Veikko Huuska

CIA ja Venäjä sodassa keskenään Syyriassa?

 

Eräs tarkkailija totesi viikonvaihteessa, että ”Venäjä taistelee Syyriassa CIA:ia vastaan”.

*

Tulenarkoja kosketuskohtia

Hän viittasi nyt jo avoimesti kerrottuihin uutisiin, joiden mukaan Yhdysvaltain tiedustelu on kouluttanut Syyriassa kapinallisjoukkoja, jotka nyt ovat Venäjän ilma- ja ohjushyökkäysten kohtina.

Yhdysvallat: Venäjä iski CIA:n tukemien kapinallisten kimppuun”

”Venäjän mukaan sen yölliset iskut kohdistuivat neljään Isisin kohteeseen. Yhdysvaltain mukaan koneet iskivät kuitenkin etupäässä keskustiedustelupalvelu CIA:n tukemiin kapinallisiin.”

”Kapinallisjohtajan mukaan kaksi Venäjän eilisistä iskuista osui kuitenkin Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n tukemiin kapinallisiin. Syyrian armeijaa vastaan taistelevan kapinallisjoukon johtaja Hassan Haj Ali sanoo, että pommituksissa loukkaantui lievästi heidän taistelijoitaan.”

”- Heidän iskunsa kohdistuivat yksilöihin ja ryhmiin, jotka ovat meidän CIA:mme rahoittamia ja kouluttamia, yhdysvaltalainen republikaanisenaattori John McCain vahvisti.”

Eli käytännössä kaikki olennaiset osapuolet – Yhdysvallat, Venäjä, Syyrian kapinallisten edustaja sekä vielä muutkin osalliset, vahvistivat CIA:n läsnäolon paikalla.   http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015100120449433_ul.shtml

*

CIA:n läsnäolo Syyriassa ja Lähi-Idässä yleisemminkin, ei ole luonnollisestikaan mikään yllätys.

Monimutkaistuvan kriisipesäkkeen etymologiaa muistaaksemme, linkitän tähän kohta puolentoista vuoden takaisia viestejä, joita eri tahot silloin julkaisivat, siitä, miten CIA jo vuosia sitten naapurimaa Jordaniassa koulutti ja valmisti aseelliseen toimintaan sissijoukkoja, joiden oli määrä kaataa Syyrian diktaattori al-Assad.

Silloin vain koulutettavat olivat joukkoja, jotka kuuluivat – tai ainakin kytkeytyivät läheisesti al-Qaidaan ja tuolloin jo yhä näkyvämmin esiinmarssivan ISIL:in (ISI, ISIS, etc.) rintamaan.

Blogin otsikko oli: Kouluttiko Yhdysvallat ISIS-joukkoja Jordaniassa 2012?

Linkki: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/170629-kouluttiko-yhdysvallat-isis-joukkoja-jordaniassa-2012

*

Kirjoitin 19.6.2014:

”Irakin ja Levantin Islamilaisen valtion (ISIL) tai Irakin ja Syyrian Islamilaisen valtion (ISIS) jäseniä on koulutettu Jordaniassa sijaitsevilla harjoitusleireillä vuonna 2012 yhdysvaltalaisten kouluttajien toimesta, kertovat Jordanian viranomaiset.

Viranomaiset kertovat kymmenien ISIS-järjestön jäsenten harjoitelleen osana Syyrian presidentti al-Assadin hallintoa vastaan taistelevia joukkoja.  Viranomaisten mukaan sotilaallinen harjoittelu ei tähdännyt kampanjointiin tulevaisuudessa Irakin alueella.

Jordanialaisten lähteiden mukaan kaikki ISIS-jäsenet jotka saivat Yhdysvaltain järjestämää koulutusta Syyriassa taistelemista varten oli ensin seulottu sen varmistamiseksi ettei heillä ollut mitään yhteyksiä extremistisiin joukkoihin, sellaisiin kuin al-Qaida.

Helmikuussa 2012 WND-toimisto ensi kerran raportoi miten Yhdysvallat, Turkki ja Jordania ovat perustaneet harjoitustukikohtia Syyrian kumouksellisille Jordaniassa sijaitsevan Safawin kaupungin tuntumassa, maan pohjoisella aavikkoalueella.”

*

Nyt ilmoitetaan:

Syyrian armeija etenee Venäjän tukemana – uusia aseita rintamalla

Venäjän ilmatuki on auttanut Syyrian armeijaa valtaamaan kapinallisten alueita Länsi-Syyriassa. Ihmisoikeusjärjestö sanoo, että Venäjän liityttyä sotaan, rintamalla on alettu käyttää pahamaineisia rypälepommeja. Myös kapinalliset saattavat saada uusia aseita.”

http://yle.fi/uutiset/syyrian_armeija_etenee_venajan_tukemana__uusia_aseita_rintamalla/8372420

*

Eilen illalla:

Odotetusti Venäjän ja Saudia-Arabian suhteet lähenevät, ne alkavat löytää jotain etuja muun muassa energiapolitiikan sektorilla – kuten aikaisemmin olen kirjoittanut.

”Venäjä ja Saudi-Arabia tiivistämässä yhteistyötään Syyriassa

Venäjä tukee presidentti Bashar al-Assadia, kun taas Saudi-Arabia on tukenut kapinallistaistelijoita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tavannut Saudi-Arabian toisen varapääministerin, puolustusministerin, sheikki Mohammed bin Salmanin sunnuntaina. Tapaaminen järjestettiin Venäjän formula 1 -kilpailun yhteydessä.

Kyseessä on Venäjän merkittävin kädenojennus Syyrian presidentti Bashar Al-Assadin vihollisille sen jälkeen, kun Venäjä aloitti ilmaiskut Syyriaan kaksi viikkoa sitten. Venäjä tukee presidentti Bashar al-Assadia, kun taas Saudi-Arabia on tukenut kapinallistaistelijoita.

Venäjän ilmaiskut ovat kohdistuneet myös Saudi-Arabian tukemiin kapinallisiin. Saudi-Arabian ulkoministeri Saud bin Faisal ilmaisi huolensa Venäjän ilmaiskuista ulkoministeri Sergei Lavroville.

Lavrov sanoi ymmärtävänsä huolen ja vakuutti Venäjän halua yhteistyöhön Saudi-Arabian kanssa Syyriassa. Lavrovin mukaan Saudi-Arabian ja Venäjän yhteinen tavoite on Isisin kalifaatin muodostamisen estäminen Syyriassa.

Saudiministeri Adel al-Jubeir sanoi, että maat tiivistävät yhteistyötään Syyriassa ja terrorismin vastaisessa taistelussa. Hän toivoi lisäneuvotteluja aiheesta ensi viikolla.”

http://yle.fi/uutiset/venaja_ja_saudi-arabia_tiivistamassa_yhteistyotaan_syyriassa/8373086

*

Summa

Nyt alkavat eri voimatahojen pasmat olla Lähi-Idässä niin pahasti syheröllä, että tuskin voimme kuvitella tämän sekoituksen oikenevan kovinkaan helposti ja nopeaan tahtiin.

Liian monet voimat ovat toisaalta vastakkain keskenään, ja toisaalta osin samalla puolella, tahtomattaankin.

Onko tämä pirunnyrkki ainoa mikä estäisi vakavan eskalaation?

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Eikös brittien erikoisjoukot toimineet jo syyrian maaperällä. tekivät väijytyksen isis:lle

Antti Jokela

New York Timesin mukaan CIA on tosiaan kouluttanut Syyrian kapinallisia. Ohjelman budjetti oli 500 miljoonaa dollaria, mutta sen on katsottu epäonnistuneen ja sitä ollaan lopettamassa. Sen sijaan aletaan ehkä toimittaa ammuksia ja kevyttä aseistusta.

http://www.nytimes.com/2015/10/10/world/middleeast...

Saudi-Arabialta saadut BGM-71 TOW panssarintorjuntaohjukset ovat osoittautuneet niin tehokkaiksi, että kapinalliset ovat pystyneet torjumaan al-Assadin panssarijoukot ja etenemään viime kuukausina. Tämä saattaa olla osasyy siihen, että Venäjä katsoi tarpeelliseksi tulla hätiin.

https://www.washingtonpost.com/world/did-us-weapon...

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

CIA on toiminut väkevästi Syyriassa ja sen naapureissa. Ei kai kukaan usko, että FSB olisi ollut poissa noista maisemista. Kyllä nämä järjestöt tekevät parhaansa edistääkseen maittensa etuja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Asiantuntijat: Yhdysvallat ja Venäjä jo käytännössä sodassa.

Ilta-Sanomat, 15.10.2015; http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14448836928...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset