Veikko Huuska

”Uusi normaali” eli johtaako negatiivinen korko käteisen katoamiseen?

”Uusi normaali” eli johtaako finanssikriisi ja negatiivinen korko käteisen katoamiseen?

*

Värinää uhkan rajapinnassa – mihin Yhdysvaltain talous suuntautuu?

eli miten pärjätä itkuisten globaalien trendien aallokossa

*

Lyhyellä aikavälillä, ja etenkin keinottelumarkkinoilla, pätee vanha toteamus ”cash is king”.  Käteinen ratkaisee.

Käteiskassa – etenkin kun se on kukkuroillaan – antaa turvaa, varmuutta ja joskus jopa itsevarmuutta.  Se myös mahdollistaa ronskit ostot silloin kun tuote on halpaa.

Mutta, etenkin taantuvilla markkinoilla, ja varsinkin negatiivisten korkojen aikaan [negative interest rate policies – NIRP] ainakin pankkien mielestä sääntö vaihtuu muotoon: ”cash is trash” – käteinen on roskaa.

Tämä ajatus näyttää valtaavan alaa, taas.

*

Huolestuttava kehitys – ”Uusi normaali”

Ei kauankaan kun puhuttiin, että ”taloudellinen taantuma on ”New Normal”.  Uusi normaali, vakiintuva olotila.

Mikä oli ennen epänormaalia, abnormia, on yleistynyt, vakioitumassa, tai jo pysyvä..  http://en.wikipedia.org/wiki/New_Normal_(business)

The question is, “What will normal look like?”  Mikä oikeasti on enää normaalia?

Tätäpä kysyttiin jo 2009: http://www.mckinsey.com/insights/strategy/the_new_normal

*

Käteinen is coming

Korkojen painuminen nollaan tai jopa alle nollan, ja sen ohella pankkien vaatimat varainhoitomaksut ovat saaneet ihmiset nostamaan talletuksensa ulos.  Tämä tietää, ainakin tilapäisesti, käteisen rahan lisääntymistä markkinoilla.

Keskushallinnon mieleen tämä ei ole.  Mikään raha ei lopulta ole niin heikossa kontrollissa, miltei täysin anonyymia, kuin käteinen.  Siksi keskuspankit vihaavat sitä.  – Melko paljon on viimeisen vuoden aikana puhuttu käteisrahan käyttökiellosta yleisessä kaupankäynnissä, joissain maissa tämä on jo saanut viskaalit ryhtymään tuumasta toimeen.

Mitä yksityinen ihminen enää voi.  Alkaa topata patjan perälle?

*

Mises Instituutin johtaja ja Pace yliopiston taloustieteen professori Joseph T. Salerno kuvasi tätä kehitystä tovi sitten näin : https://mises.org/library/war-cash-old-and-new

”Yhdysvaltain suurin pankki,  Chase –pankki ryhtyi maaliskuussa rajoittamaan käteisen käyttöä tietyillä markkinoilla, kuten Suur-Clevelandin alueella.  Uuden politiikan tarkoituksena on rajoittaa lainanottajia käyttämästä käteistä ja ohjata heidät käyttämän luottokorttia lyhentäessään asuntolainaa, pääomalainaa, autolainaa etc.

Chase meni jopa niin pitkälle, että kielsi asiakkaita tallettamasta käteisvaroja pankin tallelokeroissa.  Kirjeessään asiakkailleen, 1.4.2015, pankki päivitti tallelokeron vuokrasopimukset, ja sen yhdessä kohdassa lukee: ”Käyttäjä sitoutuu olemaan tallentamatta mitään käteistä tai kolikoita.”  - Koskeeko tämä tallentaminen myös kultaa, hopeaa ja numismaattista arvoa vailla olevien kolikoita, ei tarkemmin määritelty”. http://en.wikipedia.org/wiki/Chase_(bank) 

Professori Salernon temaattinen kysymys kuului:

Olemmeko taloudellisen valtamerisyvänteen reunalla?”

Ilmiselvästi ajatukset suuntautuvat nyt keinoihin, joilla pyritään ehkäisemään ja hillitsemään omaisuusmassojen massamääräinen hakeutuminen käteiseen.  Käteinen kun säilyttää kustannusvapaana ollessaan nimellisarvonsa, ja tuottaa moniin vaihtoehtoihin nähden suhteellisesti edullisen ja varteenotettavan tuoton.

Mutta: edelleen on syytä kysyä.

Kysyä: Mikä on ”uusi normaali”?

Tätäkö tämä on – maailmantappiin.

*

Pankkien vakavaraisuus uhattuna

“Chase Joins the War on Cash”; https://mises.org/blog/chase-joins-war-cash ;

The war against cash has, up to now, been waged almost exclusively by national governments and official international organizations, although there are exceptions.  Now the war has acquired a powerful new ally in Chase, the largest bank in the U.S. and a subsidiary of JP Morgan Chase and Co., according to Forbes, the world's third largest public company.   Of course , it is hardly surprising that a crony capitalist fractional-reserve bank, which received $25 billion in bailout loans from the U.S. Treasury, should want to curry favor with its regulators and  political masters and, in the process, ensure its own stability by helping to stamp out the use of cash.  For the very existence of cash places the power over fractional-reserve banks squarely in the hands of their depositors who may withdraw their cash in any amount and at any time, bringing even the mightiest bank to its knees literally overnight (e.g., Washington Mutual).

“The Bankster War on Cash; JPMorganChase Begins to Prohibit the Storage of Cash in Its Safety Deposit Boxes

Hide your wallets, the banksters are on the move

(Piilottakaa lompakkonne – banksterit ovat liikkeellä!)

http://www.infowars.com/the-bankster-war-on-cash-jpmorganchase-begins-to-prohibit-the-storage-of-cash-in-its-safety-deposit-boxes/

Käteisvarojen lisääntyminen heikentää suoraan pankkien omien kassavarantovelvoitteiden ylläpitoa.  Tallettajien tehdessä nopeita ratkaisujaan ja vetäessään ulos talletuksiaan, käteisen määrä lisääntyy, milloin ja missä vain, ja silloin edes mahtavimpien pankkien varannot eivät riitä.  Mahtavista mahtavinkin pankki voi vajota polvilleen kirjaimellisesti yhdessä yössä.

[Syyllistymättä tilanteen mustamaalailuun missään suhteessa, voinen palauttaa mieliin sen, mitä olen aiemmin kirjoittanut Venäjän ja Kiinan operaatioista ja valmiudesta – Venäjän puheenollen jopa selkeästä tahdosta – toimia tässä suhteessa tehokkaasti vihamielisten penetraatioiden avulla, VH]

*

Zerohedge/Bloomberg;

http://www.zerohedge.com/news/2015-04-23/largest-bank-america-joins-war-cash

“Maailman keskuspankeilla on ongelma.  Kun talouden tila heikkenee, ne pyrkivät vilkastuttamaan kansantaloutta alentamalla korkoa, aina vain, aina nollaan ja jopa sen ali

Tämä johtaa markkinoilla lopulta käännekohtaan, jossa tallettajat ja muut toimijat alkavat toimia toisin kuin keskuspankin alkuperäinen tarkoitus on ollut.  Sen sijaan että pitäisivät talletuksia pankeissa pakkaskorolla, heille käy edullisemmaksi nostaa ne ulos.  – Edellämainituin pankkijärjestelmän perusteita vavisuttavin seurauksin.

Yhtenä ratkaisumallina tähän tilanteeseen on ehdotettu valuutan kieltoa.  Lopetetaan valuutan vaihto ja pannaan ulkomaanrahanmääräinen varallisuus verolle.  Sekä lopetetaan kiinteät valuuttakurssikäytännöt.

Citi pankin/ Citi’s Willem Buiter esittää tämän “tehokkaan alaraja” –ongelman lääkkeeksi [the effective lower bound (ELB)] ja samalla käteishakuisuuden estoksi:

Buiter’s note suggests three ways to address this problem:

  1. Abolish currency.
  2. Tax currency.
  3. Remove the fixed exchange rate between currency and central bank reserves/deposits.

Yes, Buiter’s solution to cash’s ability to allow people to avoid negative deposit rates is to abolish cash altogether. (Note that he’s far from being the first to float this idea. Ken Rogoff has given his endorsement to the idea as well, as have others.)

... eli käytännössä pulma torjutaan käytännössä käteisen kieltävällä lailla.

Lue; Bloomberg, 10.4.2015;

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-04-10/citi-economist-says-it-might-be-time-to-abolish-cash

*

Tilanne synnyttää uusia konsteja

Kun Bitcoin löi itseään läpi, FEDin pääjohtaja Bernanke kertoi kongressille (marraskuussa 2013), että virtuaaliset valuutat ”voivat tarjota pitkällä tähtäimellä mahdollisuusia.  Varsinkin kun innovoimme nopeampia, turvallisempia ja tehokkaampia maksujärjestelmiä”.   On mahdollista, hän ajatteli, että fyysisen käteisen vaihtaminen ”valvottavissa olevaksi virtuaalivaluutaksi” sopii keskuspankkien pasmoihin paljon paremmin kuin anonyymi käteinen.

”Helikopteri”-Ben sanoi myös, että FED tulee valvomaan halusta virtuaalivaluutan liikkeitä aivan sen mukaan, miten sille annettavat valtuudet ja ratkaisukeinot mahdollistavat.

Eli keskuspankit eivät tule koskaan sallimaan vapaiden markkinoiden synnyttävän mitään valvomattomisssa olevaa rahaa; se olisi aivan liian tuottoisaa.

*

Mielenkiintoista on havaita, että JPMorgan jätti vuodenvaihteessa patenttihakemuksen omaa tuotekehittelemäänsä digitaalista valuuttaa koskien.  Se kutsuu sitä nimellä ”web-Cash” [Verkkokäteinen], ja aikoo kilpailla tällä tuotteellaan Bitcoinin kanssa.

*

Hallitukset kiihdyttävät virtuaalivaluutan kehittelyä

Jo vuonna 2011 Louisiana hyväksyi lain, jolla kielletään käteisen käyttö secondhand-tuotteiden [kirpputori-]kaupankäynnissä.

Yhdysvaltain oikeusministeriön virkamiehet ovat kertoneet, että sillä on valmistelussa lakiesitys, joka kieltää asiakkailta yli 5000 dollarin nostot pankkitileiltä.

Euroopassa on tunnetusti lukuisia esimerkkejä, muun muassa Ranska, Italia, Espanja, Ruotsi ja Tanska, mutta myös Israel ja Meksiko, joissa käteistä liiketoimintaa säännellään rajoittamalla sen kokoa ja taajuutta.

Lisäksi esim. Kanadassa ei enää sallita sellaisten maksujen kuin kunnallisveron, ajokortin uusintaan liittyvien maksujen ynnä muiden transaktioiden suorittaminen käteisenä.

*

Ja miten Suomessa?

Partyi is Over -hallitus

Milloinkahan Kataisen ”Hawaijipaita-hallituksen” seuraajan Stubbin ”Hawaijipaidan jatkehalituksen” seuraaja, Sipilän ”Party is Over” –hallitus tulee näiden samojen kysymysten eteen?

*

Lähde:

Keskeinen juttupohja on resource specialist Peter Krauthin artikkeli: How to Profit Today from This Sweeping Global Trend. Julkaistu May 11, 2015.

*

Kieltääkö EU käteisen?

Juha Hämäläinen kirjoitti tässä blogistossa 13.4.2015 aiheesta, keskeisen eurooppalaisen pankkimaan Sveitsin kokemusten pohjalta:

http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192741-eu-kieltaa-kateisen

”Baader – pankin pääekonomisti Ropert Halver ennustaa, että EKP-miinuskorko johtaa käteisen asteittaiseen poistamiseen. „Kun käteinen poistetaan, ei kukaan voi taistella miinuskorkoja vastaan ja hallitsevat tahot pelkäävät suunnattomasti pankkipakoa.“

Tästä on jo ensimmäiset merkit nähtävissä Sveitsissä, jossa pankit ovat kieltäneet eläkekassoja maksamasta säästöjä käteisellä. Halver kertoo, ettei Sveitsin pankeilla ole riittävästi käteistä eläkkeiden maksamiseen käteisellä. Tämän ongelman edessä on muutkin Euroopan maat ja Halver pelkää pankkipakoa, joka johtaisi pankkien konkursseihin.

Kysymykseen „mitä miinuskoron ja käteisen rahan suhde merkitsee kansalaisille“, herra Halver kertoo, että kaikki maat ja kansalaiset Euroopassa ovat altistuneet ongelmalle. Halver ennustaa, että ongelma ratkaistaan kahdessa vaiheessa. Ensin rajoitetaan käteisrahan hallintaoikeutta ja lopulta käteinen poistuu kokonaan käytöstä. Tätä Halver ei odota vielä ensi vuonna, mutta pitää asiaa väistämättömänä seuraavien muutaman vuoden aikana.

Herra Halver uskoo, että muutos myydään ihmisille kansainvälisen huumekaupan, veronkierron ja rahanpesun varjolla. Logiikaksi herra Halver kertoo, että kiellolla tehdään mahdottomaksi tämän hetkisen negatiivisen koron ja tulevien korkolaskujen kiertäminen käteisen kautta. Samalla pyritään saamaan „musta raha“ ja „sukanvarsisäästöt“ talouteen, jotta talouden „yskivä kone“ saisi „ryyppynsä“ ja hyrähtäisi taas käymään.”  http://janispetrus.puheenvuoro.uusisuomi.fi/192741-eu-kieltaa-kateisen

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset