Veikko Huuska

Neuvostoliitto valmistautui kylmän sodan aikana Helsingin miehittämiseen

Helsinki oli naapurin tähtäimessä; Neuvostoliitto valmistautui kylmän sodan aikana Helsingin miehittämiseen. - Helsingin Sanomat julkaisi 22.6.2012 Juha Salosen artikkelin, jonka otsikon lainasin tähän. Juttu käsitteli Neuvostoliiton kylmän sodan aikaisia taisteluplaaneja, karttoja, jotka everstiluutnantti evp Jarmo Nieminen aikoinaan sai käsiinsä. - Katso; http://www.hs.fi/kotimaa/a1340260947768?src=haku&ref=arkisto%2F - - Niin mielenkiintoinen kuin tuo vuodelta 1989 ja sitä varhemmalta ajalta oleva hyökkäyssuunnitelman karttapohja onkin, emme varmasti vuonna 2012 saattaneet aavistaa, että jo pari-kolme vuotta myöhemmin tuo hyytävä kylmän sodan kuvasto olisi paljon vakavammin otettavalla tavalla akuutti. Näin voimme nyt sanoa, ilman että syyllistyisimme sodanuhkien perusteettomaan maalailuun. Nyt vain tämän päivän 2015 kartat ja iskuplaanit ovat vielä jykevämmät kuin kolme vuosikymmentä sitten – tuolloin YYA-aikaan. *

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Helsinki oli naapurin tähtäimessä

Neuvostoliitto valmistautui kylmän sodan aikana Helsingin miehittämiseen. -

Helsingin Sanomat julkaisi 22.6.2012 Juha Salosen artikkelin, jonka otsikon lainasin tähän. Juttu käsitteli Neuvostoliiton kylmän sodan aikaisia taisteluplaaneja, karttoja, jotka everstiluutnantti evp Jarmo Nieminen aikoinaan sai käsiinsä.
Katso; http://www.hs.fi/kotimaa/a1340260947768?src=haku&r... - -

Niin mielenkiintoinen kuin tuo vuodelta 1989 ja sitä varhemmalta ajalta oleva hyökkäyssuunnitelman karttapohja onkin, emme varmasti vuonna 2012 saattaneet aavistaa, että jo pari-kolme vuotta myöhemmin tuo hyytävä kylmän sodan kuvasto olisi paljon vakavammin otettavalla tavalla akuutti.

Näin voimme nyt sanoa, ilman että syyllistyisimme sodanuhkien perusteettomaan maalailuun. Nyt vain tämän päivän 2015 kartat ja iskuplaanit ovat vielä jykevämmät kuin kolme vuosikymmentä sitten – tuolloin YYA-aikaan.

*

Helsinki haltuun

” Yllättävä täsmäisku alkaa aamun varhaisina tunteina. Erikoiskoulutetut maahanlaskujoukot valtaavat Helsinki–Vantaan lentoaseman, ryhmittyvät Malmin lentokentän maastoon ja laskeutuvat Viikin pelloille.
Yhteiskunnan keskeiset elintoiminnot halvautetaan. Pasilan torni tuhotaan ohjushyökkäyksessä. Iskuryhmät valtaavat Eduskuntatalon, ministeriöt, Presidentinlinnan ja sotilaalliset komentokeskukset.
Kaupunkia ympäröivät liikennesolmut miehitetään, samoin satamat, bussivarikot, rautatieyhteydet ja metrolinja asemineen. Liike-elämän ja rahalaitoksen toiminta estetään, vedenjakelu ja lämpöverkko katkaistaan.”

Näin iskevästi toimittaja Salonen kuvaa Neuvostoliiton sotavoimien hyökkäyssuunnitelmaa Suomen pääkaupunkiin.

*

"Ammattimiehen työtä", arvioi tietokirjailija, everstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen. Hän on tutkinut karttojen taustoja syksyllä 2012 ilmestynyttä ”Santahamina – sinivalkoinen saari” -kirjaansa varten.

Teoksen julkistamistilaisuudesta; https://www.youtube.com/watch?v=41EjcRd7JdU

*

Vielä välähdys vuodelta 2012:

Niemisen mukaan kartan kohdevalinnat kertovat operaatiosta olennaisen. Tavoitteena oli yhteiskunnan vastustuskyvyn lamauttaminen.

"Kohteet tarjosivat kirjon, josta hyökkääjä olisi valinnut tarkoituksiinsa sopivimmat."
Hän arvelee, että kysymyksessä olisi ollut avainkohteiden miehitykseen tähtäävä kaappaushyökkäys.
Eduskuntatalon ja presidentinlinnan ohella operaatiokartoille on merkitty vähemmän itsestään selviä kohteita. Muun muassa harmittomilta vaikuttavat KOP:n konttorit ja postit olisi otettu miehittäjän valvontaan.

"Täytyy muistaa, että kriisiajan rahaliikenteen järjestäminen oli KOP:n vastuulla", Nieminen selittää.

*

”Korvamerkityt iskujoukot”

Vielä seuraamme palan matkaa HS/22.6.2012 artikkelin tekstiä:

Karttojen aitoudesta evl evp Nieminen on vakuuttunut. Hänen mukaansa operaatiolle oli todennäköisesti myös korvamerkitty joukko-osastoja.

"On itsestään selvää, että tällaiset operaatiot ovat etukäteen suunniteltuja ja valmisteltuja. Mutta minkälaisessa tärkeysjärjestyksessä tämä olisi ollut, on toinen juttu."

Hän näkee yhtäläisyyksiä kahden neuvostojoukkojen toteuttaman miehitysoperaation kanssa.

"Praha 1968 ja Kabul 1979 toteutettiin samanlaisella kaappauksenomaisella operaatiolla. Tämä oli se sotilaspoliittinen uhkakuva, johon Suomessa kylmän sodan loppupuolella valmistauduttiin", Nieminen vahvistaa.

Suomen ja Neuvostoliiton välinen yya-sopimus ei hänen mielestään valtauskarttaa selitä. Sopimus piti sisällään sotilaallisen konsultaation osapuolten välillä, mikäli kolmas valta (Saksa ja sen liittolaiset) uhkaisi Neuvostoliiton aluetta Suomen kautta.

Kartan aiheena ei ole sovinnollinen maahantulo vaan yllätyshyökkäys.

*

Tänään:

Tänään tiedämme, että Venäjä on sotavoimansa uudistusprosessissa panostanut erityisesti valmius- ja iskujoukkojen vahvuuteen, toimintakykyyn, iskuvoimaan ja tulivoimaan. Se harjoituttaa jatkuvalla rotaatiolla tätä Venäjän federaation armeijan ykkösnyrkkiä, ja valmentaa sen yksiköt hyvinkin ”tarkkapiirteisten sotilaallisten toimenpiteiden hallintaan”.

Näistä voidaan mainita nykypäivään ja lähitulevaisuuteen sovellettu harjoitusisku, jolla Helsinki lamaannutetaan, otetaan keskeisiltä ja elintärkeiltä osiltaan haltuun ja miehitetään.

Kaikki tämä aamuyöstä alkavalla, yllättävällä ja ilman mitään ennakkovaroitusta tapahtuvalla kaappauksenomaisella operaatiolla. Pääkaupungin paralysoimiseen liittyy, ja sitä tukee luonnollisesti Suomen muiden olennaisten osien tarkoituksenmukainen kohteistaminen ja tarvittaessa haltuunotto.

Mitä tulee tällaisten operaatioiden etukäteiseen suunnitteluun ja valmisteluun, olennainen elementti on esikuntatason suunnittelu- ja piirustuspöytien ääressä tapahtuvan skenaroinnin ja tiivistämisen rinnalla ja sisällä tapahtuva konkreettinen maastovalmistelu.

Se tarkoittaa erilaisten yksittäisten ja ryhmissä toimivien lähettämistä kohdemaahan, maalialueelle, katsastamaan iskualuetta, sen geografiaa, rakennetta ja muita erityispiirteitä, joita saattaa olla joko yleisesti ottaen 20 tai jopa 30 ryhmiteltyä sektiota, tai ositettuina kaikkiaan jopa 100 eri dimensiota.

Koulutuksellisesti olennaista on ”kiinalainen malli”, jossa kirjoituspöytähirmut, varsinaiset armeijan komentajajermut ja suoritusportaan taistelijat, aina erikoisjoukkojen sotamiehestä kenraaleihin asti osallistuvat ja joutuvat rotaatioon, jossa tehtävät ja toimitila vaihtuu.

Helsinkiin rantautuvassa ulkomaan kohteen tutkimus- ja kehitysryhmässä, taisteluanalyytikoissa, on tarkoituksenmukaisessa suhteessa kaikkia näitä osa-alueita edustavia miehiä - ja naisia, ja he raportoivat havainnoistaan, ajatuksistaan ja plaaneistaan ensin yksilöraportein, osin jo retken aikana, osin vaihtuvissa kombinaatioissa palautetta antavissa ryhmissä.

Tällä varmistetaan erilaisten näkökohtien mahdollisimman kattava kirjo, sekä lopputuloksen pätevyys. Näin syntyvä plaani joutuu kriittisen vertaisarvioinnin kohteeksi, hyvä palkitaan ja ylennetään, aivan kuten käytännön sotatoimiin rotaatiovuorollaan osallistuvat sotilaat.

Käytännössä, nyt kun ruuti oikeasti palaa kutakuinkin aidoissa olosuhteissa, ylennykset noudattelevat varsin pitkälle paitsi sotaharjoituksissa osoitetun toimintakyvyn, erityisesti taistelukentällä näytetyn taidon ja kestävyyden osoitettua tasoa.

*

Tässä Helsingin 67 kohdetta, joihin Neuvostoliitto olisi iskenyt (c. 1989 ajalta oleva Helsinki-kartasto).

Luettelo käsittää seitsemän yhteiskuntaelämän keskeistä lohkoa, nimittäin:

Hallinto;
Liikenne, logistiikka ja tietoliikenne;
Oikeus- ja poliisilaitos;
Sotalaitos;
Opetus ja kulttuuri;
Rahaliikenne;
Teollisuus, telakat ja voimantuotanto.

Katso tarkemmin;
http://www.hs.fi/kotimaa/a1340260976221?ref=hs-art...
*

Vesa Leinonen

Itä Eurooppa on Ukrainan osalta muuttunut paljon entisestä synkän julman Neuvostoliiton ajoilta. Ukraina on nyt henkisesti totuuden puolustaja, eikä vänkää totuutta vasten, eikä kapinoi Jumalan lakia vasten, eikä riko luonnolisten lakien periaatetta. Onpa myös samalla puolella ihmisarvojen kanssa, kansainvälinen laki ja myös sosiaalinen moraalisuuden suhteen Euroopan kanssa samaa mieltä.

Todisteita siihen löytyy ukrainasta.

BBC. 27 joulukuu 2015 viimeiseksi päivitti kello 00:11 GMT

Ukrainassa on nyt avattu Museo mikä näyttää Neuvostoliiton ajan menneisyyttä.

Ukrainassa Neuvostoliiton ajan Saatana näytöllä Museossa.
Se oli yksi kylmän sodan pelätyimmistä aseista ja nimitettiin Naton toimesta, "Saatana".

Neuvostoliiton SS-18-ohjukset olivat yli tuhat kertaa tehokkaampia kuin pommit, jotka tuhosivat Hiroshiman ja Nagasakin täyden asevaraston kanssa, joka pystyy globaaliin hävitykseen.

Neuvostoliiton sortumisen jälkeen monet niistä päättyivät Ukrainan käsiin, joka suostui panemaan ne poissa käytöstä.

Nyt, siilot, jotka sisälsivät ne, ja saatanan ohjukset toimivat sekä matkailunähtävyytenä, että muistutus valtion ydinkäyttöisestä menneisyydestä.

Siinä olisi mielenkiintoinen kohden sinisilmäisten Suomalaisten tutustua sosialismin saatanaan.

Kaikki kiitokset kyllä tässä mielessä kuuluu Ukrainalle että heille on ollut järki päässä ja ovat kääntyneet henkisen totuuden puolelle.

http://www.bbc.com/news/world-europe-35168532

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Lue lisää:
YLE 25.6.2015:
Raportti: Venäjä on harjoitellut Ahvenanmaan miehittämistä
Yhdysvaltalaisen raportin mukaan Venäjän armeija harjoitteli maaliskuussa Ahvenanmaan, Ruotsille kuuluvan Gotlannin, tanskalaisen Bornholmin saaren ja Pohjois-Norjan miehittämistä.
Cepa-ajatushautomon raportissa ei tarkenneta, missä sotaharjoitus pidettiin tai mitkä joukot siihen osallistuivat. Raportin mukaan harjoitukseen osallistui todennäköisesti noin 33 000 sotilasta.
http://yle.fi/uutiset/raportti_venaja_on_harjoitel...
*
IS 30.3.2015
CIA: Venäjän iskukyky kasvaa
Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n mukaan Venäjän asevoimien toimintakyky on olennaisesti kohonnut entisestä.
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015033019444573_...
*
"Tulevaisuudessa Venäjän armeija on 7 tunnissa missä vain"
Sotilaslähteen mukaan Venäjän armeijan tulevaisuuden strategia perustuu ulkomaisiin tukikohtiin ja massiivisiin ja nopeisiin kuljetuslentokoneisiin.
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/venaja_missa_...
*
UP 1/2015;
”Venäjä vahvistaa asevoimiaan”
REFORMI. Venäjä kehittää Yhdysvaltain armeijan kaltaisia huippujoukkoja. Talouden ongelmat ja pula pätevistä sotilaista saattavat jarruttaa uudistusta.
http://www.ulkopolitiikka.fi/artikkeli/1373/venaja...
*
IS 17.1.2015;
”Amerikkalaiskenraalilta raju ennustus: Venäjän armeija pystyy kohta usean maan operaatioihin yhtä aikaa”
Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen komentaja Ben Hodges arvioi Venäjän armeijan suorituskyvyn kasvavan hurjasti.
Uutistoimisto Reutersille antamassaan haastattelussa kenraaliluutnantti Ben Hodgesei usko Venäjän talouden vaikeuksien juurikaan hidastavan presidentti Vladimir Putininpäämäärän toteuttamista. Putin on nykyaikaistamassa voimakkaasti Venäjän armeijaa eikä asemäärärahoista ole ainakaan toistaiseksi tingitty lainkaan.

Hodges komentaa Yhdysvaltain armeijan Euroopan-joukkoja. Hän uskoo Venäjän armeijan kykenevän periaatteessa uhkaamaan useita naapureitaan yhtä aikaa samalla tavalla kuin se teki Krimin valtauksessa ja Itä-Ukrainan kapinallisten tukemisessa.
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14214632020...
*
"Venäjän armeija harjoittelee alueemme valtaamista säännöllisesti"
Liettuan puolustusministeri Juozas Olekas sanoo Venäjän ymmärtävän vain voimaa.
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/liettua_puolm...
*

Vesa Leinonen

Ihmisen sisäinen luovuus tulee esille siitä mitä hän saa elämässä aikaiseksi.

Vanhassa maailmassa primitiiviset ihmiset himoitsivat voimaa ja valtaa, vaikkapa voimaa ja valtaa tuhota siviili ihmiskuntaa. Nyt siitä ajasta on näytös Ukrainan Museossa. Toisessa maailman sodassa oli hirmu tekoja, sodan julmuuksia, ja koko maailma kauhisteli toisen maailman sodan jälkeen sitä valtavaa tuhoa. Mutta siinä ei vielä ollut kaikki, sen jälkeen oli vielä pirullisimpia suunnitelmia teurastaa laajat alueet Euroopasta, ydin aseilla, kuten ydin ohjus ss-24 nimeltä Neuvostoliiton Saatana.

Se oli Tehokkain interncontinenetal ballististen ohjus joka on nyt Museo näytös Ukrainassa. SS-18.

SS-24 koostui kymmenestä ydinkärjestä.

Niitä olisi voinut ohjata kerta laukausella ja hajoittaa 150,000 neliökilometrin alueelle.

Kokonaiskapasiteetti oli sama kuin 4 miljoonaa tonnia TNT.

Siilossa on suojakansi joka painaa 121 tonnia, sen varalta että kohde saa pommitusta päälle.

http://www.bbc.com/news/world-europe-14671046

Siinä olisi hyvä kohde maailman koululapsille näyttää Neuvostoliiton järki lasta.

Maailman lapset voisivat ajatella ja ihmetellä miten huikean korkea sivistys henki ja mielentila on ollut Neuvostoliitossa, silloin 1950-1980 luvun ajoilla. Mikä heidän päätä vaivasi?

Se oli sitä Neuvostoliiton Stalinilta perittyä paholaisen henkeä.

Nykypäivänä maailmassa on suuria ihmisiä ketkä vaikuttavat maailman laajuisesti kansakuntiin. Niitä on pitkä lista, he tekevät hyvää työtä ja auttavat maailman ihmisiä. He eivät suunnittele miten voisi tehdä entistä suuren ja tuhoisan saatanan. Sehän olisi Pyhän Jumalan pilkkausta, ja törkeä rikos, ja anteeksi antamotonta Jumalan luovalle ihmiskunnalle.

Maailman Top 10 greatest IT people, ketkä tekevät/tekiväty hyväää työtä (suhteellisesti) maailmalle.

1. Steve Jobs

2. Tim Berners-Lee

3. Bill Gates

4. James Gosling

5. Linus Torvalds

6. Richard Stallman

7. Arthur C Clark

8. Ted Codd

9. Steve Shirley

10. Martha Lane Fox

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Isku valloitusmielessä: tekninen suoritus. (esim. Helsinki haltuun - ota! -käskyyn liittyvä ohje)

Tästä on oiva kuvaus täällä; Venäjän sotilaspoliittinen kehitys ja Suomi – Kirjoittajat; Forss, Stefan; Kiianlinna, Lauri; Inkinen, Pertti; Hult, Heikki (MPKK, 2011)

http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/74101/S... sivut 41-42.

Vaikka kuvaus on vuodelta 2011, ei se ole menettänyt varsinaista todistusvoimaan.

Teksti:

Venäjän voimankäytön piirteitä:

”Venäjän presidentin, armeijan yleisesikunnan ja puolustusministeriön neuvonantajat kenraaliluutnantti Valeri Dementjev ja puolustusnalyytikko tri Anton Surikov kuvasivat strategista iskua muistuttavien operaatioiden luonnetta poikkeuksellisen avoimesti vuonna 1996:

”Ensimmäisessä vaiheessa ilmavoimat, sotilastiedustelu GRU:n erikoisjoukot ja tiedustelupalvelujen (FSB ja SVR) taistelujoukot suorittavat iskuja vihollisen tärkeimpien kohteiden valloittamiseksi tai tuhoamiseksi ja vihollisen sotilaallisen ja poliittisen johdon eliminoimiseksi.

Tämän jälkeen liikehtimiskykyiset joukot murskaavat ja tuhoavat armeijan ja rintamailmavoimien taistelukoneiden ja merivoimien avulla vihollisen asevoimat ja ottavat haltuunsa näiltä vallatut alueet.

Tämän jälkeen maavoimien alayksiköitä ja sisäministeriön joukkoja – mieluummin taistelukokemusta omaavia joukkoja – tuodaan sotatoimialueelle.

Niiden tehtävänä on ottaa tärkeimmät kohteet haltuunsa ja suorittaa ”puhdistustoimia” alueella. (Näitä ”tärkeimpiä kohteita” esittää v. 1989 olosuhteissa laadittu kartta; nykyinen epäilemättä olisi hieman erilainen, hieman toisin painotuksin, mutta menettely siis on tämä. VH:n huomautus).

Sen jälkeen ne, yhdessä paikallisen väestön venäjämielisistä muodostetun miliisin avulla, ottavat haltuunsa koko vallatun alueen ja varmistavat kansallismielisten henkilöiden eliminoimisen ja joidenkin väestön osien karkottamisen joiltakin alueilta. (Älkää suotta sanoko, että tämä ei toimi Suomen alueella; kyllä se vain toimii! – Ja jos ei toimi, niin teräksenmakuinen voima panee sen toimimaan. VH:n huomautus).

ON korostettava, ettei paikallisia viranomaisia tarvita erikoisoperaatiossa muuten kuin siinä tapauksessa, että ne ovat hyödyllisiä sotilaallisen alueellisen kontrollin tukena.”

Mikäli Venäjän päätös toimien ulottamisesta vastustajan alueelle tehdään kuukautta ennen toimeenpanoa, saattaisi lisävoimaa olla perustettuna/kuljetettuna toimintavalmiiksi muutamia prikaateja. (Huom. tämä on siis kirjoitettu vuonna 2011; nyt voidaan sanoa ”useita prikaateja” – tai suorastaan: prikaatirakenteesta muodostettuja armeijakuntia. VH).
M
ikäli päätös tehdään esimerkiksi puoli vuotta aiemmin, saattaisi lisävoimaa olla käytettävissä ja siirrettävissä karkeasti arvioiden 20-30 prikaatia. (2011) Voimaa voi olla enemmänkin, jo se ei ole sitoudu valtakunnan muille suunnille. Salaaminen ja harhauttaminen ovat olennainen osa toimintaa. Joukkojen määrään vaikuttavat luonnollisesti vastustajan reagointi ja valmiuden kohottaminen sekä mahdollisten liittolaisten osuus sekä muualla vallitseva tilanne.”
*

Näin siis sotilasalan eksperit Forss-Kiianlinna-Inkinen-Hult vuonna 2011, ennen tätä nykyistä kärhämätilannetta.

*

Olennaisesti samankaltaiseen iskuvoiman kartoitukseen päädytään tänäänkin, tosin selkeästi rikastetuin sotatoimimuodoin: cypersota, hybridisota, peittäminen, sekoittaminen ja suttaaminen, sekä erilaiset propagandan ja psykologisen vaikuttamisen nyt jo suhteellisen sofistikoidut muodot tuovat oman ryytinsä soppaan.

V.V. Putin on osoittautunut eteväksi käyttämään hankalien operaatioiden sisäänajon ja vakautuksen välineenä siedättämistä. Se on kuin myrkyn tarjoilua aluksi pienin, mutta säännöllisen epäsäännöllisessä rytmissä nousevin annosmäärin, ja yksinkertaisen hitschkoc –efektin soveltaminen. Ensin rauhallista kehittelyä, sitten isku, ja kohta toinen, pian paussi, ja ”lopullinen isku”, jossa vastaanottaja jo typertyy, ja sitten leniniläinen askel taakse ja kaksi eteen, kunnes poloneesi etenee loputtomassa variaatiossa ilman loppua ja varsinaista päätöstä.

*

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Skenaario A:

-Spetsnatzit ottavat Maarianhaminan yöllä haltuun, painopiste satama.
-aamun valjettua laskuvarjodivisioona hyppää Ahvenanmaalle.
-samanaikaisesti Kaliningradista lähteneet ilmatyynyalukset ja pintaliitäjät tuovat ajoneuvoja.
-Suomen hallitukselle ilmoitetaan, että Ruotsin petollisuuden vuoksi ei voidan sen puolueettomuuteen luottaa. Ahvenanmaa on varmistettava. Venäjä lupaa rakentaa miehitysjoukoille kasarmit, maksaa vuokraa ja väestöllä on oikeus lähteä tai jäädä halunsa mukaan.
-Presidentti solmii kahden päivän kuluttua Moskovassa omissa nimissään YYA 2.0-sopimuksen. Ahvenanmaa vuokrataan Venäjälle kahdeksikymmeneksi vuodeksi. Suomi saa vuokrata Petsamon, ja salaisessa lisäpöytäkirjassa Suomi sitotuu arktisista alueista neuvoteltaessa tukemaan Venäjän tavoitteita Pohjoisnavalla - Suomi saa mahdollisuuden hyödyntää koillisväylää, ja palan Arktiksen kaasukentistä itselleen.

Kirjoitetaankos tästä kirja - Ålandskrisen 2016. Helst på svenska, att vara på den säkra sidan...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kieltämättä: kaikessa karskiudessaan kiinnostava aihe! Pitäisi tehdä pian, ennen kuin "ne tekevät sen itse"..

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Viikoa myöhemmin ulkoministeri selostaa Eduskunnassa, kuinka ruotsinkielinen käenpoika on nyt heitetty pesästä. Sopimus on Suomelle äärimmäisen edullinen, ja yhteistyö Venäjän kanssa arktisilla alueilla tarjoaa lähes rajattomia taloudellisia mahdollisuuksia, nyt, kun ikiroutakin sulaa...

Reino Jalas

Eiköhän samanlaiset karttapohjat ja maahanlaskujoukkojen suunnitellut pudotusalueet ym. löytyneet Neuvostoliitolta kaikkien Euroopan maiden pääkaupunkien suhteen.

Tuskinpa Tukholman alue tai Norjan pohjoisosat, Juutinrauma ym. ovat Suomea vähemmälle sotasuunnittelulle jääneet.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Varmaankin noin. Ja lisäksi uskon, että myös NATO:lla (tai jenkeillä) on ollut samanlaisia skenaarioita faileissaan. Silloin oli sota käynnissä vaikka laukauksia ei usein kuulunutkaan.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Eikös ne niitä skenarioita väännä työkseen siellä poikien hiekkalaatikolla? En ihmettelisi vaikka muukalaislegioonan esikunnasta tulisi satunnaisin väliajoin salaisia pohdintoja Suomen valtaamisesta tilanteen sitä vaatiessa.

Yllä olevasta kirjaideasta tähän laitan sen verran, että mikäli neukkujen hyökkäyksestä kirjoittaisi, voisi siitä tulla lyhyt; ydinsodan mittainen. Jälkipyykistä onkin ilmestynyt ihan mielenkiintoisia kirjoja, kuten Dimitri Glukhovskyn Метро-sarja (https://en.wikipedia.org/wiki/Metro_2033).

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #9

Gluhovski suomeksi translitteroituna. Englannissa tyrkätään k h:n eteen - siksi englanniksi Sukhoi, mutta suomeksi Suhoi.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen Vastaus kommenttiin #10

Suomeksi käännettyjä tulee kovin harvoin luettua. Kiitos, laitan tämänkin korvan taakse itseopiskelua varten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset