Veikko Huuska

Mitä Saudi Arabian päätös jatkaa öljytuotantoa nykytasolla vaikuttaa hintoihin?

Mitä Saudi Arabian päätös jatkaa öljytuotantoa nykytasolla vaikuttaa hintoihin? - eli miksi öljyn tuotanto lisääntyy vaikka markkinoilla on jo ylitarjontaa? - Lue lisää Kommentti-osiosta, kiitos.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mitä Saudi Arabian päätös jatkaa öljytuotantoa nykytasolla vaikuttaa hintoihin?
- eli miksi öljyn tuotanto lisääntyy vaikka markkinoilla on jo ylitarjontaa?
*
Johdanto: Forbes kertoi tiistaina (10.11.2015), että Saudi-Arabia on menettänyt noin 100 miljardin dollarin edestä valuuttavarantoaan vientitulojen vähenemisen vuoksi, sen muita halpa-öljyn viejämaita, ennen kaikkea Yhdysvaltain liuskeöljyn tuottajia vastaan käymässä tuotantomääriä koskevassa sodassa.
Öljyn kuningaskunta päätti vuosi sitten ettei se houkutteluista ja maanitteluista huolimatta leikkaa tuotantoaan, on pitänyt sekä Brent-raakaöljyn että West Texas Intermediatelaatujen hinnat alle 50 dollarin tynnyrihinnoissa, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että Saudi-Arabia joutuu panostamaan peliin vielä pitkän jonon taaloja ennen kuin se saattaisi voittaa taistelun.
Forbes; http://www.forbes.com/sites/nathanvardi/2015/11/10...
*
Maanantaina (9.11.2015) Saudi-viranomaiset ilmoittivat nyt uusimman kerran, ettei maa aio vähentää öljyn tuotantoaan.
Jatkettu päätös ylläpitää Saudi-Arabian öljytuotanto nykytasolla merkitsee hintasodan jatkumista. Tässä kamppailussa keskeisen vientimaan Saudi-Arabian strategiana on suojella omaa globaalia markkinaosuuttaan öljyn hinnan joustoilla.
"Ainoa asia, minkä nyt teemme, on antaa markkinoiden tehdä tehtävänsä", sanoi Saudi Aramco -yhtiön toimitusjohtaja Khalid al-Falih Financial Times -lehdessä maanantaina. http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b639a458-8600-11e5-...
"Emme ole täällä käyneet keskusteluja siitä, että meidän pitäisi leikata tuotantoa nyt, emmekä ole tunteneet minkäänlaista tuskaa tästä."
*
Saudi-Arabian nykyisen suunnitelman mukaan se pumppaa yli 10 miljoonaa barrelia päivässä, alentaa siten hintoja ja ylläpitää maailmanlaajuisen markkinaosuutensa.

Analyytikkoryhmittymä Money Morning Global Energyn strategi, tohtori Ken Moorsin mukaan OPECin johtavan tuottajamaan lisääntynyt tuotantosuunnitelma tulee kostautumaan ja lyömään sitä itseään näpeille. ,
Saudi-Arabia on käynnissä olevassa pudotuspelissä ajautunut kansantalouden ylijäämän tilasta budjettivajeeseen, koska se menettää miljardeja dollareita vientituloja viikoittain.
*
Standard & Poor`s leikkasi Saudi-Arabian luottoluokituksen AA- viime kuussa A+:ksi, mikä yleensä tarkoittaa sitä, että maalla on nyt suurempi riski ajautua maksujen laiminlyöntien tilaan.
http://247wallst.com/energy-economy/2015/10/30/sp-...
CNN 30.10.2015; http://money.cnn.com/2015/10/30/investing/saudi-ar...
"Saudi-Arabian tilanteen ei voida odottaa nousevan ennen kuin korkeampi ja myös joustavampi öljytuotteiden perushinnoittelu on saatettu voimaan", Moors sanoi.

Saudi-Arabian haluttomuus tuotannon supistamiseen on työntämässä maata samaan kaninkoloon, jossa kartellin muut maat jo rämpivät. Pienet öljynviejä-järjestö OPEC:in jäsenmaaat, sellaiset kuin Venezuela tarvitsevat hintatason $ 120 tynnyriltä ylläpitämään niiden vientiriippuvaisia talouksia.
Juuri nyt, öljy noteerataan Lontoossa tasolle $ 46,08 tynnyriltä.
*
"OPEC-jäsenet, kuten Venezuela, Nigeria, Libya, Ecuador, ja Iran painivat huomattavien talousvaikeuksien kanssa", Moors kuvaili viime viikolla. ”Koska kartellin jäsenet ovat riippuvaisia öljyn myynnistä, ja nykyinen hintataso, kun raakaöljyn hinnoista lähes 60 % on romahtanut, ajaa ne kurjistumiskierteeseen, jota on vaikea oikaista”.
Pienistä OPEC-maista Venezuela on kärsinyt eniten Saudi-Arabian korkeasta öljytuotannon tasosta. Se on menettänyt noin 36 miljardin dollarin vientitulot viimeisten 14 kuukauden aikana. Tämä merkitsee 54 %:n laskua sen vuosien 2013 ja 2014 keskimääräiseen vientitulojen tasoon, 79 miljardia dollaria.
*
Muut tuottajat ja niiden panos ylituotantoon
Mistä jatkuva ylituotanto johtuu?
Miksi ne tekevät sen?
Öljytuotannon kenttätekniikka on kehittynyt nopeassa tahdissa

Tämän takana on kaksi seikkaa. Ensinnäkin erittäin monet öljyliuske ja särötyskaivot avautuivat tuotannolla 1-2 vuotta sitten, ja jatkoivat yli alkuperäisten tuotantosuunnitelmien, koska alan tekniikka kehittyi vieläkin nopeammin. Kun öljyn hinta pohjolassa oli yli 80 dollaria tynnyriltä, operatiivisilla kustannuksilla oli hyvin vähän merkitystä kannattavuuden kannalta.
Totta on, että tuotantotehokkuuden kasvu on melko tyystin diskontattu investointeihin. Mutta voittomarginaalit olivat niin suuria, että yhtiöt voivat tarjota mukavia tuottoja jatkamalla teknologina kehityksen ansiosta enemmän tai vähemmän perinteistä toimintaansa.

Oil & Energy Investors – järjestön katsausten mukaan useimmat yritykset olivat onnistuneet kokoamaan omia pääomia viime vuosikymmenen mittaan ja edullisten velkamarkkinoiden oloissa ne innostuivat ylimäärääisiin investointeihin.
Investointien ollessa jo menossa, ei hintojen ankara laskukaan (c 60 %) johtanut löysäilyyn, vaan kenttätoimintojen tehostamisesta tuli välttämättömyys. Kaikkein kalleimpia uusia hankkeita keskeytettiin, mutta uudet innovaatiot poraus, suunnittelu, toteutus ja prosessintoteutus –osioissa johti tuotantolukujen kasvuun.
Vähäisin merkitys ei ollut teknisillä parannuksilla pinnanalaistoiminnoissa, jossa kehitettiin paitsi talteenottotekniikkaa, ennen kaikkea avainsanaksi muodostui pinnan alainen porareikävalokuvaus, joka on tuottanut lisää öljyä kustakin kaivosta. Keskimääräinen tuotanto, yhdistettynä kasvaneeseen määrään tunnistettuja varantoja ja niiden käyttöönottoja; siinä neoteknologisen tuotannon kasvun avaimet.

*
Energiavirastot ovat nyt ladanneet markkinoille tuomiopäivän ja synkistelyntäyteisiä (”doom-and-gloom”) ennusteita öljyn hintakehityksestä tulevina vuosina.

Mutta nämä ennusteet eivät ole asian ydin.
Vaikka Saudi-Arabian öljytuotanto vaikuttaa OPEC-valtioiden ja koko maailman energiamarkkinoiden noteerauksiin, sen vaikutuksia ei kannata yliarvioida.
Mitä Saudi-Arabian tuotanto sitten vaikuttaa öljyn hintaan?
*
Saudi-Arabian maanantainen ilmoitus on ajanut energiavirastoja tarkistamaan öljyn hintaennusteitaan.
Eilen (12.11.2015) Yhdysvaltain Energy Information Administration alensi WTI raakaöljyn hintaennustetta $ 53,47:stä 51,31:een.
Yhdysvaltain markkinoista kannattaa todeta kolme muutosta, jotka nyt näkyvät: Yhdysvaltain merenalaisen öljytuotannon työpäivät lautoilla ovat laskeneet (viikottaiset työpäivät) ja nyt ne ovat alimmalla tasolla noin kuuteen vuoteen, Öljy- ja Energiasijoittajayhdistyksen ilmoituksen mukaan. Toisaalta pääomasijoitukset uusiin öljyhankkeisiin ovat laskussa. Kolmanneksi raakaöljyn hintojen mataaminen lienee kannustanut Yhdysvallat aloittamaan toistamiseen omien varastojen täyttämisen.
*
Mutta Saudi-Arabiasta markkinoille tulvivan öljyn vaikutus öljyn hintaan on enenevästi nähty väliaikaiseksi.
Tämä siitä syystä, että maailmanlaajuinen öljyn ja öljytuotteiden kysyntä kasvaa hintanotkahduksesta johtuen tai siitä huolimatta. Tämän vuoksi sijoitusanalyytikot peukuttavat juuri nyt öljyn hinnan pitkän aikavälin nousua, ellei sitten suoranaista kimmahdusta ylös.

Niinpä analyytikko Ken Moors katsoo, että raakaöljyn alle $ 50:n hinta tynnyriltä on vain "lyhyen aikavälin näkökohta".
*

Pariisissa sijaitseva Kansainvälinen energiajärjestö ennustaa, että globaali kysyntä tulee kuluvan vuoden 2015 aikana olemaan keskimäärin 94,2 miljoonaa barrelia päivässä.
Tämä on 1,6 miljoonaa enemmän kuin viime vuonna. (+ 1,7 %)
Ensi vuotta tähyillessään IEA panee vielä paremmaksi: IEA ennustaa että globaali öljytuotanto on 95,6 barrelia päivässä vuonna 2016. (+ 1,5 %) –
Kasvuprosenttia tarkasteltaessa tulee huomioida taustalla olevat lukuisat ennusteet siitä, miten öljyntuotanto paitsi ale-hinnan myös kysynnän kohdistuessa muihin, - pääasiassa uuden teknologian energialähteisiin, tulisi ankarastikin supistumaan.
International Energy Agency https://www.iea.org/oilmarketreport/omrpublic/

"Tarjonta seuraa kuin hai laivaa, kunhan kysyntä kasvaa", Moors totesi jo syyskuussa. ”Perustotuus on se, että öljyn kysynnän koveneminen johtaa aina myös tarjonnan lisääntymiseen.”
*

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Öljyn hinta tulee edelleen laskemaan. Saudi Arabian ilmoitus, että se ei tule laskemaan oman tuotantonsa määrää hinnasta riippumatta. Seuraava OPEC kokous on joulukuun toisena päivänä.

OPEC on öljykartelli ja voi olla, että se alkaa hajota sisäisiin riitoihin. Saudi Arabia sanelee kartellin hintapolitiikan. Riidat eivät kuitenkaan nosta öljyn hintaa vaan pikemminkin laskevat sitä.

Toisaalta öljyn hinta voi nousta ainoastaan, jos öljyn kysyntä kasvaa. OPEC maat ja OPEC ulkopuoliset maat ovat kertakaikkiaan lirissä budjettivajeidensa kanssa. Tämä ei kuitenkaan näytä aiheuttavan muuta kuin öljyn tuotannon lisäämistä.

Tässä leikissä jäävät öljyalan investoinnit tekemättä, öljynetsintä on lopetettu ja kalustoa ei uusita. Porauslauttoja seisoo toimettomina ja vanhempia on alettu purkaa. Öljyteollisuus on irtisanonut glbaalisti yli 200 000 työntekijää. Ala on hirvittävässä ahdingossa ja luulen, että ei olla vielä edes pohjalla. Kuukausi sitten oletin pohjan jo saavutetun, kun hinta nousi edellisistä pohjista $50, mutta luulo ei näissä auta.

Brent ja WTI tulevat tekemään uudet pohjat (alle $40 tynnyri) Useimmille öljyntuottajamaille öljyn hinnan tulisi olla kannattavan tuotannon kannalta yli $60 ja vaativimmilla alueilla yli $100.

Tuleva skenaario tarkoittaa myös sitä, että öljyn hinta jää vuoteen 2017 asti alle $60 tynnyriltä. Siinä ajanjaksossa taitaa muutamissa valtioissa valta vaihtua.

Vain laajamittainen sota Persianlahdella nostaa hintoja. Silloin öljyn hinta on $100 viikossa. Hinnan noususta hyötyvät Pohjois- ja Etelä- Amerikan öljyntuottajat, Venäjä sekä muutama Länsi Afrikan maa.

Tiesitkö muuten, että Puola on tehnyt öljysopimuksen Saudi Arabian kanssa. Puola on aina ja ikuisesti ostanut öljynsä aikaisemmin Neuvostoliitosta ja Venäjältä. Nyt öljy tulee Persianlahdelta.

Koska Saudi Arabia tekee Suomelle tarjouksen halvemmasta öljystä kuin Rosneft nyt tarjoaa ?

http://seekingalpha.com/article/3676956-can-russia...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset