Veikko Huuska

Sota Venäjällä

Sota Venäjällä

Rupla on vapaassa pudotuksessa.  Venäjän talous – ja yhteiskunta – on turbulenssissa.

Me emme tiedä, miten kestävä se on?  Se kesti Stalinin, se kesti Brezhnevin, se kesti panssaribolshevismin romahduksen.  Mutta: kestääkö se nyt 2014 tällaisen rytinän?

Tämä on aivan liian iso ihmiskoe, aivan liian iso poliittinen koe.  Suomi on suuren huojuvan talon naapuri: meidän pitää ajatella asiaa siltä kannalta.  Euroopan Unioni istuu aivan liikaa tuleen meidän housuillamme.

Suomella pitää olla oma Venäjä-politiikkansa.

*

Yhdysvallat lyö löylyä (lue: lyötyä)

Kongressi antoi viikonvaihteessa valtuudet uusille pakotteille.  Vaikka sitten ilman EU:n myötäseuraamista.

Nyt ilmiotetaan, että presidentti Barac 007 Obama tulee vielä tällä viikolla päättämään uusista pakotteista.

”Yhdysvaltojen uudet pakotesuunnitelmat iskevät Venäjän pankki- ja energiasektoreille. Ruplan tiistainen romahdus kertoo maan talouden olevan herkässä tilassa.”

Lähde: Taloussanomat tänään 17.12.2014 klo 08:38 http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2014/12/17/usa-kiristaa-ruuvia-uusia-putin-pakotteita-talla-viikolla/201417319/12?pos=tuoreimmat

*

Käsille on kaiken muun ohella kaatumassa Venäjällä toimivien pankkien pelastaminen, johon pieni Suomikin vaaditaan mukaan:

”Suomi ja muut euromaat pelastivat kansainväliset suurpankit Kreikasta ja muista euroalueen kriisimaista, kun nämä ajautuivat rahoituskriisiin. Nyt kriisi riehuu Venäjällä – jossa Euroopan suurpankeilla on runsaammat riskit kuin niillä oli Kreikassa. Pankkiunioni voi velvoittaa Suomenkin pelastamaan pankkeja Venäjältä.”

Jan Hurri: Taloussanomat tänään klo 06:01 http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/12/17/kuka-pelastaa-euroopan-suurpankit-venajalta/201417312/12?pos=tuoreimmat

Hurri jatkaa:

Venäjä ei ole Kreikka. Se on kaikin puolin tyystin toista maata. Paitsi, että nyt myös Venäjällä riehuu talous-, rahoitus- ja valuuttakriisi, ja että myös Venäjällä suurimpia ulkomaisia riskirahoittajia ovat Länsi-Euroopan suurpankit.

On vielä epävarmaa, kärjistyykö Venäjän kriisi samanlaiseen rahoituksen umpikujaan ja pääomapaniikkiin kuin Kreikassa kävi vuoden 2010 keväällä. Samoin se on epävarmaa, kuka pelastaa Euroopan suurpankit Venäjältä, jos näin käy.”

Europäättäjät naamioivat nämä yhteensä satojen miljardien eurojen tukiluotot vaikeuksiin joutuneiden euromaiden pelastustalkoiksi, vaikka kyse oli lähinnä Ranskan, Saksan, Britannian ja muiden suurten pankkimaiden suurpankkien pelastamisesta.”

*

Suuret rahat

”Suuremmat riskit kuin Kreikassa

Länsi-Euroopan suurten pankkimaiden pankeilla on Venäjällä erityyppisiä lainasaatavia ja muita saatavia yhteensä 115 miljardia euroa. Kun mukaan lasketaan Euroopan ulkopuolisten suurten pankkimaiden, Yhdysvaltain ja Japanin, pankkien saatavat, kipuavat kaikkien ulkomaisten pankkien Venäjä-saatavat yhteensä 155 miljardiin euroon.

Eniten Venäjä-saatavia on Ranskan (35 miljardia euroa) ja Italian (20 miljardia euroa) pankeilla. Suuria Venäjä-riskejä on myös Yhdysvaltain (19 miljardia euroa), Japanin (14 miljardia euroa), Saksan (13 miljardia euroa), Itävallan (13 miljardia euroa), Hollannin (12 miljardia euroa) ja Britannian (11 miljardia euroa) pankeilla.”

Suhteessa kriittisimmin menetykset iskevät Italian jo muutoinkin tunnetusti heikossa hapessa haukottelevaan talouteen.

Näitä kun aletaan kuittailemaan… niin siinä sitä pitkääpiimää sitten taas lusikoidaan.

Kannatta lukea Hurria!

 

*

Venäjän luottoluokitus

Toistaiseksi länsimaiset rahoittajat ovat lähinnä lopettaneet uusien sopimusten teon ja pitäneet kiinni omistamistaan venäläisistä osakkeista ja velkakirjoista. Venäjän luottoluokitus on jo heikentynyt (Moody’s vain yhden pykälän päässä roskalainaluokasta). On mahdollista, että Venäjä joutuu roskalainaluokkaan, varsinkin jos pakotekierre syvenee.

Siinä tilanteessa merkittävät läntiset rahastot ja vakuutusyhtiöt joutuisivat sääntöjensä perusteella myymään omistuksensa Venäjällä, mikä kärjistäisi Venäjän rahoitusmarkkinoiden kriisiä.”

Lähde: EK:n johtaja Kai Mykkänen, elokuussa 2014 http://ek.fi/blogi/2014/08/12/venaja-ukrainan-kriisi-ja-suomen-talous/

Nyt ollaan tässä.

Suuri isänmaaton pääoma astuu kuvaan.

Ja Jan Rossin mainitsemat toisenlaiset kummisedät.

Voi taivas, mitä paskaa.

*

Hyeenat haaskalla

Venäjä on vähintään yhtä suuressa purjeessa kuin 1998 elokuussa, paitsi että tuuli maailmalla on nyt kovempi.

Aiemmissa rupla-probleemeissa on haettu syyllisiä, ainakin Venäjällä, ja nimenomaan Venäjän ulkopuolelta.  Milloin taustalla on ollut Soros tai jotkut muut nimeämättömät kampeajat, joista osa on myöntänyt operointinsa.

Nyt ilmeisesti on niin, että Venäjä on omilla toimillaan horjuttanut Yhdysvaltain Dollaria.  Yhdysvallat on horjuttanut Venäjän ruplaa, muutoinkin kuin julkistetuilla pakotteilla, ja merkittävämmin juuri piiloafääreillään.  Sitten vielä taustalla toimii Kiina, joka on aivan varmasti ollut omilla toimillaan ”kartalla” kumpaisessakin maassa, niin Venäjällä kuin Yhdysvalloissa.

Tässä on paljon yhteistä valtioiden tiedustelutoiminnalle.  Tiedustelu ja häiritsevä finanssioperointi ovat veljeksiä: ilman toista ei olisi toista, tai ottelu olisi paljon vaikeampaa, kuin pimeässä kehässä huitoisi.  Nyt kukin tahollaan ”näkee” läpi, eli on omat infralasit päässä, ja tietää mitä tekee ja tekee mitä haluaa.  Vastaanottava osapuoli voi jossain määrin olla jyvällä prosesseista ja afääreistä, mutta ei juurikaan aktiivisesti vaan re-aktiivisesti.

Viimeksi eilen sain Yhdysvalloista sijoitusvinkin: sen mukaan kannattaa tehdä suuria sijoituksia Venäjälle juuri nyt.  Mies oli aivan tosissaan.  Hänellä on miljardeja pelissä.  Kysymys on ajoituksesta.

*

Tiedustelupomo tietää

Kiinnittäisin painavaa huomiota EU:n sotilastiedustelun päällikkö Georgij Alafuzoffiin, joka seuraa Ukrainan kriisiä Brysselistä. Hänen mukaansa kyseessä on Venäjän ja lännen välienselvittely, jossa Ukraina on vain välikappale.

Kun Alafusoff sanoi että Venäjällä on sota, hänet viralliselta taholta dementoitiin.

Mutta mitä Alafuzoff sanoi?

Mikä sitten on oikea, riippumaton tilannekuva?

Alafuzoffin mukaan tilanne Euroopan ja Venäjän välillä on ajautunut "vähintään yhtä pahaksi kuin kylmän sodan aikana" Länsi-Euroopan ja Neuvostoliiton välillä oli.

"Käynnissä on välienselvittely, hyvin hyvin laajasti ymmärrettynä sota", Alafuzoff sanoo.

Ukraina on tässä välienselvittelyssä eräänlainen välikappale.

"Jos lännen sanktiot johtavat tilanteeseen, jossa Venäjän kansantuote laskee, niin se on keinojen käyttämistä. Ja kun Venäjä tukee Kiovan tahtoon sopeutumattomia piirejä, niin nekin ovat keinoja."”

Lähde: Helsingin Sanomat, 15.12.2014 http://www.hs.fi/sunnuntai/a1418360712877

*

Sotaa se piru on…

Allekirjoitan täysin kontra-amiraali Alafuzoffin määritelmän.

Länsi ja Venäjä (ja Kiina) käyvät Venäjällä sotaa.  Sotaa se on.  Sotaa, eikä mitään muuta.

Mutta uudenlaista sotaa.

Ei rintamasotaa eikä sissisotaa.  Eikä terrorismin vastaista sotaa.  Eikä edes hybridisotaa.  Eikä edes propagandasotaa, kuin vain osittaisesti.

Kyseessä on salainen finanssisota, joka on määriteltävä sodan klassisen määritelmän mukaisesti ”politiikan jatkamiseksi toisin keinoin”.

”Toiset keinot” ovat toisenlaisia, kuin tutussa sotavoimien ruudinkäryisessä ja kitsoniitin lemuisissa keinoissa.

Mutta tässäkin, taloussodassa, on tarkoituksena heikentää tai lyödä vastustaja, pakottaa se valloittajan/hyökkääjän tahtoon, ja nujertaa se sekä materiaalisesti, henkisesti että poliittisesti, ja saada se eri tavoin riippuvaiseksi voittajan tahdosta.

*

Mihin teoriaan Lännen toiminta perustuu?

Kaiken aikaa viimeisen vuoden aikana polttava kysymys on kuulunut: Mihin tieteelliseen tai empiiriseen politiikan ja talouden teoriaan perustuu Lännen linjaukset ja toimet Krimin kriisin jälkeisissä Venäjä-suhteissa?

Kukaan ei ole tähän vastannut.  Enkä ihmettele.  Toiminta on ollut bushilaisen terrorisminvastaisen sodan muistijälkeen ja imperialistiseen oikeassa olemisen ideologiaan perustuva nujertamistoimi, jolla ei ole mitään järkevää argumentoivaa taustaa.

Euroopan Unioni lähti – toisin kuin Bushin seikkailuissa ja Obaman Libya-operaatiossa – Ukraina-matkaan selkäydinreaktiolla, ja jatkaa sitä, vaikka näkee kaiken aikaa sahaavansa omaa oksaansa.  Venäjä ja V.V. Putin pelaavat omaa peliään, mutta onnettominta on ollut se, että Länsi on lähtenyt niiden vedättämään järjestykseen mukaan.

*

Lännen tarkoitus on epäilemättä ”kouluttaa” diktaattoria.

Siinä mallina on se, mitä Länsi ei 1938 tehnyt, kun Hitler askel askeleelta eteni itsevaltaisissa haltuunotoissaan.  Se mikä jälkikäteisenkin tiedon mukaan nähtävästi olisi tepsinyt Hitlerin suhteen, siis patoaminen ja estäminen, ei toimi Putiniin.

Vuosien 2011-2012 jättimielenosoitusten jälkeen on ollut ilmiselvää, että Putinin ainoa keino pysyä vallassa ja pitää maa pystyssä on lujakätinen kuri- ja voimapolitiikka, jossa jälkimmäistä edustaa ulkoisen vihollisen luominen ja ainakin osittainen nujertaminen.

Putinilla ei yksinkertaisesti ole kädessään (enää) ainuttakaan muuta korttia kuin tämä voimapoliittinen Musta Pekka.

Hän ei voi enää loikata tai kääntää raiteeltaan.  Alea yacta est!

*

Putinin politiikka on yhden idean monikärkinen systeemi,

jossa yhtenä ulottuvuutena on uudenlainen suvereniteetti ja omaehtoinen liittoutumisjärjestys, joihin perustuu uuden puskurivyöhykkeen luominen ja sen hallinta (minkä yhtenä elementtinä on blogissani 15.12. hahmottelemani Venäjän Itämeren altaan valvovaan hallintaan tähtäävä voimapoliittinen tavoite).

Lännen toiminnan taustalla väikkyy siis 1938 ja sen opetukset.  Mutta politiikkaa tulee tehdä ajassa ja tilanteessa: nyt vain horjutetaan Euraasialaista Status Quota, ilman myönteisiä vasteita.

Venäjän talouden rapautuminen on väistämätöntä muutenkin, mutta tällä joudutetaan kriittisellä tavalla prosessin nopeutta.

Katalyyttien simultaani isku voi johtaa ennalta arvaamattomiin reaktioihin: tämä kemiasta tuttu uhka on unohdettu.

*

Lievimmillään Länsi romuttaessaan nyt lisää luisuvaa venäläistä rakennusta, ajaa sen Kiinan syliin.  Kiina on ainoa talous jolla on rahaa niin että ranteita pakottaa, ja se voi operaatioillaan ohjata prosessia, ja on kaiken aikaa sitä tehnytkin.

Lännen hyvää tarkoittava ihmisyyspolitiikka Krimin ja Itä-Ukrainan agressioiden jälkeen on johtamassa historialliseen suurpolitiikan rakennemuutokseen, joka ilmeisesti olisi muutoinkin jossain muodossa tapahtunut, mutta nyt sitä joudutetaan ja luodaan nopeutetun prosessin aina omaama riskaabeli tilanne.

Venäjä havitteli jonkinlaisena virtuaalisena EU-vasteena Eurasialaista unionia, mutta se tulee vastineeksi saamaan Kiinalais-Venäläisen akselin, tai pidemmälle menevänä sulautumana Kiinan hallinnoiman protektoraattivaltion aseman.

Kukaan muu kuin Kiina ei voi eikä tahdo finanssimarkkinoilla rakenteellisesti tukea ruplaa.

Kukaan muu kuin Kiina ei halua eikä omaa intressiä investoida investointikelvottomaan Venäjään.

Kukaan muu kuin Kiina ei voi ottaa hallintaa ajelehtivasta Venäjästä.

Kiina, joka on ostanut ”jo puol maailmaa”, tulee ostamaan Venäjän.  Omilla keinoillaan.  Omalla strategisella toiminnallaan, ja ennen kaikkea omaan tahtiinsa.  Kiinalla ei ole kiirettä, sillä on aikaa katsoa, miten omena kypsyy: Sitten omena vain putoaa sen jalkojen juureen.

*

Lännen heikot johtajat

Lännen 2000-luvun alun heikko johto, näkemyksetön politiikka ja historiallisessa näkökulmassa outo ns. ihmisoikeuspolitiikka tulee johtamaan suunnattomiin kärsimyksiin, suunnattomaan Suuren politiikan kuvan muutokseen, suunnattomaan väkivaltaisen yksinapaisen maailman syntyyn.

Kiinan nousu maailman ainoaksi supervallaksi, todelliseksi sellaiseksi, on 2000-luvun geopolitiikan suurin katastrofi.

Nyt Länsi edistää tätä liikettä.  Sokeana kuin Reetta.  Ymmärtämättömänä kuin Pölvästi.  Viattomana kuin Lapsi.

*

Venäjän romahdus

Venäjän romahduksella on monta astetta, aivan kuin hääkakussa, mutta ikävintä on se, että se voi romahtaa niin ylhäältä kuin alhaaltakin, taso tasolta tai fataalisti kuin WTC.

V.V. Putin seisoo Äiti-Venäjä kainalossaan ”sulhasmiehenä” kermakerroskakun ylimpänä.

Hänen keinonsa vaikuttaa asioiden kulkuun enää tässä vaiheessa on imaginäärinen.  Patoluukku on taas raotettu, sitä ei mikään sulje enää: paine on liikaa.  Nyt on vain katsottava, miten menee.  Pelkästään historian nimissä Suomen tulee irtautua kaikesta Venäjää romahduttavasta toiminnasta ja tehtävä voimakkaasti työtä sen estämiseksi tai ainakin lievittämiseksi.  Virheiden kertautuminen johtaa historiassa tällaisiin umpikujiin.

Tarkoittamattomat seuraukset johtavat historian kulkua.

Sattumat ja tarkoittamattomat teot.

Tarkoitetuilla ja täsmätöillä vain ylläpidetään arkea ja luodaan suuntaviivoja.  Isot massat liikkuvat, murtuvat ja sulavat, vain suuressa lämmössä joka on mahdollista vain voimajännitteiden patoutuessa riittävän suuriksi realiteettien pintamassojen alla niin että mannerlaatat laukeavat liikkeeseen ja sulaa ydinmagmaa purkautuu.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Minua harmittaa tavallisten venäläisten puolesta, olkoonkin että juuri he ovat (omalla passiivisuudellaan ja toimimattomuudellaan) mahdollistaneet nykyhallinnon ylimielistä politiikkaa, joka on johtanut tähän tuhoon.

Tässä tuore kuvasarja velkaisten kansalaisten ensimmäisistä protesteista Venäjän keskuspankin edessä:

http://www.novayagazeta.ru/photos/66514.html

On päivänselvää, että Venäjän mahdollinen talousromahdus haittaa hyvinkin pahasti myös Suomea ja muuta Eurooppaa (Jenkki ja Kiina taitavat päästä helpommalla).

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Investoinnit uhan alla
Suomalaisten yritysten investoinnit Venäjälle olivat syksyllä 2013 noin 12 miljardia €uroa.
Vuosi sitten YLEn uutinen kertoi 3.12.2013: http://yle.fi/uutiset/suomalaisyritysten_investoin...
”Päättyvän vuoden [2013] aikana suomalaisyhtiöt ovat toteuttaneet poikkeuksellisen paljon investointeja Venäjällä. Suurin yksittäinen oli Fortumin uusi voimalaitos Njaganissa Siperiassa, mutta Venäjälle on noussut myös uusia suomalaisten rakentamia asuintaloja ja kauppakeskuksia sekä tehtaita.”
” Yhteensä suomalaisyhtiöt ovat investoineet Venäjälle jo noin 12 miljardia euroa. Eikä mikään osoita, että tahti laantuisi. Erityisesti lähellä kuluttajaa olevilla rakennus- ja kaupan aloilla markkinat kasvavat ja suomalaisyhtiöt ovat hyvissä asemissa…”
*
Kuva on radikaalisti muuttunut.
Nyt nuo yli 12 mrd euroa ovat riski-investointeja. Niiden tuotoista ja kohtalosta voidaan esittää juuri tänään vain arvioita.
Aalto-yliopiston mukaan (kuva 25) Suomen investoinnit Venäjälle v. 2010-2012 olivat about 3 mrd € per vuosi. Siis melkoiset..
*
Paljonko Euroopan Unionin maat ovat investoineet Venäjälle?
Länsi-Euroopan suurten pankkimaiden pankkilainojen summa lienee tuo edellä mainittu 115 miljardia euroa.
En tähän löytänyt Lännen investointisummaa, mutta joku voisi auttaa.
*
Venäjän omat investoinnit:
Ne supistuivat viime vuonna 2013 vuositasolla 0,3 %.
Tänä vuonna 2014 kolmen ensimmäisen neljänneksen (tammi-syyskuu) aikana supistuminen oli – 2,6 %. Suomen Pankki luonnehti laskua vähäisemmäksi kuin ennustettiin, mikä on tietysti totta. Selityksenä ovat Venäjän hallituksen voimakkaat panostukset valtionyhtiöiden sekä sotateollisuuden kohteisiin.
Liitän tähän tuoreimman BIFIT-investointiraportin 11.12.2014:
http://www.suomenpankki.fi/bofit/seuranta/seuranta...
”Venäläiset suuret yritykset kannatelleet investointeja
BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly, 2014/50, 11.12.2014

Kokonaisinvestoinnit vähenivät tammi-syyskuussa kuten myös vuoden kolmannella neljänneksellä pari prosenttia vuodentakaisesta eli selvästi vähemmän kuin ennusteissa on arvioitu. Alkuvuoden tapaan pienten yritysten ja harmaan talouden investoinnit supistuivat huomattavasti. Muut – lähinnä suurten ja keskisuurten yritysten – investoinnit sen sijaan kasvoivat tammi-syyskuussa pari prosenttia.

Energiasektorin suurten yritysten investoinnit lisääntyivät ripeästi viime vuoden pudotuksen jäljiltä. Öljynjalostusinvestointien kasvu hidastui mutta oli silti nopeaa ja vastasi valtaosasta koko jalostusteollisuuden investointien kasvua. Investointien kasvu jatkui hyvänä elintarviketeollisuudessa sekä hyvin nopeana kuljetusvälineteollisuudessa, jonka investoinnit ovat voineet saada vauhtia puolustusmenojen roimasta kasvusta. Suurten ja keskisuurten yritysten kaikkien kone- ja laiteinvestointien supistuminen pysähtyi kolmannella neljänneksellä. Asuntorakentamisen kasvu jatkui edelleen varsin ripeänä.

Suurten yritysten investointien kasvu heijastaa hallituksen tämän vuoden alussa voimistamaa tavoitetta saada suuret valtionyritykset lisäämään investointejaan vaikeista ajoista huolimatta. Talousministeriö arvioi marraskuussa ns. luonnollisten monopolien eli suurimpien valtionyritysten investointien kasvun olevan ensi vuonna vielä tuntuvampaa.”
Lähde: Suomen Pankki,
*

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä ne nyt kuolevat nälkään siellä Venäjällä. Eivätkä älyä tehdä samanlaista demokraattista vallankaappausta kuin Ukrainan Kiovassa.

STT tänään: "Presidentti Vladimir Putin on odotetusti valittu jälleen Vuoden mieheksi Venäjällä. Titteli kopsahti Putinille jo 15. kerran, kertoi Russia Today keskiviikkona.

Vastaajista peräti 68 prosenttia piti Putinia parhaana valintana. Kakkoseksi sijoittunut puoluejohtaja Vladimir Zhirinovski ja kolmonen, ulkoministeri Sergei Lavrov joutuivat tyytymään nirkoisiin neljän ja kolmen prosentin kannatuslukuihin.

Vuoden mies valitaan FOM-tutkimuslaitoksen mielipidemittauksella. Tarjokkaansa saa valita aktiivipoliitikkojen joukosta."

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Rauno ilmeisesti luottaa myös Ilta-Sanomien nettikyseilyihin?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Maailma on kurjassa jamassa. Koston kierre ei enää ole vain israelilaisten ja palestiinalaisten harrastus. Kun Putin on ajettu USA:n, EU:n ja markkinavoimia hallitsevan Ison Rahan voimin näin nurkkaan, alkaa jo Suomessakin oikeasti pelottaa.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Huuskan mopo keulii; paranoiasta ei saa uskottavaa hypoteesia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Toivon itsekin että näin on.

Mutta emme kuitenkaan voi täysin jättää huomiotta näitä riskejä.

Esim. Jos Eurooppalaisten pankkien 115 miljardia aletaan kuittailemaan Suomenkin panoksin, kyllä nousee iso haloo. Esimerkiksi pelkällä 20 % bailauksella pönkkä on 23 mrd Euroa, josta Suomen osuus 2 % = 460 miljoonaa... Uusi jytky muhii.

Mitä tulee Venäjän finanssirakenteeseen on jopa mahdollista että nopeutuva arvon putoaminen pakottaa Putinin panemaan ruplan pölkylle, ja ottamaan uuden perusvenäläisen rahan käyttöön, esim. jokin "Putin" tai Pyhän Yrjön mukaan johdettu страна tai земля (maa) tai ihan vain Rossija.

Jotain Putin tekee - pakko tehdä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_rupla

Kiinan ja Yhdysvaltojen roolia en väheksyisi, vaikken konspiraatioteorioista perustakaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

23–25 vuotta sitten Suomi kärsi enemmän kuin muu Eurooppa. Onko jotain opittu? Ulkomaankaupan rakenne pitää muuttaa muutaman ikävän vuoden kautta. Mikä olikaan vastaus kysymykseen: Onko Venäjä uhka vai mahdollisuus? Mahdollisuus taisi mennä jo.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

SE on tätä nyt.
Hetken huuma ja sitten…

*

Ilta-Sanomat 17.12.2014; http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-141872966048...

"Suomalaiset hamstraajat ryntäävät nyt Venäjälle, rajalla on pitkä henkilöautoletka.
Bensa 40 senttiä litra, lapsen untuvatakki 10 euroa, kolmen ruokalajin päivällinen 3 euroa Viipurin hienossa ravintolassa, suomalaismies kertoo.
Omilla henkilöautoilla liikkuvat suomalaiset olivat menossa hamstraamaan venäläistä bensaa. Tiistaina aamupäivällä yhdellä eurolla sai 72,65 ruplaa. Iltapävällä eurolla sai 88 ruplaa.

– Ostin auton 55 litran tankin täyteen bensaa ja sen lisäksi kaksi kanisteria. Maksoin niistä 30 euroa, mies kertoo.

Viipurissa hän oivalsi, että hänellä on oiva tilaisuus tehdä jouluostokset. Rahaa oli kädessä sellainen tukku, että suomalainen saattoi toteuttaa mielihaluja.

Lapsenlapselle hän osti 10 eurolla untuvatakin, itselle 30 eurolla italialaiset nahkakengät. Puolen litran pullo parasta venäläistä vodkaa maksoi alle 5 euroa. Kahden litran Coca-Cola-pullo oli 37 senttiä.

– Ostin 200 eurolla joulun itselleni. Joulu on jo ensi viikolla, nyt sain sen edullisesti alta pois.

Suomessa vastaavat ostokset olisivat tulleet miehen mukaan maksamaan ainakin tuhat euroa.

Mies olisi ostanut Viipurista enemmänkin tavaraa, mutta autoon ei mahtunut.
”Kodinkonekaupassa oli tyhjää seinää”
Lahtelainen mies huomasi, että venäläisetkin ovat varautuneet ruplan syöksyyn ja inflaaation kiihtymiseen. Hän ymmärsi viipurilaisten puheista, että ensi vuonna hintoihin on tulossa 40-50 prosentin korotus. Ihmiset hamstrasivat tavaraa kaupasta." ...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Huuska: "Se mikä jälkikäteisenkin tiedon mukaan nähtävästi olisi tepsinyt Hitlerin suhteen, siis patoaminen ja estäminen, ei toimi Putiniin."

Nyt tarvittaisiin malttia, sillä pakotteet eivät toki vaikuta peukaloa napsauttamalla. Vajaan vuoden kokemus on todella lyhyt, koska Putinin presidenttikausi päättyy vasta 2016. "Patoaminen ja estäminen" tulisi nähdä paljon pitemmässä ja laajemmassa perspektiivissä. 15 kertaa vuoden mieheksi valittu presidentti voi menettää suosionsa lopulta hyvin nopeasti, kun todellisuus valkenee kansalaisille: venäläinen kriisitietoisuus.
http://www.google.fi/url?q=http://yle.fi/uutiset/p...

Venäjä on ollut riskisijoitus koko ajan, joten pikavoittoja ensimmäisessä aallossa hakevalle sinisilmäisyydelle tulee toki hintaa. Takaiskuista huolimatta itse pakotteiden perussyytä ei tulisi unohtaa: Venäjän hyökkäys Ukrainaan.
Putinilla on koko ajan mahdollisuus poistaa kriisi ja pakotteet, jos se niin katsoo viisaaksi. Vielä ei ole katsonut.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tavallaan tämä ei ottanut vuottakaan. ...toki taustalla muitakin tekijöitä kuin Lännen pakotteet:

Katso Hesarin taulukko:
18.2.2014; USA ja EU jäädyttävät Venäläisiä varoja
30.7.2014; EU ja USA ilmoittavat uusista talouspakotteista
12.9.2014; EU ja USA ilmoittavat uusista talouspakotteista

Vertaa päivämääriä taulukosta näkyviin käyriin: ruplan kurssi ja öljyn hinta. Ne ovat tietyssä relaatiosuhteessa, ihan markkinoiden vuoksi.

HS 17.12.2014; http://yle.fi/uutiset/venaja_aloitti_ruplan_tukios...
*

Tähän lisäisin aamuisen uutisen:

EU aikoo laajentaa Krimin niemimaahan liittyvää investointikieltoa. Uudet pakotteet kohdistuisivat diplomaattilähteiden mukaan etenkin Venäjän öljyn- ja kaasunetsintään Mustallamerellä. Uudet pakotteet myös kieltäisivät EU:n kansalaisia ostamasta tai rahoittamasta Krimillä toimivia yhtiöitä.
EU:n on tarkoitus hyväksyä uudet pakotteet torstaina alkavassa huippukokouksessa, kertoivat nimettöminä pysytelleet EU-lähteet uutistoimisto Reutersin mukaan.
Venäjä liitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan yhteyteensä maaliskuussa.
http://yle.fi/uutiset/eu_aikoo_hyvaksya_uusia_vena...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kysymyksiä:
Myykö Venäjä kultavarantoaan vakauttaakseen rahamarkkinansa? https://www.youtube.com/watch?v=ZR11uQMDXm4

Tuskin myy.

*

Suomalaisilla yrityksillä on Venäjä-sijoituksia noin 12 mrd €:n edestä. Talouden heikentyminen Venäjällä tulee välittömästi näkymään yritysten toiminnassa, niin ulkona kuin koti-Suomessa. Paljonko tulee takkiin?

*

Länsi-Eurooppalaisilla pankeilla on esitetyn arvion mukaan noin 115 mrd €:n sijoitukset/lainat Venäjällä.
Paljonko suomalaisilla pankeilla on suoraan tai kertautuen lainoitusta naapurissa? Miksei kukaan kerro tätä? Aivan varmasti on.

*

TalSa tänään;

”Markkinaluisu iski Venäjä-rahastot roimalle pakkaselle
Venäjällä valuuttakriisiksi muuntunut talouskriisi on näkynyt myös suomalaisten osakerahastojen sijoituksissa. Venäläisosakkeille loppuvuosi ei ole ollut erityisen valoisa.

Eilen dollarimääräinen RTS-indeksi romahti 12 prosenttia eli eniten sitten marraskuun 2008, jolloin kärsittiin finanssikriisistä. RTS on menettänyt lähes kolmanneksen arvostaan tässä kuussa.
Pelkästään yhden viikon aikana useat osakerahastot ovat keränneet roimia miinusprosentteja.

Esimerkiksi Suomen vanhimman Venäjä-rahaston eli vuonna 1998 aloittaneen FIM Russia -osakerahaston viikon tuotto oli lähes 27 prosenttia miinuksella.

Vuoden alusta rahaston tuotto on yli 50 prosenttia miinuksella. Myös muut suomalaiset Venäjä-rahastot ovat tiukasti pakkasella.”

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/12/1...

Tuo pakkanen pitää pitkään.

Mutta mitkä ovat suomalaisten menetykset päivän arvoon laskettuna?

*

TalSa 17.12.2014;

Nyt se alkoi: Venäjä käynnisti ruplan tukemisen

Venäjän valtiovarainministeriö kertoo aloittaneensa ulkomaisten valuuttavarantojensa myymisen ruplan kurssin tukemiseksi. Rupla on vahvistunut ilmoituksen jälkeen selvästi dollariin nähden.
Valtiovarainministeriö ilmoitti viestissään, että rupla on "äärimmäisen aliarvostettu".

– Tämä on hyvä päätös, ja se on mahdollisesti osa hallituksen keskittynyttä yritystä vakuuttaa julkisuus ja markkinatoimijat siitä, että rupla on aliarvostettu, kommentoi Citigroupin ekonomisti Ivan Tsaharov uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Rupla on on seitsemässä päivässä halventunut yli viidenneksen dollariin nähden ja kävi kaikkien aikojen pohjatasoilla myös euroon nähden.
Marraskuussa keskuspankki päästi ruplan kellumaan vapaasti ja turvautui alkuviikosta roimaan koronnostoon. Tämä ei kuitenkaan onnistunut tukemaan kurssia.

Dollari maksoi eilen enimmillään yli 80 ruplaa. Valtiovarainministeriön päätöksen jälkeen ruplan kurssi oli vahvistunut enimmillään lähes seitsemän prosenttia.

Dollari maksoi kello 10.30 Suomen aikaan 65,56 ruplaa, kun eilinen päätösnoteeraus oli 67,91 ruplaa.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2014/12/17/nyt-...

*

Jo eilen 16.12.2014 Drausio Giacomelli, Robert Burgess and Hongtao Jiang at Deutsche Bank write:

““After spending about USD 80 billion of reserves and opting for gradual increments (at least when compared with the magnitude of the RUB sell-off), the central bank finally weighed the risks of a deeper recession on tighter policy vs. escalating financial turmoil (and possibly an even deeper recession) and pushed real rates meaningfully in positive territory.

Although it is difficult to estimate the pass-through to inflation under multiple shocks that the Russian economy has undergone, inflation would arguably easily move into double digit territory and this tightening – by its magnitude and by revealing the preference to stem the RUB free-fall over the impact on domestic demand – may go a long way in stabilizing the RUB.

Still, given geopolitical risks and remaining mismatches in the FX markets, we believe that this may not be sufficient to trigger a durable reversal in local asset prices, which would require, in our view, clear de-escalation of sanctions and improved liquidity in FX markets.

The recent selloff in the EM market has quickly evolved from a repricing on oil losers to a more generalized selloff of EM assets. In terms of the credit market, the bulk of the YTD return in the EMBI-Global benchmark quickly vanished, having fallen from about 8% as of the end of November to about 3% yesterday. …”

*

Arvattavasti Venäjä on panostanut noin 200 mrd Dollarin edestä ruplansa puolustukseen. Melko paljon, ellei suorastaan paljon.

*

Bloomberg ilmoitti juuri äsken:

Yhdysvallat harkitsee öljyn viennin käynnistämistä juuri nyt kun Maailma sitä kaikkein vähiten kaipaa:

http://www.bloomberg.com/news/2014-12-17/u-s-talki...

U.S. Talking Oil Exports Just When World Needs It Least

The U.S. Congress is talking about allowing unfettered oil exports for the first time in almost four decades. Its timing couldn’t be worse.

There’s space in the global market for 1 million to 1.5 million barrels a day of U.S. crude if the ban vanishes, Energy Information

Administration chief Adam Sieminski told a congressional subcommittee at a Dec. 11 hearing. That would be less than 2 percent of worldwide demand. With prices sliding amid a glut, the figure is bound to be even smaller, according to consultants including Wood Mackenzie Ltd.

As members of Congress promise more hearings on repealing the restrictions on oil exports, the world is awash in the stuff. Global prices have fallen by almost half since June to the lowest in five years amid slower demand growth and rising supply. What’s more, the kind of crude flowing in record volumes from U.S. shale plays is already abundant in the market.

“If they dropped the export ban today, how much crude would get exported?” Harold York, vice president of integrated energy research at WoodMac in Houston, said by telephone. “Today? I say none. At these prices, why would a barrel leave?”

Global crude prices have fallen 47 percent this year to below $60 for the first time since 2009.

Producers say the U.S. shale boom may falter if they can’t reach overseas markets, while refiners fight to keep the limits, which have reduced domestic costs and allowed them to export record amounts of gasoline and diesel.

*
Tämä on Rauhanpalkinnon saaneen 007:n viimeisin veto. Nyt on todella usalaisilla kovat piipussa.

*

Voiko ruplan heikkeneminen asettaa Putinin johtajuuden uhan alaiseksi?

http://www.bloomberg.com/video/putin-does-ruble-s-...

*

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hasta siempre, comandante Obama.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Taidanpa vielä nähdä sen, jotta Helsingitä magneettijunalla mennään Beijingiin kumartamaan keisaria.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Putin joutuu tenttiin taloudesta ja Ukrainasta – HS näyttää tilaisuuden suorana ja seuraa hetki hetkeltä alkaen kello 11

Ulkomaat 18.12.2014 5:00 Päivitetty 18.12.2014 9:52

Pekka Hakala/Helsingin Sanomat;

Täällä: http://www.hs.fi/ulkomaat/a1418794844590

Mikä on tänään "Päivän Putin"?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Vilpitön hatunnosto presidentti Obamalle kaiken käytettävissä olevan vallan soveltamisesta maahanmuutto- ja diplomaattisuhdeasioihin.

Hieno ajoitus myös. Suhteet Kuubaan paavin syntymäpäivänä ja päivää ennen Putinin puhetta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Useat eri kirjeenvaiturini Yhdysvalloissa väittävät kivenkovaan että Venäjällä on tällä hetkellä 200.000 ukrainalaista, lähinnä Krimiltä ja Itä-Ukrainasta siirtynyttä kansalaista, kutsuttakoon heitä nyt sitten pakolaisiksi, turvapaikanhakijoiksi tms.

Eräät heistä laskevat nämä viidennesmiljoonaa Putinin elätettäviksi, siis laskiessaan Venäjän vuoden 2015 tulo- ja menoarvion sisältöä ja voimavaroja.

SK kirjoitti 13.10.2014; http://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/eurooppa/...

"Itä-Ukrainan pakolaisia Venäjän Karjalassa: ”Meillä ei ole enää tulevaisuutta kotona”

Pakolaisia on sijoitettu Petroskoihin, Sortavalaan, Kontupohjaan, Segezaan, Karhumäelle ja Salmiin.

PETROSKOI – Ukrainasta Venäjälle paenneista turvapaikanhakijoista noin 1500 on sijoitettu Karjalan tasavaltaan.

Petroskoissa sijaitsevan pakolaiskeskuksen asukkaista 90 prosenttia on ilmoittanut ha… "

*

Jos Karjalan tasavaltaan on todella sijoitettu 1500 ukrainalaista, kai maar heitä jonkin verran on, mutta että 200.000? Onkohan mukaan luettu kaikki työperäisen maahanmuuton tuomat, päivä- ja viikkopendelöijät, ja heidän jälkeläisensä etc?.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Iso maa, isot välykset:

Tällä haarukka liikkuu muutamista kymmenistä tuhansista – n. 500.000:een!

Keskisuomalainen elokuussa; http://www.ksml.fi/uutiset/ulkomaat/ita-ukrainasta...

Itä-Ukrainasta on luontevaa lähteä Venäjälle
Olli-Pekka Paajanen
5.8.2014 11:29 (5.8.2014 13:17)
Muuttaminen Venäjälle on monille itäukrainalaisille luonteva vaihtoehto maan sisällä muuttamisen rinnalla. Niin siirtotyöläisiä kuin pakolaisiakin on lähtenyt pois Ukrainan hallituksen ja Venäjä-mielisten välisen sodan jalkoihin jääneiltä alueilta, esimerkiksi Donetskista, Luhanskista ja Venäjän valtaamalta Krimiltä. Itä-Ukrainalla on paljon siteitä Venäjään, ja sieltä on ollut normaalia käydä töissä ja sukulaisten luona Venäjän puolella.
Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan politiikan tutkija Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista uskoo, että muutto- ja pakolaisliikkeessä ei ole kyse Venäjän politiikasta, vaikka se saakin imagohyötyä pakolaisten vastaanottamisesta.
– Rajan ylittäminen Venäjälle on itäukrainalaiselle helppoa. Se, että he pakenevat sotaa juuri Venäjälle, ei ole Venäjän valinta, Moshes sanoo.
Venäjän on luontevaa ottaa pakolaiset vastaan, ja pakolaisten tuloa olisi vaikea estää. Ensinnäkin maa tarvitsee halpaa, koulutettua työvoimaa, ja toisekseen pakolaisten auttamatta jättäminen näyttäisi sisäpoliittisesti pahalta.
Taloustietoa eri maista tarjoavan amerikkalaisen Trading Economicsin mukaan Venäjän työttömyysaste on viiden prosentin luokkaa. Maassa kaivataan osaavia työntekijöitä.
– Vaikka ihmismääristä on vaikea saada tietoa, on selvää, että suurin osa Ukrainasta Venäjälle menevistä ei asu pakolaisleireillä vaan on esimerkiksi töissä, Moshes kertoo.
Hänen mukaansa joillakin Ukrainan rajan tuntumassa olevilla alueilla ukrainalaisia voi olla liikaa ja työvoiman tarjonta ylittää kysynnän. Hän ei kuitenkaan usko, että pakolaiset vaikuttaisivat Venäjän sisäpolitiikkaan.
– Venäläisten sympatiat ovat Ukrainasta Venäjälle muuttavien puolella, eivätkä poliitikot ole suuremmin ottaneet asiaan kantaa, Moshes toteaa.
Koko kriisin mittakaavassa pakolaisilla ei juuri ole taloudellista merkitystä Venäjälle. Tärkeämpää on se, miten markkinat suhtautuvat lännen talouspakotteisiin.
Koko Ukrainan kriisiä on leimannut vahva molemminpuolinen propaganda ja informaatiosota. Venäjälle pakenevat ukrainalaiset pakolaiset ovatkin olleet aihe, johon venäläisviestimet ovat tarttuneet hanakasti. Maan media pitää esillä erityisesti Venäjän pakolaisleireillä tarjoamaa humanitaarista apua ”Ukrainan hallituksen hyökkäystä” pakeneville ukrainalaisille.
– Kyseessä on tilanne, joka saa Ukrainan hallituksen näyttämään pahalta, kun sen omat kansalaiset pakenevat vieraaseen maahan. Informaatiosodankäynnin aikana kaikkeen tällaiseen toki tartutaan, Mos¬hes sanoo.
Tiedot pakolaisten määrästä vaihtelevat sen mukaan, kuka laskee kenetkin pakolaiseksi. Käsitteet pakolainen ja siirtotyöläinen menevät sekaisin useilla tahoilla, eikä kenelläkään tunnu olevan asiasta varmaa tietoa.

YK:n, venäläisviestimien ja Venäjän eri viranomaisten luvut poikkeavat hyvin paljon toisistaan. Vaihteluväli on kymmenistä tuhansista jopa puoleen miljoonaan lasku- ja arviointitavasta riippuen.

Leireillä asuvia pakolaisia sijoitetaan kymmeniin eri paikkoihin Venäjällä, muun muassa Suomen lähialueille Murmanskiin ja Karjalan tasavaltaan.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Moskovan toimiston puhemies Galina Negrustueva ei halua ottaa lukuihin kantaa, vaan hän kertoo, että lukuja saa venäläisiltä viranomaisilta.
– Olemme tässä vaihtelevan viranomaistiedon varassa, joten en uskalla sanoa tarkkoja määriä.
Negrustueva sanoo, että pakolaisten olot Venäjän eri sijoituspaikoissa ovat hyvät.
– Esimerkiksi teltoissa ja julkisissa rakennuksissa majoittuvien olot ovat todella hyvät tilapäiseen oleskeluun. Kaikilla on katto pään päällä, ja ruokaa, vaatteita sekä lääkkeitä on saatavilla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä kaveri sanoo Yhdysvaltain julistaneen sodan Venäjälle. Taloussodan.
Se on jo tovin aikaa ollut selviö.

Lue: https://www.bullionstar.com/blog/koos-jansen/guest...

Posted on 17 Dec 2014 by Koos Jansen
Guest Post:

We Are Headed For A Major Dis-location And It Revolves Around The Dollar

The United States declared economic war on Russia.

It is hard to pinpoint the why of the matter but in this author’s opinion it always comes back to US dollar dominance. Russia has made no secret of its disdain for the global pricing mechanism of oil. The chart below shows what matters in the pricing of oil and it has zero to do with shale miracles or over supply.

It is the dollar and only the dollar that matters in the pricing of oil with an exception being an act of nature.

Much like the gold market, supply and demand fundamentals are completely ignored as the pricing of gold revolves around the dollar. Countries such as Russia understand fully that this dynamic of dollar dominance leaves them very vulnerable to shocks. The same is true of all resource rich countries. While some of them see the US as an ally and go along with this, Saudi being the obvious one, the Russian’s have made it clear they want change. Make no mistake about it the Russian’s will get the change they desire.

The chart below shows the dollar against the Ruble. That chart is an act of economic war as the West has attacked the currency of a sovereign nation for UNECONOMIC reasons.

Let me explain the previous sentence. Russian debt to GDP is roughly 14%. Their debt to GDP is pristine. Japan’s is 227%, Greece 175%, Italy 132%, and the US 105%. Now can someone kindly explain why a currency would implode like the Ruble when their financial condition relative to the West and Japan looks like a Ferrari among a bunch of Ford Pintos? You could argue that they are highly dependent on oil. True, but so are other nations and are you certain oil will remain this low for an extended period?
The next chart is the dollar against the Kuwati Dinar, a nation wholly dependent on hydrocarbons. Certainly the dollar has rallied against it but that chart is not even a faint resemblance to the Ruble.

Now, how is the US able to pull this off without a hitch? Ladies and Gentlemen may I show you why the Saudis are NEVER spoken ill of in the US no matter what they do. The Saudi Riyal is PEGGED to the dollar at 3.75 to 1. This occurred in 1986. Why is this crucial? Simply compare the chart below to that of the Ruble and you have your answer.

Isn’t it odd that you don’t hear anyone talking or writing about challenging this currency peg?
And finally in March of this year, Louis Woodhill began a column for Forbes with the following:
“How should the U.S. deal with Vladimir Putin’s invasion of the Ukraine? We should do to Russia what Ronald Reagan did to its predecessor, the old Soviet Union. We should drive them into bankruptcy by stabilizing the U.S. dollar.”
Simple question…who is we?
Written by: It’s a Mystery
Koos Jansen
E-mail Koos Jansen on: koos.jansen@bullionstar.com

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

... ja sitten sama toisin päin:

Kenties tähänkin kannattaa vilkaista, alkuperäisenä täällä:

http://investcafe.ru/blogs/mbcy/posts/46245

By English here:

http://www.gold-eagle.com/article/grandmaster-puti...

“Grandmaster Putin's Golden Trap”

“Very few people understand what Putin is doing at the moment. And almost no one understands what he will do in the future.

No matter how strange it may seem, but right now, Putin is selling Russian oil and gas only for physical gold.

Putin is not shouting about it all over the world. And of course, he still accepts US dollars as an intermediate means of payment. But he immediately exchanges all these dollars obtained from the sale of oil and gas for physical gold!

To understand this, it is enough to look at the dynamics of growth of gold reserves of Russia and to compare this data with foreign exchange earnings of the RF coming from the sale of oil and gas over the same period.”
*
Moreover, in the third quarter the purchases by Russia of physical gold are at an all-time high, record levels. In the third quarter of this year, Russia had purchased an incredible amount of gold in the amount of 55 tons. It's more than all the central banks of all countries of the world combined (according to official data)!

In total, the central banks of all countries of the world have purchased 93 tons of the precious metal in the third quarter of 2014. It was the 15th consecutive quarter of net purchases of gold by Central banks. Of the 93 tonnes of gold purchases by central banks around the world during this period, the staggering volume of purchases - of 55 tons - belongs to Russia.

Not so long ago, British scientists have successfully come to the same conclusion, as was published in the Conclusion of the U.S. Geological survey a few years ago. Namely: Europe will not be able to survive without energy supply from Russia. Translated from English to any other language in the world it means: "The world will not be able to survive if oil and gas from Russia is subtracted from the global balance of energy supply".

Thus, the Western world, built on the hegemony of the petrodollar, is in a catastrophic situation. In which it cannot survive without oil and gas supplies from Russia. And Russia is now ready to sell its oil and gas to the West only in exchange for physical gold! The twist of Putin's game is that the mechanism for the sale of Russian energy to the West only for gold now works regardless of whether the West agrees to pay for Russian oil and gas with its artificially cheap gold, or not.
*
Interesting fact: The suppression of gold prices by the special department of US Government - ESF (Exchange Stabilization Fund) - with the aim of stabilizing the dollar has been made into a law in the United States.

In the financial world it is (generally) accepted as a given that gold is anti-dollar…i.e. the gold price runs inverse to value of the dollar.
• In 1971, US President Richard Nixon closed the 'gold window', ending the free exchange of dollars for gold, guaranteed by the US in 1944 at Bretton Woods.
• In 2014, Russian President Vladimir Putin has reopened the 'gold window', without asking Washington's permission.

Right now the West spends much of its efforts and resources to suppress the prices of gold and oil. Thereby, on the one hand to distort the existing economic reality in favor of the US dollar …and on the other hand, to destroy the Russian economy, refusing to play the role of obedient vassal of the West.

Today assets such as gold and oil look proportionally weakened and excessively undervalued against the US dollar. It is a consequence of the enormous economic effort on the part of the West.

And now Putin sells Russian energy resources in exchange for these US dollars, artificially propped by the efforts of the West. With these dollar proceeds Putin immediately buys gold, artificially devalued against the U.S. dollar by the efforts of the West itself!

There is another interesting element in Putin's game. It's Russian uranium. Every sixth light bulb in the USA depends on its supply, which Russia sells to the US too…for dollars.

Thus, in exchange for Russian oil, gas and uranium, the West pays Russia with dollars, purchasing power of which is artificially inflated against oil and gold by the efforts (manipulations) of the West. However, Putin uses these dollars only to withdraw physical gold from the West in exchange at a price denominated in US dollars, artificially lowered by the same West.

This truly brilliant economic combination by Putin puts the West led by the United States in a position of a snake, aggressively and diligently devouring its own tail.
*

The idea of this economic golden trap for the West is probably not authored by Putin himself. Most likely it was the idea of Putin's Advisor for Economic Affairs – Dr. Sergey Glazyev. Otherwise, why seemingly not involved in business bureaucrat Glazyev, along with many Russian businessmen, was personally included by Washington on the sanction list? The idea of an economist, Dr. Glazyev was brilliantly executed by Putin…but with full endorsement from his Chinese colleague - XI Jinping.
x
Especially interesting in this context looks the November statement of the first Deputy Chairman of Central Bank of Russia Ksenia Yudaeva, which stressed that the CBR can use the gold from its reserves to pay for imports, if need be. It is obvious that in terms of sanctions by the Western world, this statement is addressed to the BRICS countries, and first of all China. For China, Russia's willingness to pay for goods with Western gold is very convenient. And here's why:

China recently announced that it will cease to increase its gold and currency reserves denominated in US dollars. Considering the growing trade deficit between the US and China (the current difference is five times in favor of China), then this statement translated from the financial language reads: "China stops selling their goods for dollars". The world's media chose not to notice this grandest in the recent monetary historic event . The issue is not that China literally refuses to sell its goods for US dollars. China, of course, will continue to accept US dollars as an intermediate means of payment for its goods. But, having taken dollars, China will immediately get rid of them and replace with something else in the structure of its gold and currency reserves. Otherwise the statement made by the monetary authorities of China loses its meaning: "We are stopping the increase of our gold and currency reserves, denominated in US dollars." That is, China will no longer buy United States Treasury bonds for dollars earned from trade with any countries, as they did this before.

Thus, China will replace all the dollars that it will receive for its goods not only from the US but from all over the world with something else not to increase their gold currency reserves, denominated in US dollars. And here is an interesting question: what will China replace all the trade dollars with? What currency or an asset? Analysis of the current monetary policy of China shows that most likely the dollars coming from trade, or a substantial chunk of them, China will quietly replace and de facto is already replacing with Gold.

In this aspect, the solitaire of Russian-Chinese relations is extremely successful for Moscow and Beijing. Russia buys goods from China directly for gold at its current price. While China buys Russian energy resources for gold at its current price. At this Russian-Chinese festival of life there is a place for everything: Chinese goods, Russian energy resources, and gold - as a means of mutual payment. Only the US dollar has no place at this festival of life. And this is not surprising. Because the US dollar is not a Chinese product, nor a Russian energy resource. It is only an intermediate financial instrument of settlement - and an unnecessary intermediary. And it is customary to exclude unnecessary intermediaries from the interaction of two independent business partners.

It should be noted separately that the global market for physical gold is extremely small relative to the world market for physical oil supplies. And especially the world market for physical gold is microscopic compared to the entirety of world markets for physical delivery of oil, gas, uranium and goods.

Emphasis on the phrase "physical gold" is made because in exchange for its physical, not 'paper' energy resources, Russia is now withdrawing gold from the West, but only in its physical, not paper form. China accomplishes this by acquiring from the West the artificially devalued physical gold as a payment for physical delivery of real products to the West.

The West hopes that Russia and China will accept as payment for their energy resources and goods…the "shitcoin" or so-called "paper gold" of various kinds also did not materialize. Russia and China are only interested in real gold and only the physical metal as a final means of payment.

For reference: the turnover of the market of paper gold, only of gold futures, is estimated at $360 billion per month. But physical delivery of gold is only for $280 million a month. This equates to a ratio of trade of paper gold versus physical gold to 1000 to 1.

Using the mechanism of active withdrawal from the market of one artificially lowered by the West financial asset (gold) in exchange for another artificially inflated by the West financial asset (USD), Putin has thereby started the countdown to the end of the world hegemony of petrodollar. Thus, Putin has put the West in a deadlock of the absence of any positive economic prospects.

The West can spend as much of its efforts and resources to artificially increase the purchasing power of the dollar, lower oil prices and artificially lower the purchasing power of gold. The problem of the West is that the stocks of physical gold in possession of the West are not unlimited. Therefore, the more the West devalues oil and gold against the US dollar, the faster it loses devaluing Gold from its not infinite reserves.

In this brilliantly played by Putin economic combination, physical gold from the reserves of the West is rapidly flowing to Russia, China, Brazil, Kazakhstan and India (i.e. the BRICS countries). At the current rate of reduction of reserves of physical gold, the West simply does not have the time to do anything against Putin's Russia until the collapse of the entire Western petrodollar world. In chess the situation in which Putin has put the West, led by the US, is called "time trouble".

The Western world has never faced such economic events and phenomena that are happening right now. The former USSR rapidly sold gold during the fall of oil prices. Today, Russia rapidly buys gold during the fall in oil prices. Thus, Russia poses a real threat to the American model of petrodollar world domination.
x
The Western economic establishment can see and understand the essence of the situation. Leading Western economists are certainly aware of the severity of the predicament and hopelessness of the situation the Western world finds itself in, in Putin's economic gold trap. After all, since the Bretton Woods agreements, we all know the Golden rule: "Who has more gold sets the rules." But everyone in the West is silent about it. Silent because no one knows now how to get out of this situation.

If you explain to the Western public all the details of the looming economic disaster, the public will ask the supporters of a petrodollar world the most horrific questions, which will sound like this:

- How long will the West be able to buy oil and gas from Russia in exchange for physical gold?
-And what will happen to the US petrodollar after the West runs out of physical gold to pay for Russian oil, gas and uranium, as well as to pay for Chinese goods?

No one in the west today can answer these seemingly simple questions.

And this is called "Checkmate", ladies and gentlemen. The game is over.
x
Siis vähintäinkin kiinnostava näkemys tästä pelistä.
Linkki tekstiin: http://www.gold-eagle.com/article/grandmaster-puti...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset