Veikko Huuska

Palestiinalainen runoilija tuomittu kuolemaan Saudi-Arabiassa uskonnollisin syin

Palestiinalainen runoilija tuomittu kuolemaan Saudi-Arabiassa uskonnollisin syin

Uutistoimistojen mukaan palestiinalainen runoilija Ashraf Fayadh, 35, on tuomittu kuolemaan Saudi-Arabian oikeuslaitoksen päätöksellä.  Peruste tuomioon on väitetty luopuminen muslimiuskonnosta, näin ilmoittaa Human Rights Watch tuoreessa raportissaan.  Kuolemantuomiota edelsi viime vuonna annettu neljän vuoden vankeustuomio ja 800 raipaniskua.

Wikipedian esittely: Runoilija Ashraf Fayadh https://en.wikipedia.org/wiki/Ashraf_Fayadh

*

Runoilija Ashraf Fayadh pidätettiin Abhassa, lounaisessa Saudi-Arabiassa vuonna 2013 syyttäjän todistajien väitettyä Fauadhin kironneen Jumalan, profeetta Muhammedein ja Saudi-Arabian.  Syytteeseen sisältyi lisäksi epäiltyjä rikoksia, jotka perustuvat Fayadhin vuosia sitten julkaisemaan runoteokseen.

Runoilijan ystävät kuitenkin väittävät, että nämä syytteet ovat tekaistuja, ja rangaistuksen takana tosiasiassa on Fayadhin lataama video, jossa näytetään miten Saudi-Arabin uskonnollinen poliisi (mutaween) ruoskii miehen julkisesti.

Wikipedia; Islamic Religious Police https://en.wikipedia.org/wiki/Islamic_religious_police

*

He syyttivät minua ateismista ja tuhoisien ajatusten levittämisestä yhteiskuntaan”, Fayadh kertoi The Gurdianillehttp://www.theguardian.com/world/2015/nov/20/saudi-court-sentences-poet-to-death-for-renouncing-islam

Teos ”Instructuions Within” (Ohjeet sisällä) julkaistiin vuonna 2008, ja se käsitteli ”vain näkemyksiäni palestiinalaispakolaisten näkemyksiä kulttuurista ja filosofisista kysymyksistä.  Mutta uskonnolliset ääriainekset selittävät sisältävän turmiollisia ajatuksia Jumalaa vastaan.”

Human Rights Watchin Lähi-Idän tutkija Adam Coogle, joka kertoo nähneensä jutun oikeudenkäyntiasiakirjat, vahvisti viime perjantaina (20.11.2015) että kuolemantuomio perustuu siihen, että Fayadh, joka on Palestiinan kansalainen, oli syytettynä ”uskosta luopumisesta”.

”Olen lukenut oikeudenkäynnin asiakirjat sekä alemman oikeusasteen tuomiosta vuonna 2014 että nyttemmin 17. päivä marraskuuta annetusta tuomiosta.  On hyvin selvää, että hänet on tuomittu kuolemaan uskosta luopumisen perusteella”, Reuters kertoo Cooglen todenneen.  http://www.reuters.com/article/2015/11/20/us-saudi-rights-idUSKCN0T913X20151120

Oikeuden pöytäkirjan mukaan Fayadh kiisti jumalanpilkkaa koskeneet syytökset, ja ilmoitti että hän on ”uskollinen muslimi” (he is a faithful Muslim).

*

"Olen katuva Korkeimman Jumalan edessä ja olen syytön, mitä ilmenee myös teokseni, joihin on viitattu monesti tämän asian käsittelyssä", hän sanoi.

Saudi-Arabian oikeusjärjestelmän ei perustu pelkästään islamilaiseen sharia-lakiin, mutta sillä on kuitenkin vahvaa vaikutusvaltaa wahhabien koulukunnan sunnilaisessa islamissa; kyseessä on äärivanhoillisten tulkinta shariasta, joka ei epäröi nimetä kuolemanrangaistusta uskosta luopumisesta ja jumalanpilkasta.

Tärkein syy, miksi alkuperäinen tuomio neljän vuoden vankeudesta ja 800 raipaniskusta on korvattu kuolemantuomiolla lienee se, että Saudi-tuomareilla on toimivaltuus määrätä tuomio omien sharia-lakia koskevien tulkintojensa mukaan.  Fayadhin tapauksessa toinen tuomari katsoi, että puolustuksen todistajan todistajanlausunto oli pätemätön ja huomioi vain syyttäjän todistajan lausunnon.

*

"Olen todella järkyttynyt, mutta tämä oli odotettavissa, vaikka en olekaan tehnyt mitään, joka ansaitsisi kuoleman," Fayadh kertoi Guardianille.

On vielä mahdollista, että Fayadh voisi välttää teloituksen. Hänellä on 30 päivää aikaa valittaa tuomiosta, ja muussa tapauksessa, jos hänen asiansa läpi kaikki vaiheet oikeusjärjestelmän, erityisesti alemmat tuomioistuimet, valitukset tuomioistuinten ja korkeimman oikeuden säilyisi nykyisellöään, hänet voisi teoriassa vielä armahtaa Saudi Arabian hallitsija, kuningas Salman.

Aiemmin liberaali kirjailija Raif Badawi, joka tuomittiin 10 vuodeksi vankeuteen ja 1000 raippaan jumalanpilkasta viime vuonna, sai ensimmäiset 50 raippa tammikuussa, - synnytti se runsaasti kansainvälistä paheksuntaa. Vaikka Badawi sovittaa edelleen tuomiotaan vankilassa, Saidi-Arabiassa toimivien ulkomaisten diplomaattien arvion mukaan hän todennäköisesti välttyy enemmiltä selkäsaunoilta.

Mitä tulee Fayadhin kohtaloon, toistaiseksi Saudi-Arabian viranomaiset ja oikeusministeriön eivät ole julkaisseet mitään virallista kommenttia asiasta.

https://www.rt.com/news/322971-poet-death-sentence-saudi-arabia/

*

Reutersin mukaan Saudi-Arabian oikeus on haastanut tuomiolle twitteröitsijän, joka on verrannut Fayadhin tuomiota ISISin langettamiin tuomioihin.  http://www.reuters.com/article/2015/11/25/us-saudi-rights-idUSKBN0TE2G420151125#1zCEqX9WwqjUUVTJ.97

*

Saudi-Arabia jatkaa teloituksia:

maassa on teloitettu 89 henkilöä 5 kuukauden aikana

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Eero Mattila

Se siitä suvaitsevaisuudesta...
- Saudi-Arabian rooli maailman poliittisella kartalla on hyvin outo.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sanopa muuta. Hallitsijan sukupolvenvaihdokseen liittyen esiintyi kai jossain määrin jopa perusteltuakin toiveikkuutta siihen nähden, että S-A ottaisi hieman uuden vaiheen päälle, mutta joistakin edistysaskeleista huolimatta vanha malli näyttää jatkuvan. Ikävä kyllä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kansainvälinen kirjailijoiden sananvapausjärjestö PEN vaati tuoreeltaan kirjailijan vapauttamista;

https://twitter.com/pen_int/status/667756882577199104

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suomen PEN ei ole reagoinut tuoreimpaan tapaukseen, vielä.

"Suomen PEN:in järjesti protestin Saudi-Arabian lähetystöllä 13. marraskuuta. PEN:in ja Suomen Amnestyn aktiivit yhdessä valveutuneiden kansalaisten kanssa vaativat rinnatusten Raif Badawin sekä hänen asianajajansa Waleed Abu al-Khairin vapauttamista. Emme jääneet huomaamatta, meitä seurattiin tiiviisti lähetystön ikkunasta."

http://www.suomenpen.fi/?p=4578

Ehkä saamme nähdä piankin uuden mielenilmaisun, nyt kuolemaantuomitun runoilijan puolesta?

Janne Hilden

Aika kornia, että Saudi-Arabia valittiin YK:n yhden merkittävän ihmisoikeuselimen johtoon. Mitä se kertoo myöskin YK:n nykyisestä uskottavuudesta ja roolista?

Jos ei itkettäisi, niin naurattaisi :)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ihmetyttää suuresti, että Sale Niinistö kannattaa wahhabiittien rahoittaman moskeijan rakentamista Helsinkiin.

Käyttäjän elehtiaho kuva
Eira Lehtiaho

Kun ISIS joutuu pakenemaan , Saudi-Arabia varmaan ottaa heidät mielellään.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Saudi-Arabian hallitsijasuku on tavallisen kansan syvästi vihaama.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Kaamea maa:http://www.ptudc.org/international-mainmenu-34/688-asimwaleed-khan.html

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset