johtajia.  Kaikki he ovat parempia kuin islamilaiset ääriainekset. (”All are preferable to the Islamist extremists”)

*

Arabian monarkioiden, kuten esimerkiksi Saudi-Arabian, tulee paitsi rahoittaa voimakkaasti uutta valtiota sen kaikkinaisissa tarpeissa, myös varmistaa sen vakaus ja toimintakyky radikaaleja voimia vastaan. 

Ja vielä kerran, meidän tulee julistaa Jordania ”protektoraatiksi”, joka kuuluu Yhdysvaltain ”vaikutuspiiriin”. (..declared a Jordanian ”protectorate” in an American ”sphere of inluence”); toistaiseksi, kunnes syntyy uusi valtio.

*

Tämä esitys Sunni-valtiosta poikkeaa jyrkästi Venäjän-Iranin akselin hautomista visioista, samoin kuin heidän tukemiensa tahojen (Hizbollah, mr. Assad ja Teheranin tukema Baghdad) näkemyksistä.  Heidän tarkoituksenaan on palauttaa Irakin ja Syyrian hallitus valtaan entisten rajojen puitteissa, ja tämä on fundamentaalisesti vastakkainen Yhdysvaltain, Israelin ja ystävällismielisten Arabi-valtojen intresseihin nähden. 

Siksi ehdotukset Yhdysvaltain-Venäjän isisisin vastaisesta taistelukoaliitiosta ovat epämielekkäitä.

*

Syyriassa Moskova tahtoo dominoida hallitusta – mr. Addadin kera tai ilman  Assadia – ja turvata Venäjän Tartusissa sijaitsevan meritukikohdan sekä Latakian lentotukikohtansa.  Teheran tahtoo jatkaa alawiittien ylivallan mukaisesti, sekä taata täysi suojelu Hizbollahille niin Libanonissa kuin Syyriassakin.

*

Irakin tavoin Venäjä ja Iran haluavat sunni-alueiden palaavan Baghdadin valvontaan, sekä vahvistaa eri tavoin Irakin alueellista vaikutusvaltaa.  Ne pyrkivät samaan myös Kurdistanissa, mutta niiltä puuttuu kyky vaikuttaa siellä.

*

Monet sunnit tukevat tänään islamilaista valtiota samoista syitä, kuin mistä he kerran tukivat Al Qaidaa Irakissa; koska he tarvitsevat suojaa Teheranin dominoivaa Baghdadin valtaa vastaan.  Sunnien houkuttelu isalmilaisen valtion vastaiseen taisteluun on turhaa, koska ISILin nujertaminen toisi vallan takaisin mr. Assadilla ja hänen kaltaisilleen, tai shiiojen hallitsemalle Baghdadille joka tapauksessa, on turhaa, päinvastoin se vahvistaa heidän tukeaan jihadisteille.  Miksi he vaihtaisivat puolta?

Senpä vuoksi, kun islamilainen valtio tuhotaan, Yhdysvaltain olisi jatkettava kauaskatseisena tavoitteena luoda uusi Sunnien valtio.  Vaikka se epäilemättä onkin vaikeaa aivan lähitulevaisuudessa, aikaa myöten tämä on toimi, joka eniten edistää tulbulentin alueen järjestystä ja vakautta.

*

Tähän tapaan visioi viikko sitten yhdysvaltalainen diplomatti John Bolton.  Artikkelin julkaisi The New York Times ti 24.11.2015.  Lue täältä:

http://www.nytimes.com/2015/11/25/opinion/john-bolton-to-defeat-isis-create-a-sunni-state.html?_r=0

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Lähtökohtaisesti Syyria ja Irak ovat Ranskan ja Englannin Ottomaanien hallinnon rippeistä kokoamia hallintoalueita. Toisin sanoen siirtomaavallan jäämistöä ja sellaisenaan joutavat historian tunkiolle.

pekka numminen

"Tämä ”Sunni-Stan” on taloudellisesti vahva öljyntuottaja valtio..."

Mihinköhän tuo "öljyntuottajavaltio" perustuu? Ei ainakaan tiedossa oleviin öljykenttiin.

http://1389blog.com/2014/06/12/hows-that-support-f...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

moi,

Tuo ZeroHedgen juttu oli päivätty 12.6.2014.
Sen jälkeen on media kertonut mm. seuraavaa:
”3 000 000 $ / päivässä: Isis tienaa jättisumman myymällä öljyä”
”Ääri-islamistisen Isis-järjestön pääkohteiksi Syyriassa ja Irakissa ovat muodostuneet öljy- ja kaasukentät, arvioivat ABC Newsin haastattelemat analyytikot Lähi-idässä.
Iso osa Isisin rahavirrasta keskittyy nimenomaan mustassa pörssissä myytävään öljyyn, jota he saavat valtaamiltaan öljykentiltä, ABC kertoo.

Isis valtasi eri lähteiden tietojen mukaan Palmyran kaupungin lähellä sijaitsevan Shaarin kentän heinäkuun puolivälin jälkeen. Isis taisteli Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojavastaan. Taisteluissa kuoli uutiskanavan mukaan 270 presidentin hallinnon kannattajaa.

Syyrian hallinto on sanonut vallanneensa kentän takaisin, mutta Isis on vastannut sanoen, että järjestö tuhosi kentän kokonaan.

Taistelut öljy- ja kaasukentillä ovat aiheuttaneet laajoja katkoksia energian toimituksessa ympäri Syyriaa.

ABC Newsin haastattelemat analyytikot Robin Mills ja Theodore Karasik arvioivat, että Isis pyrkii valtaamaan energiantuotantolaitoksia siksi, että he kehittävät itselleen omaa talousjärjestelmää.

Analyytikot sanovat, että Isis ei sinällään pystyisi tekemään saamallaan kaasulla tai öljyllä juuri mitään, joten he myyvät sitä eteenpäin.

Analyytikot arvioivat, että Isis saa päivittäin jopa kolme miljoonaa dollaria öljyn myynnistä. Arviot perustuvat sille, että Isis on vallannut öljykenttiä myös Irakista. Analyytikot sanovat ABC Newsille, että öljyä pumpataan enemmän todennäköisesti Syyriasta kuin Irakista.

Koska myynti tapahtuu mustan pörssin kautta, analyytikoiden mukaan öljystä pyydetään noin 30 dollaria barrelilta.”
Lähde: Ilta-Sanomat 4.8.2014; http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12887217607...
*
YLE 16.11.2015:
”Isis elää öljyllä – Syyrian öljykentät äärijärjestön hallussa
Ääri-islamilainen Isis-järjestö on vahvistanut tehneensä Pariisin tuhoisat terrori-iskut lauantaina. Terrori-iskut ja taistelutoiminnan Isis rahoittaa pääasiassa pumppaamalla ja myymällä öljyä sekasortoisessa Syyriassa. Isis saa öljytuloja arviolta puoli miljardia vuodessa.”
” Kansainvälisten uutislähteiden mukaan Isis on ottanut haltuunsa suurimman osan Syyrian öljykentistä ja öljykaupasta on tullut järjestölle tärkein tulonlähde. Isisin pääasiallinen öljyntuotantoalue sijaitsee Syyrian itäosassa Deir ez-Zorin maakunnassa, joka tuottaa liki 40 000 barrelia öljyä päivässä.
Isisin öljyntuotannon kokonaismäärää on tilanteen sekasortoisuuden vuoksi vaikea arvioida tarkkaan. Järjestöllä on myös vaikeuksia ylläpitää Syyrian kenttiä ja saada öljyntuotantoon ammattiväkeä töihin.
1,4 miljoonaa euroa päivässä
Talouslehti Financial Times on seurannut Isisin öljykauppaa Syyriassa jo pitkään. FT teki viikonloppuna yksinkertaisen laskuharjoituksen ja kokosi yhteen yhdeksän Isisin hallussa olevan öljykentän tuotantomäärät.
Hinta barrelia kohti arvioitiin öljyn laadun mukaan ja näin laskien Isisin öljyntuotannon tuloiksi saatiin 1,4 miljoonaa euroa päivässä.
Saman suuruusluokan arvioon päätyy myös Neste Oilin energia-asiantuntija Lauri Kärnä. Kärnä korostaa kuitenkin Ylelle, ettei Isis ei ole mikään öljyntuottaja, vaan järjestö varastaa öljyä olemassa olevasta infrastruktuurista.
– Olen nähnyt arvioita, joissa puhutaan miljoonan ja puolentoista miljoonan välillä olevasta määrästä, päivittäin. Se on absoluuttisesti tietysti aika iso raha mutta öljykaupassa pieni.
Myös Yhdysvaltain valtiovarainministeriön sekä eri uutistoimistojen arvioiden mukaan Isis saisi noin 37 miljoonaa euroa kuukaudessa tuottamalla ja salakuljettamalla öljyä. Vuodessa öljytuloja kertyy siis liki 470 miljoonaa euroa.
Isisin öljy jää Syyriaan ja Irakiin
Isis myy pumppaamansa raakaöljyn suoraan kentiltä syyrialaisille ja irakilaisille öljykauppiaille, jotka kuljettavat lastin läheisiin pieniin jalostamoihin. Jalostamot tuottavat bensiiniä sekä generaattoreissa käytettävää polttoöljyä.
Financial Timesin arvion mukaan puolet Isisin kauppaamasta öljystä myydään Syyriassa ”kotimaiseen” kulutukseen, ja puolet kulkeutuu naapurimaahan Irakiin.
Useiden eri lähteiden mukaan Isis on organisoinut Syyrian öljyntuotantonsa erittäin ammattimaisesti, ”öljy-yhtiöiden tapaan”. Öljykentillä työskennelleitä ammattilaisia on rekrytoitu niin Syyriasta kuin muualtakin Lähi-idästä.”
Lähde: YLE 16.11.2015: http://yle.fi/uutiset/isis_elaa_oljylla__syyrian_o...
Uutisen yhteydessä on kartta, jonka mukaan lähteitä on mm. Syyriassa Raqqan kaakkoispuolella.
*
Taloussanomat 17.11.2015:
”Terroristijärjestö Isisiä on kutsuttu "maailman rikkaimmaksi terroristijärjestöksi". Rahoituksen tyrehdyttäminen olisi yksi keskeisimpiä keinoja pysäyttää järjestö.
Kokosimme seitsemän keinoa, joilla Isis rahoittaa toimintaansa.
Öljy
Öljy on Isisin tärkein tulonlähde, josta se saa joka päivä keskimäärin 1,3 miljoonaa euroa. Ennen ilmaiskuja summa on voinut olla jopa 2,8 miljoonaa euroa, tutkimusjärjestö Washington Institute arvioi helmikuussa.
Isisin johto ymmärtää öljyn merkityksen kristallinkirkkaasti. Jihadistien hallitseva kabinetti pitää pumput, jalostamot ja jakelun tiukasti näpeissään, Financial Times (FT) kertoi lokakuussa.
Isis myy öljyn ja siitä jalostamansa polttoaineet salakuljettajille, jotka myyvät sen pääosin Lähi-idän kapinallisryhmille. Ostajista moni vastustaa Isisiä, mutta niillä ei ole muutakaan polttoainekauppiasta. Lisäksi Isis myy öljytuotteita tarvittaessa halvemmalla kuin kilpailijat.
Ilmaiskut öljykuljetuksiin kiihtyivät eilen, kun Yhdysvaltojen kerrottiin tuhonneen 116 Isisin öljyrekkaa. ”
TalSa 17.11.2015: http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/11/17/se...
*
Venäjä on toistuvasti syyttänyt ISIS/ISIL/Daesh´ia öljykaupasta, ja Turkkia nimenomaan siitä, että se ostaa tätä ”pimeää öljyä” ISISltä.
Viimeksi eilen Keskisuomalaisessa (30.11.2015) uutinen:
”Putin: Isis kuljettaa öljyä Turkin kautta
30.11.2015 20:55
Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen, koska halusi suojella äärijärjestö Isisin öljytoimituksia maahan, sanoo Venäjän presidentti Vladimir Putin. Putinin mukaan Venäjä on saanut lisää tietoja, jotka varmistavat äärijärjestön kuljettavan öljyä Turkin kautta.
Turkki pudotti venäläisen rynnäkkökoneen viime viikolla. Toinen koneen lentäjistä kuoli, ja hänen ruumiinsa on tänään palautettu Venäjälle.”
Keskisuomalainen, 30.11.2015: http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/putin-isis-kul...
*
Eli lyhyesti sanoen:
Näyttää useiden kansainvälisten lähteiden nojalla todella siltä, että ISISin hallussa olevilla alueilla on öljyntuotantoa, ja jopa jalostustoimintaa, ja että järjestö myy kohtalaisen laajamittaisesti öljyä ja rahoittaa toimintaansa sekä hallintorakenteitaan juuri ja myös öljytuloilla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pääasia olisi, että kurdit saisivat kansainvälisesti tunnustetun valtion.

pekka numminen

3 miljoonaa taalaa päivässä ei ole paljon, vaan itse asiassa hyvin vähän. Syyrian väestöstä vähän yli 70% on sunni-muslimeja (n. 14 miljoonaa), ja ennen sisällissotaa/ISIS järjestöäkin Syyria oli KÖYHÄ maa.

Ostovoimakorjattu BKT:

Syyria (2005-2012 huippuvuosi = 2012) 4.700 $
Albania (2005-2012 huippuvuosi = 2014) 10.160 $
Kreikka (2005-2014 huonoin vuosi = 2014) 20.905 $

Irakissa myöskään valtaenemmistöltään sunni-muslimien alueilla ei ole merkittävästi öljyä, vaan jaetulla alueella kurdien kanssa (Kirkukin alueella, kurdien hallinnassa) ja Etelässä shia-muslimien alueella.

Öljytuottajien lista (wiki):
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by...

Syyrian öljytuotannon määrä ennen sisällissotaa oli noin 400 barrelia päivässä, eli vähän vähemmän kuin mitä Thaimaa tuottaa ja noin 25% prosenttia enemmän mitä Vietnam tuottaa. Noin viidennes Norjan öljyntuotannosta.

pekka numminen

3 miljoonaa jaettuna kolmelle on miljoona/nenä/päivä.

3 miljoonaa jaettuna 30.000 terroristille on 100 euroa/nenä/päivä.

3 miljoonaa jaettuna 15 miljoonalle on 20 senttiä/nenä/päivä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lähi-Idän "salainen" pimeä öljykauppa:

Kartta maailmalta:

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xft1/...

Mielenkiintoinen, ja jää vain todistettavaksi, onko näin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

“Islamilaisen valtion” öljykaupasta;

http://www.zerohedge.com/news/2015-11-28/isis-oil-...

“Raqqan Rockefellerit”

ISIS Oil Trade Full Frontal: "Raqqa's Rockefellers", Bilal Erdogan, KRG Crude, And The Israel Connection

Zero Hedgen “multipersoona” Tyler Durden kirjasi viime lauantaina 28.11.2015:

One person who definitely thinks the Erdogans are trafficking in ISIS oil is Syrian Information Minister Omran al-Zoubi who said the following on Friday:

“All of the oil was delivered to a company that belongs to the son of Recep [Tayyip] Erdogan. This is why Turkey became anxious when Russia began delivering airstrikes against the IS infrastructure and destroyed more than 500 trucks with oil already. This really got on Erdogan and his company’s nerves. They’re importing not only oil, but wheat and historic artefacts as well."

And then there's Iraq's former National Security Adviser Mowaffak al-Rubaie who posted the following to his Facebook page on Saturday:
“First and foremost, the Turks help the militants sell stolen Iraqi and Syrian oil for $20 a barrel, which is half the market price."

Tyler Durden; https://en.wikipedia.org/wiki/Zero_Hedge

http://www.zerohedge.com/news/2015-11-28/isis-oil-...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Asiasta jossain määrin kiinnostuneille liitän vielä tämän näkökulman, asian seikkaperäisempi alustus vaatisi aikaa, jota juuri nyt ei ole käytettävissäni:

http://sputniknews.com/middleeast/20151127/1030844...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Timo Isosaaren linkattua 2.12.12015 http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207703-vena... Venäjä julkisti todisteet ISISin ja Turkin öljykaupoista –blogissaan ZH:n postauksen 2.12.2015 http://www.zerohedge.com/news/2015-12-02/russia-pr...
käynnistyi ”tavanomainen” spekulointi trollihommista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset