Veikko Huuska

Taistelevatko Rosatom ja Gazprom kahdestaan vesivoimasta – vai isompi peli?

Taistelevatko Rosatom ja Gazprom kahdestaan vesivoimasta – vai isompi peli?

 

Fortumin kanssa jalansijaa Venäjän Luoteisten alueiden vesivoimaloihin kärkkyy nyt myös Kiina, - ja aivan uusi Venäjän vesivoimakonsortio, jonka taustalla on Venäjän suorien sijoitusten rahasto.  Jännittävä uusi kombinaatio rakennettiin kesäkuussa Pietarin Talousfoorumissa. 

Kaikki Suomessa eivät näytä olevan perillä pelin uudesta käänteestä.

*

Valtioneuvoston lupaehtojen mukaan Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalahankkeen takana tulee olla vahva, vähintään 60 %:n kotimaisuusaste.  Kotimaiseksi tässä yhteydessä noteerataan EU- ja ETA-alueilta tulevat panostukset.

Jonkinlaiseksi ”kirkontekijäksi” hankkeelle on joutunut Fortum, joka liittyäkseen Rosatom-voimalahankkeeseen edellyttää Venäjän energia-infransa selkiytymistä, sen neuvottelemien Karjalan alueen vesivoima-sopimusten toteutumista.

Tässä kuviossa näyttää riittävänkin pähkinöitä purtavaksi.

*

Rosatom- ja Gazprom –jättiäisten paini

Venäjän energiakentällä alueelliset väännöt käydään ainakin osittain Rosatomin ja Gazpromin kesken.  Gazpromin hallussa on Pietarin alueen kaasuvoimalat ja Rosatomilla puolestaan Luoteisen alueen vesivoimapotentiaalin merkittävä osuus.

Asiantuntijana kuultu kansanedustaja Kai Mykkänen kertoi eilen torstaina (9.7.2015), että kyseessä on ”kolmen kauppa”, jossa varsinaiset toimijat ovat venäläiset energiajätit Rosatom ja Gazprom.  Fortum kolmantena.

Kain twitter eilen 9.7.2015 klo n.18:45; https://twitter.com/kaimykkanen

*

”Kahden suuryhtiön kilpailutilanne, jossa kaikki intressit eivät ole samaan pisteeseen osuvia.”

Suomessa Rosatomin toiminta on tahdottu nähdä Venäjän valtiojohdon poliittisena ekspansiona.  Pelkästään Putinin pelinappuloita ne eivät kuitenkaan ole.  Rosatom joutuu loppuun asti pohtimaan vesivoima-sopimuksen tekoa, siinäkin tapauksessa että keskus ohjaisi Gazpromin taipumaan.

Mykkänen aivan oikein totesi, että mainitut yhtiöt ovat julkisia pörssiyhtiöitä, ja niiden johto joutuu aidosti katsomaan yhtiön etua.

Tätä edellyttävät sijoittajat, pörssiyhtiölaki – ja terve järki.

*

Katso YLEn sivuilta asiaa koskeva uutinen;

http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_venajan_energiajattien_valtataistelu_pitkittaa_fortumin_vesivoimalakauppoja/8144060

Asiantuntija: Venäjän energiajättien valtataistelu pitkittää Fortumin vesivoimalakauppoja

Venäjään ja energiapolitiikkaan perehtynyt kansanedustaja Kai Mykkänen arvioi Päivän kasvo -ohjelmassa, että energiayhtiö TGC-1:n jakaminen vaikuttaisi venäläisten energiayhtiöiden Gazpromin ja Rosatomin väliseen valta-asetelmaan.

Venäläisten energiayhtiöiden Gazpromin ja Rosatomin keskinäinen valtataistelu on yksi syy siihen, miksi energiayhtiö Fortumin vesivoimalakaupat Luoteis-Venäjällä eivät etene yhtiön toivomalla tavalla. Venäjään ja energiapolitiikkaan perehtynyt kansanedustaja Kai Mykkänen (kok.) arvioi, että kauppojen kohteena olevan energiayhtiö TGC-1:n jakaminen vaikuttaa venäläisyhtiöiden keskinäiseen valta-asemaan, mikä pitkittää neuvotteluita.

Fortum, Gazprom ja Rosatom ovat neuvotelleet Luoteis-Venäjän alueellisen energiayhtiön TGC-1:n jakamisesta lämpö- ja vesivoimatuotannosta vastaaviin yhtiöihin. Tällä hetkellä Gazpromin ja Fortumin omistuksessa olevan yhtiön jaossa Fortum ja Rosatom saisivat Karjalan vesivoimalat ja Gazprom Pietarin alueen kaasuvoimalat.

– Nämä vesivoimalat ovat oikeastaan tämän yhtiön kruununjalokivi jo tällä hetkellä, ehkä tulevaisuudessa sitä vieläkin enemmän, Mykkänen sanoo Ylen TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa.

Mykkäsen mukaan nopeaan säädettävyyteen taipuvat vesivoimalat ovat vahvoilla, kun pohjoiseurooppalaiset sähkömarkkinat muuttuvat säädettävyyttä suosivaksi. Toisin sanoa vesivoimaloiden etuna on se, että tuotanto voidaan ajoittaa niihin ajankohtiin, jolloin sähköhinta on korkeimmillaan.

Kaasujätti Gazprom ei siis mielellään luovuta vesivoimaloita kilpailijalleen.

– Tämä on kolmen kauppa, jossa on mukana kaksi venäläistä isoa valtionyhtiötä, vallankäyttäjää. Kyllä varmasti tästäkin on kyse, että Gazpromilla ja Rosatomilla kaikki intressit eivät ole ihan samaan pisteeseen osuvia, Mykkänen pohtii.

Venäläisten energiajättien valtataistelu vaikuttaa myös Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen. Fortum on ilmoittanut hankkeeseen osallistumisen ehdoksi 75 prosentin osake-enemmistön uudesta vesivoimalayhtiöstä.”

http://yle.fi/uutiset/asiantuntija_venajan_energiajattien_valtataistelu_pitkittaa_fortumin_vesivoimalakauppoja/8144060

*

Hieman isompi peli

Kolmen kauppa?  Vääntö, jossa Rosatomin ja Gazpromin lisäksi veitsenterällä Fortum?

 

Ei aivan.  Kuvio on hieman monimutkaisempi.

Venäjällä mikään ei ole aivan yksiselitteistä.  Ei ainakaan nykyisin.

 

Venäjä on pitkäjänteisesti kehittänyt vesivoiman hyödyntämistä energiantuotannossa.  Karjalan tasavallan alueella on vanhastaan, osin suomalaisten rakentamana, toiminut merkittäviä vesivoimalaitoksia.

Alueella toimiva Nord Hydro on viime vuosina käynnistänyt Karjalassa Läskelän, Rymäkosken ja Kalliokosken pienvoimalat.  http://nord-hydro.ru/press-tsentr/novosti/2015/siuzhet-telekanala-vesti-24-v-rubrike-proekty-razvitiia-o-razvitii-kompanii-zao-nord-gidro/

*

Aivan äskettäin, kesäkuussa 2015, Pietarin talousfoorumissa tehtiin merkittäviä energiapäätöksiä, joiden kaikkia ulottuvuuksia ei vielä tässä vaiheessa pystytä hahmottamaan.

Karjalan tasavalta pääsi Pietarissa tekemän energiasopimuksia niin kotimaisten jättiläisyritysten kuin venäläisten ja ulkomaisten sijoittajien kanssa.  Ulkomaiset sijoittajat evät olleet suomalaisia.

*

Kansainvälinen investointiprojekti Luoteisen alueen vesivoimarakentamisesta

Pietarin talousfoorumin yhteydessä tehtiin erittäin mielenkiintoinen nelikenttäsopimus, jossa

Karjalan tasavallan hallitus,

Nord Hydro –yhtiö,

Venäjän suorien sijoitusten rahasto ja

Kiinan energiayhtiöt CR24BG (China Railway 24. Bureau Group) ja CCECC (China Civil Engineerin Construction Corporation) sopivat pienvoimaloiden rakentamisesta Kemin piiriin.

(Todettakoon että kiinalaisyhtiöt ovat CRCC:n - China Railway Construction Corporationin tytäryhtiöitä – eivät siis mitään ”nakkikioskeja”, VH.)

http://nord-hydro.ru/press-tsentr/novosti/2015/rfpi-nord-gidro-cr24bg-i-ccecc-investiruiut-v-maluiu-gidrogeneratciiu-karelii/

 

Sopimus edellyttää muun muassa kahden pienvoimalan rakentamista Kemin piiriin.  Kummankin pienvoimalan teho on 24,9 megawattia.

Hankkeen julkilausuttuna tavoitteena on tehostaa Karjalan tasavallan energiantuotantojärjestelmää.

Lisäksi todetaan mielenkiintoisesti, että ”vastaisuudessa Venäjän suorien sijoitusten rahasto on valmis laajentamaan kyseistä toimintaa muille energian puutetta kärsiville alueille”.

*

Sopimuksen allekirjoittivat :

 

Karjalan päämies Aleksandr Hudilainen,

Kiinalaisen CCECC-yhtiön hallinnonjohtaja U Wan Lan, (yhtiön ilmoituksen mukaan allekirjoittajana toimi foorumissa läsnä ollut Kiinan kansantasavallan varapääministeri Zhang Gaoli, jota ei jostain syystä kaikki kanavani kerro, VH https://en.wikipedia.org/wiki/Zhang_Gaoli )

Nord Hydro –rajavastuuyhtiön johtajaneuvoston puheenjohtaja Mihail Zavorovski ja

Venäjän suorien sijoitusten rahastonRussian Direct Investment Fund - RFPI), johtaja Stanislav Son.  RFPI:n taholta korostettiin että mikäli nyt sovitut hankkeet toteutuvat onnistuneesti rahasto on valmis jatkamaan tämän tyyppistä hankerahoitusta Karjalan ja muiden federaatioiden alueella.

 

Toivomme, että yhteistyömme laajentuu vastaisuudessa”, U Wan Lan korosti.  ”Olemme iloisia nyt luodusta kumppanuudesta, jolla kehitämme yhdessä sähköalaa ja Karjalan tasavaltaa.  Yhdistämällä teknistä asiantuntemusta, taloudellisia resursseja ja syvällistä paikallisten markkinoiden tuntemusta kumppaneina panostamme hankkeen toteuttamiseen.”

 

Talousfoorumista uutisoidaan myös: ”Tasavallan piirien vakaan sähkönjakelun turvaa myös sopimus, jonka ovat talousfoorumissa solmineet Karjalan hallitus ja Venäjän Rosseti-yhtiö”.

*

Yhtenäinen keskus perustetaan

”Sopimuksen päämääränä on perustaa yhtenäinen keskus, joka vastaa sähkövoiman siirtämisen ja jakelun laadusta ja samalla takaa yhtenäiset kriteerit tariffin muodostamisen osalta.”

 

Suomalaisten kannattanee lukea erityisellä tarkkaavaisuudella tämä kohta sopimusselostusta:

Sopimus edellyttää tasavallan sähköverkkojen yhdistämistä ja niiden asianomaista käyttöä.”

*

Ulottuvuuksia

Suomalaisjuuret omaava Karjalan päämies Aleksandr Hudilainen kommentoi Talousfoorumin energiasopimusta:

Se on historiallinen tapahtuma.  Olemme ensimmäisinä Venäjällä allekirjoittaneet Rossetin kanssa sopimuksen koko alueen kattavan sähkölaitoksen perustamisesta.”

Pietarin kesäkuun sopimus on näin ollen nähtävä olennaisesti laajempana ja kauaskantoisempana päätöksenä, kuin vain parin pienvoimalan hankesopimuksena.

 

Presidentti Putin on Pietarin miehiä, ja Pietarin talousfoorumi on mitä suurimmassa määrin hänen luomuksensa.  Tulkinnat siitä, missä määrin talousfoorumissa solmitut pasmat ovat presidentin esikunnan muotoilemat, muotoutunevat aikaa myöten selväpiirteisemmiksi.

Mutta jo nyt käytettävissä olevat tiedot viittaavat voimaperäiseen strategiseen plaaniin, jossa voidaan erottaa mm. seuraavia ulottuvuuksia:

 

  1. Keskusvalta on ottamassa entistä selkeämmin perusvoiman tuotantorakenteen näppeihinsä.  Se kehittää sitä, se keskittää sitä, se panostaa siihen.
  2. Kiinalaisten aakkos-yhtiöiden läsnäolo Pietarissa on merkittävä ja näkyvä signaali Venäjän halusta kehittää teollis-taloudellisen yhteistyön muotoja Kiinan kanssa.  Viime syksyn sovittu 402 miljardin dollarin petrokemian sopimus Siperin mustan kullan viennistä Kiinaan saa lisäpiirteitä.
  3. Venäjän suorien sijoitusten rahasto on suoraan keskushallinnon, siis presidentin suoran ohjauksen alla toimiva investointi- ja sijoitusrakenne, joka saa sijoituspääomansa suoraan valtion budjetista, ja voidaan nähdä pelkitetyssä mielessä taloudellisen ja poliittisen ohjauksen välineenä.

*

Miten Suomi?

Onko Rosatomin ja Gazpromin välinen kiista voimatuotannon kansallisista rooteli-jaoista (m.m. TGC1) vain osa isompaa kuvaa?

 

Kyse taitaa sittenkin olla hieman isommasta pelistä.

Miten käynee Fortumin venäläisten vesivoimahankkeiden, pitävätkö suomalaisyhtiön näpit tässä, jo merkittävän kuumaksi käyneessä voimalapelissä?

 

Rosatom kaipaa Hankikiven voimalaa länsimaiseksi käyntikortikseen, mutta polulla on vielä monta kiveä ja kantoa.

 

*

 

Lisän tähän taustaksi:

 

Fortumin pörssitiedote 4.12.2014 (koskien TGC 1:n omistusjärjestelyjä osana laajempaa toimintamallia); https://www.fortum.fi/fi/media/pages/fortum-aikoo-kasvattaa-vesivoimaomistustaan-60-prosentilla-tgc-1n-uudelleenjarjestelylla-edellyttaen-etta.aspx

 

TGC-1 on merkittävä alueellinen sähkö- ja lämpöyhtiö, jonka voimalaitokset
sijaitsevat Venäjän luoteisosassa. TGC-1 omistaa 54 sähköä ja lämpöä tuottavaa
voimalaitosta, Pietarin, Leningradin, Karjalan ja Kuolan hallintoalueilla.
Lisäksi yhtiö toimittaa lämpöä pääasiassa Pietarin alueelle.

TGC-1 omistaa ja operoi 40 vesivoimalaitosta, joiden yhteenlaskettu
kapasiteetti on noin 3000 megawattia (MW). Yhtiön sähköntuotannosta on
vesivoiman osuus 41 % (12 – 13 TWh). Lisäksi yhtiöllä on 14 lämpövoimalaitosta,
joiden yhteenlaskettu sähköntuotantokapasiteetti on 4300 MW (tuotantomäärä 17
TWh/v). TGC-1:n yhteenlaskettu lämmöntuotantokapasiteetti on 16 500 MW
(tuotantomäärä 29 TWh/v). Yhtiön osakkeet on listattu Moskovan pörssissä
(MOEX).”

*

TGC-1:n johdossa tapahtui henkilöjärjestelyjä marraskuussa 2014, kun aiempi pääjohtaja Andrey Filippov erosi ja hallintoneuvosto nimitti Alexey Barvinok´in yhtiön pääjohtajaksi.  Tässä toimintaympäristössä on poikkeuksellisen hankalaa arvioida, mitkä syyt todellisuudessa ovat henkilövaihdoksen takana.

Pörssin lehdistötiedote:

On 14 November, the TGC-1 Board of Directors has elected Alexey Barvinok as the Company’s General Director. Andrey Filippov took an early resignation due to a change of work.

Biography; Alexey Vitalyevich Barvinok was born in 1971.

http://www.rustocks.com/index.phtml/Pressreleases/ssTGC1/1/38029

http://www.tgc1.ru/?id=258&L=1

Yhtiön hallitus; 2014 valittu; http://www.rustocks.com/index.phtml/pressreleases/ssTGC1/1/36650?print=y

 

Putinin miehiin laskettava Filippov, nyt 56 v.,  valittiin TGC-1:n CEO:ksi vappuna 2011;

On 1 May 2011, Andrey Filippov was elected TGC-1’s General Director by the decision of the Company’s Board of Directors. http://www.tgc1.ru/fileadmin/ir/reports/annual/en/2011_web/1.html

 

Kaikesta päätellen hän sai ylennyksen: Bloonbergin mukaan hän toimii 2015 noin 15 yhtiön johtokunnassa,  mm. Lenenergon´issa. http://www.bloomberg.com/research/stocks/people/person.asp?personId=22968128&ticker=TLGNL  Jäjestelyjen jälkeen Filippov toimii OAO Neftemaslozavod JSC:n pääjohtajana. – Hän siis vaihtoi vedestä öljyyn, joustavasti.

*

Pietarin Talousfoorum 2015;

Pietarin Talousfoorumia kutsutaan ”IVY:n Davosiksi”.  Ennakkoon kerrottiin: ”Vuonna 2014 foorumiin osallistui 7590 ihmistä 73 maasta. Kahden päivän aikana allekirjoitettiin 175 sopimusta.

Arvioidaan, että tänä vuonna foorumista tulee yhtä laajamittainen. Vaikeasta poliittisesta tilanteesta huolimatta Pietariin saapuu useita ulkomaalaisia osallistujia.”  http://fi.sputniknews.com/ulkomaat/20150617/175564.html

Kiinan varapääministeri Zhang Gaoli osallistui Pietarin foorumiin.

*

Mielenkiintoisesta Nord Hydro –yhtiöstä, kotisivuiltaan: http://nord-hydro.ru/

Moniyhtiö-sopimuksesta, jossa Kiina vahvasti mukana; http://nord-hydro.ru/press-tsentr/novosti/2015/rfpi-nord-gidro-cr24bg-i-ccecc-investiruiut-v-maluiu-gidrogeneratciiu-karelii/

*

Kiinalaisia kotisivuja;

China Railway Construction Corporation Limited; http://english.crcc.cn/

Kiinan energiayhtiöt CR24BG (China Railway 24. Bureau Group) ja CCECC (China Civil Engineerin Construction Corporation) ja muut osapuolet, lyhyt esittely:

http://www.rdif.ru/Eng_fullNews/1410/

The Russian Direct Investment Fund (RDIF) was established in 2011 to make equity co-investments, primarily in Russia alongside reputable international financial and strategic investors. RDIF acts as a catalyst for direct investment in the Russian economy. Based in Moscow, RDIF’s management company is a 100% subsidiary of Vnesheconombank. Further information at www.rdif.ru

JSC Nord Hydro is a power generating and engineering management company that implements projects to launch new hydropower facilities and refurbish and upgrade existing facilities in Russia. The company was incorporated in Karelia in 2007. Nord Hydro manages project construction and its own design and operating divisions. From 2011 to 2014, the company, together with Vnesheconombank, invested in the construction and commissioning of three mini hydro power plants in Karelia with capacities totalling 6.5 megawatts. Over the next six years, the company plans to build eight more hydro power plants with a combined capacity of more than 160 megawatts, including the Byeloporozhskaya plants project. Additional information is available on http://www.nord-hydro.ru.

China Railway 24 Bureau Group Limited is a subsidiary of China Railway Construction Corporation. It was established on 16 March 2004 and is headquartered in Shanghai. The company has 14 subsidiaries (branches) in the eastern provinces of Anhui, Jiangsu, Zhejiang, Fujian and Jiangxi, as well as in Shanghai. It also has offices in Beijing and the North, East, South, Southwest, and Northwest of China. Group assets total 14.215 billion yuan (around $2.3 billion). The company focuses on the construction of railways, highways, municipal utilities, housing, hydroelectric facilities, roads, bridges, tunnels, etc. The group employs 12,857 qualified specialists. It is included in the Top 100 most significant construction enterprises in China. Further information at http://shtj.cr24b.com

China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC) was established in 1979 under the approval of the State Council of the People’s Republic of China. As one of the pioneers performing international contracting and economic cooperation, CCECC has evolved from the earlier Foreign Aid Department of the Ministry of Railways of China into a large-scale state-owned enterprise with Chinese national Super Grade qualification for project contracting. CCECC has been listed among the world’s top 100 international contractors for seventeen consecutive years by the Engineering News Record “ENR”. Further information at www.ccecc.com.cn

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Anton Laurio

* Fennovoiman suomalaisuuden aste on kuin juosten kustu. Koska nytkin 100% venäläinen 9% lisäosuus kuulemma kasvattaa venäläisten osuuden peräti 43% .

Niin MIKÄÄN astetuista suomalaisten osuuksien ehdoista EI enää täyty. Siksi KTM:n roistot päättivät julistaa hankkeet härskiin ydintyyliin SALAISIKSI! Niin kuin sillä muka estettäisiin kansaa huomaamasta 100% ydinhuijaukset!
---------
Arto Lauri 123. Evolution

https://www.youtube.com/watch?v=oBk6sNjYhmk
--------------------------------

Arto Lauri 122. Gorbatsov

https://www.youtube.com/watch?v=v595Fuesa1Q
----------------------------------------

Suomi 100% miehitetty
korruptio korruptio

Kirjoitin Sonera foorumissa. Olin enemmän kuin hämmästynyt, kun kesällä kyseisen foorumin moderaattori lähetti minulle täysin englannin kielisen kommentointinsa syistä miksi kirjoitukseni oli bannattu! Täysin järjenvastainen tilanne! Suomessa sensuroi nettien liikennettä NSA ja CIA kaltaiset organisaatiot. Jotka kaiken kukkuraksi ovat 100% kielitaidottomia.

Tietämättömiä siitä mitä foorumissa oikeasti kirjoitetaan! CIA on ottanut asenteen, jonka mukaan ihmisiä Suomen neteissä sensuroidaan kokonaan riippumatta siitä mitä ihmiset oikeasti kirjoittavat!.. Kuulitte ihan oikein. CIA on vain PÄÄTTÄNYT sulkea tiettyjen ammattimaisten ja vaarallisten kirjoittajien suut. Kuten minun kaltaisen TVO/ ydinalan 30y kokemuksella kirjoittavan ammattilaisen. Ei sen takia, etten tiedä. Vaan sen takia, että todella tiedän mitä ydinvoima oikeasti on!

Fennovoima hanke eteni kesällä 2015 tilanteeseen. Jossa venäläisten osuus oli noussut hankkeessa kestämättömän korkeaksi. Suomalaisten osuuden jatkuvasti laskiessa. Keksittiin hätäratkaisuna, että venäläiset omistajat rajataan 40%. Kunhan vaan tilalle saadaan harhautettua sijoittajia Euroopan alueelta. Fortumin 15% Suomalaisten osuus romuttui kiistoihin Venäjän energiayhtiöiden kanssa.

Tilalle hankittiin Kroatiaan rekisteröity ja keksitty 100% Venäjän miljonäärin omistaman yhtiön 9% osuus. 26 000e Yhtiö päästettiin kiinni liki 10 000- kertaiseen 150miljoonan omaisuuteen! Kun hanke paljastettiin lehdistöön asti. KTM yksinkertaisesti päätti SALATA koko rikollisen hankkeen tiedot!. Tällaista avoimesti rikolliseen korruptioon turvaudutaan, koska kyseessä on ydinvoima ja Venäjä! Vaarallisin ydinaseiden tehdas hanke kautta Maailman!

Käyttäjän AattoKellman11 kuva
Aatto Kellman

Olli Rehnin olisi pitänyt jo viheltää RysRosatom Romu Pyhäjoelle peli poikki!Mitä tämä Olli Rehn oikein miettii?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Olli Rehn on pelimiehiä. Hän tietää, että ei kannata ottaa berikiä silloin, kun hommaan tulee mutka muutenkin hetken päästä. Kroatialaisrahan varaan tätä peliä ei voi rakentaa, ja kun Karjalan vesivoima on nyt selkeästi osa vielä paljon isompaa peliä, Fortumin toiveet saada 75 % osuus havittelemastaan Rossatom-yhteistyökuvoisesta vesivoimakonsortiosta ovat ohentuneet entisestää, senkään varaa ei hankesuunnitelmaa voi oikein rakentaa. Valtio ei voi merkittävänä osakkaanakaan mennä ohjailemaan Fortumin yhtiön sijoistupalikoita. Joten tässäkin suo siellä vetelä täällä.

PS. Vaikka jollain salaisella tai semisalaisella järjestelyllä Fortumin peli kääntyisikin sen toivomaan suuntaan Karjalan vesivoiman suhteen, omistusjärjestelyn pysyvyys jäisi mitä suurimmassa määrin kyseenalaiseksi; sama "karvainen käsi", joka nyt avittaisi, voisi vuoden-parin päästä tai vaikka 2020-luvulla, kun järjestelyn pitäisi alkaa tuottaa vesivoimarintamalla voittoa, järjestellä asian toiselle tolalle.

Matti Adolfsen

Migritin osoittauduttua kelvottomaksi katseet kääntyvät nyt Fortumiin. Se taas ei osoita halukkuutta osallistua Fennovoima-hankkeeseen millään tavoin ellei sitten "kynnysrahana" tähän vesivoimabisnekseen. Fortumille on jopa edullista, jos Fennovoima kaatuu. Silloin kumpikaan vuoden 2010 periaatepäätöksistä ei ole enää voimassa ja Fortum voisi hakea uudelleen Loviisa-3:n periaatepäätöstä. Siihen on jo asiakirjatkin valmiina TEM:ssä, joten rakentamaan päästäisiin todennäköisesti nopeammin kuin Fennovoima-hankkeessa.

Pyhäjoki on kaukana kulutuksesta. 800 km on nykyisen 400 kV sähkverkon siirtokyvyn ulottumattomissa, sähkön suhteen yliomavaraisessa pohjois-Suomessa. Loviisassa on tarvittava infrastruktuuri ja siirtoverkot valmiina.

Eiköhän ole syytä pistää Fennovoiman hanke seis. Lainaus TEM: tiedotteesta 30.6. "Työ- ja elinkeinoministeriö käyttää tarvittavan ajan kroatialaisen yhtiön omistuksen ja sitä koskevien muiden tietojen selvittämiseen. Jos työ- ja energiaministeriö toteaa selvityksen jälkeen, ettei omistajuusedellytys täyty, niin TEM tulee toimittamaan valtioneuvoston käsittelyyn esityksen rakentamislupahakemuksen hylkäämisestä ilman hakemuksen muuta jatkokäsittelyä, ministeri Rehn sanoo. " Selvitys on nyt valmis, mitä sanoo TEM?

Fennovoiman Konkurssi on yksi ratkaisu, se tulee kalliiksi kunnallisille sähköyhtiöille. Oma pääoma on jo syöty ja nyt eletään venäläisen miljardilainan varassa. Fennovoiman voi pelastaa vain jos se menee osakkaaksi Fortumin loviisa-3:een?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Fortum ilmoitti tänään 5.8.2015 lähtevänsä Fennovoiman Hanhikivi 1.o:aan mukaan, vaikka Rosatomin ja vesivoiman sopimus on vielä pitkän narun päässä..

"Venäjän vesivoima vielä pöydällä

Fortumin neuvottelut vesivoimajärjestelyistä Venäjällä ovat Fennovoima-päätöksestä huolimatta edelleen kesken. Fortum pyörsi näin aikaisemman päätöksensä, sillä yhtiö piti ennen vesivoimasopimusta Venäjällä ehtona Fennovoima-hankkeeseen osallistumiselle.

Suomalainen energiayhtiö on viime joulukuusta lähtien neuvotellut venäläisen alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n kanssa. Fortumin mukaan neuvottelujen tilanne on yhä ennallaan eikä uudelleenjärjestelyyn ole tähän mennessä löydetty yhteisesti hyväksyttyä ratkaisua."
http://yle.fi/uutiset/fortum_osallistuu_fennovoima...

*

Kuten ylempänä blogissani kerroin, Karjalan vesivoimaa koskeva lehmänkauppa on hieman monimutkaisempi, kuin mitä Suomessa on median toimesta kerrottu ja annettu ymmärtää. Venäjän isossa energiateollisessa ja -kaupallisessa kuvassa Suomi on pieni, mutta sinänsä olennainen palikka, mutta suurten jättihankkeiden suhteen (öljy-, kaasu-, aurinko- ja ydinvoimahankkeet ja kaupat) Kiinan kanssa ovat selvästi prioriteeteissa tärkeämpiä. Nyt kesällä Pietarin talousfoorumissa avattu vesivoimahankesopimusjärjestely (joka on jatkoa pitkään hierotuille jättisopimuksille Kiinan ja Venäjän kesken) on osa todella isoa konsortiota maiden kesken, siinä yksi Hankikivi jää kuin "nalli kalliolle". Venäjä ei pelaa nopalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset