Veikko Huuska

Muut satsaavat aurinkoon, mutta mitä tekee sisukas Suomi?

Muut satsaavat aurinkoon, mutta mitä tekee sisukas Suomi?

*

Viime toukokuussa Bloomberg kertoi, että Venäjän rikkain mies (Putinin jälkeen), miljardööri Viktor Vekselberg on investoinut aurinkoenergia-hankkeeseen 450 miljoonaa dollaria.  http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-27/oil-billionaire-makes-450-million-bid-on-russian-solar-ramp-up

Vekselberg pyrkii todistamaan, että Venäjä voi kehittyä pelkästä luonnonvaratuottajasta ja globaalista koloniasoidusta öljyntuottajasta korkeamman uusimman teknologian maaksi; aurinkoenergian suurtuottajaksi.
 
LLC ”Hevel” –konsortio, joka on venäläisten mahtitoimijoiden, Vekselbergin omistaman ”Renova” –ryhmän ja OJSC ”RUSNANO” –komposition muodostama yhtymä, aikoo rakentaa vuoden 2018 loppuun mennessä suuren aurinkoenergiakompleksin, jonka rakennuskustannukset ovat 22,5 miljardia ruplaa (noin 450 miljoonaa euroa).  Hankkeen strateginen tarkoitus on monipuolistaa Venäjän energiatuotantoa, nythän se on maailman suurin öljyn ja kaasun viejä.

Lisää: http://www.hevelsolar.com/en/ & http://www.renova.ru/en/structure/company/detail/205/ & http://en.rusnano.com/about

"Älä syö aina ole perunaa - sanoi haastattelussa yhtymän toimitusjohtaja Igor Ahmerov Moskovassa. – ”Voit nauttia myös salaattia. "

Igor Ahmerov, 50, on Yhdysvalloissa opiskellut nykypolven kyky: http://www.bloomberg.com/research/stocks/private/person.asp?personId=23396321&privcapId=36477858  Kuvia: https://www.google.fi/search?q=igor+ahmerov&biw=1440&bih=775&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CBwQsARqFQoTCMqGpM_-mckCFYUWLAodj8INeg&dpr=1

Ensi silmäyksellä ajatus kehittää aurinkoenergiaa Venäjällä on epäkäytännöllinen idea: maassa on liikaa energiaa, ja keskellä talvea Moskovassa, aurinko nousee horisontin yläpuolelle vain matalana kiilana. Kuitenkin Venäjän, ja Kazakstanin, eteläpuolella eli Orenburgin alueella, jossa Heuvel on käynnistänyt pohjakaivut uudelle tuotantorakennukselle, aurinkoa piisaa.

Aurinkoenergia vapauttaa verkkoon lisävoimaa ja korvaa kalliita ja ympäristölle haitallisia dieselgeneraattoreita alueilla, joilla ei ole sähköä, sanoi Ahmerov. Tämän projektin ei ole tarkoitus kilpailla öljyn ja kaasun kanssa, mutta käyttää aurinkoenergiaa, siellä missä sitä eniten tarvitaan.

"Emme voi kilpailla 70-vuotisen historian myötä suunnitellun ja toteutunee infrastruktuurin kanssa, - hän sanoi. – Mutta voimme yrittää löytää uusia tapoja päästä eteenpäin ongelmiemme suhteen. "

Lähde. http://www.finanz.ru/novosti/birzhevyye-tovary/vekselberg-vlozhitsya-v-proekt-solnechnoy-energii-v-rf-na-$450-mln-1000648434

Hankkeeseen liittyy erinäisiä veivejä, kuten yleensäkin;

http://m.forbes.ru/article.php?id=239599

*

Kytky Putiniin

Niin kuin oletettavaa onkin, kytkennät ylimpään leveliin ovat kunnossa.  Niiden pitää olla, etenkin olosuhteet huomioiden.

http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/russian-developers-call-for-state-aid_100018594/#axzz3rqXCLb5G

http://www.pv-magazine.com/news/details/beitrag/russia-unveils-draft-renewable-energy-law_100011045/#axzz3rqXCLb5G

*

Aurinkoenergia ”myötätuulessa”

Lueskelin äskettäin yhdysvalloista saamaani raporttia.

Siinä hehkutetaan aurinkoenergian esiimarssia monin tavoin.

Eikä vain hehkuteta, vaan kerrotaan myös tosiasioita, kuten:

Esimerkiksi Microsoftin perustaja Bill Gates – mies, joka kutsui aurinkoa nimityksellä ”söpö” – on tehnyt täydellisen 180 asteen paradigmanmuutoksen.  Hän investoi miljardeja seuraavan sukupolven energiateknologiaan, siis aurinkoon.  Aurinkoenergiaan, pääasiassa.

Warren Buffet on jo investoinut niinkin paljon kuin 15 miljardia $ aurinko- ja tuulivoimaan, ja harkitsee tuplata panoksensa lähitulevaisuudessa:

”Olen valmis panostamaan toisetkin $ 15 mrd”, sanoo Buffet.

Japanilainen miljardööri Masayoshi Son ja hänen kumppaninsa aikovat investoida 20 mrd $ aurinkohankkeisiin Intiassa.

Sitten tämä jo tarinan alussa hahmoteltu ”kääntymys”:

Venäjän rikkain mies (VVP:n jälkeen, VH), öljyoligarki Viktor Vekselberg, on siirtynyt juuriltaan, öljyteollisuuden parista, ja sijoittaa massiivisen osuuden omaisuuksistaan Venäjän aurinkoteollisuuden (Sun Industry) kehityskohteisiin Siperiaan ja Kazakstaniin. - https://fi.wikipedia.org/wiki/Viktor_Vekselberg

(btw; Vekselberg muistettaneen maailman laajimman Fabergè -pääsiäismunakokoelman omistajana, sekä Oleg Deripaskan kaverina, ja Putinin lähimiehenä: katso mm. tätä (selaa kuvat läpi, 3D-kuvia tigrerosta ym: http://en.kremlin.ru/events/administration/50241

 

*

Kysymys kuuluu

On aivan pakko kysyä:

ovatko nämä maailman rikkaimpiin, jyrkimpiin ja valintavoimaisimpiin kuuluvat miehet menettäneet ”sen vähän järjen, joka heillä on ollut”?  Vai mistä on kysymys?  Miksi he lataavat Saniin?

*

Muutamia argumentteja

Kansainvälinen energiajärjestö (IEA) sanoo, että tästä energiamuodosta voi pian tulla 1. energialähde Tellus-nimisellä planeetalla.  …jolloin se ylittäisi öljyn, kaasun ja hiilivoiman.  Aurinko.

USA Today kertoo, että tämä polttoaine, Sun, on ”sizzling HOT” (Sihisevän kuuma).

Forbes-lehti tyytyy toteamaan, että mahdollisuus on ”massiivinen"..

Jon Wellinghoff, eräs maailman energiaeksperteistä ja Federal Energy Regulatory Comission (FERC – Yhdysvaltain liittovaltion energian valvontakomitean) puheenjohtaja toteaa, että tämän energiamuodon käyttö ”..kasvaa niin nopeasti, että se ylittää kaikki… Se voi tuplautua joka kahden vuoden jaksossa.2

Lisäksi tämä energiamuoto on ”so cheap” – ja niin helposti saatavilla – että Fortune 500 –yhtiöt ryntäsivät pystyttämään omat ”power companies”, - omat energiayhtiönsä.

Google, esimerkiksi, investoi $ 300 miljoonaa siihen…

Apple investoi lähes $ 1 miljardi…

Monesta näkee, että Yhdysvaltain suurimmat konsernit ovat vauhdissa… mukaan lukien: Google, Apple, Facebook, Amazon, Costro, at&t, GM, Kaiser Permanente, Johnson& Johnson, FedEx, Target…

*

Miljardi talteen

Esimerkiksi, Walmart investoi nyt tähän energiamuotoon niin paljon – ja niin kustannustehokkaasti – että tämän globaalin jälleenmyyjän lasketaan säästävän NIIN PALJON KUIN $ 1 mrd vuosittain omissa energiakustannuksissaan.

*

Vastalobbausta

Nyt jo nähdään, että tämä polttoaine, energia, tulee olemaan niin halpaa, että Yhdysvaltain suurimpien sähköyhtiöiden – mukaan lukein maan suurin sähköyhtiö PG&E – harjoittavat epätoivoista lobbausta kongressissa, yrittäen tukahduttaa aurinkoenergian esiinmarssin, väittäen ja kertoen sen desimoivan heidän suuret voittonsa. (..murentavan ne desimaalin kokoisiksi nykyisistä jättimitoistaan).

*

Maat satsaavat

Yhdysvaltain puolustusministeriö – joka on suurin yksittäinen energiankuluttaja maailmassa – (ajatelkaa: kaikki ne tietokoneet suurissa luolissa hyrräämässä, seuraamassa ja valvomassa, VH) – on sitoutunut satsaamaan uusiin energiamuotoihin 7 miljardia dollaria.  Eräänä päivänä Yhdysvaltain armeija, U.S.Army ”marssii auringolla”… Southern California Edison rakensi taannoin puolustusministeriön suurimman  - täytynee sanoa: toistaiseksi suurimman – massiivisen 16,4 MegaW:n aurinkovoimalan.  Jatkoa seuraa.

BTW: Kyseinen yhtiö, Southern California Edison ja PG&E  - Yhdysvaltain kaksi suurinta julkista yhtiötä, allekirjoittivat äskettäin sopimuksen, jonka toteutuessa ne muuntavat Kalifornian osavaltion sähköntuotannon aurinkovoimalla tuotetuksi.

Kiina on jo varhain panostanut aurinkovoimaan, se on tunnetusti maailman johtava aurinkokennovalmistaja ja solarenergian hyödyntäjä.  Se korvaa lupaavaan tahtiin öljyä, kaasua ja hiiltä.

Intia on laajentamassa aurinkoenergia-teollisuuttaan.  Suunnitelmat koskevat 3300 %:n kasvua alalla.  Kun se saa valmiiksi uuden ”Fuel-Ready” –power-plant –suunnitelmansa, sen aurinkopuisto on ulkoisilta mitoiltaan niin massiivinen, että se peittäisi Manhattanin.

Jopa Saudi-Arabia – maa jolla on tarpeeksi maaperässään öljyä, että se riittäisi kasvavaan tuotantoon 100 vuodeksi – investoi huikeat $ 109 miljadia kaupalliseen aurinkoenergian hyödyntämiseen.

Ja… kuten alussa luimme: myös ja jopa Venäjä seuraa kuin hai laivaa..  eli öljyoligarkki Vekselberg peuhaa nyt auringon kimpussa.  (Putin käskystä, vai ilman?)

*

Laskutoimituksia

U.S. Department of Energy (Yhdysvaltain Energiaministeriö) toteaa, että Maahan osuu avaruudesta joka toinen sekunti 173 000 TeraWattia aurinkoenergiaa.

Se on 10.000 kertaa enemmän kuin koko maapallon energiankulutus.

Tämä tarkoittaa, että tarpeeksi auringonvaloa osuus maahan 40 minuutin aikana niin paljon kuin koko maailma tarvitsee energiaa koko vuodeksi.

Toisin sanoen: auringonvaloa osuu maahan joka ikinen kuukausi niin paljon, että se on tarpeeksi 1000 vuoden ajan tyydyttämään globaali energiatarve.

Kolmen vuoden aikana – siis 36 kuukaudessa – saamme avaruudesta tarpeeksi energiaa hoitaaksemme maailman energiatarpeet 36.000 vuoden ajaksi.

Kysymys on tietenkin: miten maahan osuva aurinkoenergia saadaan talteen, hyödynnetään.

Siinäpä kysymys.

Nyt parhaat yhdysvaltalaiset yhtiöt pystyvät tuottamaan puhdasta, loputtomasti tarjolla olevaa, maksutonta (No Price) energiaa… niinkin alhaiseen hintaan kuin 5 centtiä kilowattitunnilta.

*

Lopuksi

Kysymys:

Ja mitä tekeekään pieni mutta sitkeä Suomi?

*

Avainsanoja:

serious consideration; vakavasti otettava näkökohta

remarkable technological brekthrough;merkittävä teknologinen läpimurto

virtually infinite; käytännössä ääretön.

 

The Sunlight is free!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Aurinkoenergia ”myötätuulessa” ja niin toivon, että myös on Veikko H. joka huomenna täyttää 64. (64 vuotaa 19.11.2015)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Stefan, kiitosta vaan. Huomenissa horastaan sumpit.. sen kunniaksi.

Tapani Lahnakoski

Onnea vaan!! Olet sitten tasan viikon minua nuorempi, ihan pikkupoika siis.

Mutta kysymykseesi, miksi auronkovoimaan sijoitetaan, on hyvin yksinkertainen vastaus. Sitä tuetaan julmetusti valtioiden varoista. Saksan tuet uusiutuville pyörivät 25 miljardin luokassa vuosittain.

Jos vielä laskisivat tueksi senkin, että teollisuus saa sähköverosta alennuksia, mentäisiin 30 miljardiin. Hiili- ja ydinvoimalle tämä verohelpotus lasketaan tueksi uusiutuville ei.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Heitän liike-idean ilmoille aurinkovoimaan liittyen. Vaikkapa sitten suomalaisten hyödynnettäväksi. Onko se teknisesti mahdollista toteuttaa, siihen minä en osaa vastata, mutta se pudottaisi aurinkojärjestelmän hinnan n. puoleen nykyisestä.

Paneelien jännitteenkesto on 1000 volttia, joten paneelit ovat jo yhteensopivia verkkovirran kanssa. 3-vaiheista voimavirtaa tuottava invertteri tarvitseekin toimiakseen n. 450 voltin jännitteen, mutta tälle jännitteelle ei ole markkinoilla lataussäätimiä eikä akustoja. Tästä syystä joudutaan käyttämään monin verroin kalliimpia inverttereitä. Ja mitä pienempi jännite, sitä suuremmat ampeerit ja samalla lataussäätimet ja johdotukset. Pieni jännite, suuri hinta.

Markkinoille tarvitaan siis kohtuuhintainen lataussäädin ja akusto, josta saadaan suoraan 450 volttia. Teslalla on tämänsuuntaisia ajatuksia, paketoituna asiakkaalle valmiina kokonaisuutena, mutta valitettavasti ylihintaan.

Tapani Lahnakoski

Akuston on helppo rakentaa 450 Volttiseksi, pannaan vaan akkuja sarjaan tarpeellinen määrä.

En tajua, mitä tuo paneelien jännitekesto vaikuttaa mihinkään ja miten se on speksattu. Oleellista on, mikä jännite niistä saadaan ulos ja sehän vaihtelee satunnaisesti. Jos paneeleja on sarjassa niin paljon, että nimellisesti saadaan 450 V, niin tarvitaan joka tapauksessa hakkuri, jolla jännitettä voidaan sekä nostaa, että laskea.

Akuista verkkoonpäin taas tarvitaan jännitestabilaattori invertterille. Nykylaitteet pääsääntöisesti tarvitsevat nimellisen huippujännitteen, ei riitä, vaikka RMS-jännite olisikin nimellinen.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Jännitteenkestoja paneeleissa on nostettu siksi, että suuremmat voimalat tarvitsevat sarjaankytkennöissään sitä. Niissä invertteri puskee suoraan käyttövirtaa. Se onkin halvin tapa, mutte ei kovin käytännöllinen kotikäytössä. Mikäli nyt muistan oikein, taajuusmuuttaja ottaa sisään n. 900 volttia tasavirtaa, tai ainakaan pieni ylijännite ei ole ongelma, joten mitään ylimääräisiä säätimiä ei voimavirran tuottamiseen tarvita.

Soittelin pariin trukki/teollisuusakkuja kauppaavaan firmaan ja lensivät perseelleen kun kysyin, voiko akkuja laittaa noin monta sarjaan. Akkujen jännitteenkesto siis jäi minulle epäselväksi. Oletko varma, että akkuja voi kytkeä 450 voltin edestä sarjaan? Entä lataus, onko mahdollista rakentaa?

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #9

Yritä nyt ensinnäkin täsmentää onko kyse virrasta vai jännitteestä. En tiedä mitä tarkoitat käyttövirralla.

Taajuusmuuttaja ottaa normaalisti 3-vaiheisen verkon pääjännitteen huippujännitteeseen verrannolista jännitettä tasasuunnattuna, eli n. 560 V. Sen se kytkee suoraan verkon eri vaiheitiin eripituisina pulsseina, vuoroin eri vaiheisiin. Lähtösuotimella pyritään suodattamaan kytkentätaajuus ja sen harmoniset ja jättää mahdollisimman puhdas 50 Hz jäljelle. Hyvä suodatus vaatii kuitenkin varsin suuria ja kalliita komponentteja.

Akkua lataamaan tarvitaan aina hakkuri, jos halutaan hyvää hyötysuhdetta.

En ymmärrä ollenkaan, mitä asiantuntijoita noissa akkufirmoissa on, mutta akun jännitekestolla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, montako niitä kytketään sarjaan eikä myöskään aurinkopaneelien.

Akkuja voi kytkeä sarjaan ihan kuinka paljon tahansa. Akkujen kuntoa kyllä pitää koko ajan tarkkailla. Jos joku akku hyyttyy, se pitää vaihtaa.

Akkujen lataukessa ei ole mitään ongelmaa, oli sarjaankytkennän jännite mikä tahansa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #11

Käyttövirralla tarkoitan kuluttajalle käyttöön tulevaa virtaa.

Nuo suodatuskomponentit on taajareissa valmiina. Soitin Vaconille ja taajareiden osalta ei ole mitään ongelmaa ratkaisun toteuttamiseen. Ongelma on saada akusta taajarin tarvitsema jännite ja ladata akut. Siihen minulla ei ole vastausta.

Akkujen jännitteen kestoa en tiedä, mutta paneelien on 1000 volttia ja lukee spekseissä. Sen suuremmille jännitteille niitä ei saa kytkeä sarjaan. Kyllä akkujenkin täytyy iskeä läpi jossain jännitteessä. En oikein usko rajattomaan jännitteen kestoon.

Siis jos paneeleilta tulee 600 v, lataussäätimen rakentaminen esim. 450 v jännitteeseen ei ole teknisesti ongelma?

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #13

Ilmeisesti et sähkötekniikasta ymmärrä yhtään mitään. Akku on jännitelähde, jonka jännite pysyy hyvin pienessä haarukassa, oli niitä sarjassa kuinka paljon tahansa. Suunnilleen sama pätee aurinkokennoihin, jos puhutaan maksimijännitteestä.

Yhden kennon tai akun yli ei tule yhtään enempää jännitettä, oli niitä sarjassa kuinka paljon tahansa, jos mikään ei ole mennyt sököksi. Kuntoa siis pitää valvoa, niin akkuje kuin paneelienkin ja akkujen syväpurkaus pitää estää.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #14

Eli akut eivät ole ongelma ja nyt uupuu vain laturi, joka lataa akustoa. Onko sellaisen rakentaminen mahdollista ja jos on, millaisia komponentteja tarvitaan noille jännitteille?

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #17

Täysin normaalia poweritekniikkaa, ei mitään ongelmia. En sentään lähde sellaista nyt suunnittelemaan, mutta ei ole oleellista mikä akkujännite on. Joka tapauksessa tarvitaan latauksen säätö ja myös syötön säätö taajuusmuuttajalle. Tuskin saat mitään suurta bisnestä tästä "innovaatiostasi", valitettavasti.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #18

Kyllä akuston antama jännite on mielestäni oleellista. Jos se on valmiiksi taajarille sopivaa, mitään härpäkkeitä säätöön ei tarvita. Tarvitaan vain laturi, joka pystyy lataamaan tuota akustoa aurinkopaneeleista.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #19

Ok, jos kuvittelet, että paneelisi syöttävät akkuja jatkuvasti.

Veikkaan kuitenkin, että joskus ei paista ja akkujännite laskee. Miten silloin syötät taajareitasi ilman mitään jännitesäätöä?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto Vastaus kommenttiin #17

"Eli akut eivät ole ongelma ja nyt uupuu vain laturi"
Niitä on rakenteilla OLV3 ja Fennov. Lisää tarvitaan.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki Vastaus kommenttiin #20

Tuon "Taloussanomien" uutisen mukaan Britanniakin aikoo tulevaisuudessa rakentaa niitä uusia latureita.

Pätkä artikkelista:

"Ydinvoimaloilla on tarkoitus tuottaa 30 prosenttia maan vähähiilisestä sähköstä vuoteen 2030 mennessä."

Koko juttu tuolla:

http://www.taloussanomat.fi/energia/2015/11/19/bri...

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #9

Jos vielä luet tätä ketjua, pieni tarkennus.

Tuossa oli noista akkujännitteistä puhe. Normaali taajuusmuuttaja on tarkoitettu ohjaamaan moottoria, jossa ei tarvita nollaa ollenkaan. Jos sähköä styötetäänkin verkkoon, tarvitaan tietysti nolla myös. En ole nähnyt, miten nolla tehdään verkkoinverttereissä, mutta siinä ei luultavasti käytetä tasasuunnattua pääjännitettä, vaan 230 V:n tasasuunnattu jännite eli 325 V.

Kannattaa tarkistaa valmistajalta.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Teknisesti suuntautuneille toinen idea; aurinkopaneelit Maan kiertoradalle.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

(Tämä oli myös prof. Tiurin suosikki aikanaan. Tarvitaan iso antenni ja satelliitti eli Aurinkovoimasatelliittisysteemi):

AURINKOENERGIAA AVARUUDESTA
RISS 16. 9. 2009
Pentti O A Haikonen

http://www.eis.fi/tapahtumat/2009/RISS/16092009/Au...

Aurinkoenergiaa kuusta? (mietitään samassa kirjoituksessa)

Tapani Lahnakoski

Tästähän on ollut puhe jo kymmeniä vuosia. Hauskoja laskelmia eli kallista touhua.

Taitaa olla painovirhe sivulla 14. Raytheonin tehotiheya ei oikein toteudu muiden parametrien perusteella. Hyvä onkin, 870 W/m^2 on jo niin suuri tehotiheys, että saattaisi aiheuttaa serpentiini-ilmiöitä, kuten Ivanpah:n aurinkovoimala tekee.

Tuo kuuhulluus pani oikein naurattamaan.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Kyllä tulevaisuudessa kai hinataan pieni "musta-aukko" tuohon Maan viereen, ja energiaongelmat olisi kerralla ratkaistu. Pidän tätä tasan yhtä järkevänä kuin satsaamista aurinkovoimaan, siis jonain ratkaisuna energiantuotannolle Suomessa, toki hyvä apu esim. kännyköiden lataukseen tms.

Mustanaukon tehoista hieman tuolla:

http://www.hs.fi/tiede/a1359772123182

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

"Muut satsaavat aurinkoon, mutta mitä tekee sisukas Suomi?"

Sisukkaan Suomen oikea ratkaisu on satsata ydinvoimaan.

Y-voima on saastettomin energialähde näillä leveysasteilla.

Ostamme sähköä vuosittain ulkomailta lähes 8 mrd euron hinnalla sähköä.

8 mrd euroa on yli kaksi kertaa enemmän kuin hallituksen kaavailemat vuositason säästöt.

Y-voimalla ei ole ylettömiä verorahatukia, jotka melu-,maisemasaasteisella tuulivoimalla on 200-300 milj.euroa vuodessa.

Tapani Lahnakoski

Ei taideta sentään tuoda pelkkää sähköä 8:lla miljardilla. Lienee kyse kokonaisenergiantuonnista.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

No joo, mutta mitä eroa sillä on, mikäli hiilen ja enimmäkseen raakaöljynkin voisimme korvata sähköllä.

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #15

Juu ydinvoimaa kannatan. Toivottavasti uudet tekniikat kohta tulevat,kuten thorium-voimalat, jotka käyttävät nykyisten voimaloiden "jätteitä". Ne päihittävät kymmenien neliökilometrien aurinkokennot mennen tullen eivätkä tarvitse mitään säätövoimaa, kun ei paista.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Suomi puskee päätään turpeeseen ja ottaa Fennovoimasta turvallisuuspoliittisen riippakiven.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset