Veikko Huuska

Venäjä, Länsi - ja pieni Suomi

Venäjä, Länsi -  ja pieni Suomi

*

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vieraili Suomessa toissa viikolla, osallistuen Barentsin alueen arktisen neuvoston kokoukseen.  Ulkoministeri Soini luovutti Suomen puolesta kokouksen puheenjohtajan nuijan Lavroville.  Ulkoministerien tapaamiseen liittyy näkökohtia – muitakin kuin vain sinunkauppojen tekeminen, mitä sitäkään ei voi väheksyä, joihin kannattaa näin jälkikäteenkin vielä palata.

*

Ulkoministerien Lavrovin ja Soinin pressikonferenssissa Oulussa 15.10.2015 ensinmainittu kertoi mielenkiintoisia näkemyksiä ja suoranaisia uutisia, joista täten suomalaisetkin pääsivät osallisiksi.

Nyt lainaan entisen suurlähettilään, Heikki Talvitien tekstiä:

Ensinnäkin Lavrov totesi, että Suomen ja Venäjän suhteista ei pitäisi rasittaa ulkopuolisten toimesta.  Tämä voidaan nähdä … Venäjän yrityksenä hajottaa Euroopan Unionin erinomaisen vahva yhtenäisyys.

Toisaalta on ollut jo joillekin teräväsilmäisille tarkkailijoille selvää pitemmän aikaa, että Euroopan Unionin hajottamiseen ei tarvita Venäjän apua.  Se hajoaa itse itsestään ja omista lähtökohdistaan.

On kolmaskin tulkintalinja, joka lähtee siitä, että Suomi itsenäisenä kansakuntana ja valtiona täyttää kohta sata vuotta.  Joidenkin mielestä olisi aika jo alkaa näyttää merkkejä siitä itsenäisyydestä.”

*

Toinen merkittävä uutinen Lavrovilta oli se, että Suomen ja Venäjän kauppa on laskenut kokonaista 43 %.  Turistivirroista on pois kolmannes.  …Useat yritysjohtajat (Oulussa) toivat esiin, että ensi vuonna tulee jälleen pudotusta 50 % ja joidenkin osalta vienti silloin jo nollataan.

Vähän paremmin menee niillä yrityksillä, joilla on tuotannollista toimintaa Venäjällä ja jotka valmistavat tuotteensa venäläisestä raaka-aineesta.  Näidenkin yritysten liikevaihto on reilussa laskussa.

*

Kolmas merkittävä uutinen Lavrovilta oli se, että suomalais-venäläinen talouskomissio aloittaa työnsä uudelleen.  Suomalaisilta on päässyt nyt jokin välivaihe pois laskuista, koska valtioneuvoston taholta on jatkuvasti annettu ymmärtää suurelle yleisölle, että talouskomissio toimii normaalisti ja menestyksekkäästi.  Miksi näin mahtava talouskomissio sitten aloittaisi työnsä uudelleen?.

*

Lavrovin neljäs uutinen koskikin sitten juuri tätä asiaa.  Talouskomission Suomen osapuoli on nimennyt itselleen puheenjohtajan.  Talouskomissio on siis ollut jäähyllä ja nyt toivotaan, että siihen saataisiin uutta puhtia.

Venäläiset ovat tässä ehkä liian optimistisia, sillä olen saanut omista lähteistäni (siis Talvitie) selville, että Suomen puolen uudeksi puheenjohtajaksi on nimetty ministeri Lenita Toivakka.”

Näin siis suurlähettiläs Heikki Talvitie.  On kiinnostavaa, mitä hän tämän jatkoksi toteaa:

”En ole saanut havaintoa siitä, että ministeri Toivakka olisi jotenkin ollut ministerikautenaan edistämässä suomen ja Venäjän kaupallisia suhteita ja juuri antamani luvut kertovat karua kieltään.  Toisaalta voidaan todeta, että valtioneuvosto on varmaan ollut sitä mieltä, että ministeri Toivakan ei ole ollut sopivaa seurustella venäläisten kanssa.

Voidaan kuitenkin esittää se toivomus, että ministeri Toivakka olisi nyt yhteydessä talouskomission kautta venäläisiin ja että sitä kautta voitasiin saada aikaan se Lavrovin lupaama uusi alku”.

*

Sitten seuraa vähintään yhtä mielenkiintoisia ”pointteja”:

Lavrovin viides uutinen koski tilannetta Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa.  Hänen mukaansa Venäjä ei olisikaan se suurin syyllinen siihen, että pakolaisia virtaa Eurooppaan kasapäin ja että Schengen sopimuksesta ei ole jäljellä muuta kuin unkarilainen piikkilanka-aita, jonka aikaisemman version heimoveljet saivat juuri purettua ennen kuin liittyivät Euroopan Unioniin.

Lavrovin mukaan esimerkiksi Libyan infrasturktuurin ja keskusjohdon tuhosivat juuri Euroopan Unioniin kuuluvat valtiot ja nyt valtiota ei enää ole.  On vain ympäriinsä ryösteleviä rosvojoukkoja, jotka rahastavat Eurooppaan pyrkiviä pakolaisia.

*

Kieltämättä kovaa tekstiä, mutta Heikki laukoo jatkossakin ”kovilla”:

”Eikö voitaisi ajatella, että nämä Libyan tuhoamiseen osallistuneet EU-valtiot vastaisivat Libyan kautta tulevista pakolaisista.  Niiden joukkoon kuuluu myös naapurimme Ruotsi, jonka silloinen ulkoministeri halusi harjoitella käytännössä uutta sotilasstrategiaa.

Sen mukaan Ruotsin uuteen valikoimaan kuuluivat niin sanotut sotaponnistukset (krigsinsatser).  Ettei solidaarisen Suomen tarvitsisi osallistua asioihin, joihin sillä ei ole ollut mitään osuutta.”

*

Heikki Talvitie päättää artikkelinsa tähän tapan:

”Sama näyttäisi pätevän Lavrovin uutisen mukaan myös Lähi-Itään.  Siellä on kuulemma ollut jokin amerikkalaisten ja brittien miehityshallinto Irakissa ja sitten on syntynyt ISIS ja nämä muut terroristijärjestöt, jotka piinaavat kaikkia.

Eikö sitä kautta tulevista pakolaisista voisi vastata ne, jotka pakolaistulvan ovat aiheuttaneet?”

Eli siis Yhdysvallat ja Iso-Britannia.  Näin kysyy ja toteaa suurlähettiläs Heikki Talvitie äsken lukemassani artikkelissa, joka on julkaistu Karjalan Sanomien viime keskiviikon 21.10.2015 numerossa, Mielipide-otsikon alla.

*

Talvitien viimeinen kaneetti on paljonpuhuva:¨

”Nämä ovat varmaan suomalaisille, jotka elävät omassa mediamaailmassaan, uusia asioita.  Ja ilmeisesti tämäkin uutiskanava aiotaan sulkea, kunhan valtioneuvosto saa  koulutettua ne 200 urhoollista2.

Nuo kaksisataa liittyvät valtioneuvoston jättämään taannoiseen uutiseen siitä, miten se kouluttaa jatkossa 200 virkamiestä torjumaan Suomen valtiolle vaarallisia uutisia ja kaikenlaista ilmeistä disinformaatiota.

*

Aivan tähän loppuun totean, että minulla oli ilo kuulla Heikki Talvitietä pariinkin otteeseen äsken päättyneillä Helsingin Kirjamessuilla.

Muistiini jäi omin sanoin kerrottuna seuraavantapainen lauselma Heikin puheesta:

Suomi on Euroopan Unionin panttivanki.

Meidän on joko nyt tai viimeistään lähivuosien aikana tehtävä itsellemme selväksi, olemmeko naulittu sellaiseen velvoiteverkostoon, joka ei kovassa paikassa pysty vastaamaan lupauksistaan.

Suomen on lähiaikoina ratkaistava tämä dilemma: Olemassaolevat poliittiset sitoumukset ja EU:n solidaarisuusvelvoite versus Suomen omat kahdenväliset suhteet Venäjään ja niihin liittyvä omien etujen valvonta.
 

*

PS.:

*

Tuorein virallisen Suomen kannanotto ja katsaus Suomen ja Venäjän suhteisiin, sekä Venäjän asemaan ja toimintaan kansainvälisellä näyttämöllä kuultiin kun ulkoministeri Timo Soini puhui eduskunnassa viime viikon tiistaina;

Ulkoministeri Timo Soinin puhe eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa 20. lokakuuta 2015.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=336122&nodeid=15149&contentlan=1&culture=fi-FI

*

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Maailman voisi hyvinkin nähdä kolmikuppisena vaakana. Ensimmäinen kuppi on länsi, toinen itä ja kolmas edusta kolmattamaailmaa. Kuppien tasapaino on rauhalle tärkeä mutta sitäkin tärkeämpi on maat jotka muodostaa vaa'alle tuen ja Suomi on ollut tähän astiyksi näistä maaista joiden pyrkimys on saada vaaka takaisin tasapainoon kallistumalla aina johonkin suuntaa. Nyt tilanne kuitenkin on muuttunut kun tuki rikkoo tasapainoa kallistumalla länteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset