Veikko Huuska

Who loves Who in Middle-East? - eli Lähi-Idän ystävät ja viholliset

Lähi-Idän ystävät ja viholliset. - Yrityskin ymmärtää Lähi-Idän monimutkaista ja yhä syheröisemmäksi käyvää tilannetta tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä jopa alan asiantuntijalle, saati sitten satunaisella tarkkailijalle. - Elikkä; “Who loves Who in Middle-East?” - Ja kuka vihaa ketäkin? Siitä yritämme tänään tehdä selkoa seuraavien linkkien avulla. Linkki: http://tumblr.thefjp.org/post/98054279853/visualizing-love-hate-other-di... * Katso lisää kommenttiosastosta!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lähi-Idän ystävät ja viholliset. -

Yrityskin ymmärtää Lähi-Idän monimutkaista ja yhä syheröisemmäksi käyvää tilannetta tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä jopa alan asiantuntijalle, saati sitten satunaisella tarkkailijalle. -

Elikkä; “Who loves Who in Middle-East?” - Ja kuka vihaa ketäkin? Siitä yritämme tänään tehdä selkoa seuraavien linkkien avulla.

Linkki: http://tumblr.thefjp.org/post/98054279853/visualiz...
*

Niinpä ei muuta kuin piuhat esiin ja kytkentäkaaviot päälle!;

David McCandless´in kartta: (Uusin versio)

Kuka vihaa ketäkin Lähi-Idässä:
http://www.fastcodesign.com/3035595/infographic-of...

David McCandless´in työkalu visualisoi Lähi-Idän ”poliittisen labyrintin”.
Arvaa kuka on kaikkein vihatuin pelaaja? Vihje: Se ei ole Yhdysvallat.

Ei muuten Venäjäkään, joka näissä(kin) kartoissa on jotenkin vähäpätöisessä sivuroolissa: Venäjän elokuun 2015 jälkeen tapahtunut eskalatiivinen hyppy ”keskilattialle” Lähi-Idän kriisissä ei vielä täydessä mitassa näy näissä kartoissa, mutta David McCandless tietämäni mukaan päivittää visualidaatiotaan hiki tukassa.

http://www.nytimes.com/2015/10/03/opinion/patrick-...
*

David käytti apunaan New York Timesin, Guardianin, CIA World Factbookin sekä lukuisien muiden lähteiden tietoja, ja loi niiden pohjalta tämän kohtalaisen hyödyllisen visualisoinnin Lähi-Idän osapuolten suhteista muihin toimijoihin nähden. Kuvaus sisältää maat, ääriryhmät sekä erilaiset tunnistamattomat epävaltiot. Klikkaa maan tai ryhmittymän nimeä, niin näet, miten se suhtautuu muihin Lähi-idän pelaajiin. Tarkastele myös lyhyttä tiivistelmää kulloistenkin partnerien välisistä suhteista (multilateral relation).
http://www.fastcodesign.com/3035595/infographic-of...

Jo pintapuolinen tarkastelu paljastaa yllättäviä tosiasioita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa nähdään, ja myös Euroopassa koetaan, että Yhdysvallat on useinkin inhottu tunkeilija, joka työntää nokkansa Lähi-Idän alueen maiden ja toimijoiden asioihin, mutta – ainakin virallisesti – Yhdysvalloilla on pääasiassa ystävällismieliset välit useimpien Lähi-Idän kansallisten toimijoiden kanssa (poikkeuksena mm. Syyria, Kiina ja Irak). Vähemmän yllättäen ääriryhmät, kuten islamilainen Jihad, Muslimiveljeskunta sekä Hams, ovat läntisiä toimijoita vastaan perin selkeästsi.

Mutta.
"USA ei ole kaikkein vihatuin pelaaja Lähi-idässä. Eikä myöskään Israel. "

(Kohtalaisen odotetusti) Alueen vihatuin osapuoli on islamilainen valtio, joka useimmiten tunnetaan nimellä ISIS. Ryhmään suhtautuvat vihamielisesti kaikki muut alueen toimijat, Yhdysvalloista alkaen, aina muihin väkivaltaista toimintaa harjoittaviin jihadistijärjestöihin, kuten Al-Qaidaan asti. Käytännössä ISISillä ei Lähi-Idässä ole ainuttakaan kaveria, jolle voisi hädän tullen soittaa.

Vaikka vihollisesi vihollinen on usein ystäväsi, tämä macciavellistinen sääntö ei pidä kutiaan tässä tapauksessa. http://www.zerohedge.com/news/2015-04-02/middle-ea...
*

Tässä Deepsourcen kartta 13.6.2014:
https://deepresource.wordpress.com/2014/06/13/who-...
*

Slate.com´in ”Ystävyyskartta” 17.7.2014:
Käyttöohje: Nikkaa solua, joka kiinnostaa, ja saat rautaisannoksen infoa. – Venäjä puuttuu tyystin tästä kartasta!
http://www.slate.com/blogs/the_world_/2014/07/17/t...
*

Tässä puolestaan EconomicPollicyJournalin palikkaversio 19.9.2014:
Kaikessa pelkistetyssä kaavamaisuudessaan melko ”avaava” kartoitus;
http://www.economicpolicyjournal.com/2014/09/in-on...
*

The Atlantic.com´in liittolais-/vihakartta 27.3.2015;
“The Confused Person's Guide to Middle East Conflict

A simple diagram illustrates the region's alliances and hatreds.” http://www.theatlantic.com/international/archive/2...
Isonna; http://cdn.theatlantic.com/assets/media/img/posts/...
*

Tässä The Economistin suhdekartassa (Lähi-Idän verkosto) 3.4.2015 on tiettyä ideaa, mutta eräin osin sekin jo puolessa vuodessa vanhentunut:
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2015/...

*

David McCandless´in kartta: v.1.o

Lähi-Idän toimijasuhteita kuvastava kartta. Selventävä interaktiivinen kartta.
(Middle East Relationships, Explained Through An Interactive Map)

Tutkija-kirjailija-visualisoija David McCandless on käyttäen lukuisia eri lähteitä luonut seuraavan kaavion, joka antaa asianmukaisen vaikutelman sekalaisista liitoista, vuorovaikutuksista ja selittää tiettyjä kontakteja. Hän on päässyt hyödyntämään UniversLabsin koodereiden apua selventääkseen, mitkä maat ja ryhmät ovat liittoutuneet eritasoisin suhtein toisiinsa ja mitkä taas ovat enemmän tai vähemmän vannoutuneita vihollisia.
Kategoriat:
Vihasuhde (vihollisuudet);
Kiristyneet suhteet (Pulmalliset);
Hyvät (Kauppaa etc.);
Rakkaus (Liittosuhde).

Korostamalla tai napauttamalla jonkin alueen toimijan kohtaa, lukija näkee ko. kohteen yhteydet. Klikkaamalla esim. Islamilainen valtio, nähdään, että ääriryhmä on keskinäisessä vihasuhteessa liki kaikkiin muihin osapuoliin, lukuunottamatta Qataria. Vaikka Qatar on osallistunut kansainvälisiin ilmaiskuihin ISILiä vastaan, kyseistä valtiota on syytetty terroristien tukipisteenä toimimisesta sekä rahoittamisesta.
Jotkin suhdeyhteydet saattavat olla jossainmäärin epävarmoja tai keskustelun alaisia, mutta ainakin kohtalaisen kokonaiskuvan tämäkin kartta pystyy antamaan:
http://www.huffingtonpost.com/2014/10/30/middle-ea...

Toinen linkki; http://menamigration.com/post/viewpost/2015/10/4/1...

Jos edelliset eivät aukea, kokeile tätä:
http://tumblr.thefjp.org/post/98054279853/visualiz...
avoin Google-haku; middle east hates
*

Washington Post julkaisi 26.8.2013 – siis pari vuotta sitten – tämän kartan:
”Lähi-Itä – selitettynä yhdellä (karsealla) kartalla:
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/...

Huomionarvoista WP:n 2013 –kartassa on ISIS/ISIL puuttuminen. Muutenkin osapuolia oli merkittävästi vähemmän kuin 2015.

Todettakoon, että lähetteessä kerrotaan, että tunnettu egyptiläinen bloggaaja, joka käyttää salanimeä ”The Big Pharaoh” (Suuri Faarao) on koonnut tämän kaavio, jossa siis esitetään alueen toimijoiden kilpailu- ja liittoumasuhteet. Hän (Faarao) antoi minulle luvan lähettää kaavion, jotta amerikkalaiset voisivatparemmin ymmärtää alueen tilannetta. Vitsi on se, että tämä ei ole vitsi, vaan oikeastaan aika tarkka tilannekuva. (näin siis vuonna 2013).

Kartan suhdeverkosta:
On kiistakumppaneita, joilla on yhteisiä vihollisia; on liittolaisia jotka ovatkin konfliktissa eri puolilla tai kokevat siinä eturistiriitoja, ja on erittäin outoja Petikavereita. Voidaan kategorisoida kahdenlaisia maita: niitä, jotka ovat sekaantuneet alueen kiistoihin (Yhdysvallat, Syyria, Saudi-Arabia, Qatar, Turkki ja Israel), sekä niitä jotka on sekaannutettu mukaan (Egypti, Syyria, Libanon ja palestiinalaisalueet).
Ja mitä Suuri Faarao tuolloin 2013 sanoikaan:

"Minun pitää päivittää tämän kaavion alituiseen, koska joka kerta kun katson sitä huomaan, että olen jättänyt pois jonkin nuolen. Niin monimutkainen se on, tilanne."
*

Vuoden 2013 jälkeen Lähi-Idän suhdeverkosto on mutkistunut ja tullut entistä vaikeammin hallittavaksi.
Tässä tämä uskomaton kartta vielä kerran;
https://lockerdome.com/6904520370435393/7107140989...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

David McCandless´in visualization method (näköistämismenetelmä) on mitä kiinnostavin, noin yleensäkin.

McCandless (s. 1971) on brittiläinen data-toimittaja, ja informaatiosuunnittelija Lontosta. Hän on visualistiikkaan keskittyvän Information Is Beautiful -blogin perustajia. Jo varhan hän teki löytöretkiä tiedon visualisoinnin ihmemaailmaan.

Ks. Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/David_McCandless

Täällä on mielenkiintoisia näyttöjä DM:n visualisoinneista;
Kuvat aiheesta David McCandless;
https://www.google.fi/search?q=david+mccandless&bi...

Vinkkejä:

http://onlinejournalismblog.com/2010/05/14/5-data-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset