Veikko Huuska

Onko F-35 "maailman kallein erehdys"?

Yhdysvaltain puolustusministeriö (DOD) tutkii ilmavoimiensa täydennystarpeita, ja sitä mikä on se kokonaismäärä uutta hävittäjätyyppiä, F35:ttä, jotka se tulee ostamaan. National Security Network :ssa (14.8.2015) julkaistun raportin mukaan DOD aikoo ostaa ja käyttää lähes 2 500 lentokonetta, joiden kokonaishinta kapuaa dollareissa ilmaistuna huimaan 1400 miljardia dollaria (amerikkalaisittain $ 1.4 trillion). Lähde: http://sputniknews.com/military/20150814/1025749323.html - Lue lisää Kommenttiosiosta;

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Yhdysvaltain puolustusministeriö (DOD) tutkii ilmavoimiensa täydennystarpeita, ja sitä mikä on se kokonaismäärä uutta hävittäjätyyppiä, F35:ttä, jotka se tulee ostamaan. National Security Network :ssa (14.8.2015) julkaistun raportin mukaan DOD aikoo ostaa ja käyttää lähes 2 500 lentokonetta, joiden kokonaishinta kapuaa dollareissa ilmaistuna huimaan 1400 miljardia dollaria (amerikkalaisittain $ 1.4 trillion). Lähde: http://sputniknews.com/military/20150814/102574932... -
Tämän huomioiden analyytikko Will French laati raportin nimeltä ”Thunder without lightning: high cost and limited benfit development program of F-35, jossa hän (kriittisesti) tarkastelee uusia lentokoneita. (raportti suomeksi: Ukkonen ilman salamaa: F-35 koneen kehitysohjelma – kallis hinta mutta ei hyötyjä).
Selonteossa todetaan, että teknisten parametrien mukaan uusi paljonpuhuttu F-35 ”häviää neljännen sukupolven hävittäjätyypeille MiG-29 ja Su-27, jotka Venäjän ilmavoimat ovat kehittäneet ja joita käytetään kaikkialla maailmassa”.
Read more: http://sputniknews.com/military/20150814/102574932...
*
Ja jotta emme olisi vain yhden miehen ja yhden organisaation näkökannan varassa, otetaan tähän vielä lisää “lunta tupaan”:
”Yhdysvaltain paljon mainostetut viidennen sukupolven F-35 hävittäjä on niin huono, että se olisi helppo saalis jopa Venäjän MiG-21:lle, joka on suunniteltu jo 1950-luvulla.”
Näin railakkaasti pamautti kuuluisa yhdysvaltalainen ilmailualan insinööri Pierre Sprey. Hänen lausuntonsa julkaistiin viikko sitten perjantaina (14.8.2015) Venäjän mediassa. http://sputniknews.com/us/20150815/1025779111.html
Read more: http://sputniknews.com/us/20150815/1025779111.html...
*
Kyseistä Lockheed Martin F-35 Lightning II:a on kuvattu Yhdysvaltain mediassa määrellä “kone on puhdasta kultaa”. Syynä ei ole hävittäjän ominaisuuksissa vaan sen kohtuuttoman korkeiksi kohonneessa hintalapussa. Se olisi avuton joutuessaan ”varsinaiseen leipätyöhönsä” – eli ilmataisteluun – Venäjän neljännen sukupolven Su-27 ja Mig-29 –suihkukonetta vastaan, mr Pierre Sprey sanoo. http://sputniknews.com/us/20150815/1025779111.html
Alan asiantuntijapiireissä on jo pitkään näkynyt eriasteisesti kriittisiä arvioita mainitusta koneesta, joka erilaisissa spekulaatioissa on esiintynyt myös meidän Suomen tulevien ilmavoimien kaluston uusimista koskevissa alustavissa kaavailuissa.
*
Jos jaksat, lue myös tämä:
http://sputniknews.com/military/20150511/102198842...
World`s Most Expensive Mistake:
The US-led program to build the F-35 Lightning II, the world's most advanced multi-role fighter, has been beset with delays and cost over-runs that could yet make it the world's biggest white elephant.

Read more: http://sputniknews.com/military/20150511/102198842...
*

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

F-15 kohdalla käytiin sama keskustelu. Osottaui ylivoimaiseksi kaikkiin muihin koneisiin nähden. Taitaa olla sitä edelleen.

Aika näyttää miten on tämän kohdalla.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Viistoistanen onkin puhtaasti ilmaherruuskone.

F-35 taas on suunniteltu monikäyttösemmäks.
Vähän sama ku vertaisi linkkaria oikeaan puukkoon. Kyllä sillä linkkarillakin jotain tuhertaa mutta ei se puukon veroinen työkalu ole :)

Nuo monikäyttökamppeet on melkein aina tuollaisia kolmevitosen kaltaisia. tasasen huonoja kaikilla osa-alueilla.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Otsikko saattaa hyvinkin pitää paikkansa varinkin kun uutuutta verrataan venäläishävittäjiin; ne kun liki poikkeuksetta vaikuttavat hyviltä ellei jopa parhailta.

Ote tämän kesän ilmaharjoitussodasta:

New Delhi: In some of the most intense international air combat exercises ever featuring the Indian Air Force, IAF pilots flying Sukhoi Su-30 MKI fighters had a resounding 12-0 scoreline in their favour against Royal Air Force Typhoon jets in Within Visual Range (WVR) dogfighting operations...For the Royal Air Force, the chance to train against the Russian-designed Su-30, arguably the finest fourth generation fighter aircraft in the world, is rare. India is the largest international operator of the super-maneuverable fighter and was equally keen to pit the skills of its Top Guns against the RAF's new Eurofighter Typhoon, the mainstay of the RAF's fighter fleet. Lähde:
http://www.ndtv.com/india-news/indian-air-forces-t...

Ja viidennen sukupolven cenäläinen Su-35 Super Flanker on vieläkin parempi, nyt Venäjällä ja jatkossa myös Kiinassa. Jos Suomeenkin joskus uusia hävittäjiä ostetaan niin venäläisissä hinta-laatu -suhde lienee ylivoimainen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyse lienee F35:n lähitaosteluominaisuuksista, joissa saattaa olla puutteita. F35 on suunniteltu torjumaan vastustajansa kaukaa ilman lähitaistelua.

Hannu Tanskanen

Putten puudelit täällä petaavat konekauppoja idästä. Niin ei tule enää koskaan tapahtumaan ja kyllä jenkkien koneet ovat vähintäänkin pari sukupolvea edellä kaikkea sitä romurautaa jota Venäjältä tarjotaan. F-22, maailman ensimmäinen viidennen polven stealth-hävittäjä oli ollut palvelukäytössä jo lähes vuosikymmenen, ennenkuin venäläiset esittelivät oman viidennen polven yritelmänsä. Tuostakin on jenkeissä hieman edistytty.

Ja tärkein pointti, ei ole yhtään järkeenkäyvää syytä ostaa sotakalustoa ainoalta potentiaaliselta viholliselta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Venäjähän otti käyttöön niitä MIG-29 koneita, jotka Algeria palautti ja peruutti loput tilaukset.

Russia to fly 34 MiG-29s that Algeria rejected

http://www.upi.com/Business_News/Security-Industry...

Ja tulosta on mm. tässä:

Three Russian Aircraft Crash in Past Week, Two Fleets Grounded

Read more: http://defensetech.org/2015/06/11/three-russia-air...
Defense.org

Pekka Pylkkönen

Ei. 2000-luvun vasemmisto on maailman kallein virhe.

Tapani Lahnakoski

Tulevaisuus näyttää kuinka kalliiksi virheeksi ilmastonmuutoksen torjunta osoittautuu. Toimenpiteet tähän mennessä ainakin ovat olleet järkyttävän kalliita ja jos päästöihin tuijotetaan, täysin tehottomia, ilmasto on kylläkin lakannut lämpenemästä, jostain syystä.

Jari Rauhala

Vaikuttaa että tässä ei ole kyseessä maanpuolustus, vaan poliittisen tason pelistä ja sillä ohjataan mm. veronmaksajien rahoja haluttuun suuntaan.
Jotta asia saisi enemmän uskottavuutta, kansalaisten suuntaan, järjestettiin ilmavoimista puolustusvoimien komentaja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Olenko ymmärtänyt oikein, jotta häiveominaisuuksilla on merkitystä vain silloin, kun hävittäjällä on datalinkki tutkakoneeseen koko ajan - sehän paljastaa sijaintinsa itse heti laitettuaan oman tutkansa päälle.

Joten Suomi ei tekisi F35:llä yhtään mitään.

Hannu Tanskanen

Jos ei hankita koko systeemiä, virhe joka tehtiin NH-80 eurokopterien hankinnassa ilman taisteluhelikoptereita. Viholliskone voidaan havaita passiivimenetelminkin, esim. infrapunalla. F-22:ssa on nk. HAVOC-systeemi joka estää aselastiluukkujen automaattisen avautumisen ja stealthin menetyksen jos vihollistutka on lukkiutunut siihen. Kirjoitin artikkelin F-22:sta TM:lle vuonna 2007 ja sain CD-levyllisen dataa ja kuvia Lockheed-Martinilta.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Luin tuossa joku aika sitten jutun, jossa kerrottiin, että F-35 hävisi F-16:lle. Missä hävisi? Varmaan lähitaistelussa, mikä ei ole mikään ihme. F-35 puhdas kompromissi kaikin puolin, kun taas F-16 on ketterä torjuntahävittäjä. Ajatus on kai se, että F-35 ampuu ensin häiveominaisuukdien turvi, jolloin ilmataisteluun ei tarvitse lähteä. Onko tuo realistista muita huippuhävittäjiä vastaan, siitä en osaa arvioida.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset