Veikko Huuska

Missä on maailman vaarallisin paikka juuri nyt?

Missä on maailman vaarallisin paikka juuri nyt?

Niin missä?

Veikkaan, että aika moni vastaisi: Ukrainan ja Venäjän välinen raja.

*

Yhdysvaltain turvallisuuselinten vastaus on toinen.

Sikäläinen sateliittitiedustelu on havainnut, että kyseiselle vaaralliselle rajalle on keskitetty yli 650.000 sotilasta.  Alueella on tiheässä ryppäässä nyt 150 miehitettyä tukikohtaa.  Noin 6.000 sotilasyksikköä.  Näistä monet ovat al Qaidan ja muiden taistelujärjestöjen kontrolloimia tai suoraan niiden käskynalaisena toimivia.

Näiden taistelujärjestöjen tukikohtia ja joukkoja on ydinkärkien sijoituspaikkojen välittömässä läheisyydessä, kertovat tiedustelulähteet.

Presidentti Obama on myöntänyt että ”miljardeja dollareita on panostettu kiihtyvään kilpavarusteluun”.  U.S. –tiedusteluyhteisö pelkää että alueella käytetään  ydinaseita.

*

Kyseiset kaksi maata kun kuuluvat ydinasekerhoon.  Niillä on yhteensä 230 ydinkärkeä.  Ja vieläpä niin tasaväkisesti, että toisella on 120 ja toisella 110.  Eli melkein tasan menee.  – Nyt saattaa olla kyse siitä kumpi etenee ensi-käyttäjäksi.

*

Seuraavat uutiset, jotka luemme kertovat pahimmassa tapauksessa, että maiden välillä uhkaa sota.  Eikä mikä tahansa sota.

Nyt jo on voitu lukea tällaisia pätkiä:

”Ihmiset rakentelevat suojia, joissa koko perhe voi selviytyä pari viikkoa”.

”Paikoissa joissa ei ole kellareita, ihmiset rakentavat bunkkereita.”

”Jos paineaalto ei tule viiden sekunnin sisällä iskusta, olet kyllin etäällä räjähdyspaikasta [ground zero].”

*

Aivan.  Kyse on atomipommin iskusta.

Kyse on kahden vihamielisen valtion välisestä pelosta, vihasta ja latautuneesta jännitteestä.

Maiden kesken on sodittu kolmesti sitten vuoden 1947.

Amerikan tiedustelu pelkää, että milloin tahansa viha puhkeaa neljänneksi sodaksi.  Eikä siis vain konventionaaliseksi sodaksi, vaan ensimmäiseksi atomisodaksi maailman ja ihmiskunnan historiassa.

*

Yhdysvaltalainen tarkkailija kirjoittaa:

Now that nuclear weapons are in play... This could put billions of lives in jeopardy...”

Nyt kun ydinaseet ovat pelissä ... Tämä voisi laittaa miljardeja ihmishenkiä vaarassa ...

Hitto, tämähän menee jo aivan hirmuiseksi.  Ukrainan kähinät, niin vaarallisia ja tuhoisia kuin ne nekin ovat jotenkin kuitenkin kalpenevat tämän rinnalla.  – Ei voi välttää konspiratiivis-sävytteisiä ajatuksia: ajaako jokin taho nyt tätä suuntaa kärjistettyyn tilaan, jotta huomio ja pelko kohdistettaisiin toisalle?

Kuka sen tietää?

*

Yhdysvaltain Council of Foreign Relation on lausunut huolensa tilanteen johdosta.  Samoin kuin monet maailman hallitukset.  Varoituksen sanat on suunnattu paitsi osapuolille koko maailmanlaajuiselle yleisölle, ihmisille.

Miten on Suomi ja Suomen hallitus?  Onko Stubbilainen huomio lainkaan yltänyt Kashmiriin asti?

Kuten kaikki varmaan nyt jo tietävätkin kyseessä on siis Intian ja Pakistanin konflikti.

*

Toisen osapuolen pääministeri lausui: ”Tilanteen kuumeneminen leimahduspisteeseen saakka voi sytyttää neljännen sodan näiden kahden ydinasevallan välillä.”   -

Näin lausui Pakistanin pääministeri Nawaz Sharifhttp://pmo.gov.pk/documents/addresses/pm-speech-19-09-2014.pdf

Pääministeri Sharifin toimintamanifestissa korostetaan ”Vesijohtamisen” [Watermanagement] eli makeanveden saannin turvaamisen tärkeyttä, ja keskeisin osin taistelu Kashmirin omistuksesta ja otatukset niin sanotulla Zero Linella liittyvät veteen, mutta paljoon muuhunkin, alueiden hallintaan ja kansalliseen kohotukseen.  Niinpä koko kriisejä kutsutaan Zero Line Crisis –nimellä.  Kuumalla kiistalinjalla sijaitsevat huomatavat, mystisiin mittoihin kohonneet alueet, jotka tunnetaan Elämän vetenä [The Water of Life]. http://pmo.gov.pk/documents/manifesto.pdf 

*

Intian pääministeri on määräsi äskettäin käynnistettäviksi sotaharjoitukset, joissa lanseerataan uuden tyyppinen mannertenvälinen ballistinen ohjusjärjestelmä.  Ohjukset on varustettu ydinkärjillä.

Pakistan ja Intia omistavat ydinkärkiä jotka riittäisivät koko planeetan tuhoamiseen. 

Yksi napinpainallus ja seurauksena on globaali hullunmylly.  Ja toisessa näistä maista vaikuttaa ainakin 8 radikaalia, islamistista fraktiota, mukaan lukien al Qaida ja Talibaniveljet.   Ja kuten sanottu heidän tukikohtiaan on varsin lähellä ydinasetukikohtia.

*

Yhdysvaltain House of Representatives` Committee on Foreign Arrairs järjesti äskettäin tunnekylläisen kuulemisen, jossa päätettiin lausumasta, jossa varoitettiin osapuolia kiristämästä tilannetta pidemmälle.  Tilanne johtaa poliittisiin mullistuksiin ja ”Nolla summa peliin”, terrorismiin ja sotaan.

On kulunut lähes 7 vuosikymmentä siitä kun ensimmäisen ja toistaiseksi viimeisen kerran ydinasetta on käytetty sodan välineenä.  Mutta nyt, kutakuinkin yhtäkkiä ja yllättäen, ydinkärkien käyttö on kohonnut strategiapapereiden kätköistä aivan vakavasti otettavaksi uhkaksi.

Jännittyneessä tilanteessa on käyty salaisia diplomaattisia neuvotteluja, sotilaallisten harhautusoperaatioiden varjossa.  Niiden tarkoitus on alentaa jännitystä maiden välisellä rajalla ja luoda tilanne, jossa ylilyöntien mahdollisuus minimoitaisiin.  Ylilyönnit juuri nyt kun ovat vaarallistakin vaarallisempia.

Neuvotteluja käytiin mm. YK:n yleiskokouksen yhteydessä syyskuun lopulla.  Sharif käytti puheenvuoron yleiskokouksessa ja vaati Kashmirin ja Jammun – siis nyt puheena olevan kiistarajan – tilanteen rauhoittumista ja omien vaatimustensa hyväksymistä.  Tässä mielessä hän vetosi kansainväliseen yhteisöön.  http://www.thenews.com.pk/Todays-News-13-33148-World-community-bound-to-resolve-Kashmir-issue-PM

*

Wiki kertoo:

Kashmir ja Jammu http://fi.wikipedia.org/wiki/Jammu_ja_Kashmir

Kashmirin kriisi; http://fi.wikipedia.org/wiki/Kashmirin_konflikti

Maiden välisestä sodanuhasta on kirjoitettu jo pitkään.  http://www.ibtimes.com/india-pakistan-nuclear-war-would-kill-2-billion-people-end-civilization-report-1503604

Voimakkaiden taistelujärjestöjen esiinmarssi islamilaisessa maailmassa on aktualisoinut uhkat aivan uudella tavalla.  Ilmeistä on että tiedusteluelinten, lähinnä Yhdysvaltain turvallisuusviranomaisten keskuudessa on saatu huolestuttavia havaintoja aktiviteetin kohdistumisesta myöskin tälle rintamalle.

Ydinaseiden haltuunotto ja niillä tapahtuva tehokas uhkaaminen on hirmuisinta, mitä Isiksen tai muiden perinteisempien voimajärjestöjen voidaan kuvitella tekevän. 

*

Muistin virkistämiseksi listaan tähän tuoreimmat yhdysvaltalaiset tiedot eri ydinvaltojen arsenaaleista juuri nyt:

Venäjä: 8.500 ydinkärkeä

Yhdysvallat: 7.700

Ranska: 300

Kiina: 250

Iso-Britannia: 225

Israel: 80

Pakistan: 120

Intia: 110

Pohjois-Korea: jokunen, mutta alle 10 ydinkärkeä.

*

Kysymys kuuluu: jos ja kun voimajärjestö haluaa hankkia kaikkein voimakkaimman pelotteen, ydinkärjen tai useampia, mistä sen kenties on helpoin tai yleensäkin ottaen mahdollista sellainen anastaa?

Jostain Intian ja Pakistanin ydinkärkisiilosta tai kenties kuljetuskolonnasta.

*

Tässä siis tausta Yhdysvaltain turvallisuus- ja tiedusteluyhteisön huomattavasti herkistyneelle huolelle Kashmirin ja Jammun kiista-alueen lähiaikojen tapahtumista ja uhksita.

*

Maailman uutiskynnystä eivät ole ylittäneet ne kähinät, joita maiden välisellä alueella Kashmirissa on esiintynyt.  Aivan viime päivien tiedot kertovat ”hauraasta tulitauosta”, (siis samaan tapaan kuin Ukrainassakin. VH), joka on rikkunut kun automaattiasein ja kevyin käsiasein on käyty vihanpitoa, RPG:ein http://fi.wikipedia.org/wiki/RPG-7 ja kranaatinheittimin.

”Yli 47.000 ihmistä on menettänyt henkensä juuri äskettäin tämän niin sanotun tulitauon aikana”, eräs lähteeni kertoo.

*

Tilanne on huolestuttava.

Mutta lisää ryppyjä otsalle nousee, kun eri arvioitsijat varsin yksimielisesti ilmoittavat, että tilanne voi nopeaan tahtiin paheta vielä tästä.

Nyt Yhdysvalloissa jännitetään, miten presidentti Obama ja hänen esikuntansa ”katsoo loppuun tämän Zero Linen kriisin”.  Monien sotien rasittama ja arkaannuttama suurvalta ei suurin surmin haluaisi rientää Syyrian lennokkisodan perään vielä uuteen taisteluun.

Teeskentely maiden välillä saattaa eskaloitua avoimeksi toiminnaksi.

Mikä kauheinta, molemmilla hallituksilla on parlamenttiensa myöntämä mandaattipainaa liipasinta” – eli tehdä Ensi-Isku.

Se on virallinen totuus.

*

Valitettavasti Intian virallinen terrrorismin vastainen asiantuntijaelin pelkää, että ydinsota on edessä.

Kaikki näyttävät ajattelevan: On kysymys Milloin, Eikä että Tuleeko.”

Näin lausui Ajai Sahni, Intian terrorismin vastaisen toiminnan puheenjohtaja.   http://en.wikipedia.org/wiki/Ajai_Sahni

Lausunto ei ylittänyt läntisiä uutiskynnyksiä.  Yhdysvallat yrittää pitää löysää verhoa tapahtumien yllä, jotta se voi toimittaa omia operaatioitaan under cover.  Kaikki jännittävät, mikä on Putinin rooli ja missä hänen sormensa.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Juuri nyt vaarallisin paikka on Kiina. Me ihmiset olemme atomeja herkempiä räjähtämään.
Nurkkaan ahdettu rotta(ihminenkään)ei pelkää mitään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kyllä, helpommin räjähtää ja jopa monta kertaa päivässä mutta onneksi ihmisen räjähtämisestä ei leviä radioaktiivista säteilyä luontoon.

Vieläkin Suomessa tietyiltä alueilta mitataan säteilyä muistona Tsernobylista.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Pakistanin syntykin on varsin mielenkiintoinen. Sehän oli alkuaan liittovaltio johon kuului käsittääkseni myös bangladesh.

Pakistanissa ja Intiassa on kummassakin sisäisiä jännitteitä. Pakistan kaiketi tästä syystä pitää esillä näitä rajakiistoja. Saadakseen kansalle ulkoisen vihollisen. Vähän Venäjän mallia. Tosin pitkältä ajalta.

Millainen lienee Kiinan ja Venäjän raja. Rauhallista siellä on. Mutta puolet Venäjän asevoimista on sinne sijoitettu. Kiinalaiset kuuluvat opettavan, että osa alueista on vain Venäjällä lainassa. Venäjä ainakin on sen tosissaan ottanut. Siitä kertoo armeijan painopisteen sijoitus sinne.

Painavaa luoettavaa kuten aina.

Jukka Mäkinen

Jos vaikka ISIS saisi kaapattua yhden ydinkärjen ohjuksineen, niin nehän tietysti ampuisivat sen Israeliin. Israelilaisten halu vastata vähän lujempaa heitä kohden ammuttuihin esineisiin on tunnettua. Seurauksena olisi todennäköisesti noin 50 muslimikaupungin kasvojenkohotusleikkaus.
Intia ja Pakistan tietysti tulisivat mukaan yhteisiin paukuttelubileisiin.
Muut ydinasevaltiot vain seuraisivat tapahtumia sormi liipasimella.

Lopputuloksena olisi Välimereltä Indusiin saakka leviävä turistivapaa vyöhyke, pitkäaikainen rauha ja suuri helpotuksen huokaus terroristeja pelkääviltä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jatkan tähän joillakin huomioilla Kashmirin ja Jammun alueen ongelmien käytännöllisistä piirteistä.

Niin tehdessäni avautuu joitain energiatalouden ja valtiollisen toiminnan piirteitä, joita ei ihan aina tule ajatelleeksi.

Samalla lanseeraan suomalaiseen käytäntöön pari uudehko termiä:

Taistelu vedestä

VESITERRORISMI sekä

Veden mustan pörssin kauppa.

Intian sähkökatkoskapinat...

*

Kent Moors kertoo kirjassaan The Great Game: The Coming Face-Off For global Supremacy muun muassa, että tuonne maailma katolle, jossa Intian ja Pakistanin raja kulkee Karakorumin ylängön yli kaiken kaikkiaan 740 kilometrin mittaisena, niin siihen peräti 540 kilometrin matkalle on vedetty kaksirivinen, 360 cm korkeana sähköistetty piikkilanka-aita.

”Ja missä kaksirivinen piikkilanka päättyy, alkaa maamiinojen rivistö. Siellä niitä on, tuhansia ja taas tuhansia.”

Kahakoita on käyty jopa yli 6.000 metrin korkeudessa Siachenin jäätiköllä Zero Linen varrella.

*

Ristiriitojen taustoista

Indusjoki halkaisee Zero Linen. Indus on alueen merkittävin yksittäinen veden lähde. Lasketaan että Indusin varassa on Pakistanissa 90 % sen maataloustuotannosta, 50 % sen työllisyydestä ja 25 % sen BKT:sta. Niinpä siellä Industa kutsutaan ”elämän vedeksi” (The Water of Life).

Pakistan syyttää Intiaa Indusin ryöstämisestä. Indusin lähteet sijaitsevat Intian puolella, ennen kuin se virtaa Zero Linen poikki ja halki Pakistanin.

Vuonna 1960 Pakistan ja Intia tekivät valtiosopimuksen, jota kutsuttiin nimellä The Indus Waters Treaty, Sopimus Indus-jokialueen vesien käytöstä. Se antoi Indusjoen ja sen kahden sivuhaaran suhteen täyden hallintavallan Pakistanille. Paitsi että sopimukseen sisältyi yksi poikkeusehto, joka soi Intialle oikeuden hyödyntää Indusia sähkövoimantuotantoon ja kasteluun.

Tämä on iso ongelma.

Vuonna 1960, kun sopimus laadittiin, Pakistanissa oli väkeä 45 mijoonaa ihmistä. Tänään heitä on 178 miljoonaa.

Intiassa puolestaan oli 1960 väkeä 448 miljoonaa; ja nyt 1.200 miljoonaa.

Enemmän ihmisiä. Enemmän sähköä.

Jo vuodesta 1980 lähtien Intian sähköntarve oli hypähtänyt 613 %. Sähkön hinta puolestaan oli kohonnut 500 %.

Niinpä Intian täytyy tuplata sähköntuotantonsa muutaman vuoden sisällä tyydyttääkseen kasvavan väestön tarpeet. Äkillinen sähkökatkos paiskaa pimeään ja vaille lämpöjä pahimmillaan jopa 700 miljoonaa ihmistä.
Tämä ylläpitää pelkoa väkivaltaisista mellakoista.

Joten vaihtoehdot ovat vähissä.

Eikä mikään vaihtoehto ole vaivaton ja vailla riskejä.

Niinpä Intia viime vuoden alussa 2013 alkoi toteuttaa hankesuunnitelmaa, jonka mukaan maa rakentaa vähintään 45 vesivoimalaa Indus-joelle. Tuohon Pakistanin kontrolloimaan jokeen ja sen sivujokiin.

Indus-suunnitelman toteuttaminen tulisi nostamaan Intian sähköntuotantoaan huimalla peräti 4,0 %:n voimalla.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hydroelectric_power_i...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_run-of-the-ri...

http://www.nih.ernet.in/rbis/india_information/hyd...

*

Tässä on mielenkiintoinen niukkuuden tila

Intian vedenkäytön suunnitelma Jammun ja Kashmirin alueella merkitsee sitä, että Intia hyödyntää tarpeisiinsa merkittävän määrän Indusin vesivaroista jo ennen kuin joki virtaa Zero Linelle ja Pakistanin puolelle.

Eikä tässä kaikki. Intian hankesuunnitelmat on mitoitettu niin huimiksi, että se itsekin saa Indusista riittävästi vettä kansakunnan tarpeisiin ja myllyihinsä vain noin 120 päiväksi per vuosi. Pohjaveden saanti niukkenee miljoonakaupungeissa muutaman vuoden kuluessa. Eikä varalähteitä ole.

Niinpä Intia kokee olevansa pakotettu ”vetämään tapin” Indusin vesitynnyristä! Sopimukset ovat kuin hiekkaan piirrettyjä.

Pakistanille on jäämässä vain kuiva luu…

Maan vesivarat ovat niukat, reservejä on vain 30 päivän tarpeisiin. Maassa kirjaimellisesti kukoistavat ”mustan veden” markkinat. Siis musta pörssi. Vettä. Melkein uskomatonta, mutta kun perehtyy tilanteeseen, ymmärtää: täysin totta ja väistämätöntä.

Karachin miljoonakaupungissa varastetaan julkisista vesilinjoista vettä 500 miljoonan dollarin arvosta. Pimeillä markkinoilla käy lorina..

*

”Vesiterrorismi”

Niinpä yksi Pakistanin johtajista, Hafiz Sayeed, syyttää Intiaa ”vesiterrorismista”.

Uusi käsite terrorismin monien muotojen joukkoon!

http://timesofindia.indiatimes.com/india/Hafiz-Sae...

*

Yhdysvaltain turvallisuuselinten yhteisössä – ja vähän muuallakin – pelätään että tämä taistelu vedestä johtaa vakaviin ja äkillisiin seurauksiin. Pahimmillaan veden niukkuus tai täysi puute voi johtaa valtioiden romahdukseen näissä maissa:

”Kilpailu vedestä voi johtaa epävakauteen, ja pelkkä mahdollisuus valtiorakenteiden romahtamisesta näisä maissa on tärkeä huolenaihe Yhdysvalloille”.
U.S. Turvallisuus- ja tiedustelu yhteisön lausunto.

*

Vesiterrorismia.

Taistelua vedestä.

Energiatarpeen jättikasvu – miten tyydyttää se?

Kasvava väestö. Turhaan ei Tuomioja viikko-pari sitten todennut: toisen maailmansodan päättyessä maailmassa oli hieman yli 2 mrd ihmistä: nyt on yli 7 miljardia ja muutaman vuoden päästä 8 ja sitten 9… tämä väestön voimakas kasvu on suurin muuttuja globaalissa kuvassa.

Tämän selonteon jälkeen ehkä ymmärrämme että näin todella on.

Maialmassa on totuttu sotimaan öljystä ja muista luonnonvaroista. Tuleeko nähtäväksemme vielä "vesisota!? Sota vedestä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mitähän tästäkin vielä tulee?

Kaveri Yhdysvalloista pisti yöllä viestiä, että tilanne on yhä vain jännittyneempi.

Eilisen aikana tässä salaisessa sodassa tykit ovat jälleen puhuneet. Puolin ja toisin.

Rajavyöhykkeellä on siis kuten kerrotaan 650.000 sotilasta valmiustilassa, tuolla rajalla, jonka "tulitauko" on kirjaimellisesti hauras.

Kranaatinheitin tuli säesti tykkien yskähdyksiä. Tulituksessa on ilmiotettu viiden kuolleen ja 34 haavoittuneen.

Tämä oli jo 11:s tulitaukorikkomus neljän päivän sisällä. Tämä alkaa jo luoda epävarmuutta tulitauon kestävyyden suhteen.

Mutta vakavinta kansainvälisen tilanteen kannalta todellakin on se että nyt vihoittelee vasatakkain kaksi ydinasevaltaa, joiden yhteinen ydinasearsenaali on 230 ydinkärkeä. "Pelissä" on paljon.

Kuten aiemmin kerroin on toinen osapuoli jo aloitanut uuden kehityssaarjan mannertenvälisten ballististen ohjusten testaustoimet.

Nukkukaa hyvin! Kuten kaveri viestinsä lopetti, viime öisen viestinsä. Kiitos siitä hänelle, vaikka emme viestinviejää kiittäisikään - sen enempää kuin ampuisikaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kainuun Sanomat kertoi Washington Postin uutisen pohjalta eilen 7.10.2014;

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/ulkom...

Siellä esitetyt luvut poikkeavat jossain määrin itseni blogissa esittämistä määristä: kyse on taistelukärjistä TWP:ssa, minun jutussani ydinaseista kaikkineen.

Venäjä ohitti USA:n ydinkärkien määrässä
★ Maksullinen juttu
Ulkomaat Julkaistu 7.10.2014 klo 23:37 | 0

Vanhat kilpakumppanit Yhdysvallat ja Venäjä kiirehtivät ydinaseistuksensa modernisointia.

Venäjä hermostui Naton toimista Ukrainan kriisin yhteydessä, Washingtonissa väännetään kättä rahoituksesta.

Ensimmäistä kertaa ydinaseiden historiassa Venäjä on ohittanut Yhdysvallat valmiina käyttöön olevien ydinkärkien määrässä. Washington Times -lehden mukaan…

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Rauhanliiton sivuilla on tällaisia numeroita.

Sivulta ei ilmene päivitys, mutta se lienee kevät 2012 tai sitä varhempi. Niinpä tiedot jossain määrin vanhentuneita.

http://www.rauhanliitto.fi/tiedotus/eu/ydinaseet

Maailmassa on yhdeksän tunnettua ydinasevaltaa. Eniten ydinkärkiä on

Venäjällä (noin 11 400) ja
Yhdysvalloilla (noin 8 600).

Osa ydinkärjistä, noin 2 000, on kantolaitteissa, jotka ovat välittömässä laukaisuvalmiudessa. Osa pommeista on varastoitu tilapäisesti.

Ydinaseiden ei katsota kuuluvaksi EU politiikan piiriin, mutta kun kahdella EU maalla on omia ydinaseita ja useammassa EU maassa on sijoitettuna Naton tai Yhdysvaltojen ydinaseita, tulisi ydinaseriisunnan kuulua EU:llekin. Useampi EU maa haluaisi edistää erityisesti taktisten ydinaseiden poistamista Euroopasta.

Keskisuuria ydinmahteja ovat:

Ranska (alle 300 kärkeä),
Kiina (noin 240) ja
Britannia (noin 160 kärkeä).

"Pieniin" ydinasevaltioihin luetaan Israel (75-200 kärkeä),
Intia (alle 100) ja
Pakistan (70-90 ydinkärkeä).
Pohjois-Korea on suorittanut kaksi ydinkokeeksi luokiteltua pientä maanalaista räjäytystä. Maalla uskotaan olevan plutoniumia 12 räjähteen tarpeisiin.

Maailman sotilasliitoista Naton käyttöön on alistettu suuri osa USA:n taktisista lentokonepommeista ja osa Britannian sukellusveneohjuksista. USA on osoittanut viiden eurooppalaisen Nato-maan ilmavoimien käyttöön 150-250 lentopommia.

Maat ovat:
Saksa,
Hollanti,
Belgia,
Italia ja
Turkki.

USA:n Euroopan-ilmavoimat (USAFE) toimii Naton jäsenmaissa. Naton toimialue on globaali.

Ydinaseista vaietaan. Niiden sijoittamista esimerkiksi johonkin Naton jäsenmaahan ei myönnetä mutta ei myöskään kielletä virallisesti. Edes parlamenteille tietoa ei anneta julkisesti. Venäjä ei anna mitään tietoa muista kuin suurista strategisista ydinaseistaan. Varmaa tietoa ydinkärkien olemassaolosta, tyypistä, lukumäärästä ja laukaisualustoista (esim. lentokone) saadaan kuitenkin välillisesti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ei mikään uutinen:

Venäjän nukeja on keskitetty Barentsille:

http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/bo-ydinkarki...

Kaleva kertoi 2.10.2014;

”BO: Ydinkärkien määrä lisääntynyt Barentsinmerellä
ULKOMAAT 2.10. | Kaleva MUUTA TEKSTIN KOKOA -+
TYKKÄÄ 0 KOMMENTOI 4
Venäjä on lisännyt ydinohjusten ja -kärkien määrää Barentsinmerellä, kirjoittaa Barents Observer.

Lehti perustaa tietonsa Yhdysvaltain ulkoministeriön julkaisemaan raporttiin.

Lokakuussa 2013 Venäjällä oli mannertenvälisiä ydinohjuksia, sukellusveneestä laukaistavia ydinohjuksia sekä raskaita pommikoneita yhteensä 473. Nyt luku on 528.

Ydinkärkien määrä on puolestaan kasvanut 243 kappaleella viime vuoden 1400 ydinkärjestä tämän syksyn 1643 ydinkärkeen.

Raportti ei kerro, missä lisäykset sijaitsevat fyysisesti, mutta kesäkuussa Venäjän pohjoisen laivaston sukellusvene Juri Dolgoruki sai täyden lastin Bulava-ohjuksia. Sukellusvene voi kantaa 16 ohjusta, joissa jokaisessa voi olla kuusi ydinkärkeä.

Pohjoisessa laivastossa on myös toinen uusi sukellusvene, Vladimir Monomakh. Nämä kaksi sukellusvenettä voivat kantaa 192 ydinkärkeä.

Venäjä testaa myös kolmatta Borey-luokan sukellusvenettä nimeltään Aleksandr Nevski, jota ei ole vielä otettu käyttöön pohjoisessa laivastossa. Kaiken kaikkiaan Venäjä saa kahdeksan uutta Borey-luokan sukellusvenettä.

Yhdysvallat ja Venäjä jakavat tietoja ydinaseista uuden START-sopimuksen myötä.

Barents Observerin uutinen.”
Tuo BO ei siis ole Böö… vaan Barent Observer -lehti

http://barentsobserver.com/en/security/2014/10/mor...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Viimeisimmät tiedot Kashmirin kriisistä – niin kai tätä Intian ja Pakistanin välistä rajatoraa voidaan kutsua:

Saamieni tietojen mukaan sekä raskaiden aseiden että tavanomaisten jalkaväkiaseiden tulitus rajalinjoilla on jatkunut.

Viimeisimmät menetyksiä koskevat tiedot:

ainakin 12 kuollutta,
34 haavoittunutta
ja noin 20.000 pakolaista.

Eilinen tulitus oli 11:s väkivaltainen yhteenotto viimeisten 5 päivän aikana.

Yhdistyneet kansakunnat on kutsumassa kokoon hätäistuntoa jotta sotatoimien eskaloituminen voitaisiin estää. Kaiken takana kummittelee tietoisuus että kiistan osapuolina olevilla mailla kummallakin on ydinkärkiä käytettävissään.

Molempien – sekä Pakistanin että Intian – diplomaatit ovat ilmotitaneet, että he ovat ”täysin valmiita ja tulevat reagoimaan provokaatioihin”.

Tilanne on siis mitä herkin.

Ongelmista pahin on se, että kummallakin puolella on jo paljastunut, että sen koko ydinarsenaali on suunnattu vastapuolen suuntaan.
– Näin kertoo tietolähteeni tänään.

*

Eilen Intia kertoi YK:ssa että se on ”täysin valmis vastaamaan Pakistanin provokaatioon”.

YK:sta kerrottiin 8.10. että Intia ja Pakistan ovat molemmat syyllistyneet tulitauon loukkauksiin pitkin valvontalinjaa.

http://economictimes.indiatimes.com/news/politics-...

Intia sanoi myös, että maa täyttää velvollisuutensa luoda myönteistä ilmapiiriä suhteiden normalisoimiseksi Pakistanin kanssa.

Sanasota maiden kesken tapahtui eilen YK:n yleiskokouksessa, jossa Intia toi julki paheksuntansa naapurin viimeaikaisten toimen suhteen.

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ja viikon viimeinen katsaus;

CBS News is reporting the Zero Line war has reached "a flashpoint between two nuclear-powered countries."

http://www.cbsnews.com/news/india-pakistan-fightin...

*

And The Economic Times is warning a "nuclear flashpoint" has been crossed in this conflict. And they're right.

http://articles.economictimes.indiatimes.com/2014-...

*

http://www.cbsnews.com/news/india-pakistan-fightin...

“But relations remain fragile, even hostile. India in August abruptly canceled talks with Pakistan after its ambassador met with Kashmiri separatist leaders. The mostly Muslim region, divided into zones controlled by India and Pakistan, and even a chunk by China, has seen fighting off and on for decades. Pakistan and India have fought two wars over the mountainous territory.

Modi, a strident Hindu nationalist, seems intent on showing he represents a new, more forceful India.

"Pakistan has taken too long to understand that there is a change in the government in India. They are getting to learn it in a hard way," said Jitendra Singh, a top official in Modi's office.

For Pakistan, the fighting draws international attention to itself and Kashmir, while also reassuring the many Kashmiris opposed to Indian rule that it continues to support their desire for either full independence or a merger with Pakistan. The Indian-controlled part of Kashmir is to hold elections before December, and Kashmir's status is a hot-button issue with voters.

"The needless macho-ism on the part of either India or Pakistan is not going to help the situation," said former Indian security official Rana Banerji. Pakistan may feel that "it can create enough trouble to bring India to the table. It suits Pakistan to raise the issue of trouble in Kashmir at international fora - to signal that Kashmir remains a flashpoint between the two nuclear-powered countries."

Pakistani analysts suggested India was trying to punish Pakistan for highlighting the dispute and initiating contacts with Kashmiri leaders.

"They will not hesitate to punish us if we tried to resolve the issue of Kashmir through international help or if we tried to establish contacts with the Kashmir leadership," said defense analyst Talat Masood in Islamabad.”

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset