Veikko Huuska

Toistuuko Krimin skenario Syyriassa?

Toistuuko Krimin skenario Syyriassa?

*

Tiivistelmä:

Yhdysvallat syyttää Venäjää siitä, että sen viimeaikaiset toimet Syyriassa ennakoivat suurvaltojen uutta, entistä kärjekkäämpää vastakkainasettelua.  Venäjän arvellaan etsivän tekosyytä interventioon.

*

Samaan aikaan toisaalla:

Nobelin rauhanpalkinnon saaja, presidentti Martti Ahtisaari sanoo:

”Minä olen raivoissani siitä saamattomuudesta, jota kansainvälinen yhteisö ja erityisesti YK:n turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä osoittavat Syyrian tilanteessa”.

Suomen Kuvalehden haastattelussa (to 10.9.2015) Ahtisaari sanoo, että Euroopan pakolaiskriisi ja koko Syyrian tämän hetken tila on itse aiheutettu tragedia.  Kaikki voisi olla tosin, jos Euroopan ja Yhdysvaltojen johtajat olisivat aikaisemmin pysähtyneet ajattelemaan.  http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/martti-ahtisaari-mina-olen-raivoissani/

*

Onko Putin oikeassa?

Presidentti V.V. Putin on toistuvasti korostanut, että kansainvälisen tilanteen jännitteet ja Venäjän uusi aggressiivisempi ote ovat seurausta Lännen, tarkoittaa sanoa Yhdysvaltojen ja Euroopan läntisten valtojen, yhteisestä väärästä politiikasta.

Nyt yleensä perin amerikkalaismielisenä tunnettu Suomen ex-presidentti laukoo tähän tapaan:

Ratkaisu Syyrian kriisiin oli käsillä jo 2012.

Venäjän YK-suurlähettiläs Vitaly Churkin sanoi minulle tuolloin selvin sanoin, että jos länsi ei aseista oppositiota, myös Assad voidaan siirtää elegantisti syrjään”, Ahtisaari kertoo.

Venäjä on vuosia ollut Syyrian presidentin Bashar Al-Assadin tärkein tukija.

”Minä vielä varmistin, että onko Moskova todella valmis luopumaan Assadista.  Ja hän vahvisti, että on.”

”Mutta länsimaat kuvittelivat tuolloin, että oli vain viikkojen kysymys, että Assad kaatuisi joka tapauksessa.”

Länsimaiden johtajat eivät joustaneet.  Aloite kaatui, mutta Assad ei.  Eikä sota loppunut.

*

Vuonna 2012 Syyrian sodassa oli kuollut alle 20.000 ihmistä.  Nyt kuolleita on liki 300.000.

Sen lisäksi alueella riehuu nyt Isis jota nyt niin Yhdysvallat, Britannia, Ranska kuin Venäjä – Assadin lisäksi – yrittävät pommittamalla saada aisoihin.  Huonolla menestyksellä.

*

Kuten tälläkin palstalla on jo lukuisia kertoja mainittu, Syyriasta on lähtenyt yli 4 miljoonaa ihmistä pakolaiseksi maan rajojen ulkopuolelle, ja maan sisällä on arviolta noin 8 miljoonaa sisäistä pakolaista.  Lopulta elo-syyskuun vaihteessa 2015 Turkin kestokyky ylittyi ja maa alkoi päästää suunnattomia pakolaismääriä Välimerelle.

Syntyi historiallinen kansainvaellus kohden Keski- ja Pohjois-Eurooppaa, mistä Suomikin on viime aikoina saanut oman osansa.

*

Venäjä vs. Länsi

Venäjän ilmoituksesta antaa lisääntyvää sotilaallista tukea Syyrian hallinnolle sen taistelussa Isistä ja muita vihollisia vastaan, on seurannut looginen reaktio.

Nyt yhdysvaltalainen media toistaa eläkkeellä olevan kenraalin, islamilaisen valtion vastaisen sotilasliittymän koordinaattori John Allenin lausuntoa, jonka mukaan Syyriasta voi tulla seuraavaksi Venäjän armeijan ja Washingtonin johtaman läntisen koalition välisen vastakkainasettelun näyttämö.

Fox News –lehden mukaan Syyrian tilanteesta on tulossa samanlainen asetelma, joka toteutui Krimillä vuonna 2014.  Poikkeuksena se, että muotoutuva uusi kuvio ei sisällä esitystä kansanäänestyksen järjestämiseksi Syyrian liittymisestä Venäjään, eikä ”vihreitä miehiä” jotka Venäjän Federaatio toimitti viimeksi kohteeseen.

Useat Yhdysvaltain viranomaiset kertovat, että on olemassa todisteet siitä, kuinka suuret venäläiset koneet toimittivat Syyria joukkoja ja raskasta aseistusta.  Tämä oli taustana sille, että Yhdysvaltin ulkoministeri John Kerry kahdesti kutsui Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin keskusteluun jossa hän varoitti kärjistämästä edelleen Syyrian sotatilaa.

*

Venäjän sotilasapu

Tässä ei ole sinänsä mitään uutta: Venäjän on jo usean vuoden ajan toimittanut Syyrialle sotilaallista apua, mutta se on tehnyt sen siten, ettei se loukkaa kansainvälistä oikeutta eikä se ole synnyttänyt Venäjän sotilaallista läsnäoloa maassa.  Tätä seikkaa korosti ulkoministeri Lavrov torstain tapaamisessa.  ”Venäjän joukot ovat olleet Syyriassa jo vuosia.  Heidän tehtävänsä on auttaa syyrialaisia hallitsemaan tekniikkaa ja tukea terrorismin vastaisia toimia”, totesi Lavrov.

Hän korosti, että lentokoneet jotka Venäjä lähettää Syyriaan kuljettavat sotatarvikkeita aiemmin tehtyjen sopimusten mukaisesti, sekä humanitaarisen avun tuotteita.

*

Vihreät miehet

Tiedotusvälineissä toistuvasti esiintyneet syytökset ”vihreistä miehistä” Syyriassa ovat venäläisten mukaan synnytetty tyhjästä, ja niiden toistaminen säännöllisin ajoin ovat yrityksiä syyttää Venäjää tilanteen kärjistymisestä konfliktialueella, sekä vielä rankemmin: Lähi-Idän voimistuneesta pakolaisliikkeestä, sekä Yhdysvaltain pakottamisesta sotilaalliseen väliintuloon Syyriassa.  Asiantuntijat näyttävät luottavan siihen, ettei Venäjän ja Yhdysvaltojen sotilaallisen yhteenoton vaaraa alueella ole syntymässä, vielä.

*

Kenraali John Allen syytti puheessaan Venäjää sen väitetyistä joukkojensiirroista Syyriaan tukemaan presidentti Bashar Al-Assadia, sanoen toimenpiteiden pahentavan kriisiä.

Itseasiasa se voi johtaa siihen, että Venäjän joukot joutuvat sotilaalliseen yhteenottoon Länsi-koalition joukkojen kanssa”, Allen maalaili.

CNN välitti tiedon, jonka mukaan Venäjä lähettää joukkoja Syyriaan, jotteivät Iranin joukot ja jihadistit täyttäisi tyhjiötä, joka muodostuu yhdysvaltain joukkojen puutteen seurauksena.

Center for Strategic Market –rakenteen johtajan Ivan Konovalovin mukaan tilanne on hallinnassa.  Syyrian sota on jatkunut neljä vuotta , ja Syyrian armeija on osoittanut erinomaisia saavutuksia itseään vahvempien hyökkäävien voimien paineen alla.  Tässä taistelussa ovat mukana paitsi ”Islamilainen valtio” myös suuri joukko erilaisia oppositioryhmiä, joita Yhdysvallat ja NATO-maat tukevat.

*

Vallanjako Syyriassa

Nyt on ratkaiseva hetki, jolloin Venäjän johto ei salaile sitä, että on tarpeen tukea Syyrian hallitusta.  Amerikkalaiset eivät ole reagoineet Moskovan Damaskokselle antamaan tukeen, mutta nyt, kun tästä tuesta on tullut vakavammin otettavaa, he ymmärtävät, että taistelukentälle voi jäädä vain kaksi voimaa: Syyrian laillinen hallitus ja ”islamilainen valtio”. Ja muiden ryhmien toiminta päättyy ennemmin tai myöhemmin.  Nämä ryhmittymät ovat vielä vakavasti otettavia, koska Yhdysvallat tukee niitä, toisin kuin Syyrian hallitus, jota tukevat Venäjän lisäksi Iran, Saudi-Arabia ja Persianlahden kuningaskunnat.  Siksi on ymmärrettävää, miksi amerikkalaiset vihdoin kuulivat hälytyksen”, lausui kenraali Ivan Konovalov.

*

Konovalov korosti, että Venäjä toimittaa Assadille ammuksia, kevyitä panssaroituva ajoneuvoja ja niin edelleen.  Venäjä ei tee mitään, joka rikkoo YK:n sääntöjä, mikä ilmenee siitäkin, ettei Syyrian hallituksen vastainen rintama ole protestoinut asiaa.  ”Venäjällä on velvollisuus pidättyä toimittamasta kalustoa, jota voitaisiin käyttää ulkoista vihollista vastaan.  Niinpä niiden toimittamista on lykätty siihen hetkeen, jolloin Syyriassa vallitsee rauhallinen tilanne.  Niinpä Assadin kannattajat joutuvat tyytymään banaaleihin pienaseisiin, ammuksiin, kranaatinheittimiin, panssarintorjunta-aseisiin”, Konovalov korosti.

*

Päinvastaisia näkemyksiä esitti viikolla Ukrainan presidentti Petro Poroshenko:

”Nykyään Venäjän ns. vihreitä miehiä lasketaan Syyriaan satojen miesten vauhdilla, inspiroimaan väkivallan lisääntymistä koko Lähi-Idässä ja tämä provosoi lisääntyvästi edelleen pakolaisten määrää Euroopan Unionin alueella”.  Näin ilmoitti Poroshenko perjantaina puhuessaan kansainvälisen ”Jalta Euroopassa” –strategisen järjestön XII vuotuisessa konferenssissa.

*

Tähän Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kuittasi, että toisin kuin presidentti Poroshenko toistuvasti julistaa, Ukrainasta ei ole löydetty niitä terroristeja, joita vastaan hän väittää jatkuvasti taistelevansa, toisin kuin Syyriasta, jossa kansainvälinen yhteisö yksimielisesti näkee terroristien toiminnan.

*

Sotilasasiantuntija Viktor Litovkin toteaa Tassin haastattelussa, että tässä ei ole mitään yllättävää: Ei ole ensimmäinen kerta kun amerikkalaiset haluavat siirtyä syyttämään muita osapuolia, ja Porsohenko pysyy virassaan vain heidän tuellaan.

Litovkin korostaa, että Venäjä ei ole pommittanut Irakia, eikä Libyaa, eikä se ole aseistanut terroristeja.  Mutta näin tekivät sekä NATO että Yhdysvallat, mikä aikaansai pakolaisten virran.

*

Venäjän ja Yhdysvaltain napit vastakkain Syyriassa(kin)

Sotilaallinen yhteenotto Syyriassa Venäjän ja Yhdysvaltojen johtaman liittouman kesken on epätodennäköinen.  Venäjän sotaväen joukot eivät ole siellä, on vain meidän asiantuntijoitamme, jotka palvelevat Venäjän laitetoimittajina, ja joiden maassaolo on täysin laillista.  Yhdysvalloissa on vahvoja voimia, uuskonservatiivisia sektioita, jotka haluavat al-Assadin joukot, kun taas muut poliitikot näkevät, että Al-Assad vain voi tuhota Isisin joukot. 

Säilyttämällä Isis voimissaan on samaa kuin tilaisi uuden 11. syyskuuta Amerikkaan.  Se ei ole Yhdysvaltojen etu, mutta nykymenolla tämä peli voi päättyä huonosti Yhdysvalloille”, laukoo Litovkin.

*

Venäjän Federaation Akatemian Geopoliiisten ongelmien ohjelman ensimmäinen varapuheenjohtaja Konstantin Sivkov perustelee, miksi läntiset vallat eivät näe hyväksi tehdä sotilaallista yhteistyötä Syyriassa Venäjän kanssa.

Ensinnäkin Yhdysvaltain ja Naton myötävaikutuksella kansainvälistynyt konflikti luo Venäjälle oikeutuksen puuttua tilanteeseen.  Lisäksi Washingtonin toimet ovat luoneet perustan aseellisen opposition toiminnalle Syyriassa.

*

Apuarmeijan koko

”Syyrian armeijan elävä voima on riittävä – noin 200.000-300.000 sotilasta.  Sotilaallisen strategian kannalta tarjotakseen merkittävää apua Venäjän Federaation tulisi sijoittaa sinne sotilasyhtymiä, joiden vahvuus olisi kyllin vaikuttava, ainakin 60.000 sotilasta (5-6 divisioonaa).

Armeijakunnan luominen, sen tarvitsema suuri ajoneuvomäärä ja useiden junien logistiikka, elintarvikkeet ja niin edelleen.  Lisäksi on huomioitava Syyrian taistelunäyttämön ja Venäjän asevoimien nykyisen sijoituspaikan välinen etäisyys, ja sen edellyttämä liikennekaluston tarve.  Näin ymmärrämme, että kyseessä on riittävän vaikea haaste”, sanoo Sivkov.

Sotilasasiantuntija Sivkov jatkaa: ”Pieni ryhmä, 3000-4000 sotilasta ei todellakaan riitä vaikuttamaan taistelutilanteessa, ja toisaalta, sekin ”oikeuttaisi” Yhdysvallat sotilaalliseen väliintuloon.”

On tehty ehdotuksia, että Venäjä tukee Syyrian armeijaa ilmaiskuin, mutta tämäkin edellyttää ilmavoimien armeijakunnan siirtoa Syyriaan, mikä edellyttää myös laajamittaista huolto- ja turvaamisohjelmaa.  Lisäksi tulee huomioida se, että lentotukikohdasta muodostuu väistämättä hyökkäyskohde niin Isikselle – kuin perustellusti myös Yhdysvaltain, NATOn ja Israelin intervention maali”, Sivkov on vakuuttunut.  Hän on vakuuttunut siitä, että jos Venäjä muodostaa ilmaiskuja varten tukikohdan Isiksen keskusten murskaamista varten, mahdollisuudet tehdä näistä ilmatukikohdista iskuja liikkuvien ryhmiä vastaan ovat merkityksettömät.

”Joten jokaisesta näkökulmasta katsoen Venäjän sotilaallisen väliintulon edellytykset ovat minimaaliset, todellakin.  Meidän nykymallinen sotilaallinen apu on riittävä ja laillinen.  Samalla Yhdysvallat ei ole millään tavalla antanut tukeaan venäläisille, jättäydyttyään passiiviseksi päällekatsojaksi.  Vaikka Yhdysvaltojen aiempi toiminta on avain ja selitys kaikkeen mikä juuri nyt tapahtuu Syyriassa ja sen lähialueilla”, kiteyttää Sivkov.

*

Lähteitä:

Katri Merikallio: Martti Ahtisaari: ”Minä olen raivoissani”, artikkeli Suomen Kuvalehdessä 10.9.2015;

Krimin skenario Syyriassa, artikkeli rusplt.ru –sivustolla http://rusplt.ru/world/kryimskiy-stsenariy-dlya-sirii-18743.html

ym. lähteitä.

ym.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Nämä ryhmittymät ovat vielä vakavasti otettavia, koska Yhdysvallat tukee niitä, toisin kuin Syyrian hallitus, jota tukevat Venäjän lisäksi Iran, Saudi-Arabia ja Persianlahden kuningaskunnat.

Luulin saudien tukevan ISISiä?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin se on tehnytkin, mutta onko "nuorennettu" valta tehnyt johtopäätöksensä, vai onko kyse venäläisestä ennakoinnista. Näin vain lähteeni kertoivat asiaa. Selväähän on että osapuolet joutuvat tarkentamaan kantojaan, niinhän Länsikin on joutunut, ja valmistautuminen loppupeleihin ei tietenkään kysy johdonmukaisuutta tai puhdasoppista katkeraan loppuun asti -politiikkaa. Saa siis nähdä, miten voimaryhmät tämän tilanteen näkevät, selviää jatkossa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vapaita irtohuomioita:
Syyria on Lähi-Idän "viivotinvaltioita", joilla asuinsijana on erittäin pitkät historialliset juuret, mutta siirtomaa- ja yksinvallan alla koettu eletty alistettu, epävaltiollinen asema, eikä valtiollisen itsenäisyyden vuosikymmenetkään mitään kukoistuksen aikaa ole ollut.

Tavallisella ymmärryksellä varustetun on vaikea, ellei mahdoton, hahmottaa, mikä on tilanne ulkoisten voimien ruokkimaa sisällissotaa käyvässä maassa, jonka noin 20 miljoonasta asukkaasta yli puolet, 12 miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa, ja näistä 8 miljoonaa joko vaeltaa taivasalla tai tilapäisoloissa tai pakolaisleireillä maan eri kolkilla. Kotinsa menettäneistä peräti 4 miljoonaa on pakolaisena maan rajojen ulkopuolella. Tämä tilanne vallitsi viime keväänä; se määrä ei ole ainakaan vähentynyt, varsinkaan kun viestit Euroopan-reittien avautumisesta ovat saapuneet lähtömaahan. Katso vielä kerran tämä klassikko: Missä Syyrian pakolaiset ovat? Ruotsalaisen professori Hans Rosling kertoi toukokuussa 2015 silloisen tiedon mukaisen tilanteen (nyt se on siis pahempi; onko Syyrian ulkopuolella jo 5 miljoonaa syyrialaista pakolaista?); https://www.youtube.com/watch?v=0_QrIapiNOw

Valtiollisten rakenteiden riekaleidenkin lepattaessa tuulessa joudumme ehkä näkemään nykyisen sotilaallis-terroristisen sekaannuksen lisäksi myös valtiollisen romahduksen, sen finaalivaiheen. Putinin tomeruus alueella viittaa tilannearvioon, jossa Venäjä näkee hetken tulleen. Venäläiset näyttävät avoimesti puhuvan vihreistä miehistä, sotavoiman lisäyksestä, sen suuresta tosiasiallisesta tarpeesta, ja epäilemättä johonkinmittaan myöskin valmiudesta lisätä läsnäoloa alueella.

Pesänselvityksen aika. Eikö Länsi vieläkään ymmärrä missä se on ollut mukana?

Pelko siitä, että jatkossa läntiset toimijat saattaisivat joutua funktionaalisessa sekarakenteessa, epäsymmetrisessä liittoumamuodossa, hankauksiin Venäjän joukkojen kanssa on käsinkosketeltava. Obama joutuu, ja poliitikot Washingtonissa joutuvat huomioimaan tämänkin uhkan; Venäjä pelaa sillä vaikeuttaakseen Lännen toiminnallisia reaktioita ja voimankäyttöä. Se antaa aikaa ja pelitilaa Kremlille viedä tätä shakkia eteenpäin.

Tiedustelutiedot kertovat jo melko massiivisista keskityksistä marssikynnyksille ja perille Syyriaan. Naapurin retoriikka esittää väitteitä "tavanomaisesta sotaharjoitus-rotaatiosta", pelkän kevyen aseistuksen ja ammusten toimituksista, pressupeitteisten rekkojen kolonnista; jotain tuttua tässä on. Toisaalta venäläisestä mediasta löytyy jo kohtalaisen suorasukaista ajatusten vaihtoa raskaamman aseistuksen siirroista, joukkojen lisäyksistä - vinoilua siitä ettei puhe tosiaan ole "vihreistä miehistä".

Viime kädessä kyse on ajoituksesta. Tilannetta kypsyttäisi lännen iskut johtokeskuksiin ja tukikohtiin, valtakeskittymiin: se avaisi pellit, Isis heikkenisi ja joutuisi ainakin osittain vetäytymään. Sen nujertaminen on vaikeaa kenelle tahansa vallalle, mutta Lähi-Idän keskeisen alueen ainakin osittainen haltuunotto ei sitä edellytä; haltuunotolla on kaksi tavoitetta, pitää omat voimat keskusalueella, ja samalla varmistaa ettei siellä ole "vääriä" voimia. Nopein ja härskein voittaa pelin. Sikäli tilanne on jo menetetty. Lännen kannalta siis.

Toivottavasti tämä ei ole liian skeptinen skenario.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Skenaario 1:

-USA pommittaa Syyriaa kaataakseen hallituksen, samalla osuu venäläisiin joukkoihin, venäläiset ampuvat alas USA:n koneita
-Putin ilmoittaa, että USA on avoin vihollinen, ja Venäjän on puolustauduttava kaikkialla
-Venäjä marssii Ukrainaan, joka kukistuu parissa päivässä, joukkoja keskitetään Puolan rajalle
-USA ilmoittaa lähettävänsä ilmavoimia Baltiaan ja sotalaivoja Itämerelle
-Venäjä ottaa ilmakuljetusjoukoilla haltuunsa Ahvenanmaan ja Gotlannin. YYA 2.0 solmitaan Moskovassa seuraavana päivänä.
????
-

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Jotkut väittävät, että Syyriasta saattaa tulla Putinin Afganistan. Itse uskon, että Venäjä hakee toimillaan tunnustettua asemaa kyvykkäänä kansainvälisenä toimijana ja siten rinnasteisena Yhdysvaltoihin. Pyrkimys häivyttää länsimaisesta keskustelusta Ukrainan sota on varmaan sekin mahdollinen tavoite.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin; monikärkiohjus.

Toisaalta valtapolitiikka: kysymys siitä kuka on läsnä ja millaisella voimalla kolmen maanosan risteysalueella, öljylähteiden ja energialinojen risteyksessä ei ole vähäisin syy. Se on siis toisin sanoen ikuinen motiivi suurvallalle olla paikalla. Tämä läsnäolo ja roolitus palvelee noita kaikkia tavoitteita jotka mainitsit.

Luulen, että Putin on erittäin huolella "lukenut" läpi sekä NL:n että USA:n sotaseikkailut; pystyykö lähiluvun avulla välttämään ansat ja sudenkuopat, on oma kysymyksensä. Operaatiolla ja läsnäololla kun tuppaa olemaan ne collateral damages, tarkoittamattomat sivuvaitukset.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

On täysin järjetöntä, että Länsi-Euroopan maat vastustavat Venäjän sotilaallisen läsnäolon lisäämistä Syyriassa. Mikä on vaihtoehto? Assadin hallinto kaatuu, ja kolme miljoonaa alaviittia joutuu pakenemaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

CNN:n tietoihin tukeutuen IL 16.9.2015;

PALJASTAVATKO SATELLIITTIKUVAT VENÄJÄN UUDEN SOTILASTUKIKOHDAN SYYRIASSA?
Keskiviikko 16.9.2015 klo 07.13

Tuoreet satelliittikuvat saattavat paljastaa Venäjän rakenteilla olevan sotilastukikohdan Syyriassa. Venäjä on hiljattain siirtänyt sotakalustoa ja sotilaita Syyriaan

Kuvalinkki CNN:n sateliittikuviin: http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/20150916007134...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*

Syyriasta puheenollen:
Maahanmuuttoviraston tuorein tilasto Suomeen tulleet maahanmuuttajat 2015:

tammi-elokuun tilasto, ilmoitetun kansallisuuden mukaan.

TOP 10:
http://www.migri.fi/download/62151_Tp-hakijat_tamm...

IRAK 3228
SOMALIA 1282
ALBANIA 583
AFGANISTAN 411
SYYRIA 192
VENÄJÄ 140
KOSOVO 116
NIGERIA 108
TUNTEMATON 91 (btw: kai jokainen kotimaansa tietää?)
MAROKKKO 77

Total: 7015 henkilöä
*

Huomiota kiinnittää, että Syyrialaisia on siis tuo mainittu 192.

Eikö tämän ole sanottu olevan Syyrian paljon kärsineen kansan pakolaisuutta?

Siis 192 kaikkiaan 7015:sta – eli 2,74 %.
*

Ville kirjoitti aiheesta näin:
http://willerydman.fi/turvapaikka-holmolasta/
*

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kotimaa ei aina ole selvä asia.Esim. Vuoristo-Karabachilaisilla on usein Armenian passi, koska alkuperäismaata ei tunnusteta missään.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä Gaddafin taannoinen puhekooste liittyy laajasti ottaen alueen liittolais- ja vihollissuhteiden moninaisuuteen ja kulloiseenkin suhteellisen satunnaiseen vaihteluun:

https://www.facebook.com/Nigeriacamera/videos/1037...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suomen Sotilas, 14.9.2015, Jaakko Puuperä kysyy:

"Viime viikolla Suomeen tuli 1 683 turvapaikanhakijaa, 46 % enemmän kuin edellisellä viikolla. Heistä irakilaisia oli 1348 eli 80 %. Somalit ja afgaanit seuraavat kaukaa perästä, syyrialaisia tuli vain 26 eli vähemmän kuin albaaneja. Miksi suomalaisessa mediassa annetaan ymmärtää että pakolaiset tulevat Syyriasta?

Irakilaisia ei tulekaan kymmenen kertaa enemmän kuin syyrialaisia, kuten arvelimme aikaisemmin koko vuoden tilastojen perusteella. Heitä tulee tällä viikolla 65 kertaa enemmän kuin syyrialaisia. Kuitenkin uutiskuvamme kertovat yhä Syyrian sodan uhreista ja pakolaisperheistä, jotka etsivät vain turvaa Euroopasta. Viime viikko (vko 37) oli 11. peräkkäinen kasvuviikko ja vauhti kiihtyy. Tuleeko tällä viikolla jo 2 440 turvapaikanhakijaa, kun sana pääministerin vieraanvaraisuudesta leviää Lähi-itään asti?
Jo nyt Malmössä on haastateltu irakilaisia, jotka ovat lähteneet syyrialaisten paratiisista Saksasta (ei turvallinen maa?) nuivan Tanskan kautta Ruotsiin (ei sekään turvallinen maa?), mutta suuntaavat nimenomaan Suomeen.
Toimittajat voisivat kysellä, ovatko he kotoisin “kalifaatin” hallitsemasta Mosulista, Irakin rauhallisemmista osista vai Syyriasta, jonne Saddam Husseinin kannattajat pakenivat 12 vuotta sitten. Ovatko he kurdeja kuten 1980- ja 1990-luvuilla vai sunniarabeja, onko heillä ennestään sukulaisia Suomessa ja kuinka paljon joukossa on palestiinalaisia tai muista maista tulevia arabeja?

Viranomaisilla kestää valitettavasti aikansa ennen kuin päästään turvapaikkapuhuttelujen kautta muodostamaan mielikuvaa tulijoiden profiilista.

Ulkomaalaisvirastossa on tiedetty jo aika päiviä sitten kertoa mikä on maahanmuuton kuva ja mitä on odotettavissa. Jostain syystä tieto ei näytä kuitenkaan tavoittaneen ajoissa päättäjiä ja sittenkin kun se heidät tavoitti näyttää sisäministeriö olleen kovin haluton oikaisemaan mediassa annettua kuvaa.
"

Lue koko artikkeli: http://www.suomensotilas.fi/huonosti-hoidettu-maah...

Keijo Räävi

Venäläisten luotto Putiniin on ollut häkellyttävän yksimielistä mutta pikku hiljaa myös läntisessä Euroopassa Putinia kunnioitetaan yhä enemmän.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

x

CSTO on eräs Venäjän ja sen lähimaiden lukuisista yhteistyöoraganisaatioista.

Lyhenne tulee ilmaisusta Collective Security Treaty Organisation – Kollektiivisen turvallisuussopimuksen järjestö. Katso sen syntyhistoria ja toiminta-ajatus; https://fi.wikipedia.org/wiki/Kollektiivinen_turva...

Nimen rakenteestakin saattaa päätellä että sillä on tietyt, tarkoitukselliset vastaparilliset kytkennät Natoon: Pohjois-Atlantin liitto (lyhenne Nato tai NATO engl. sanoista North Atlantic Treaty Organization; ranskankielinen lyhenne OTAN) on poliittinen ja sotilaallinen liittoutuma.

CSTO on järjestänyt meikäläisittäin katsoen suurehkoja yhteisiä sotaharjoituksia, muun muassa vuosi sitten Kasakshtanissa, johon otti osaa 3.000 sotilasta, 200 ”taistelutekniikan laitetta” (onko kääntäjällä tullut toppi vai mitähän tämä oikeasti tarkoittaa? VH) sekä 30 lentokonetta ja helikopteria. http://fi.sputniknews.com/finnish.ruvr.ru/news/201...
*

Juuri tähän saumaan tuo oman mielenkiintonsa se, että CSTO:n vuotuinen huippukokous pidettiin eilen 15.9.2015 Dushanbessä. Dušanbe on Tadžikistanin pääkaupunki.

Presidentti V.V. Putin piti kokouspuheen, jossa hän totesi Syyrian tilanteesta mm.:

”Ensinnäkin haluan todeta, että Syyrian kansa on huomattavassa määrin paennut taisteluja, mitkä johtuvat pääasiassa ulkoisista tekijöistä, kuten asetoimituksista ja muiden taisteluvälineiden toimituksista. Ihmiset saavat tuta terroristien hirmuteot. Tiedämme terroristien tekevän siellä julmuuksia, joissa ihmishenkiä uhrataan, tuhotaan kulttuurimuistomerkkejä kuten jo mainitsin, ja niin edelleen. Ihmiset pakenevat ennen kaikkea radikaaleja ekstremistejä.

Mikäli Venäjä ei olisi tukenut (sen hallitusta) Syyrian tilanne koko kansakunnan kannalta olisi vielä huonompi kuin Libyassa, ja pakolaisten virta olisi vielä suurempi.

Toiseksi, Syyrian laillisen hallituksen tukeminen ei ole millään tavoin myötävaikuttanut pakolaisten lähtöön, kuten Libyassa, Irakissa, Jemenissä, Afganistanissa ja monissa muissa maissa. Emme (Venäjä) ole olleet niitä, jotka ovat horjuttaneet tilannetta kokonaisten suuralueiden kansakuntien keskuudessa. Emme tuhoa valtion laitoksia siellä, emmekä luo tyhjiötä, joka välittömästi täyttyy terroristeilla. Joten kukaan ei voi sanoa, että me olisimme aiheuttaneet ongelman.

Mutta juuri nyt, kuten mainitsin, meidän on keskityttävä yhdistämään Syyrian hallituksen, kurdimiliisin, niin sanotun maltillisen opposition ja alueen kansakuntien taistelu Syyriaan kohdistuvaa niin valtiollista kuin terroristienkin luomaa uhkaa vastaan – niin että yhdessä, pyrkimyksemme yhdistäen, voimme ratkaista tämän ongelman.”
*

Tässä siis Putin korosti CSTO:n aktiivista roolia, mutta samalla tietenkin ja faktisesti erityisesti Venäjän uutta aktiivista, korkeamman profiilin toimintamallia.

Putin hahmotti Isilin luomaa uhka ja uhkakuvia monelta kantilta:

”Asiantila on erittäin vakava. Ns. Islamilainen valtio valvoo merkittäviä alueita Irakissa ja Syyriassa. Terroristit ovat julkisesti ilmoittaneet tavoittelevansa asemia Mekassa, Medinassa ja Jerusalemissa. Heidän suunnitelmiinsa kuuluu laajentaa toimintaansa Euroopassa, Venäjällä, Keski- ja Kaakkois-Aasiassa.

Olemme huolissamme tästä, varsinkin kun militanttien käynnistämä ideologinen indoktrinaatio ja ISISin sotilaskoulutus vetää puoleensa kansoja ympäri maailmaa – mukaan lukien valitettavasti myös Euroopan valtiot, Venäjä ja monet entisen Neuvostoliiton tasavalloista. Ja, tietenkin, olemme huolissamme järjestön levittäytymisestä alueillemme.”

sekä edelleen:

”Kuten tiedätte, Venäjä on ehdottanut nopeasti muodostettavaksi laaja (kansainvälinen) koalitio torjumaan ääriaineksia. Se tulisi yhdistämään jokaisen, joka on valmis aloittamaan, tai nyt jo taistelee terrorismia vastaan, kuten Irakin ja Syyrian asevoimat tekevät tänään.

Tuemme Syyrian hallitusta – haluan tämän sanoa – torjumaan terroristien hyökkäyksen. Tarjoamme ja jatkossakin tulemme tarjoamaan tarvittavaa sotilasteknologista apua ja kehotamme muitakin maita liittymään tähän taisteluun.”

Lopuksi Putin tavoitteli korkealentoisuutta:

”ETYJin ja muiden kansainvälisten järjestöjen puitteissa voidaan sopia oikeudellisesti sitovat takeet jakamattomasta turvallisuudesta kaikille kansoille, jotta toteutamme ja noudatamme kansainvälisen oikeuden korkeita perusperiaatteita (valtioiden suvereniteetin kunnioittaminen, ja valtioiden sisäisiin asioihin sekaantumisen torjuminen), ja vahvistamme säädökset joilla luovumme pehmoilevasta tyynnyttelypolitiikasta ei-valtiollisia uhkaajia, perustuslakia rikkovia vallankaappajia ja radikaaleja sekä ekstremistejä kohtaan.”

Lue koko puhe; http://en.kremlin.ru/events/president/news/50291
*

Putinin puhe vahvistaa havainnot ja oletukset siitä, että hän on ottanut tiukan otteen Syyrian tilanteen hallinnasta, eikä tule hevin helpottamaan otettaan. Puheen viesti Lännen suuntaan oli aika selvä.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Presidentti Putinin tiedottaja, kuuluisa Dmitri Peskov ilmoitti tänään YLEN äskeisen uutisen mukaan (pe 18.9.2015):
http://yle.fi/uutiset/kreml_jos_syyria_pyytaa_tais...

"Kremlin tiedottajan mukaan Venäjä harkitsisi joukkojen lähettämistä Syyrian hallituksen tueksi, jos se pyytäisi niitä.

Tiedottaja Dmitri Peskov kommentoi uutistoimisto Tassille kysymystä, olisiko Venäjä valmis lähettämään joukkoja osallistumaan sotilasoperaatioihin yhdessä Syyrian armeijan kanssa.

Peskov vastasi, että jos pyyntö tulisi, siitä luonnollisesti keskusteltaisiin ja sitä harkittaisiin. Hänen mukaansa asiasta on kuitenkin vaikea puhua hypoteettisesti.

Aiemmin perjantaina Syyrian ulkoministeri Walid Muallem sanoi Venäjän televisiolle, että Syyria aikoo tarpeen vaatiessa pyytää Venäjältä joukkoja taistelemaan Syyrian armeijan rinnalla.

Venäjän uskotaan rakentavan sotilastukikohtaa

Useat länsimaiset tiedotusvälineet ovat kertoneet, että Venäjä olisi lisäämässä sotilaallista tukea Syyrian armeijalle ja tiettävästi lähettämässä maahan joukkoja sekä raskasta aseistusta.

Venäjän on uumoiltu rakentavan Latakiaan Syyriaan lentotukikohtaa ja sijoittaneen sen tuntumaan taistelupanssarivaunuja. Uutistoimisto Reuters sanoi äskettäin, että kentän lähelle olisi sijoitettu myös noin 200 merijalkaväen sotilasta.

Syyria on kiistänyt väitteet venäläissotilaista. Muallemin mukaan Venäjä on auttanut heitä konfliktin alusta asti, mutta Venäjän joukkoja Syyriassa ei nykyisin ole.

Venäjä on sanonut, että sillä on Syyriassa sotilasasiantuntijoita."

Koko uutinen tässä; http://yle.fi/uutiset/kreml_jos_syyria_pyytaa_tais...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ja totta kai se pyytää.

Tuttu strategia jo taattojen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset