Veikko Huuska

Tuleeko talousromahdus, mistä se alkaa, ja onko se pahempi kuin uskotaan?

 

Miten kimalainen lentääkään? 

Sehän ei teoriassa ole mahdollista, mutta se lentää kuitenkin: onko siis kaikki mikä liittyy lentämiseen mahdollista – vaikka olisikin ”teorian vastaista”?  Eräs merkittävimmistä teorian vastaisista ilmiöistä on läntisen maailman (käytännössä globaalien) finanssiamarkkinoiden lento, joka näyttää jatkuvan ja jatkuvan, kaikesta reaalijärvelle vieraista piirteistään huolimatta.  http://tieku.fi/elaimet/hyonteiset/vastoin-huhuja-kimalainen-lentaa-hyvin

Mutta voiko markkinoiden ”lento” jatkua, loputtomiin?

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä ei voi jatkua: jossain kohdassa lento loppuu.

Tulee Big Collapse, suuri pudotus, eli niin kuin amerikkalaiset kaverini sanovat Super Crash. Siitä on kirjoitettu  jo raporttikin.  Tiedetään, ainakin suurin piirtein, miten se tapahtuu, vain aika on auki.

*

Kupla tapaa puhjeta

Viimeksi finanssimarkkinoiden todelliset koettelemukset laukaisi Lehman Brothers, rahalaitos, joka pelasi korttinsa väärin, monen muun rahalaitoksen tapaan: LB vain päätyi lahtipenkkiin.

Kuka tai mikä on seuraava?

Yleisesti ajatellaan, että bubble bursts pankissa tai pörssissä.

Se voi olla hyvä arvaus, mutta muitakin vaihtoehtoja on.  Eilen kaveri Atlantin takana osti tämän ajatuksen: seuraava kupla puhkeaa kun Glencore collapsoi, eli halvaantuu.  Glencore (an acronym for Global Energy Commoditity Resources) on jättimäinen monikansallinen kulutustavara ja materiaalikongelomeraatti, jonka päämaja, headquarter on Baar`issa Svetisissä, pääkonttori on hajasijoitettu Lontooseen ja Rotterdamiin (öljy ja kaasu UK:ssa, maataloustuotteet Alankomaissa) – ja varsinainen rekisteröintiosoite on, kuinka ollakaan Saint Helier, Jerseyn saarilla.  https://en.wikipedia.org/wiki/Glencore

*

Epävakaus joko lakkaa tai laukeaa

Nykyinen finanssimarkkinoiden epävakaus ei katoa.  Se on rakentunut jo kuuden vuoden ajan.

Globaaleilla finanssimarkkinoilla on vain yksi ainoa keino lopettaa tämän kaltainen epävakaus.

Se vaihtoehto ei ole säätely, koska se on myöhäistä, mahdotonta, riittämätöntä, tätä merta ei mitkään ruoskat rannalla rauhoita.

Se, ainoa vaihtoehto, ei ole aika.  Aika ei korjaa tätä merta, myrskyä, holtittomuutta.

Se, ainoa vaihtoehto, on purkaus.  ”Super Crash”.

Kyseessä ei ole vain Yhdysvaltain buustatut ja virtuaalidollarein tapetoidut kuplaseinät, kyseessä ei ole vain Kiinan kupla, josta osan näimme äsken, kyse ei ole vain Euro-alueen rämpimisestä epäsymmetristen vakiovaluuttamarkkinoiden suossa.

Kyseessä on paljon isompi, pahempi, korjaamattomampi vika.

Kyseessä on yksinkertaisesti valtava globaalien yhteismarkkinoiden velkakupla, jonka määräksi yhdysvaltalaiset ekonomistit laskivat eilen: 200 triljoonaa dollaria.

Kun amerikkalainen sanoo ”triljoona”, hän tarkoittaa miljoonamiljoonaa eli 1.000.000.000.000 eli näitä 200 kpl = 200.000.000.000.000 dollaria.  Siis 200.000 miljardia $.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Suurten_lukujen_nimet

Tämä velkakupla on ajamassa maailmantalouden polvilleen.

*

Miksi Glencore?

Supertavaratalo Glencoren häviöstä on kirjoittanut selkokielisen, yksityiskohtaisesti konkretisoidun kuvauksen yhdysvaltalainen sijoittaja-tutkija Michael Lewitt.  Hän odottaa rysäystä lähimmän 12 kk kuluessa.

Lewittin mukaan Glencore aiheuttaa edelleenkin ”Lehman Brothers” –tason riskin kansainväliselle taloudelle – mutta vaikka se onkin nyt selkeästi maailman suurin kulutustavarakauppa, se on satojen miljardien dollarien ”varjovelkojen” (shadow debt), jotka se yksinkertaisesti kieltäytyy hoitamasta.

Glencoren kriisi on vain pienen askeleen päässä tilanteesta, jossa koko meidän rahoitusjärjestelmämme tie nousee pystyyn.  Näin arvioi eilen Michael Lewitt.

*

Bank of America älähti

Monet vahvat toimijat ovat yhtyneet Lewittin varoituksiin siitä uhkasta, jonka Glencore Plc. aiheuttaa globaaleille finanssimarkkinoille.  Esimeriksi Bank of America on julkaissut raportin Glencoren todellisen velkaantumisen tasosta.  Jos raporttia pitäisi kuvat yhdellä ainoalla sanalla, sana olisi ”järkeyttävä”.

Asiaa seuranneille Glencoren pulmat eivät ole uutta, eivätkä etenkään viime kuukausien huojunta.

Mutta samaan aikaan on tapahtunut jotain järjetöntä - …anteeksi, aivan markkinalogiikan mukaista, nimittäin Glencoren osake on mennyt YLÖS.

Sen jälkeen kun Glencoren osake saavutti alimman tasonsa 28.9.2015 (1,05 $) se on nyt liki tuplaantunut 1,97 $:iin.

Mutta kurssin nousu ei ole johtunut mistään hyvästä syystä.  Yhtiö ei ole oikaissut laivaa.  Noste on johtunut yksinomaan siitä että lyhytostajat ovat suojanneet asemansa.

Likainen tosiasia on, että yhtiö on ”loistava” esimerkki siitä, mikä on vialla maailman finanssimarkkinoissa.

Voi vain kysyä, mikä on tämä järjestelmä, joka aiheuttaa tämän luokan väärinkäsityksiä, valheita ja munauksia?

*

Sen luottoriskivaihtosopimusten noteeraukset ovat tosin palautuneet huippulukemista (900) 650 tasolle.  Viimeisimmässä luottoriskiarviossa se määritettiin tasolle B, aiemman CCC:n sijasta.  Niinpä useimmat luotottajat katsovat Glencoren yhä luottokelpoiseksi yritykseksi, mutta todellisilla luottomarkkinoilla on huomattavasti ”himmeämpi” näkemys sen luottokelpoisuudesta ja tulevaisuudennäkymistä.

Yritys itse luonnollisesti tekee kaikkensa rauhoittaakseen markkinat.

Viime viikolla se julkaisi 6-sivuisen rahoitusta koskevan tietoiskun (funding factsheet), joka oli kohdistettu markkinoille ja kosketteli sen maksukykyä ja vakavaraisuutta.  Paperi antoi niukalti valoa siihen, miten konsernissa oikeasti menee.  Siinä ei puhuttu sanaakaan Glencoren johdannaissopimuksista, muuta kuin ykskantaan ilmoitettiin niiden olevan alan vaihteluvälin puitteissa.

”Alan standardien puitteissa” merkitsee normaalisti että yhtiön on lisättävä käteisvakuuksia sen menetettyä luottoluokitustaan, joten tämän kaltainen ilmoitus ei saanut ketään parempaan käsitykseen asioista, ei ainakaan sijoittajarintamassa.

Voidaankin päätellä, että yhtiön kurssinousu ei johdu investoijien oivalluksesta että firmallapa menee hyvin, vaan suojaustoimista etc.  Toisaalta Glencore syyttää kilpailijoitaan shorttaajien liikkeistä.

Morgan Stanleyn johtoon kuulumaton johtaja John Mack, joka finanssikriisin aikaan johti MS:n maksukyvyttömyyden partaalle, kertoi Bloombergille että yhtiön luottovaihtoriskisopimuksilla pelaavat spekulaattorit ovat vastuussa siitä, että on syntynyt virheellinen kuva yhtiön vaikeuksista.  https://en.wikipedia.org/wiki/John_J._Mack

Mutta nämä nykypäivän kapteeni Ahabit (viittaus Herman Melvillen Moby Dickiin) – juostessaan ”sen suuren valkoisen valaan” perässä, ovat menettäneet kykynsä hallita yhtiönsä kohtaloa, lainaamalla liian paljon rahaa, eivätkä he kykene näkemään, että globaali talous on rakentanut kestämättömän velkakuplan, joka inflatoi kaikkien käyttötuotteiden hinnat tasolle, joka väistämättä johtaa collapsiin, täydelliseen romahdukseen.  http://www.maailmankirjat.ma-pe.net/?p=1839

*

Firmojen olohuoneissa on vieläkin isompi norsu, jota ne eivät huomaa.

Nimittäin valtavat määrät nostamattomia pankkivekseleitä ja rembursseja, joita pankit ovat viime vuosien aikana tarjonneet yhtiöiden saataville.

Bank of America on arvioinut, että nämä laiminlyödyt erät, yhtiön 30 miljardin dollarin nettovelat sekä 19 mrd dollarin johdannaiset voivat syöstä Glencoren jamaan, jossa sen kokonais velkaisuusaste maailman rahajärjestelmälle kohoaa 100 miljardiin dollariin.  Sitä paitsi: enin osa tästä velasta on vakuudettomia velkoja.  Yhtiö ei ole vielä nostanut kaikkea tätä rahaa, mutta pystyy tekemään sen mikäli asiat menevät huonosti.

Näin ollen Glencoren osakkeen elpymisen pörssissä ei pitäisi vakuuttaa ketään siitä todellisyysnäystä, että liiketalo Glencore on edelleen ”todellinen korttitalo” (a veritable house of cards), tilanteessa, jossa kaikki merkittävät luottoluokituslaitokset julistavat markkinoille: helvetin kuilu voi imaista tämän kaiken.

*

ZeroHedge kertoi 07.10.2015; “As A Shocking $100 Billion In Glencore Debt Emerges, The Next Lehman Has Arrived”

 http://www.zerohedge.com/news/2015-10-07/shocking-100-billion-glencore-debt-emerges-next-lehman-has-arrived

*

Dynamiikkaa ja dynamiittia (Dynamit and Dynamic)

Tässä on tarkastelut yhtä, riskialtteimpiin suuryrityksiin kuuluvaa, firmaa.  Mutta enemmän kuin vain yhdelle satunnaisesti nimetylle konsernille, näillä havaittavilla ilmiöillä, järjettömällä ja katteettomalla velkaantumisella, on dynaamisia, voimakkaasti vaikuttavia heijastusvaikutuksia muihinkin, - itseasiassa kaikkiin markkinoilla toimiviin yrityksiin ja luotottajiin.  Ja sitä myöten koko rahoitusmarkkinoihin.

Jäämme jäykistynein katsein seuraamaan tapahtumien etenemistä laajakankaalla.

*

Super Crash –teorian viisi pilaria:

Väistämättömyydet

1.) Väistämättömyys: 30-vuotinen ”Velka-Supersykli” (Debt Supercycle) on lähestymässä loppuaan.  Yli kolmenkymmenen viime vuoden ajan maailma on ahminut velkaa massiivisen Debt Supercyclin avulla.  Aivan liikaa niin yksityistä kuin julkistakin velkaa pullottaa niin Amerikassa kuin Euroopassa, Aasiassa ja kehittyvillä markkinoilla.  Tänään maailmalla on melkein 200.000 miljardin dollarin edestä velkaa, ja sen kukkuraksi vielä yli 600.000 miljardia dollaria johdannaissitoumuksia, joten globaali velkataso on kertakaikkinen pommi, joka vain odottaa viimeistä kipinää räjähtääkseen.  Ensi vuonna 2016 Yhdysvaltain on määrä maksaa 260 miljardin dollarin edestä velkoja pois.  Ja he aikovat tehdä sen lainaamalla uudella velalla vanhan velan maksuun tarvittavat rahat.  Talous ei yksinkertaisesti generoi, luo riittävästi tuloja jotta velalliset voisivat maksaa velkansa ja korkonsa.  Ei Yhdysvalloissa, ei Euroopassa, ei globaalisti: Ei.  Miksi.  Tämä johtaakin meidät seuraavaan pointtiin, joka on:

2.) Väistämättömyys: Globaali talous on jumiintunut puolittaiseen (sub-bar = alle ihannetason) kasvuun.  Syy, miksi globaali talous ei tuota riittävästi tuloja jotta se voisi vastata veloistaan, on se, että suurin osa otetusta velasta ei ole kohdennettu tuottaviin investointeihin ja aktiviteetteihin, joissa se viimeistään tulevaisuudessa tuottaisi hyvää hedelmää.  Sen sijaan velkarahat on pistetty tuottamattomiin kohteisiin, kuten kulutukseen, asumiseen, osakekeinotteluun ja finanssipeleihin.  Niinpä finanssikriisin jälkeinen talouskasvu on perustunut ensisijaisesti lisääntyvälle velanotolle kuin tuloja tuottaviin ja tuotannollisiin kohteisiin.  Nettotulos kasvavasta velanotosta on tuottanut yhä vähemmän ja vähemmän kasvua.  Siihen saakka kunnes maailma oppii tekemään jotain muutakin kuin törkeää velkaantumista, se on tuomittu alle kenttämestarin ihannetuloksen olevaan kasvutasoon.

3.) Väistämättömyys: Markkinat tulevat romahtamaan – ja isosti.  Kuuden vuoden keskeytymättömän pörssikurssien nousun jälkeen, markkinat ovat yliarvostaneet melkein kaikki mitattavissa olevat kohteet, ja tulee päästämään höyryjä ulos.  Tämä on Debt Supercycle´n (Velkaantumisen supersyklin) sivutuote.  Hitaan kasvun maailmassa yhtiöiden johto fokusoi huomionsa pörssiin ja pyrkii vedättämään kursseja vielä lisää vain.  Ansaitakseen optioita ja komissioita he tekevät mitä tahansa.  Jopa ottavat lisää velkaa, jos sitä vain tarvitaan tavoitteeseen pääsemiseksi.  Jos yhtiö ei ole tuottanut kylliksi extratulojen laukeamiseksi, on yksinkertaista lainata lisää rahaa nykyisillä ennätysmatalilla koroilla.  Sitten vuoden 2009 Yhdysvaltalaiset yhtiöt ostivat yli 2.000 miljardilla osakkeita, mieluummin kuin olisivat sijoittaneet R&D:hen (Research and Development; tutkimus ja tuotekehittely), uusiin tuotantolaitoksiin, laitteisiin ja uusien työpaikkojen luomiseen.  Kun yhtiöt ryntäävät ostamaan omia osakkeitaan, on se yksi osoitus siitä, että Supervelkasyklil on tulossa tiensä päähän – raikuvien räminöiden saattelemana.  Kun tämä sitten tapahtuu, kaikki osakkeet, joukkovelkakirjat, valuutat ja tuotteet, joiden hinta on inflatoitu velanotolla, tuottavat suuren ongelman.  Big Problem.  Ja äkkiä maailma on tiensä päässä: finanssivoitelu on loppu.

4.) Väistämättömyys: Keskuspankit eivät kykene pelastamaan meitä tänä aikana.  Keskuspankit huhkivat hiki päässä fiat-rahan luonnissa, QE on kova sana ja samoin moneyprinting (rahanpainaminen, sähkörahan tuottaminen).  Jokaikisen ostovoima on purettu.  Tulkitse se miten päin tahansa, mutta tämä tarkoittaa että inflaatio on pääsevä valloilleen.  Deflaatio on pehmeä iltasatu, jota keskuspankkien pankkiirit kertovat sinulle pieluksen vieressä ilta-aikaan, ja heidän oikeuttaessaan tämän nykymenon kohoavien korkojen pelolla, koska totuutta – että maailma on ylivelkaantunut – ei saa kukaan mainita.  Samaan aikaan samat keskuspankkiirit ovat tekotaiteellisesti tukahduttaneet korot tasolle, joka käytännössä merkitsee reaali-investointeja tekevälle kapitaalille sen omaisuuden konfiskointia, sekä nimellisin että reaalisin (inflaatiokorjatuin) käsittein tarkasteltuna.  Hallitukset anastavat tehokkaasti tallettajien rahat.  Kaiken tämän tarkoituksena on stimuloida kasvua, mutta nyt keskuspankeilta ovat kortit loppu, ne eivät voi enää nokittaa.  Tämä on ”terminaalivaiheen talouspolitiikkaa”.  Korot nollassa, ja taseet velkaa pullottaen, FED ei voi tehdä enempää stimuloidakseen kasvua, - tai pönkittääkseen markkinoita sitten kun halvaus iskee.  Muut keskuspankit (EKP, Bank of Japan) ovat yrittäneet vetää löysät pois, mutta huolimatta kaikista ohjelmistaan nekin ovat tuomitut menettämään pelin, koska ne ovat yrittäneet lievittää velkaantumista luomalla lisää velkaa.

5.) Väistämättömyys: Edessä on geopoliittisia ongelmia.  Geopoliittinen vakaus on äärimmäisen vaarallista investoijille, mutta markkinat toimivat kuin maailma olisi vakauden keidas.  Tosiasiassa maailma on kiehuva pata, joka voi räjähtää hetkenä minä hyvänsä.  (Uusi) Kylmä sota raivoaa Lähi-Idässä, Itä-Euroopassa, ja osassa Afrikkaa.  Yhdysvaltojen eteläiset rajaseudut vuotavat kuin seula, samaan aikaan kun monet Yhdysvaltain sisäosien kaupungit ovat tulvillaan vihaa ja väkivaltaa, aivan kuin 50 vuoden kehityspolitiikka hylättäisiin, koska se nähdään hyväätarkoittavana, mutta nyt uudelleenarvioinninkohteena.  Ja ulkopolitiikan (USA) eeppiset erheet; Obaman hallinto hieroo sopimusta Iranin kanssa, vaikka maa on toiminut maailman suurimpana terrorismin alustana ja sponsoroijana (150 miljardin dollarin sanktiot ydinaseohjelmasta).

Niinpä: samaan aikaan, kun talous on vuosien 1999 ja 2007 mallilla, geopoliittinen maisema muistuttaa vuosia 1909 ja 1939.

Kirjoittaja kritisoi yhdysvaltalaisia taloudellisia ja poliittisia johtajia siitä, että nämä ovat fokusoineet prioriteettinsa toisaalle, mikä on mahdollistanut olosuhteiden heikkenemisen ratkaisevan pahasti.  Kuten muuan kommentaattori alkuvuodesta 2015 totesi, jossain maailmalla on ”arkkiherttua odottamassa salamurhaa ja maailmanlaajuisen palon syttymistä”. (viittaus vuoteen 1914).

Milloin tämä tapahtuukaan, markkinat syöksyvät oitis.  Emme pysty mitätöimään näitä riskejä tai palauttamaan ihmisten luottamusta hallitustemme tekemisiin.  Kukin suojatkoon itsensä.  Michael Lewitt`in teksti on synkeää kuin sarkakangas.  Hän jatkaa: Minä tiedän, että kaikki tämä on pelottavaa.  Useimmat sijoittajatkin näkevät lähivuosien reitin raskaana ja vaikeana.  Mutta yksi pointti on tämä:

”VelkaSupersykli” on luonut käännekohdan, jonka (jälkeen kaikki on toisin).

*

Michael Lewitt´in ”Super Crash” –teoria luettavissa täältä: SureMoney, report:

Super Crash Report – Your Complete Guide to the $200 Trillion Credit Collapse.

http://suremoneyinvestor.com/opportunity-reports/super-crash-report/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Asiaan ei ole juuri kommentoitu, joko ihmisiä ei kiinnosta tai pitävät huuhaana uskoen valoisaan tulevaisuuteen. historian perusteella uskon itsekin että jonkin sortin romahdus tulee, ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Marx ennusti reaalitalouden ja finanssikapitalismin täydellisen pesäeron.

Tuleeko nyt kapitalismin lopullinen romahdus...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Roponen

Niin. Kommunismi on suurelta osin jo romahtanut. Muutamissa maissa kommunismin aatetta pidetään yllä diktatoorisin menetelmin. Ne maat ovatkin sitten maailman köyhimpiä. Kansalaisten elinolosuhteet ovat sietämättömiä, nälän, kurjuuden ja rikollisuuden kehtoja.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Eihän kapitalismin romahduksen jälkeen tarvitse tulla kommunismia, kuka tietää miksi tämän jälkeistä aikaa kutsutaan...

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Kommunismi ja Marxin talousteoreettiset tutkimukset ja ennusteet ovat kaksi aivan eri asiaa. Se että kommunismi osoittautui toimimattomaksi, ei todista mitään siitä, osuvatko Marxin jotkut analyysit oikeaan vai väärään....

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Mielenkiinnolla odotan Islannin rahareformia ja sen vaikutuksia. Siellä esitetään, että pankeilta vietäisiin rahanluontioikeus ja kaikki raha olisi keskuspankkirahaa...

http://uusi.voima.fi/artikkeli/2015/rahanluonti-si...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset