Veikko Huuska

Turbulenssi uhkaa Eurooppaa – eikä Saksakaan ole suojassa

*

Turbulenssi uhkaa Eurooppaa – eikä Saksakaan ole suojassa

*

Euroopan Keskuspankin EKP:n käynnistämän massiivisen joukkovelkakirjojen osto-ohjelman seurauksena kaikkien Euroopan lainojen korot – Saksan joukkovelkakirjoja lukuunottamatta – ovat syöksyneet pelästyttävän alhaalle.

Mitä tästä on odotettavissa?

Odotettavissa on, että Euroopan negatiivinen korkomarkkina uhkaa jokaista eurooppalaista kansantaloutta.

Biljoonia (siis tuhansia miljardeja) euroja eurooppalaista velkaa on kaupankäynnin kohteena negatiivisella efektiivisellä] korolla.

Niinpä keinottelijat olivat jo ottaneet etuottoa EKP:n odotettavissa olleen buustausohjelman alla.  Ja suorastaan massoittain obligaatioita ja muita papereita suikahti gulassien salkkuun.  Vain ja ainoastaan sillä yhdellä tarkoituksella: jotta ne voisivat myydä niitä takaisin EKP:lle.

*

Valitettavasti – keinottelijoiden kannalta – kaikki ei sujunut aivan niin kuin he suunnittelivat.  Parin viime viikon aikana saksalaisia joukkovelkakirjoja on myyty pois enemmän kuin koskaan historiassa.  Kun kurssi nyt on jopa 0,65 %, mikä on tuonut keinottelijoille jättitappioita, heidän laskettuaan että EKP pystyisi ajamaan tuoton jopa alle nollan.

Meillä ei tietenkään ole mitään syytä itkeä isojen geggojen tappioita, mutta ”verilöyly”  (carnage) Euroopan joukkovelkakirjamarkkinoilla ei huokaa hyvä itsessään.

Tilanne on sairas, ja jälkijäristykset vasta tulossa.

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/euro+yllatti+valuuttastrategit+ndash+odottamattomat+liikkeet+toivat+tappioita/a1063476

*

Espanjan, Italian ja Ranskan joukkovelkakirjojen tuotot ovat nousseet 50 korkopistettä, kun  Portugalin bondit ovat terästyneet 70 korkopistettä.  Ainoastaan Sveitsi on nähnyt 20 pisteen nousun sen 10-vuoden paperien noustua minimaaliselta 0,07 % tasolta.

*

Ja mikä seurauksena?

Arvopaperi vastaa, hetki sitten;

Keinottelijat keskittyvät nyt Saksaan ja Ranskaan

Sijoittajat ovat alkaneet lyödä entistä suurempia vetoja sen puolesta, että velkakriisi leviää Euroopan talousmahteihin Saksaan ja Ranskaan.

Sijoittajat ovat alkaneet lyödä entistä suurempia vetoja sen puolesta, että velkakriisi leviää Euroopan talousmahteihin Saksaan ja Ranskaan, kirjoittaa The Financial Times. http://www.ft.com/home/europe

Tästä kertoo muun muassa se, että Saksan velkakirjojen suojaamisen kustannukset nousivat ennätyslukemiin tällä viikolla.”   http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/keinottelijat+keskittyvat+nyt+saksaan+ja+ranskaan/a700441?service=mobile

Ja edelleen;

”Joukkovelkakirjojen suojaaminen onnistuu esimerkiksi Credit default swap (CDS) luottoriskijohdannaisten avulla. CDS:n hinta on sitä suurempi, mitä todennäköisempänä maksukyvyttömyyttä pidetään.

Käytännössä CDS:t ovat eräänlainen tapa lyödä vetoa valtioiden maksukyvyttömyydestä.

Saksaan kohdistuvien CDS:n hintojen nouseminen kertoo siis sijoittajien pitävän Saksan talousahdinkoon joutumista yhä todennäköisempänä.

Saksan velkakirjat edelleen turvasatama

Myös markkinoiden huoli Ranskasta on nähtävissä. Ranskan ja Saksan kymmenen vuoden lainojen korkojen ero on kasvanut 0,75 prosenttiyksikköön, kun se vielä kesällä oli 0,3 prosenttiyksikön luokkaa.

Tämä kertoo sijoittajien vaativan suurempaa preemiota Ranskan velkapapereista.

Toisaalta Saksan joukkovelkakirjoja pidetään edelleen eräänlaisena turvasatamana hermostuneille sijoittajille. Sen osoittaa esimerkiksi niiden koron pysyminen alhaalla suojaamisen kustannusten noususta huolimatta.

Vahvojen euromaiden tilanteen heikkeneminen tuo tilaisuuden

Velkakriisin pelätään siis leviävän myös vahvempiin euromaihin. Kuluneella viikolla pelkoa on lisännyt tieto useiden europankkien lisäpääoman tarpeesta.

Sijoittajat ennakoivat heikompien euromaiden pankkien tarvitsevan EU:n väliaikaisen hätärahaston ERVV:n apua. Vahvempien euromaiden pankit saisivat puolestaan apuja omilta hallituksiltaan.

Credit Suissen strategisti William Porterin mukaan sijoittajien kannattaisikin ostaa CDS-suojaus Saksaa ja muita vahvan luottoluokituksen omaavia euromaita kohtaan hyötyäkseen niiden luottokelpoisuuden heikkenemisestä.”

Lähde: Talouselämä 18.5.2015 http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/keinottelijat+keskittyvat+nyt+saksaan+ja+ranskaan/a700441?service=mobile

*

Tallennetaan nyt ihan jälkipolville tästä taitekohdasta tällainenkin minuutti-seuranta;

Maanantai 18.5.2015 

15:29 - Euro yllätti valuuttastrategit – odottamattomat liikkeet toivat tappioita »

15:24 - HS: Capmanin omistama Kämp Group hotelliostoksilla »

15:19 - Netflixistä saa maksaa jo 429 vuoden tuloksen verran »

15:17 - Euroopan osakeindeksit lässähtivät »

15:03 - Kreikan hallituksen vakuuttelut sekoittavat markkinoita »

14:29 - Buffett osti Wells Fargoa ja IBM:ää »

14:09 - Saksan vienti yskii, talouskasvu jatkuu kuluttajien vetämänä »

*

”Ihan hirmuista!” sanoisi Paasikivi.

*

Iso kuva

Noin 2.000 miljardia euroa Euroopan velkaa on edelleen kaupan negatiivisella korolla (todellinen määrä vaihtelee suurvaihtojen vuoksi päivittäin).

Tämä ei ole ainoastaan historiallinen epäkohta, vaan myös merkki siitä, että talouspolitiikka on epäonnistunut – ja epäonnistunut täydellisesti.

Erittäin todennäköisesti Euroopan epäonnistunut talouspolitikka johtaa maailman toiseen (seuraavaan) finanssi- ja talouskriisiin.

*

Negatiiviset tuotot johtavat suurrahan suuntaa

Negatiiviset tuotot takavarikoivat tehokkaasti pääomia joukkovelkakirjojen haltijoille.  Ainoa syy joka toteuttaa tällaista sidosta on se, että papereiden haltija uskoo markkinoiden vievän kohden vieläkin enemmän negatiiviseen tuottoon, ja odotus tulee kannattamaan, koska myyntivoittoa on odotettavissa, - tai vaihtoehtoisesti  sitä kautta, että pankkiirit (keskuspankit mukaan lukien) joutuva täyttääkseen pääomavaatimuksia tai muita sääntelyyn liittyviä testejä, lopulta maksamaan enemmän kuin juuri nyt.

Summa summarum:

Negatiiviset tuotot aiheuttavat vakavaa vahinkoa koko rahoitusjärjestelmään…

*

Ainakin 3.000 miljardia..

Tiettävästi Euroopan vakuutusyhtiöt ovat kirjoittaneet ainakin 3.000 miljardin euron edestä turvaavia sopimuksia, silloin kun korot olivat korkeammalla.  Ei ole mitenkään mahdollista, että kyseiset vakuutustyhtiöt voisivat täyttää kaikki velvoitteensa, jos hinnat pysyvät nykytasollaan pidemmän aikaa.  Negatiiviset saldot heikentävät näiden yhtiöiden pääomia eroosion lailla, ja uhkaavat niiden asiakasyritysten statusta, jollei tilanne muutu, ja muutu pian.

Vähääkään ei lohduta se seikka, että yhdysvaltalaisia vakuutusyhtiöitä riivaa sama tauti, jonka seurauksia lisää samoin alhaisena vellova korkotaso myös sikäläisillä markkinoilla.  Erilaisten jälleenvakuutusjärjestelyjen kautta koko läntinen vakuutusklusterikko on samassa liemessä.

*

Kasvun pelko

Syy siihen, että EKP harjoittaa omaksumaansa tekniikkaa, tilanteessa, jossa tuhansia miljardeja euroja lyhytaikaisia lainoja lilluu alta nollan korolla, johtuu Euroopan päättäjien päättäväisestä kieltäytymisestä hyväksyä kasvua tukevaa politiikkaa.

Sen sijaan EKP edelleen tukee politiikka, joka takavarikoi säästäjien pääomia sillä nimellisellä idealla, että siten ”pyritään edistämään talouskasvua”.

Ongelmana tässä lähestymistavassa on, että se ei koskaan voi luoda työtä – ja ilman sitä talous ei voi kuin kutistua tai lainata lainaamasta päästyään, ilman että syntyisi uutta vaurautta.

*

EKP:n osto-ohjelma

Umpikujaan päätyneen Euroopan talouspolitiikan tihutyöt kruunaa EKP:n ohjelma.  Yrittämällä ostaa takaisin yli 1.000 miljardin euron joukkovelkakirjalainat seuraavien 18 kuukauden aikana, EKP tuhoaa markkinoiden likviditeettiä poistamalla nämä kaupankäynnin välineet liikenteestä.  Tämän seurauksena kutistuvat markkinat siirtyvät havittelemaan yhä harvempia kohteita, seurauksella, että niiden hinnat kohoavat suhteettomasti, kuten Saksan bondeille äskettäin kävi.  Näiden hintojen jyrkkä nousu lataa kaaosta kaikilla rahamarkkinoiden lohkoilla, ei vain joukkovelkakirjamarkkinoilla.

Ennemmin tai myöhemmin se, mitä tapahtuu joukkovelkakirjamarkkinoilla tulee vaikuttamaan osakemarkkinoilla.  Kaikki markkinat ovat yhteydessä nykypäivän globaalimarkkinoilla.

Sijoittajat, jotka luottavat keskuspankkien johtajien hallitsemaan kasvuun – siihen että se jatkuu vielä vuosienkin jälkeen, ovat elävä esimerkki siitä, miten voitonhimo aina lopulta lyö reaaliharkinnan ja empiirisen kokemuksen tuoman viisauden.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Joo-o. Kun tämä homma on ohi, yhteiseurooppalaisesta rauhanprojektista puhutaan kuin rutosta ja natseista.

Reino Jalas

Stooriesi kerronta etenee todella hurjaa vauhtia. Faktatykityksessä ei enää pysy perässä mitkä boldatuista kappaleista ovat oikeasti merkittäviä käännekohtia Euroopassa.

Taidan olla ainakin yhtä kierrosta perässä. Vartoilen edelleen sitä 9.5.2015 ennakoitua Grexitiä tulevaksi.
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/19424...

Aikajatkumoiden leikkauskohta voi tietenkin olla vaikka kuinka lähellä.

Stoorisi voi hyvinkin alkaa mennä parin päivän ennakoinnilla just samaa tahtia, kuin tulossa oleva ryminä ja muut tapahtumat Euroopassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Koko ajan tietysti toivon, että olisin täysin väärässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset