Veikko Huuska

Rauhan-Nobel liittokansleri Merkelille

Rauhan-Nobel liittokansleri Merkelille

*

Saksan liittokansleri Angela Merkel laskeutuu Suomeen tänään kello 3.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1427549414951.html

*

Syyllistymättä vieraan nuoleskeluun on syytä esittää, että Merkelille myönnetään tämän vuoden Nobelin Rauhanpalkinto.

*

Vertailu

Presidentti Barack Obama sai rauhanpalkinnon vuonna 2009 – oltuaan Yhdysvaltain presidenttinä 9 kuukautta.  http://yle.fi/uutiset/nobelin_rauhanpalkinto_obamalle/5896736

Lyhyesti sanoen Obaman on nähtävä saaneen Nobelinsa ”puheista ydinaseita vastaan ja maailmanrauhan puolesta.”  -

Ei kovin paljosta!

*

Merkel ansaitsee Nobelin

Merkel on toiminut.  Toisin kuin Obama, liittokansleri Merkel on ennen kaikkea toiminut.  On hän puhunutkin, mutta etenkin toiminut.

Hän on laittanut asemansa johtavana Eurooppalaisena valtiomiehenä likoon rohkeasti ja näkemykselleen uskollisesti.  Huolimatta presidentti Putinin tempoiluista ja ajoittaisesta suorastaan simputuksesta huolimatta Saksan johtaja on ollut kunniaksi asemalleen ja tehnyt kaiken minkä ihminen ja vaikuttaja voi tehdä Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi rauhanomaisesti ja normaalit kansainväliset yhteistoimintasuhteet palauttaen, niin pitkälle kuin se kaikki tapahtunut huomioiden on mahdollista.

Se, että Euroopan valtiollisen toiminnan johtajana juuri nyt on kenties voimakkain ja samalla järkevin ja vastuullisin toimija tunnetun historian aikana, on erityisen merkittävää, kun huomioidaan Saksan perin ankara historiallinen asema ja tekomenneisyys.

Merkel on ollut kuohuvien viime vuosien aikana rauhan ja yhteistyön sanansaattaja maailmassa.  Hän ei ole koskaan tukenut tukenut sotilaallisia toimia, eikä ole ollut sellaiseen yllyttämässä.

Liittokansleri Merkelin toiminnan arvo – kaikessa isänmaallisuudessaan ja lähtökohtaisessa sitoutumisessaan oman johtamansa maan intresseihin – tullaan varmuudella näkemään vasta sitten, kun hänen tehtävänsä valtiollisessa johdossa joskus tulevaisuudessa tulee lakkaamaan.  Hänen tapaistaan ja tasoistaan johtajaa ei Saksa eikä Eurooppa tulle aikoihin saamaan.

Jo nykyisillä teoillaan, toiminnallaan ja tavoitteillaan Merkel on täyttänyt Nobelin rauhanpalkinnon myöntämisen korkeat kriteerit.  Nobel on monesti myönnetty järjestöille tai toimija yhteisöille, joiden tavoitteet ja keinot ovat olleet arvokkaita, saavutuksiakin on tullut: samoin voidaan Merkelin tähänastista työsarkaa arvioida motiivien ja ihanteiden perustella, ja huomioiden hänen vaikea asemansa ristiriitojen repimän Euroopan tosiasiallisena johtohahmona.

Perspektiiviä saadaksemme verratkaamme Nobelin saaneiden nimilistaa ja meriittejä Merkelin vastaaviin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Nobelin_rauhanpalkinnon_saaneista

*

Palkinnon myöntävä Norjan Nobel-komitea perusteli valintaa Obaman työllä ydinaseriisunnan ja maailmanrauhan puolesta. Hän oli kolmas palkinnon saanut istuva Yhdysvaltain presidentti.  Useat kuitenkin ihmettelivät rauhanpalkintoa, sillä heidän mukaansa Obama ei ole vielä tehnyt mitään rauhan puolesta.”  http://fi.wikipedia.org/wiki/Barack_Obama

Norjan Nobel-komitean puheenjohtajan Thorbjörn Jaglandin mukaan Obama on tuonut toivoa maailmaan.

Perusteluissa mainitaan Obaman ponnistelut kansainvälisen diplomatian ja kansojen välisen yhteistyön vahvistamiseksi sekä hänen työnsä ydinaseiden leviämistä vastaan.

Presidentti Obama on kunnostautunut edeltäjiensä sotapolitiikan jatkamisella, joskin hieman toisin keinoin.  Hän seurasi ulkoministerinsä kanssa silmäkovana miten Navy Seal –erikoisjoukkojen iskuryhmä teurasti Osama bin Ladenin silloisessa oleskelupaikassaan, kodissaan.  Muutoinkin monen mielestä Nobel-palkittu rauhanmies on mm. tiedustelutoiminnan laajuus ja syvyys huomioiden ansainnut lempinimenään jo pitkään esiintyneen muodon Barack 007 Obama.  Muun muassa ankara jahti, jonka kohteeksi ovat joutuneet sananvapauden nykyaikaiset ritarit Assange ja Snowden, eivät mitenkään ole kirkastaneet Barack H. Obaman ulkoista näköiskuvaa valtiollisena tomijana.  Ennen Ukrainan kriisiä hän oli pitkällisen harkinnan jälkeen valmis iskemään Irakiin sen ydinohjelman väitetyn kypsyystilan vuoksi, mutta Venäjän diplomatian ansiosta hän onnistui pelastamaan kasvonsa, näin kai asia on nähtävä.

*

Tämä ei sentään mene Obaman piikkiin:

” Obaman, Putinin ja Merkelin henkilö- ja passitiedot vuotivat Australiassa”

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1427680017874

*

Saksalainen animationisti Jochen Kuhn yrittää lyhytelokuvassa löytää poliittisen eläimen takaa ihmisen, naisen.  http://alternativa.cccb.org/2013/en/_films/fichaSO.php?_film=01551  Katso traileri, kesto 00:54 min.

Elokuva on nähty mm. Tampereen Filmifestivaaleilla 2013

*

Jochen Kuhn; Jochen Kuhn (1954) is a painter, filmmaker, screenwriter and photographer. He studied at the Academy of Fine Arts in Hamburg and currently teaches at the Baden-Württemberg Film Academy. He has nearly 25 short films to his name.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Merkel tapaa tänään Helsingissä Stubbin ja Niinistön – suora lähetys HSTV:ssä kello 15

Eli Angela suorana kello 3. http://www.hs.fi/kotimaa/a1427598267818?ref=hs-art...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Haluamatta mitenkään ilkeillä - itsekin olin aikanaan SKDL:ssä - voin todeta, jotta Merkel on kyllä takinkääntäjäpoliitikkojen aatelia, FDJ:n propagandapäälliköstä liittokansleriksi!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pohdittavaksi:

Missä maailmalla on ollut kuuminta viime parin vuoden aikana?

Monessakin paikassa. Mutta missä on oikeasti ollut rauhanprosessi menossa, tai ainakin vakava yritys sellaiseen?

Euroopassa. Ukrainan kriisin tiimoilta. Eipä juuri muualla. Monestakin syystä muualla ei ole ollut edellytyksiäkään varsinaiseen prosessiin, koska osapuolet ovat olleet niin hajaalla ja moninaiset, että mistään tosiasiallisesta neuvotteluvalmiudesta ei ole voitu haaveillakaan.

Mutta Euroopassa - sittenkin - on yksi ihminen pyrkinyt vakavissaan ja tosissaan viemään miehiä neuvottelupöytään, ja muutaman kerran saanutkin. On sitten eri asia, aivan oman dynamiikkansa ja improvisoitujen ratkaisujen takana se, että Minsk I ja II eivät ole pitäneet, ja rauhanomainen hanke ei ole edennyt eikä toteutunut, eikä ole oikein menossakaan "syönnille2.

Mutta eihän se vähennä Merkelin panoksen arvoa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset