Veikko Huuska

Extremistit nousivat valtaan 7.11.1917 Petrogradissa

Tänään 7.11.1917 tapahtui extremistien vallankumous Petrogradissa. Muistelemme sitä parin dokumentin myötä. - Tekstiongelmien vuoksi sijoitan jutun kommenttilokeroon, sorry.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Extremistit nousivat valtaan 7.11.1917 Petrogradissa

Tänään, 7.11. alkoi vallankumous, bolshevikkien kumous, Venäjällä tasan 97 vuotta sitten.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lokakuun_vallankumous

Extremistit nousivat valtaan. Todelliset extremistit. Sitä he olivat, eivät tämän päivän extremistien tapaisia, vaan vielä kovempia ja äärimmäisempiä.

http://en.wikipedia.org/wiki/October_Revolution#me...

*

Avalon-papereita monet ovat lukeneet. Tässä valittuja paloja:

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ch501.asp

Keskiviikko-aamuna 7.11.1917 Yhdysvaltain lähettiläs Petrogradissa David R. Francis lähetti telegrammin kotiasemalle Yhdysvaltain ulkoministeriöön.

Kello oli 5 ennen puoltapäivää – siis ani varhain aamulla:

”Valkoinen talo; Sheldon Whitehouse, lähetystösihteerimme, matkalla suurlähetystöön tänä aamuna törmäsi vahingossa [väliaikaisen hallituksen pääministeri] Kerenskyn adjutanttiin, joka kertoi olevansa kovalla kiireellä lähdössä tapaamaan eräitä vakinaisen väen joukkoja jotka tarvitaan Pietariin tukemaan väliaikaista halitusta, joka muutoin kaadettaisiin.

Hän myönsi että Bolshevikeilla on kaupungin ohjat hallussaan ja että hallitus on voimaton ilman luotettavien joukkojen tukea.

Kertoi edelleen, että hän odottaa loppujenkin ministerien tulevan tänään pidätetyiksi, ja pyysi minua välittämään Valkoiselle talolle pyynnön olemaan tunnustamatta Neuvostohalitusta jos sellainen on perustettu Petrogradissa, sillä hän odottaa koko jutun selkiävän viiden päivän kuluessa, mutta oma arvioni riippuu missä määrin hallitus onnistuu haalimaan kokoon sotilaita, jotka tottelevat sen käskyjä.” (käännös VH)

Saapumismerkintä (otti siis hieman aikaa…):
[Received November 10, 4.30 a.m.]

http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ch501.asp#b1

*

Keskiviikko 7.11.1917 kello 18 illalla

[Telegram]
PETROGRAD, November 7, 1917, 6 p.m.
[Received November 10, 9.15 a.m.]

Bolshevikit näyttävät hallitsevan kaikkea täällä [Petrogradissa]. Mahdoton tietää ministerien olinpaikkaa. Kaksi ministeriä on kertoman mukaan pidätetty ja viety Smolnan tyttökouluun, jossa Bolshevikit pitävät päämajaansa.

Trotsky piti sunnuntaina leimuavan palopuheen saavuttuaan Venäjälle erään miehen, Muscares Nereidin vanavedessä, joka vetää samaa virttä [sic]. Trotsky astui tänään Leninin palvelukseen Boslhevikki-yleisön edessä ja Lenin piti rauhanpuheen, vaatien väkivaltaista hyökkäystä porvaristoa vastaan ja heidän varallisuutensa jakoa.

Hallituksesta ei täällä ole havaintoakaan. Vähäistä tulitusta kaduilla, mutta ei aseellisia yhteenottoja, jotkut kadut ovat vartioituja.

Valtaosa sotilaista väittää olevansa puolueettomia, lähes kaikki täällä ovat kallellaan Boshevikkeihin, jotka ilmoittavat muodostavansa uuden hallituksen ja ilmoittaa liittolaisilleen ettei Venäjä enää jatka taistelua vaan esittää Saksalle omat rauhanehtonsa ja jos se ei niitä hyväksy he tulevat taistelemaan epätoivoisesti Venäjän puolesta.

Monet sanomalehdet, ehkäpä kaikkikin, on lakkautettu.

Kello 22 illalla
Ilmoitetaan, että väliaikaisen hallituksen kaikki ministerit on pidätetty , paitsi Kerensky, joka on mennyt Lugaan, joka sijaitsee kaupungista noin 80 kilometrin päässä pohjoisen rintaman suunnassa.

FRANCIS
http://avalon.law.yale.edu/20th_century/ch502.asp

*

Lähettilään taustoja

Yhdysvaltojen viimeinen lähettiläs Venäjällä ennen Bolshevikkivaltaa oli David R. Francis (1850-1927), jonka kaksi sähkettä suoraan vallankumouksen ytimestä saimme edellä lukea.

http://en.wikipedia.org/wiki/David_R._Francis

Lähettilään elämä

Jos Petrogradissa oli värikästä ja äkkiväärää syyshämärissä 1917, ei Francisin elämäkään ihan harmaata ollut. Hän oli keskeisiä puuhamiehiä Sant Louisin maailmannäyttelyn 1904 ja samaan syssyyn pidettyjen Sant Louisin Olympiakisojen toteutuksessa. http://en.wikipedia.org/wiki/1904_Summer_Olympics

Vuonna 1910 hän joutui vankilaan maksamattomien verojen vuoksi, mutta vapautui saatuaan rahallista tukea maksuun.

Presidentti Woodrow Wilson palkitsi puuhapeten nimittämällä hänet Yhdysvaltain suurlähettilääksi Venäjän Imperiumiin 1916. Virassaan hän ehti toimia vuoden päivät, kunnes 7.11.1917 kaatoi Venäjän imperiumin ja maa siirtyi Bolshevikkikomentoon seuraaviksi 74 vuodeksi.

Normaalit diplomaattisuhteet Venäjän ja Yhdysvaltojen kesken katkesivat 7.11.1917; Venäjän uusi bolshevikkihallitus ei tunnustanut Yhdysvaltoja, ja Francis jätti Petrogradin 7.11.1918. Hän toimi tuon ajan väliaikaisena asianhoitajana. Lähetystö Petrogradissa suljettiin 14. syyskuuta 1919.

*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset