Veikko Huuska

Salaliiton ääriviivat – näin Hrustsov syrjäytettiin 50 vuotta sitten

Salaliiton ääriviivat – näin Hrustsov syrjäytettiin 50 vuotta sitten

Pari vuotta sitten kokosin vähäisen katsauksen Neuvostoliitossa vuonna 1963 tapahtuneen ”leipäkapinan” tapahtumista.

Kirjoituksesta muodostui kaksiosainen ja se perustui kohtalaisen luotettaviin lähteisiin:

Osa I; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109243-leip%C3%A4kapina-donin-rostovissa-1962-joudutti-hrustshevin-kaatumista

Osa II; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109731-donin-alueen-leip%C3%A4kapina-1962-%E2%80%93-hrustshevin-l%C3%A4ht%C3%B6laskennan-vauhdittaja-osa-ii

*

Pari viikkoa sitten, 14.10.2014 tuli kuluneeksi puoli vuosisataa siitä, kun Neuvostoliiton silloin vielä voimansa tunnossa porskuttaneen yksipuoluevaltion päämies, NKP:n pääsihteeri Nikita Sergejevits Hrustsov (1894-1971) erotettiin paikaltaan ja hän siirtyi ”vapaaehtoisesti” ”terveydellisistä syistä ja korkean iän vuoksi” ennenaikaiselle eläkkeelle.  -  Sikäli kuin sitä nyt voidaan ennenaikaiseksi nimittää, olihan tuo kengänpaukuttaja ja monessa mukana ollut valtionpäämies tuolloin jo 70 vuotias.  http://en.wikipedia.org/wiki/Nikita_Khrushchev

*

Hrustsov oli eräänlainen elämäntaiteilija niin politiikassa kuin omassa julkisessa elämässään.  Impulsiivinen, innostuva, helposti jopa riehaantuva, mutta kykenevä mitä kovimpiin otteisiin ja tekoihin.  Historiankirjoitus kertoo, miten Stalinin hurjimman ”halloweenin” aikaan Ukrainan tuolloinen ensimmäinen puheenjohtaja, Nikita Sergejevits Hrustsov tinkimättä täytti kaikki ”teloitusnormit” ja jopa ylitti ne, ja sellaisella innolla, että Kremlin herrakin jo alkoi – näin kerrotaan – lyömään jarruja päälle: ei nyt näin paljon sentään..

*

Edellä linkitetyssä katsauskertomuksessa Donin alueen leipäkapinoista lainaan Esa Seppäsen oivaa tiivistelmää, ja laitankin sen myös tähän.  Siitä ilmenee tiivistetysti, mistä oli kyse.  Tarkemmin jututa voi lukea blogeistani.

”Esa Seppäsen mielenkiintoisia lähteitä hyödyntävän teoksen (Miekkailija vastaan Tulivuori) erään keskeisen jakson, 9. Luvun ”Salaliitto – kukistuminen”, alaluvussa nimeltä ”Hrustsev makkaraksi”, kirjoittaja kertoo Donin Rostovin alueella sijaitsevan metalliteollisuuskaupunki Novotserkasskin kapinasta alkukesällä 1962 tiiviisti näin:

 

Kekkosen vierailun alla oli Etelä-Venäjällä tapahtunut verinen murhenäytelmä, joka osoitti, ettei Hrustshev ollutkaan kansansa keskuudessa niin suosittu kuin Kekkonenkin oli saattanut ajatella. 

Elintarvikkeiden hintojen noustua ja palkkojen laskettua samanaikaisesti yhtä jyrkästi kesäkuun alussa 1962 Asovanmeren pohjukassa sijaitsevan Novetserkasskin kaupungin sähköveturitehtaan  työläiset olivat ryhtyneet avoimeen kapinaan esivaltaa vastaan.  Sankoin joukoin he olivat lähteneet kaduille vaatimaan oikeuksiaan huutaen iskulauseita ”Hrustsev alas”, ”Hrustsev makkaraksi!” Hrustsev oli lähettänyt vastaukseksi divisioonan sotaväkeä, jolloin avoimessa tulituksessa oli kuollut 23 ja haavoittunut 84 henkeä, 116 joutui tuomiolle ja 3 sai kuolemantuomion.

Uhrien joukossa oli naisia ja lapsia.  Hrustsev ei ollut itse lähtenyt kapina-alueelle, vaan oli lähettänyt ”kruununperillisensä” Frol Kozlovin, keskuskomitean sihteerin Aleksandr Selepinin ja  - mikä kannattaa panna merkille – myös ”palokuntansa”, Anastas Mikojanin, johtamaan kapinan tukahduttamista. 

*

Tämä tapaus sai NKP:n johdon ja maan turvallisuuselimet varpailleen, sekä miettimään, mitä oikein pitäisi tehdä.

Runsaan vuoden päästä Nikita oli entinen Nikita.

Salaliiton aivan kaikki piirteet eivät ole kaiketi vielä paljastuneet; mutta pääpiirteet tulevat jutussa esille.

Myöhemmin Leonid Brezhnev, joka lokakuun 1964 verettömäksi jääneen palatsivallankumouksen jälkeen korvasi Hrustsovin NKP:n keskuskomitean ensimmäisenä sihteerinä, kertoi salaliiton kehkeytymisen vaiheista, ja lausui mm. että Ukrainan kommunistisen puolueen ensimmäinen sihteeri (1963-1972) Peter Efimovits Shelest esitti, että KGB:n päällikkö Vladimir Yefimovich Semichastny valtuutettaisiin hoitelemaan asia, eli päästämään NKP:n eroon fyysisesti Hrustsovista.  Tämä tarkoitti siis jonkinlaista ”kosteaa juttua2.

Samoin Nikolai Podgornyi, joka kokoontui Zheleznovodskissa Semischastnyn kanssa, on kertonut miten tämä – saamiensa inspiraatoiden voimin – oli luonnostellut toimintasuunnitelman erilaisin variaatioin.  Niinpä salaisen poliisin päällikkö oli ehdottanut Brezhneville, että Hrustsovista ”fyysisesti eroon päästäksemme” järjestettäisiin lento-onnettomuus.  Tai varianttina auto-onnettomuus, myrkytys tai pidätys.

Salaliittolaiset eivät suinkaan noudattaneet menettelyissään maan lakeja eikä puolueen pyhiä pykäliä.  Miehet, jotka eivät olleet mitään ”pitsinnyplääjiä” lajiltaan ja luonnoltaan, tiesivät kuitenkin, että ”pimeiden töiden osastolla liikutaan”.  Onkin aika kiinnostavaa lukea, kuinka Brezhnev – vanhan pelimiehenä – lopulta empi ja keikkui aidalla loppuun asti, kunnes tapahtumien vyöry oli jo väistämättömällä tavalla sysätty liikkeelle, eikä paluumahdollisuutta ollut.

Tuolloin, iso B. pureskeli kynsiään ja voivotteli: ”Jos tämä homma palaa pohjaan, se hullu ukrainalainen pallopää ei tunne mitään sääliä, vaan teurastaa meidät surutta”.

*

Nikita alistui kohtaloonsa.  Vanhana taistelijana hän tiesi pleeniumin kokouksessa, jossa yksikään ääni ei noussut puolustamaan häntä, että game is over.  Hetken Nikita saattoi tuntea sydämensä jyskyttävän hikisen taitekauluspaidan alla hermostuneena: kuolenko minä nyt?  Mutta sellainen ei sopinut palatsikumouksen tuonhetkiseen vaiheeseen.  Niinpä hänet määrättiin eläkkeelle ja Nikita tyytyi siihen.  On kiinnostavaa lukea aktuelleista dokumenteista, vieläpä Urho Kekkosen oman käden jättämistä muistiinpanoista, miten syvästi tämä ”vanhan toverin” syrjäyttäminen, kaikessa yllätyksellisyydessään, hänen sydäntään riipaisi.

*

Lokakuun viimeisellä viikolla 1964 NKP:n korkeimman neuvoston puhemiehistön työvaliokunta laittoi kiertoon pitkän asiakirjan, johon puoluetyylin tapaan oli perusteellisin ja seikkaperäisin kuvauksin listattu sarja syytöksiä entistä Neuvostoliiton Kommunistisen puolueen pääsihteeriä ja neuvostovaltion pääministeriä vastaan.

Kaikkiaan 29 syytöstä esitettiin entistä neuvostojohtajaa kohtaan. Tämä syytekokoelma oli salaliiton ylimmän johdon 14.10. vasten yllä viimeistelemä.

Siinä Hrustsovia syytettiin muun muassa virheellisistä toimista

Kiinan, Kuuban ja Suezin kysymyksessä,

Neuvostoliiton ulkopolitiikan horjuttamisesta,

henkilöpalvonnasta ja

kommunistijohtajalle arvottomasta esiintymisestä.

*

Yritin kaivaa esiin koko syytepumaskan, siinä kuitenkaan onnistumatta.  Sehän oli operaatiossa sivuseikka, siksi sitä ei ole ilmeisesti kovinkaan olennaisena asiakirjana talletettu vaivattomasti tavoitettaviin tiedostoihin netissä.

*

Puolen vuosisadan takaisen salaliiton ääriviivat ovat piirtyneet monien aikalaisten sielujen syövereihin, ja miksei hieman nuorempienkin.  Siksi kai ne sieltä aika ajoin kohoilevat pintaan ja alkavat elää omaa elämäänsä nykyajassakin, sen monessa suhteessa erilaisissa oloissa.
 

*

Avainsana:

nikita hrustsov

Nikita Khrushchev

Никита Хрущев

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hrutshevin jälkeen valtaan asetettiin troikka (jota nimeä he itse itsestään käyttivät) Brezhnev, Kosygin ja Podgorny. Heidän viralliset asemansa olivat kommunistisen puolueen pääsihteeri, pääministeri ja Neuvostoliiton presidentti, mainitussa järjestyksessä.

En tiedä oliko jo alunalkaen selvää, että Brezhnevistä tulisi varsinainen "Isä Aurinkoinen" muiden jäädessä taka-alalle, vai kehittyikö tilanne pikku hiljaa sellaiseksi. Ainakin vielä 60-luvun loppupuolella Kosyginia pidettiin lähes samanveroisena valtiaana, Podgorny puolestaan vaikutti merkityksettömämmältä. 70-luvun alkuun tultaessa peli oli kuitenkin jo selvä. Kaupunkien kortteleiden päätyihin alkoi ilmestyä maasta kattoon ulottuvia Brezhnevin kasvokuvia tuimine ilmeineen ja tuuheine kulmakarvoineen.

Hrutshev julkaisi muistelmansa joskus 60-luvun loppupuolella ja sen verran kovaa tekstiä niissä oli, että kyllä sen julkaisemisen jonkinlaiseksi kostoksi voi luokitella. Muistelmien aitous tosin kiistettiin Neuvostoliitossa. Suomalaisten kannalta mieleenpainuvimpia toteamuksia muistelmissa oli maininta siitä, että "Neuvostoliitto menetti talvisodassa todellisuudessa miljoona miestä".

Pekka Iiskonmaki

Ei se iso B:n elämä kaiketi helppoa ollut. Marlboroa paloi 4 askia päivässä. Ei kelvannut iso B:lle neuvostokessu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset