Veikko Huuska

Putin opasti Kreikkaa ”Lännen demokratiaan” eli käyttämään kansanäänestystä

Putin opasti Kreikkaa ”Lännen demokratiaan” eli käyttämään kansanäänestystä …ja sotkemaan perinjuurin Euroopan johtajien pasmat. - * Pääministeri Tsipraksen ilmoitus siitä, miten Kreikka vie Euroopan komission korotetun ”viimeisen tarjouksen” kansanäänestykseeen on sekoittanut läntisten johtajien pasmat täydellisesti. Tämä jos mikä osoittaa, että Lännen johtajat ovat hitaita oppimaan. He eivät ole oppineet sitten vieläkään, että presidentti Putinin pantua VPM-ohjelmansa (”Venäjän paluu mahtivaltioksi”) täytäntöön, mikään ei ole niin kuin ennen. Ja mikä selvintä, Kreikka on jo näyttävästi hakeutunut Venäjän kupeeseen, Putinin opetuslapseksi, ja täysin noudattaa tämän ohjelmakirjaa. Tässäkin tapauksessa VPM-ohjelman mukaan pitää tarvittaessa ja kun se asiakokonaisuuteen soveltuu, noudattaa Lännen ”demokratia-tiekarttaa”, ja toimia sen periaatteiden mukaan. Nyt se sopii. Täysin Läntisen vientidemokratian mukaista on, että ”kansan on annettava sanoa painava sanansa” kaikkein suurimmissa ja vaikeimmissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Kysymys Kreikan asemasta ja suunnasta, sanalla sanoen koko sen tulevaisuudesta, jos mikä on ”suuri” kysymys. Siksi Tsiprasin Kreikka – aivan putinilaisin opein – panee pystyyn hätätilansa nimissä ja kansakunnan tulevaisuuden varjolla kansanäänestyksen. Sitä leveämmin Putin hymyilee, mitä voimaperäisemmin Länsi nyt sitten itkee, miten Tsipras ”pakoilee vastuutaan”, ja sysää moneen kertaan kalutun ongelmaluun ”kansalle”. *

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Putin opasti Kreikkaa ”Lännen demokratiaan” eli käyttämään kansanäänestystä

…ja sotkemaan perinjuurin Euroopan johtajien pasmat. -

*

Pääministeri Tsipraksen ilmoitus siitä, miten Kreikka vie Euroopan komission korotetun ”viimeisen tarjouksen” kansanäänestykseeen on sekoittanut läntisten johtajien pasmat täydellisesti.

Tämä jos mikä osoittaa, että Lännen johtajat ovat hitaita oppimaan. He eivät ole oppineet sitten vieläkään, että presidentti Putinin pantua VPM-ohjelmansa (”Venäjän paluu mahtivaltioksi”) täytäntöön, mikään ei ole niin kuin ennen.

Ja mikä selvintä, Kreikka on jo näyttävästi hakeutunut Venäjän kupeeseen, Putinin opetuslapseksi, ja täysin noudattaa tämän ohjelmakirjaa. Tässäkin tapauksessa VPM-ohjelman mukaan pitää tarvittaessa ja kun se asiakokonaisuuteen soveltuu, noudattaa Lännen ”demokratia-tiekarttaa”, ja toimia sen periaatteiden mukaan.

Nyt se sopii.

Täysin Läntisen vientidemokratian mukaista on, että ”kansan on annettava sanoa painava sanansa” kaikkein suurimmissa ja vaikeimmissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Kysymys Kreikan asemasta ja suunnasta, sanalla sanoen koko sen tulevaisuudesta, jos mikä on ”suuri” kysymys.

Siksi Tsiprasin Kreikka – aivan putinilaisin opein – panee pystyyn hätätilansa nimissä ja kansakunnan tulevaisuuden varjolla kansanäänestyksen.

Sitä leveämmin Putin hymyilee, mitä voimaperäisemmin Länsi nyt sitten itkee, miten Tsipras ”pakoilee vastuutaan”, ja sysää moneen kertaan kalutun ongelmaluun ”kansalle”.

*

Kreikka on maksukyvytön

Se kaatuu välittömästi kun kainalosauvat potkaistaan pois – tai se itse heittää ne ojaan.
Mutta mihin Kreikka kaatuu, kun se kaatuu?

Balkanin niemenkärkeen muodostuu Kreikan näköinen ja kokoinen tyhjiö. Kyseessä on taloudellinen tyhjiö.

Poliittinen tyhjiö.
Sotilaallinen tyhjiö.
Valtiollinen tyhjiö.

Se alkaa heti käydä; sekä sisäinen että ulkoinen prosessi tyhjiön täyttämiseksi käynnistyy.

Tyhjiö täyttyy nopeammin kuin ison eläminen ventilaatio kulkee.

Asian selkeyttämiseksi voimme todeta, että Kreikka-ohjelmassa on kolme suunnitelmaa.

Plan A.
Plan B.
Ja sitten pahan päivän vara Plan C.

Samaan aikaan, kun EU ja EKP ja IMF ovat hieroneet omaa toivottomaksi osoittautunutta Plan A:taan, on Kreikka jo pitkään pohjustanut Plan B:tä, jonka olemassaolon edellämainitut instituutiot pitkään kielsivät, ja sitten kun kieltäminen alkoi kiihtyvään tahtiin purra niiden uskottavuutta häntään, ne lakkasivat kiistämästä tuon vaihtoehdon olemassaoloa.

Mutta mikään ei näytä vahvistavan uskoa siihen, että Troikalla olisi jokin toimiva Plan B, jonka toteuttamiseen se voisi saada lähes valonnoupeudella valtuutuksen, sitten kun sitä tarvitaan. Ja demokratiassa tai ainakin imitaatiodemokratiassa, jota Troikka ja sen takana olevat valtiot ainakin uskottelevat noudattavansa, edellyttää jotain valtuutusta.

Itseasiassa Kreikan haltuunottoon tarvitaan kansainvälisten sopimusten ja kansainvälisen oikeuden näkökannalta katsoen YK:n valtuutus, jota ei ole edes alettu valmistelemaan.

Minimissään se olisi YK:n turvaneuvoston antama poikkeusvaltuutus ryhtyä Kreikan yhteiskunnallisen rakenteen turvaamiseen äärimmäisen kriittisessä ja uhanalaisessa tilanteessa.

Venäjä, eikä ilmeisesti Kiinakaan, ole valmis sellaiseen.

*

Plan C

Mutta useilla valloilla on jo PLAN C, tämä toimintaohjelma Kreikan romahduksen partaalla tai sen tapahduttua.

Paha kyllä nämä vallat toimivat ensin, ja selittävät vasta sitten. Mutta mitään yleisesti hyväksyttyä valtuutusta ne eivät pyydä, eivätkä katso tarvitsevansa.

Ketkä ovat nämä Plan C:n maat?

Ainakin Venäjä, ilman muuta. Sen ei tarvitse lähettää vihreitä miehiä, se voi laskea aluksillaan Kreikan satamiin, ja ottaa haltuunsa strategiset kohteet.

Tätä on harjoiteltu. Aivan samoin kuin Ahvenanmaan, Porkkalan, Gotlannin, Ölannin ja eräiden Baltian länsirannan saarien ja saariryhmien haltuunottoa.

Siellä on miehet vermeineen jo siinä vaiheessa, kun Länsi vielä soittelee puhelimella.

*

Historian ironiaa

Kansainvälisen oikeuden mukaan minkään itsenäisen valtion rajoja ei saa muuttaa. Eurooppa valmistautuu juhlimaan ETYKin, ”Helsingin hengen” ja Euroopan betonoitujen rajojen pyhityksen 40-vuotisjuhlaa.

Ironista, että juuri nyt tapahtuu tämä:

Euroopan vanhimman maan rajat ovat rusentumassa.

Eivätkä pelkät rajat, vaan koko sisus, ydin, sisältö, valtiollinen olemassaolo. Kreikan valtio on uhan alla; rusentuuko se tyhjiöksi, pelkää nahkaa ja tukirautoja olevaksi muodottomaksi lätyksi?

Vai ehtiikö joku ”pelastaja”, salvaattori ottamaan siitä kopin jo hetkeä ennen kuin historia imaisee valtakunnan tyhjiin?
Vai tuleeko rautasaapas vasta hetkeä jälkeen historiallisen ”viimeisen huokauksen”?

*

Mitä maailmassa tapahtuu

Viittaan Olavi Paavolaisen näkyyn 1936, ja ;

”Näkijän kykyä Olavi Paavolaisessa kuitenkin oli. Se käy ilmi hänen vuonna 1936 julkaisemansa Kolmannen valtakunnan vieraana -kirjan esipuheesta. Paavolainen oli kutsuttu vierailemaan Saksaan, jossa Hitler oli noussut valtaan, ja hän kirjoitti näkemästään kirjan. Paavolainen sanoo sen 19. marraskuuta 1936 päivätyssä esipuheessa:

”Tulin usein Saksassa suomalaisia lehtiä lukiessani epätoivoiseksi. Minusta tuntui, että Suomessa ei yleensä oikein tajuttu, mitä maailmassa nykyisin tapahtuu. Lähestymme huimaa vauhtia Euroopan historian ehkä suurinta käännekohtaa. On kohtalokas virhe nyt ratkaista tapahtumia pikkujärkevällä viisaudella. Saksan käsissä on tällä hetkellä Euroopan kohtalon peräsin. Täysin sananmukaisesti Saksa on nyt Euroopan sydän. On aivan samantekevää, johtuvatko tämän sydämen maanosaamme vavahduttavat iskut uudesta elinvoimasta vai, kuten monet väittävät, äkillisestä kamferiruiskeesta. Euroopan sydän sykkii joka tapauksessa voimakkaasti. Pelottavan voimakkaasti.” –” http://kirjabrunssi.blogspot.fi/2014/06/olavi-paav... (Lainaus Pirjoliisa Laurenin blogista 4.6.2015).

Kreikan tragediasta voimme muotoilla tämänkaltaisen maksimin:

”Euroopassa, ja yleensäkään Lännessä, ei oikein ymmärretä, mitä maailmassa tapahtuu nykyään.”

*

Myös Kiina katsoo että Lännen demokratia on mahdoton, eikä koske sitä.

Venäjän presidentti V.V. Putinin linjapuheista on käynyt selville se täydellinen irtiotto, jonka hän on vuoden 2012 jälkeen toteuttamassaan ohjelmassa tehnyt Lännen edustamasta demokratiakäsityksestä, siihen liittyvine ihmisoikeus- ja kansalaisvapausulottuvuuksineen.

Venäjän tie on erilainen kuin Läntisten demokratioiden manifestoima Lännen tie.

Tänään kuulin oivallisen selostuksen siitä, miten myös Kiina kokee samanlaisia väristyksiä, kun Länsi vaatii siltä samojen omaksumiensa periaatteiden noudattamista, joista Putinin Venäjän on selkeästi irtautunut, ja joita läntisetkään vallat eivät ole läheskään aina olleet halukkaita noudattamaan, - eivätkä ole noudattaneetkaan kuin vain valikoidusti.

Kiina arvostelee Lännen tapaa veljeillä Tiibetin hengellisen johtajan Dalai Laman kanssa, ja sitä näkyvää tukea, jota uiguurit Lännessä nauttivat.

Kiina sanoo selkeästi: Länsi hajoittaa Kiinaa.

Veljeilette Dalai Laman kanssa ja haluatte siten, että Tiibet irtautuu meistä; paijaatte New Yorkissa ja Lontossa uiguurivähemmistön edustajia, ja pyritte edistämään heidän sepratistisia tavoitteitaan.

Ettekö te ymmärrä, että jos teidän tavoitteenne toteutuu, meiltä lohkeaa kaksi kolmannesta maa-alastamme pois.

Kiina ei missään olosuhteissa voi hyväksyä eikä sietää sellaisia pyrkimyksiä, eikä Lännen tukea sellaisille pyrkimyksille.

*

Kreikka

Antiikin Kreikkaa on totuttu pitämään eurooppalaisen sivistyksen kehtona. https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_historia

Hellaasta ovat lähtöisin monet läntisen sivistyksen peruskivet, niin käytännön elämän kuin hengenviljelynkin alalla. Kreikasta on lähtöisin olympialiike, maailman nuorison kokoava ruumiinkulttuurin olympismi, jne.

Nyt Kreikka on ikään kuin kettu, jonka perässä iso lauma haukkuvia koiria ryntää. Kukaan ei enää tiedä, mitä voimia tuo takaa-ajava joukko edustaa, mihin se pyrkii. Sen siimeksessä on näet monensortin pyrkimyksiä, jopa hyveellisiä ja itse Kreikan hyvää huomioivia. Mutta siellä on myöskin vahvahampaisia raadonsyöjiä, jotka ovat haistaneet veren, ja huokean raadon, jonka rohkein voi repiä palasiksi ja nielaista kuin jättimäinen boakäärme.

Viimeistään nyt joutuu Eurooppalainen tahto pohtimaan, miten se suhtautuu Kreikan kohtaloon. Onko se liian iso riippa heitettäväksi susille, vai joutuuko Eurooppa kollektiiviseen huoltovastuuseen 10 miljoonan kansakunnasta?

Kreikka on EU:n jäsen, se on Eurozonen ytimessä, se on NATOn jäsen, jne.

Joutuuko NATOn 5:s artikla Kreikan yhteydessä ensimmäisen kerran historiansa aikana todelliseen tulikokeeseen?

Eikä vain kokeeseen, vaan käytäntöön, praktikaan. Mitä se merkitsee, alkaako uusi Euroopan sota, joka luonteeltaan tulisi olemaan multivaltiollinen.

Alkukantaisemmissa oloissa velkojavaltio, joita nyt on monta, ratkaisisi tällaisen ongelman perinteisellä väkivaltaisella otolla, eli sodalla. Velkojat, jotka lähtökohtaisesti ovat väkevämpiä kuin velallinen, tulisivat saappaineen ja rautavanteineen ja ottaisivat ottimensa, osa kansaa orjatyöhön, paljon tuhoa, tärkeimmät seinästä irtoavat aarteet vankkureissa kotimaahan, karjaa ja viljaa karavaaniin, kultaa ja mirhaa tynnyritolkulla.

”Euroalueen velkakriisin yhteydessä esille noussut Kreikan kultavaranto on 111,5 tonnia. Maan kultavarannon arvo nousee 5,7 miljardiin dollariin.”, kertoi Arvopaperi viime keväänä. http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/nama+maat+ri... SE nyt ainakin lähtisi. Tosin pitkälle ei vajaalla kuudella miljardilla pötkitä.

*

Vielä palaan alkuun;

Mitä tapahtuu kun Kreikka romahtaa?

Johdatus aiheeseen

Jos jollain aivosähkökuormitusta mittaavalla koneella voisi mitata, mitä asiaa intensiivisimmin maailmassa ajatellaan juuri nyt, elektronien liike, sähkömagneettinen vuorovaikutus, eli sanalla sanoen aivokuormituksen määrä saattaisi olla korkein juuri tämän kysymyksen kohdalla:

Mitä tapahtuu kun Kreikka romahtaa?
https://fi.wikipedia.org/wiki/S%C3%A4hk%C3%B6

*

The Telegraph kysyi 4.7.2015;
”Mitä tapahtuu, jos Kreikka laiminlyö Kansainvälisen valuuttarahaston lainojen maksun?

Velkoihinsa nääntyvä Ateena on turvautunut poikkeuksellisiin toimenpiteisiin välttääkseen IMF-lainanhoidon seuraukset. Mutta mikä olisi hallitsemattoman sekasorron seuraus?”
http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11511...
Kreikan pitäisi kyetä maksamaan IMF:n velkojaan 9,7 miljardin euron edestä tänä vuonna. Minkä tahansa maksuerän suorituksen laiminlyönti johtaisi maksurästiprosessiin, joka olisi ennennäkemätöntä kehittyneen maailman piiriin kuuluvan velallisen suhteen.

Vaikka mikään valtio ei ole koskaan virallisesti laiminlyönyt velanhoitoaan Bretton-Wood –aikakauden jälkeisessä maailmassa, Kreikka voisi liittyä häpeälliseen luetteloon niiden sodan runtelemien kansakuntien ja kansainvälisten paarialuokan maiden joukkoon, jotka eivät ole maksaneet takaisin rahastosta saamiaan velkoja ajoissa.

Tällaisia maita ovat:

Sudan 980 mrd $,
Peru 621 mrd $,
Liberia 543 mrd $,
DR Congo 404 mrd $,
Somalia 235 mrd $, Panama 181 mrd $,
Zambia 115 mrd $,
Gyuana 108 mrd $,
Yugoslavia 101 mrd $,
Vietnam 100 mrd $,
Iraq 53 mrd $.

Mainittakoon, että Kreikan IMF-velka on noin 27 mrd €.

Sen kokonaisvelka on 328 mrd €; 367 mrd $; joka suhteessa sen BKT:een on 175 %
http://www.eurodad.org/files/pdf/54bfcb0f01b0b.pdf

Suomen panokset Kreikan suunnalla ovat kutakuinkin 7 miljardia euroa.
https://picasaweb.google.com/113679801467129695575...

*

Kuusi vuotta

Kreikan velkakriisi on pyörinyt jo kuuden vuoden ajan, ilman ratkaisua ja selkeyttä.

IMF, EKP ja Komissio – ”Troikka” – jatkaa avutonta ja onnetonta jatkoaikapolitiikkaansa, jossa velkaa paikataan uudella velalla. Mutta nyt näyttää olevan pelipallon aika, vihdoin.

Kreikka ei pysty maksamaan velkojaan. Kreikan maksukyvyttömyys, sen toteaminen, on ainoa vaihtoehto.
IMF:n henkilökunta tiesi tämän vuonna 2010 ennen kuin IMF:n silloinen pääjohtaja Dominique Strauss-Kahn hiljensi nuo organisaation sisäiset äänet (keskustelun) ja hyväksyi bailout solutions –menettelyn (avustusohjelman).

Mutta maksukyvyttömyyskeskusteluja ei ole eristetty IMF:n kahvihuoneeseen tai Euroopan rahoitusviranomaisten yksityisiin tapaamisiin. Keskustelut Kreikan maksukyvyttömyydestä (sen velka on 328 mrd €; 367 mrd $; joka suhteessa sen BKT:een on 175 %) ja jopa ”Grexitistä”, Kreikan euroerosta on nykyisin päävirtaa.

Naisjuttuihinsa kompastunut Strauss-Kahn joutui 2011 tunnetulla tavalla eroamaan IMF:n johdosta ja menetti muutenkin asemansa Ranskan johtavana ekonomistina.

Strauss-Kahnin panosta
Kreikkaa koskevan operaation avainhenkilönä on arvioitu vähän, josko lainkaan.

Kehittyneempää johtajuutta osoittavana hän olisi voinut estää nykyisenkaltaisen via dolorosan synnyn, mutta tulossa olevat Ranskan presidentinvaalit, joihin hän vakavissaan valmistautui johti hänet poliitikon keskeisen dilemman eteen: miten tehdä järkeviä päätöksiä ja sen jälkeen säilyttää mahdollisuutensa menestyä vaaleissa.

Niinpä hän panosti Ranskan suurpankkien ja oman maineensa akuuttiin pelastamiseen, Kreikan kansan kärsimysten, eurooppalaisten veronmaksajien ja oman jälkimaineensa kustannuksella.

Ekonomisti Simon Johnson kuvasi Strauss-Kahnia, viitatessaan hänen diplomaattisiin pyrkimyksiinsä varmistaessaan IMF:n tuen Eurooppalaisen velkakriisin pyörteissä 2010, että Strauss-Kahn on kuin
”Metternich – karhunvatukalla kuorrutettuna”.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Klemens_von_Metternich

*
*
John Lipsky, the IMF's second-in-command, was named acting Managing Director on 15 May 2011.
Strauss-Kahn resigned from the IMF on 18 May 2011, after being arrested by NY police on 15 May over allegations of sexual assault. He was about to take off, when airport police asked that the plane be stopped in the nick of time. He was escorted off the plane and then interviewed by police. It was later revealed that the person who made these allegations, could not be trusted and the case was later dismissed
*

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olen samaa mieltä, että Venäjä konsultoi Kreikkaa. Liikkeet ovat olleet niin hyvin ajoitettuja ja strategisesti oikeita, etteivät ne voi olla Tsipraksen käsialaa.

Typerintä mitä Venäjä olisi voinut tehdä, olisi ollut maksaa Kreikan velat ja tähän vaihtoehtoon jotkut jopa uskoivat. Siis maksaa vapaaehtoisesti eurooppalaisten pankkien luottotappiot saadakseen Kreikan puolelleen! Miksi maksaa, kun saa ilmaiseksikin ja laskun maksaa typerykset. Venäjä on siis ehdottanut viivytystaistelua ja väärän toivon luomista, mutta velkojen jättämistä maksamatta. Katkeraa kalkkia kannetaan jo pöytäämme ja pian puntaroidaan niiden takuutusten todellinen arvo.

Kreikka aloittaa velattomana puhtaalta pöydältä Venäjän kanssa uudet kuviot, jonka jälkeen Kreikalle avautuu Venäjän markkinat ja Venäjälle avautuu Eurooppa. Tämä on iso kuva.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ken voimaa telavaunun hetken epäilee, se viel ikiroudan alla taigas lepäilee.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Voiko tämä olla...Putinin yliälykäs suunnitelma? Kreikan kriisi halvaannuttaa NATO:n ja EU:n...ja sitten hänellä on vapaat kädet Ukrainassa...ja missä muualla?? Venäjällä osataan shakin peluu...

Ja Kiina nauraa...Kiinalainen shakki on vielä vanhempaa perua.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Putinille tämä pelipaikka on tullut taivaanlahjana ja en usko, että hän jättäisi tätä käyttämättä. Muutamalla vinkillä ja kauppasopimuksella Kreikka omiin tukijoukkoihin. Eurooppa heikkenee suhteessa Venäjään ja aivan oman käden kautta. Mahtaa venäläisille strategeille nauru maittaa. Kaasuputken vetokin Euroopan maaperälle Kreikan kautta varmistuu. Ei edullisempaa tilaisuutta Venäjälle voi tulla.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen
Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #8

Idän ja lännen voimasuhteiden muutoksena tämä aika on sitä ehdottomasti.

Viime aikoina tämän palapelin palat ovat alkaneet liikkua yhä kiihtyvällä tahdilla ja uusi kuva alkaa muodostua. Mutta kuten Huuskakin totesi, täällä lännessä ei olla tajuttu mitä maailmassa tapahtuu. Ei nähdä tätä suurta kuvaa. Ei tajuta miten pitkällä ollaan ja miten suuri muutos on tapahtumassa.

Koko kuvaan suhteutettuna Kreikka on kuitenkin tässä kuviossa vain yksi palapelin palanen, tapahtumien todistaja idän ja lännen välillä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset