Veikko Huuska

Euraasian Talous-Unioni - Putinin kuningasajatus käynnistelee toimintaansa

* ”Putinin Pulju” starttaa.. * Samaan aikaan kun läntinen Eurooppa milteipä pidätteli henkeään ja odotti mitä Minskin ja Brysselin tapaamiset tuovat tullessaan Eurooppaa piinaavien Ukrainan ja Kreikan kriisien lievittämiseksi, hieman idempänä käynnistettiin muita toimia. Venäjän hallituksen viralliset sivut, 6.2.2015; http://government.ru/en/news/16775/ Venäjän presidentin V.V. Putinin suurhanke, Euraasian Talous-Unioni (Eurasian Economic Union – EEU tai EAEU), käynnistelee toimintojaan. http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Economic_Union Euraasian hallitustenvälinen Neuvosto (The Eurasian Intergovernmental Council - EIC) piti ensimmäisen istuntonsa Gorkissa, Novgorodissa Moskovan lähellä. * Teksti jatkuu kommenttiosiossa...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Euraasian Talous-Unioni - Putinin kuningasajatus käynnistelee toimintaansa
*

”Putinin Pulju” starttaa..
*

Samaan aikaan kun läntinen Eurooppa milteipä pidätteli henkeään ja odotti mitä Minskin ja Brysselin tapaamiset tuovat tullessaan Eurooppaa piinaavien Ukrainan ja Kreikan kriisien lievittämiseksi, hieman idempänä käynnistettiin muita toimia.

Venäjän hallituksen viralliset sivut, 6.2.2015; http://government.ru/en/news/16775/

Venäjän presidentin V.V. Putinin suurhanke, Euraasian Talous-Unioni (Eurasian Economic Union – EEU tai EAEU), käynnistelee toimintojaan. http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Economic_Union
Euraasian hallitustenvälinen Neuvosto (The Eurasian Intergovernmental Council - EIC) piti ensimmäisen istuntonsa Gorkissa, Novgorodissa Moskovan lähellä.

*

Kokouksen puheenjohtajana toimi Valko-Venäjän pääministeri Andrei Kobyakov. http://eng.belta.by/all_news/economics/Kobyakov-to...

Valko-Venäjä toimii vuoden 2015 ajan Euraasian Unionin –Euraasian talousyhteisön -(Eurasian Economic Union –EEU:n) ja sen toimielinten, EEU:n Korkeimman neuvoston, Euraasian Talouskomission neuvoston sekä mainitun Euraasian hallitustenvälisen Neuvoston puheenjohtajamaana.

Kokouksessa käsiteltiin asiaankuuluvien järjestäytymistoimien lisäksi taloudellisen toiminnan syventämisen edellytyksiä talousyhteisön puitteissa sekä Kirgisian jäsenyyskysymystä.

Kokouksen alla 5.2. puheenjohtaja Kobyakov tapasi kollegansa, Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin.

Herrat keskustelivat lukuisista kahdenvälisistä taloudellisista kysymyksistä sekä Unionin valtioiden välisestä integraatioprosessista sekä Euraasian Unionin tulevaisuudesta.

*

Itse EIC:n kokouksessa käsiteltiin perustavaa laatua olevia asioita, kuten yhteiset energiamarkkinat, palvelutuotanto, yhteisön alueella tuotettujen tavaroiden valmistus ja vienti.

Koordinoidun teollisuuspolitiikan osalta Valko-Venäjän pääministeri Kobyakov mainitsi puutteena tuontia korvaavien tuotteiden todellisen liikkumavapauden ongelmat.

”On aika selvittää käsitteen ”Euraasian Unionin tuote” merkitys. Kaikki olemme erittäin varovaisia liikkeellelähdössä. Meidän täytyy löytää vastaus kysymykseen, kuka on kotimainen tuottaja, jos aiomme yhdistää pyrkimyksemme edistää niiden tuotteiden kauppaa Euraasian Unionin rajojen yli”, Kobyakov totesi.

*

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoi avauspuheenvuorossaan 6.2.2015:

”Yhteinen Unionimme olemassaolo alkoi 1.1.2015. Tämä talousyhteisö avaa uusia mahdollisuuksia taloutemme vakaaseen ja tasapainoiseen kehittämiseen. Yritykset pääsevät toimimaan samalta viivalta. Kauppa ja investoinnit saavat uutta virtaa.”

Medvedev totesi, että kohta kun taloutemme alkoi toipua vuoden 2008 finanssikriisin aiheuttamista vahingoista, törmäsimme uusiin ongelmiin, joita ovat lisänneet öljyn romahtanut maailmanmarkkinahinta sekä ”ennennäkemätön ulkopuolinen painostus”.

Kansallisella tasolla Venäjä on Medvedevin mukaan ryhtynyt välttämättömiin toimenpiteisiin, joilla vahvistetaan makrotaloutta ja sosiaalista vakautta. ”Ymmärrämme, miten tärkeää tämä kriisintorjunta on, kun otetaan huomioon se tiivis yhteistyö, joka vallitsee Venäjän, Valko-Venäjän, Kazakstanin, Armenian ja Kirgistanin valtioiden ja yritysten välillä.

Hän kertoi miten Venäjä pyrkii turvaamaan finanssimarkkinat pääomittamalla pankkeja. Tässä tarkoituksessa Venäjä on suunnannut merkittäviä varoja Talletussuojaviraston tiettyihin rahastoihin: yhteensä 1 triljoonaa ruplaa eli noin 13,3 miljardia Euroa.

Samoin on tehty päätös suunnata 830 miljardia ruplaa eli noin 11 miljardia Euroa tukea 27 pankille. samoin valtion myöntämien lainatakuiden määrä tavara- ja palvelutuotannon tarpeisiin on lisääntynyt. Tarkoituksena on tarjota tukea erityisaloille, mukaan lukien maataloustuotanto ja innovaatiohankkeet.

*
Vielä Medvedev tähdensi:

”Tulevien ehkä kahden vuoden aikana meidän on sopeuduttava uuteen todellisuuteen. Kuitenkin riippumatta markkinatilanteesta Venäjä on avoin kaikille kumppaneilleen, ja se on päättänyt kunnioittaa kansainvälisiä sitoumuksiaan.

Meidän yhdentymistavoitteemme pysyvät muuttumattomina, ja Euraasian Unionin perustamisasiakirja tarjoaa optimaalisen joukon välineitä niiden saavuttamiseksi”.
– Näin kauniisti puhui Venäjän pääministeri.

*

Lopuksi hän vielä tähdensi, että ”osallistuminen maailmantalouden agendalle vaatii meitä parantamaan kilpailukykyämme ja ottamaan aktiivisempi rooli kansainvälisessä työnjaossa, huomioiden omat taloudelliset tavoitteemme ja etumme”.

Avauskokouksessa pohdittiin myös työstökoneita valmistavan Euraasian Koneenrakennuskeskuksen konseptia (Eurasian Engineering Centre for Machine-Tool Manufacturing).
http://government.ru/en/

*

Uusi ECU eli Eurasian Tulliunioni - http://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Customs_Union

Kannattanee panna merkille, että 2010 perustetun Euraasian Tulliliiton (Eurasian Customs Union – ECU) ovea raapivat jo monet huomionarvoiset maat, kuten:
Turkki
Syyria
Iran
Intia
Vietnan

… ja kohta kai Kiinakin.

*

Jatkamme suuren mielenkiinnon vallitessa hankkeen kehittymisen seurantaa.
*

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Globaali talous ei ole blokkiajattelua jossa eri ryhmittymät taistelisivat toisiaan vastaan valuutoissa, raaka-aineissa tai poliittisesti.

Maailman suurimmat taloudelliset liittymät ovat G-20, Group 33, G-7 (entinen G-8. Venäjä erotettiin järjestöstä maaliskuussa 2014). Lisäksi voidaan mainita EU, BRICs maat.

Euraasian Unionia en laske näihin ryhmiin, koska se on perustettu Venäjän tahdosta pyrkimyksenä luoda entisistä Neuvostotasavalloista uusi liitto. Toistaiseksi Euraasian unionin alku on ollut takkuavaa. Väkinäistä ja tulokset zero.

Kaikki merkittävät valtiot kuuluvat näihin globaaleihin ryhmiin.

G20 :Argentiina, Australia, Brasilia, Etelä-Afrikka, Etelä-Korea, Indonesia, Intia, Italia, Japani, Kanada, Kiina, Meksiko, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Turkki, Venäjä, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

G7+5: Ranska, Yhdysvallat, Kanada, Yhdistynyt kuningaskunta, Saksa, Japani, Italia. Liittoon kuuluvat tarkkailijajäseninä myös Intia, Kiina, Etelä-Afrikka, Meksiko ja Brasilia.

BRICS: Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä Afrikka.

Kaikki BRICS maat kuukuvat G20 maihin ja G-7+5 paitsi Venäjä.

Nämä liittymät ja niihin kuuluvat maat tekevät toistensa kanssa globaalia talouspolitiikkaa ja järjestöjä johdetaan vaihtuvalla puheenjohtajamaalla. Järjestöjen lisäksi mailla on satoja kahdenvälisiä kauppasopimuksia, joiss kyseiset maat ovat mukana.

Erikoista on, että nyt on näkemyksiä, että näiden järjestöjen ympärille pitäisi kehittää poliittisesti ja ideologisesti kilpailevia talousjärjestöjä.

Blokkipolitiikka ei tule voittamaan maailmantalouden tasapainoa, vaikka joku sitä ideologiansa puolesta toivoisi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Joku kysyi, mistä löytäisi Venäjän hallituksen jäsenten nimet.

Ne löytyvät vaivattomimmin Venäjän Federaation hallituksen (Russian Government) sivuilta, jossa on paitsi hallituksen ministerilista, myöskin kunkin ministerin esittely:
http://government.ru/en/gov/

*
Todettakoon, että Venäjän hallituksessa on 32 ministeriä:

Pääministeri Medvedevin ohella on 8 varapääministeriä sekä 23 sektoriministeriä.

Miehiä ministereistä on 30 ja naisia 2. Ministerit nimittää tehtäväänsä presidentti Putin, ja pääministerin nimityksen vahvistaa Duuma.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

normipäivä venäläisessä lähiössä

http://www.riemurasia.net/video/Mies-sytytt%C3%A4%...

норма на день в Российской пригороде

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Näitä "sankareita" näköjään riittää joka maassa. Heillä on elämä niin tylsää, että "äksöniä" pitää hakea vaikka millä konsteilla. Ei siinä mitään vaikka etsivät kuolemaansa, mutta näille tyypeille ei saisi löytyä sairaalatilaa kuin kalliilta yksityispuolelta, tai nuolevat haavansa itsekseen, kun huonosti käy. Ja ennemmin tai myöhemmin varmasti käy. Ei pidä ottaa heitä kuormittamaan julkista terveydenhoitoa.

On monia ihmisiä, jotka taistelevat jokapäiväisesti erilaisten sairauksien vuoksi hengissä selviämiseksi, kun tällaiset pellet ovat tahallaan henkeään ja terveyttään kaupalla. On niin pirun tylsää!!

Älyttömistä "urheilu"lajeista tulee mieleen taannoiset löylykilpailut ja tahallaan aiheutetut palovammat; itsensä grillaaminen.

Vuorikiipeilijät yrittävät tapattaa itsensä, ja sitten pelastusmiehistöt tulevat henkensä kaupalla pelastamaan.
Tai tuo viime vuotinen luolasukellushomma.
***
No tämä tästä, muuten asiallinen ja ajankohtainen blogi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mikäli maailmantalous olisi yksinapainen, eli pelkästään USA:n EU:n ja IMF:n käsissä niin Kreikka olisi kusessa vaihtoehtojensa kanssa ja aivan sama Suomella jos velkaannumme korppikotkarahastoille liikaa. Onneksi Suomen poliitikot ovat jo hävittäneet lähes kaiken kansallisomaisuuden ettei niiden hävittämistä tarvitse enää pelätä, pohjavesiä lukuunottamatta.

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

Miksi Kiina, Intia ja monet muutkaan luettelossa olevat maat ryhtyisivät luomaan Venäjästä uutta maailmannapaa?

Voivat kyllä olla mukana kalastamassa pikku hyötyjä, mutta miten esimerkiksi päätäntävalta/vaikutusvalta "unioinissa" kehittyisi? Yli miljardin asukkaan Kiina ja Intia tuskin antavat valtaa 150 miljoonan Venäjälle, joka taloudeltaan on Italian kokoinen. Luonnollinen johtaja olisi Kiina, mutta Venäjä tuskin vielä toistaiseksi suostuu Kiinan vietäväksi. Intiankin itsetunto kasvaa kohisten, kolme kovaa ristiin käyvin intressein ei pitkällä aikavälillä lupaa sopua. Turkki ja Iran vielä lisämausteena.

Niinpä tämä EEU-EIC-ECU-systeemi rajoittunee pääasiassa julkilausumien antamiseen. Eipä siitä toisaalta haittaakaan ole, ehkä Venäjän ja Kiinan sota Siperian omistamisesta näin lykkääntyy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Miksi Kiina, Intia ja monet muutkaan luettelossa olevat maat ryhtyisivät luomaan Venäjästä uutta maailmannapaa?"

Koska Venäjällä on energiaa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Gorkissa, Novgorodissa Moskovan lähellä."

????????

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Nizhny-Novgorod toki. http://en.wikipedia.org/wiki/Nizhny_Novgorod

...lähellä Moskovaa; no, Moskovan takana, n. 400 km..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kyllä minä tiedän, missä Nizhni Novgorod, Tampereen ystävyyskaupunki ja Maksim Gorkin syntymäpaikka, sijaitsee. Se ei ole lähelläkään Novgorodia eli Velki Novgorodia (eikä Moskovaakaan).

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Putin pusaa Eurasialaista kombinaattia, eri muodoissaan, puhutaan sitten EEU:sta tai väljemmästä ECU:sta, tulliunionista, siksi, että hän ymmärtää historiassa toimivien liikesuuntien merkityksen. Tavallaan "pisara uurtaa kiven" -periaatteen.

Ei näistä alkoista mitään erityistä tarvitse syntyä, mutta kun muuallakin, aivan kuten Eeva Liisa totesi, maailmalla pykätään erilaisia multipolaariasia, BRICS-keskisiä ja muunkoostumuksisia ympyröitä: ellet sytytä "vastavalkeita", jäät sen varaan mitä muut juoksevat kasaan.

Mutta kun painat tuubiin omaa mallia, se on elementtinä elementtien joukossa, ja voi jossain vaiheessa napata: eräänlaista solubiologiaa historiallisessa miljöössä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset