Veikko Huuska

Kiina marssittaa Yuanin Dollarin rinnalle vaihtovaluutaksi

 

Hybridisota on yksi epäsymmetrisen sodankäynnin muodoista, toinen, selvästi liian vähälle huomiolle jäänyt uusi sodankäynnin muoto on finanssisota.  Sellainenkin on maailmalla käynnissä.

*

Kiinan Yuan (juan, rahayksikkö; Renminbi, 人民币) syöttää valuuttaa globaaliin ”Isoon Liigaan” syrjäyttääkseen Dollarin kansainvälisen kaupan vallitsevana vaihtovaluuttana.  Tämä on kova haaste, mutta kasvava Kiina ei kaihda ottaa merkittäviä askeleita matkallaan maailman herruuteen, johtavaksi supervallaksi.  Tämä on yksi niistä askeleista.

Yuanin ”suuri harppaus” pitkällä marssilla maailman johtavaksi vaihtovaluutaksi on samalla suurin ”salakähmäinen operaatio” maailmassa vuosiin, kenties jopa vuosikymmeniin.

Suunnatessaan tätä päämäärää kohden Kiina vakaita, harkittuja askeleita: operaation kaikki vaiheet on tarkoin harkittu.

Ei myöskään ole (enää) mikään salaisuus, että Kiinalla ja Venäjällä on ”erityinen suhde”, jonka tarkoitus on edistää tätä suuntausta.  Aasian jättien salasuhde, joka ei enää ole salainen.

Kiina todennäköisesti auttaa sen naapuria tämän hädässä, ja pidemmän aikavälin tulokset saattavat olla dramaattisia.

*

Yunin näyttävä performanssi 2014

Joulukuun alusta lähtien yuan on yksi niistä 31:stä tärkeistä valuutoista, joiden arvo on noussut dollariin nähden vuoden 2014 jälkipuoliskolla.  Siksi ei ole yllättävää, että yuan on nyt sidottu dollarin arvoon.

Se mikä on yllättävää, on dollarin kurssinousu, varsinkin kun otetaan huomioon räjähdyspisteessä oleva Yhdysvaltain massiivinen velkasumma.

Dollarin arvon viimeaikaisesta noususta huolimatta on syytä uskoa, että tämä ilmiö on kestämätön pitkällä aikavälillä.  Koska FED on sitten vuoden 2008 luonut tyhjästä biljoonia dollareita, on vain ajan kysymys, milloin dollarin arvo palaa kohden sen itseisarvoa.  Joka on: nolla.

*

Kiina etenee hätiköimättä

Samaan aikaan Kiina jatkaa tasaisen tappavaan tahtiin toimenpiteitään, joiden tavoitteena on hyödyntää sen jättimäistä valuuttavarantoa ja hankkia yuanille vaihtovaluutan asema.

Niinpä tapaninpäivänä, 26.12.2014 Kiinan Foreign Exchange Trade System (SFETS) eli  Ulkomaisen valuutan vaihtojärjestelmä ilmoitti, että Kiina alkaisi johdannaiskaupankäynnin ja vaihdot yuanin ja Malesian rinngit´in, Uuden-Seelannin dollarin ja – tietenkin Venäjän ruplan välillä.

*

Kiinan hyökkäys

Kiina on päättänyt heikentää dollarin maailmanlaajuista asemaa kansainvälisen liiketoiminnan ja rahaliikenteen keskeisenä valuuttana.  Dollarin nykyinen asema on etu, jota se nauttii ansiottomasti: maailman de facto vaihtovaluuttana.

Mutta se on menettämässä tämän asemansa sekä ulkoisten tekijöiden että Yhdysvaltain sisäisten pulmien vuoksi.

Ottaen huomioon että Kiina on (ostovoimapariteetti huomioiden) maailman talous numero 2 [eräiden laskelmien, kuten V. Huuskan aiemmin joulukuussa tekemien mukaan Kiina on jo nyt No 1], Kiinan valuutta on kasvamassa liian merkittäväksi jäämään vaihtovaluuttana dollarin katveeseen.

Marraskuussa 2014 saimme seurata, miten jopa Euroopan Keskuspankki  EKP harkitsi myös Yuanin ottamista sen varantovaluutaksi dollarin rinnalle.  http://moneymorning.com/2014/11/11/profit-from-chinas-currency-move/

Yuanin merkityksen ja mahdollisuudet ovat muutkin havainneet.

*

Yuanin nousee ja – tukee Putinin rupista ruplaa..

Viime vuoden jälkipuoliskolla Kiina ja Venäjä tekivät megaluokan energiasopimuksen, Venäjä valmistelee ns. Siperian öljyputken rakentamista itään, Kiinan markkinoita silmälläpitäen.

Vähemmän tunnettua on Pekingin 24 miljardin dollarin arvoinen valuutanvaihtosopimus-ohjelma Venäjän kanssa.

Joulukuun puolivälissä South China Morning Post kertoi, että ”Venäjä voi turvautua sen Kiinan kanssa solmimaan 150 miljardin yuanin valuutanvaihtosopimukseen, jos rupla jatkaa syöksyään”. [15 mrd CNY = n. 20,8 mrd € http://fi.investing.com/currencies/cny-eur-converter ]

Samaan aikaan Kiina jatkaa pyrkimyksiään saada lopultakin sisällytetty Yuan Kansainvälisen valuuttarahaston erityisnosto-valuuttakoriin (Special Drawing Rights), joka nykyisellään koostuu:

USD – 44 %

Euro – 34 %

Japanin jeni – 11 % ka

Britannian puna 11 %.

Myöhemmin tänä vuonna IMF suorittaa uuden arvioinnin (se on suoritettu 5 vuoden välein) siitä, mitkä valuutat voivat sisältyä virallisiin valuuttavarantoihin.

Saadakseen Yuanille paikan valuuttakorissa Kiinan on läpäistävä IMF:n taloudelliset kriteerit:

Yuanin tulee olla ”vapaasti käytettävissä” (freely usable), sillä tulee olla riittävän vakaa asema vientikaupassa ja kyllin usean jäsenen tulee kannattaa sen sisällyttämistä järjestelmään.

IMF:n edustajat ovat arvioineet, että on ollut ”havaittavissa selviä kehitysaskeleita Yuanin kansainvälisessä käytössä, ja tulevaisuuden näkymät tukevat käsitystä Yuanin aseman vankistumisesta”.

The Society for Worldwide International Financial Telecommunication (SWIFT) –järjestön ilmoituksen mukaan Yuan saavutti kansainvälisessä vaihdannassa 1.9.2014 ennätyksensä: sen osuus vaihdannasta oli 1,72 % - ja sijoitus seitsemänneksi eniten käytetty valuutta maailmassa.

Mutta Yhdysvaltain puuttuva tuki saattaa muodostaa suurimman esteen.

*

Yhdysvaltain veto ei riitä estämään

Yhdysvaltain edustaa 17 %:ttia IMF:n äänestyksessä pelissä olevista äänistä.

Kiinan läpimeno vaatii 85 % äänistä.  Yhdysvaltain veto voisi siis tyssätä Yuanin pyrkimykset tässä vaiheessa. Toisaalta IMF:n piirissä esiintyy voimakasta tukea Yuanin aseman vahvistamiselle.   Asia tulee käsittelyyn vielä tammikuussa kokoontuvan IMF:n johtokunnan kokouksessa.

Hylkääminen saattaisi hetkeksi heikentää Yuanin voittokulkua, ja hetkauttaa hieman sen asemaa etenkin dollarini nähden. 

Viimeaikaiset Sveitsin keskuspankin toimet sen luopuessa frangin sitomisesta euroon, osoittavat niitä haasteita, joita liittyy juuri tällaiseen rahapoliittiseen operaatioon.

*

Dollarin kurssinousu – harhaako?

Linkki: https://picasaweb.google.com/113679801467129695575/DollarinVaihteluja#6107170609462260754

Omalla tahollaan dolalri on kokenut dramaattisen nousun viime heinäkuusta lähtien.  Dollari on saanut osakseen arvonnousun, jota se ei todellakaan ansaitse, varsinkin kun otetaan huomioon Yhdysvaltain sitkeänä  jatkuva alijäämä ja se kyseenalainen virstanpylväs, jota edustaa Yhdysvaltain valtionvelan nousu yli 18.000 miljardin dollarin rajanhttp://www.usdebtclock.org/

*

Yuan vs. Dollari

Huolimatta viimeaikaisesta vahvistumisestaan dollaria odottaa pitkäaikainen laskusuuntaus.

Siinä tapauksessa, että Yuan raivaa tiensä SDR-koriin, mikään ei takaa sitä että Kiina jatkaisi nykyistä dollari-sidonnaisuutta.

Vuodenalku on täynnä merkkejä taloudellisista haasteista, joita eri tahoilla maailmaa esiintyy.  Niinpä Kiinan Kansanpankki (The People´s Bank of China – PBOC) voisi valita vähäisimmän vastuksen tien, sen saman minkä Japanikin, eli tarkoituksella heikentää valuuttansa arvo tehdäkseen viennin huokuttelevammaksi.  Siitä Kiina saisi hiipuvaaan mutta yhä lähes 7 %:n kasvulukuja näyttävään talouteensa.

Jos Kiina laajentaa apuaan Venäjälle ostamalla ruplia sen arvon pönkittämiseksi, tämäkin toimi voisi edistää Yuanin heikkenemistä.

Kun nämä kaikki ristikkäiset intressit ja tavoitteet vellovat valuuttamarkkinoilla, on selvää, että paras puolustus menetyksiä vastaan ja edes kohtalaisen talouskasvun hyväksi on välttää ylimitoitettuja sidoksia mihinkään yksittäiseen valuuttaan.

Ja tämä arvio käsittää myöskin ”kaikkivaltiaan” dollarin.

*

Jatkan lähipäivinä vielä Kiinan ja Venäjän yhteistyöstä, joka on paitsi kiinnostavaa, kauaskantoista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Samaan aikaan, kun Kiina on hitaasti mutta varmasti vähentämässä dollarisijoituksiaan Japani on niitä lisännyt. Viimeisten arvioiden mukaan Yhdysvaltojen velka Japanille on jo yhtä suuri kuin Kiinalle ja Kiinalle se on pienenemässä, Japanille kasvamassa.

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa:

https://gallery.mailchimp.com/4bfd9ded86671954e4a1...

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Renminbillä on vielä pitkä tie oikeaksi kansainväliseksi vaihtovaluutaksi koska sen arvo ei oikeasti määräydy markkinoilla vaan Kiina pitää sen arvon halutulla alueella niin sanotulla "hallitulla kellunnalla". Käytännössä CNY:n arvo pidetään ostovoimalla mitattuna tarkoituksellisesti alakantissa (IMF:n arvio 5-27%). Tässä valossa esim. Kiinan ja Venäjän aikeet käydä kauppaa omilla valuutoillaan ovat hieman omituisia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eihän tuo tie välttämättä pitkä ole. Jonain päivänä Kiina vain päättää luopua tuosta kelluntaraamien ylläpitämisestä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Määrääntyykö dollarin arvo oikeasti markkinoilla?

Kokosin laajan jytkyn koskien dollarin asemaa, ja ennenkaikkea niistä operaatioista jotka melko järeinä kohdistuvat horjuttamaan dollarin asemaa. Here soon...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset