Veikko Huuska

Robotit tulevat… robotit tulevat..

Robotit tulevat… robotit tulevat..

*

Allied Market Research´in mukaan vuoteen 2020 tultaessa maailmanlaajuiset robottimarkkinat tulevat laajenemaan 82.700 miljoonan dollarin liiketoiminnaksi.  Tämä merkitsee noin +10 prosentin vuosikasvua nykyhetken tilanteesta.  http://www.alliedmarketresearch.com/

Tätä mammuttimaista kasvua ruokkivat sellaiset teknologian rotevat jätit kuin Amazon.com Inc, Apple Inc  ja Google Inc.

*

Jättien varjossa pienkasvusto kihisee..

Alhaalla, maanrajassakin tapahtuu.

Otetaanpa esimerkiksi – monien samantapaisten joukosta - pieni yritysosto, jonka aivan äskettäin teki suuri amerikkalaisfirma, Teradyne Inc. http://en.wikipedia.org/wiki/Teradyne

Lähes viikoittain kuulemme satojen miljoonien tai jopa miljardien yritysostoista.  Tämä ei ollut sieltä kovimmasta päästä – ei siis hintansa puolesta, mutta kehitysnäkymien kylläkin.

Teradyne osti tanskalaisen robotiikkayrityksen, jonka myyntihinta oli 285 miljoonan dollaria.  Ei siis kuullosta kovin järisyttävältä.  Mutta mitä tämä robot-firma tekee?

Ainakin on kyse käsitteestä ”pysäyttämätön trendi” (unstoppable trend) – jolla ”voitot ovat väistämättömiä”.  Näin monet tarkkailijat uskovat.

Universal Robots, jonka Teradyne osti, kasvatti myyntiään viime vuonna 2014 noin 70 %.  Ja vaikka yritys on perustettu niinkin äskettäin kuin vuonna 2010, on se jo myynyt yli 4.000 robottia ympäri maailmaa, ja myyntikäyrä on osoittanut vakaata 10 %:n kasvua.

(UR:n tiedoista ilmenee, että se on perustettu 2005, sen liikevaihto 2014 oli 29,2 miljoonaa Euroa, ja se työllistää 140 henkilöä) http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Robots

*

Apple-bot, Google-bot, Amazon-bot..

Universal Robots on epäilemättä sopiva pala täydentämään Teradynen repertuaaria, johtavia mid-cap toimittaja, laitteiden joita käytetään puolijohteiden, langattomien laitteiden, tallennuslaitteiden ja erilaisten monimutkaisten elektronisten laitteiden testaukseen.

Teradynen liikevaihto 2014 oli 1,65 miljardia dollaria, ja se etsii kuumeisesti  keinoja kasvattaa liikevaihtoaan, katettaan ja tuottojaan, ja yritysostoin se pyrkii oikomaan mutkia ja hankkimaan uusia tehokkuusetuja.

Universal Robots´illa voisi kuvitella olevan tulevaisuudessa entistä suurempi rooli siinä mitä se tekee.  Toimiihan se alalla, jolla tuotetaan erilaisia ”robottikäsivarsia” (robotic arms), joita käytetään mm. autonvalmistuksen, konetuotannon ja farmasian lohkoilla.  http://en.wikipedia.org/wiki/Industrial_robot

http://www.universal-robots.com/en/

*

Robotiikan kasvuyritykset puskevat voimalla toimintojensa rajoja yhä ulommas, alueelle joka tunnetaan nimellä ”yhteistoiminnalliset robotit” (collaborative robots), joiden nimi viittaa siihen, että ihmisten on helppo työskennellä niiden kanssa.

Ne tunnetaan myös nimellä ”cobots”.  Niiden tuotannon uskotaan olevan nyt ”suuren harppauksen” partaalla; massiivinen globaali käyttöönotto odottaa.  Teradyne arvioi tuotantonsa kasvavan noin 35 % vuodessa seuraavan vuosikymmenen aikana.

Tämä tekee cobot-alan yhdeksi kaikkein nopeimmin kasvavaksi segmentiksi robotiikan alalla, joka sinänsä jo kasvaa kaksinkertaiseksi joka 10. vuosi.

*

Allied Market Research toteaa, että robotteja käytetään useilla teollisuudenaloilla; esimerkiksi automaattinen kokoonpano edustaa alan huippua ja sen osuus myynnin kasvusta on noin 39 %, jonka jälkeen seuraavana on elektroniikka 20 %.

http://www.alliedmarketresearch.com/robotics-technology-market

Linkedin https://www.linkedin.com/company/allied-market-research

*

Lähde;

Michael A. Robinson: These Robots Can Beat the Market by 100 %. May 22nd, 2015

sekä Netti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Robottimullistus tulee tapahtumaan ja olen jo opetellut ja tulen aina oppimaan robotiikasta.

Uskon, että moni firma koittaa nyt päästä markkinassa kärkipaikalle

Minä en luottaisi pätkääkään Amazoniin, Appleen enkä Googleen, ne vain hävittävät ja evottavat (eivät vaan osaa) jonkin uuden asian kanssa.

Tässä on enää lyhyt matka: Kansalaispalkka.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kannattaa ehdottomasti tutustua avoimen laitteiston Arduino-kompponentteihin:

"Arduino on avoimeen laitteistoon perustuva mikro-ohjain-/elektroniikka-alusta ja ohjelmointiympäristö. Laitteisto perustuu 8-bittiseen Atmel AVR -mikro-ohjaimeen, jonka pinneihin voi kytkeä erilaisia antureita, moottoreita, LED-valoja ja muita komponentteja. Laitteistoa ohjelmoidaan C++:aan perustuvalla Arduino-ohjelmointikielellä."

http://fi.wikipedia.org/wiki/Arduino

englanninkielisestä versiossa on paljon kuvia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Arduino

Voit ja saat tehdä vaikka itse piirilevysi ja rakentaa itse koko laitteen - minkälaisen muunnelman sitten haluatkin.
________________________________________

Ja sieltä pääseekin tänne:

http://en.wikipedia.org/wiki/Open-source_robotics

josta näkee hieman minkälaisesta skaalasta puhutaan. Ja nämä ovat "vain" avoimen koodin/laitteiston jne. edustavia projekteja.

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Voi tuntua, ettei nämä Arduino-komponentit oikein edusta robotiikkaa siinä mielessä kuin se yleensä mielletään - eli "duunipaikan vieviltä automaattimöhkäleiltä".

Mutta kyllä ne vaan on. Annan esimerkin:
- Oletetaan että minulla on suurehko kasvihuone - tai kymmenen.

- Rakennan kastelujärjestelmän, joka antaa vettä aina kun anturat eri puolilla kasvihuonetta osoittaa 'liiallista kuivuutta'. Jokaiselle kasvityypille voin antaa arvot, joka sopii juuri sille kasville. Ja tietenkin voin tehdä myös kaiken siten, että järjestelmä toimii määrättyinä kellonaikoina.

- Kasvihuoneessa anturit mittaavat myös lämpötiloja, eli voi helposti rakentaa automaattiset ikkunan avaajat/sulkijat - tai tuuletinjärjestelmät tms.

Eli, kun herään ja juon aamukahvia voin päätteeltä katsoa kaikkien kasvihuoneiden eri lukemia - ja juoda kahvini rauhassa.
Tämä kaveri on rakentanut systeemin, jonka avulla hän voi puhelimestaan nähdä kuinka homma toimii:

http://faircompanies.com/videos/view/internet-food...

Video kannattaa katsoa.

Henry

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Mikrokontrollerit eivät ole viemässä työpaikkoja kasvihuoneilta noin. Ilman yhtään mikroprosessoria on jo kahdeksankymmentäluvulla rakennettu systeemejä joissa C, pH, EC, H2O, etc ohjautuvat ilman ylimääräisiä työntekijöitä. Kontrollerit auttavat optimoimaan nämä asiat, kyllä.

Kaksi asiaa jotka odottavat luovemman ratkaisukyvyn automatiikkaa kasvihuoneissa, ne todelliset työpaikkojen viejät, ovat istutus ja keräys. Nyt näkee ulkomaisia puoliksi automatisoituja kasvatuksia, jotka eivät tarvitse ihmistä enää kuin arvioimaan koneiden kädenjälkeä kun istutuksia siirretään lavalta toisella, mutta koneet eivät osaa erotella hyviä ja huonoja kasveja saati lopputuotteita toisistaan luotettavasti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiitos, mielenkiintoisia linkkejä.

Niin kuin nyt tämäkin - omalla tavallaan; http://en.wikipedia.org/wiki/Robot_combat

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tulevaisuuden työntekijä saakoon kilpailla robottien kanssa tehokkuudesta ja paikoissa samalla kun koulutuksessa rahat kertyy johtajille, tämä siis nykyistä tuottavammin, nopeammin ja tehokkaammin.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Ihminen tuotannontekijänä on korvattavissa. Ihminen koostuu materiasta. On vain ajan kysymys, kun kaikki keskeisimmät tähän saakka vain ihmisten maailmaan kuuluneet fyysiset ja mentaaliset prosessit saadaan koneellistettua. Tällöin alkaa suurten poliittisten myrskyjen aika.

Periaatteessa järjestelmän puikoissa olevalle eliitille tarjoutuu silloin mahdollisuus hankkiutua robottiarmeijoillaan turhasta väestöstä eroon. Maapallostahan tulisi paratiisi, jos täällä olisi vain vaikka 50 miljoonaa ihmistä, keiden eteen robotisoidun tuotantojärjestelmän tarvitsisi tehdä töitä. Luonto kukoistaisi ja jäljellejääneet eläisivät yltäkylläisyydessä, joskin heidän käsiään tahrisi n. 7-10 miljardin ihmisen veri.

Toisaalta taas riskinä on aina se, että robotit itsenäistyvät ja tuhoavat ihmiskunnan tai sitten eri valtiot pistävät tekoälynsä ja robottiarmeijansa toistensa kimppuun (Kiina ja USA?), jonka seurauksena ihmiset kuolevat.

Jotenkin hankala nähdä, miten ihminen voisi kyetä hallitsemaan itseään älykkäämpää järjestelmää. Ehkäpä ihminen integroituu maailman robotisoituun järjestelmään ja tästä järjestelmästä tulee ihmisten aggregoidun tahdon jatke. Jälleen kuitenkin intressiristiriidat olisi yhteensovitettava.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Todennäköisesti tuo 50 miljoonaa taistelee turhautuneena loppuunasti keskenään. Miksi taidemaalari, runoilija, muusikko, kirjailija, filosofi, muotoilija, arkkitehti ja lähimmäinen pitää mennä korvaamaan roboteilla jos kerran ne ovat niitä ihmisille jääviä ammatteja?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Rajavalvontakin siirtyy lennokki-vetoiseksi;

YLE Uutiset; päivitetty 10.6.2015 klo 16:16
Lennokit valvomaan valtakunnan rajoja

Rajavartiolaitos aloittaa miehittämättömän lentokaluston testaamisen lähiaikoina. Myös Puolustusvoimat valvoo Suomen ilmatilaa ja raja-alueita tulevaisuudessa yhä enemmän miehittämättömillä lennokeilla, sillä Maavoimat aloittaa varusmiesten kouluttamisen Israelilaisten lennokkien käyttöön heinäkuussa.

http://yle.fi/uutiset/lennokit_valvomaan_valtakunn...

Israel on maailman johtavia droni-valmistajia. Yhteistyö Yhdysvaltain kanssa on yksi osatekijä, mutta myös omat panostukset.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset