Veikko Huuska

Yhdysvaltalaisen eliitin kaksoisstandardit

Tulipa katsottua Oscar –gaala. Mielenkiintoinen kokemus joka kerta, pitkästyttävyyden ja puuduttavuuden seassa päässä pyörii ihmetys, ”miten taitavia ne ovatkaan!” Siis loppujen lopuksi. * Mutta toisaalta oli pakko ihmetellä, miten ”vapaan maan” kenties keskimäärin liberaalein yleisö osaakaan olla niin kaavoihin kangistunut, omien mieltymystensä, valintojensa ja vapaamielisyytensä kahlitsema. * ...jatkuu kommenttiosuudessa;

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yhdysvaltalaisen eliitin kaksoisstandardit

Tulipa katsottua Oscar –gaala. Mielenkiintoinen kokemus joka kerta, pitkästyttävyyden ja puuduttavuuden seassa päässä pyörii ihmetys, ”miten taitavia ne ovatkaan!” Siis loppujen lopuksi.

*

Mutta toisaalta oli pakko ihmetellä, miten ”vapaan maan” kenties keskimäärin liberaalein yleisö osaakaan olla niin kaavoihin kangistunut, omien mieltymystensä, valintojensa ja vapaamielisyytensä kahlitsema.

*

Feminismi OK

Kun naissivuosa-Oskarin saanut Patricia Arquette päästeli pitkähkön litaniansa päätteeksi paperista lukien naisten oikeuksista, niin yleisö pomppasi pystyyn ja taputti pitkään. http://www.ibtimes.com/patricia-arquette-oscars-ac...

Nuoruudestani asti ihailemani Maryl Streep hyppäsi ensimmäisenä seisovilleen ja heilutti innoissaan etusormea kohden ison hallin kattoa: Yes, Yes, Yes…!

*

Miesasia NO

Mutta kun kansalaisoikeustaistelija Martin Luther Kingin rotusorron vastaisen elämäntyön muistoksi tehdyn Selma-elokuvan Glory-laulusta palkittu John Legend mainitsi kiitospuheessaan, että ”Yhdysvalloissa on tänään mustia miehiä vankiloissa enemmän kuin heitä oli orjina 1850” oikein mitään ei tapahtunut. http://mashable.com/2015/02/22/john-legend-and-com...

Kukaan ei ponkaissut pystyyn. Kukaan ei pahemmin hurrannut. Kukaan ei nostellut käsiään tai edes sormiaan.

Kukaan ei hihkunut: Yes!, Yes!, Yes!..

Melkeinpä vallitsi vaivautunut hiljaisuus, kohteliaiden aplodien vaiettua.

*

Kaksoisstandardit

Siinä se nähtiin. Kaksoisstandardit kukoistavat. Naistenoikeudet ovat IN, ne ovat sallittu, poliittisesti korrekti aihe. Sellaisesta saa isot aladoobit. Sellaiselle puheelle hurrataan. Vaikka puhe olisi miten pahasti tankaten lapulta luettu! Mutta kun esität hillityn, asiapitoisen, faktapohjaisen toteamuksen yhteiskunnan alimpien kerrosten kohtalosta, yhteiskunnan paaria-miehistä. Saat vaivautuneet klapit ja sitten kiireesti eteenpäin.

Mitähän John Legend ajatteli astuessaan lavalta alas. Hieno laulu. Hieno Kingin elämäntyö. Hyvä veto. Mutta ei-sallittu aihe, poliittisesti epäkorrekti aihe..

Sanotaan mitä sanotaan, mutta maailman ”vapaimmassa maassa”, sen ”kaikkein liberaaleimman” yleisön keskuudessa – sielläkin vallitsevat, ajatuksia hallitsee ja kahlitsevat – KAKSOISSTANDARDIT.

Se, mikä on sallittu ja hyväksyttävä ja kannaustettava toisille, on kauhistus toisille. Mikä voisi yhteiskunnassa olla alhaisempi porukka, kuin etnisen vähemmistön kaikkein alin luokkaryhmä, Yhdysvaltain afroamerikkalaisen kansanryhmän vankiloihin passitetut miehet?

*
Linkkejä:
Selma http://oscar.go.com/nominees/best-picture/selma

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset