Veikko Huuska

Lyhyt tarina öljyn hinnan suuresta manipuloinnista

Lyhyt tarina öljynhinnan suuresta manipuloinnista. Teksti on editorihämmingin vuoksi kommentti-osiossa: katso alla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

LYHYT TARINA ÖLJYN HINNAN SUURESTA MANIPULOINNISTA

Öljyn hinta on maailmankaupan suurista raaka-aineista suurimpien hintavaihtelujen kohteena.

http://www.oil.fi/sites/default/files/sivut/sisalt...

Hintaa vaikuttavat paitsi yleiset kysynnän ja tarjonnan vaihtelut, myös geopoliittiset ja taloudelliset tekijät. Mutta muitakin vaikuttajia on.

Yksi – viime päivien tilanteessa itse asiassa efektiivisin faktori – on keinottelutyyppinen spekulointi erilaisilla rahoitusmarkkinoiden elementeillä.

*

Totuus on että kansainvälisten öljymarkkinoiden hinnan romahduksen keskeisenä tekijänä on spekulatiivinen kauppa, jota voisimme kutsua nimellä ”yhdenmukaistettu oikosulku-strategia” [a concerted shorting strategy].

*

Vaikka tässä ”suuressa pelissä” on rahaa eri puolilta maailmaa, kuten Yhdysvalloista ja Aasiasta, on tämä peli lähtökohtaisesti vanhan mantereen juttu; pelinhoitajina toimivien yritysten nimet kuulostavat kovin eurooppalaisilta, ja kauppaa käydään Euroopan pörsseissä.

*

Viriili mutta vaarallinen

Kannattava/toteuttamiskelpoinen/elinkykyinen/tuottoisa strategia. Mutta niin pirun vaarallinen.

Viikolla uutisissa vilahti ohimennen toimijasta nimeltä Tiger Global.

http://fortune.com/2014/09/23/exclusive-tiger-glob...

Tämä 15 miljardin dollarin vipurahasto on iskenyt oikosulkuun Eurooppalaisten öljymarkkinoiden osakkeet, eikä tarvitse epäillä, missä mestarien pöytälaatikot sijaitsevat: Caymansaarilla.

Näiden sijaisyhtiöiden nimet kalskahtavat kovin eurooppalaislähtöisiltä: Gmbh (Saksa), NV (Hollanti), ja niin edelleen, mikä synnyttää vaikutelman että sylttytehtaan jäljet johtavat todellakin vanhalle mantereelle, Eurooppaan.

*

Mutta kun ei.

Tiger Global on New York City –perusteinen kombinaatti, joka on tehnyt merkittävimmät kaupat Karibialla.

Viimeaikaiset Euroopan kaupanvalvonnan iskut ja tiukennukset on tehty paljastamaan juuri tällaista toimintaa; entistä alastomampana jylläävät suurten operoijien kuviot, menetelmät ja toimintarakenteet. Se, mitä Tiger Global on tehnyt, on vähintäänkin vapaakaupan hengen vastaista, jos ei kirjaimen. Shorttaus on ikiaikainen menetelmä markkinoilla.

Etenkin suuren epävakauden hetkinä. Myös ja etenkin silloin, kun hallitseva kehityskaari on kaakkoon, siis alaspäin.

Silti, se on myös erittäin vaarallinen tapa investoida suuria pääomia, koska teoriassa ei ole mitään rajaa, kuinka paljon rahaa voidaan menettää. Siis silloin kun kaikki mikä voi mennä mönkään, menee mänkään.

*

Lyhyt positio toimii yleensä siten, että sijoittaja, joka uskoo osakkeiden olevan menossa laskevaan suuntaan (tai toimialan supistuminen jatkuu), lainaa osakkeita välittäjältä (borrows shares from a broker) – yleensä maksamalla pienen palkkion, – ja sitten heti myy näitä osakkeita avoimilla markkinoilla.
Diili on tämä.

Myöhemmin sama sijoittaja sitten ostaa kyseiset osakkeet takaisin avoimilta markkinoilta ja palauttaa ne lainanneelle agentille.

Mikäli sijoittaja on oikeassa [ennustuksessaan] ja osakkeiden hinta on valunut alas, voitto on kotona.

Riskin ottanut sijoittaja ansaitsee hinnaneron.

*

Toisaalta, jos sijoittaja on väärässä ja osakkeiden hinta nousee, peluri maksaa erotuksen. Jos kympin osake putoaa 8:aan dollariin, voitat 2 dollaria. Mutta jos sama osake ponnahtaa 20 dollariin, saisin 100 %:n menetyksen samassa ajassa.

*

Vaarallisin lähestymistapa on toimia ”naked shorts”. (riisuttu lyhäri – tai miten tämä nyt kääntyy?).

Käytäntö on paljolti poistunut kentältä, tai se on kielletty säädöksin. Naked shorts´issa sijoittaja sijoittaa osakkeisiin, joihin hänellä ei itse asiassa ole hallintavaltaa.

Tämä uhkapelin riskaabelein muoto ei sovellu piensijoittajille, isoista puhumattakaan.

Mutta nyt sitä näytään sovellettavan todella isoon peliin, öljypeliin.

Epävarmuuden aika on käsillä, ei tätä muuten voi kuvailla.

*

Öljyn hinta: satojen miljardien Isot vedot

Virittämällä öljymarkkinoille jättimäinen lyhytveto, jossa osakkeilla käydään tulevaisuuspeliä, raakaöljyn markkinahinnalla, on pystytetty sellainen sirkusteltta, että voi sitä aamua kun kaikki on kasassa…

Öljyn hinnan futuurisopimuksia tehdään isoilla numeroilla. Nyt se on ollut tuottoisaa rohkeille pelureille. Mutta mutta mutta.

Nyt kun on ollut monta, poikkeuksellisen monta, hintaa alentavaa yhdensuuntaista tekijää, joiden yhteinen painoarvo/vaikutus öljyn hintaan on ollut enemmän kuin niiden summa, koska odotusarvot ovat olleet niin yksisuuntaisia, että kaikki ovat pyrkineet diskonttaamaan selviönä pidetyn huomisen hinnanalennuksen jo tämän päivän hintoihin.

Tämä ennakoiva odotuskierre on sysännyt öljyn hinnan raakaan pudotukseen.

Mutta joskus loppuu tämäkin ralli.

*

Mikä seikka voisi saada hintarallin kääntymään? Nopein keino on jokin päätös tai teko, jolla öljyn nyky tuotantoa suljetaan kyllin paljon.

OPEC ei edes yrittänyt, ei tähän saumaan. Se tiesi vain menettävänsä markkinaosuuksia.

Mutta jos kaksi tai useampi toimija pääsee yhteisymmärrykseen, tai jos jokin onnettomuus tai terroriteko sulkee jonkin riittävän olennaisen rakenteen, silloin voivat muutkin faktorit äänestää öljyn hinnan noston puolesta, ainakin sen hetkellisen tilin takia.

Sinä päivänä markkinat ovat todella turbulentissa tilassa. Mutta ennen kaikkea silloin taustalta kuuluu lomoavien rakenteiden julma ääni.

Isot pelaajat ottavat takkiinsa.

Nyt näiden periltään epäselvien isojen uhkapelaajien Euroopassa harrastama öljyn markkinahintaa alas painava peli on onnistunut ja tuottaa isoa tiliä.

Mutta miten ne saavat pelin poikki hyvän sään aikana?

Ja ennen kaikkea: ovatko asialla vain taloudelliset saalistajat, vai toimiiko taustalla joku poliittinen ohjaus.

Öljyn hinta on – lopulta ja aina – kuitenkin poliittinen hinta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Öljyn hintaan vaikuttavat tekijät
Öljyalan keskusliiton sivuilla on tämä perusanalyysi aiheesta:
http://www.oil.fi/fi/oljymarkkinat/oljyn-hintaan-v...
*
..Mutta tuskin sielläkään on ennen osattu määritellä spekulanttien roolia näin suureksi, kuin se on nyt tämän hintakriisin aikana ilmennyt?
*

Vaihtelu ominaista raakaöljyn hinnalle

Raakaöljyn hinnalle on ominaista, että hinta vaihtelee. Öljyn hallitseva asema maailman energiataloudessa ja maapallon öljyvarojen epätasainen jakaantuminen on perimmäisiä syitä raakaöljyn hintavaihteluihin, jotka voivat olla voimakkaitakin.

Öljyn hintaan vaikuttavia tuotantolähtöisiä tekijöitä ovat mm. yllättävät häiriöitä aiheuttavat tekijät tuotantoalueilla (esim. poliittiset ja sotilaalliset uhat tai konfliktit, lakot ja luonnonmullistukset kuten hurrikaanit) ja öljyntuottajamaiden järjestön Opecin päätökset öljyntuotannon määristä.

Öljyn hintaan vaikuttavia kysyntälähtöisiä pidemmän aikavälin tekijöitä ovat mm. maailmantalouden suhdannevaihtelut ja talouden tila sekä odotukset maailmantalouden näkymistä ja talouskasvusta.

*Vuodenaikojen mukaan vaihteleva kysyntä

Selkein lyhyellä aikavälillä vaikuttava kysyntätekijä on eri öljytuotteiden kysyntävaihtelu eri vuodenaikoina.
Talvikaudella pohjoisella pallonpuoliskolla lämmitysöljyn kysyntä kasvaa, mikä nostaa kaasuöljyn (kevyen polttoöljyn ja dieselöljyn) hintaa. Kesällä vastaavasti autoilu lisääntyy, mikä yleensä lisää bensiinin kysyntää ja pyrkii nostamaan bensiinin hintaa. Ajoittain tähän tavalliseen vaihteluun voi tulla eri syistä poikkeuksia.
Myös eri raakaöljylaatujen (kevyet ja raskaat) ja eri öljytuotteiden (bensiini ja diesel) kysynnän ja tarjonnan mahdollinen epätasapaino heijastuu hintoihin, jos jalostuskapasiteettia ei pystytä jossain tilanteessa hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla.

*Varastotilanne, valuuttakurssit

Öljyn ja öljytuotteiden maailmanmarkkinahintaan vaikuttavat lisäksi monet muut tekijät, kuten öljyn ja öljytuotteiden varastojen suuruus kullakin hetkellä sekä valuuttakurssien vaihtelevat suhteet.

*Spekulatiiviset toimijat

Öljyn hinnanmuutoksiin vaikuttavat myös rahapolitiikka ja reaalikorkojen taso. Ne houkuttelevat öljymarkkinoille ns. paperikauppaa harjoittavia ja öljyn hinnalla spekuloivia sijoittajia. Nämä toimijat, kuten investointipankit ja rahastot, pyrkivät tekemään voittoa
öljyjohdannaisten riskisijoituksilla.

Spekulatiiviset toimijat hyötyvät öljyn hinnan epävakaisuudesta ja pyrkivät myös omalla toiminnallaan lisäämään hintojen heilahtelua. Näiden toimijoiden määrä on lisääntynyt viimeisen 10 vuoden aikana, mikä on kasvattanut markkinapsykologian vaikutusta öljyn hinnan määräytymisessä.

*Futuurimarkkinoilla vahvasti psykologiaa

Raakaöljyn ja öljytuotteiden kansainvälisessä kaupassa pyritään ennakoimaan mahdolliset hinnan nousut ja varastotappiot, joten kauppoja tehdään normaalin fyysisen öljykaupan lisäksi myös futuurimarkkinoilla eli "paperilla" tulevaisuutta varten. Futuurimarkkinoilla osapuolet tekevät osto- tai myyntisopimuksia. Ne toteutetaan tiettynä päivänä sopimushetkellä sovittuun hintaan.

Futuurimarkkinoilla öljyn hintaan vaikuttavat odotukset kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta markkinoilla. Koska kyse on tulevaisuuden ennustamisesta, vaikuttaa markkinapsykologia hyvin paljon futuurihintoihin.

Futuurihinnoissa on usein myös ylimääräistä ns. riskipreemiota sen vuoksi, että markkinat varautuvat yllättäviin tapahtumiin, jotka vaikuttavat kysyntään ja tarjontaan. Riskipreemion määrä lisääntyy tai vähenee markkinoiden yleisten riskitekijöiden muuttuessa.

Esimerkiksi poliittisten levottomuuksien tai sodan uhkan lisääntyminen tärkeällä öljyntuotantoalueilla nostaa öljyn maailmanmarkkinahintaa, vaikka uhalla ei olisi vielä ollut mitään vaikutuksia tse öljyntuotantoon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset