Veikko Huuska

Grexitiä odotellessa: tuleeko se 9.5.2015?

Grexitiä odotellessa: tuleeko se 9.5.2015?

Suoraan sanoen:

Kreikan hallituksen on pakko ottaa lusikka kauniiseen käteen, ja vaaliteemoista huolimatta ja kaikesta kansallisesta ylpeydestä huolimatta, sillä on vain yksi vaihtoehto.

Kävellä ulos Eurosta.

Yrittääkö Kreikka vielä asettaa jotain ehtoja tai iltalypsyä sen suhteen milloin se tapahtuu.  Sehän on ainoa, mihin he vielä pystyvät vaikuttamaan.  Joskin perin rajoitetusti ja yhä pienemmässä määrin.

Hiekka Kreikan tiimalasissa valuu.

Tähän linkkaamassani jutussa veikataan tai päätellään, että se tapahtuu Vapun jälkeisenä viikonloppuna eli käytännössä 9.5.2015.

Se olisi kreikkalaisittain ”komea” päivä lopettaa yhteinen taaperrus Euron kanssa.  Jos ja kun Kreikan yhtenä kummisetänä viime aikoina on toiminut V.V.Putin, ei yksikään muu päivä kalenterin 365:stä päivästä voisi symboliarvonsa ja kiveenhakatun historiallisuutensa puolesta olla parempi päivä ”nujertaa Länsi-Euroopan faskistien uho” ja ”vapauttaa Kreikan ylväs kansa”.  Olemme viime vuosien aikana jossain määrin oppineet tuntemaan Päällikkö Putinin ajatuksenjuoksua, joka on kieltämättä omaperäinen ja luonteenomaisesti ”ennakkkoluuloton”, mikä tekee siitä normilogiikan katsannossa mahdottoman ja tavoittamattoman.

Mutta miksi Kreikka jättää Euron?

Kreikka jättää euron, erkanee siitä, koska se ei pysty elämään Eurossa.  Sen on lähdettävä ennemmin tai myöhemmin.  Nyt he kovin käännöin ja kaulinnoin hoitivat huhtikuun maksuerät, mutta kuten olen esittänyt, heillä ei yksinkertaisesti ole rahaa touko- eikä kesäkuun maksuihin, ja niitä he eivät voi siirtää hamaan tuvaisuuteen, koska Eurooppa ja Saksa vaativat niitä.  Ja nyt siitä luistaminen merkitsisi jo näidenkin maiden johdoille elämän ja kuoleman kysymystä, painetta lähteä vallankahvasta.

Tämä tieto ja tämä aikataulu antaa meille almanakan käteen:

Grexit toteutuu joko toukokuun lopussa [kun piikissä oleva lasku alkaa tätäjämään] tai jonain kauniina päivänä kesäkuussa.

Mutta silloin ollaan jo takarajalla.  Lähtö silloin olisi sama kuin potku perseisiin.

Joten miksi ei aikaisemmin?

Hiukan yllättäen.  Kesken hälinän.  Kesken Putinin suuren juhlan, Isänmaallisen sodan juhlan 8.5. ja Euroopassa käydyn WWII:n 70-vuosijuhlan 9.5.2015?

Siksi 9.5.2015.  Siksi juuri tuo viikonloppu.

Ja – sanottakoon se tässä, vaikkei se asiallisesti aiheeseen liitykään – iso moottoripyörien kohtaamisajo Berliiniin.  Berliini on Euroopan sydän, hermot ja ydin.  Sinne suuntautuu isku.

Linkki; http://www.theautomaticearth.com/2015/04/is-may-9-the-grexit-date/

*

Perustelut

Kreikan valtionvarainministeri Varoufakis [vai pitäisikö sanoa ”valtionvarattomuuden ministeri”?]  kiisi alkukuusta pääkaupungista toiseen neuvotellessaan tulevasta.

Ikään kuin pitkän turneen huipentumana hän huhtikuun 16. ja 17. päivä Washingtonin turneellaan tapasi ”kaikkein korkeimmat”, eli presidentti Obaman, IMF:n johtajan Legarden ja EKP:n mahtimiehen Draghin, sekä yhdysvaltalaisen kollegansa Lew´in, ja vieläpä Saksan rahaministeri Schäublen.

Sympatiaa löytyi rajoitetusti.

*

Kenties tärkein henkilö jonka Varoufakis huhtikuussa kasvoista kasvoihin tapasi oli – ei presidentti Putin – vaan valtionvelkojen erikoisasianajaja Lee Buchheit.

Buchheitin lempinimi alan piireissä on ”Kusessa olevien rahaministerien hyvä haltija”.

Fairy Godmother to finance ministers in distress..

Se kertoo kaiken.

*

Financial Times kuvailee häntä:

”Herra Buchheit, asianajotoimisto Cleary Gottlilebin vanhempi osakas, on mies joka kutsutaan maahan kun taloudellinen hätä on suurin.  Viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana hänen asiakkaitaan ovat olleet Venäjä, Meksiko, Filippiinit, Irak, Islanti, ja viime aikoina Kreikka, missä hän on organisoinut maan historian suurimman rakennemuutoksen”.

Tietäen Kreikan tukalan tilanteen voi arvata mr. Buchheitin saavan toistuvia pyyntöjä maasta jatkossakin.

Selkeä signaali epätoivosta

on se, että jokunen aika sitten Kreikassa säädettiin asetus, joka velvoittaa paikallishallinnon lähettämään rahaa Kreikan keskuspankkiin.

Ne jotka tuntevat Kreikan sisäistä tilaa vielä paremmin kuin me, tietävät, että kyse on noin 2 miljardin euron paketista, jonka valtio tarvitsee kyetäkseen maksamaan Kreikan valtion virkamiesten palkat (mahdollisesti myös: täyttämään IMF:n asettamat velvoitteet) kuukauden lopussa.

Tänään on huhtikuun 28. päivä, joten kuukauden loppu on kutakuinkin käsillä..

*

Pääoma valvontaan – Here We come!

Mutta epätoivoiset ajat vaativat epätoivoisia tekoja.

Kuten eilisessä (27.4.2015) ensikäden lähteisiin nojautuneessa blogissa kerroin, Kreikan maksettavaksi lankeaa toukokuun aikana 1,1 miljardin euron maksuerät eri tahoja edustaville velkojille.

IMF edellyttää että potti hoidetaan.  Niinpä Kreikan valtionvarainministeriö joutuu sämpläämään.

Troikan kanssa sovitut velanhoitosopimukset tarkoittavat kaikkiaan sitä, että Kreikan on kyettävä hoitamaan pelkästään tämän vuoden 2015 aikana lankeavat velkaerät, summaltaan yhteensä 22,5 miljardia euroa.

Eilisen blogini kommenteissa arveltiin aivan järkevin perustein, että ”velkaa hoidetaan uudella velalla”.  Se ei periaatteessa käy.  Kreikan on hoidettava velkansa.  (Tai sitten tehtävä siitä uusi sopimus, joka on Kreikka III.)

Miten Sipilän I hallitus suhtautuu Kreikka III:een? 

Sen haluaa kansa kuulla.

Katso blogini 27.4.; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194177-avoin-kysymys-juha-sipilalle-tiedatko-mita-kreikka-on-velkaa-%E2%80%93-ihan-oikeasti

*

Merkillistä

Tietäkäämme, tai muistakaamme – kuinka vain: vain 8 % Kreikan bailout-rahasta on koskaan löytänyt tiensä Ateenaan.  Eikä sielläkään ”tavallisten Atanasioksien” hyväksi, vaan palvelemaan ”valtiollisia tarkoituksia” – siis Kreikan Keskuspankin holveihin, tai ainakin nanosekunniksi sen tileille..

Loput 92 % sen sijaan palvelee ”hyvää tarkoitusta” – eli pelastaa enimmäkseen Saksan, Ranskan ja Yhdysvaltojen pankkien tilaa Kreikan velan ”kuuman perunan” ominaisuudessa.

*”Kreikka ensiksi” –pankkiirien asenne tuottaa kaaosta

 

Kreikkalaisen – siis kansalaisten - reaktio on ollut täysin ymmärrettävä ja ennustettavissa.

Ne kaikki, joilla on joilla on ollut vähänkin säästöjä, ovat nostorajoitusten puitteissa ja osin niiden ohitse, nostaneet niin paljon rahojaan kuin ”pankin seinästä” on irronnut.

Vanhempi kreikkalainen virkamies kertoi hiljattain Telegraphille:

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/11513341/Greece-draws-up-drachma-plans-prepares-to-miss-IMF-payment.html

”Meillä on vasemmistohallitus. Jos joudumme valitsemaan tuhon IMF:n malliin tai tuhon oman kansamme ajattelun mukaisesti, niin ei pätkääkään tarvitse miettiä, kumman tien valitsemme”.

Kreikka saattaa joutua IMF:n määräämään jälkihoitoon. Mutta se aiheuttaa myrskyn markkinoilla, ja se tarkoittaa todella kriittisiä aikoja.

Toinen taho selvitti näkemyksiään:

Tahdomme sulkea pankit ja kansallistaa ne, ja sitten julistautua pankrottiin, jos se on tarpeen.  Mutta mitä me emme halua, on joutua EU:n protektoraatiksi.”  [We will shut down the banks and nationalize them, and then issue IOUs if we have to, and we all know what this means.  What we will not do is become a protectorate of the EU] 

Käsite IOU = http://en.wikipedia.org/wiki/IOU

https://www.google.fi/search?q=iou&biw=1440&bih=726&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=G4U_VZu8KYSCzAO7goH4Cw&ved=0CDYQsAQ&dpr=1

*

UniCredit Bank AG:n johtaja Erik Nielsen arvelee, että on vain ajan  kysymys siitä, milloin Ateenan kassa kuivuu lopullisesti ja Kreikka joutuu turvautumaan Grexitiin = paluu dragmaan.

Samaan aikaan Ateenassa arvioidaan, että Kreikka tarvitsee 19 miljardia euroa seuraavien 12 kuukauden aikana [huhtikuu 2015 > huhtikuu 2016].  Haaste on varmuudella ylivoimainen kansakunnalle, jota uhkaa hetkenä minä hyvänsä ulossulkeminen kansainvälisiltä rahamarkkinoilta.

*

Tilanne vahvistaa hallitsevan Syriza-puolueen kiihkoa etsiä keinoja mitä hyvänsä torjua kaikki velvoitteet

Nythän he ovat jo tunnetulla tavalla väläytelleet vaatimuksia Saksalle sen WW2:n aikana aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta.  Mutta tämä on vasta alkua.  Kreikan jättilainat tullaan panemaan läpivalaisuun sen selvittämiseksi, ovatko  ne ”illegal” tai ”illegitimate” – siis laittomia tai lainvastaisia – koska ne on otettu ilman kansalaisten suostumusta eikä niitä ole käytetty kansalaisten hyväksi.

*

Yhä kovempia päiviä nähdään Kreikassa ja sen lainanantajat…

no, he tulevat vielä pitkään potkimaan tyhjiä tölkkejä edellään.

Täysin ei velkojayhteisö jättää huomiotta Kreikan velkatulivuoren leviämisriskiä, siinäkään tapauksessa että Kreikka oletusten mukaisesti kesällä tai myöhemmin vuodenjälkipuolella jättää Euron ja turvautuu oman uus-drakgman paaniseen printtaukseen.

*

Selvä on että

eri tahoilla Euroopassa värkätään palomuureja.  Pelastakoon kukin  niin paljon kuin voi, ajatuksen saattelemana.  Siitä on solidaarisuus ja yhteisrintama kaukana.

Mutta kysymys kuuluu: Mitä tekee Suomi? 

Vain odottaa?

Se on valistunut arvaus, mutta niin ei saisi olla.

Meillä pitäisi olla jo pitkään ollut vahva paperi menettelyistä ja varmistuksista, joita maamme tekee kansalaistensa ja yrityskenttänsä hyväksi.  Eikä se saa olla mikään pöytälaatikkkopaperi, joka vapajavin kourin kaivetaan sitten ulos uumenista kun helvetti on irti, vaan sen pitää olla jo käytössä, työpaperina, kaiken aikaa ja selkeän kokonaissuunnitelman sisältävänä.  Siksipä kysymme nyt: Mitä tekee Suomi?

*

Suojaako Suomi omaa finanssiaalista terveyttään?  Onko Suomen palomuuri pystyssä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Suomi istuu peukalon päällä toinen toinen peukalo suussa ja Grexitin jälkeen sormet vaihdetaan!

"Hei me tienataan tällä!" ja "Onhan meillä täysimääräiset vakuutukset" kaikuu tyhjillä käytävillä, koska vastuunkantajat katosivat kuka mihinkin suuntaan!

Lainaus edellisen "pesänselvityksen", jota normaalisti kutsutaan konkurssinsiirroksi, tekotapaa selvittävästä blogistani:

"Kummallista kyllä, mutta persaukinen Kreikan valtio myi 08.04.2015 lyhyitä valtion velkakirjoja (T-bills) 1,1 miljardin edestä ja sai rahaa maksaa IMF-lainan 450 miljoonaa!

Kuka perskele nämä velat osti ?

Tietysti persaukiset kreikkalaispankit! Samat konkurssipankit, jotka takasivat Urpilaisen kuuluisat „Takuutukset“ ja tämän taikatempun pankit saivat aikaan ELA-rahalla, joka on suoraa tukea EKP-haarakonttorista „Bank of Greece“!

Se, että EKP-johtaja kuukausi sitten kielsi tämänlaisen toiminnan ei haittaa „Euro-palokuntaa“ ja „Bank of Greece“ EKP-haarakonttorina olisi pitänyt itseasiassa kieltää yksityisiä pankkeja ostamasta Kreikan valtionlainoja!

Hei ! Me rikotaan omia sääntöjä demokraattisesti ja maksatetaan kaikki veronmaksajillamme tasapuolisesti!"

https://vapaakulkija.wordpress.com/2015/04/14/kuka...

Kiitos
Hämis

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

EuroZone on kehittänyt eräänlaisen ikilikkujan.

Pyörii pyörii pyörii. Ihan kuin Honkajoen ikiliikkuja;
tasan niin kauan kuin käsi pyörittää.

Sitten nuotioon. Ja aikakausi vaihtuu.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Veikon teksti vaikuttaa kovin, kovin kohtalokkaalta. Maailmanloppu ei kuitenkaan tule ajankohtana jolle sitä on ennustettu. En usko Kreikan euroeroon ensi kuussa, enkä sitä seuraavassa. Katsellaan nyt vielä ainakin kesä...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jos hätä tulee käteen ei sormen pidä mennä suuhun vaikka olisi hopeinen lusikka kauniissa kädessä. Eikä se koskemalla kultaiseksi muutu vaikka olisi Kremlin takeet ja takuut joihin lujasti luottaa. Mutta taisihan ne yhteistyössä puhaltaa jo jonkin miljardin mm Kyproksen kautta kyrillisin juoninsa. Tuo 9.5. taitaa olla jonkinlainen psykologinen deadline monessakin koska siinä huipentuu Putinin sodanaloitusajoituskliimaksi internatsieuforioineen, ks. tämänpäiväinen ulkoministerinootti kommentteineen: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194273-n...

Reino Jalas

Heh, uusia rahamuotoja jo haeskellaan, “dragmaan” ja “uus-drakgman”...

No, vähän pahaa pelkään että Kreikan ei ainakaan vielä anneta irtaantua eurosta. Vanha jäärä Mario Draghi ei ole antanut merkkiäkään siitä että Kreikan peruuttamaton eurojäsenyys olisi katkolla.
EKP:n johtokunta voi helpolla ostaa Kreikan velkapapereita isolla määrällä miljardeja. Vaikkapa euroalueen rahatilanteen lyhytaikaisen vakauttamisen verukkeella. Ilman jäsenvaltioiden johdon tarvitsematta asiaan puuttua.

Rahaa on muuallakin valmiina olemassa, EVM-rahastossa. Ei tarvitse muuta kuin pala kerrallaan irroitella sieltä. Sekä Alexander Stubbilla että Antti Rinteellä on tiedossa asiat joista taustalla on jo sovittu, euroalueen hätätilanteen varalle. Nyt sama tieto on tietenkin jaettu jo myös Sipilälle ja Soinillekin.

Todennäköisesti Kreikka tekee jonkinlaiset pyydetyt selvitykset korjaavista talouden rakenteiden uudistuksista, lähiviikkojen aikana.

Tällä verukkeella EU irroittelee rahaa EVM:stä 2..3 miljardin kikkareina. Useita kuukausia tästä eteenäin. Kesän ylitsekin helpolla tosiaan keikutellaan.

---
Loppukesästä aletaankin puuhata jo Kreikkaan uusia vaaleja. Silloin Syriza poistuu takavasemmalle kuvioista. Sen perästä Kreikan uuden hallituksen kanssa yhteistoimin nostetaan takaisin parrasvaloihin Kreikan velkojen leikkaukset.

Että jospa sittenkin vähän eurososialismin nimissä velkaa leikattaisiin. Siirretään velkoja yhteiskassaan ja maksatetaan sitä kautta tappiota muilla jäsenmailla. Tähän liittynee Soinin kynänjäljeltä vaikuttava kirjaus hallituksenmuodostelijan kysymyslistaan.

---
Euroopan eurokriisin ikiliikkuja ja piiri senkuin jatkaa pyörimistään.

Euroalueen talous on ja pysyy kuralla. Mutta suuri osa koko maanosan tarmosta, Suomea myöten, menee Kreikan tilanteen kanssa vatvomiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mutta suuri osa koko maanosan tarmosta, Suomea myöten, menee Kreikan tilanteen kanssa vatvomiseen."

Kun ei ole järkeä itse lähteä velkavaluutasta niin toivotaan että Kreikka hajottaisi ongelman.

Jouni Peltoniemi

Siinä tapauksessa Suomelle tulee kiire saada aikaan uusi hallitus jo huomisaamuksi ja samaan aikaan kun lakkia ladotaan patsaiden päälle, pannaankin jo tapahtumaan ennen kuin kukaan tajuaakaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

x
http://yle.fi/uutiset/virkamieslahde_ylelle_grexit...
Virkamieslähde Ylelle: Grexit peruutettu – Kreikka tulee saamaan kaiken tuen
Kreikan lainoittajainstituutiota lähellä oleva lähde kertoo Ylelle, että Kreikan ei anneta kaatua. Lainoittajat ovat tehneet asiasta periaatepäätöksen.
Kreikan velkakriisi ei tule johtamaan Kreikan eroon eurosta (ns. Grexit), jos EU-maat hyväksyvät Kreikan lainoittajien näkemyksen Kreikan auttamisesta. Näin arvioi Ylelle puhunut Kreikan lainoittajainstituutiota lähellä oleva lähde.
Ylelle kerrotaan, että Kreikan kanssa neuvottelevat EU-komissio, Kansainvälinen valuuttarahasto ja Euroopan keskuspankki olisivat tehneet periaatepäätöksen, että Kreikan ei anneta epäonnistua.
Ylen tietojen mukaan täsmällistä ratkaisua Kreikalta vaadittavista uudistuksista ei ole tehty.
– Kreikka tullaan pelastamaan, oli miten oli, virkamieslähde kertoo.
Asiasta päästäneen virallisesti sopimukseen ensi viikolla.
Kreikan kanssa ei ole tehty vielä sopimusta. Ylen lähteen mukaan instituutiot lupaavat, että Kreikka tulee saamaan tarvitsemansa rahoitustuen ja vakautettua taloutensa kesäkuun loppuun mennessä. Se tarkoittaisi, että Kreikka ei joudu laiminlyömään lainanlyhennyksiään eikä lähde eurosta.
EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on sanonut aiemmin, että Kreikka pidetään mukana eurossa ja EU:ssa.
IMF kertoi eilen, että Kreikka voi maksaa kaikki kesäkuussa erääntyvät lainanlyhennyksensä vasta kesäkuun lopussa, jotta se ei joudu maksuvaikeuksiin. Kreikka ja lainoittajat neuvottelevat parhaillaan ehdoista, joilla Kreikka saisi viimeisen EU:lta odottamansa lainaerän kuun lopussa.
Lainaerän maksamisesta päättää euromaiden valtiovarainministerien euroryhmä.
Kreikka on saanut kaikkiaan 240 miljardin lainat EU-mailta. Kolmannesta tukiohjelmasta ei ole vielä neuvoltu, mutta Kreikka tarvinnee tukea edelleen.
Maria Stenroos @mariastenroos Yle Uutiset
*
Kommentti;
Totta Mooses.
Eivät velkojat kaada kuppia, niin kauan kuin siihen on lirutettavissa kolmansien suunnalta ohjattua tukea. Tämä selvä.
*
Jos joku parempaan uskoo, niin kannattaa katso YLE Areenasta tämä(kin):
TV-1 Ulkolinja, to 28.5.2015 kello 22:00 – 22:55; kesto 52:oo min.
Kreikkalainen sanakirja
Kreikkalaiset ovat antaneet kasvot Euroopan pahimmalle talouskriisille. Kriisi on alkujaan kreikkalainen sana. Jos Kreikka ei löydä ulospääsyä, sitä uhkaa täysi katastrofi. Myös katastrofi on kreikkalainen sana.
http://areena.yle.fi/1-2544851
Taattu Vesa Toijonen -laatua!
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset