Veikko Huuska

Eurooppa dissosiaation ja traumaantumisen kourissa

Eurooppa dissosiaation ja traumaantumisen kourissa. - Eurooppa hajoamassa, mutta hajoaako se kahtia vai useampiin eriin? * Eurooppa, vanha manner, vanhin kaikista, järjestynein, systemaattisin, joskin aika ajoin kummallisten poikkeusilmiöiden valtaan joutuva, on nyt pulassa. - Jatkuu Kommentti-osiossa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eurooppa dissosiaation ja traumaantumisen kourissa. -
Eurooppa näyttäisi olevan hajoamassa, mutta hajoaako se kahtia vai useampiin eriin?
*
Eurooppa, vanha manner, vanhin kaikista, järjestynein, systemaattisin, joskin aika ajoin kummallisten poikkeusilmiöiden valtaan joutuva, on nyt pulassa.

Eurooppalainen yhteentulemisen idea on imenyt voimansa loppuun. Monet rakennetut järjestelmät pyrkivät ikään kuin oman olemassaolonsa voimalla, niin kuin seinä puhuisi, jatkamaan tätä prosessia, joka on jo sammunut.
Euroopasta on veto poissa, aivan selvästi, kiistatta, väistämättä. Miksi näin, siihen on vaikea sanoa mitään, kenties kysymys on kaikessa yksinkertaisuudessaan vain tiettyjen kauniiden ideoiden elinkaaresta. Ne elivät aikansa, niiden voimalla ja innoituksella saavutettiin jotain, siis se, minkä nyt näemme ympärillämme. Eikä se ole vähän, vaikka nykyinen kontinentaalinen maisema onkin ennemminkin ruma, sekava ja epäilyksiä herättävä.

*
Jokaisen järjestyksen loppua on ennakoitu, jos ei muuten, niin salahuoneiden kätkössä, kuiskaten, tai unessa, kaihoten: mutta Euroopan loppua, integraation ja yhteenkokoontumisen Euroopan loppua, on tasaisesti kiihtyvään tahtiin ennustettu viime vuosina.

Toissapäivänä Slovenian pääministeri Miro Cerar sanoi: Euroopan Unioni uhkaa hajota, jos pakolaiskriisissä ei pian ryhdytä toimiin.

”Jos emme ryhdy välittömiin toimin kentällä seuraavien päivien ja viikkojen aikana, uskon että Euroopan unioni ja Eurooppa kokonaisuudessaan alkaa hajota”, Cerar sanoi Brysselissä sunnuntaina (25.10.2015).

Eilen sanoi Työeläkeyhtiö Varman varatoimitusjohtaja Risto Murto: EU hajoaa kahtia – Suomi putoaa railoon.
"Suomen elinkeinoelämä kohtaa suuremman muutoksen kuin täällä ehkä kukaan vielä ymmärtää. Minusta on selvää, että olemme alkumetreillä prosessissa, jossa euroalue tulee integroitumaan syvällisesti. Suomalaiselle markkinataloudelle ja pörssille tulee olemaan haaste, että perinteinen viiteryhmämme ei lähde mukaan Euroopan tiivistyvään integraatioon. Rahoitusmarkkinaverokeskustelussa näemme ensimmäisiä signaaleja muutoksesta. Keski-Euroopassa nyt vallitseva markkinakäsitys poikkeaa siitä, mistä me Suomessa olemme ottaneet mallin 20 viime vuoden aikana”, Murto sanoi.

Hänen mukaansa Eurooppalainen pankkikriisi pakottaa euromaat syventämään talousliittoa tavalla, joka ohjaa ytimen ulkopuolelle ainakin markkinaliberaalit Ruotsin ja Iso-Britannian, ja myös Puolan. - Suomen on joko hylättävä omimpiin kuuluva ajatusmalli, suomalainen sosiaalivaltio - tai sitten vain hypättäävä lähtevään laivaan ja toivottava parasta? Näinkö tämä toimii?

Onko Suomella jotain omaa tässä sekavassa ajassa, omaa ajatusta: näkemystä, mihin me tähtäämme?

*

Tässä kaksi hajoamis-skenariota: toisessa Euroopan Unioni ja ”Eurooppa kokonaisuudessaan” hajoaa, koska se ei kykene vastaamaan ankarien olojen ja osin eurooppalaisten itsensäkin myötävaikuttamien prosessien tuottamiin ongelmiin.

Toisessa, jälkimmäisessä, Euroopan integroituminen jatkuu, mutta rajoitetun liikkumatilan oloissa, intergaariota jatkavat vain ne, jotka siihen kykenevät ja haluavat. Kyvyttömät ja haluttomat jäävät jälkijunaan, joka kaiketikin merkitsee disintegraatiota, eli integraation purkautumista. Purkua aktiivisena toimenpiteenä, tai sitten entropian tapaisena lämpökuolemana, jossa rakenteet ja systeemit vain hapertuvat, menettävät merkityksensä, ja jäävät sekavina raunioina maisemaan.

*
Kysymys

On tietenkin välttämätöntä kysyä, miksi ihmeessä Euroopan ”yhteinen koti” menetti perustansa ja alkoi hajota? On pakko kysyä, miksi historiallinen ja ihailtava prosessi ajoi pellolle? Oliko itse ideassa tai ajassa jotain sellaisia tekijöitä, jotka ”puhkaisivat ilmapallon”? Vai oliko kyse todellakin vain siitä, että tietyt liikkeet yksinkertaisesti elävät vain tietyn ajan, eikä yhtään pitempään. Että niissä on sisäänkapseloituna tietty kerosiinimäärä, aivan kuin jollain lentoradalleen lähetetyllä kappaleella: polttoaine palaa ja lento jatkuu, mutta kun polttoaine loppuu, loppuu myöskin lentovoima. Maan vetovoima ja muut syrjäyttämättömät voimat saavat vallat, kun niitä vastustava, opponoiva, ideavoima ja koheesio heikkenee.

*
Epäjärjestyksen määrä systeemissä kasvaa, se vain sikiää ja ilmenee. (Epäilemättä, silmämme todistavat sen) Kaipa sitä jotkin voimat levittävät ja täppäävät seinien juurelle ja pilareihin saadakseen ne järkkymään. Mutta kieltämättä tässä näyttää olevan myös jotain indogeenista, ikään kuin systeemin sisältä tihkuvaa ja suorastaan ryöppyävää; tätä entropian töhnää vain lykkää.

Yhdentymisen ja järjestymisen sijasta Euroopassa velloo dissosiaatioa, hajaantuminen.

”Dissosiaatio käsitteenä tarkoittaa kokonaisuuden osien joutumista erilleen toisistaan. Maailmalla yleisesti käytetyn määritelmän mukaan dissosiaatio on prosessi, jossa normaali tajunnan, muistojen, identiteetin ja havaintojen yhdistyminen on häiriintynyt (DSM-IV-TR). Tämän näkemyksen mukaan dissosiaatiota on normaalia ja patologista.

Patologista dissosiaatiota ovat esimerkiksi itsestä irrallaan olemisen tai unessa elämisen tunne, huomattava elämänkerrallisen muistin heikkous tai identiteetin hämärtyminen tai vaihtuminen.

Nämä persoonallisuuden hajautumista kuvaavat psykologiset kuvaukset soveltuvat Eurooppa-ruumiiseen sellaisenaan. Eurooppa on joutunut harhautuneeseen sieluntilaan, kytkennät aikaisemman, nykyhetken ja tavoiteltavana olevan tulevaisuuden välillä ovat vaikeasti hämärtyneet. Iso maanosa ei tiedä, mitä se tulee seuraavaksi tekemään; sen käyttäytymistä sivullisena seuraava tarkkailija saattaa olla vain hämillään ja hämmingin vallassa: Miten on mahdollista että näin isokokoinen ja epäilemättä rationaalinen olento on joutunut tuollaisen houretilan kouriin?
*
”Dissosiaatiohäiriöitä ovat dissosiatiivinen amnesia, depersonalisaatiohäiriö, dissosiatiivinen pakkovaellus, dissosiatiivinen identiteettihäiriö ja tarkemmin määrittelemätön dissosiatiivinen häiriö (DSM IV).”
*

Dissosiaatiohäiriön aiheuttaja on aina trauma, joka on useimmiten toistuva ja alkanut lapsuudessa (Euroopan kyseessäollessa, epäilemättä sen verisessä menneisyydessä).
*

Euroopan ilmeisiä oireita ovat ainakin muistinmenetys, pakkovaellus (polkuriippuvainen), itsestään ja tavoitteistaan irtautumisen tunne, joka tosin saattaa tahtotsemppauksella vaientua, identiteetin hämärtyminen tai muuntuminen ilman tahdonvaraista muokkausta, sekä jäännöskategoriaan kuuluu mm. erilaisia hurmostiloja, Ganserin oireyhtymä ja psyykkisperäinen kooma. Tämän häiriöjoukon erityistapaus on DID:in kaltainen häiriö, jossa henkilö (Eurooppa) on huonomuistinen ja kokee depersonalisaatio- ja derealisaatiojaksoja. Henkilön (lue: Eurooppa) identiteettikäsitys on myös usein hämärtynyt, ja hänellä saattaa olla useita ”tietoisuuden tasoja” tai identiteettejä. Identiteetit eivät kuitenkaan ole yhtä selkeitä ja kokonaisia kuin täysin kehittyneessä dissosiatiivisessa identiteettihäiriössä. (dissosiaatiodiagnoosiin liittyvät otteet, lähde: http://traumajadissosiaatio.fi/dissosiaatio-yleisk... )
*

Mutta kämmenen pohjalle jää jokunen rupena jauhoja, kyllä se on selvää:
Eurooppa on Euroopan sairas mies.
Suurin potilas sitten aikoihin.
*

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euromaita komissio voi kiristää taloudellisilla pakotteilla, muut EU-maat eivät tietenkään tähän fasistiseen älyttömyyteen lähde. Kiitos vaan sdp ja Lipponen kun veit meidän maailman suurimpaan bluffiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset