Veikko Huuska

Venäjä ja Kreikka imuttavat Eurooppaa – pelinjohtajina Saksa ja Ranska

Venäjä ja Kreikka imuttavat Eurooppaa – pelinjohtajina Saksa ja Ranska

Euroopan Unionin palatsivallankumous -

 

Kreikan ja Saksan rankka mentaalihistoria kummittelee yhä taustalla

*

Eurooppa on sekaisin, se on poissa raiteiltaan.  Ukraina.  Kreikka.  Ja näiden näkyvimpien painajaisten takana kokonainen selvittämätön ja musta menneisyys.

Puhuimme neljännesvuosisata sitten Jugoslavian ”menneisyyden taakasta”, joka kollektiivisten kuviteltujen valtiollisten ja kansallisten mallien rapautuessa repesivät väkivaltaisuuksiksi, vihollisuuksiksi ja likaiseksi sodaksi, josta toipuminen jatkuu yhä.

*

Onko Euroopalla nyt sama kohtalo.  ”Jugoslavialaistuuko” Eurooppa?

Nyt kun tietyt kuvitellut valtiot, ensimmäisenä Euroopan Unioni, on joutunut uransa kovimpaan tulikokeeseen, se onkin alkanut ”sulaa”.

Nyt, kun vaikeudet ovat koittaneet ja Euroopan Unionin olisi pitänyt osoittaa voimansa ja mahtinsa, koko ”Läntiseen arvoyhteisöön” kuulumisen ja sitoutumisen valtava positiivinen vaikutus, se onkin taantunut, alkanut kontata ja takertunut aakkosiin.

Ei ole mikään paljastu sanoa, että Euroopan Unioni on menettänyt gloriansa ja vetovoimansa, ja melkein kaiken sne, minkä nimiin on vannomasta päästyä vannottu, vapaudet, yhteisvastuu, rauhantahto, talouskasvu ja kepeä elämä.

Kaikki nämä ovat nolaantuneet ja ikään kuin valuneet lattialautojen raosta ”sillan alle”, kuin sula tina.  Tilalla on jotain muuta.  Mitä se muu on, on vielä hahmotonta, ja hieman vaikeasti määriteltävää.  Mutta selvää on, että Eurooppa on palannut kansallisvaltioiden aikaan.  Äkkiä ja tömähtäen.

*

Euroopan Unionin palatsivallankumous - hiljainen kuperkeikka

 

Katsokaa nyt Minskin neuvotteluja.  Ketkä siellä häärivät?  Ovatko siellä Euroopan Unionin ”korkeat edustajat”, ja Eurooppalaisen yhteisön vaaleilla valitut voimat?  http://fi.wikipedia.org/wiki/Unionin_ulkoasioiden_ja_turvallisuuspolitiikan_korkea_edustaja

G.W. Bush kysyi aikanaan: Kun Euroopassa palaa, kenelle minä soitan?

Kenellä on Euroopan puhelinnumero.

Se puhelinnumero on EU:n korkealla edustajalla, ”ulkoministeri” Federica Mogherinilla.

Mutta hänelle kukaan ei soita.  Ei, koska kaikki tietävät, että hän on vain ”korkea kulissi”, empty name.

Eivät ole paikalle ne, joille EU on juhallisesti ja virallisesti aseman ja vallan antaneet.

Onko heidät siis syrjäytetty?  Palatsivallankumous Euroopassa!

Ottakaa kaappaajat kiinni!

Näinkö pitäisi huutaa?  Tietysti pitäisi, mutta kukaan ei huuda.  Koska kaikki tietävät, miten asiat ”todella ovat”.

En minä ihmettele, jos Putin kauhean rumasti tälle Euroopalle nauraa, ja sen systeemeille.

*

Siellä ovat siis Saksa ja Ranska, näiden toki EEC/EU:n perustajavaltiot, niiden ylin johto, mutta mitä tekemässä?

Millä valtuuksilla?

Hehän juuri, Saksa ja Ranska, ensimmäisinä rikkoivat Lissabonin sopimuksen, sen vakaussopimuksen, koska olivat ”liian isoja moitittaviksi”.  Hehän vetivät korkin taloudellisen vastuuttomuuden tynnyristä, ensimmäisinä ja vahvimpina.

Mutta mitä asiaa he Minskissä ajavat?  Tarkkaan ottaen.  Onko heillä valtuuksia siihen?

Epäilemättä on: siis ajaa omia kansallisia etujaan ja omien pankkiensa etuja.  Muu on arvoitusta.

*

Euroopan Unionin – tuon merkillisen epävaltion ja kummallisen historiallisen ihmiskokeen – viimeisin katastrofi ja lankeemus ovat Minskin neuvottelut.  Euroopan yli puhuvat, ja Euroopan sananvaltaa ja käskyä, edustavat Saksa ja Ranska, liittokanslerinsa ja presidenttinsä muodossa ja presidentti Obaman eväitä nauttien.

*

Voiko Eurooppa katsoa tällaista menoa?  Voiko eurooppalainen demokratia ja kansallisvaltioiden edunvalvonta enää kokea – ainakaan rauhan aikana – syvempää alennustilaa?

Ei.  Ehdottomasti ei.

*

Presidentti V.V. Putin on korkeimman tason shakin suurmestari, tämä täytyy vastentahtoisesti ja inhon maku suussa todeta.  Hän ei ainoastaan lyö kiilaa Euroopan Unionin jäsenvaltioiden väliin, vaan kaiken väliin, myös totuuden ja valheen.  Mutta hän ei kiiloillaan tiivistä ja yhdistä osapuolia, kuten parkettiasentaja tekee, vaan hajoittaa ja särkee suhteita.

Mutta hän myös osoittaa miten hutera laitos koko EU on: miten hutera se on ollut, miten hutera se on ja miten hutera se etenkin tämän jälkeen tulee olemaan.  Hyvin nähty Putinilta, vastentahtoinen tunnustus.

Olisi uskonut, ainakin toivonut voivansa uskoa, että Euroopan Unioni olisi ollut lujempaa tekoa, jämäkämpi rakenteiltaan, tukevammin mitoitettu ja toteutettu, lujemmalle kalliopohjalle luotu.  Mutta ei.  EU on hiekalle rakennettu, eikä ihan mille tahansa hiekalle, vaan lentohiekalle, liejuhiekalle, jota sekä tuuli että vesi syövät ja liettävät.  Surku.

*

Oliko niin, että Putin näki tämän kuvitellun todellisuuden läpi, ja pystyi ennakoimaan, miten heikko ”Länsi ja sen luomus, ”arvoyhteisö”, oli?  Hyvin nähty, jos näki.  Jos ei nähnyt, niin hyvin osuttu ja upotettu.

Meille paljastuu päivä päivältä synkempi näky: emme eläneet vain Suomessa ”Hawaijipaita-hallituksen” aikaa.  Aikaa, jonka perustavimma fundamentit on väärin nähty, väärin arvioitu, väärin otettu.

Myös koko Eurooppa, sellaisena kuin sen haluamme nähdä Euroopan Unionin muodossa ja hahmossa, kantaa samaa tautia, se on Eurooppalainen Hawaijipaita-yhteisö.  Täysin väärille, katteettomille haaveille ja oletuksille, perusarvoiksi korotetuille uskomuksille, luotu, vailla perustaa ja vailla historiallista myskynkestokykyä.  Ja kuitenkin myrsky, sehän on olennainen osa elämää, maailmaamme ja historiaa.  Lyhtynäköiset haihattelijat ovat vieneet meidät perikadon partaalle.

Tästä eteenpäin kaikki ovat paniikissa, niin kansat kuin valtiotkin, yksilöt ja suuret rakenteet, tuli hännän alla ja katsovat vain omaa etuaan.  Piru periköön muut!

*

Esimerkki

Saksan ja Ranskan ym. pankit rahoittivat Kreikkaa.  Sitten Saksan ja Ranskan poliittinen johto pelasti omat pankkinsa.

Nyt ollaan tässä pisteessä: Ilta-Sanomat eilen 11.2.2015; http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1423584739002.html

Kreikka pelaa upporikasta ja rutiköyhää

Varoufakis ja Kreikan hallitus pelaavat upporikasta ja rutiköyhää.

– Jos olet velkaa 10000 euroa, sinulla ei ole neuvotteluvoimaa. Mutta jos olet velkaa 300 miljardia euroa, sinulla on erittäin paljon neuvotteluvoimaa, Varoufakis totesi Ylen maanantai-iltana esittämässä Kreikka-dokumentissa.
[katso: YLE Teema 9.2.2015 Areena http://areena.yle.fi/tv/2469367 ]

Varoufakis ei dokumentin teon aikaan ollut ministeri, mutta hänen ajatuksensa eivät ole muuttuneet. Kreikan uusi hallitus ajattelee, että euromaat pelkäävät kärsivänsä suuret luottotappiot, jos valtavat lainat saaneen Kreikan kanssa ei tehdä enää yhteistyötä.”  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1423584739002.html

*

Arvaamaton pelaaja - Kreikka

Kreikka kiristää velkojiaan, ei noudata sovittu velkaohjelmaa.  Mitä tekevät velkojat?

Kreikalla on uhkapelurin ote: all in.  Voitto tai kuolema.

Se vetää Venäjä-kortin esiin.  Toinen vaihtoehto on Kiina – takarahoittajana.  Monet eivät usko Kiinan lähtevän seikkailemaan, mutta mistä tiedämme.  Onhan sillä moninaisia bulvaaneja käytettävissä.  Sitä paitsi: Kreikka on Aasiasta Bosborin kautta ”Silta Euroopaan”.  Muutkin kuin Putin voivat olla kiinnostuneita.  Raha ei haise, eikä voitto, silloin kun sen saa halvalla.  Ottaako Venäjä Kreikan ottopojakseen, vai kuka ottaa, jos EU jättää?  Emme saa unohtaa Lähi-Idän islamististen valtioiden tahtoa.  Sielläkin on halua vähintään näpäyttää, mutta ehkä jopa täräyttää Eurooppaa, onhan syitä vaikka miten paljon.  Pohjana on jo liittoumat, niitä voi pikaisesti vahvistaa ja laittaa syöttö päälle.

Venäjän, Kiinan ja islamilaisten valtioiden, keitä ne ovatkaan tässä pelissä, lisäksi on tietenkin Obaman Yhdysvallat.  Turkki on havitellut aikanaan EU:n jäsenyttä, ja mm. Suomi on sitä tukenut, mutta nyt se on jo hylännyt ajatuksenkin.  Silti se on NATO-maa, ja sen kautta osa ”Läntistä arvoyhteisöä”, mitä se sitten tarkoittaakaan.  Turkin sisäiset jännitteet ovat vahvat, ja sopivasti ohjattuna se saattaisi olla valmis toimimaan siltamaana Kreikan suuntaan.  Nyt jaetaan niin isoja tontteja, että mitkään ennalta arvattavat liikkeet eivät ole varmoja: yllätyksiä ja yllättäviä koalitioita syntyy hetkinä, joina aivan kirjaimellisesti ”mannerlaatat” liikkuvat.  Nyt ne tekevät sitä.  Aasian ja Euroopan raja ei ole aikoihin ollut niin höllässä kuin nyt.

Ikävintä Euroopan kannalta on, että Kreikka, noin labiili uhkapeluri, istuu nyt pöydässä, ja pelaa niin korkein panoksin.  Se voi omilla siirroillaan saada liikkeelle ison pelin, jossa se itsekin muuttuu nopeasti pelaajasta pelirahaksi, nopaksi jota isot siirtelevät.

*

Valistunut veikkaus

Peli käy pahaksi silloin, kun pöydässä istuu yksikin ”sisukas bastardi” – voimapelaaja, jolle en keksi muuta nimitystä, ja joka on riittävän loukkaava kuvatakseen edes likipitäen pelaajan pelin luonnetta.  Siis pelin luonnetta.  Kun pöydällä on savuava pistooli, herrasmiespelurien on vaikea, ellei mahdoton, alkaa selittää pelin henkeä ja pelin sääntöjä tälle väärinpelaajalle.  Putinin lisäksi näitä on nyt Eurooppalaisen junan salongissa kaksi, toisen arvaattekin.

Mutta miten tämä vaikeutettu peli tulee etenemään?

Ennen kuin vastaan, luon katsauksen menneisyyteen, joka ei ole kaunis.  Mutta se selittää paljon siitä, miten todella tulee käymään.

*

Syrizan johtavat poliitikot, keulassa Sipras ja Varoufakis, toistivat vaalien edellä, niiden aikana ja- uskollisina valitsemalleen tyylilajille - vielä vaalien jälkeenkin, että ”Saksan on maksettava”.

Välillä he muotoilevat tuon ydinvaatimuksensa hieman sileämpään paperiin, esittäen että kun II maailmansodan jälkeen Yhdysvallat auttoi sodastakärsinyttä Eurooppaa Marshall-avulla, Saksan tulisi tämän I taloudellisen maailmansodan jälkeen auttaa sodastakärsineitä maita ”Merkel-avulla”.  Tässä historiallinen konteksti on avainsana.

Kreikkalaiset viittaavat Saksan kreikkalaisille toisessa maailmansodassa aiheuttamiin suunnattomiin kärsimyksiin ja tuhoihin.

Kreetan valtaus verilöylyineen kesäkuussa 1941 oli vain yksi pitkässä terrorisodan rumista tapahtumista. http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/84221-siviilien-murhenaytelma-kreetalla-261941-jaytaa-yha-saksan-ja-kreikan-valeja

*

Saksa – seuraajavaltioineen – on eittämättä poliittisessa ja moraalisessa vastuussa Kreikan brutaalista miehityksesstä 1941-1945.  Hampurilainen toimittaja Joachim Kasten kirjoitti äskettäin (11.2.2015 Dem.):

”[Saksan] Häikäilemättömien rikosten listalla on useita siviiliväestöön ja vastarintaliikkeeseen kohdistuneita joukkomurhia.  Noin 100.000 ihmistä kuoli nälkään ja 10.000 juutalaista kuljetettiin keskitysleireihin.

Tämän historian muisti myös liittopresidentti Joachim Gauck viime vuoden valtiovierailullaan Kreikassa.

Hän kritisoi puheessaan sitä, etteivät sodan aikana Saksan hirmutöihin osallistuneet edes sodan jälkeen pyytäneet anteeksi tekojaan tai osoittaneet myötätuntoa uhreilleen.  ”Lausumatta jääneet sanat lisäävät syyllisyyttä niin kauan kuin sodan uhreja ylipäätään muistetaan”, Gauck totesi.”

*

Eikä tässä kaikki.

Kreikka on halunnut – oikeutetusti – palauttaa muistihäiriöistä kärsivälle Saksalle mieleen myös erään talousjärjestelyn ajalta, jolloin Saksa miehitti Kreikkaa.

”Vuonna 1942 Hitlerin hallinto pakotti Kreikan valtion pankin maksamaan 476 miljoonaa Saksan silloista markkaa Wehrmachtin miehityskustannuksiin.  Lainaa ei sopimuksista huolimatta koskaan maksettu takaisin.

Jo Kreikan edellinen Antonis Samarasin hallitus asetti erityiskomission tutkimaan, paljonko tuolloinen ”laina” olisi nykyrahassa ja sai päivän arvoksi noin 11 miljardia euroa.”  - Näin siis toimittaja Joachim Kasten.

*

Kasten jatkaa:

”On selvää, että Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ottaa Saksan ja Kreikan kahdenvälisissä neuvotteluissa esiin tämän vanhan velka-asian.

Yhtä selvää on, että Saksan hallitus tulee hylkäämään kreikkalaisten vaateet.

Juridinen syy on vuoden 1953 Lontoon sopimus, jossa Saksan ulkomaanvelkoja purettiin noin 30 miljardilla D-markalla.  Mahdolliset myöhemmät vaateet sovittiin otettaviksi esiin, kun rauhansopimuksesta neuvotellaan koko Saksan kanssa.

Saksojen yhdistymisen yhteydessä [1990, VH:n huomautus] sovittiin ehdoista niin kutsutussa kaksi-plus-neljä –sopimuksessa Liittotasavallan, DDR:n ja neljän maailmansodan voittajavaltion [USA, Neuvostoliitto, Englanti ja Ranska] välillä.

Kun tämä sopimus ei sisällä minkäänlaisia vahingonkorvausvaateita, ovat sellaiset vaateet Saksan hallituksen mukaan poissa päiväjärjestyksestä.

Berliinissä viitataan Kreikan saamisten yhteydessä myös vuoden 1960 kahdenväliseen sopimukseen Liittotasavallan maksamista 115 miljoonan D-markan korvauksista.

On tietysti ymmärrettävää, että Ateenassa tulkitaan vuoden 1942 pakkolaina toisin.  Jää nähtäväksi löydetäänkö asiassa diplomaattinen kompromissi vai nostaako Kreikka syytteen Liittotasavaltaa vastaan.”

*

Huomautuksia edelliseen:

Kirjoitin tästä, perin ajankohtaiseksi ponnahtaneesta aiheesta, siis Saksan maksamattomista sotakorvauksista ja yleensäkin siitä, että niistä ei ole mitään tarkempaa sovittu, juuri eilen 11.2.2015:

Lue lisää täältä – ja nimenomaan Suomen kannalta: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/186814-onko-suomen-ja-saksan-valilla-solmittu-rauhansopimusta-1944-1945-sodan-jalkeen

Kummastusta tässä herättää mm. se, että tuo Saksojen yhdentymisen yhteydessä solmittu ns. ”Kaksi-plus-neljä –sopimus” tehtiin täysin kolmansien maiden päiden yli.  Ei silloin kysytty Suomelta mitään.  Ei silloin kysytty Kreikalta mitään.

Ja nyt sitten todetaan:

”Kun tämä sopimus ei sisällä minkäänlaisia vahingonkorvausvaateita, ovat sellaiset vaateet Saksan hallituksen mukaan poissa päiväjärjestyksestä.”

Helppo todeta noin.  Tehdään ensin iso diili kolmansien päiden yli – ja sanotaan voi voi voi..

*

Tässä hän on samasta asiasta kysymys:

Kun Saksa ja Ranska ajoivat EU:n ja Euroalueen toimenpiteet Kreikan finanssien romahdettua niin, että kreikkalaisia velallisia ei tuettu, vaan autettiin pankit – siis ensisijaisesti suurimmat velkojat, eli Saksan ja Ranskan suurpankit – kuiville, niin siinä toimittiin juuri ”Läntisen arvoyhteisön” omaksumalla isomman oikeudella.

Samaa tehdään juuri tänään Minskissä:

Käydään neuvonpitoa Venäjän Presidentin Putinin kanssa Ukrainasta ja Eurooppalaisesta rauhasta, Pax Europasta.  Kuka maksajaksi: tietysti muu Eurooppa, kolmannet maat, ja osin Ukraina itse.

Kun samalla, simultaanisti, ja selkeästi samaan vyyhteen kytkeytyen (näin on viimeistään Kreikan vedettyä Venäjä-kortin peliin mukaan) Minskissä käydään neuvoa miten Kreikan peli pelataan.

Sekin tullaan pelaamaan ”samoin säännöin”: kolmansien maiden niskaan lastaamalla.

Kreikka ei saa Saksalta mitään, tai korkeintaan hienokosmetiikkaa ja pahoittelut, mutta se haluaa ja se saa yhteisöllisesti jotain korvauksia.  Minkälaiseen kääreeseen se sitten pakataankaan, yksi on varma: nyt tehdään jälleen diili kolmansien maiden yli, ja tästä ilosta Kreikka tulee jossain määrin nauttimaan.  Jos tuosta komitean laskemasta Saksa-velasta, siis 11 miljardista eurosta, vaikkapa vain puolet eli 5,5 miljardia euroa uitetaan jotenkin sopimuksiin, eurooppalaisen sopimuskäytännön purkamattomiin uumeniin, niin sen tilin sitten maksamme me, jotka emme istu Minskissä tai muissakaan pöydissä.

*

Tarpeetonta toistaa, mutta sanottakoon nyt kuitenkin, että Eurooppalaisessa pelijunassa on nyt kaksi junahuijaria, jotka vetävät tätä ja vedättävät Eurooppaa, Venäjä ja Kreikka, ja kuinka kummasti niiden intressit verhojen takana ja pelipöydässä ovatkaan niin kovin yhtäläiset.

Sisukkaa bastardit imuttavat nyt ja lujaa.

Eurooppa maksaa.  Vaan eivät Saksa ja Ranska, jotka ovat ilman erillistä valtuutusta, vaan ainoastaan asemansa puolesta otetulla yleisvaltuutuksella, pelipöydän kunkkuina, näennäisinä, mutta nuo kaksi ensin mainittua putsaavat potin.  On tämä menoa.

Sitoudu sitten tässä ”Läntiseen arvoyhteisöön” ja sen toimintaa.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Mahtavaa näkemistä, juuri näin minäkin varmaan ajattelisin jos olisin tullut ajatelleeksi.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

kreekut ja venäjä saisivat löytää kernaasti toisensa,sittenhän olisi kaksi luotettavaa kimpassa,,eli tiedettäis että molemmat pettää varmasti !

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

https://www.facebook.com/video.php?v=1386693821643473

“Russian television is 2015. they inspire their citizens Who still believes in the loving nature of RUSSIA?”

”Venäjän televisio a.d. 2015. He inspiroivat kansalaisiaan.
Kuka uskoo vielä Venäjän leppeään luonteeseen?”

- Näin siis kysellään videon oheistekstissä. Eli mene ja katso.
Kesto: 1:39

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kreikka neuvottelee liittolaistensa kanssa. Euraasiaanhan Kreikka kuuluu?
Lisään: Ulkopuolisiahan onkin lupa kusettaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjän ohjat ovat tiukasti presidentti V.V. Putinin käsissä.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1387299321...

(eilen Minskissä)

Herneenpalko?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Putinin Lupaus tuesta tuli jo keväällä 2014:
EXCLUSIVE: Putin’s proposal to Tsipras: “We will become a shield of Greece if …”
(1.5.2014);
http://www.hellasforce.com/en/exclusive-putins-pro...
*
TMT 5.2.2015;
http://www.themoscowtimes.com/news/article/greece-...
Putin has invited Tsipras to visit Moscow on May 9, the statement said, adding that the two leaders also discussed safeguarding peace and stability in Ukraine.
Seuraava tapaaminen Moskovassa 9.5.2015.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset