Veikko Huuska

Kiina loi Aasian investointipankin – seuraavaksi se haastaa Wall Streetin

Kiina perusti Aasian investointipankin – seuraavaksi se luo Wall Streetille kilpailijan

…Kiinalais-Aasialaisen Jättipörssin, joka tähtää Globaaliksi Pörssiksi

*

Helsingin Sanomat kirjoitti näkyvästi ke 18.3.2015;

Kiinan-herkut repivät lännen rintaman. 

katso: https://plus.google.com/u/0/photos/113679801467129695575/albums/6127861809538667393?sort=1

Annamari Sipilä raportoi Lontoosta:

Yhdysvalloille kova isku, kun EU-kumppanit lähtevät Kiina-vetoiseen investointipankkiin.

”Yhdysvalloissa ollaan nyt pettyneitä eurooppalaisiin kumppaneihin.  Isot EU-maat ovat livenneet Kiinan ja sen pankkihankkeen leiriin, vaikka asiasta oli nimenomaan varoitettu G7-ryhmän kokousovien takana.

Britannia tyrmistytti Yhdysvallat jo viime torstaina [12.3.], kun brittihallitus päätti liittyä perustajajäsenenä Kiina-vetoiseen Aasian infrastruktuuri-investointipankkin (AIIB).

Yhdysvallat on tehnyt kaikkensa, jotta Kiinan noin 50 miljardin dollarin ja noin 20 jäsenmaan pankkihanke ei lähtisi lentoon.  AIIB:n tarkoitus on toki kaunis eli Aasian maiden infrastruktuurin kehittäminen.  Moni kuitenkin uskoo, että pankin yhtä tärkeä kakkostavoite on Kiinan etujen ajaminen.”

*

Siinä se on – tiivistettynä Kiinan globaalin talous- ja finanssiekspansion tämänhetkinen vaihe.

Mutta vain vaihe: tämä on osa Kiinan pitkää marssia globaalin maailman johtavaksi talouspoliittiseksi ja valtapoliittiseksi supervallaksi.  Maailman kiistattomaksi ykköseksi.  (aihe, josta olen jo vuosia kirjoittanut).

*

Annamari Sipilä/HS: jatkaa:

”Maanantaina [16.3.] AIIB:n jäseneksi liittyivät myös Saksa, Ranska ja Italia.” …

”Elämme hyperglobalisaation aikaa.  Kansainvälinen kauppa kasvaa nopeammin kuin maailman bruttokansantuote.  Etenkin kehittyvien maiden keskinäinen kauppa on rajussa nousussa.” … [Lisähuomautus: Maailman BKT-kasvusta merkittävin osa painottuu sekä prosenteissa että absoluuttisesti Kiinan ja muiden itä-Aasian ”taloustiikereiden” alueelle; - siis juuri AIIB:n kotikentälle. VH]

”On kuitenkin naivia kuvitella, että kauppa olisi vain tavaroiden ja palvelusten ostamista ja myymistä.  Kansainvälisessä kaupassa on kyse myös valtapolitiikasta, ainakin isojen maiden kohdalla.”…

”Valta-asemien heilahtelut ja kaupan uudet valtaryhmittymät vaikuttavat myös geopolitiikkaan”, geotalouteen ja –strategiaan erikoistunut tohtori Sanja Baru The International Institute for Strategic Studies –ajatuspajasta sanoi torstaina Lontoossa.  Baru on toimittanut artikkelikokoelman, joka pohtii kaupan ja vallan suhdetta.  Monissa teksteissä – kuten myös muussa keskustelussa – nousee esiin se, kuinka Kiinan nousu on lisännyt Yhdysvaltojen geopoliittisia paineita kauppaneuvotteluissa.

Yhdysvaltain ja EU:n työn alla olevaa kauppa- ja investointisopoimusta (TTIP) ei ole turhaan kutsuttu NATOn taloudellis-kaupalliseksi ulottuvuudeksi tai jopa kevyt-NATOksi.

Yksi sopimuksen tavoitteista on pönkittää transatlanttisen liittouman asemaa maailmalla.  Tavoite on lausuttu myös ääneen: Yhdysvallat ja EU haluaa päättää kaupan standardeista ennen kuin Kiina sanelee ne lännelle.

Tavattoman tärkeä ja fokusoitu artikkeli Helsingin Sanomilta!

*

Mitä Kiina tekee seuraavaksi?

Aina kun puhumme maailman mahdeista, oli sitten kyseessä Venäjä tai Putin, tai Yhdysvallat tai Kiina, tai jokin muu vaikuttava mahtimaa, meidän pitää muistaa kysyä:

”Mitä tapahtuu seuraavaksi: mikä on ”mahdin” seuraava liike?”

*

Kiina ehtii ja etenee

Kiina etenee monella rintamalla, niin talouden, politiikan kuin sotilaallisen mahtiasemankin lohkoilla.

Keskeinen, ehdoton, tavoite Kiinalla on luoda Wall Streetille voimakas ja dynaaminen kilpailija;

Aasian kiinalaisjohtoisen Suurpörssin muodossa. 

Tällä Big Babyllä on tuskin nimeäkään, se voisi olla Chinese-Asian Exchange –CEA, tms.

Tämä on kuitenkin Kiinan ehdoton tavoite prioriteeteissa kenties juuri nyt numero Yksi.

Kiina tähtää Global Exchange –pörssin luontiin.

Nyt polkaistu AIIB on jättivoitto Kiinalle sen pitkällä marssilla Supervallaksi – eikä tuon investointipankin yhteydessä saavutettu jättipotti osakasmaiden ”lipeämisineen” suinkaan rauhoita Kiinaa.  Päinvastoin se saa lisää puhtia lisätä panoksia isossa pelipöydässä.  AIIB on Kiinalle "Jytkyjen Jytky".

Voitto lisää nälkää.

*

Kiinan tavoitteista

Olen kirjoittanut siitä jo aikaisemmin useasti, mm: 22.1.2015,

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/185030-kiina-marssittaa-yuanin-dollarin-rinnalle-vaihtovaluutaksi

”Kiina etenee hätiköimättä

Samaan aikaan Kiina jatkaa tasaisen tappavaan tahtiin toimenpiteitään, joiden tavoitteena on hyödyntää sen jättimäistä valuuttavarantoa ja hankkia yuanille vaihtovaluutan asema.

Niinpä tapaninpäivänä, 26.12.2014 Kiinan Foreign Exchange Trade System (SFETS) eli  Ulkomaisen valuutan vaihtojärjestelmä ilmoitti, että Kiina alkaisi johdannaiskaupankäynnin ja vaihdot yuanin ja Malesian rinngit´in, Uuden-Seelannin dollarin ja – tietenkin Venäjän ruplan välillä.”

 

Tuon kehityksen luonnollisena etappina on Kiinavetoisen Aasian pörssin rakentaminen.  Se tulisi toiminnassaan tavoittelemaan Maailman Ykköspörssin asemaa jo muutaman vuoden tähtäimellä.

 

 

*

Eräitä aktiivisia ja dominantteja pelimerkkejä globaalin pelipöydän kannella ovat mm. voimasuhteet Lähi-Idässä:

Kirjoitin 7.8.2014 Iranin tilanteesta mm. näin:

”Se toimi Irania vastaan – melkein..

Yhdysvallat kävi menestyksellistä rahoitussotaa Irania vastaan 2012-2013 painamalla Iranin ulos kansainvälisestä maksujärjestelmästä.  Sen seurauksena maa ei pystynyt enää vastaan ottamaan kovaa ulkomaanvaluuttaa (länsivaluuttaa, US dollars, Puntia etc) öljynviennistä, ja niin se ei kyennyt myöskään maksamana tarvitsemaansa tuontia, laitteita ja bensiiniä.  Tämä ajoi Iranin pankit hyperinflaation kurimukseen.

Yhdysvallat on toteuttamassa Iranin hallinnon vaihdosta ampumatta laukaustakaan, sen jälkeen kun presidentti Obama julisti aselevon joulukuussa 2013 ja vapautti Iranin jäädytetyt miljardit osana Iranin liennytysohjelmaa.

Yhdysvallat yrittää nyt samaa finanssi-taktiikkaa Venäjää ja Vladimir Putnia vastaan.”

Nyt voimme todeta, että Yhdysvallat pelaa aktiivisesti Iran-kortilla.  Se pyrkii tiiviisti selvittämään poliittisia ja taloudellisia suhteitaan Iraniin, saadakseen ydinase-kortin avulla väkevän aseman Iranin öljylähteiden hyödyntämiseen, sen kenties ja ilmeisesti jossain vaiheessa lähivuosina palatessa jälleen mm. öljykaupan pariin.  Nythän Iranin talous ja teknologia on täysin hunningolla; Obamalle olisi melkoinen voitto päästä moninkeskisen neuvottelurumban varjossa kahdenkeskiseen välien lämmittelyyn Iranin kanssa ja kiinni sen öljyvaroihin, jotka ovat runsaat.

Tärkeintä Yhdysvalloille on estää kenenkään kilpailijoista, Venäjän tai Kiinan tai kolmannen tahon, astuminen kumppanuussopimuksin Iranin kaveriksi.

”Iranin öljy” –kortti on vahva keino Putinia vastaan, vaikka öljyn ylitarjonta on muutenkin tehnyt häppää hintatasolle.  Tällä viikolla hinta näyttää palaavan takaisin alle 50 $/brls.  Parhaimmillaan Iranin ydinohjelmaa koskevan sopimuksen hallintakumppanuus olisi Yhdysvalloille makea keino luoda paitsi taloudellista myös melko eksoottista sotilaspoliittista uhkaa Venäjän eteläiselle suunnalle.

Iranin kannalta Yhdysvaltojen – niin katkeran kitkeriä kuin muistot ovatkin – kumppanuudella on ehdoton valtti: öljyntuotannossa välttämättömän huipputeknologina saanti (Putin ei pysty, eikä edes Kiina siinä suhteessa kilpailemaan): se naula saattaa vetää.

Nyt jo Putin kosii avainmaita tuolla kolmen mantereen yhtymäkohdassa: Kreikkaa, Bulgariaa, Turkkia, ja vanhoja arabi-kumppaneita.

Tämä on isoa peliä, jossa pelataan pitkin kortein: selvää on että sekä Venäjä että Kiina ovat syvällä Iranin maaperällä, ja sikäläinen hallinto samalla kun se ”kilpailuttaa” osapuolia, pyrkien hyödyntämään paitsi poliittista ja taloudellista lypsyä, se myöskin osallistuu menossa olevaan Lähi-Idän ”Big Trial” (Suuri Ajo – eli asemiinajo valtiollisen järjestyksen ja voimasuhteiden keinunnan muuttuessa: nyt haetaan isäntää koko kulmakunnalle, siksi tilanne on niin kiihkeä.  Ystävä ja viholliset vaihtuvat kuin suuressa sikäläisiin oloihin sovelletussa Dallas-sarjassa: mielenkiintoinen tapahtumien sarja tulee jatkumaan).

 

*

Taloussota

Jos tämä ei ole taloudellinen Maailmansota 3.o niin ei sitten mikään.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset