Veikko Huuska

Kiinan Yuan tulee maailman reservivaluutaksi – oletko valmis?

Kiinan Yuan tulee maailman reservivaluutaksi – oletko valmis?

 

IMF tulee lokakuun kokouksessaan 2015 vahvistamaan Kiinan nousun finanssimaailman kärkeen.  Agenda ja aikataulu tunnetaan: noin 20. päivä lokakuuta 2015 murtuu US Dollarin ylivalta.

*

Ensimmäisen kerran 44 vuoteen käytettävissämme on ennakoiva tieto suurimittaisesta muutoksesta kansainvälisillä finanssimarkkinoilla.  Muutos, joka tulee mullistamaan koko modernin ajan valuutta- ja rahoitusmarkkinan.  Eräänlainen sukupolvikokemus.  Ja lokakuu, tuo kuukausista ikävin, on ajankohta.

*

Amerikkalainen kontaktini Steve sanoo, että tuona päivänä sadat miljardit dollarit vaihtavat omistajaa, yhden päivän aikana, heti kun ilmoitus tapahtumasta on kiirinyt julkisuuteen.  Media tulee sitä ihmetellen kaiuttamaan ja hämmentynyt markkina sukii sekaisin menneitä höyheniään vielä pitkään jälkeenkinpäin.

Tämä on tarkoin varjeltu salaisuus.

Epäilemättä, mitä suurin salaisuus.  Vinkin tapahtumassa olevasta sain melkein sattumalta, kun kontaktini oli lukenut pienen yhdenpalstan jutun Bloombergin sivuilta.  Toinen pätkä oli kätketty syvälle Wall Street Journalin tekstimereen.

*

A Big Announcement – Iso ilmoitus

Kuluvan vuoden lokakuun 20 päivä – tai tuon päivämäärän kieppeillä – IMF (the International Monetary Fund – Kansainvälinen valuuttarahasto) aikoo tehdä huomattavan ilmoituksen, joka  radikaalisti muuttaa rahoitusmarkkinoilla jo pitkään vallinneen tilanteen.

Tiedämme tämän tiedotteen päivämäärän, vähintäinkin kohtuullisella tarkkuudella.  Eikä takana edes ole kunnon vuoto.

Tieto on nimittäin saatu suoraan ”hevosen suusta”, IMF:n omilta sivuilta, eikä edes hakkeroimalla.

*

Mitä tapahtui 15.1.2015?

Otetaan hiukan taakse ja kerrataan, mitä tapahtui viisi kuukautta sitten.  http://www.talouselama.fi/uutiset/sveitsin+frangi+on+klassinen+turvasatama+mutta+tanaan+silla+oli+hullu+paiva/a2287364

Tuo päivä 15.1.2015 oli ihan tavallinen torstai Sveitsissä.  Siihen saakka, kunnes kello 09:30 Sveitsin keskuspankki ilmoitti, että maan valuuttakurssikiinnitys päättyy.  http://www.talouselama.fi/uutiset/sveitsin+valtiovarainministeri+tyynnyttelee+frangispekulaatioita/a2287897

 

Talouselämä/Financial Times kertoivat 19.1.2015;

”Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on sanonut, että hän oli "hieman yllättynyt" siitä, ettei Sveitsin keskuspankki varoittanut häntä torstain päätöksestä etukäteen.”

(Kommentti; ”Hei, ei näistä kerrota! Ei voida kertoa, edes Christinelle! VH)

 

Aiemmin Sveitsin Frangi kasvoi ja kutistui Euron rinnalla.  Valuuttaa pidettiin turvallisena, ja vakaus takasi sille alhaisen korkotason.  Tämä mahdollisti luottamuksen Sveitsin frangiin ympäri maailman.

Mutta moni asia muutti Sveitsissä nopeasti 15.1. ilmoituksen jälkeen.

Frangin kurssi kohosi peräti 40 % muutamassa tunnissa.  Ja koska frangista tuli liian kallis, sijoittajat polkumyivät sveitsiläiset osakkeensa, Nestlé, Cartier, Credit Suisse etc.

 

Miljardeja pyyhittiin Sveitsin pörssin arvostaa yhdessä yössä, koettiin suurin yhdenpäivän pudotus lähes 30 vuoteen.

 

Nick Hayeck, sveitsiläisen Watch-kelloyhtiön toimitusjohtaja sanoi: ”Se [frangin valuuttasidoksen purkaminen] on tsunami, joka ravistelee koko maan vientiteollisuutta, matkailua ja…”

Steen Blaafalk, Saxo Bankin talousjohtaja kertoi Wall Street Journalille: ”Olen ollut markkinoilla 30 vuotta, enkä ole nähnyt mitään vastaavaa.”

Vielä pahempaa, miljoonat keskiluokkaiset eurooppalaiset Sveitsin ulkopuolella menettivät omaisuutensa, koska heillä oli Sveitsin frangimääräisiä lainoja.  Yhtäkkiä heillä oli 40 % enemmän velkaa kuin edellisiltana nukkumaan mennessään.

 

Mutta läheskään kaikki eivät hävinneet.

Questra Capital esimerkiksi teki miljoonien voiton näissä arpajaisissa, heidän lyötyään vetoa sen puolesta, että laman runtelema Euro olisi frangia heikompi.  ”Me tiesimme heti, että tästä tämä tulee olemaan erittäin, erittäin hyvä päivä meille [sijoituksillemme]”, sanoi toimitusjohtaja Thomas Suter.

Wall Street Journal raportoi, että ihmiset jotka asuivat Sveitsin rajalla käyttivät tätä keinotteluun, heti ja välittömästi.  Ihmiset kaikkialla Sveitsissä tungeksivat paikallisiin valuutanvaihtokeskuksiin saadakseen enemmän Euroja frangeillaan kuin koskaan ennen.  Monet valuuttakioskit ja pankkiautomaatit suljettiin kesken päivän.

*

Entä sitten?

Melkoinen hässäkkä syntyi pienen käkikellomaan valuuttasidoksen lakkaamisesta.

Sveitsin frangeja on valuuttaliikenteessä noin 389 miljoonaa euroa.  Se on hyttysen suraus verrattuna globaalien valuuttamarkkinoiden pyörteissä vellovaan US Dollari-sumaan.

 

Yhdysvaltain julkinen velka on noin 1000 –kertainen kuin Sveitsin.  Yhdysvaltain dollareita on fyysisenä USD-valuuttana maailmalla noin 1000 miljardia dollaria.

Maailman finanssimarkkinoiden rotaatiossa on 3000-kertainen määrä US Dollareita kuin Sveitsin frangeja.

Jos kohta tammikuinen Sveitsin frangin irtautus oli tärkeä ja merkittävä, markkinoita alueellisesti hetken aikaa tärisyttänyt tapahtuma, se ei ole yhtään mitään sen rinnalla, jos ja kun sama tapahtuu Yhdysvaltain Dollarille.

Nyt Sveitsi elää miinuskorkojen aikaa:

Arvopaperi –lehti 18.6.2015,

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/sveitsin+keskuspankki+pysyy+miinuskoroissa/a1066722

*

Mitä tapahtuu 20. päivä lokakuuta 2015?

 

Tapahtuu jotain, joka dominoefektin lailla panee liikkeelle suuria murroksia, kaatumisia, nousuja ja sekoitusta.

Tapahtuu jotain, jota finanssipiirit eivät koskaan odota, toivo tai usko tapahtuvan.

Mutta niin vain käy.

 

Jos miettisimme, mikä IMF oikeastaan on, heitä voisi pitää kauttaallisesti maailman eri puolilta tulevina pankkiireina, omassa klubissaan, ja he säätelevät voimaperäisesti maailman rahajärjestelmää.

The Brooking Institute kutsui äskettäin tätä voimantäytistä ryhmää osaksi maailman ”vaaleilla valitsematonta hallitusta”  (part of the World´s ”Unelected Govement”).

 

IMF:n suuri valta ilmenee siitä tavasta, jolla se on saanut yhä vain kuristaa maailman velkaisia maita eri puolilla maapalloa, aina vain samoilla konitohtorin lääkkeillä, henkihieveriin, ilman toivottua tulosta, potilaan järjestelmällisesti lähes kuollessa tämän tohtori No´n käsittelyssä.  Niin kävi Latinalaisessa Amerikassa taannoin, niin on käynyt Euro Zonessa, eritoten ja järkyttävästi juuri Kreikassa, kuten tiedämme.  Silti IMF seisoo, kävelee, toimii, jatkaa töitään.

Suurin valta, mitä IMF:llä on, koskee sen valtaa valvoa ja kontrolloida actoria nimeltä maailman ”reservivaluutta” (reserve currencies”).

Kuten tiedämme valuuttamarkkinat ovat maailman suurin, ja kaikkein tärkein markkinapaikka.  Se on paljon suurempi markkina kuin maailman pörssit yhteensä.  (The Currency Market, It´s far, far larger than the Stock Market”)

IMF siis ilmoittaa jotain, joka koskee reservivaluuttaa…

*

 

Reservivaluutta

Reservivaluutta (tai valuutat, mutta tärkein ja olennaisin niistä, nyt, on USD) on ilmeisestikin maailman tärkein finanssipoliittinen keinoväline maailmassa.  (the most important financial instrument in the world).

Tarkentaen:  Usein luullaan, että maailmassa on vain yksi reservivaluutta, US Dollari.  Mutta tänään niitä on itse asiassa seitsemän pääasiallista reservivaluuttaa.

Hallitukset käyttävät reservivaluuttaa velkojensa maksamiseen… ja hajaannuttaman säästönsä ja rahoitusinvestointinsa.

Reservivaluuttaa käytetään kaupankäyntiin.

Ja kaikki muutokset maailman ”reservivaluutoissa” nopeasti heijastuvat ympäri maailman, pistämällä kirjaimellisesti sadattuhannet miljardit dollarit liikkeeseen, itse asiassa muutaman minuutin sisällä muutoksesta.

*

Mitä IMF tulee tekemään, EI ole että se ilmoittaisi että USD EI olisi jatkossakin maailman reservivaluutta numero 1.

Jotkut ovat puhuneet tästä viime vuonna ja tänäkin.  Mutta niin ei siis tapahdu.

Mutta tulee tapahtumaan dramaattinen muutos maailman reservivaluuttajärjestelmässä.  Muutos joka vaikuttaa pitkälle vuosien yli tulevaisuuteen.

*

 

Mitä se on?

Tapahtuu, että miljardit – ehkäpä jopa sadat miljardit – dollarit tulevat virtaamaan ULOS Yhdysvaltin dollareista tähän uuteen reservivaluuttaan.

IMF ilmoittaa noin 20. lokakuuta 2015, että maailma saa uuden reservivaluutan. 

 

Ja se on Kiinan Yuan.  Tai Renminbi.  Kuinka vain.  Tässä puhumme Yuanista.  …ehkä vain siksi, että Renmimbin tunnus näkyy läntisiin silmiin lähinnä Y:n muotoisena…;  ¥  

https://fi.wikipedia.org/wiki/Renminbi

*

Painopiste vaihtuu

Kun keskuspankit nykyisin vaihtavat johonkin muuhun kuin omaan valuuttaansa, painopiste on selkeästi USD.  Kutakuinkin 62 %.  Selkeästi pienempi määrä hakeutuu Euroon, 23 %.  Ja edelleen huomattava vähemmistö Japanin yeniin tai Britannian puntaan, kummankin osuus on noin 4 %.  (Sveitsin frangi on tahollaan reservivaluutta, mutta vaikka maat ympäri maailman ovat panostaneet siihen noin 17 miljardin frangin edestä, ei sen osuus ole kuin 1 % luokkaa koko piirakasta.  Loput 4 % jakautuvat muihin valuuttoihin.

 

Mitä Lokakuun Jytky muuttaa?

Erilaisia arvioita on jo ehditty tehdä.  Stansberry Researchin päästrategi Steve Sjuggerud kertoo omana arvionaan, että lokakuun järjestelyn jälkeen Kiinan Yuanin osuus tulee asettumaan 10 % - 15 % tasolle maailman reservivaluuttavarannosta. 

Ja se merkitsee suurten miljardierien liikettä, joka alkaa heti ilmoitussekunnista.  …ja tämä prosessi tulee vatkaamaan monien vuosien ajan markkinoilla.  Steve uskoo, että muutaman vuoden kuluttua Yuan on napannut maailman valuuttavaranto-kakusta muhkean 50 %:n osuuden.

*

Mistä tiedämme?

Kontaktini sai käsiinsä kopion IMF:n vuoden 2015 työsuunnitelmasta.  Agendan sivulla 11, lukee selvästi kuin pläkki, yksinkertainen aikalinja, josta ilmenee, miten kaikki tapahtuu.

[“Statement by the Managing Director on the Work Program of the Executive Board Executive Board Meeting; October 2015;  Review Method of Valuation of SDR”]

 

Tämä tarkoittaa kaikessa ytimekkyydessään sitä, että IMF tulee käynnistämään lokakuun kokouksessaan Perun Limassa järjestön “kahdesti vuosikymmenessä” –keskustelun reservivaluuttojen erityiskorista

[IMF will begin theri twice-a-decade discussion about a special basket of reserve currencies, what they call”SDRs” in May… an plan to make their decicion and on announcement by October (2015)].

 

Niinpä hyvin lähellä lokakuun syyskokousta [11.10.2015>>] IMF tulee ilmoittaman, että uusi reservivaluutta on lisätty tähän reservivaluuttojen yhteiskoriin.  Voidaan arvioida, että syyskokouksen jälkeen kuluu muutamia päiviä, mutta kun tiedetään että tyypillisesti nämä ilmoitukset annetaan tiistaisin… Se voi siis tapahtua seuraavana tiistaina 20.10.2015 … tai ehkä 22.10. mutta mitäpä noin tarkasta ennusteesta…

 

Maailman kuuden suurimman talouden rahayksiköistä yksi puuttuu, Kiinan Yuan, joka ei ole vielä valuuttakorissa.

Sitten seuraa hyökyaalto.  Väistämätön.  Suuri, hyvin suuri.

Hallitukset ja suuret pankit alkavat siirtää varantojaan huolestusta aiheuttavasta dollarista, uuteen varantovaluuttaan, Kiinan Yuaniin.

Useimmat ihmiset maailmassa eivät tiedä mitään tästä, eivät tämän jälkeenkään.  Kukaan ei täysin pysty ennakoimaan, ennustamaan tai kuvaamaan, mitä oikein tapahtuu.  Mutta jotain suurta, mullistavaa, ehdottomasti.

*

Vaikutuksia

Miljoonat ihmiset ja yritykset ja monet maat, joiden omaisuudet ovat US dollarimääräisiä, tuleat köyhemmiksi, yhdessä yössä.

Dollarin kysyntä laskee väistämättä, kun maat ja mannut siirtyvät dollarista yuaniin.

Tämä on isompi juttu kuin ”Nixon Shock” 15.8.1971.

*

 

IMF Shock” 20.10.2015 tulee piirtymään maailman taloushistoriaan isompana juttuna, kenties isompana finanssimarkkinoiden historiassa.

Välittömät ”minuuttivaikutukset” ovat shokeeraavia.  Miten sitten viikossa, kuukaudessa, viisari kääntyy?

Entä vuodessa, ja mitä tapahtuu sukupolvessa?  Kiina ottaa paikkansa globaalin talouden johtajana, mutta näivettyykö dollari ja Yhdysvallat sen liekaimessa, vai pystyykö se vastaamaan myrskyyn?  Entä tämä Euro-reppana, onko tautisesta lapsesta eläjäksi, nurjalaisesta?

 

Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia.  Paljon mielikuvituksen lentoa, vähän rahaa taskussa.  Aitopaikalla seuraamme kun Maailma menee ja puhaltelee mennessänsä.

*

Lopuksi

 

Neljä syytä, miksi Kiinan Yuan (Renminmbi) nousee

FAKTA A.)Kiinan talous on suurin talous maailmassa.  Valtava historiallinen, once-a-centennial –muutos tapahtui viime vuonna. [Olen lokakuussa 2014 kirjoittanut siitä omien laskelmieni pohjalta, yhtenä ensimmäisistä koko maailmassa; laskin, että Kiinan ostovoimapariteetilla muunnettu BKT ohitti USA:n vastaavan noin lokakuun puolivälissä 2014, VH].  Nyt tämä tieto vahvistuu, ja suoraan ”hevosen suusta” eli IMF:n – Kansainvälisen Valuuttarahaston tilastoista.  Saman järjestön, joka tulee lokakuussa 2015 – vuosi tuon järisyttävän vallanvaihdon jälkeen – nostamaan Kiinan valuuttakoriin, ja ojentaa sille ”finanassimaailman” kultaisen avaimen.  Onhan varantovaluutan omaava maa ylivertaisessa asemassa muihin nähden.

Sitä paitsi: Kiina myös sattuu olemaan maailman johtava viejä, sekä yksi maailman suurimmista velkojista (toinen yhtä suuri on Japani).  Tämä tarkoittaa, että useimmissa maissa  ympäri maailman etsitään Kiinalta taloudellista apua… (ja myös saadaan ”apua”).. kuten Amerikassa.

Yhdysvallat lainaa miljardeja Kiinasta, joka ikinen päivä.  Kaikkiaan tänään USA on velkaa Kiinalle 1300 miljardia dollaria.  Yli 20 % Yhdysvaltain ulkomaanvelasta on Kiinan taskussa.

 

Jos Kiina haluaa, se kykenee murskaamaan dollarin.  He voisivat dumpat miljarditolkulla Yhdysvaltin bondeja maailmalla.  Näin ei tapahtunut 2007, vaikka hetki oli herkkä, ja Putin kuinka seirenisöi Kiinaa; selviö on että Kiina pitää hallussaan valtavaa vaikutusvaltaa maailman rahamarkkinoilla.  He aikovat saada mitä he haluavat, tai he tekevät elämän hyvin vaikeaksi Yhdysvalloissa, ja missä tahansa, joka on heille velkaa suuria summia, tai yleensä velkaa isoja summia.

Kiina haluaa – lähes epätoivoisesti – Yuanin varantovaluutaksi, ja he todennäköisesti haluavat tahtonsa läpi.  Kiina on pohjustanut tätä operaatiota koko 2000-luvun ajan, ehkä pitempäänkin; osa kolmannen maailman taloustoimista, erilaisine investointeineen ja kohteineen, on osin sidottu tähän, maailman köyhien tukeen Yuanin puolesta!  Totta.

*

 

FAKTA B.)Kiina oli jo lähellä vuonna 2010.

Lokakuu 2015 ei ole edes ensimmäinen kerta, kun IMF arvioi Yuanin varantovaluuttastatusta.  Kiina oli jo vaakalaudalla, ja meni melkein ”läpi” vuoden 2010 tarkastelussa.

Ainoa syy, miksi IMF päätti hyväksymistä vastaan, oli koska heidän mielestään Kiina ei vielä tuolloin ollut riittävän suuri vientimaa, eikä tarpeeksi monta miljoonaa ihmistä käynyt kauppaa yuanilla.  Mutta paljon on sen jälkeen muuttunut.  Moniin Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maihin on syntynyt melkein kuin huomaamatta Kiinalaisia kolonioita, enklaaveja, joissa kaikki tapahtuu kiinaksi, myös raha on Kiinan Yuan.  Ihmeellinen metamorfoosi.

IMF:n Rahoitustutkimuksen ja Kiinan osaston entinen johtaja Eswar Prasad toteaa: ”Aasian kansakunta [Kiina] on todennäköisesti läpäisevä molemmat testinsä [ne joissa se reputti 2010, VH]”.

Kiinan osuus maailman Yuan-määräisestä viennistä ja tuonnista on viime aikoina kasvanut lähes kolminkertaiseksi (n. 3 X) siihen nähden, mitä se oli kolme vuotta sitten.

The International Business Times kertoo myös, miten Yuan on nykyisin maailmanlaajuisesti huomoiden kahden eniten käytetyn maksuvaluutan joukossa.  Toisin sanoen: Molemmat esteet, joihin Kiina-prosessi pysähtyi vuonna 2010 on raivattu hyvissä ajoin pois ennen tulossa olevaa lokakuun 2015 Jytkyä.

 

Fakta C.) Yuan on jo ”epävirallinen” varantovaluutta monissa paikoissa.

Kenties mielenkiintoisin kehitys Kiinan valuutan suhteen on, että suurin osa maailmaa käyttää jo Yuanin varantovaluuttana.

Esimerkkejä:

Nykyään yli 10.000 rahoituslaitosta harjoittaa liiketoimintaa Kiinan yuanilla, määriä jotka ovat jopa +1100 % suuremmat kuin kesäkuussa 2011 (vain neljä vuotta sitten).

Joulukuussa 2013 Yuan ohitti Euron maailman toiseksi käytetyimpänä maailmankaupan rahoitusvälineenä, heti US Dollarin jälkeen.  Tämä ilmenee kansainvälisen rahoitusvirasto SWIT:n raportista.  SWIT valvoo kansainvälisten valuuttavirtojen volyymiä.  Tällä hetkellä toimii kymmenkunta Yuanin clearingkeskusta, esim. Hong Kongissa, Australiassa, Taiwnailla, Singaporessa, Lontoossa, Saksassa, Koreassa ja Kanadassa.

Ainakin 40 valtioiden keskuspankkia ym. on investoinut Yuaniin ja monet muut valmistelevat tekemään niin, mukaan lukien Britannian suurpankki, Standard Shartered.

Maailman suurimpiin kuuluvat liikepankin – HSBC, Deutsche Bank, Bank of America, CitiGroup ja Standard Chartetered käyvät kaikkia kaupankäynnin muotojaan ja lainoitustaan yuan-määräisenä.

Huomionarvoista – yhdysvaltalaisesta näkökulmasta jopa kiusallista – on Britannian hallituksen, tuon transatlanttisen akselin vanhan ja vakaan kumppanina, rohkea askel valmistella Kiinavetoisiin rakenteisiin hakeutumista (Kiinan vetämä Aasian investointipankki, VH)

Britannian valtiovarainministeri Geroge Osborne ilmoitti vuoden 2014 lopussa, että Britannian hallitus on ensimmäisenä kansakuntana laskenut liikkeelle Kiinan yuan-painotus määräisen joukkolainan.  Osborne kuvasi tapahtumaa ”historiallisena hetkenä”, ja ilmoitti että Britannia hyväksyy periaatteessa Yuanin tulon ”maailman johtavaksi varantovalutaksi”.

 

FAKTA C.) Maailman eniten maksuyhteysiä omaavat pankkiirit ovat nyt valmistelemassa isoa kehitysloikkaa.

Aasian kehityspankin korkea johtaja kertoo Reutersille: ”Mielestäni tämä voisi hyvinkin edetä niin, että vuoden lopussa Yuan kuuluu valuuttakoriin”.

Gary Smith, maailmanlaajuisen BNP Paribas Investment Partnersin johtaja sanoi vuonna 2013: ”Monet keskuspankit pitävät hallussaan nyt muutamia yuaneja… mutta yhä useampi haluaa lisää… enemmän kuin heillä on nyt”.

The Official Monetary and Financial Institution Forum (OMFIF), jolla on tuhansia seuraajia twitterissä, kuten esim. maailmankuulu finanssiguru Jim Richards – postasi äskettäin sosiaalisessa mediassa viestin, jossa se toteaa:¨

”hastaqRenmimbi likely to become an IMF reserve currency bit.ly/1uVW0Oy”

 

Ja Benjamin Cohen, UC Santa Barbaran taloustieteen professori sanoo: “On hyvin vaikea kuvitella, että [IMF] ei [hyväksyisi] Yuania…”

 

*

*

Tässä kerrotun ensikäden LÄHDE;

Eli suoraan “hevosen suusta”, siis IMF:n kotisivujen kätköistä, 2015 vuosisuunnitelmaan upotettuna tiiviinä peitekielenä

(jota esim. allekirjoittanut ei ikänään olisi kyennyt ilman yhdysvaltalaisavusteista ohjausta kyennyt avaamaan, VH).

Lue ja näe:

Valuuttakorin arvon määrittää SDR

Lokakuussa 2011 IMF: n johtokunta keskusteli mahdollisista vaihtoehdoista laajentamaan SDR:n valuuttakoria. Useimmat johtajat katsoivat, että nykyiset perusteet SDR-koriin valintaa pysyivät tarkoituksenmukaisina. Seuraava tarkistus tällä hetkellä on määrä tapahtua vuoden 2015 loppuun mennessä.  

(Vahvennus: VH:n]

http://www.imf.org/external/np/exr/facts/sdr.htm

*

Tuo käsite SDR – Special Drawing Right eli Erityisnosto-oikeus  on Kansainvälisen Valuuttarahaston IMF:n luoma varantoväline ja reservivaluutta.  Lue lisää Wikin artikkelista;

https://fi.wikipedia.org/wiki/Erityisnosto-oikeus

SDR = http://www.imf.org/external/np/fin/data/rms_sdrv.aspx

*

IMF puhuu;

The 2015 Annual and Spring Meetings

April 9, 2015

http://www.imf.org/external/np/exr/facts/ams.htm

*

http://www.imf.org/external/am/2015/index.htm

*

SDR ”Sospecial basket of reserve currencies”

http://www.imf.org/external/ns/search.aspx?NewQuery=SDR&col=&submit.x=21&submit.y=12

*

Factsheet

Special Drawing Rights (SDRs)

April 9, 2015

The SDR is an international reserve asset, created by the IMF in 1969 to supplement its member countries’ official reserves. Its value is based on a basket of four key international currencies, and SDRs can be exchanged for freely usable currencies. As of March 17, 2015, 204 billion SDRs were created and allocated to members (equivalent to about $280 billion).

*Basket of currencies determines the value of the SDR

The value of the SDR was initially defined as equivalent to 0.888671 grams of fine gold—which, at the time, was also equivalent to one U.S. dollar. After the collapse of the Bretton Woods system in 1973, the SDR was redefined as a basket of currencies. Today the SDR basket consists of the euro, Japanese yen, pound sterling, and U.S. dollar. The value of the SDR in terms of the U.S. dollar is determined daily and posted on the IMF’s website. It is calculated as the sum of specific amounts of the four basket currencies valued in U.S. dollars, on the basis of exchange rates quoted at noon each day in the London market.

The basket composition is reviewed every five years by the Executive Board, or earlier if the IMF finds changed circumstances warrant an earlier review, to ensure that it reflects the relative importance of currencies in the world’s trading and financial systems. In the most recent review (in November 2010), the weights of the currencies in the SDR basket were revised based on the value of the exports of goods and services, and the amount of reserves denominated in the respective currencies that were held by other members of the IMF. These changes became effective on January 1, 2011. In October 2011, the IMF Executive Board discussed possible options for broadening the SDR currency basket. Most directors held the view that the current criteria for SDR basket selection remained appropriate. The next review is currently scheduled to take place by the end of 2015.

http://www.imf.org/external/np/exr/facts/sdr.htm

 

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun nyt elämme näitä kansainvälisten finanssimarkkinoiden meininkipäiviä, niin käydäänpä läpi vielä tällainen schema.

Näkökulma.

Tutut ongelmakohdat muutoin niin leppoisassa elämässä alkavat jo turruttaa mieltä: Kreikka ja Eurokriisi.

Onko elämällä muuta tarjottavana kuin näitä ”vanhoja” iänikuisia pulmia? Kreikan valtiojohdon suorittamaa ohjelmallista imetystä, Euro-alueen ministerien sopulointia Brysselin suunnalla..

Eikö jo tapahdu jotain hieman kiinnostavampaa, hiukkasen vapisuttavampaa?

*

Satojen miljardien dollarien siirtymä

Syksyllä on odotettavissa satojen miljardien dollarien siirtymä, kenties. Sanotaan nyt vielä tässä vaiheessa ”kenties”, koska kyseessä on vielä ounastelu tai johdanto.

*

Todella Suuri

Jos tapahtumat suhteutetaan yksinkertaiseen mittakaavaan, jossa esiintyy suuria ja todella suuria muutoksia, todella suuri muutos finanssimarkkinoilla tapahtui 15.8.1971 kun Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon meni illalla prime time -aikaan televisioon ja antoi ”tärkeän tiedonannon”.

Seitsemänkymmentäluvun alkuun tultaessa kansainvälinen taloudellinen kilpailu oli kiristynyt, energian voimakas kallistuminen ja työttömyys jatkoi hiipimistään yhä korkeammalle. Sitten vielä Vietnamin sodan rasitukset. Tähän kenttään osui ”Nixon Shock” – Nixonin lämäri. http://www.24hgold.com/english/contributor.aspx?ar...

Hän nimittäin ilmoitti, että Yhdysvaltain dollari on lopullisesti irrotettu kultakannasta. - Koska dollarilla tuolloin ei ollut reservivaluuttana maailmanlaajuista merkitystä tämä merkitsi samalla kultakannasta luopumista koko maailmassa.

*

Mitä Nixon sanoi?

Hän sanoi: (katso tube)
https://www.youtube.com/watch?v=iRzr1QU6K1o

In the past 7 years, there has been an average of one international monetary crisis every year. Now who gains from these crises? Not the workingman; not the investor; not the real producers of wealth. The gainers are the international money speculators. Because they thrive on crises, they help to create them.

In recent weeks, the speculators have been waging an all-out war on the American dollar. The strength of a nation’s currency is based on the strength of that nation’s economy – and the American economy is by far the strongest in the world. Accordingly, I have directed the Secretary of the Treasury to take the action necessary to defend the dollar against the speculators.

I have directed Secretary Connally to suspend temporarily the convertibility of the American dollar except in amounts and conditions determined to be in the interest of monetary stability and in the best interests of the United States.

*

Silloin oli silloin – nyt on nyt …vaan kaikki on muuttunut

Vai onko?

vuoden 1971 suuren ratkaisun jälkeen US Dollarin asema maailman varantovaluuttana ja kaupankäynnin yleisenä mittana on vahvistunut lähes uskomattomiin mittoihin.

Jos varhemmin, 1960-luvulla belgialais-amerikkalainen ekonomisti Robert Triffin tähdensi, miten suhteettoman edun saa se valtio, jonka oma valuutta toimii kansainvälisenä varantovaluuttana.
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Triffin

Triffinin nimeen liittyy ns. Triffin ongelma (Triffin dilemma tai paradoksi on konflikti taloudellisten intressien välillä syntyy lyhytaikaisten kotimaisten ja pitkän välin ulkomaisten toimien kesken. Kysymys on vaihdettaavuudesta ja luottamuksesta. Rahan arvosta ja sen hinnasta.

Tri Triffin puhui Bretton II –järjestelmää ja siitä aiheutuneita ongelmia vastaan. http://dailyreckoning.com/the-triffin-dilemma/

Mutta jälkipolvet voivat aivan yhtä hyvin, ja finanssimaailman kertauduttua määrättömästi suuremmaksi kuin reaalitalouteen sidottu aiempi maailma edes saattoi kuvitella, vieläkin painavammin perustein esittää kritiikkiä.

*

Ratkaiseeko IMF:n lokakuun 2015 ilmoitus joitain kysymyksiä, jää nähtäväksi; täysin selvää on, että se luo uusia ongelmia.

Uudet ongelmat eivät ole pieniä, niitä ei ole helppo ratkaista, ne kestävät kauan, ja horjuttavat monia tuttuja järjestelmiä.

Erityisen raskaaksi Kiinan ”paluu” koituu heikoille, velkaisille ja ”housut kintuissa” oleville.

Yhdysvaltain erityisasema ja valtapiiri finanssimaailmassa tulee kokemaan vakavan takaiskun, eläköön Yhdysvallat.

Tervetuloa Kiina!

*

Kirjoitin jo syksyllä 2014 Kiinan vakavasta pyrkimyksestä päästä IMF:n valluuttakoriin. Sille kuuluvalle paikalle.

Nut se toteutuu.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aiemmin asiasta sanottua;

"Kiina marssittaa Yuanin Dollarin rinnalle vaihtovaluutaksi"

Blogi 22.01.2015:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18503...

*

”Kiinan hyökkäys

Kiina on päättänyt heikentää dollarin maailmanlaajuista asemaa kansainvälisen liiketoiminnan ja rahaliikenteen keskeisenä valuuttana. Dollarin nykyinen asema on etu, jota se nauttii ansiottomasti: maailman de facto vaihtovaluuttana.

Mutta se on menettämässä tämän asemansa sekä ulkoisten tekijöiden että Yhdysvaltain sisäisten pulmien vuoksi.

Ottaen huomioon että Kiina on (ostovoimapariteetti huomioiden) maailman talous numero 2 [eräiden laskelmien, kuten V. Huuskan aiemmin joulukuussa tekemien mukaan Kiina on jo nyt No 1], Kiinan valuutta on kasvamassa liian merkittäväksi jäämään vaihtovaluuttana dollarin katveeseen.

Marraskuussa 2014 saimme seurata, miten jopa Euroopan Keskuspankki EKP harkitsi myös Yuanin ottamista sen varantovaluutaksi dollarin rinnalle.

http://moneymorning.com/2014/11/11/profit-from-chi...
Yuanin merkityksen ja mahdollisuudet ovat muutkin havainneet.

*

Yuan nousee ja – tukee Putinin rupista ruplaa..

Viime vuoden jälkipuoliskolla Kiina ja Venäjä tekivät megaluokan energiasopimuksen, Venäjä valmistelee ns. Siperian öljyputken rakentamista itään, Kiinan markkinoita silmälläpitäen.

Vähemmän tunnettua on Pekingin 24 miljardin dollarin arvoinen valuutanvaihtosopimus-ohjelma Venäjän kanssa.

Joulukuun puolivälissä South China Morning Post kertoi, että ”Venäjä voi turvautua sen Kiinan kanssa solmimaan 150 miljardin yuanin valuutanvaihtosopimukseen, jos rupla jatkaa syöksyään”.

[15 mrd CNY = n. 20,8 mrd € http://fi.investing.com/currencies/cny-eur-converter ]

Samaan aikaan Kiina jatkaa pyrkimyksiään saada lopultakin sisällytetty Yuan Kansainvälisen valuuttarahaston erityisnosto-valuuttakoriin
(SDR - Special Drawing Rights), joka nykyisellään koostuu:

USD – 44 %
Euro – 34 %
Japanin jeni – 11 % ka
Britannian punta 11 %.

Myöhemmin tänä vuonna IMF suorittaa uuden arvioinnin (se on suoritettu 5 vuoden välein) siitä, mitkä valuutat voivat sisältyä virallisiin valuuttavarantoihin.

Saadakseen Yuanille paikan valuuttakorissa Kiinan on läpäistävä IMF:n taloudelliset kriteerit:

Yuanin tulee olla ”vapaasti käytettävissä” (freely usable), sillä tulee olla riittävän vakaa asema vientikaupassa ja kyllin usean jäsenen tulee kannattaa sen sisällyttämistä järjestelmään.

IMF:n edustajat ovat arvioineet, että on ollut ”havaittavissa selviä kehitysaskeleita Yuanin kansainvälisessä käytössä, ja tulevaisuuden näkymät tukevat käsitystä Yuanin aseman vankistumisesta”.

The Society for Worldwide International Financial Telecommunication (SWIFT) –järjestön ilmoituksen mukaan Yuan saavutti kansainvälisessä vaihdannassa 1.9.2014 ennätyksensä:

sen osuus vaihdannasta oli 1,72 % - ja sijoitus seitsemänneksi eniten käytetty valuutta maailmassa.

Mutta Yhdysvaltain puuttuva tuki saattaa muodostaa suurimman esteen.

*

Yhdysvaltain veto ei riitä estämään

Yhdysvaltain edustaa 17 %:ttia IMF:n äänestyksessä pelissä olevista äänistä.

Kiinan läpimeno vaatii 85 % äänistä. Yhdysvaltain veto voisi siis tyssätä Yuanin pyrkimykset tässä vaiheessa. Toisaalta IMF:n piirissä esiintyy voimakasta tukea Yuanin aseman vahvistamiselle. Asia tulee käsittelyyn vielä tammikuussa kokoontuvan IMF:n johtokunnan kokouksessa.

Hylkääminen saattaisi hetkeksi heikentää Yuanin voittokulkua, ja hetkauttaa hieman sen asemaa etenkin dollarini nähden.

Viimeaikaiset Sveitsin keskuspankin toimet sen luopuessa frangin sitomisesta euroon, osoittavat niitä haasteita, joita liittyy juuri tällaiseen rahapoliittiseen operaatioon.”

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18503...

*

Näin siis VH kirjoitti tammikuussa 2015.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

IMF:in sisäisistä jännitteistä on syytä nostaa tähän tämä:

Aivan oikeutetusti IMF:n sisällä on voimistuvia jännitteitä rahaston roolista ja palveluiden painopisteistä. Pitkittynyt Euroopan fianssikriisi (Euron kriisi) on vienyt myöskin IMF:ltä turhankin paljon voimavaroja.

Painopisteiden asettamista koskeva debatti on käyty tyypillisesti rahaston sisällä, ilman että siitä on enempiä ääniä kantautunut ulkopuolelle.

Viime talvena Paulo Batista avasi niin sanotusti pellit. Eli mitta alkoi Euroopan ulkopuolisia IMF:n edustajia jo karhentaa siinä määrin, että kiista täytyi tuoda julkisuuteen, kun järkipuhe ja globaali yhdenvertaisuus eivät riittäneet tuomaan korjausta.

Nythän Euro-kriisin kurittama Eurooppa on saanut myöskin paitsi aikaa ja huomiota, IMF:n rahoituspanoksia. Globaalisti ajateltuna on epäilemättä jossain määrin kyseenalaista, miksi maapalloistunut järjestö satsaa globaalissa mitassa "vauraaseen Eurooppaan", kun köyhät mantereet, etenkin Latinalainen Amerikka ja Afrikka ovat jääneet "mopen osalle".

Sattuneesta syystä nuo mainitut alueet (+ eräät muut IMF:n panostuksissa mielestään vähäiselle osalle jääneet maat) kuuluvat Kiinan talousexpansion primääreihin koheisiin. Voidaan tietysti esittää arvailuja, missä määrin Kiina on tämän esitetyn kritiikin "primus motor", ja missä määrin kyseiset tahot toimivat ikäänkuin Kiinan muodostamassa tuulensuojassa.

Sinänsä Kiinan tavoitteiden kannalta kehittyvien maiden ja alueiden IMF-kritiikissä ei ole mitään vastaansanomista. Edut ja tavoitteet ovat yhteiset; Euroopan tietynasteinen heikentäminen - tai sanotaanko sen saaman tuen asteittainen leikkaaminen ja siirtäminen kehittyvien maiden kohdemaihin passaa hyvin: niin ko. maille kuin Kiinalle. (Tässä kohdassa viittaan aiemmassa kommentissa mainitsemaani IMF:n tulossa olevaan varantovaluutta-korin täydennyshankkeeseen: koskee siis Kiinan rahayksikköä Renmimbi/Yuania).

*

Tässä siteeraan itseäni;

Kansainvälisen valuuttarahaston – IMF:n korkea virkamies tuli ulos ja lausui asiasta.

IMF:n johtajistoon kuuluva Paulo Batista kertoi Kreikan yksityisen Alpha TV-kanavan tuoreessa haastattelussa:

”He antoivat rahaa pelastaakseen Saksan ja Ranskan pankit, ei suinkaan Kreikkaa.”

http://www.keeptalkinggreece.com/2015/03/04/imfs-d...

http://fondad.blogspot.fi/2015/03/remarkable-inter...

Johtaja Batistan sanoilla on sikäli painoarvoa, että hän edustaa yhtätoista Keski- ja Etelä-Amerikan valtiota IMF:n johtokunnassa.

Hän kritisoi valuuttarahaston toimintaa. Sen tarkoitus on auttaa maailman köyhimpiä valtioita saamaan talouskasvun edellytyksiä toimimaan, mutta se auttaakin rikkaan Euroopan valtioita kehittyvien maiden päiden yli.

Yleensä IMF:n ja sen kaltaisten organisaatioiden johtoon kuuluvien jäsenten ”vaikenemisen kulttuuri” on pitänyt.

Nyt ei enää pidä. Asia on liian ilmeinen vaiettavaksi.

Ikävintä asiassa on, että Kreikan III-apupaketti ei ole viimeinen. Tämä ikävä jatkokertomus tulee jatkumaan, ja pakettien numerot kasvamaan.

(Tähän väliin voidaan ihan viileästi todeta, että IMF:n Paulo Batista on Brasiliasta, hänellä on vahva tausta kotimaassaan, hän hyvin edustaa BRICS-maihin kuuluvaa kotimaataan; tarpeetonta lienee väläyttää muistikuvaa siitä, että BRICS-maista ainakin osa, Venäjä ja Kiina, omilla tahoillaan ja enenevästi yhteenkytkeytyvillä operaatioillaan, ovat luomassa Uutta Maailmanjärjestystä, jossa läntiset hapatukset, sellaiset kuin YK, IMF, EU etc. dismissataan, jätetään omaan arvoonsa, ja rakennetaan Globaalin talouden kasvuvaltioiden toimesta Uusi Järjestys, jossa rakennusmiehinä ovat mainitut Kiina, Venäjä, ja muut tiikerit.

Syyllistymättä kovin pahoihin konspiratiivisiin harhoihin Batistan tämänkertainen ulostulo voidaan nähdä irtautumiseleenä IMF:stä. Yhtenä viestinä muiden samansuuntaistén viestein joukossa.)

*

Summaan tämän kommenttini seuraavasti:

Yhdysvallat on tehnyt aika paljon sellaista, joka on vienyt siltä ystäviä.

Eurooppa on tehnyt aika paljon sellaista, joka on vienyt siltä ystäviä.

Venäjä on tehnyt aika paljon sellaista, joka on vienyt siltä ystäviä - jos kohta sillä on ollut jo pitkään tietynsorttinen "hymykampanja" omiin target-maihin nähden (joskus parmmin, joskus huonommin - ja joskus todella huonoin tuloksin).

Kiina on tehnyt aika paljon sellaista, joka on TUONUT SILLE UUSIA YSTÄVIÄ.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Käyn tässä itseni ja esittämieni näkemysten kanssa debattia.
Nyt ”puolustuksen puheenvuoro” – eli Status Quon puolesta voidaan esittää mm. tällaisia näkemyksiä ja kysymyksiä:
IRD-sivustoilla 07.07.2014; http://investmentresearchdynamics.com/this-is-why-...
“This Is Why I Believe Rickards Is Wrong About The IMF SDR”
Which brings us to the second reason that Rickards is trying to pimp the IMF SDR like a magic elixir snake-oil salesman. The U.S. dollar currently represents 61.2% of the IMF SDR: SDR Currency Basket.
If the U.S. Government can persuade the world to accept the IMF SDR as a replacement for the dollar, the U.S. Government will still have de facto control over the world’s reserve currency and therefore can continue to defer the systemic collapse of the U.S. into the future. Please note the absence of Chinese yuan or Russian rubles from the IMF SDR basket.
I have always believed that China and Russia would never accept an IMF SDR as the global reserve currency, even if the U.S. and EU were willing to put those two respective currencies in the basket. The biggest clue for me has been the rate at which both China and Russia are accumulating gold in their currency reserve accounts and working to eliminate the use of the dollar in their trade agreements.
But this article, reinforces my view – BRICS To Form Their Own “IMF:”
The BRICS nations — Brazil, Russia, India, China and South Africa — are reportedly close to finalizing their long-awaited development bank and currency reserve, each valued at $100 billion, in what has been billed as a historic challenge by the world’s emerging economies to a global financial architecture that has been dominated by the U.S. and Western Europe since its post–World War II inception.
The BRICS nations first announced their plans for the bank in March 2013 but struggled to reach an agreement over China’s desire to hold a greater stake in the institution. But a Brazilian government official told Reuters last week that the five members were ready to split funding and control equally, clearing the last major hurdle for a launch in 2016.
To economists in the developing world, who have long criticized the World Bank and IMF as anathema to the countries they purport to help, the New Development Bank holds tremendous promise. Critics say the West has taken advantage of its monopoly in international lending to wield outsize influence in the economic and political affairs of developing countries, dictating development models that further entrench these countries’ subservience to the West.
But unlike the U.S. and Europe, who are in lockstep on most things, the BRICS countries have little in common but a shared ambition to rebalance the global economic order.
I would suggest that anyone who wants to see the issues clearly should place a little less “faith” in the information being disseminated by people like Jim Rickards. I would also suggest that the unwillingness of Russia/China to cooperate with the U.S. on the matter of the U.S. dollar is the reason recent military aggression by the U.S. toward Russia and China
*

Eli että Kiina ei koskaan tule hyväksymään Yhdysvallat-vetoista IMF:ää “omakseen”. Kuten ei varsinkaan Venäjän Putinin kaudella ainkaan.
Vaan että BRICS-maat pyrkivät luomaan oman systeeminsä, oman BRICS-IMF:n tai Kiina-IMF:in.
Tämänsuuntainen pyrkimys on kaiken aikaa ollut menossa.
Kiinan hahmottelema Aasian kehityspankki, Aasian talousalue eri muodoissaan etc. ovat näitä hankkeita. Ne eivät ole ainoastaan kevyitä koepalloja, vaan niillä todella luodaan rakenteita, kivijalkaa, alkiota: jotain konstellaatiota, joka on enemmän kuin ei-mitään.
Kiina on selkeästi liikkeellä "haravajärjestelmällä”: se ei pelaa yhden rivin lottoa, vaan rakentaa selkeitä konstellaatioita, sellaisten ytimiä, alkusoluja, istukoita, alkioita ja kehtovaiheistaa niitä eteenpäin.
Kiinan strategia on selkeä. Venäjä pyrkii peesaamaan sitä kaikessa.
Lännen rintama horjuu. Yhdysvalloilla on suuri huoli Euroopan ja muiden läheisten perinteisten kumppaniensa menettämisestä. Obaman I-kauden hanke siirtää taloudellis-sotilaalinen painopiste Itä-Aasiaan on osoittautunut kauheaksi virheeksi; sen virittelyn aikana se menetti otettaan Euraasiassa, ja nyt Obama kautensa finaalin lähestyessä pyrkii paikkaamaan sitä, sekä talouden, hegemonian, militarian kuin kumppanuudenkin areenoilla – ”rauhanpresidentti”.
Britannia on melko lailla avainasemassa: sen avaus ja hakeutuminen Aasian Investontipankin jäsenyyteen, imaisi heti Ranskan ym. joitakin muitakin peliin mukaan – Yhdysvaltain suunnattomaksi harmiksi…
*

http://data.imf.org/?sk=E6A5F467-C14B-4AA8-9F6D-5A...

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

George Soros ennakoi aivan samaa.

A Partnership with China to Avoid World War

George Soros JULY 9, 2015 ISSUE

"The controlling shareholders are unlikely to abandon their control, however tenuous; but the IMF has an opportunity to build a binding connection between the two camps. The opportunity arises from the fact that the composition of the IMF’s Special Drawing Rights (SDR) basket will be up for its five-yearly review at the end of 2015."

"The Chinese leadership has now embarked on a major effort to have the renminbi included in the SDR basket, and the IMF staff is sympathetic. For instance, it has announced that the renminbi is “no longer undervalued,” and it doesn’t seek full and precipitous capital account liberalization, but rather a cautious and gradual pace of reform in order to ensure the smooth functioning of the SDR and the preservation of financial stability in China."

http://www.nybooks.com/articles/archives/2015/jul/...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiitos, hyvä linkki.

*

Se, mitä en edellä juuri lainkaan käsitellyt on se massiivinen ennakoiva asemiinajo, jota jo ainakin neljän vuoden ajan on tehty. Siis positioiden haku sitä hetkeä silmälläpitäen, jolloin tuo IMF:n merkittävä ilmoitus tulee.

Asialla ovat paitsi Soros ja hänen kaltaiensa suursijoittajat, myöskin mitä suurimmassa määrin Kiina ja Venäjä, sekä erilaiset (yllättävätkin) maat, jotka pohjustavat tulevaisuuttaan, pyrkivät ensinnäkin minimoimaan tappiovaikutukset sekä - luonnollisesti - maksimoimaan sekä suorat välittömät että välilleset tuottonsa, sekä vahvistuvat asemansa Y-hetken jälkeen.

FIM:in ilmoituksesta: FIM ei koskaan tee päätöstä, se ei ratkaise eikä langeta tuomiota, vaan se ainoastaan "ilmoittaa". Ilmoitus riittää.

Tuo on hyvin muotoiltu:

"... and the IMF staff is sympathetic."

Kaikesta näkee, että homma on "paketissa".

Puuttuu ainoastaan "ilmoitus".

Mutta se on tulossa.

*

Aivan välttämätöntä jatkaa vielä:
Miten mahtaa Suomi valmistautua tulevaan?

Suomella on varsin suuri osa ulkomaanvaihdosta US Dollarimääräistä kauppaa.

Jotain, jotain tarttis tehdä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Erityisen pitkälle edenneille lisäluettavaa;

IMF:n syyskuun 2011 SDR-kriteriokokouksen pöytäkirja:
Tältä näyttää tuo edellisen valuuttakorin rakennetta koskenut käsittely kaikessa detaljirikkaudessaan:

INTERNATIONAL MONETARY FUND
Criteria for Broadening the SDR Currency Basket
Prepared by the Finance and Strategy, Policy, and Review Departments
(In consultation with other departments)
Approved by Andrew Tweedie and Reza Moghadam
September 23, 2011

Lue koko raportti täältä (erityisesti sivusta 21-> eteenpäin)
http://www.imf.org/external/np/pp/eng/2011/092311.pdf
*

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Kas, itsekin kirjoittelin hiljattain samasta tärkeästä aiheesta:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/195050-v...

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Aiemmin EU-maat jo hyppäsivät Kiinan pankkileiriin hyläten USAn (http://www.hs.fi/ulkomaat/a1426574387558?jako=c3fc... )

Vielä hiukan taustoitusta: Helmikuussa 2014 BRICS maiden huippukokouksessa Brasiliassa ryhmä suoraan haastoi läntisen taloudellisen hallinnan päättämällä uudesta kehityspankista (the New Development Bank – NDB), uudesta reservivaluuttajärjestelystä ( the Contingent Reserve Arrangement – CRA) ja pankien koordinointijärjestelystä (the BRICS Interbank Cooperation Mechanism). Lisäksi lokakuussa päätettiin uuden investointipankin (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB) perustamisesta alkupääomanaan $100 miljardia. Varsinkin CRA antaa BIRCS maille suoran pääsyn valuuttakauppoihin jolloin dollarin asema maailman reservivaluuttana saattaa päättyä.

The Shanghai Cooperation Organization (SCO) on myös laajentunut käsittämään Intian, Pakistanin, Iranin ja Mongolian; lisäksi ehdokasjonossa ovat ainakin Armenia, Azerbaitsan, Bangladesh, Valko-Venäjä, Nepal ja Sri Lanka. Kaiken lisäksi SCOn johtotähti Kiina haluaa rakentaa uuden Aasian-Tyynenmeren turvallisuusjärjestelmän jonka ulkopuolelle poissuljetaan USA.

Nähdäkseni maailmanjärjestys on nyt muotoutumassa uudelleen. Aiemman USA-Kiina suhteen tilalle on tulossa Kiinan Venäjän tuella johtama Euraasialainen valtablokki joka petrodollarin ohella haastaa muutkin läntiset talousinstituutiot, pohjaa valtansa jo alkaneeseen jätti-investoinneilla tuettuun talouskehitykseen ja turvaten sitä kehittyvällä sotilaallisella voimalla. Jää nähtäväksi mikä on EU:n rooli tässä valtapelissä ja miten dedollarisaatio vaikuttaa USAn talouselämään ja EU:n talouskriisiin mutta mielestäni joka tapauksessa USAn valta-asema häviää ja vähintäänkin lopputulemana on nykyistä tasapainoisempi USA-Euraasia vastakkainasetelma.
Edellä viitteenomaisesti kuvattuja teemoja käsittelen tarkemmin kirjoituksessani "¥uan and Waterloo of Petro$" - http://arirusila.wordpress.com/2014/11/12/¥uan-and-waterloo-of-petro/

Vaikka edellä on puhuttu lähinnä Kiinasta niin ei sovi unohtaa Intiaakaan. Osana mm dedollarisaatio –hanketta Putin vierailullaan Intiassa joulukuussa 2014 solmi 24 tunnin aikana 20 sopimusta arvoltaan noin 100 miljardia dollaria. (Tästä mm kirjoituksessa "Russia’s Strategic Shift To East Continues: Now India" - http://arirusila.wordpress.com/2014/12/17/russias-... ). Listaa voisi Venäjän osalta jatkaa vielä mm Turkilla, Iranilla…

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset