Veikko Huuska

Venäjä valvoo sosiaalista mediaansa lähes totaalisesti

Venäjä valvoo sosiaalista mediaansa lähes totaalisesti

*

Meille karujen paljastusten marinoimille suomalaisille tämä on tokkokaan mikään uutinen, mutta tulkoon kerrotuksi, koska omassa mediassamme ei kaikesta somen pöhinästä huolimatta paljoakaan tätä aihetta käsitellä.  Siis verkkovalvontaa.  Venäjän harjoittamaa verkkovalvontaa jonkin  verran, mutta Suomen harjoittamaa tuskin nimeksikään.  Onkohan syynä se, että olemme vallan jumahtaneet kehityksen kelkasta?

Muut tekevän sen kuitenkin!

*

Viite

Riikka Söyring kirjoitti eilen hyvin läntisestä vakoilukartellista;

Viimeisimmät paljastukset Saksan BND:n ja Yhdysvaltain NSA:n vakoilu- ja seurantayhteistyön laajuudesta hätkähdyttävät. Onko tiedusteluvirastoista tullut valtioita valtioiden sisälle?”

Lue lisää; http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194277-vakoiluvirastot-valloillaan-%E2%80%93-kontrolloimatonta-kyttaysta-euroopassa

*

Näin naapurissa”

Miten rock and roll sujuu Venäjällä?  Eli verkkotiedustelun nykytilasta pientä valaistusta.

Novaja Gazeta kirjoitti viime perjantaina aiheesta.

http://www.novayagazeta.ru/society/68236.html

 Hieman vajavaisella venäjälläni yritän kääntää keskeiset kohdat tähän – pyydän samalla anteeksi varmoja virheitä, jotka kuitenkin ovat taatusti tahattomia.

*

Vainoharhainen tai ei – aina tarkkailun alla

NG:n juttu on otsikoitu enteellisesti:  ”Yesli u vas paranoyya — eto ne znachit, chto za vami ne sledyat

Siis kutakuinkin: Ole sitten paranoidinen tai et, voit uskoa että sinua valvotaan.

Lehti kirjoittaa:

Valvontaohjelmat seuraavat somea ja mediaa, ja osaavat nykyisin jo tunnistaa oppositiolaisten lähipiiriin kuuluvat henkilöt, sekä jakaa aineiston ”liberaaleihin” ja ”isänmaallisiin”.

*

Raporttien mukaan muutama viikko sitten ”Laillisuuden ja poliittisten mielenilmausten tutkimuskeskus” «Tsentr issledovaniy legitimnosti i politicheskogo protesta» kertoi aikovansa kehittää ohjelman, jolla pystytään seuraamaan sosiaalisten verkostojen elämää, sekä estämään niiden suunnittelemia tempauksia ja väenkokouksia.  http://izvestia.ru/news/584958

On kuitenkin käynyt ilmi, kuten eräs aktivisti kertoo, ”keskuksen” ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen.  Tällaiset ohjelmat ovat jo pitkään olleet käytössä.  Alan ammattilaiset ovat pitkään kehittäneet niitä ja nykyisin ne toimivat ”nykyaikaisissa olosuhteissa valtavina sovelluksia” – sekä kaupallisin että poliittisin tavoittein.

*

Viidennessä kansainvälisessä ”Taloustieteen tietotekniikka ja matemaattiset menetelmät” –konferenssissa, joka avattiin akateemikko G.V. Plekhanoville omistetussa yliopistossa Pietarissa 22. huhtikuuta 2015, informaatioteknologiayritys Ashmanov ja Co:n toimitusjohtaja Igor Ashmanov esitti selvityksen alan kehitelmistä, joista yksi on nimeltään ”Kribrum”.

Katso CEO Ashmanovin CV; http://en.ashmanov.com/we/ia.phtml

Alempana pyritään selvittämään joitakin Ashmanovin keskeisiä viestejä.  Niistä ilmenee selkeästi, että Venäjän käyttämät seurantaohjelmat omaavat kovan potentiaalin käyttäjiensä käsissä.

*

Kribrum

Ashmanov ja kumppani esittelee Kribrum-välineen verkkosivuillaan avoimesti http://en.ashmanov.com/services/kribrum

Tuote on lanseerattu markkinoille 2011 – ja jo sitä ennen varhaiskehitelminä.  http://www.ewdn.com/2011/01/25/natalia-kasperskaya-and-igor-ashmanov-are-launching-kribrum-a-new-web-reputation-management-project/

Silloin julkaisijataho esitteli tuotteen ”maineenhallinta –projektina” - Natalya Kasperskaya and Igor Ashmanov launch web reputation management project

*

Melko kattava peitto

 

Verkkovalvonnan guru Ashmanov kertoi, että ”Kribrum” tyhjentää ja analysoi Venäjällä päivittäin:

14 miljoonaa venäläisten lähettämää twiittiä;

300.000 postilähetystä [soobshcheniy v ZHZH – LiveJournal LJ blogipalvelu -viestiä]

17 miljoonaa VKontakte –viestiä [Venäjän Facebook], jossa päivittäin siis kaikki 17M viestiä kollataan läpi

6 miljoonaa Facebook-viestiä päivittäin, mikä on osa FB-liikenteestä

120.000 riippumatonta blogia ja nettifoorumia

19.000 mediaa (käsittäen 300.000 artikkelia ja päivittäiskirjausta)

500.000 päivittäistä Instagram-palveluviestiä

Seurantaohjelman reaktioaika valvontakriteerien suhteen on tunnista useaan tuntiin.

Lisäksi, valvontaohjelman suorittajien ”resurssien rajallisuudesta johtuen” analysointi kohdistuu ”vain Venäjän kieliseen Internetiin, jonka volyymi on 2 % maailmanlaajuisesta internetliikenteestä”.

Mutta sitten tulee tärkeä mutta:

Ei ole olennaisia esteitä valvonnan leviämiseksi vaikka koko maailmaan”.

*

Aineen häviämättömyyden laki

Raporttinsa alussa Ashmanov muistutti vanhasta viisaudesta, jonka mukaan jokainen sosiaalisen median ja verkostojen (SoMe) käyttäjä tekee sen vapaaehtoisesti ja julkaistessaan kaikenlaista itseään koskevaa aineistojaan tekee sen vapaaehtoisesti.  Mutta, kuten hän tähdensi yleisölle, tämä tieto ei tuhoudu koskaan – vaikka se häviäisikin julkisuudesta, kaikki tiedot pysyvät tietokannoissa ja voidaan hakea sieltä milloin tahansa.  Verkosta löytyy lyhyesti sanoen kaikki.  Ja tätä kaikkea hyödyntävät monet tahot jo tänään – tutkijoille se on yksi tärkeimmistä lähteistä, samoin verottajalle, eri virkamiehille, markkinoijille ja mainostajille se alkaa olla henki ja elämä.

Vaikka et laitakaan verkkoon omia henkilötietojasi, ne voidaan pala palalta onkia eri tahoilta kokoon.

Ashmanov muistutti, että älypuhelimet ovat lähtökohtaisesti geo-linkitettyjä, ja useimmat käyttäjät vain yksinkertaisesti unohtavat sen, vaikka tieto olinpaikasta voi koska tahansa putkahtaa julkisuuteen.

Kuka esiintyy somessa kuumana Ukraina-patrioottina, voi valmistautua siihen, että Lubjankan aukiolla Moksovassa [FSB:n päämaja] ollan helposti jyvällä siitä mikä heppu on miehiään.

*

Tällaisten ohjelmistotyökalujen valmiuksia Igor Ashmanov havainnollisti erilaisin esimerkein.

Yksi mielenkiintoisimmista oli omistettu analyysitoimille, joilla erotellaan eri mielipideryhmiin kuuluvia ihmisiä, eli kuten media heitä kutsuu: ”liberaali”, ”neutraali” ja ”isänmaallinen”.

Kävi ilmi, että mediassa ja sosiaalisten verkostojen parissa esiintyvien  ajankohtaisten tapahtumien keskimääräinen elinikä on lyhentynyt selvästi.  Viime vuonna ja nyt puheenaiheena olevien tapausten elinkaari on enintään 3 – 4 päivää, kun vuosi tai kaksi sitten se oli enimmäkseen yli viikko.  On havaittavissa yleisön kasvava väsymys ”teurastus”-teemoja kohtaan.

Sitten esimerkki Ukrainaa koskevasta uutisvirrasta.  Ukraina on yksi suosituimmista RuNet:in aiheista, mutta siellä tuoreiden uutisten suhde yksinkertaisiin uusintapainoksiin nähden on 1:20, joka on todella alhainen ja osoittaa että todellista uutta tietoa aiheesta irtoaa melko vähän.  Ashmanov – muuten – totesi, että absoluuttisesti ottaen 90 % kaikista verkossa virtaavista viesteistä lentää – roskakoriin.  Esimerkiksi 9 kymmenestä Twitter-viestistä.

*

Profilointia

”Kribrume” –analyysissa tarkasteltiin ”liberaalien” ja ”isänmaallisten” välisiä kontakteja, jossa laskettiin paljonko ”liberaali” –merkinnän saaneilla toimijoilla oli kontakteja ja suostumuksia ”patriootteihin”.  Suurimmillaan tämä suhde oli valvojien mukaan ns. liberaalissa mediassa.  Tutkimuksen tuloksena todettiin, että linkittyminen liberaalilta liberaalille oli 10 kertaa suurempi kuin vastakkaiseen leiriin; korkein tiheys esiintyi 70 kun taas ”isänmaallisissa” medioissa arvo oli paljon pienempi, noin 1: 7.

Toinen vaikuttava esimerkki siitä, mitä voidaan oppia sosiaalisista verkostoista, esittelijä mainitsi esimerkin Aleksei Navalnyin tukiryhmästä.  Kävi ilmi, että tilastollisia säännönmukaisuuksia on erittäin helppo laskea paitsi mainittujen pääkomponenttiryhmien mukaan, myöskin ns. sisäpiiriläisyyden perusteella; heitä oli tietty osa yhteensä noin 50-60.000 ihmisestä. – Linkki; rullaa sivua alas niin mallinnekuva paljastuu; http://www.novayagazeta.ru/society/68236.html

Tukiryhmä voitiin profiloida ja hahmotella segmentteihin; ”ydin” ja ”sisäpiiri” –ryhmät, jotka vetävät ohjelmaa, jossa jokainen pieni ympyrä edustaa yksittäistä ihmistä.  Klikkaamalla sitä erityispalvelun tutkijalla on pääsy ohjelman sisältämiin henkilökohtaisiin asiakirjoihin ja tiedostoon.

*

Sovellus

Yritetään verrata näitä tietoja todellisuuteen.  Huhtikuun 22. päivänä on Venäjän Internet Forum [RIF] on julkaissut toisen arvion kotimaisen internetin [Venäjä] käyttäjistä, jotka ovat noin kaksi-kolmasosaa  koko väestöstä. (Venäjän Viestintäministeriön mukaan 62 % ).  tästä määrästä noin 90 % on samalla sosiaalisen median käyttäjiä.  Se on yli puolet väestöstä, johon voidaan kohdistaa kattava valvonta käyttämällä edellä kursorisesti esitellyn Ashmanov & Co:n ”Kribrum”-valvontalaitteita verrokkeineen.  http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_Internet_Forum

RIF-sessiosta;

https://www.sociomantic.com/events/xviii-russian-internet-forum-rifcib/#.VUIZ1FTyUdV

On myös todisteita (eikä vain Snowden), että tällaisia työkaluja käyttävät ja soveltavat kaikki suuret ulkomaiset tiedustelupalvelut.

*

NSA

Kuten luultavaa on, Yhdysvaltain turvallisuuspalvelu NSA:lla on kylliksi varoja kattamaan merkittävän osan sivistyneen maailman verkkovalvonnasta.  Muut joutuvat epäilemättä ainakin toistaiseksi säästösyistä segmentoimaan ja rajoittaen kohdentamaan kansallisuuden mukaan valvontansa kohteita.

Mutta käyttäjiä tämä ei auta.  Oletettavaa on, Venäjällä arvioidaan, venäläisten verkonkäyttäjien mahdolliset uhkat NSA:n taholta ovat paljon vähäisemmät kuin natiivin [RUS] tiedustelupalvelun kohteeksi joutuminen.

*

Mitä hyötyä?

Mitkä sitten ovat hyödyt tällaisesta totaalivalvonnasta tai pyrkimyksestä sellaiseen?  Aikaa, rahaa, älyllistä kapasiteettia palaa.

Poliittiselta kannalta nykyvermeet tarjoavat mahdollisuuden tehdä pitkälle meneviä päätelmiä poliittisen profiloinnin avulla, siitä ei näytä olevan epäilystäkään.  Näin tehdään, vaikka samassa konferenssissa CEMI:n johtaja V.A. Makarov korosti, että somen käyttäjien sosiaalisista verkostoista on mahdoton yrittää tehdä koko väestöä koskevia johtopäätöksiä.  Virheiden todennäköisyys tilastollisesti kehittyneissäkin menetelmissä on riittävän suuri, ja hän pitikin vaarallisempana kansalaisten pelkoa IsoVeljen valvonnasta.  https://www.facebook.com/cemi.rssi

http://www.mathnet.ru/php/organisation.phtml?&orgid=1395&option_lang=eng

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Antti Jokela

Linkissä analyysia Twitterin venäjämielisestä bottiarmeijasta, joka jakaa tietynlaisia twiittejä edelleen automatisoidusti. Näitä botteja löytyi yli 20 000. Tarpeetonta kai sanoakaan, että Twitterin käyttöehdoissa toiminta on kielletty.

https://globalvoicesonline.org/2015/04/02/analyzin...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Veikolta kysyn, että oletko tietoinen missä arkistoissa sijaitsevat viime sotien kuvallinen ja kirjallinen propaganda. Olisi kansalaisille erittäin ajankohtaista päästä selailemaan Tiltujen ja Hirviseppien puheita, kirjoituksia, äänitteitä ja piirroksia - tuolta ajalta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kokolailla paljon sodanaikaista materiaalia on Kansallisarkistossa ja erityisesti siihen liitetyn Sota-arkiston hyllyillä. Kasvava osa aineistosta on sähköisessä muodossa, mutta monen muun maan arkistolaitosten tilaan nähden tulemme melko jälkijunassa. Siis siellä on sekä meikäläisten aineistoja, että silloinsen vihollisen. Merkittävä määrä erilaista aineistoa on tietysti keräilijöillä ja perillisillä ja muilla alasta kiinnostuneilla ihan kodeissaan, myös divereissa kiertää kyllä paljon propagandaa, joskin taitaa suurin pössäys vähän laantuneen. YLEn arkistoissa on sekä ääninauhoja että kuvallisia tallenteita. Ei kauankaan sitten Yle lähetti uusintana Talvisodan aikana vankileirillä järjestetyn "tietokilpailun", jossa mukana Palle. Ylipäällikkö puuttui ylilyönteihin ilmeisesti mm. tuon ohjelman jälkeen (siis 1940).
Tiltun ja mm. Äikiän ääntä olen kuullut radiosta, tallenteelta.

Tässä ihan jokunen linkki;

Moskovan Tiltua 3 minuuttia 3 sekuntia täällä; http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/moskovan-t...

"Kilpakumppanit Tiltu ja "Jahvetti" eli Yrjö Kilpeläinen langoilla;
Tiltu ja Jahvetti - radio propagandan välineenä
(hiissaa alas)
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/09/27/sinko-sate...

Lisää täällä; (jos alalinkki ei vie suoraan perille, katso esitelistan ohjelman nimi ja kirjaa se Ylen hakuriin)

http://yle.fi/aihe/kategoria/elava-arkisto/sota-aj...

*

YLEltä löytyy asiasanalla "Propaganda" aika paljon sekalaista kuultavaa, osa liittyy omiin sotiimme:
http://yle.fi/aihe/termi/finto/httpwwwysofiontokok...

Seppo Mononen

"Suomi" valvoo 24/7, kaikin ajateltavissa olevin menetelmin. "Suomi" osittainen luettelo "valvojista" voi löytyä sivultani /www.litorina.org/. Kaikki henkilökohtaisesta kokemuksesta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Meilläkin on nyt havaittavissa "toimenpiteitä";

KALEVA kertoi 26.4.2015;
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/viranomaiset-...

Venäjän infosotaan – Suomeen perustettiin iskuryhmä
KOTIMAA 26.4.
JUHA VAINIO
Tällaista on Venäjän infovaikuttaminen
Venäjän TV5-kanavalla uutisoitiin 21. huhtikuuta näin:
”Helsinki tulee vaatimaan Venäjän-vastaisten pakotteiden täydellistä poistamista. Tällaisia ennusteita esittävät läntiset asiantuntijat, jotka ovat nyt summaamassa Suomen eduskuntavaalien tuloksia. Vaalit pidettiin sunnuntaina. Murskavoiton vaalikampanjassa sai keskusta, jota johtaa Juha Sipilä. Mitä luultavimmin hän istahtaa kohta pääministerin tuolille. Kuten analyytikot huomauttavat, Sipilä tunnustaa, että pakotepolitiikasta on koitunut tuntuva isku Suomen taloudelle, joka on viimeisten kymmenen vuoden aikana kehittynyt niukasti ja on tällä hetkellä peräti tappiollista.”

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Venäjän TV:n uutista Lännen Medialle:
–  Tulkinta Venäjä-pakotteiden poistamisesta on väärä. Tällaisia jutussa esitettyjä läntisiä tahoja ei ole olemassa – ei ainakaan vakavasti otettavia. Juttu on hyvä esimerkki Venäjän harjoittamasta disinformaatiosta.
Ministeriöt ovat vuodenvaihteesta lähtien lisänneet valmiuksiaan varautua ja vastata Venäjän kovenevaan informaatiosotaan.
Lännen Median saamien tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian ja eri ministeriöiden asiantuntijoista on koottu yhteysryhmä, joka vaihtaa järjestelmällisesti tietoja keskenään. Tavoitteena on saada Suomeen kohdistuvasta infovaikuttamisesta mahdollisimman hyvä kokonaiskuva.
Valtioneuvoston viestintäjohtaja ja Suomen turvallisuuskomitean asiantuntijajäsen Markku Mantila vahvistaa yhteistyön.
– Kyse on tietojenvaihdosta. Eri ministeriöt osaavat ja hoitavat eri asioita. Näin saamme viestinnällisen ja substanssiosaamisen kootuksi saman pöydän ääreen tarvittaessa nopeasti.
Asiantuntijoiden tavoitteena on suunnitella yhdessä keinoja, joilla vääriä ja valheellisia tietoja voidaan oikaista ja ampua alas.
Tietoa esimerkkien avulla
Informaatiosodassa on Mantilan mukaan kyse siitä, että vieras valtio pyrkii vaikuttamaan ihmisten käyttäytymiseen toisessa maassa.
Kansalaisten valistaminen on toinen tavoitteista. Eri ministeriöiden asiantuntijat ovat valmiita puhumaan aiheesta muun muassa kouluissa ja yrityksissä.
– Aiomme kertoa esimerkkejä Suomen historiasta levitettävistä valheista ja muun muassa kuvamanipulaatioista.
Kolmanneksi tavoitteeksi Mantila nostaa riittävän yleissivistyksen, jota ryhmä aikoo painottaa.
– Pitää huolehtia siitä, että meillä opetetaan riittävän hyvä medianlukutaito jo koulussa, ettei meihin uppoa kaikki disinformaatio.
Valheellisten tietojen levittämistä ja sepitteellisiä kommentteja
Netissä käytävä informaatiosota on Mantilan mukaan valheellisten tietojen ja kuvamanipulaation levittämistä, poliitikkojen lausuntojen valikoivaa siteeraamista ja keskustelupalstoille syötettäviä sepitteellisiä kommentteja.
– Muitakin tapoja näkyy. Venäjän mediassa johtavia poliitikkojamme lainataan säännönmukaisesti niin valikoidusti, ettei kyseessä voi olla sattuma. Luullakseni suurella osalla venäläisistä mediankuluttajista on sellainen käsitys, että Suomen valtiojohto ja merkittävimmät poliitikot suorastaan vaativat EU:n asettamien pakotteiden poistamista.
Suomeen ei Mantilan mukaan kuitenkaan kohdistu tällä hetkellä suoranaista infosotaa Venäjältä.
– Kutsuisin sitä enemmänkin vaikuttamiseksi, sitä kyllä tapahtuu.
Suomen on hänen mukaansa oltava varpaillaan, sillä Venäjän harjoittama informaatiovaikuttaminen on räjähtänyt käsiin Krimin niemimaan valtaamisen aikana.
– Varsinaista infosotaa Venäjä käy entisiä neuvostotasavaltoja vastaan.
Hyvä itä, paha länsi
Mantila sanoo, että Venäjän medioissa luodaan koko ajan mielikuvaa pahasta lännestä ja hyvästä idästä.
– Merkittävä osa venäläisistä uskoo tähän propagandaan. Tavatonta ei ole, että Baltiassa asuvat venäjänkieliset ilmaisevat huolensa siitä, mitä Nato tekee Ukrainassa. Väärä tieto juurtuu, kun erityisesti televisio on hallituksen täydellisessä kontrollissa.
Mantilan mukaan Venäjän tavoitteena on rikkoa infosodalla Euroopan unionin yhtenäisyyttä.
Yle on aiemmin kertonut Pietarin trollitehtaasta, jossa työskentelee arvioiden mukaan noin 500 ihmistä. Trollien tarkoituksena on muokata mielipiteitä Venäjä-myönteisiksi ja siirtää keskustelu esimerkiksi Krimin valtaamisesta kuviteltuihin, venäläisryhmiä vastaan luotuihin uhkakuviin.
Mantila sanoo, että Suomesta löytyy kourallinen ”hyödyllisiä idiootteja”, jotka levittävät Suomi-vihaa Venäjällä ja sotkevat asioita Suomessa.
– Erilaisilla nettialustoilla esitetään väitteitä, ettei Mainilan laukauksia lauottu lainkaan tai että ne ammuttiinkin Suomen puolelta silloisen Neuvostoliiton puolelle.
– Trollitehtaita itsessään pidän aika lailla lapsellisina luomuksina. On vaikea keksiä, kuka kunnianhimoinen nuori haluaisi pitkän päälle tienata leipänsä roskaposteja kirjoittelemalla tai esiintymällä netissä kymmenen valehenkilöllisyyden takaa.
Mantila ei halua kertoa yksityiskohtaisesti siitä, millaisia toimenpiteitä ryhmällä on suunnitteilla.
– Vastakeinot eivät ole yksioikoisia. Jos joku esittää valheen ja virallinen taho sanoo, ettei se ole totta, sillä ei pääse kovin pitkälle informaatiosodassa. Pelkällä faktalla on vaikea blokata huhu- ja juorutsunamia ja vääriä tietoja.
Mantila kuitenkin sanoo, että avoin tiedonvälitys on arvo, josta läntinen maailma ei luovu. Toisaalta Venäjän infovaikuttamisen avoin käsittely jo sinällään vähentää sen vaikutusta.
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset