Veikko Huuska

Puna-armeijan salainen ase Talvisodassa - teletankki

Puna-armeijan salainen ase Talvisodassa - teletankki

*

Pekka Roponen kysyi äsken, olenko tiennyt että Neuvostoliitolla oli Talvisodassa käytössään teletankkeja.

Wiki kertoo; http://en.wikipedia.org/wiki/Teletank

No, en tiennyt.

Eipä löydy esim. SA-kuvat –tiedostostakaan, vaikka miten haki tele-, robo- tai radio- alkuisilla hakusanoilla.

*

Talvisodan ”salainen ase”

http://www.popsci.com/blog-network/zero-moment/tale-teletank-brief-rise-and-long-fall-russia’s-military-robots

Linkin takana kerrotaan, miten Neuvostoliiton hyökkäyksen jumituttua Talvisodassa Suomen sitkeään ja jäykkään puolustukseen, Stalin otti käyttöön salaisen aseensa, robotit.  Eli niin sanotut teletankit, radio-ohjattavat panssaroidut tankit.

Puna-armeija siirsi rintamalle kaksi teletankkipataljoonaa, jotka käsittivät pääsääntöisesti T-26 –kevyiden panssarivaunujen rakenteet täynnä hydrauliikkaa sekä langallisen radio-ohjauslaitteiston.

Teletankkien operaattorit pystyivät teoriassa luotsaamaan miehittämättömiä ajoneuvoja yli kilometrin päästä, ohjausnamiskoita painellen.  Ohjauspainikkeiden rivissä oli omat namukat konekivääri- ja liekinheitin-tulen avausta ja suuntaamista varten.  Tankilla oli minimaalinen omatoiminto.  Jos tankki eteni radiokantaman ulkopuolelle se pysähtyi puolen minuutin sisällä, ja alkoi jurruttaa joutokäynnillä, kunnes radioyhteys jälleen palautui.

Teletankin rajoitteisiin kuului mm. se, ettei tankki kyennyt antamaan palautetta tai maastoselostusta tankinjohtajalle T-26:een,  Lisäksi murtomaassa eteneminen oli akilleen kantapää.

Mitä hyvää teletankissa sitten oli?

Tiedot kenttäkokemuksista ovat niukat, mutta miehittämättömiä tankkeja on ilmeisesti käytetty taisteluissa, kuten Summassa, jossa helmikuun 1940 puolivälissä käynnistyneen suurhyökkäyksen aikana Suomen joukot pakotettiin perääntymän.  Teletankkien ensisijainen tehtävä oli toimittaa linnotteiden murtamiseen voimakkaita räjähteitä, ja siinä esiintyneiden epätarkkuuksien täydentäminen liekinheitinten tulella.

Talvisodan päätyttyä Moskovan välirauhaan 13.3.1940, päättyi myöskin Teletankin taru.  Ilmeisesti ”Suomen kampanjan” antamat kokemukset eivät tyydyttäneet ”isäntää”.  Barbarossan alkamiseen 22.6.1941 mennessä myöskin T-26:n panssarointi ja muu tekniikka oli muutenkin jo auttamattomasti vanhentunutta Saksan kovanyrkkisten panssarien tulivoimaan nähden.

*

Teletankkimies

Skoblin –niminen blogisti kertoo palstallaan vuonna 2009 miten hän yllättyi kun tapasi robottitankki-yksikössä palvelleen panssarimies, sotilas Viktor Dmitrievich Scherbitsky´n.  Scherbitsky kertoi :

”Minä palvelin teletankki-yksikössä vuoden 1939 alussa.”  Hän arvelee teletankkipataljoonan dokumenttien löytyvän Venäjän arkistoista, ehkäpä Podolskista.

Hän jatkaa:

Pataljoonaamme kuului kaksi T-26 –tankkiparia,  Ne koostuivat komento- ja ohjaustankista, joka oli TU-mallinen.  Toinen oli teletankki ja malliltaan TT.  TU:n miehistöön kuului ohjaaja, joka ohjasi teletankin liikkeitä ja toimintoja radion avulla.  Teletankki kykeni operoimaan 1,5 kilometriä komentotankin edellä, ja se oli varustettu erikoisasein.  Siihen oli asennettu vesisäiliö savupeitteen laskua varten.  Suunnittelijat olivat myöskin ajatelleet että näiden säiliöiden avulla voitaisiin käyttää kaasuja riittävän varoetäisyyden päässä vihollisen tuntumassa, ilman että omat miehet joutuisivat vaaraan.  Liekinheittimen toimintoja ohjattiin samoin radiolla.  Siinä oli myös Degtarjev-konekivääri (pikakivääri).  Edelleen laitteeseen oli muotoiltu torniton erikoispanssaroitu yläosa, sekä linnoitteiden räjäytyksiin käytettävän räjähteen kuljetin, ja edelleen erikoissuunniteltu pyörästö, joka oli paljon toimintavarmenpi kuin vakio-T-26.ssa.

Lähde: http://skoblin.blogspot.fi/2009/07/teletank-soviet-robot-tank.html

*

Mannerheim-linjaa päin

Teletankissa oli 30 millimetrin panssarointi, ja se kykeni kuljettamaan 500 kiloa räjähteitä.  Räjähteiden asennus kohteeseen tapahtui radio-ohjatusti.  Räjähteeseen oli asennettu ajastin, esimerkiksi 15 minuutin varoaika, joka tarvittiin teletankin palaamiseen lähtöasemaan.  Tuollainen räjähde riitti tuhoamaan yleensä kaikki teräsbetoniset bunkkerit läpikotaisesti.

Kertojan pataljoonassa oli yksi tällainen tankki, ja sitä käytettiin Mannerheim-linjan vahvojen bunkkerien ja linnoitteiden tuhoamiseen.  Miehistöä kouluttaneilla upseereilla oli kokemusta Mannerheim-linjan taisteluista.

*

Teletankin kuva

Tämä kuva esiintyy englanninkielisen Wikipedian Teletankki-artikkelin yhteydessä.  http://en.wikipedia.org/wiki/Teletank#/media/File:Tt-26.jpg

Kuvatekstin mukaan kyseessä on kaukosäädettävä (teletankki) TT-26, joka on varustettu Toz-IV telemaattisin laittein.  Tankki on kuulunut 30. Panssariprikaatin 217. Erilliseen panssaripataljoonaan.  Panssarivaunun katolla on kaksi antennia ja ajoneuvon kaksivärinen naamioväritys erottuu. 

Paikka: Karjalan kannas, helmikuu 1940. [Venäläisten ottama kuva; kuten sanottu SA-kuvastosta ei löydy Summan ”salaisia aseita” – suomalaisilla oli muuta tekemistä kuin räplätä kameroita, VH]

 

Shot-up TT-26 kauko-ohjata säiliö (teletank) kanssa Toz-IV telemaattisten laitteiden välillä 217. erillinen panssaripataljoona 30. panssariprikaati. Kaksi antennia johtaakin tornin katolla ja kaksivärinen naamiointi ajoneuvon näkyvät. Kannaksen, helmikuu 1940.

 

*

Palaute

Todisteena teletankki-yksiköiden käytöstä Suomen kampanjassa (Finskije kampanija; Talvisota) esitetään Neuvostoliiton kommunistisen puolueen (VKP(b)) keskuskomitean asiakirjoja:  [tässä lienee kyse ns. Stalinin istunnosta, VH]

Rintamaesikunnan kokemuksia Suomea vastaan käydyistä taisteluista:

Kuudes istunto aamulla 17.4.1940:

Prikaatinkomentaja Yermakov, 100. Kivääridivisioona:

”…Toverit, on aiheellista mainita, että käytettävissämme oli teletankkeja, mutta olosuhteet eivät sallineet niiden massakäyttöä.  Teletankit auttoivat meitä – etenkin bunkkerien n:o 39 ja n:o 35 tuhoamisessa.  Näissä bunkkereissa oli mitä vahvimmat rakenteet, ja silti me räjäytimme ne.  …teletankit [robottitankit] toimivat melko hyvin, mutta osoittautui, että emme aina kykene hyödyntämään niitä maastossa, jossa on runsaasti painumia ja kuoppia.  Olemme kuitenkin saaneet niistä käyttökokemusta.  Tankit on kokeiltu kentällä.”

Lähde: Skoblin: The Teletank - The Soviet Robot Tank, 4.7.2009; http://skoblin.blogspot.fi/2009/07/teletank-soviet-robot-tank.html

[Pitää tarkistaa, miten asia esitetään Stalinin tentissä –teoksessa. VH]

[Kenraalimajuri Arkadi N. Ermakov näyttää toimineen Barbarossan alkaessa 22.6.1941 Läntisen Armeijan, 2.Armeijakunnan komentajana, jonka alaisuudessa oli kaksi kivääridivisioonaa, nimittäin 100.JvD sekä 161.JvD - tai Kivääridivisioona..]

*

Sen tiesin, että saksalaiset kehittivät erilaisia kauko-ohjattavia panssaroituja vekottimia, lähinnä kai miinanpurkuun, räjäytyksiin ja oli niissä joissain konekivääri ja ehkä pieni tykkikin.  Osa näistä oli kaapeliohjattavia, ja sellaisenaan aika kömpelöitä.  Monet muistavat erään ”mönkijän” – ”Goljat” - jota saksalaiset käyttivät Waidan Tuhkaa ja timantteja –elokuvassa.

Saksalaisten vehkeistä, lue; http://skoblin.blogspot.fi/2009/07/teletank-soviet-robot-tank.html

Waidan elokuvassa esiintyvä kaapeliohjattava Goljat löytyy Kubinkan sotavälinemuseosta:

There were similarly designed tanks also in the German army. There was the teletank V-4, there were small anti-tank “torpedoes” such as the radio-guided “Springer” and the “Goliath”, which would unwind an electrical control lead behind itself. A “Goliath” is found in the armoured vehicle museum at Kubinka. It is difficult to consider all of these designs as being successful. It was very difficult to direct a “Goliath” up to a tank even from a distance of 100 meters. The battery had a charge, which allowed for only eight minutes of movement, and the low clearance did not provide for sufficient mobility. Equipping these tankettes with a petrol engine did not save the situation. Nevertheless, they were able to carry out certain functions – including mine clearing and attacking fortifications.

*

Tämän linkin takana paljon aiheeseen liittyvää:

http://teletank.weebly.com/index.html

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Kiitoksia mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Nykyjään kauko-ohjaus ja robotiikka on jo jokapäiväistä ja toimivaa sotilas- ja turvatekniikkaa.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Mielenkiintoinen blogahdus.

Saksalaiset toivat kentälle ennen Goljattia radio-ohjattavia risteilyohjuksia, mutta luopuivat niistä koska ne oli kuitenkin suhteellisen helppo lamauttaa radiohäirinnällä. Tämä nyt ei ensimmäisenä tullut mieleeni blogia lukiessa,vaan neuvostojoukkojen levittämät Viipurin radiomiinat, myös alttiita radiohäirinnälle. Alleviivaan siis tässä sanaa häirintä, etähallittavien laitteiden ikuinen kompastuskivi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä voisi oikeastaanolla vaikka oma Katyn-juttu, mutta laitan tämän
nyt tässä vaiheessa Talvisota-jutun jatkeeksi.
Onhan Puolan traumaattinen Katyn murhenäytelmä toisaalta kytkennässä Talvisotaan ja Suomeen;

*
Katyn Documents (I)
NKVD note concerning Polish prisoners of war, 5 March 1940.
http://skoblin.blogspot.fi/2009/03/katyn-documents...

USSR
PEOPLE'S COMMISSARIAT
OF INTERNAL AFFAIRS
"..." MARCH 1940
№ 794/B
Moscow

TOP SECRET
5 March 1940

TsK VKP(B)
TO COMRADE STALIN

In the camps for war prisoners of the NKVD USSR and in the prisons of the western regions of the Ukraine and Belorussia at the present time are a large number of former officers of the Polish army, former officials of the Polish police and intelligence organs, members of Polish K-R [counter-revolutionary]* parties, members of openly K-R [counter-revolutionary] insurgent organizations, deserters and others. These are all sworn enemies of Soviet power, filled with hatred for the Soviet state.

The imprisoned military officers and police officials, situated in the prison camps, are attempting to continue their K-R [counter-revolutionary] work, and conduct anti-Soviet agitation. Each of them is only waiting for the moment of liberation, in order to engage in the possibility of active struggle against Soviet power.

A number of K-R [counter-revolutionary] insurgent organizations have been uncovered by the organs of the NKVD in the western regions of the Ukraine and Belorussia. In all of these K-R [counter-revolutionary] organizations, former officers from the former Polish army and former police and gendarme officials were playing an active leadership role.

Among the detained deserters and border violators, there have also been discovered a significant number of individuals, who are members of K-R [counter-revolutionary] espionage and insurgent organizations.

In the prisoner of war camps, there are in total (not counting soldiers and non-commissioned officers) 14736 officers, officials, landowners, policemen, gendarmes, prison guards, settlers and intelligence officials, more than 97% of which are Polish by nationality.

These include:

Generals, colonels and lieutenant-colonels - 295
Majors and captains - 2080
Lieutenants, 2nd lieutenants and cornets - 6049
Officers and junior commanders from the police, border guards and gendarmes - 1030
Policemen, gendarmes, prison guards, and intelligence officials - 5138
Officials, landowners, catholic priests and settlers - 144

The prisons in the western regions of the Ukraine and Belorussia contain 18632 arrested persons (of which 10685 are Polish), including:

Former officers - 1207
Former policemen, intelligence officials and gendarmes - 5141
Spies and saboteurs - 347
Former landowners, factory owners and officials - 465
Members of various K-R [counter-revolutionary] and insurgent organizations and various K-R [counter-revolutionary] elements - 5345
Deserters - 6127

Proceeding on the basis that these are all inveterate and irreparable enemies of Soviet power, the NKVD USSR considers it necessary:

I. To propose NKVD USSR

1) the matter concerning the 14700 former Polish officers, officials, landowners, policemen, intelligence officials, gendarmes, settlers and prison guards located in prisoner of war camps,

2) as well as the matter concerning the 11000 members of various K-R [counter-revolutionary], espionage and saboteur organizations, former landowners, factory owners, former Polish officers, officials and deserters, who have been arrested and placed in prisons in the western regions of the Ukraine and Belorussia -

- be considered by special order for the application of the highest method of punishment - execution.

II. Consideration that this matter be carried out without appeal on the part of the arrested and without presentation of the charges, the conclusions of the investigation, and the statement of indictment in the following manner:

a) against persons located in the prisoner of war camps, - according to information, presented by the Administration of Prisoner of War Affairs NKVD USSR,

b) against arrested persons - according to information presented by the NKVD USSR [Ukrainian] and NKVD BSSR [Belorussian]

III. Consideration that judgment in this matter be decided by a troika, consisting of comrades Beria [crossed out in blue pencil], Merkulov [Kobulov added in blue pencil] and Bashtakov (Head of the 1st Special Section of the NKVD USSR).

People's Commissar of Internal Affairs
Union of SSR

L. Beria

*
Katyn Documents (II)
Extract from Report No. 13 of the Proceedings of the Politburo of the Central Committee of the VKP(B) , March 5, 1940.
All-Union Communist Party (Bolsheviks). CENTRAL COMMITTEE
http://skoblin.blogspot.fi/2009/03/katyn-documents...

All-Union Communist Party (Bolsheviks). CENTRAL COMMITTEE

com. [comrade]* Beria

№ P13/144.
5 March 1940.

Extract from Report No. 13 of the Proceedings of the Politburo of the TSk [Central Committee] from ___ 193_
-------------------------------------------------------------------------------------------------

144.- Issue, NKVD USSR.

I. To propose NKVD USSR:

1) the matter concerning the 14700 former Polish officers, officials, landowners, policemen, intelligence officials, gendarmes, settlers and prison guards located in prisoner of war camps,

2) as well as the matter concerning the 11000 members of various K-R [counter-revolutionary], espionage and saboteur organizations, former landowners, factory owners, former Polish officers, officials and deserters, who have been arrested and placed in prisons in the western regions of the Ukraine and Belorussia -

- be considered by special order for the application of the highest method of punishment - execution.

II. Consideration that this matter be carried out without appeal on the part of the arrested and without presentation of the charges, the conclusions of the investigation, and the statement of indictment in the following manner:

a) against persons located in the prisoner of war camps, - according to information, presented by the Administration of Prisoner of War Affairs NKVD USSR,

b) against arrested persons - according to information presented by the NKVD USSR [Ukrainian] and NKVD BSSR [Belorussian]

III. Consideration that judgment in this matter be decided by a troika, consisting of comrades Merkulov, Kabulov and Bashtakov (Head of the 1st Special Section of the NKVD USSR).

SECRETARY TsK [Central Committee]

*
Katyn Documents (III)
Note from the Chairman of the KGB, A. N. Shelepin to N. S. Khrushchev regarding matters pertaining to the NKVD operation corresponding to the Politburo resolution from 5 March 1940. (3 March 1959)
Top Secret
To Comrade Khrushchev N. S.
http://skoblin.blogspot.fi/2009/03/katyn-documents...

Top Secret

To Comrade Khrushchev N. S.

In the Committee for State Security, Council of Ministers USSR, are stored records and other materials concerning prisoners and interned officers, gendarmes, policemen, settlers, landowners and other persons of the former bourgeois Poland, who were executed in 1940. According to the decisions of a special troika of the NKVD USSR, some 21.857 persons were executed, including: in the Katyn forest (Smolensk region) 4.421 persons, at Starobelsk camp near Khar'kov 3.820 persons, at Ostashkov camp (Kalinin region) 6.311 persons and 7.305 persons executed in other camps and prisons in the Western Ukraine and Western Belorussia.

The entire operation involving the liquidation of the indicated persons was conducted on the basis of the Resolution of the TsK [Central Committee] of the KPSS [Communist Party of the Soviet Union] from 5 March 1940. According to the files, all these persons were condemned to capital punishment by those in charge of them as war prisoners and interned persons in 1939.

No one has divulged information regarding these files from the moment the operation was carried out, that is, since 1940, and all the records pertaining to these 21.857 persons have been sealed

These files present neither an operational interest nor a historical significance for the Soviet authorities and they hardly constitute a valid interest for our Polish friends. On the other hand, any unforeseen circumstances leading to the disclosure of the operation which was conducted may bring about undesirable consequences for our government. This is especially the case in regards those who were executed in Katyn forest, for which there exists an official story, corroborated by an investigative commission set up by the Soviet authorities in 1944, named: "the Special Commission concerning the identification and investigation of the Polish military officers executed by the German-Fascist invaders in the Katyn forest."

According to the conclusions established by this commission, all the Poles who were liquidated there were destroyed by the German occupiers. Materials relating to the investigation were widely reported in the Soviet and foreign press at that time. The conclusions of the commission are firmly established in international public opinion.

Pursuant to this, it seems expedient to destroy all files of the persons who were executed in 1940, in accordance with the described operation.

In order to adress possible questions regarding the policy of the TsK [Central Committee] of the KPSS [Communist Party of the Soviet Union] or the Soviet government, there remains the records from the meetings of the troika of the NKVD USSR, which condemned the indicated persons to be executed and documents concerning the implementation of the troika's decisions. The overall size of these documents is not large and they may be kept in a special pouch.

A draft resolution for the TsK [Central Committee] KPSS [Communist Party of the Soviet Union] is attached.

Chairman of the Committe for State Security, Council of Ministers

A. Shelepin

3 March 1959.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Draft Resolution of the Presidium of the Central Committee of the Communist Party of the Soviet Union
Draft
Top Secret

Resolution of the Presidium of the TsK KPSS

from____________1959

To permit the Committee of State Security, Council of Ministers USSR, to destroy all files regarding the operation conducted in accordance with the Resolution of the TsK KPSS from 5 March 1940, except the minutes from the meetings of the troika NKVD USSR.

*
Katyn Documents (IV)
GENERAL PROSECUTOR OF THE RUSSIAN FEDERATION
CHIEF MILITARY PROSECUTOR
To the Chairman of the Governing Body of the Historical-Educational,
Philanthropic and Human Rights Society "Memorial," Roginsky A. B.
Your letter (№ 1414-213 form 15.03.2005.) requesting information pertaining to the investigation of the so-called "Katyn" case has been received and examined by the Chief Military Prosecutor's Office.

I am informing you that on 21 September 2004, the Chief Military Prosecutor discontinued the criminal case, which had been opened on 22 March 1990 by the Prosecutor's Office of Khar'kov oblast' of the Ukrainian SSR, upon the discovery of burial sites of Polish citizens in the parkland area of Khar'kov, and which was thereupon handed over to the GVP [Chief Military Prosecutor's Office] where it was taken up on 30 September that same year.

The investigation has established that the Polish citizens, who had been held in prison camps operated by the NKVD USSR, were investigated by the organs of the NKVD according to the methods established by the UPK [Criminal Procedures Code] of the RSFSR (1923) regarding the charge of state crimes.

At the beginning of March 1940, as a result of investigation, the criminal cases were handed over for examination to an extra-judicial body - the "Troika," which examined the criminal cases involving 14542 Polish citizens (10,710 persons on the territory of the RSFSR and 3832 persons on the territory of the U[krainian]SSR), found them guilty of state crimes and took the decision to have them executed.

The investigation has reliably established the deaths of 1803 Polish prisoners of war, resulting from the implementation of the Troika's decisions, and has determined the identity of 22 of them.

A specific number of highly-placed officials of the USSR had superseded their authority according to paragraph "B", article 193-17 of the UK [Criminal Code] of the RSFSR (1926), which entailed serious consequences under aggravating circumstances. On 21.09.2004, the criminal case against them was discontinued on the basis of paragraph 4, part 1, article 24 of the UPK [Criminal Procedures Code] of the RF [Russian Federation] on account of the death of the accused.
...
http://skoblin.blogspot.fi/2009/03/katyn-documents...
*

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

myös saksalaiset käytti omaa kaukoohjattua pikkutankkia. ei mikään menestystarina ollut sekään.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Goliath_%28tela-ajone...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset