Veikko Huuska

IMF hyväksyy Kiinan Yuanin (Renminbi) kansainväliseksi vaihtovaluutaksi

*

IMF hyväksyy Kiinan Yuanin (Renminbi) kansainväliseksi vaihtovaluutaksi (Reserve status) ensi maanantaina eli 30.11.2015 pidettävässä kokouksessaan.

Yuan liittyy valuuttakoriin, joka määrittelee IMF:n myöntämien lainojen kurssinmuodostusta.

Katso: The Wall Street Journal, 15.11.2015 http://www.wsj.com/articles/imf-move-to-give-yuan-reserve-status-likely-to-boost-china-assets-1447608676

Yuan tulee liitettäväksi IMF:n kaikkiaan noin 280 miljardin dollarin valuuttakoriin, joka tunnetaan myös Special Drawing Right – SDR (Erikoisnosto-oikeus).  Kiinan yuan – IMF –sopimus plaseeraa Kiinan valuutan Yhdysvaltain dollarin, Japanin jenin ja Britannina punnan sekä EU:n euron joukkoon.

Päätös asiasta tulee voimaan tämän kuun lopussa eli ensi maanantaina 30.11.2015.  Näin kertoo Ranskan uutistoimisto AFP.

SDR –valuuttakorin osallisena Kiinan Yeni on nyt legitimoitu US Dollarin vakavaksi kilpailijaksi.       

(vihdoinkin; äntligen! voisi Gert Åke Fylkingin tapaan huudahtaa; https://sv.wikipedia.org/wiki/Gert_Fylking )

*

Times Are Changing

Yhdysvaltain Dollarin asema maailman reservivaluuttana on pitkään jauhanut kysyntää, kasvavaa kysyntää.  Sitä on pidetty esikuvana globaalina valuuttana.  Muut maat käyttävät US Dollaria kansainvälisessä kaupassaan.  Kaikki tämä on efektinomaisesti ylöspannut ja kantanut dollaria.

Mutta kasvavassa määrin taustalla on toinen globaali valuutta ollut inkubaatiossa, kasvukehdossa – Yuan.

Ajat vain ovat muuttuneet, ja kenkä on nyt toisessa jalassa.  Yhdysvallat – loputtoman sodankäynnin tyyssija, rypee nyt 18.000 miljardin dollarin veloissaan.  Pankkiiri Evander Smart kirjoitti syyskuussa: ”Yhdysvallat on velkaa melkein 3.000 miljardia yksistään Japanille ja Kiinalle, ja printtaa noin 696 miljoonaa dollaria joka ikinen päivä.

IMF:n – ja maailman ”koronkiskurien” mukaan Yhdysvaltojen massiivisen lainonton seurauksena Kiina on jopa passittanut Yhdysvallat maailman suurimman talouden ykköspaikalta.

(Ostovoimapariteetein laskien Huuska ilmoittikin vuosi sitten, että lokakuussa 2014 Kiinan BKT ohitti Yhdysvaltain BKT:n.  -  Tässä tosin tarkoitetaan velkapuhdistetun katetun kansantalouden kokoa, ja siinä IMF siis nyt myöntää Kiinan nousseen ykköseksi!)

Smart jatkaa: Viimeisten seitsemän vuoden aikana monet maat, erityisesti Itä-Aasiassa, ovat lakanneet käyttämästä US Dollaria kaupankäynnissään.  Ne ovat palannet  ”bilateral trade agreement” –järjestelmään; kahdenväliseen kaupankäyntiin.

Smart huomauttaa, että yhä useammat ja useammat maat ovat ottaneet kaupankäyntinsä valuutaksi Kiinan yuanin.

Maat ovat käyneet yuan-kauppaa niin paljon, että siitä on tullut toiseksi eniten käytetty valuutta maailmassa.

Yuan ohitti Euron kakkossijalta vuonna 2013 – euro oli saavuttanut kakkossijan kymmenen vuotta aikaisemmin eli vuonna 2003.  – Kuinkahan moni Suomessa havaitsi 2013 tätä vahdinvaihtoa?   Siitä huolimatta yuania ei ole aiemmin edes harkittu koriin, vaikka eräät ovatkin sitä vaatineet.

Kunnes sitten vihdoin perjantaina 13.11.2015 IMF nosti ja vahvisti yuanin aseman.  Muutos siirtää Yhdysvaltain dollarin kasvavan uhan alle.

*

Mitä IMF:n päätös merkitsee dollarin arvostukselle?

Evander Smart – aiempi WS-pankkiiri – pohtii tilannetta:

”Ei mitään hyvää.  Olemme todistamassa, miten Kiina dumppaa miltei 100 miljardia dollaria Yhdysvaltain joukkovelkakirjoihin.

Finanssikeskukset, kuten Toronto, Lontoo ja New York käyvät kauppaa suoraan Kiinan yuanilla.

Kiina avaa pellit perustamalla eri tahoille omia taloudellisen tuen rakenteitaan, sellaisia kuin BRICS Developement Banks ja AIIB (Asian Infrasructure Investment Bank), toimimaan yhteistyössä IMF:n ja Maailmanpankin kanssa globaalilla kentällä.  (Tarpeetonta mainitakaan, että olen aiemmin kirjoittanut juuri näistä aiheista, VH). http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/197309-kiinan-yuan-tulee-maailman-reservivaluutaksi-%E2%80%93-oletko-valmis

Mr. Smart huomauttaa, että ”loput maailmasta”, etenkin ne, jotka ovat innokkaita vierottamaan itsensä dollarista, ajattelevat lämmöllä Yuan-IMF –sopimusta.

*

Tulevaisuuden talous

Maailma näkee käsikirjoituksen seinällä.

Kiina on tulevaisuuden talous, ja olet joko ”pöydässä” tai olet Titanicilla U.S. –kannella.

Evander Smartin iltasatu päättyy rajusti:

”The smart money is moving out of the US Dollar.  And goint to Yuan.”  Eli järkevä raha etääntyy dollarista ja kiinnittyy Kiinan valuutaan..

*

Kiina nousee – Venäjän ja BRICS-maiden tuella

Keskeisin peruste Kiinan ja sen rahayksikön Yuanin mukaanottoon valuuttakoriin tarkkailijat näkevät IMF:n halun vauhdittaa Kiinan taloutta ja saada samalla buustia koko maailmantalouteen.

Toisaalta Kiina on määrätietoisesti pyrkinyt varantovaluutaksi, ja muutoinkin ottamaan sen aseman globaalissa taloudessa, mikä sille maailman toiseksi suurimpana taloutena ja suurimpana lainoittajana kuuluu.  Taustalla on nähtävissä Kiinan, ja sen tavallaan teknis-strategisena myötätyöntäjänä toimineen Venäjän – ja samalla koko kasvavien talouksien yhteisön, niin kutsutun BRICS –maista muodostuneen talousyhteisön painoarvon (myös poliittisen) kasvu.

Eräänä piirteenä tässä nyt vahvistetussa statuksen nostossa on nähtävä entisten kolmannen maailman maiden tietoinen nousu keskemmälle globaalissa yhteisössä.  Erityisesti Venäjä, mutta myös lukuisat muut maat, erityisesti sen kanssa eri kompilaatioissa ja situaatioissa yhteistyötä tekevät valtiot, ovat liikkeellä myöskin suuren kuvan muuttamisen merkeissä.

Yhdysvallat-keskinen maailmanjärjestys, joka on vallinnut Kylmän sodan päättymishetkistä eli Berliinin muurin kaatumisesta 1989 ja Neuvostoliiton lakkaamisesta 1991 lähtien, saa tuta muutospaineita, josta tämä on siis yksi.

*

The Coin Telegraph –sivusto kirjoitti äskettäin, ennakoiden IMF:n siirtoa: ”Maailma alkaa valmistautua elämään ilman dollaria, - pitäisikö Lännenkin (tehdä samoin)?”

*

Lännen tulisi olla varuillaan: Kiinan ja IMF:n kontrahdin jälkeen

Kiinan Yuan (Renmimbi) on juuri korotettu reservivalluutan nimeen ja arvoon.

Tämä on juuri sitä, mistä mm. aikaisempi Wall Street pankkiiri Evander Smart varoitti syyskuussa. Asiasta ovat eräät – kuten tämän blogin kirjoittaja – aikaisemmin maininneet.

*

Tätä samaa aihetta käsittelee tämä suomeksi konekäännetty sivusto; http://fi.sunningview.com/article/93386

pidempi versio;

http://fi.sunningview.com/article/107279

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Renminbillä on hieman erikoinen ongelma, joka on viivästyttänyt sen nousua muiden suurten valuuttojen kanssa samaan kastiin.

Noin miljardi kiinalaista käyttää edelleen ainoastaan käteistä rahaa ja suurimman renminbi -setelin nimellisarvo on 100 juania (eli karkeasti 15 euroa). Rahanväärennös on taitavilla kiinalaiskopioijilla veressä ja siinä on yksi syy tähän.

Voiko sellaista valuuttaa pitää rinta rinnan samassa laarissa muiden maailman valuuttojen kanssa, jonka suurin seteli on 15€?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Voiko sellaista valuuttaa pitää rinta rinnan samassa laarissa muiden maailman valuuttojen kanssa, jonka suurin seteli on 15€?"

Vastaus lienee: ei voi. Ei siis periaatteessa, mutta käytännössä kyllä. Onhan se kutakuinkin yhteismitaton sekoitus, "kori".

Mutta milloinkas maailman suuret ratkaisut olisi millimetripaperilla ja kuulaan järjen valaitessa tehty?

Politiikka on viimekädessä - ...no, politiikkaa. Politiikka on tahdon asia. Tahto ilmenee voimassa. Voima työntää esteet, jopa terveen järjen, syrjään. Suomalainen tietysti sanoo: Luja tahto vie miehen läpi vaikka harmaan kiven. No, järkevä tahtoja tietysti kiertää kiven. Parhaimmillaan kääntää paradigman 180 astetta: ei kiveä, ei ongelmaa.

Me emme Suomessa ilmeisesti ole riittävässä määrin havainneet, miten voimakas rintama IMF:n sisällä on muodostunut "Länttä vastaan".

Tai tarkemmin sanoen, vastustamaan sitä yksinuottista Lännen ehdoin ("Yhdysvallat-keskeistä maailmanjärjestystä) tapahtuvaa "vetoa". Sitä, että dollari, joka on velkalantti, määrää ja säätelee ja oikoo ja omii. Sitä, että EU vaatii ja saa "rikkaaseen Kreikkaan", eli siis rikkaaseen Eurooppaan ja sen rikkaisiin lainoittajiin (suurpankkeihin) globaalia rahaa, jolla olisi ihan oikeasti rationaalisempiakin ja monin verroin tuottoisempiakin kohteita - todellakin.

IMF:n sisällä jyllää, ja oletan mm. että Kiina on tarkoin harkituilla piilodiplomaattisilla operoinneillaan, joihin tietenkin liittännäisinä rakentuu erilaisia taloudellisia porkkanoita ja optioita, on ajanut tätä valuutta-juttuaan niin tehokkaasti, että nyt on läpimurron paikka. Sanoo järki sitä tai tätä. Ja lisäksi luulen, että tämäkin linja on vain yksi, yksi monista.

IMF:llä itsellään ei ole varaa (organisaation itseintressi etc) antaa järjestelmän natista, vaan siellä ilmeisestikin nähdään, se mikä on nähtävissä: D laskee Y nousee. Kysymys on muutamista vuosista, ehkä vuosikymmenestä: miksi potkia tutkainta vastaan. Annetaan sen nyt toteutua, miksei annettaisi.

Isoihin ratkaisuihin kun tuppaa myös liittyä vähintäinkin piilotoive, että kun saa pelikenttää, niin kyllä se beibi siitä kasvaa ja vahvistuu, renminbi.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Aikoinaan olin Kiinassa töissä ja "pitkänenille" oli tuolloin oma valuuttansa FEC (foreign exchange certificate). Kuitenkin FEC-seteleissä rahan yksikkönä oli YUAN.

Onkohan FEC jo poistunut Kiinan valuuttamarkkinoilta?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On poistunut jo yli 20 vuotta sitten.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tähän väittämään ei usko kai itse blogistikaan.

"Kiina nousee – Venäjän ja BRICS-maiden tuella"

BRICS maat ovat enemmän riippuvaisia lännestä kuin maiden yhteinen kauppa keskenään.

BRICS countries lack mutual economic interests. Trade between them is now less than 320 bln dollars a year and declining. Their trade with the US and EU is 6.5 times higher. China’s trade with the rest of the world is 12.5 times higher. Bilateral trade between China and South Korea is almost as large as that between BRICS nations.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tarkoitan pitkän aikavälin rakenteiden luomista. Yhdysvallat-keskeinen maailmanjärjestys ei ole ikuinen, sekään. Sanonta, jonka mukaan Kiina katsoo maailmaa ja rakentaa elementtejä 200 vuoden tähtäimellä on tietysti satiiria, mutta katse voi hyvinkin olla 20-30 vuoden (yhden sukupolven) päässä. Näen tilanteen siten, että kovin monilla mailla on ihan omista intresseistään lähtien motiivi horjuttaa nykyistä maailmanjärjestystä, ja siinä yksi - ei ainoa - väline on uusien konstellaatioiden värkkääminen. Presidetti Putinilla tämä motiivi on tietysti näkyvämmästä päästä, mutta on sillä lyhyemmänkin tähtäimen elementtejä, joiden selitystekijät melkein hakisin kemian puolelta, vapaat agentit, satunnaiset koheesiot etc.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

IMF on 1.12.2015 päättänyt liittää Kiinan valuutan juanin (Yuan/Renminbi) SDR:n korivaluutaksi:
Tapaus on herättänyt harvinaisen vähän huomiota Suomessa. Ilmankos me olemmekin täällä kuin villasukan perällä.
Kauppalehti sentään ilmoitti maanantaina 1.12.2015 kello 8:13 verkkouutisessaan näin:

”IMF liitti juanin SDR-valuuttasysteemiin
IMF on päättänyt liittää Kiinan juanin kansainvälisenä varantovälineenä toimivan erityisnosto-oikeuden eli SDR:n (Special Drawing Rights) korivaluutaksi. Liittäminen tapahtuu 1. lokakuuta 2016.
IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde ilmoitti liitoksesta Washingtonissa maanantaina. Juanin paino valuuttakorissa on 10,9 prosenttia. Juanin liittämisen myötä dollarin paino tippuu 41,7 prosenttiin 43 proserntista, euron 30,9 prosenttiin 37 prosentista ja jenin 8,3 prosenttiin 10 prosentista.
SDR-systeemi on perustettu vuonna 1969. SDR-korivaluutan täytyy ensinnäkin olla suurimpien vientimaiden joukkoon kuuluvan maan valuutta. Toiseksi valuutan täytyy olla vapaasti käytettävissä. Ensimmäisen kriteerin juan täytti jo edellisessä SDR-katselmuksessa viisi vuotta sitten.”
Lähde: Kauppalehti, 1.12.2015; http://www.kauppalehti.fi/uutiset/imf-liitti-juani...
*
Juurikaan muut mediat eivät tällaiseen ”pikkujuttuun” kiinnittäneet mitään huomiota!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset