Veikko Huuska

Öljymarkkinoilla kuohuu: hinta laskee – panokset kovenevat

Öljymarkkinoilla kuohuu: hinta laskee – panokset kovenevat

 - miten tämä kaikki vaikuttaa naapuriimme Venäjään?

*

Energiamarkkinoilla kuohuu.  Tarkemmin sanoen öljymarkkinoilla.  Maailmanmarkkinahinta on pudonnut.  Panoksen sen kuin kovenevat.  http://www.nesteoil.fi/default.asp?path=35,52,107,6683,6689

*

Putinin umpimähkälaukaus

Venäjä, suurvalta-asemansa palautus-projektia toteuttava jättiläinen, on pinteessä.  Krimin ja Itä-Ukrainan rettelöiden nostattaman adrenaliini-purskeen jälkitutinoissa elävä presidentti V.V. Putin alkaa huomata olevansa taas aivan uudessa tilanteessa.

Hän on aivan kuin vapaapainija, joka on komeasti heittänyt heikon vastustajan mattoon ja melkein saanut selkävoiton, (jota kuitenkaan ei voi saada) ja alkaa miettimään uutta siirtoaan, huomaakin äkisti olevansa itse matossa.  Eikä tiedä, miten kävi.  Mitä oikein tapahtui?

Öljyn maailmanmarkkinahinta putosi nopeaan tahtiin 110 $ barrelilta noin 84 $:iin.  Venäjän budjetti on rakentunut noin 60 %-sesti petrokemian tuotteiden viennille.  Sitten vielä ruplan kurssi romahti, ensin vähän, sitten lisää.  Tänä aamuna kurssi näyttää olevan 45.71 ruplaa/ 1 dollari. https://www.mataf.net/fi/currency/converter-USD-RUB

Tässä Dollari/Rupla –suhteen vaihtelukäyrä: https://www.mataf.net/fi/currency/converter-USD-RUB#chartconv

Euroon kurssi tänään (10.11.2014): 57.18 ruplaa/ 1 Euro  http://valuutat.fi/   Kesällä se oli noin 45 ruplaa.

Rupla on menettänyt arvoaan liki kolmanneksen.

Tässä Euro/Rupla –suhteen vaihtelukäyrä: http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/valuuttakurssit/valuuttakurssit_(ekp)/pages/eurofxref-graph-rub.aspx

Venäjän talous on kuralla.

*

Nyt V.V. Putin syyttää Saudi-Arabiaa energiamarkkinoiden manipuloinnista, dumppauksesta, minkä takana hän näkee  Yhdysvaltain ja Saudien välisen salaliitton, joka on luuotu Venäjän nujertamiseksi.

http://rt.com/op-edge/196148-saudiarabia-oil-russia-economic-confrontation/

*

Venäjän syytökset saattavat jossain määrin olla tosiperäisiä, ainakin heidän itsensä kannalta.  Miten tämä dumppaus osuukaan sopivasti juuri tähän hetkeen, jolloin Venäjän kansantalous on mitä herkimmässä vaiheessa?

Mutta pelissä on monta muuta särmää.

*

Yksi on Yhdysvaltain energiataseen täydellinen keikahtaminen.  Aiempi maailman suurin öljyn tuoja on nopeaan tahtiin rouhealla uuden energiatekonologian ja mahtiluonnonvarojensa voimalla ruvennut tuottamaan valtavia määriä särötystekniikan myötä liuskeöljyä.  Sitä piisaa jopa vientiin, ja tulevina vuosina yhä vain enemmän.

Yhdysvallat kohosi viime kesänä 2014 öljyntuottajavaltioksi numero Yksi, oltuaan vielä 2014 vielä pronssisijalla Venäjän ja Saudi-Arabian jälkeen.  http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/07/04/usa-nousi-maailman-suurimmaksi-oljyntuottajaksi/20149422/12

Yhdysvalloista ei ole lain mukaan voinut viedä öljyä ulos 40 vuoteen.  Nyt siihen puuhataan muutosta.  Monet firmat ovat luoneet vientiedellytyksiä, linjoja satamiin ja kaikkea cargo-valmiutta on kehitetty.  Vaikka Yhdysvaltain tuonti on supistunut huipputilanteeseen nähden noin 800.000 barrellia, se tuo yhä noin 30 % päivittäistarpeestaan, joskin enimmäkseen maarajan takaa Kanadasta.

Supistaessaan öljyn tuontiaan Yhdysvallat järkyttää globaaleja öljymarkkinoita.  Uhatessaan käynnistää pikavauhdilla puhdikkaan vientitoiminnan, se lisää öljysheikkien tuskaa, ja pakottaa ne omiin operaatioihinsa.

*

Rosneft Vice President Mikhail Leontyev; “Prices can be manipulative…Saudi Arabia has begun making big discounts on oil. This is political manipulation, and Saudi Arabia is being manipulated, which could end badly.”

A correction is in order; the Saudis are not being manipulated. What the House of Saud is launching is “Tomahawks of spin,” insisting they’re OK with oil at $90 a barrel; also at $80 for the next two years; and even at $50 to $60 for Asian and North American clients.

http://rt.com/op-edge/196148-saudiarabia-oil-russia-economic-confrontation/

*

Saudi-Arabian Saudihuone ilmoittaa olevansa valmis puolustaakseen markkinaosuuttaan ja katsoakseen kuka on kuka, pudottamaan barrelli-hinnan tuonne 80 taalan tasolle pariksi vuodeksi, tai jopa 50 - 60 dollariin, siltä osin kuin se myy Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan.

Operatiivinen toimija sillä taholla on kansallinen Saudi Aramco. http://fi.wikipedia.org/wiki/Saudi_Aramco

*

Tälle Saudi-Huoneen ilmoitukselle on ainakin kolme motiivitekijää:

I

Venäjä on lämmitellyt taloussuhteitaan Kiinaan, ja sen ykköshanke on ”The East-Siberia  - Pacific Osean” – eli ESPO –öljyputkihanke.  Se on itse asiassa V.V. Putinin työpöydällä työlistan number One.  Tämän hankevaiheessa olevan putkilinjan luomaa uhkaa vastaan Saudit pudottivat Idänkaupassaan global-noteerauksia sikäläisille ostajille -1 Dollarilla.  Siis pieni herkistely: katsokaa nyt mitä teette –periaatteella.

II

Toisaalta Yhdysvaltoijen muuttuva tilanne, jota on jo ennakoitukin erityishinnoittelulla myöskin sille suunnalle.  Kongressin välivaalien oikeistosiirtymä  ennakoi vuoden 2016 vaalikierroksella kenties republikaanien voittoa tai ainakin eräiden keskeisten poliittisten teemojen oikeistolaistumista. Niinpä Yhdysvaltain energiapolitiikan uskotaan saavan lisää ”kaasua” parin vuoden päästä.  Silloin muun muassa suuri The Alaska – Heart Land –öljyputkihanke saattaa saava vauhtia päälle.  Samalla myöskin Saudit ennakoivat Kanada-Yhdysvallat –energiatalouden symbioosin edistysaskelia.

Saudi-Arabia pyrkii hintapolitiikallaan tyrehdyttämään liuskeöljyteollisuuden marssin.  Se tietää, että liuske-sektori on herkimmässä vaiheessaan juuri nyt, tehtyään rajuakin rajumman investointipläjäyksen (etsintä, maanhankinta, koeporaukset, porausjärjestelmä, siirtotekniikka etc. etc), ja tähän saumaan iskeminen on tehokkain tapa saada sen rahoituspohja kuilun reunalle – ja ennen kaikkea luoda sille taloudellinen huojuva perusta kauaksi tulevaisuuteen.  http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/10/31/miksi-oljyn-hinta-on-laskenut-niin-nopeasti-niin-alas/201415214/12?pos=rap-3-2

Näillä – taktisesesti hieman jälkijättöisillä – keinoillaan Saudi-Arabia taistelee konventionaalisen öljyntuotannon puolesta epäkonventionaalista uutta tuotantoa vastaan.

Tässä katsannossa V.V. Putinin syytökset Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian salaliitosta Venäjää vastaan kuulostavat lähinnä koomisilta.  Mutta, meidän tulee nähdä muotoilujen taakse, ja havaita, mitä siellä piilee.  Venäjä ei missään nimessä halua tarpeettomasti kiristää tai hiertää suhteitaan Saudi-Arabiaan, sillä Lähi-Idän epävakaa tilanne ei sen itsensä kannalta siedä ”veneen keikuttelua”.

III

Kolmantena elementtinä Saudi-Arabia reagoi ja taistelee Kasvavan Kiinan markkinoista.  Nyt Idän Jättiläinen vetää henkeä, mutta tuskin kovin kauaa.  Sen öljy- ja energiaraaka-aineen kasvu tulee jatkossa kasvamaan, ja entistä rajummin.  Kiina saattaa markkinamainettaan rakentaessaan ja laskiessaan omien päästöjensä kustannustasetta kallistua Venäjän Siperia-öljyn puoleen, onhan sen alhaisempi rikkipitoisuus kova valtti Venäjälle Saudien vastaavaan nähden.  Niinpä Saudi-Arabian on vastattava haasteeseen ainoalla valttikortillaan: keventävällä hintapolitiikalla.

Nyt jaettavilla korteilla pelataan vielä kauas tulevaisuuteen.

*

”Mitä tekoa on vihollisilla jos ystävät ovat tällaisia”

Eikä siinä kaikki:

Saudi-Arabialla on omat ongelmansa ”perhepiirissään”, eli öljynviejämaiden järjestössä OPECissa.

Saudi-Arabian jo toistamiseen toteuttama öljyn hinnan tarkistus alaspäin on reagointia myöskin OPEC-maiden, eräiden niistä, toimintaan.

Yhdysvaltojen öljyntuonti on tapahtunut useista eri lähteistä, keskeisimmin kuitenkin Kanadasta, Meksikosta ja Nigeriasta.  Viime mainittu on OPEC-maa.  Näiden kaikkien on luonnollisesti pitänyt sopeuttaa omia tuotantomääriään muuttuneeseen tilanteeseen, ja toisaalta pyrkiä myymään ”mustaa kultaansa” jonnekin muualle, supistuneiden globaalimarkkinoiden tiukasti kilpailtuun kenttään.

Eli itse asiassa Saudi-Arabia käy edellä mainittujen taistelujen (Yhdysvaltain markkinaosuustaistelu + taistelu Kiinan kasvavista markkinoista Venäjän putkiöljyn kanssa) lisäksi kolmannen rintaman sotaa:

OPECin sisäistä vääntöä ylituotantoa vastaan.

OPECin varsinaisia ylituotanto-maita ovat Venezuela ja Kuwait.  Mukaan on luettava jopa Iran.  Tyypillisiä matalajalosteisen yhden luonnonvaran viejän malliin niiden budjetit ja kansantalous on äärimmäisen riippuvainen öljytuloista.  Maailmanmarkkinahinnan pudotus noin 25 %:lla merkitsee suoraan paineita jatkaa hintakilpailua ja myydä irtolasteja sinne tänne. http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_maa%C3%B6ljyntuottajavaltioista

*

OPEC

OPECin ammoin niin vaikutusvaltainen ”Kingdom” (Kuningaskunta) on rapistunut vuosikymmenten myötä, ja nykyisellään sen mahti perustuu pikemminkin muistikuville kuin reaaliselle vaikutusvallalle.  Öljyntuotannon paisuminen, uusien viejien ilmaantuminen, ja ennen kaikkea 2010-luvun uudet epäkonventiaaliset öljyn ja kaasun tuotantomuodot (liuskekaasy/öljy, hiekkaöljy etc) ovat murentaneet OPECIn asemaa.

Totuus on että OPEC ei ole suoraan määritellyt öljyn maailmanmarkkinahintaa enää aikoihin.

OPECin osuus maailman öljymarkkinoiden volyymistä on tätä nykyä vain 42 %.  Maailmalla lainehtii aivan liian paljon öljyä.  Muidenkin kuin OPECin mielestä.  – Vanhan öljykartellin aika on ohi, sellaiseen ei ole eväitä.  -  Yhdysvallat ja Venäjä ovat nyt ei-OPEC –maina kuskin paikalla.

Hinta muotoutuu öljymarkkinoilla markkinaehtoisesti, joskin moneen muuhun suurkaupan hyödykkeeseen nähden öljyn tarjonnan vaihtelua käytetään hintainstrumenttina voimallisesti, ja siltä osin globaali öljyn hinta on poliittinen.

http://en.wikipedia.org/wiki/OPEC

Uudet voimat

Aiemmin OPEC katsoi mikä oli kulloinenkin kulutuskysyntä maailmalla ja jakoi sen pohjalta tuotantolisenssit jäsenmailleen.  Tuloksena oli tilanne, jota kutsuttiin ”The call on OPEC” – OPECin soitto, jolla kuukausittaiset tuotantokiintiöt vahvistettiin.

Muuttunut tilanne on luonut jatkuvan jännitteen organisaation sisällä.  Saudi-Arabia on joutunut kilpailutilanteeseen muita jäseniä vastaan, jotka haluavat leikata tuotantoa (ja siten nostaa hintaa) ja toisaalta valvomaan sheikki Jamanin perinteitä – eli jakamaan määrätietoisesti kiintiöitä.

Nykyisissä oloissa Saudi-Arabialla ei ole käytettävissään tiukkoja keinoja pakottaa jäseniä noudattamaan kiintiöitä.  Oman ulottuvuutensa tilanteeseen tuo se, että kumousmallastusten kiusaama Libya alkaa saada tuotantojärjestelmänsä toimimaan ja tulee ottamaan paikkansa öljynviejien joukossa.  Sitten on vielä kahden OPEC-maan tilanne: Iran ja Irak.  Molemmissa tuotanto on kärsinyt sotatilasta, mutta siitä huolimatta ja osin juuri sen vuoksi (valuutantarve ja budjetin alijäämät) molemmat ovat pakotetut painamaan sotatoimien ulkopuolella olevilla kentillä ”pumput punaisina”…  Kummankin tarve saada vienti soimaan on kova.

Sikäli kuin Iranin ydinohjelmaa koskevien neuvottelujen läpimurto on odotettavissa/tulossa, siihen kohdistuneet pakotteet väistyvät ja maa tulee saamaan enemmän kuin kipeästi tarvitsemaansa teknologiaa tuotantojärjestelmänsä uusimiseen.

Normaalisti Riyad on pyrkinyt tasapainottamaan muiden suorituskykyä, ja leikkaamaan omaa vientiään vastapainoksi liikaa kaupanneiden muiden jäsenten vuoksi.  Tämäkin on ohi.  Tätä peliä ei enää voi pelata.  Saudi-Arabiankin on huomioitava muutos.  Ja tämä havainto on  johtanut sen nyt voimakkaan soolosolistin uralle.

Jakolinja OPECin sisällä on vahvempi kuin koskaan.  Toiset odottavat saavansa tuotantonsa käyntiin ja mahdollisimman hyvää hintaa.  Yksi pelaa isoa peliä globaalimerkkinoiden 2010-luvun jälkipuoliskon voimasuhteista ja koko 2020-luvun muskelimaan asemasta.

Näköpiirissä ei ole minkäänmaailman Win-Win –tilannetta.  On vain No Win – Win –kuvio.  Maat tietävät perin hyvin kummalla puolella itse kukin on.  Voittaja tietää.  Häviäjät tietävät.  OPECia ei kohta enää ole.

*

Näkymät

Miten kauan nykyinen öljynhinta pätee?  Miten kovaksi peli yltyy?  Kenen pokka pettää ensimmäisenä?

Saudi-Arabia ei välttämättä kestä juuri enempää halpisöljyä kuin mitä yleiset ennustukset ovat esittäneet, eli kenties pari kuukautta, kunnes se joutuu kiristämään hanaa.  Mutta mitenkään minareetissa kuulutettu tämäkään ei ole.

Eniten ehkä pelkään, että Venäjän tilanne kärsii eniten.  Sen oma pelivara tässä pelissä on pienin.  Siksi se on ulkoisten tekijöiden armoilla.  V.V. Putinin täytyy ymmärtää tämä.  Siksi öljykaupan hintasota – voimme täydellä syyllä puhua ”maailmansodasta” – voi muodostua hänen maalleen kaikkein rankimmaksi muuttujaksi.  Se saattaa myöskin johtaa lievään taipuisuuteen Lännen pakotteiden poistamiseksi – tai sitten ei.

*

Ennuste

Kun katsoo, miten hyvin Länsi on pakotteidensa ja liberaali-liikkeiden tukensa avulla pystynyt vaikuttamaan kohdemaiden kehitykseen, vaipuu väistämättä pessimistisen epätoivon valtaan.  Noinko heikosti kaiken tuon hyvän tarkoittaminen ja edistyksen (länsimaisen näkemyksen mukaisen) edistäminen meneekään?

Vestiga Terrent.  -  Jäljet pelottavat.

Nyt Länsi uskoo omaan länsijärjestykseensä ja missioonsa Venäjään kohdistettujen pakotteiden osalta kuin pukki suuriin sarviinsa.  (Mistä se aina saakaan tämän valtavan uskon itselleen?).

Samoin Länsi uskoo, että Venäjä on ”kaalimaa”, että se on ”torakkatalous”, joka kestää kaikkea, mutta kärsii myös, ja siksi nykysoiton jatkaminen ei vaaranna mitään, vaan fiksusti vain yrittää ohjata Venäjän, tuon harhateille hairahtuneen, ”oikealle polulle”.

Epäkorrekti ja pederistinen ”Torakkatalous” viittaa ekonomistien Clifford G. Gaddyn ja Barry W. Ickesin kirjoitukseen, jossa he käyttävät Venäjästä poliittisesti epäsopivaa määritelmää kutsuen sitä ”torakkataloudeksi” Tällainen talous on alkeellinen eikä se ole erityisen viehättävä, mutta sillä on ilmiömäinen kyky selviytyä mitä hankalimmista ja erilaisimmista olosuhteista.  http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2014/08/18/kolumnisti-putinin-royhkeys-sataa-lopulta-omaan-laariin/201411422/12?pos=tuoreimmat
 

Gaddyn – Ickersin alkuperäinen artikkeli täällä: http://grizzly.la.psu.edu/~bickes/beyondsan.pdf


Näin ei välttämättä ole.  Jospa Nyky-Venäjä, tämä olemassa oleva, ei enää olekaan se takavuosikymmenten moneen taipuva ja kaalisopalle kykenevä talous ja kansakunta.

Se on kuitenkin tullut perestroikan ja ”vapautumisen” myötä osaksi nykymaailmaa, käsitystä hyvinvoinnnista, työnjaosta ja urbaanista nykyisyydestä.  Miten se, aika pitkälle länsimaiseen hapatukseen makua saaneena, ja yksilölliseen toimeentuloon mukavuusalueensa parkkeerannut kansakunta, enää pystyisi sellaisiin suorituksiin kuin isoisän ja isoäidin sukupolvet pystyivät.

Venäjällä on keskiluokka, sillä on kasvava hyvinkoulutettujen ostavan kansalaisen luokka, joka ei enää ääneti ja ylhäältä annettujen käskyjen ja olosuhteiden voimalla alistu mihin tahansa.  Se osaa esittää yhteiskunnallisesti merkittävän kysymyksen: Miksi?  sekä toisen, vielä kenties järistyttävämmän tivauksen: Kenen syy?

Olla torakkatalous Suuressa isänmaallisessa sodassa oli kuitenkin jotain erilaista kuin joutua samantapaiseen tulikokeeseen nyt, 2010-luvulla, ja vielä epämääräisin, paljon sekavammin syin.

En välttämättä usko, että Venäjä on ”torakkatalous”, ei ole mitään takeita, että se hajoamatta kestää kovinkaan rajua matokuuria.  Mitä sitten, jos niin onkin?  Kuka kantaa vastuun?  Putin tietenkin, ja Venäjän kansa ja järjestelmä.  Mutta…

Länsi ei voi pestä itseään täysin syyttömäksi, vaikka syyhyttä, ainakin melkein, sekin tähän osaansa ja rooliinsa joutui.

Reagan huusi Berliinin muurilla 1987:

”Mister Gorbatsov!  Purkakaa tämä muuri!”  https://

Eilen katselin, kun mr. Gorbatsov, hieman väsyneenä vanhuksena, seisoi muurilla ja muisteli miten se kaatui ja kaadettiin neljännesvuosisata sitten 1989, eikä Gorba soittanut koskaan: ampukaa,ampukaa, ampukaa..

http://rt.com/news/203315-gorbachev-speech-berlin-wall/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/vladimir-putin/11213081/Gorbachev-to-use-Berlin-Wall-festivities-to-defend-Putin.html

Pitääkö jonkun nyt lentää Berliiniin ja huutaa:

Mister kuka lienetkin, purkakaa nämä pakotteet!”

BTW

Ihan oikeasti: kenen puoleen tänään käännytään, kun halutaan, että Eurooppa ja Yhdysvallat purkaa pakotteet?  Taitaa olla hieman hämärämpi juttu..

http://www.brookings.edu/research/articles/2014/06/03-can-sanctions-stop-putin-gaddy-ickes

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Blogissa puhutaan jännitteistä.

Ehkä kontrastina sopii tähän vuoden 2014 Maailman rauhanomaisimmat maat TOP 10 -lista;

Pohjoismaat hyvin esillä!

http://womenosophy.com/worlds-most-peaceful-countr...

According to the Global Peace Index (GPI), the world has become more dangerous every year since 2008. Unfortunately, many countries face terrorist activity and internal and external conflicts these days. But luckily, there are several peaceful countries as well. While these countries are not perfect, they are safe and wonderful places to live and raise your kids. According to 2014’s Global Peace Index, here are 10 most peaceful countries in the world.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Joskus olen näkevinäni yhtäläisyyksiä Huuskan ajatusrakennelmien ja vaikkapa Söyringin tai Reinikan paranoian välillä... Noh, noin aivan faktapohjalta voi todeta:

1. Liuskekaasumullistuksen takana ovat aivan yksinkertaisesti kehittynyt teknologia ja energiamarkkinoiden kysyntä/hinta. Tietysti tällä kaikella on poliittisia seurauksia mutta salaliittoteoriat eivät kestä partaveistä.

2. Saudien toiminta on täysin loogista ja linjassa heidän aikaisempien toimiensa kanssa; iso tekijä pystyy vaikuttamaan energiamarkkinoihin ja halutessaan myös käyttää tätä kykyä.

3. Venäjän talous sakkasi jo ennen Ukrainan kriisiä ja niin oman kuin vieraan pääoman ulkomaille valumisen perimmäiset syyt ovat riippumattomia Ukrainan kriisistä ja pakotteista.

4. Pakotteiden vaikutusta liioitellaan, käytännössä ne kohdistuvat vain energia- ja aseteollisuutteen + pieneen joukkoon Ukrainan tapahtumiin vaikuttaneita ihmisiä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Vai paranoidi..

Onko joku syy miksi levittelet tollasta p**kaa blogissa johon en ollut kommentoinut sanallakaan mitään? Eikä Söyringin kommenttejakaan näy.

Mistä moinen?

Mistähän paranoijasta puhut?

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Teillä noin esimerkiksi nuo taannoiset ebolaan liittyvät kirjoitukset ja Söyringin tapauksessa vaikkapa MH17 turinat. Eikä tässä näistä sen enempää.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #20

Selitäs nyt vielä missä kohtaa mun kirjoitus paljastuu harhaksi eikä pohjaa todellisuuteen. Jos et huomannut, kirjoitus on hyvin lähteistetty ja perustuu suurilta osin käännöksiin ja sitaatteihin, niinkuin mun tapa on.

Sen sijaan, että olisit asiallisesti kyseisessä ebolan käsitettelyä ja kuljettamista koskevan kirjoituksen kommentoinnissa halunnut jotain tarkennuksia tai esittänyt mulle kysymyksiä, lässytät täällä jotain mun vainoharhaisuudesta...

Tässä vielä mun kirjoituksen taustat. Lue ne ja mieti uudelleen perustuuko kirjoitus harhaisiin uskomuksiin vai todellisuuteen.

http://www.washingtontimes.com/news/2014/oct/28/st......

http://www.cbc.ca/news/world/ebola-outbreak-amber-......

http://yle.fi/uutiset/liberiasta_suomeen_palannut_......

http://m.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ebola-alueelta-......

http://mobile.nytimes.com/2014/08/16/health/hospit......

http://en.wikipedia.org/wiki/Biosafety_level#Biosa...

http://harritkiiskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17......

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Entäpä inflaatio? Ruoan hinta noussut Venäjällä jo 10 prosenttia. Mihin vielä nousee. Eikö se vaikuta juuri tavalliseen tallaajaan Harri Pihl?

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Ruuan hintaan Venäjällä vaikuttaa keskeisesti ensinnäkin valuutan arvon lasku ja toisaalta maataloustuotteiden tuontikiellot lähialueilta. Ja kun siihen ynnättään vielä kuluttajien ostovoiman lasku niin ei hyvältä näytä.

Eikä tämä johdu ulkoisista tekijöistä vaan täysin maan omasta politiikasta.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Öljy halpenee, kaasu halpenee, Suomi veroilla kasvattaa tuulivoimaa, ja lisää valtiovelkaa.

Pian loppuu veronmaksajien ranka.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Eikö halpa rupla kompensoi alenevan öljyn kanssa, joka on taas dollarihintaista ?
Kansa toki kärsii halvasta ruplasta, mutta valtio ei ihan niin pahasti.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Öljyn halpeneminen ja ruplan kurssin laskeminen kuulostavat huonolta yhdistelmältä Venäjän taloudelle, mutta ruplan heikkeneminen voi osaltaan kompensoida öljyn hinnan laskua.

Päästämällä valuuttansa kellumaan Venäjä vähentääkin riippuvuuttaan öljyn hinnasta. Asiasta kirjoitti tänään analyytikko Sanna Kurronen Nordean blogissa."

http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&new...

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Venäjän talousarvio rakentuu n. 100$ barrelihintaan. Tämän päivän hinta on noin 80$.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Olettaen että rupla ei kelluisi...

"Kun ruplalla oli kiinteä hinta, Venäjällä laskettiin, että valtion budjetti on tasapainossa kun öljy maksaa vähintään 110 dollaria.

– Nyt sellaista rajaa ei ole, koska rupla ainakin periaatteessa kelluu, Sutela sanoo Taloussanomille."

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

"Yksi on Yhdysvaltain energiataseen täydellinen keikahtaminen. Aiempi maailman suurin öljyn tuoja on nopeaan tahtiin rouhealla uuden energiatekonologian ja mahtiluonnonvarojensa voimalla ruvennut tuottamaan valtavia määriä särötystekniikan myötä liuskeöljyä. Sitä piisaa jopa vientiin, ja tulevina vuosina yhä vain enemmän."

Ei valitettavasti, ei tullut sitä omavaraisuuutta. Kaksi kolmannesta suli pois viime vuonna.

http://www.midwestenergynews.com/2013/06/07/techno...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Taas kerran hyvä blogi Veikolta ja jättää tilaa omille johtopäätöksille. Ruplan laittaminen kellumaan osoittaa, että pakotteet todella purevat (niinkuin kyllä jokainen on todennyt/nähnyt, joka on kiinni Venäjän kaupassa - myös sisämarkkinoilla). Korot alkaa olla pilvissä, lainojen maksuajat lyhyitä, kaikki merkittävä teknologia tuonnin varassa, inflaatio korkealla, kasvu 0, kysyntä sakkaa. Toivotaan, että Kreml tulee järkiinsä.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Niin eikö se ole hyvä, että valtiolla on keinoja hoitaa talouttaan, meillä vaan kitkutellaan onnellisessa Euro onnelassa ja riidellään siitä kuka ekana aloittaisi palkka-alen. Kelluva valuutta auttaisi meitäkin vaikka ei se pelasta rakenteiden korjaamiselta.
On kai sillä liuskeöljylläkin joku tuotantokustannus pohjainen laajinta, minkä alle sitä ei kannata myydä. Jostakin muistan lukeneeni, että se olisi siinä 60-80 $ paikkeilla.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Valitettavasti operatiivisilla tempuilla ei korjata strategisia virheitä. Luuletko Kari, että ulkopuolinen (kuten EU, muu Eurooppa, USA, Japani) merkittävä yritysjoukko luottaa Venäjän rahapolitiikkaan? Nyt tulee pitkä aikalisä, eikä sille poliittinen päätöksenteko (vaikka pakotteet purettaisiin huomenna) paljoakaan mahda mitään. Niin - ja kyllä se reaalipalkka on ollut laskussa jo vuoden verran tuolla Venäjän puolella (valitettavasti koska nyt ei ole varaa ostaa kuin osa siitä mitä yritykset tuottavat).Konkurssiaalto voimistuu. Valtio voi hoitaa talouttaan, mutta mitä kansa saa, se onkin toinen juttu. Ja nythän se vasta myllerrys on alkamassa. Siinä mielessä olen yllättynyt että meillä menee tänä vuonna näinkin hyvin, vaikka Venäjän vienti on supistunut rajusti. Kyllä sitä on yrityspuolella pohdittu, miten pieni valuutta olisi käyttäytynyt kun olemme näinkin riippuvaisia idänkaupasta. Vertailuvaltioita löytyy tuolta Venäjän rajan liepeltä. Mutta tietysti spekulointi on turhaa. Mutta käsitykseni mukaan vientisekorin luottamus Euroon ei ole huonontunut.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Onko Kiina kaiken takana...kaikki nämä asiat lisäävät sen mahtia?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiina hyötyy ja pystyy huolehtimaan siitä, että se myös maksimoi hyötynsä, mutta ei se kuitenkaan pysty öljyn maailmanmarkkinahintoihin juurikaan vaikuttamaan. Ainakaan alaspäin. Kiinalla on kuitenkin myös omaa öljytuotantoa, joten itse asiassa Aasiassa Japani hyötyy eniten.

Öljyn maailmanmarkkinahinta on pelkästään riippuvainen kysynnästä ja tarjonnasta. Markkinatilanteeseen aktiivisesti reagoivat tahot löytyvät sitten Lähi-Idästä ja niiden jälkeen USA:sta.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kiinan kasvu on hyytynyt koko ajan vuoden 2010 jälkeen. Silloin noin 12 % ja mennään jo lähelle 7 % (joka alkaa olla break even tasoa). Kannattaa myös verrata valuuttakurssin kehitystä verrattuna euroon ja dollariin viiden vuoden ajalta. Saksan vienti Kiinaan on kohonnut vajaassa 10 :ssä vuodessa 10 miljoonasta noin 70 miljoonaan euroon (se on samaa luokkaa kuin koko EU:n vienti Venäjälle). Kiina investoi tänä vuonna ennätystahtia USA:n ja EU-alueelle. Mutta hyvä Pekka kun otit Kiinan esille. Liian paljon tuijotetaan USA:ta, euroaluetta ja Venäjää. Saksan menestyksen moottori on ollut oikea strategia Kiinan kaupassa, jota tuettiin sisäisillä työmarkkinaratkaisulla ja valtion vientitakauksilla. Se näyttää unohtuvan monelta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Yrittäisivätkö jotkut nyt selviytyä nostamalla öljyn maailmanmarkkinahintaa tai muutoin manipuloida väkivalloin omia jakkaroitaan tärkeillä paikoillaan omien rajojen ulkoisin konfliktein ?

Mistä tämä Venäjän johdon nationalistisuus, imperialististuus ja etupiiriajattelu nyt yhtäkkiä nousikaan Venäjän retoriikan perustaksi ?

Ryömisikö Maidan jo Punaiselle Torille ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Ryömisikö Maidan jo Punaiselle Torille ?"

Noin tulee tapahtumaan.

Mutta sitä ennen kuoleva karhu ehtii todennäköisesti vielä epätoivoissaan huiskaista kämmenellään sinne sun tänne, ja veri lentää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Johan Putin on valmiustilassa:

Kuin elokuvista - tällainen on Putinin uusi komentokeskus

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/putin_komento...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Autoradiosta kuulin hetki sitten, kun eräs analyytikko kertoi, että Venäjä ehti käyttää noin 30 mrd $ pönkittääkseen ruplan kurssia ennen kuin ottivat tosiasiat käteen ja laittoivat kellumaan. Tilanteeseen vaikutti tietysti kaikenlainen spekulointi ruplankurssilla, mutta myös se että kaikki kynnelle kykenevät pyrkivät pääsemään eroon ruplistaan niin pian kuin mahdollista..

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

[ 05 November 2014 14:46 ]

"Russia may ban the circulation of the United States dollar.

The State Duma has already been submitted a relevant bill banning and terminating the circulation of USD in Russia, APA’s Moscow correspondent reports.

If the bill is approved, Russian citizens will have to close their dollar accounts in Russian banks within a year and exchange their dollars in cash to Russian ruble or other countries’ currencies."

"The ban or termination of the US dollar will not apply to the exchange operations carried out by Russian Central Bank, the Russian government, ministries of foreign affairs and defense, the Foreign Intelligence Service and the Federal Security Service."

Dollaria dumpataan vielä niin että paukkuu, jos toi laki menee läpi.

Miten öljyn dollarihinnalle mahtaa käydä ja miten se vaikuttaa kelluvan ruplan kurssiin..?

Miten Yhdysvallat tuohon mahtaa reagoida?

Edelliset dollarin hylkääjät pantiin multiin, mitenköhän nyt..

http://en.apa.az/xeber_russia_may_ban_circulation_...

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Noh, itse asiassa vuoden alusta asti Venäjä on käyttänyt jotain yli 65 Mrd $ valuutan tukemiseen (myös eurolla on käyty kauppaa mutta vähäisemmin, jotain yli 3 Mrd €) . Kellunta vähentää spekulointia mutta se ei poista syitä oman ja vieraan pääoman valumiseen pois maasta. Pako alkoi jo keväällä 2013 ja pakotteiden vaikutus tähän on ollut vain vähäinen, perussyyt ovat talouden rakenteissa, ei ulkoisissa tekijöissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset