Veikko Huuska

Voiton päivän 70-v. johdosta Venäjä avasi sota-arkistonsa aineistoja verkossa

 

Venäjän puolustusministeriö avasi arkistojaan 8.5.2015 juhlan johdosta

Suuren Isänmaallisen sodan voitonpäivän 70-vuotisjuhlinnan merkeissä Venäjän Puolustusministeriön arkistolaitos on avannut laajan verkkoarkiston, joka käsittää toisen maailmansodan aikaisia kuvia, dokumentteja ja muuta aineistoa.  Eli maahantunkeutuneiden fasistien lyömiseen liittyvää aineistoa.

http://ria.ru/defense_safety/20150406/1056831098.html

Näin kertoo tänään Puolustusministeriön Hallinnon ja tiedotuksen osaston lehdistöpalvelu.

Aineisto löytyy täältä:

http://mil.ru/files/files/camo/gallery_2.html

*

Venäjän puolustusministeriön mukaan kyseessä on luokiteltu joukko ainutlaatuisia dokumentteja WW II:n ajalta.

”Julkaistut asiakirjat heijastavat historian muotoutumista Puna-armeijan rinnalla toimineiden Tshekkoslovakian, Jugoslavian, Romanian, Bulgarian, Unkarin ja Puolan muodostelmien osalta”, toteaa puolustusministeriö lausunnossaan.

*

Paljastuksia

Asiakirjat osoittavat, että yli 80.000 Puolan vapaaehtoista taisteli Neuvostoliitossa muodostetun Puolan 1.Armeijan palveluksessa.  Sen yksiköt osallistuivat koviin taisteluihin, joiden tuloksena ne kuuluivat ensimmäisiin joukkoihin jotka ”vapauttivat Varsovan” vuonna 1944.

Samoin kerrotaan ranskalaisten lentäjien osuudesta fasismista saavutettuun voittoon.

Verkkosivuilla avatuista yli 250 asiakirjasta paljastuu myös sotilasyksiköiden toimintaa, tilauksia, valituksia ja raportteja, asetuksia, valtakirjoja, vieraiden valtojen tiedustelutietoja, kansalaisjärjestöjen sopimuksia, sotilaspiirien viestejä, sotilaiden rekisteröintikortteja, sotilaiden sähkeitä, kirjeitä, muistioita, operatiivisia raportteja sekä taistelukuvauksia.

”Julkaistu  materiaali on jatkoa sille toiminnalle, jota sotilasosastot ovat tehneet pyrkiessään säilyttämään ja suojelemaan historiallista totuutta, torjuakseen historiallisten taistelujen vääristelyä sekä yrittäessään varmentaa Suuren isänmaallisen sodan ja toisen maailmansodan tietämystä”, puolustusministeriön lausunnossa todetaan.
*

Tidotteesta

http://ria.ru/defense_safety/20150406/1056831098.html

"Сегодня на интернет-портале Минобороны России для широкой аудитории открыта новая документальная выставка "Первый день войны", экспозиция которой содержит коллекцию исторических документов из фондов Центрального архива МО РФ, посвященных событиям первых дней начала великого противостояния", — говорится в релизе.

РИА Новости http://ria.ru/defense_safety/20150406/1056831098.html#ixzz3ZMLD98k4

*

En itse ole ehtinyt perehtyvä vielä aineistoon pintapuolista silmäilyä enempää, joten en tässä vaiheessa voi muuta kuin pidättyä arvioimasta julkaistun aineiston merkitystä ja uutisarvoa sinänsä.

Ainakin esittelylinkkien mukaan Suomi ei erityisemmin liity aineistoon.  Mutta tarkempi paneutuminen asiaan varmentaa sen, onko meitä koskevaa aineistoa lainkaan mukaan.

*

http://ria.ru/society/20150506/1062813556.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Materiaali

Jäsennys:

Puna-armeijan dokumentteja.
Yleiset asiakirjat: Komentajia
Asiakirjoja sotatoimialueilta: Erityisesti Läntinen rintama
Baltaian sotilaspiiri: Erityisesti Luoteinen rintama
Leningradin sotilaspiiri: Pohjoinen rintama (tämä ns. Suomen rintama)
Kiovan sotilaspiiri: Lounainen rintama
9.Armeija: Eteläinen rintama
Sotasaalisasiakirjat

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tänään muuten julkistettiin myös se, että urheilusankari Jelena Isinbajeva solmi 5-vuotisen sopimuksen Venäjän armeijan kanssa.

http://veikkohuuska.vapaavuoro.uusisuomi.fi/urheil...

Hän alkaa Keskisen armeijan liikunnanohjaajaksi tms. Sopimuksen allekirjoitti valtin puolesta puolustusministeri Sergei Shoigu. RuArmeij varmaankin katsoo, että rouva Isinbajevalle järjestyy riittävästi aikaa seipään taivutteluun. Hänhän on pienen tauon - jonkan aikana hän synnytti viime kesäkuussa babyn - jälkeen ilmoituksensa mukaan keskittymässä voittamaan kolmannen kerran olympiakultaa, nyt vuoden 2016 Rion kisoissa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Avataankohan taustoja-avaavia arkistotietoja koskien myös esimerkiksi Neuvostoliiton natsi-Saksan liittolaisena tekemää toisen maailmansodan ensimmäistä siviilien joukkomurhaa, jossa se tuhosi teollisessa mitassa miehittämänsä Itä-Puolan aseettomia vankeja Katynissa 1940? Tai Helsingin ja muiden kaupunkien siviilikohteiden pommituksia heti talvisodan ensimmäisenä päivänä 30.11.1939? Tai neuvostopartisaanien itäfasistisia sankaritöitä Suomen siviilien parissa? - http://partisaanit.blogs.fi

Vaikuttavaa pullisteluahan stalinistien "voitonpäivän" paraati on, mutta: Muistaen lännen ja idän voitonpäivien 8.5. ja 9.5. viettämisen perusteiden tosiasiallisesti perustavanlaatuisen geopoliittisen eron, pidän aiheellisena myös muistuttaa uusneuvostotyylisen ja jopa sitä hurmahenkisemmän sapelinkalistelun sopimattomuudesta nyky-Euroopassa - http://fi.wikipedia.org/wiki/Voitonp%C3%A4iv%C3%A4...

Molemmat toisen maailmansodan aloittaja-syylliset romahtivat aikanaan. Hitlerin valta korvautui Länsi-Berliinissä ja siitä länteen demokratialla ja vapaudella, mutta Itä-Euroopassa orjuuttavan miehitysvallan neuvostofasismilla, joka jatkui vielä vuosikymmeniä. Valitettavasti nyky-Venäjällä näyttää olevan yhäkin enenevästi stalinilaisen holokaustin ymmärtäjiä ja imperialistisen itäfasismin puolustajia - http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/voitonpai...

Mahtaileva sotilasparaati on Punaisella torilla nähty toukokuun 9. päivänä itse asiassa Putinin Venäjällä useammin kuin Stalinin ja Brezhnevin kausilla yhteensä. Neuvostoaikana ohjuksia esiteltiin enemmänkin lokakuun vallankeikauksen kunniaksi, voitonpäivänä kai vain vuosina 1945, 1965 ja 1985 eikä voiton päivä ennen vuotta 1965 ollut edes vapaapäivä - http://seppinenj.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194614-s...

Yllä olevan nojalla on katsottu olevan syytä osoittaa Venäjän federaatiolle tämä Voiton päivän nootti: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194273-n...

Kalevi Wahrman

Voitonpäivä 9 toukokuuta

https://www.facebook.com/events/1440418592935515/

Fasismista saadun voiton ja toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotistapahtuma

Fasismista saadun voiton ja toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotistapahtuma

9. toukokuuta 2015 kello 14:00
Maailmanrauhan patsas, Hakaniemenranta; Helsinki. Paikka sijaitsee n. 150 m Metallitalosta Itäväylän suuntaan

Pekka Iiskonmaki

#5
Oliko Kansallissosialismi millään tavalla erilainen kommunismiin verrattuna? Edellisessä ei ollut rauhan aikana leipäjonoja.

Mitä muuta eroa tulee Kalevin mieleen?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hehheh! :D Aiottekö saada Yön Susia tai suomalaisia rikollisjengejä kunniavartioon vai luotatteko että Tähtiyön Susi eli Retro-Laika eli se 9.5. tipahtava satelliittikantoraketti putoaa juuri silloin Hakaniemeen ja karkottaa suuren täysipäisen yleisön paheksumasta itäfasismiriekuntaanne? Raketissahan kai muuten palaa (poroksi/sudeksi) se kuuluisa Molotov- Ribbentrop -akselin läntisessä pääkaupungissakin käynyt punalippu jota piti näytellä avaruudesta käsin meille 'maalaisille'.

Pekka Iiskonmaki

Kutistuvat maailmanvallat kunnioittavat perinteitä muuallakin.

Oranjelaisen veljeskunta marssii 1. heinäkuuta 1690 käydyn Boynen taistelun kunniaksi.

Englannin kuninkaaksi nousseen, uskoltaan protestanttisen William III:n joukot voittivat valtaistuimelta syöstyn katolisen Jaakko II:n joukot.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä sattui silmiin:

http://function.mil.ru/news_page/country/more.htm?...

”Venäjän Pääesikunnan Sotahistoriallinen kirjasto avasi ainutlaatuisen näyttely, joka on omistettu venäläis-suomalaisen sodan [=Talvisodan] traagisten tapahtumien muistolle
Päiväys: 26.11..2014
Aiemmin tuntemattomia valokuvia [Talvisodan] Neuvostoliiton ja Suomen sodan ajalta löytyi Venäjän asevoimien Sotahistoriallisen kirjastosta (VIB) pääesikunnan toimitilojen peruskorjaukseen valmistautumisen yhteydessä.
Yli 100 ennen julkaisematonta kuvaa ovat ottaneet TASS:n valokuvaajat sekä Punainen tähti-lehden kuvaajat ja ne käsittelevät aikaa Leningradin piirityksen päiviltä.
Valmistellessaan kirjaston siirtoa remontin alta henkilökunta löysi ainutlaatuisen kokonaisuuden, laatikollisen kuvia kirjaston kuistilta. Huolimatta siitä, että valokuvat ovat maanneet koskemattomina yli 65 vuotta asiantuntijat kertovat niiden säilyneen hyvässä kunnossa. VIB:n Pääesikunnan työntekijät ovat jo ryhtyneet digitalisoimaan tätä ainutlaatuista kokoelmaa.
[Toivottavasti saamme tietää, milloin kuvat ovat verkkoarkistossa nähtävissämme, VH]
*
Tänään tuon traagisen venäläis-suomalaisen sodan alkamisen [30.11.1939] 75-vuotispäivän aattona [siis 26.11.2014, vh] Pääesikunnan Sotahistoriallinen kirjasto avasi Neuvosotliiton ja Suomen Arkistoasiakirjojen näyttelyn.
[Onkohan kukaan näyttelyn nähnyt suomalainen kertonut siitä ja sen sisällöstä?VH]
Ensimmäistä kertaa lukijoille/katsojille esitellään Leningradin sotilaspiirin henkilöstöä koskevia asiakirjoja ja valokuvia, jotka kertovat Suomen armeijan ylipäällikön Karl Mannerheimin palvelusta ja häntä koskevista tutkimuksista hänen palvellessaan Venäjän armeijan pääesikunnassa vuosina 1896-1900.
*
Sotahistoriallinen kirjasto on perustettu vuonna 1811 keisari I:n antamalla asetuksella, jonka esitteli hänen esikuntapäällikkönsä, ja siitä tuli ensimmäinen venäläinen ammattikirjallisuuden tallennepaikka, jossa säilytetään sotaväen asiakirjoja. Kirjasto käsittää nykyään yli 153.000 kirjaa, asiakirja sekä taistelukarttaa Venäjän sotavoiman historiasta aina Pietari I:n päivistä nykyhetkeen saakka.
*
Sotahistoriallisen kirjaston helmi on ainoa koko maailmassa säilynyt käsinkirjoitettu kopio ”Venäjän armeijan perustamiskirjasta” vuodelta 1716, joka on laadittu keisari Pietari I:n johdolla ja hänen omakätisesti osallistuessa sen laadintaan.”
[praktinen käännös by VH]
*

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kysyn vaan, miten "Leningradin piirityksen päiviltä" otetut valokuvat liittyvät talvisotaan ja siitä järjestettyyn näyttelyyn ?

Pekka Iiskonmaki

#12
Leningradin sairaalat olivat 1939 - 1940 ylikuormitettuja haavoittuneista ja paleltuneista sotilaista.

Junakuljetukset hoidettiin yöllä ja kaatuneet jätettiin hangille, koska ei voitu kuljettaa.

Jälki oli niin karua, että varmaan niistä tuntui, että ne on piiritetty.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #13

Haiskahtaa jälleen kerran historialliselta huijaukselta.

Leningradin piiritys alkoi marraskuussa 1941 ja päättyi tammikuussa 1944 kestettyään noin 900 päivää. Ja kaupunkia piirittivät saksalaiset, eivät suomalaiset.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Tästä ei lie kukaan uutisoinut Suomessa?
Veikko teki taas hyvää työtä.

Tutkijoiden kannalta Venäjän avaamattomat arkistot ovat varmasti aarrearkku vailla vertaa. Veikkaan, että tasapuolisesti moni ilkeä yksityiskohta odottaa siellä päivänvaloa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä muuten panssarimiehille 28-kuvan sarja 9.5. päivän paraatin yöharjoituksista toissa yöltä (4.5.2015).

http://mil.ru/winner_may/media/photo/gallery.htm?i...

Napauta auki ja katso koko sarja.

Ainakin kuvien perusteella kalusto näyttää "kuin pakasta vedetyltä".

Pekka Iiskonmaki

#10
Siviiliautojen puolella on jatkuvia ongelmia tuotannossa. Onko Venäjä panostanut kaikki voimansa tuohon kalustoon?

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

"Asiakirjat osoittavat, että yli 80.000 Puolan vapaaehtoista taisteli Neuvostoliitossa muodostetun Puolan 1.Armeijan palveluksessa."

Tais nuo "vapaaehtoiset" olla entisiä sotavankeja joille annettiin vaihtoehto...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sivusto, eri linkkeineen, näyttää olevan varsin runsast sisältönsä puolesta. Harmi vain kun ylläpitäjä ei ole (vielä , ehkei koskaan?) vaivautunut kääntämään englanniksi joitain kehystietoja ja hakutaustoja. Ehkä "me ulkomaiset agentit" emme ole primääri palvelukohde, jos näin ikävästi saa asian ilmaista.

Käänsin tosiaan tuohon alkujuontoon RIaN:in jutusta joitain kohtia, ja irrallisina ne ovat vähän harhaanjohtavia. Pointti kai oli se, että nyt on 9.5.2015 merkeissä avattu osio, jossa käydään läpi heidän Suurta isänmaallista sotaa, ja erityisesti nyt 22.6.1941 päivämäärää, eli idänhyökkäyksen alkua. Verkossa näyttää olevan runsaasti jo aiemmin julkaistua sotahistoriallista materiaalia, johon kielipuolena perehtyminen on vähintäinkin hakuammuntaa. Mukava olisi jos olisi käytettävissä vaikkapa englanninkielisin viitetiedoin varustettuja linkkejä erilaisista asiakokonaisuuksista, aiheista, henkilöistä, taisteluista etc.

Esim. tuon puolalaisjutun linkkaus olisi kieltämättä mielenkiintoinen juttu, saisi ehkä vähän puhaa siitä, mihin joukkoon se liittyy.

Jos löydät kiintoisia keissejä, laita kaikin mokomin linkkejä tänne, kiitos!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset