Veikko Huuska

Kyberhyökkäykset yritysmaailman arkipäivää

Kyberhyökkäykset yritysmaailman arkipäivää

 

*

 

Kilpailun kovetessa kilpailukeinot kovenevat.  Yleismaksiimi on pätevä bisnesmaailmassa yleensä, mutta erityisesti suuressa öljysodassa, jota nyt käydään.

 

Kaikilla suurilla toimijoilla on omat virityksensä, niistä katalyyttisin oli OPECin päätös säilyttää tuotantomäärät ylitarjonnasta ja halpuutuksesta huolimatta, hermostutti sekä Yhdysvaltoja että Venäjää.

 

Eikä syyttä, sillä OPECin operointi kohdistui yhtä haavoittavasti molempiin näihin:

 

  1. Yhdysvalloissa valtaisat yksityiset, pääosin velkarahalla tehdyt satsaukset liuske- ja särötyskaasun tuotantoon eivät muodostuneet yksinomaan onnelliseksi menestykseksi, vaan maailmanmarkkinahinnan puolittuminen toi mukaan ylitarjonnan ongelmat, koko uuden toimialan jatkuvuutta uhkaavan kannattavuusriskin.  Kustannusnegatiivinen tuotanto tulee kaatumaan; korkean riskin velkarahalla pienyrityspohjalta toteutettu liuskevallankumous tulee kokemaan ”normaalin” eloonjäämiskamppailun, jossa heikot loppuvat, pienet ostetaan isojen osaksi, ja lopulta kentälle jää pari-kolme jättiä, joiden toiminta pyörii kaivo-kaivolta –pohjalla, ketterinä imureina.

 

  1. Venäjä on joutunut sopeuttamaan öljyteollisuuttaan supistuneen kysynnän ja alentuneen maailmanmarkkinahinnan lisäksi ruplan vaihtoarvon puolittumiseen.

 

  1. Toisaalta Venäjän ponnistelut Kiinan ja kauko-Aasian markkinoille Siperiasta Kiinaan ja Tyynelle merelle  ESPO-öljyputken ja saudi-arabialaista laadukkaamman tuotteen avulla hermostuttavat Saudi-Arabiaa.

 

Kaikki merkit viittaavat siihen, että ”suuri öljysota” ratkaistaan juuri nyt: taistelu siitä, kuka saa viedä öljyä markkinoista arvokkaimmalle: Aasiaan.  Samoin kaikki indikaattorit ja yleinen havainto vakuuttavat, että öljyn globaalin kysynnän painopiste siirtyy Aasiaan, niin että kymmenen vuoden päästä 2025 öljykunkku on se, joka saa näppeihinsä Aasian tuotannon.

 

*

 

Mannerlaattojen liikkuessa pelin panokset nousevat

 

Panosten noustessa, myös uudet innovaatiot revitään käsistä.

 

Edelläselostettujen tuotannollisten innovaatioiden ja poliittisten valintojen lisäksi öljybisnes omii samanaikaisesti harmaan sektorin toimintamallit operatiivisessa suunnittelussaan.

 

Merkittävin uusio tällä lohkolla on kyberuhka.  Tavallaan vanhan tuoreutusta, mutta samalla aivan uutta.  Onhan öljybisneksessä kovat ja kyseenalaiset keinot kuluneet käytössä, mutta nyt tietotekniikan hyödyntäminen muodostaa entistä laajemman ja perustavan uhkan ei ainoastaan tuotantomäärille, markkinaosuuksille ja hinnalle, vaan jopa koko toiminnan jatkuvuudelle.

 

*

 

Kaikki kuumenneiden markkinoiden osapuolet tuntevat huolta kyberhyökkäysten vaaroista.

 

Samalla kun jokainen pyrkii puolustautumaan ja ennalta torjumaan itseensä kohdistuneita iskuja, ne kaikki joutuvat kilpavarustelulle tyypilliseen kierteeseen: pystyäkseen tehokkaaseen torjuntaan, tulee kielletty menetelmä tuntea, ja savuttaakseen siinä korkeimman tason, kaikki ovat pakotettuja virittämään omat hyökkäykselliset valmiutensa huippuunsa: kun sitten on ase, kyllä se ”viimeistään kolmannessa näytöksessä pamahtaa” – vanhaa sanontaa lainatakseni.

 

Eli kaikki sitä tekevät.

 

Ei kauankaan sitten Saudi Arameco –yhtiön järjestelmään tunkeutui toimintoja heikentävä virus.  Se poisti tietoja tuhansista tietokoneista ja saattoi maailman suurimman öljyntuottajan vaaraan; koko linja öljykentiltä varastosäiliöihin, pumppuverkkoiin ja valvontajärjestelmään pysähtyi.

http://www.theregister.co.uk/2012/08/29/saudi_aramco_malware_attack_analysis/

 

http://www.infosecurity-magazine.com/news/saudi-aramco-cyber-attacks-a-wake-up-call-says/

 

*

 

Kybersodankäynti tässä mittakaavassa on pitkään ollut fiktion aiheena. 

 

Mutta nyt kyberuhka on totta, ei vain hypoteettinen suure.  Itse asiassa kyberhyökkäykset voivat olla olennainen osa seuraavaa terrorismin aaltoa, ja sellaisen välineenä se tulee saamaan erittäin paljon huomiota, ja tuottaa kaikelle teollisuudelle paljon harmaita hiuksia.

 

 

https://www.iiss.org/en/publications/survival/sections/2013-94b0/survival--global-politics-and-strategy-april-may-2013-b2cc/55-2-08-bronk-and-tikk-ringas-e272

 

*

 

Kyberhyökkäysten uhka ja sen torjuntaan suunnattavat panokset kuormittavat tulevaisuudessa kaikkea merkittävää tuotantolaitoksia.

 

Mutta enemmän kuin torjuntaan satsaaminen niiden kannattavuutta kuormittavat hyökkääjien iskuissa tuhoama tuotto; oli iskun kohteena sitten itse tuotantoprosessin eteneminen, kuten Saudi Aramecon tapauksessa, tai tuotteen laatuun ja kuranttiuteen kohdistetut tihutyöt, kaikki suojauksen läpi osunut tuho imee firman elinvoimaa ja kannattavuutta.

 

Kansainvälisesti – kaikesta kauniista puheesta huolimatta – eri toimijoiden kynnys käyttää kyberhyökkäystä toimenpideskaalassaan on alentunut, ja alentunut radikaalisti.

 

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset