Veikko Huuska

Yhdysvallat yrittää kampittaa Kiinaa TPP-kumppanuussopimuksen avulla

 

Neljä tapaa, jolla Yhdysvallat kypsyttää Kiinaa TTP –sopimuksen avulla

Trans-Pacific Partnership (TPP) on Tyynenmeren alueen kumppanuussopimus, ehdotus kauppasopimukseksi, joka koskisi Tyynen meren alueen kahtatoista maata ja käsittäisi erilaisia kaupallisia ja taloudellisia asioita näiden maiden kesken sen talouspolitiikan noudattamiseksi, josta alustavasti sovittiin 5.10.2015 maiden kesken, neuvotteluissa joita on käyty 7 vuoden ajan.  Kiina ei ole mukana tässä sopimuskuviossa.  – Yhdysvallat on pitänyt hanketta lämpimänä ja haluaa nähdä sen kutakuinkin Yhdysvaltain ja Euroopan Unionin välillä käytyjä TTIP –sopimusta vastaavana sopimushankkeena.

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Trans-Pacific_Partnership  &  https://fi.wikipedia.org/wiki/Transatlanttinen_kauppa-_ja_investointikumppanuus

*

Kiina

Kiina on varmasti maa, joka ensimmäisten joukossa tulee mieleen, kun puhutaan maailmankaupasta Tyynenmeren alueella.  Se on ennen kaikkea Aasian suurin maa väestöllisesti ja kaikkiaan toiseksi suurin talous koko maailmassa heti Yhdysvaltain jälkeen.

Silti maa ei kuulu Trans-Pacific Partnership (TTP) –kauppasopimuksen piiriin, jonka avulla piakkoin säännellään miten 40 % maailman talouden harjoittamaa liiketoimintaa jatkossa toteutetaan.

Eilen Valkoinen talo Washingtonissa julkaisi Trans-Pacific –kauppasopimuksen tekstin ensimmäistä kertaa. https://www.whitehouse.gov/blog/2015/11/06/heres-deal-trans-pacific-partnership    https://www.whitehouse.gov/issues/economy/trade

Kiinalle maan sulkeminen TTP –sopimuksen ulkopuolelle on suora loukkaus tälle jättiläiselle. 

Keskeisin argumentti, jolla presidentti Barack Obama perustelee tämän päätöksen tekoa sekä demokraattipuolueen että republikaanisen puolueen edustajille Kongressissa, on tarve pitää sellaiset maat kuin Kiina ulkopuolella silloin kun kirjoitetaan maailmankaupan ja maailmantalouden sääntöjä.

”Meidän tulee kirjoittaa nämä säännöt”, hän julisti.

”Uusille avoimille markkinoille, jotka nyt avautuvat Yhdysvaltain tuotteille, tulee asettaa korkeat vaatimukset työntekijöiden ja ympäristön suojelun kannalta”, hän totesi.

Niinpä kongressi päätti jatkaa sopimuksen valmistelua.

TPP-sopimuksen vaikutus Kiinalle tulee olemaan massiivinen.  Esimerkiksi Kiinan talous menettää 266 miljardia dollaria sen seurauksena että se on jätetty sopimuksen ulkopuolelle.

Eikä siinä kaikki.

*

4 tapaa, joilla TPP-sopimus tekee kipeää Kiinalle

Numero 1:

TPP auttaa Kiinan kilpailijat Yhdysvaltain markkinoille.  Kun TPP –sopimus astuu voimaan, Yhdysvaltain markkinat avautuvat äkkiä tullittomina esimerkiksi Vietnamin tuoteille, kun ne samaan aikaan pysyvät Kiinan tavaroille.  Tämä tekee Kiinan teollisuusyrityksille vaikeaksi sopeutua ja päästä Yhdysvaltain markkinoille.  Itse asiassa, The Globe And Mail –julkaisun (9.10.2015) mukaan Kiinassa toimivien vientiyritysten omistajat suunnittelevat jo omia siirtojaan.  http://www.theglobeandmail.com/report-on-business/tpp-is-about-many-things-but-free-trade-not-so-much/article27169740/

Numero 2:

TPP puree suoraan Kiinan BKT:een.  Johtaja Ma Jun, People`s Bank of Chinan tutkimuslaitoksen johtava ekonomisti, laskee että Kiinan menetykset ovat 0,5 % luokkaa pois BKT:n kasvusta joka vuosi TPP-sopimuksen neljän vuoden mittaisen toimeenpanokauden aikana.  Tämä merkitsee kaikkiaan 2,2 prosentin menetyksiä taloudellisessa aktiviteetissa, ja suhteutettuna Kiinan viime vuoden BKT:hen (joka oli 9.200 miljardia dollaria) puhutaan noin 226 miljardin dollarin menetyksistä.  Näin kirjoitti Financial Times aikaisin eilen.  -  Bloomberg kirjoitti saman sisältöisesti jo 9.10.2015;  (”Kiinalla olisi 2,2 % isompi BKT jos se kuuluisi TPP:iin”). http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-10-09/china-misses-out-from-tpp-exclusion-pboc-researcher-ma-says

Numero 3.

Kiina ei pääse vaikuttamaan TPP-sopimuksen sisältämiin säännöksiin.  Kiina on edelleen yksi Yhdysvaltain suurimmista kauppakumppaneista, ja samalla se on Vietnamin, Japanin, Uuden-Seelannin ja Australian suurin kauppakumppani – kaikki mainitut maat ovat TPP:n jäseniä.  Kuulumatta sopimuksen allekirjoittajiin Kiina on jätetty sääntöjen viilauksen ulkopuolelle, eikä se kykene vaikuttamaan siihen, miten näiden Tyynenmeren valtioiden välistä kauppaa jatkossa säädellään, raportoi Al Jazeera varhain tänä (9.11.) aamuna.

TPP saattaa heikentää Yhdysvaltain suhteita Kiinaan”, lehti varoitti.  http://america.aljazeera.com/opinions/2015/11/the-tpp-risks-making-us-china-relations-worse.html

Numero 4:

Pahaltahan tämä näyttää.  ”Kiinan ulkopuolinen asema voidaan myös nähdä syytöksenä niistä puutteista, joita Kiinalla on rajoitetun teollisen- ja tekijänoikeudellisen suojan suhteen, sekä julkisia hankintoja koskevien kriteerien suhteen”, kertoo Fortune aikaisin tänään.  Jättämällä Kiina Trans-Pacific Partnership –sopimuksen ulkopuolelle on tuskallinen muistutus siitä miten sen tulee jatkaa pitkäaikaisia ponnistelujaan saadakseen jalansijaa kansainvälisessä yhteisössä.

  – ”Kiinan jättäminen TPP:n ulkopuolelle on kauhistuttava virhe”, lehti hätkäytti jo kuukausi sitten 6.10.2015.; http://fortune.com/2015/10/06/leaving-china-out-trans-pacific-partnership-terrible-mistake/

*

Varoitettu on

Mutta tuollaiset järjen äänethän eivät ole aikaisemminkaan Barack Obaman valintoihin vaikuttaneet.  Puutetta ei vähimmässäkään määrin lievennä se, että toisaalla on tehty vähintään saman suuruusluokan arviointivirheitä, ja niistäkin on varotettu asianomaisia tekijöitä.

Taidan toisaa iteäni, mutta Länsi on 2000 -luvulla tehnyt harvinaisen aktiivista kampanjaa, jolla se on tyrkkinty paitsi itselleen tärkeitä ja välttämättömiä maita etäämmälle, ja - saanut aikaan erinäisiä collateral damages.

 

*

Lähde:

Michaele Lewitt: 4 Ways the U.S. Burned China on the Trans-Pacific Trade Deal, ”Super Crash Report”, November 6, 2015.

*

Loppukaneetti

Kysymys luonnollisesti kuuluu, antaako tämä jotain ajattelemisen aihetta Suomessa ja Euroopassa, vai voimmeko olankohautuksin kuitata tämän eräänä pikanttina juttuna, johon ei kannata sen enempää kiinnittää ajatuksia tai muutakaan huomiota.

*

Post Scriptum

Kiinalaiset rakentavat omaa kauppa-aluettaan

Talous 10.10.2015 18:19 0

Helsingin Sanomat

 TPP eli Trans-Pacific Partnership on 12 Tyynenmeren maan välinen vapaakauppasopimus, jonka sisällöstä päästiin sopuun maanantaina. Sopimus pitää vielä ratifioida kaikissa osallistujamaissa. Tärkeimmät maat ovat Yhdysvallat, Japani, Kanada, Australia ja Meksiko. Kiina ei ole mukana.

 TTIP eli Transatlantic Trade and Investment Partnership on Yhdysvaltojen ja EU:n välinen vapaakauppasopimus. Sopimuksesta on supistu vuosia, mutta virallisesti neuvottelut alkoivat kesällä 2013. Ne ovat yhä kesken.

 RCEP eli Regional Comprehensive Economic Partnership on Kaakkois-Aasian Asean-maiden sekä muun muassa Kiinan ja Intian sorvaama vapaakauppasopimus. RCEP on Kiina-keskeinen sopimus, kun taas kilpailevassa TPP:ssä vetovankkureina toimii Yhdysvallat.

(Kiinan talousaluehankkeesta olen kirjoittanut aiemminkin tänä vuonna näissä blogeissani, VH)

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset