Veikko Huuska

Aurinkovoiman nousu - eräitä näkymiä. Ja samaan aikaan Suomessa: atomia pukkaa

 

Moni uskoo, että Einstein voitti Nobelin palkinnon suhteellisuusteoriallaan, mutta näin ei ole.

Hän voitti Nobelin heikosti tunnetulla teoriallaan aiheesta nimeltä ”avaruusenergia” (space energy).  Nyt 110 vuotta myöhemmin meillä on riittävä teknologia avaruusenergian valjastamiseksi äärettömäksi – ja loputtomaksi – voimaksi.

 

(Wikipedia:

”Hän sai vuonna 1921 Nobelin fysiikanpalkinnon valosähköisen ilmiön selittämisestä sekä ”muista ansioista”. Svante Arrheniuksen pitämästä puheesta käy ilmi, että näihin ”muihin ansioihin” kuuluu myös se, että Einstein osoitti 1905 ensimmäisenä Brownin liikkeen avulla atomien olemassaolon.  Tästä hänelle ehdotettiin Nobelia jo vuonna 1910.  Einstein osoitti teoreettisesti, miten hiukkasen siksak-liike johtuu molekyylien lämpöliikkeestä.”.”)

*

Space Energy

Tänään Einsteinin teoria suurten mahdollisuuksien ”Space Energiasta” [SE] ei ole enää pelkästään jokin hämärä teoreettisen fysiikan juttu.

Space Energy on ”maailmankaikkeuden lahja maapallolle”.  Maan pintaan kohdistuu armoton ja jatkuva osa-atominippuja (sub-atomic bundles), joita kutsutaan nimellä ”quanta” eli säteilyenergiaa, joka tulee ulko-avaruudesta.  https://quantumwavetheory.wordpress.com/tag/space-quanta/

Jokaista maapallon neliömetriä kohden iskeytyy kaksi quintiljoonaa näitä Qaunta-säteitä joka ikinen sekunti.

 

Kun maapallolla on yli 500 000 miljardia neliömetriä pinta-alaa…

Ja kun joka päivä meillä on 86 400 sekuntia, tarkoittaa tämä käsittämättömän suurta energiasädetystä koko maapallolle – joka ikinen päivä.

Nyt se on kaupallisesti kannattava maailmanlaajuinen uuden teknologian kasvuala.

 

Itse asiassa melkoinen kiire tämän uuden teknologia kehittelyyn on jo alkanut – ja se tulee kääntämään globaalin sähköteollisuuden nurin niskoin.  Sen sovelluksia on pienimuotoisesti testattu jo seitsemän vuoden ajan (vuodesta 2008 lähtien).  Kokeita Space Energian hyödyntämisestä sähköverkon syöttöenergian sovellukseksi on siis tehty, mutta huono uutinen on se, että se maksaa jopa 100-110 kertaa niin paljon kuin hiilen, kaasun, öljyn ja muiden konventionaalisten energianlähteiden muuttaminen sähköksi.

Tämä palauttaa Space Energian takaisin kategoriaan ”Ehkä jonain päivänä”, jossa se on jäpittänyt jo runsaan vuosisadan ajan, Einsteinin päivistä lähtien.  http://www.nss.org/settlement/ssp/

*

Mutta

Yhdysvaltain energiaministeriön kemian- ja materiaalitekniikan tiedekeskuksen johtaja Jao van de Lagemaat on eri mieltä.  Hän on valvonut avaruusenergian hyödyntämistä tutkineen ryhmän toimintaa, ja jo vuonna 2009 se havaitsi ainutlaatuisen kiderakenteen omaavan mineraaliyhdisteen, jota kutsutaan perovskiitti (perovskites), jonka yhdisteet ovat jopa kaksi kertaa tehokkaampia avaruusenergian esiintymiä kuin ne materiaalit, joita vain muutama vuosi aiemmin oli löydetty.  https://www.nrel.gov/energysciences/chemical_materials/staff/jao_van_de_lagemaat

http://www.nrel.gov/docs/fy14osti/61724.pdf

 

Tutkimuksessa on mukana myös Eli Yablonovitch, tutkija Electricial Engineering Deartment, University of California, Berkeley. https://en.wikipedia.org/wiki/Eli_Yablonovitch

Hän on yksi niistä tiedemiehistä, jotka havaitsivat, että yhdistämällä galliumin ja arseenin elementtejä saadaan ihanteelliset ominaisuudet korjata talteen näkymätöntä SE:aa.  https://www.eecs.berkeley.edu/Faculty/Homepages/yablonovitch.html

 

Itse asiassa galliumarsenidia on jopa 1000 kertaa tehokkaampaa kuin esim. puunkorjuutuotteita käyttämällä tuotettu energia.  Tutkimusryhmä lopettelee juuri työtään, jossa se on edelläkävijänä määrittänyt uuden ”mikro-inversio” –teknologian, joka nimenomaisesti muuntaa raakaa Space Energya käyttökelpoiseksi vaihtovirraksi.  http://www.science20.com/hammock_physicist/nobel_physics_2010_place_your_bets

Osallistuvia tutkijoita tässä hankkeessa ovat olleet myös tech-alan veteraanit Martin Fornaga ja Raghu Belur, entisestä Cisco Systems Ltd:stä.  http://www.forbes.com/forbes/2010/1108/technology-enphase-energy-solar-power-rooftop-revolution.html

 

Tutkimus käynnistyi 2008, ja selkeitä edistysaskeleita se on ottanut 2009, 2011 ja 2013.  Tänään sen kehittämät erikoislaiteet ovat lisänneet energian muuntotehokkuutta prosessissa peräti 97 %.

Jos energian talteenottomenetelmissä on tapahtunut noin seitsemän vuoden aikana olennaista kehitystä, samaan tahtiin on myös SE:n talteenoton hinta ja syöttö sähköverkkoon on laskenut yli 94 %.

*

Johtopäätös

Energialähteet, jotka on yleensä luokiteltu keskeisten energiamuotojen joukossa halvimmiksi tavoiksi tuottaa sähköä, kuten LNG ja öljy, ovat yhtäkkiä tulleet (tai tulossa) kalliimmiksi tuotantotavoiksi kuin uusi voimakas ja loputon Space Energy.

Teknologioiden jatkuva eteneminen ajaa Space Energian hyödyntämisen hintoja alas – ja tulee siksi muokkaamaan uusiksi maailmanlaajuiset sähköntuotannon standardit.

Albert Einsteinin 110 vuotta sitten hahmottelema energiamuoto on aikeissa ottaa haltuunsa 1900 miljardin dollarin määräinen maailmanlaajuinen sähköteollisuus – ja muuttaa siinä ohessa se keskeinen kahva, jolla maailmanmenoa ohjaillaan tästä päivästä ikuisuuteen.

Täysin uutta ja outoa tämä näkemys ei ole.  Yhdysvaltain US Federal Energy Regulatory Comissionin puheenjohtaja Jon Wellinhoff totesi jo vuonna 2013:

Space Energia kasvaa niin nopeasti, että se tulee ohittamaan kaiken…   se kun kaksinkertaistuu joka vuosi.”

https://en.wikipedia.org/wiki/Jon_Wellinghoff

 

Tunnettu tulevaisuudentutkija Ray Kurzweill ennusti tämän historiallisen ”energia-invaasion” tulon vuonna 2011, kun hän sanoi: http://www.forbes.com/sites/chipregister1/2015/02/03/former-ferc-chief-jon-wellinghoff-speaks-out-on-grid-security-and-distributed-generation/

”Space Energian kustannukset ovat tulossa alas niin nopeasti, että sen taloudellista hyödyntämistä ei voi estää”.

Ensimmäinen, joskin pienimuotoinen, SE:n koesyöttö sähköverkkoon tapahtui jo 7 vuotta sitten, vuonna 2008.

*

Siis mikä?

Einsteinin varhaiset havainnot ja niiden pohjalta muodostama teoria julkaistiin vuonna 1905 samassa kokoelmassa, jossa hän esitti myös useita kirjoituksia, jotka linjasivat hänen suhteellisuusteoriansa.

Einstein havaitsi, että avaruuden säteilyenergian Quanta kohtaa tiettyjä aineita.  Se kirjaimellisesti iskee elektronit pois atomista jotka muodostivat tuon aineen.  Ja kuten tiedetään, jatkuva elektronien virta on juuri se, mikä synnyttää sähkön.  Jo silloinen Nobel-komitea oivalsi, että kun teknologia on kypsä tuottamaan tehokkaan kanavan tämän loputtoman elektronien virran kehittämiseen… Se tulee muuttamaan maailman.

Ja tämä on juuri nyt mitä maailmassa tapahtuu.  110 vuotta myöhemmin.

Näin käytännössä puhumme aurinkoenergiasta, Solar Power, kun edellä puhuimme ”Space Energy” –nimisestä ihmeestä.

*

Ketkä tätä ajavat?

Monet:  Yhdysvallat. Saksa, joka on nyt uudistaa aiemmat suunnitelmansa korvata täydellisesti vanha ydinvoimansa aurinkoenergialla.  Asiantuntija Kent Moors kertoo konsultoineensa aurinkoenergiasta moniaalla, Afrikassa, Euroopassa, Keski-Amerikasa, ja muissa eksoottisissa paikoissa.

Viranomaiset, tutkijat ja visionäärit yrittäjät Marokossa, Japanissa, Libanonissa, Meksikossa, Yhdysvalloissa, Iso-Britanniasa, Venäjällä, Yhdysvalloissa ja monissa muissa paikoissa.

*

Iso liiketoiminta

2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen yrityksiä:

First Solar Inc.  Yhdysvaltain ensimmäinen aurinkosähkökapasiteetin (solut, paneelit ja talteenottojärjestelmät) jättikasvuyritys, jonka liiketuotto kasvoi yli 12-kertaiseksi 2006-2008 välillä.  https://fi.wikipedia.org/wiki/First_Solar

SunEdison Inc.  Yrityksen asema johtavana aurinkosähkökapasiteetin hyödyntäjänä, aurinkoenergiaan liittyvien palvelujen ja puolijohteiden tuottajana toi sille 11-kertaiset liiketuotot 2004-2007.  https://en.wikipedia.org/wiki/SunEdison

Asent Solar Technologies Inc. Keskittyi erikoistumaan joustavien PV-aurinkomodulien tuottamiseen hitec-materiaaleista, kuten kuparista, indiumgallium-diselenidistä jne.  Samoin noin 12-kertaisti voittonsa 2006-2007.  https://en.wikipedia.org/wiki/Ascent_Solar

 

Tämä kaikki tapahtui siis aikana, jona aurinkosähkön hyödyntäminen silloisen tiedon ja tekniikan avulla oli 110-kertaa kalliimpaa kuin edullisimmat silloiset konventionaaliset sähköntuotantomenetelmät – ja ennen finanssikriisin energiankysyntää notkauttanutta iskua.

*

Globaalit sähkömarkkinat

Globaalien sähkömarkkinoiden liikevaihto on 1900 miljardia dollaria.

Solar Power –teollisuus keskittyy nyt kehittämään osaamistaan ja tekniikkaansa 6:lla osa-alueella:

 

  1. Vuosia jatkuva pyrkimys alati kehittää aurinkoenergian talteenoton teknologiaa.
  2. Uusiutuvan energian siirtotekniikka ja aurinkovoiman muunto sähkövirraksi
  3. Aurinkoenergian tehokas integrointi yleisiin sähköverkkoihin
  4. Tuotantomääriltään mukautuvan aurinkoenergian kytkeminen sähköverkkojen infraan
  5. Uuden energian varastointiin ja siirrettävyyteen liittyvien teknologioiden kehittäminen
  6. Voimakkaiden aurinkoa hyödyntävien ”mikroverkkojen” käyttö sotilaallisiin ja kaukosovelluksiin.  ym.

 

Muun muassa jokainen näistä tunnetuista yrityksistä on potentiaalinen aurinkoenergian jättikäyttäjä: Apple, Oracle, Microsoft, Cisco, Google, Facebook ym.

*

Aurinkoenergian esiinmarssin myötätekijöitä:

Ongelma numero yksi aurinkokennojen hyödyntämisen ja yleisiin sähköverkkoihin kytkemisen suhteen on aina ollut investointi-/tuotantokustannusten korkeus per watti.

Materiaalien ja aurinkokennojen tuotannossa tapahtunut ”kvanttihyppy” on muuttanut kuvion.  Yhdessä Aasian halpakennotuotannon kanssa se on romahduttanut kustannukset, - samalla kun talteenoton tehokkuus on lisääntynyt huomattavasti.

 

Yleisimmin käytettyjen aurinkopaneelityyppien investointikustannukset ovat laskeneet yli 80 % vuodesta 2008.

Vuonna 2014 Kiinassa valmistettujen aurinkopaneelien valmistuskustannukset ovat alle dollari kutakin sähköntuotantokapasiteetin wattia kohden.

Jo tänä vuonna (2015) odotetaan valmistuskustannusten laskevan niihin alas kuin 42 senttiin/W.

*

Kustannusvertailua

Tyypillisessä hiilivoimalaninvestoinnissa tehdas maksaa noin 2,10 dollaria per kapasiteetin watti.

Toinen mielenkiintoinen näkökulma:

Vesivoimalat ovat yksi maailman halvimmista sähköenergian lähteistä.

Kiinan jättimäinen ”Kolmen rotkon pato” (Three Gorges Dam) Jangtse-joella on tiettävästi rakennettu alle1 dollari per watti sähköntuotantokapasiteetistahttps://en.wikipedia.org/wiki/Three_Gorges_Dam

 

Kertauksen vuoksi:

Aurinkopaneelin kustannus on nyt 42 senttiä per watti.  Se on alle puolet maailman halvimman ja samalla suurimman voimalaitoksen investointikustannuksista.

 

(Siis viidesosa hiilivoimalan investointikustannuksista).

 

*

Yhdysvallat

Yhdysvalloissa on nyt toiminnassa yhteensä 557 hiilivoimalaitosta, jotka tuottavat 39 % Yhdysvaltain sähkötuotannosta.  Vuonna 2009 niitä oli 593 ja osuus 44 %; pudotus on ollut näkyvä.

Suurin sähköntuottaja on nykyisin ultrahalpa hiili- ja luonnonkaasurintama (kokonaistuotanto-osuus 69 %), jota protektionistisista ym. syistä suositaan muun muassa veropolitiikalla; paikalliset ja kaupalliset aurinkovoimalat joutuvat maksamaan 30 % investointiveroa vielä ensi vuoden 2016 loppuun saakka.

Sen jälkeen nykytiedon mukaan aurinkovoima saavuttaa sähköverkko-tasa-arvon (”grid parity”) 47 osavaltiossa.  Sen jälkeinen kehitys jää nähtäväksi; investointiveron poistuminen ei ainakaan hidasta aurinkovoiman läpimurtoa.

*

Tuleva kehitys

Jopa patakonservatiivinen (lue: vanhoihin energiatuotannon mahtimuotoihin tukeutuva) Kansainvälinen Energiajärjestö (IEA) ennustaa, että aurinkovoiman investointikustannukset tulevat laskemaan lähimmän 5 vuoden aikana noin 25 %.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_energiaj%C3%A4rjest%C3%B6

http://www.iea.org/

Ja vuoteen 2050 mennessä (35 vuodessa): peräti 65 %.

Vielä vuonna 2009 Yhdysvaltain silloisen kääpiömittaisen aurinkovoimatuotannon arvioitiin kasvavan noin kolminkertaiseksi megawattimäärältään.

 

Mutta kun vuoden 2013 lopussa esitettiin toteumaluvut nähtiin, että pientuotanto oli kasvanut vuosien 2009-2013 aikana nelinkertaiseksi.  Samaan aikaan verkkosyöttö aurinkoenergian lohkolla maassa kasvoi arviolta 47 kertaiseksi.

*

Muut maat

Saksa:

Saksa on nykyisin maailman johtava aurinkovoimarakentamisen toimija.  Saksa laskee, että 6,9 % sen sähkötuotannosta tuotettiin aurinkovoimalla 2014.  Tämän vuoden huhtikuussa maa ilmoitti saavuttaneensa maailmanennätyksen aurinkovoiman tuotannossa: 27,7 gigawattia.

 

Italia:

Italian aurinkovoimasektori kasvoi 2009-2013 lähes 15-kertaiseksi, ja maa nousi maailman kolmanneksi suurimmaksi aurinkovoiman tuottajaksi.  Italia tuottaa aurinkoenergialla noin 7 % kokonaistuotannostaan.  Se aikoo nostaa osuuden 14 %:iin vuoteen 2030 mennessä.

 

Kiina:

Kiina tulee lähiaikoina saavuttamaan maailman raskaan sarjan mestaruuden aurinkovoiman tuotannossa.  Yksinomaan viime vuonna 2014 Kiina satsasi energiantuotantonsa uudistamiseen 90 miljardia dollaria, ja siitä enimmän osan aurinkovoimaan.  Maa tulee tämän vuoden lopussa saavuttamaan ennätyksellisen 35 gigawatin aurinkovoiman hyödyntämiskapasiteetin.  Ja 100 gigawatin rajan vuonna 2020 -  siis viiden vuoden kuluttua!

 

Japani:

Fukushiman ydinonnettomuuden havahduttamana Japani on lisännyt 18,8 gigawatin aurinkovoimala kapasiteettiaan parin viime vuoden aikana.  Suurin osa tästä tuotannosta on liitetty sähköverkkoon.

 

Saudi-Arabia:

Tuoreitten tietojen mukaan Saudihuone on suunnannut yli 100 miljardia dollaria 41 gigawatin aurinkovoimalakapasiteetin rakentamiseen.  Tämä riittää kattamaan 30 % heidän voimantuotannostaan.

 

Intia:

Madhya Padesin osavaltiossa on valmistumassa maailman suurin aurinkovoimalaitos.  Se on ensimmäinen iso askel Intian uudelleen suunnatussa energiapolitiikassa, joka tähtää ainakin 15 % kapasiteetin uudistamiseen.

 

Afrikka:

Afrikka omaa parhaat olosuhteet aurinkoenergian hyödyntämiselle koko maapallolla.  Niinpä maanosassa on hankittu kokemusta eräiden jättimäisten aurinkovoimaloiden rakentamisesta. Tällä hetkellä suuren luokan voimalahankkeet ovat työn alla Marokossa, Keniassa, Ghanassa ja eräissä muissa maissa.  Etelä-Afrikka yksistään on tekemässä kolmea suurvoimalaa.

 

Näiden lisäksi Yhdysvallat satsaa:

Vaikka tällä erää vain 44 % Yhdysvaltain sähköntuotannosta tulee aurinkovoimasta, rakenteilla on merkittäviä hankkeita. Eräiden laskelmien mukaan kymmenes osa Amerikan voimantarpeesta voidaan tuottaa auringosta vuosikymmenen kuluessa.

 

Tosiasiaksi jää, että globaali ”mega shift” eli suuren luokan kasvupyräys on menossa aurinkovoiman suhteen, ja – yllättäen – lähteeni mukaan ”faster in America than anywhere else on Earth”.  Mikäli tämä väite Yhdysvaltain aurinkovoiman hyödyntämisen ennätysmäisestä nopeudesta pitää kutinsa, on se lähes uskomaton asia.

 

Yhdysvaltain tuoreimpien rahoitustilastojen (Q3/2014) mukaan Yhdysvaltain sähköverkkoon syötetyn aurinkoenergialla tuotetun sähkön määrä enemmän kuin kaksinkertaistui vuodesta 2013 vuoteen 2014.

*

Yhdysvaltain kaupallisen aurinkovoiman (solar PV) tuotannon keskituotantokustannukset alenivat yli 45 % vuodesta 2012.

Tämä on syy, minkä vuoksi monet Yhdysvaltain suurimmista ja menestyksellisimmistä yhtiöistä on hyppäämässä aurinkovoimaan ”molemmin jaloin”.

 

Puhumme nyt tunnetuista kulutustavarafimoista, kuten Walmart ja Costo, Apple, Target, FedEx, GM, AT&T, Bed Bath & Beyond, Macy´s, Staples, ja tuhoton määrä muita.

Sähköverkkoon tuottavien aurinkoenergiaprojektien suhteen hankkeiden kustannusarviot poikkeavat muuntyyppisten energiahankkeiden tavoista: niiden hankebudjetit eivät ylity.

Tuoreen, 401 energiahanketta yhteensä 57 maassa koskevan tilaston mukaan:

Keskimääräiset kustannusten ylitykset uusien ydinvoimalalaitosten suhteen olivat noin 118 %.  (Etäinen vertauskohta: Olkiluoto 3).

Vesivoimalahankkeet eivät olleet juuri parempia: niiden kustannukset ylittivät hankesuunnitelmissa esitetyt kustannusarviot keskimäärin 76 %:lla.

Mutta vain suhteellisen harva aurinkovoimalahanke ylitti budjettinsa:

keskimääräinen kustannusten ylitys oli vain 2 %.

Tällainen kustannusarviosidonnaisesti toteutettu hankemalli saa kasvavaa suosiota kaikkialla maailmassa.

*

Resurssit

IEA eli the International Energy Agency julkaisi kymmenen vuotta sitten (2005) laskelmat eri energiamuotojen tosiasiallisista energiaraaka-aineresursseista.  Tämä ”Task 34”-tutkimusryhmän julkaisu on jäänyt valitettavan vähälle huomiolle.

Samaa aihetta käsittelee äskettäin julkaistu raportti, jonka nimi on  ”A Fudamental Look at Energy Reserves for the Planet..” 

http://www.asrc.albany.edu/people/faculty/perez/Kit/pdf/a-fundamental-look-at%20the-planetary-energy-reserves.pdf

Tämän raportin esittämät löydökset globaaleista energiareserveistä ovat huikeita, suorastaan pöyristyttäviä.

Maailman energian käyttö vuositasolla on nyt 16 Terawattivuotta.

 

Uusiutumattomien energiamuotojen maksimikäyttöresurssi:

 

Hiili 900 TW

Uraani 90-300 TW

Öljy  240 TW

Maakaasu 215 TW

 

Uusiutuvat energiamuodot:’’

Aurinkovoima 23000 TW

Tuuli 25-7 TW

OTEC 3-11 TW

Vesivoima 3-4 TW

Biomassa 2-6 TW

Vuorovesi 0,5 TW

Maalämp 0,3-2 TW

Aaltovoima 0,2-2 TW

*

http://www.stockgumshoe.com/reviews/energy-inner-circle/what-are-the-einsteins-space-energy-stocks-from-kent-moors/

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Space-based_solar_power

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jotenkin ne rahat on saatava tuuli- sekä aurinkovoimaan, ei mitään saa heti vain sormia napsauttamalla. Ydin energia on edullista ja päästöttömämpää kuin maakaasu, öljy, turve tai kivihiili. Toinen vaihtoehto olisi lopettaa sähkön syöttö haja-asutusalueelle ja köyhimpiin kaupungin osiin siihen asti kunnes säästöt on koossa, sillävälin voivat jokomäkeläiset kerrostalot lämmittää asunnoittain lattianuotioilla. Energia asia ei ole mitenkään mustavalkoista onneksi aurinkopaneelit ja tuuliruuvit ovat Suomen lähi tulevaisuutta mutta siihen asti ydin voimalla ja kun shara saadaan voimaloilla valjastettua energian pitäisi olla jo niin halpaa että voidaan ruveta valmistamaan ehdottamaasi "rautavyötä" energian talteen ottoon tähtisäteilystä.

Haluan vielä lisätä että jyväskylään suunniteltu suomen pohjoimaidensuurin aurinkovoimala kaatui vero-, tuonti-, ja lupakustannuksiin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Todennäköisyys, että kommentteja kirjoittava lukija ymmärtää aurinkoenergian olevan täysin varma voittaja globaalissa energiapelissä on alle 10%.

Suunnilleen 1% lukijoista ymmärtää Suomen olevan kehityksessä auttamatta jälkijunassa.

Suunnilleen promille lukijoista tajuaa, että kilpailijamaiden halvempi energia on Suomen kilpailukyvylle dramaattisen huonoa kehitystä.

Toivottavasti olen väärässä pessimismini kanssa.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Norjalainen ajatuspaja liputtaa kylmäfuusion (LENR) puolesta:

http://www.civita.no/publikasjon/nr-14-2015-lenr-e...

"7. KONKLUSJON
Skulle LENR bli en realitet, innenfor de økonomiske rammer utviklerne sikter mot, vil det
medføre en energirevolusjon. Verdens velstand vil stige og det vil fundamentalt endre rammene
for klimadebatten. Norsk økonomi vil i første runde bli svekket. I hvilket omfang norsk økonomi
vil bli svekket er vanskelig å anslå. Det vil bl.a. være avhengig av hvor stor oljesektoren er hvis
LENR blir en realitet, og hvor raskt og hvor mye oljeprisen reduseres om så skjer. På sikt vil også
norsk næringsliv tjene på økt global velstand. Det er derfor gode grunner for å krysse fingrene
for at LENR blir en realitet. Om så skjer, det er uklart. Men myndigheter og berørte næringsinteresser
bør følge godt med i utviklingen som foregår."

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tähän sopii höysteeksi esimerkki Saksasta, jossa 2000-10 rakennettujen aurinkovoimalaitosten tuotannosta on maksettu syöttötariffien mukaan 76 mrd euroa. Tuotetun sähkön arvo jää puolestaan 10 mrd euron tuntumaan.

Olosuhdevoimaloiden heikkoutena on se, että tuotettava määrä riippuu auringonpaisteen tai tuulen määrästä, ei sähköntarpeen vaihteluista. Tämä taas tarkoittaa ruskohiilellä tuotettavaa säätövoimaa, ja luonto kiittää. Saksalla on tuonkaltaiseen tuhlaukseen ilmeisesti varaa ainakin toistaiseksi, meillä ei ole.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

BTW;

Avaruudesta puhuaksemme.
Yhdysvaltain avaruusluotain on ohittanut tänään 14.7.2015 noin klo 14:40 Suomen aikaa Pluton, ja kuvasi jo lähestyessään sen.
http://yle.fi/uutiset/pluto-luotaimen_matka_huipen...

US; http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/89034-i...

Nyt sanotaan, että Pluto on suurempi kuin aikaisemmin on otaksuttu.

Oliko hieman hätäinen liike pudottaa Pluto jokunen vuosi siten planeettojen perheestä.

Nyt ainakin - 1 h sitten - BusinessInsider jo riensi palauttamaan Pluton "Planeettaperheeseen".

https://www.facebook.com/businessinsider/photos/a....

Good! Pluto on jotenkin sympaattinen..

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tähän asti on löydetty jo paljon uutta kuten kuulla on sula ydin, marsissa on vettä ja asteroidilla bakteereja. Nyt kaikki huipentuu kun Pluto onkin sittenkin ihan planeetta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset