Veikko Huuska

Mitä J.K. Paasikivi pohti Hitlerin Idänhyökkäyksen alettua 1941?

Sadekesän hetkellisesti katkaissut hellejakso sai tekemään sitä, mikä ”kannattaa aina”.

Eli lukemaan hyvää kirjaa. Se sattui tällä kertaa olemaan J.K. Paasikiven Jatkosodan päiväkirjat.

En ole varmasti ainua enkä edes ensimmäinen, joka on kiinnittänyt huomiota siihen pitkänpuoleiseen ja jossain määrin kryptiseen päiväykseen, jonka JKP kirjasi kohta Hitlerin Barbarossan alettua.

*

JKP kirjoitti päiväkirjaansa 23.6.1941:

23.6.`41 lehdissä Hitlerin julistus ja Ribbentropin nootti sodan alkamisen johdosta Saksan ja Neuvostoliiton välillä.

Olen merkinnyt seuraavan:

Molotovin ilmoitus Hitlerille, että Neuvostoliitto alkaa ”selvittää välinsä” Suomen kanssa ja kysyi auttaako Saksa Suomea ja viekö pois joukkonsa Suomesta (marraskuussa 1940).

Tämä osottaa, että sotamme 1939-40 ei ollut herättänyt ”respektiä” Neuvostoliitossa, että Neuvostoliitto sitten meidät olisi sentähden jättänyt rauhaan.  Meidät pelasti Hitler.  sotamme tosin näyttää vaikuttaneen Hitleriin psykologisesti.

Hitler näkyy vasta viime syksynä tehneen päätöksensä sotaan ryhtymisestä Neuvostoliittoa vastaan.  Tästä on useita todistuksia.

  1. Hitler kehotti Matsuokaa tekemään sopimuksen Neuvostoliiton kansa, mikä tapahtui vasta 13/4 41.  Tämä sopimus oli Saksalle epäedullinen nyt, kun sota on alkanut.  Hitler sanoi kehottaneensa Matsuokaa tekemään sopimuksen ”rauhan vuoksi”.  (VH:n lis.: Matsuoka, Japanin ulkoministeri https://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C5%8Dsuke_Matsuoka )
  2. Hitler sanoi, että vielä joitakin viikkoja sitten panssareita ei ollut Saksan rajalla Neuvostoliittoa vastaan.
  3. Mutta viime kuukausien aikana Neuvostoliitto on keskittänyt suuria joukkoja Saksaa vastaan, minkä johdosta Hitler sanoi myös Saksan ryhtyneen keskittämään joukkoja sinne.
  4. Viime kuukausina on (sanoo Hitler) Neuvostoliiton puolelta tehty lukuisia rajaloukkauksia.  Tämä on aivan sama, kuin mitä on tapahtunut Suomessa.

Molotovin ilmoitus marraskuussa 1940 Hitlerille Neuvostoliiton aikeista meitä kohtaan päästää meidät vapaaksi kaikista moraalisista näkökohdista.  Se antaa meille täydellisen moraalisen oikeuden ryhtyä mihin toimenpiteisiin tahansa Neuvostoliittoa kohtaan.

Moskovan rauha antaa meille nyt hyvän moraalisen pohjan.  Se oli kohtuuton diktaattirauha.  Tämä ei kuitenkaan ole niin tärkeä näkökohta, sillä Rumania suostui (Saksan kehotuksesta) luovuttamaan Bessarabian Neuvostoliitolle, mutta se ei ole mikään este Rumanialle olemaan mukana heti alusta alkaen sodassa ottamassa takaisin Bessarabiaa.  Samoin Baltian valtiot alistuivat Neuvostoliiton vaatimuksiin, mutta se ei ole esteenä niille nousta jälleen, jos olosuhteet sen sallivat.

Jos Suomi olisi syksyllä 1939 noudattanut Saksan (Göringin) neuvoa ja tehnyt Neuvostoliiton kansa sopimuksen, niin olisimme nyt vahvempia ja voisimme nyt yhtä hyvin olla mukana.

Ribbentropin nootista käy ilmi, että Suomi elokuussa 1939 Saksan ja Neuvostoliiton välisessä sopimuksessa luovutettiin Neuvostoliiton etupiiriin, mutta Neuvostoliitto ei saisi täällä levittää bolshevismia.  Ribbentropin nootisa sanotaan:

23/8 `39 rajoitettiin molempien maiden etualat siten, että kumpikin pidättäytyy kaikesta vaikutuksesta Suomessa, Latviassa, Virossa ja Bessarabiassa, jota vastoin entinen Puolan valtion alue Neuvostoliiton toivomuksesta liitetään viimemainittuun valtakuntaan (Neuvostoliittoon) aina Narevin, Bugin ja Saanin linjaan saakka.

Myöhemmin sanoo Ribbentropp:

Sen jälkeen, kun molempien maiden etupiirit oli määritetty, Neuvostoliiton hallitus on ilmoittanut Moskovassa olevalle ministerillemme, ettei se aio bolsevisoida eikä ottaa valvontaansa sen etupiiriin kuuluvia valtioita, Puolaa lukuunottamatta.  Mutta Neuvostoliitto on menetellyt toisin. - - Liettua oli Moskovassa tehdyn ensi sopimuksen jälkeen kuulunut Saksan etupiiriin.”

*

Näin siis Juho Kusti 23.6.1941 – Saksan idänhyökkäyksen edellispäivän aamunsarastuksessa alettua.

*

Matsuokan elämäkertatietoja; http://www.ohs.org/education/oregonhistory/historical_records/dspDocument.cfm?doc_ID=E413EFC9-D4E2-FC10-44DEFBFD8D67D2D6

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset