Veikko Huuska

Kreikan "Plan B" ja muut salaiset kaavailut "pahan päivän varalta"

- Kreikka värkkää "taloudellista henkiinjäämis-pakkausta "-

*

Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan, jotka ovat pääasiassa vastoin sen omaa tahtoa sen syliin junailtu.  Junailija on Troikka, IMF, EKP ja EK.

Oikeastaan ainoa, minkä Kreikka pystyy maksamaan on sen suverenitetti: se maksaa velallisen asemansa suveereniteetillaan.  Suvereneiteetin osittaisella ja kenties täydellisellä menetyksellä.  Ja se on kieltämättä kallis hinta, ainutkertainen.

*

Kreikasta on jo tullut ”velkasiirtomaa” (debt colony).

Mikä on siirtomaa?

Wikipedia määrittää siirtomaan: Siirtomaa on varsinaisen valtion ulkopuolinen maa-alue, joka on isäntämaan kontrollissa.”

Totta; Kreikka on ”varsinaisen valtion” eli epävaltio Euroopan Unionin, ulkopuolinen maa-alue, ”joka on isäntämaan kontrollissa”.  EU ja EK ja muut varainhoitajat kontrolloivat Kreikkaa, joskin tehottomasti, epätarkoituksenmukaisesti ja tuhoisasti.  Niillä on täysin eri agenda, kuin luulisi: Ne eivät edes yritä auttaa, tervehdyttää tai tukea Kreikkaa.

Kreikkalaiset ovat siirtomaalaisena omassa kotimaassaan.  Heiltä on isänmaa viety pois, liu`utettu jakojen alta, niin kuin korttihuijari liu´uttaa kortin välistä.

”Isäntämaan” motiivit ovat toisaalla.  Se valvoo loppuun asti isäntämaapankkien etuja, toimii niiden edunvalvojana – kuten nähty on.  Pari viikkoa sitten ilmoitettiin jo, että Kreikan tuolloin noin 230 miljardin lainakokonaisuudesta enää mitätön osa tai ei enää mitään oli yksityisten tahojen velkomia velkoja.  Velat on siirretty valtioille ja valtiollisille häärääjille; veronmaksajien saamisiksi, ilman toivoa.

Pankit, sijoittajat ja uhkapelurit ja riskipanostajat oli jo autettu ulos, heidän velkansa oli pesty, lakananvalkoisiksi.  Mutta likainen pyykki oli saatu puljattua, ja ohjattua ainoalle oikealla onnettomalle, valtioille ja niiden alamaisille.

*

Kreikan demokratia murtuu

Velkaehdot vaativat Kreikkaa luovuttamaan päätöksentekonsa ytimen troikalle, erityisesti kaikesta mikä koskee taloutta ja koko yhteiskuntaa.  EU:n mainostama demokratia ei toteudu velallisen kannalta: EU syö häntäänsä.

Jo kuudetta vuotta Troikka on supistanut kreikkalaisten edellytyksiä ja vapautta itse päättää, mikä olisi sille järkevää.  Troikka on supistanut Kreikan kansallista liikkumavaraa, vienyt siltä suvereniteettia, pala palalta, ja nyt jo käytännössä kokonaan.

Troikka on määrännyt kreikkalaisille lisää veroja ja maksuja, samalla kun palkkoja ja työehtoja on roimasti heikennetty.  Euroopan Unionin arvoyhteisö on mitä ilmeisimmin rikkonut ILO:n (kansainvälisen työjärjestön) laatimia ja kansallisesti ratifioituja työelämää koskevia oikeudellisia sopimuksia.

*

Kreikkalaisia on kielletty lähettämästä rahaa ulos maasta, ilman hallituksen yksityiskohtaista lupakirjaa.

Suuret pääomat on imutettu ja vaihdettu ulos siis täysimääräisesti: siihen ei hallituksen lupaa tarvittu.  Se vain tapahtui troikan suojeluksessa.  Nyt kun liiketoimintaa ja muuta vaihdantaa pitäisi saada vilkastumaan, rajoitukset rajoittavat toimintaa.

Kovan linjan poliitikko ja Kreikan entinen energiaministeri Panagiotis Lafazanis kertoi RealNews Daily –lehdelle että hän painostaa hallitusta myöntämään Kreikan keskuspankille valtuudet käyttää reservejään.  Pankin tulisi hänen mukaansa saada maksaa eläkkeitä ja valtion virkakunnan palkat siinäkin tapauksessa, että Kreikkaa kohtaisi kauan puheena ollut Grexit.

Samaan aikaan Financial Times kertoo, että Lafazanis vaatii keskuspankin pääjohtajaa Yannis Stournaras´in vangitsemista mikäli tämä yrittää estää kansallisvarantojen hyödyntämisen aloituksen kriisitilanteessa.  Lafazanis on kieltänyt tämän, mutta epäilys on jäänyt ilmaan leijumaan.

*

Kansalaisille uudet PIN-koodit ja suunnitelma rinnakkaiseata pankkijärjestelmästä

Päivälehti I Kathimerini raportoi entisen valtiovarainministerin Yanis Varoufakisin sanoneen, että pieni Syriza –puolueen nimeämä työryhmä viilaa suunnitelmia, joiden mukaan online veronmaksukanavista ajetaan turvakopiot, tarkoituksella laskea liikkeelle kansalaisille uudet PIN-koodit.

Idea tässä on se, että tämä loisi perusvalmiuden luoda rinnakkainen pankkijärjestelmä, niin että veronmaksajat voivat suorittaa maksuja Valtiolle.  (Tokihan se mahdollistaa myös päinvastaiset transaktiot, esimerkiksi hätäavun ja toimeentulon maksamisen extremisessä tilanteessa, vh).

Tämän salaisen rinnakkaispankkijärjestelmän on määrä toimia euroissa (euromääräisenä), mutta sen ominaisuuksiin kuuluu että se on tarvittaessa yönyli-ajolla kytkettävissä drakma-määräiseksi järjestelmäksi.  Näin siis sanotaan kaikille niin tutun Varoufakisin maininneen.

*

Varoufakis luonnollisesti kiisti tämän, ja Kathimerini kuittasi mainitsemalla, että suunnitelma päivitettiin jo ennen kuin Syeriza Tsiprasin johdolla voitti vaalit viime tammikuussa.

Eräät muutkin tahot kertovat miten hallituksen muutkin ministerit ponnistelevat auttaakseen suunnitelmien laatimista drakman palauttamiseksi tilanteessa, jossa ”bailout-polku ei enää tuota hedelmää” – eli kansainvälisen tuen vuoma kuivahtaa.

*

Bloomberg raportoi, että EKP Euroopan keskuspankki on valmistanut sensitiiviset (herkät) analyysit sen selvittämiseksi, mitä vaikutuksia Kreikan pankeille maksettavan ELA-rahoituksen (Emergency Liquidity Assitance - Hätäapurahoituksen) leikkaamisella olisi tallettajille.

Sensitiivinen analyysi: ELA leikkaus versus Sijoitusten leikkaus prosentteina kokonaissijoituksista:

ELA-rahoituksen leikkaaminen 60 %:lla (haircut) muodostaisi taitekohdan, jossa tallettajat vielä selviäisivät kohtuullisella ”näpäytyksellä” ja toisaalta säästettäisiin pankit täystuholta.

Astetta kovempi ”haircut” eli 75 %:n velkojen leikkaus  johtaisi sijoitusten leikkautumiseen 27 %.

Velkojen 90 % leikkaus = sijoitusten 55 % leikkautuminen.

Lue tarkemmin Zero Hedge; http://www.zerohedge.com/news/2015-07-06/it-begins-ecb-adjusts-greek-ela-haircuts-full-depositor-bail-sensitivity-analysis

*

Selvää on, että Kreikan hallitus ei ole ainoastaan luonnostellut ”Plan B” –suunnitelman Grexitin varalta.  Mutta koko takavarikon jättimäiset mittasuhteet panevat vedet silmiin.  Nämä tuhot niin tilienhaltijoille kuin säästäjillekin.

*

Kreikan elokuun 2015 velkajärjestelyjen jälkivaikutuksia arvioidaan vielä pitkään.

Kuka muistaa vielä Kyproksen merkillisen kuperkeikan jokunen vuosi sitten.

Kun Kyproksen rahajärjestelmää pelastettiin Bail-in –järjestelyllä sijoittajien rahat leikattiin siltä osin kuin ne ylittivät yli 100.000 euroa (n. 110.00 $) eli ne vakuutettiin talletussuojarajaan saakka (insured deposit limit).

Kreikan viimeisimmät bail-out –menettelyt tarkoittavat sitä, että Kreikalla ja kreikkalaisilla ei tule olemaan samaa tallettajasuojaa

(kuin minkä Kyproksen mätään raha- ja pankkijärjestelmään rantautuneet venäläisten miljardöörien ym. sen semmoisten Euroopan rahajärjestelmään uineet pääomat saivat: avokätisen ja väljän vakuus- ja huoltoturvajärjestelmän edut.VH ).

Kreikan tallettajien kohtelu on kuin ”toiselta planeetalta”. 

The Financial Times raportoi, että ”suunnitelmat, joita kutsutaan nimellä ”haircut” (tukanleikkaus) tulee olemaan vähintään 30 % 8.000 Euroa ylittävältä talletuksen osalta. (dollareissa sanottuna 8.860 $).  Leikkausosuuden lasketaan nousevan tästä vielä talletuksen tason mukaan; nämä skenariot on laadittu ainakin yhden pankin osalle.

Näiden talletus suojan murtoa koskevine suunnitelmien ajaminen täytäntöön laukaisisi samanaikaisesti hemmetinmoisen myrskyn koko Kreikan pankkijärjestelmässä.  Financial Timesin artikkelissaan lainaama lähde toteaa: ”Se (haircut) tulisi toteutumaan tilanteessa, jossa Kreikan koko pankkijärjestelmä muokattaisiin uuteen uskoon, kunnes Kreikka palaisi velanhoito-ohjelman piirin” vh.  (”It (the haricut) would take place in the context of an overall restructuring of the bank sector once Greece is back in bailout program”).

*

Silloin kun Kreikka joutui pistämään pörssinsä säppiin 5-viikkoisen paussin ajaksi Ateenan pörssin yleisindeksi oli kesäkuun lopulla lähellä 800 pistettä, ja kun pörssi jälleen avattiin 3.8.2015, oli se pudonnut 17 % ja näytti lukemaa: 668.  Kaikki muistavat; ”666 on pedon luku”:

Mikä vielä pahempaa, Kreikan pankkien pääomakontrollit palaavat jäädäkseen.  Viikoittainen tililtäotto tullaan rajoittamaan 420 euroon viikossa (7 pv à 60 €).

Rahan vientikielto Kreikasta ulos tulee pysymään, ja rajoittaa erittäin vakavasti taloudellista toimintaa.

Vaikka äskettäin periaatteellisesti sovitun bailout –järjestelyn tiellä olevat esteet poistuisivatkin ja Kreikan III-velkapaketti toteutuisi, voidaan vain murhemielin todeta, että tölkkiä on taas potkaistu vain hieman kauemmas eteenpäin.  Kohta se kolisee taas jaloissa.  Troikka ei pysty.  Eurooppa säilyy Euron panttivankina.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vielä ”Kiinalaisen tempun” eri ulottuvuuksien kartoitusta:

IMF tulee lokakuussa 2016 siis parin kuukauden päästä tavalla tai toisella ottamaan kantaa Yuanin asemaan suhteessa SDR-koriin – siis tärkeä etappi matkalla kv. vaihtovaluutaksi.

Nyt nähty ”Markkinaehtoistaminen” nähdään yhtenä (näennäis)toimenpiteenä ”pitkällä marssilla” kohti tulevaisuutta, jossa Dollarin ylivertainen asema kansainvälisenä varantovaluuttana. Tämä on luja tavoite, josta Kiina ei tingi.

Kuka hallitsee varantovaluuttaa, hallitsee joystickia, ja pystyy säätämään finanssimaailman virtauksia. No, amerikkalaiset kritisoivat juuri FEDiä ja valtiojohtoa kädettömyydestä tässä suhteessa. Voisi vain ajatella, mitkä olisivat Kiinan lääkkeet jos Yhdysvallat olisi aktiivisemmin ”vienyt” globaalimarkkinoita.

Yksinapaisen Dollarin haastaminen Yuanilla toimii kaksinapaisen maailman eduksi: ei välttämättä huono asia muun maailman kannalta. Yksinvaltainen asema yleensä hyödyttää vain Yhdysvaltoja, josko aina sitäkään, mutta dualismi tuo lisää kolmiulotteisuutta pelikentälle.

Nyt ainakin Kiina torppasi Fedin aikeetkin harkita syksyllä 2015 QE-rahan syötön lopettelua ja korkokannan nostoa. Halvan rahan markkinat tulevat siis jatkumaan: isku herkkään paikkaan.

Korottoman rahan punttaus markkinoille tulee vielä kostautumaan katkerasti niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin.

*
Edistämällä tätä tautia – ale-rahan ryöppyämistä elottomille markkinoille – Kiina tappaa Lännen.
Ei ehkä nopeimmin. Mutta varmimmin.

*

Toisaalta tiedot KP:n viimeaikaisista ankarista sisäisistä ”uhkien” torjuntatoimisto, joihon puolue näyttää ryhtyneen ulkomaisen ”liberalisticallyn” tartunnan hallitsemiseksi.

Tuo ”liberastically” on uustermi, jolla tarkoitetaan läntisten näennäisliberaalien vaikutteiden haitallisia vaikutuksia – joilta siis pyritään suojautumaan.

*

Yhdysvalloissa tyytymättömyys tulonjaon muotopuolisuuteen ja työväestön elinoloihin alkaa olla mitoissa, joissa seuraava vaihe on ”toimenpiteisiin ryhtymine”.

Trampin kannatus on suora ilmentymä tästä syvästä ja pitkästä ja pahenevasta tilanteesta.

Sosiaaliliberaali USA ei pysty tarjoamaan mitään vaihtoehtoja nykymenolle.

*

IMF:n piirissä kritiikki Eurooppaa ja Yhdysvaltoja kohtaan on myös vahvaa:

EU on sotkenut patjansa ja imuttanut IMF:n kautta ”rikkaan Euroopan” tukemiseen globaaleja varoja järjettömän paljon: nyt BRICS maat ja niiden taustalla globaali köyhälistövaltioiden leegio haluaa panna sulun tälle yhdelle hulluudelle. Samat traumat ja kaunat heijastuvat suhteessa Yhdysvaltoihin.

Legardin määräaikainen pesti tulee katkolle ensi vuonna, heinäkuussa 2016;

hän tykkää johtaa isoa liigaa, onhan siitä ”lyhyt askel” Elysè palatsiin:

juuri sitä loikkaa hänen kompastunut edeltäjänsä Strauss Kahn havitteli ja tähtäsi (se presidenttikipeys maksoi maltaita Euroopalle ja myös Suomelle: Strauss-Kahn juuri ajoi voimalla IMF:n nimissä ja sen ohikin Ranskan pankkien suojaamista Kreikan kriisissä.

Kuten tunnettua Ranskan suurpankit olivat Kreikan SUURIN rahoittaja – suurempi kuin Merkelin Saksan pankit, jotka ne sitten olivat hopealla. https://www.imf.org/external/np/sec/pr/2011/pr1127...

Legard haluaa siis jatkaa, ja saadakseen kolmannen maailman kannatuksen hänen on pakko kuunnella näitä Länteen nähden rankkoja kritiikkejä ja linjanmuutosvaateita.

Siksi IMF on kovana Kreikassa.

*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset