Veikko Huuska

Ruotsin media bannasi Suomen?

Ruotsin media bannasi Suomen?

Ruotsin media näyttää laajentaneen Ruotsidemokraatteihin kohdistaneen poliittisen diskriminaationsa, banninsa, uutisrajoituksensa, jopa Suomeen.  -  Suomeen ja perussuomalaisiin poliitikkoihin?

*

Kun Suomen uunituore ulkoministeri Timo Soini vieraili 2.6.2015 pikaisesti ensivisiitillä uudessa tehtävässään ystävällismielisessä Ruotsissa ja tapasi sikäläisen kollegansa, Margot Wallströmin, jätti Ruotsin keskeinen media vierailun pimentoon.  http://www.ulkoasiainministerio.fi/Public/default.aspx?contentid=327862&contentlan=1&culture=fi-FI

*

Herää kysymys, miten tämä oikein toimii, ja mikä tämän tarkoitus on? Ruotsalaisen yhteiskunnan nokanvarttakatsova moralistis-ylimielinen asenne valtaa alaa, ja kohdistuu jopa kansainväliseen politiikkaan.

Pitänee myöskin kysyä:

Aikooko Ruotsi harjoittaa diskriminoivaa uutispolitiikkaa myöskin jatkossa?  Mahdollisesti niin kauan kuin Suomen ulkoministerinä toimii Timo Soini - mahdollisesti jopa vuoteen 2019 saakka, ja kenpä tietää josko siitäkin edemmäs?

Koskeeko uutisesto myös muita Suomen perussuomalaisia ministereitä, puolustusministeri Jussi Niinistö, oikeus- ja työministeri Jari Lindström ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä?

http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sipilan-hallitus-nimitettiin?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_groupId=10616

 

Vielä on aiheellista kysyä - avoimesti - aikooko Ruotsin media syrjiä myöskin Suomen Eduskunnan puhemiestä, Maria Lohelaa (ps)?  Eduskunnan puhemies on Suomen tasavallan valtiollisessa hierarkiassa tasavallan presidentin jälkeen kakkonen.

 http://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskunnan_puhemies

 

*

Näin naapurissa

Ruotsissa Ruotsidemokraatit saivat viime valtiopäivävaaleissa noin 13 %:n kannatuksen.  Vaalit olivat yleiset, yhtäläiset, vapaat ja salaiset.  Yleisesti hyväksytyn demokratiakäsityksen mukaan jokainen kansalainen ja jopa maassa ilman kansalaisuuttakin asuva henkilö on yhdenvertainen, mutta Ruotsi on 2010-luvulla kehittänyt tästä uuden yhteiskunnallisen innovaation: Väärin äänestänyt kansalainen ei ole yhdenvertainen kansalainen, hänen äänellään ei ole merkitystä.  Asia on sinänsä Ruotsin sisäinen, eikä oikeuta ”nokan koputtamiseen” valtakunnan rajojen ulkopuolella, mutta..

..nyt kun sama mitätöivä ja nosnsoleeraava käytös ja toimintamalli levittäytyy myöskin koskemaan Suomea ja Suomen ulkoministeriä, on aika noteerata tämä kummallinen ilmiö.

Itsestäänselvää on että vapaa lehdistö ja muukin media omaehtoisesti valitsee uutisensa ja niiden sisällön, joskin voidaan yleisen elämänkokemuksen nojalla todeta, että Ruotsin media on yleensä jollain tapaa noteerannut Suomen uuden ulkoministerin tervehdyskäynnin, etenkin kun Suomen ja Ruotsin erityissuhteita kuvaten tälläkin kertaa ministerin vierailu suuntautui ensimmäisenä juuri Ruotsiin.

Arvosanani Ruotsille: noll.

*

Ruotsin media rajoittaa normaalia uutistomintaansa Suomenkin suhteen PS:n vuoksi?

Hakusana: Timo Soini

Ruotsin radio: nolla vastetta (19.4. jälkeen)

DN: nolla vastetta (29.5. jälkeen)

SvD: Toisintaa (4.6.) käytännössä sanasta sanaan YLE Uutisten aiemman heikkoa journalistista tasoa edustaneen uutisen (3.6.).  Jopa niin, että YLEn uutisessa sittemmin korjattu ”statsbesök” (valtiovierailu) seisoo jutussa kuin naula Junttilan talon peräseinässä.; ”Så har inte statsbesöken från Finland sett ut tidigare.”

  http://www.svd.se/dalig-start-for-wallstrom-och-soini

Vertaa SvD:n ”uutista” YLE:n tekstiin täällä: http://svenska.yle.fi/artikel/2015/06/03/ingemo-lindroos-svalt-mottagande-soini-i-stockholm?ref=ydd-related-content

Ruotsin UM:n ”oikaisu” YLEn uutisointiin; http://svenska.yle.fi/artikel/2015/06/03/svenska-ud-forklarar-det-blir-battre-nasta-gang

Sisuradio (Ruotsin suomenkielinen lähetyskanava) julkaisi sentään ennakkojutun ulkoministerin vierailusta 2.6. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=185&artikel=6179807

*

Lue myös Janne Suurosen puheenvuoro kommentteineen: ”Ruotsin Ulkoministeriö paikkaa Ylen harhaista persuvihaa”

http://jannesuuronen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196348-ruotsin-ulkoministerio-paikkaa-ylen-harhaista-persuvihaa

*

Seuraa uutisointia:

Googlaa hakusanasto: sverige wallström Soini 2015

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Onko median syytä että eivät nähneet raportoitavaa kun:
- ei kerrottu mistä keskusteltiin
- ministereille ei saanut esittää kysymyksiä

En itsekään nähnyt mitään raportoitavaa tuolta matkalta. Jos halutaan spekuloida on syyttävä sormi osoitettava kohti Wahlströmiä, hänen ministeriötään ja puoluettaan. Mediaa en lähtisi soimaamaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Selkärankaista toimintaa ruotsalaisilta. Jonkun pitää näyttää, että rasistisen äärioikeiston hyysääminen ei ole pakollista. Eihän media tuossa muuta tee kuin valitsee kerrottavansa uutiskriteerien mukaan. "Joku äijä kävi muodon vuoksi kylässä" ei ole kummempi uutinen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ruotsalaiset sentään kirjoittavat Timon nimen oikein, mutta Margotin sukunimi on Wallström, Veikko ja Max.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kiitos Jari-Pekka korjauksesta. Ei pitäisi uskoa mitään täällä kirjoitettua tarkistamatta! Itseäni huvitti, että Veikko tahattomasti paljasti oman asenteellisuutensa kirjoittamalla vain yhden suosittelemistaan hakusanoista isolla alkukirjaimella.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Max,
eihän Google kysy versaaleja?

*

Pyrin asennoitumaan tähän lähes yksinomaan journalistisin ottein. Naapurimaan ulkoministeri, ensimmäinen vierailu, "kohupuolue"... ehkä voisin olettaa että uutiskynnys ylittyy.

*

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #8

Et siis halunnut ymmärtää. Annan kuitenkin esimerkin.

Nimiasiaa kommentoineet voit löytää hakusanastolla: huuska Vuorela Stenbäck.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jari-Pekka, kiitos.
Toki tiesin Wallströmin, mutta joskus sormet... seli.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jos ei kirjoiteta ollenkaan, niin ei tule virheitäkään.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Svenska Dagbladet: Dålig start för Wallström och Soini:

http://www.svd.se/dalig-start-for-wallstrom-och-soini

Haloon aihe on nyt siis se, ettei ruotsalainen media kirjoita. Ehkä on kuitenkin parempi, että ovat toistaiseksi hiljaa siitä, mitä oikeasti ajattelevat persujen politiikasta. Siitä se vasta itku syntyisi.

Jouni Nordman

Kannattaisi pikkusen tutkia mitä Ruotsin lehdistö kirjoitta Tanskasta ja Norjasta, sillä näissä kummassakin on Kansan puolueet olleet hallituksessa. Eli onko Ruotsin lehdistö myös saman kaltaisesti suhtautunut heihin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Fria Tider: Soinille "kiusallisen viileä vastaanotto" Ruotsissa. Ruotsin hallitus ei tiedä miten käsitellä persuja, joita "inhoaa:"

http://www.friatider.se/kyligt-mottagande-av-timo-...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Entistä mielenkiintoisemmaksi rupeaa käymään.

Jos Ruotsin hallitus - todellakin - "inhoaa" Suomen ulkoministeriä, jonka kanssa se on vasta luomassa henkilökohtaisia ulkoministerillisiä suhteita, niin johan on homman nimi. Suomen ulkoministeri edustaa ulkomailla Suomea, siis meitä, suomalaisia. Kohdistuuko Ruotsin, sen hallituksen ja mahdollisesti median "inho" meihin - suomalaisiin?

Tarkkailkaamme tilannetta, ennen kuin teemme mitään johtopäätöksiä, eikö?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tarkka käännös on oikeastaan "inhotaan," "man avskyr."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kerrohan ihmeessä mistä päättelit inhon kohdistuvan mihinkään muuhun kuin poliittiseen puolueeseen johon Timo Soini kuuluu, kuten tekstissä kerrotaan. Tekstistä käy myös selkeästi ilmi että väite on toimittajan muodostama käsitys eikä mikään lausunto.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En haluaisi, että kukaan kuvittelee Soinin edustavan minua vaikka hän onkin saanut johdettavakseen valtaosan ulkoasiainministeriötä ja osan valtioneuvoston kanslian EU-sihteeristöä. Edustakoon ihan vain itseään ja Persuleita sekä hoitakoon hommansa vaikka alku ei näytäkään hyvältä.

Haluaisin myös luottaa sivistyneemmän osan ruotsalaisista osaavan tehdä eron Persuleiden ja muiden suomalaisten välillä sillä osaavathan he erottaa Ruotsidemokraatitkin muista ruotsalaisista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kunhan inho ei saavuttaisi kuitenkaan samoja mittasuhteita, mitä tapahtui Norjan rajan metsäsuomalaisia kohtaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Itse Ruotsin-vierailun ohjelmasta en tiedä muuta kuin mitä UM 2.6. sivuillaan tiedotti:
http://www.ulkoasiainministerio.fi/public/default....

Lehdistötiedotteet, 2.6.2015

Ulkoministeri Soini Tukholmaan ja Tallinnaan

Tiedote 142/2015
2.6.2015

"Ulkoministeri Timo Soini matkustaa ensivierailulle Tukholmaan 2. kesäkuuta ja tapaa Ruotsin ulkoministeri Margot Wallströmin. Kahdenvälisten keskusteluiden aiheita ovat mm. kahdenväliset suhteet, pohjoismainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö, Ukrainan ja Venäjän tilanne sekä ajankohtaiset EU- ja YK-kysymykset.

Tallinnassa ministeri Soini vierailee 3. kesäkuuta ja tapaa Viron ulkoministeri Keit Pentus-Rosimannusin. Ulkoministerit keskustelevat muun muassa maidemme kahdenvälisistä suhteista, ajankohtaisista tilanteista Ukrainassa, Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen kehityksestä sekä EU-kysymyksistä. Ulkoministeri Soini osallistuu lisäksi Suomen puolustusvoimain lippujuhlan kunniaksi järjestettävään tilaisuuteen Viimsissä."

*

Tuon mukaan Tukholman työlistalla sentään:

Kahdenvälisten keskusteluiden aiheita ovat mm.;
- kahdenväliset suhteet,
- pohjoismainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö,
- Ukrainan tilanne ja
- Venäjän tilanne sekä
- ajankohtaiset EU- ja YK-kysymykset.

Sanoisinpa melkeinpä, että melko tuhti lista.

Olisi ollut mielenkiintoista kuulla tarkemminkin, ja myös Ruotsin median välittämänä.

Jos ja kun ei kuuleminen steissillä onnistunut, niin onhan toimituksilla keinonsa saada ao. osapuolilta muutoinkin sisällöstä, hengestä, ajatustenvaihdosta etc. tietoa, eiväthän he mihinkään ulkoavaruuteen ole häipyneet.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Onko kenellekään tullut mieleen, että jos keskustelusta olisi ollut jotakin tähdellistä tiedotettavaa, Timo Soini olisi varmaan kertonut sen niin Ruotsin kuin Suomenkin medialle?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ruotsin ulkoministeriön tiedotteen mukaan heille kerrottiin Soinin vierailusta e d e l l i s e n ä iltana. Wallströmillä olivat meneillään kuukausia aikaisemmin sovitut keskustelut sellaisen pikkumaan kuin Intian edustajien kanssa.

Soinin kone oli lähdössä Viroon puolen tunnin kuluttua tapaamisesta.

Mikähän tämän napoleonin hysääjille kelpaisi?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tähdennän vielä, että en tiedä muuta kuin tämän:

UM:n tiedote 2.6.2015;

"Kahdenvälisten keskusteluiden aiheita ovat mm.;
- kahdenväliset suhteet,
- pohjoismainen ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö,
- Ukrainan tilanne ja
- Venäjän tilanne sekä
- ajankohtaiset EU- ja YK-kysymykset."

Olettaa voisi, että ulkoministerien tapaamisesta on jotenkin sovittu.
Jos ei ole, niin sitten insidenssi saa vielä uutisarvoisempia ulottuvuuksia!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ensinnäkin;

Ulkoministeri Soinin vierailu Ruotsin UM:n sivuilla:

”Utrikesminister Wallström träffar Finlands nya utrikesminister
Ordförklaringar
Ordlista
Ordförklaringar Av På
Idag träffar utrikesminister Margot Wallström Finlands nytillträdde utrikesminister Timo Soini på Hotell Clarion Arlanda Airport.
Klockan 19.30 ges ett fototillfälle utanför entrén till hotellet.”

Tämä tiedote on; Publicerad 02 juni 2015 · Uppdaterad 02 juni 2015

Täällä; http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2015/06/...

Muita ”noteerauksia” ei sitten olekaan.

*

Toisekseen (vaikka se ei sinänsä tähän suoraan liitykään);

Intian presidentti Mukherjeen valtiovierailu Ruotsiin tapahtui 31.5.-2.6.2015;

Ulkoministeri Wallströmin ennakkohaastattelu; (kuningashuoneen kotisivuilla);
http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahan...
Valtiovierailun 1. päivä: http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahan...
Valtiovierailun 2. päivä; http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahan...
Valtiovierailun 3. päivä; http://www.kungahuset.se/kungafamiljen/aktuellahan...

Intian presidentin isäntänä toimi kuningas Kaarle XVI Kustaa.

Ruotsin Kuningasperhe -sivustolla; https://ruotsinkuningasperhe.wordpress.com/2015/06...

*

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Suora sitaatti Svenska Ylen linkistä, jonka itse avauksessa annoit:

"Efter Yle Nyheters artikel Svalt mottagande för Soini i Stockholm ringde utrikesminister Margot Wallströms (S) pressekreterare Pezhman Fivrin för att ge sin syn pa arrangemangen bakom utrikesminister Timo Soinis (Sannf) besök i Stockholm i går.

Fivrin säger att Finland och Sverige planerar ett mer omfattande utrikesministermöte mellan Soini och Wallström i ett senare skede. Den här gången blev det småskaligt, eftersom man fick vetskap om Soinis besök först kvällen innan. Dagen var späckad för Margot Wallström, med bland annat statsbesök från Indien, och enligt Fivrin gjorde svenska utrikesdepartementet allt för att ordna tidtabellerna så att Soini och Wallström kunde träffas. Samtalet hade löpt i mycket god anda, säger Fivrin."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin.

Ja koska aivan kaikki palstan lukijat eivät ole päässeet osalliseksi ”pakkoruotsista” lienee paikallaan vähän kääntää tuo tiedote:

"Sen jälkeen kun YLE Uutiset oli julkaissut artikkelin ”Haalea vastaanotto Soinille Tukholmassa”, soitti ulkoministeri Margot Wallströmin (sos.dem.) lehdistösihteeri Pezhman Fivrin valaistakseen ulkoministeri Timo Soinin (PS) eilisen Tukholman-vierailun taustajärjestelyjä.

Fivrin kertoi että Suomi ja Ruotsi suunnittelevat kattavampaa (perusteelllisempaa?) ulkoministeritapaamista Soinin ja Wallströmin kesken myöhemmin. Tällä kertaa tapaaminen oli pienimuotoinen, koska Soinin vierailusta saatiin tietää vasta edellisenä iltana. Margot Wallströmin päivä oli täynnä, muun muassa Intian presidentin valtiovierailun vuoksi, ja Fivrinin mukaan Ruotsin ulkoasiainministeriö teki kaikkensa järjestääkseen ministerin aikataulun siten, että Soini ja Wallström saattoivat tavata. Keskustelu oli päättynyt erittäin hyvässä hengessä, Fivrin sanoi."

(epävirallinen käännös VH:n)

Sanoisin, että tämä ei poista alkuperäisiä eikä lisäkysymyksiä, joita on ilmassa leijumassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ihan vakavissasiko laitoit jonkun suomalaisen bloggarin fanisivuston tuohon linkiksi? Epäilen provokaatiota ennemmin kuin nettilukutaidottomuutta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Max, ihan tämän takia:

"Eilen (sunnuntaina 31. tuokokuuta 2015) saapui Intian presidentti Shri Pranab Mukherjee valtiovierailulle Ruotsiin kuningas Kaarle Kustaan kutsumana. Valtiovierailun pääteemoja ovat innovaatiot ja kestävä kehitys. Kyseessä oli ensimmäinen intialaisen valtionpäämiehen valtiovierailu Ruotsiin, mutta Ruotsin kuningaspari vieraili Intiassa vuonna 1993 eli 22 vuotta sitten ja silloin kyseessä oli ensimmäinen Ruotsin valtiovierailu maahan."

Ruotsi hoitelee hyvin suhteitaan näiden kasvavien pikkutiikerien, kuten Intian, kanssa. "Valtiovierailun pääteemoja ovat innovaatiot ja kestävä kehitys." >Näkisin että tässä ollaan aika lailla ytimessä. Siis teknis-kaupallista yhteistyötä kehitetään. Oikein!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Mikä velvollisuus Ruotsin medialla on kertoa siitä, että mitään ei tapahdu?

Koko tämän ketjun asiasisällön voisi tiivistää näin: Suomen Yleisradion toimittaja hermostui turhasta ja Ruotsin ulkoministeriön tiedottaja rauhoitti häntä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Yksi politiikan ala on siis sellainen, että se johtaa jopa koko Ruotsin eristämiseen erimielisistä, tässä tapauksessa Suomesta.

Mielenkiintoista.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ruotsin vallassa oleva vähemmistö näyttää aktiivisesti pyrkivän eristäytymään länsimaisesta arvoyhteisöstä. Ruotsista on tulossa Euroopan Pohjois-Korea.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset