Veikko Huuska

Voiko kansa äänestää väärin? - Ruotsissa 781.195 "väärinäänestänyttä"

Arviolta noin tuhat ruotsalaista osoitti maanantaina mieltään Ruotsidemokraattien vaalimenestyksen vuoksi Tukholmassa.  (Helsingin Sanomat 15.9.2014)

http://www.hs.fi/ulkomaat/Ruotsidemokraattien+menestys+veti+tuhat+mielenosoittajaa+Sergelin+torille/a1410755307983

”Maahanmuuttovastaisen Ruotsidemokraatit-puolueen suuri vaalivoitto sunnuntain valtiopäivävaaleissa herätti maanantaina kiivasta keskustelua ja myös protesteja Ruotsissa.”

*

Vaalitulos sai ihmiset osoittamaan mieltään”. 

Sisuradio http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=185&grupp=20385&artikel=5966157

*

Lähes 13 prosentilla äänistä Ruotsidemokraatit kaksinkertaisti ääniosuutensa viime vaaleista.

Puolueesta tuli valtiopäivien kolmanneksi suurin vahvalla vaa'ankieliasemalla. Se sai valtiopäiville yhteensä 49 edustajaa, kun sillä viime vaalien jälkeen on ollut 20.

Erityisen vahvan vaalituloksen puolue sai Etelä-Ruotsin Skånessa. Uutistoimisto TT:n mukaan puolue sai yli viidenneksen äänistä 19:sta alueen 33 kunnasta.

*

Voiko vapaissa vaaleissa äänestää väärin?

 

Tuhat ihmistä voi esittää mielipiteensä vapaasti ja vaikka Sergelin torilla.  Siihen ei vapaassa Lännessä ole mitään sanomista.

Mutta aivan toiseksi asia muuttuu, kun toiset puolueet, niiden puheenjohtajat ja muut silmäntekevät ilmoittavat, että he lievimmillään pahoittelevat SD:n saamia ääniä, tai sitten – kuten nyt tapahtui – ilmoittavat että he kieltäytyvät olemasta ”missään tekemisissä” Ruotsidemokraattien kanssa.

*

Avoin kansan tahdon mitätöiminen

 

Puolueilla on tietenkin oikeus tehdä tyhmyyksiä ja toimia vastoin periaatteitaan.

Mutta erittäin erikoiselta kuulostaa – ja hyvin outoa onkin – että demokraattisessa maassa demokraattisina itseään pitävät ja sellaisina esiintyvät puolueet haluavat julkisesti ja konkreettisesti mitätöidä juuri vapaat vaalit käyneen kansakunnan äänestäjäkentästä sen 13 %:n huomattavan suuren joukon, joka on antanut ainoan äänensä tietylle puolueelle.

*

Pyhät prinsiipit vs. rouhea arki

 

Miten jyrkästi tämä sotiikaan kansanvaltaa ja sen pyhiä periaatteita vastaan.

*

Kuten HS ylempänä kertoo, eräissä Etelä-Ruotsin kunnissa Skånen alueella jopa viidennes – siis 20 % -  tai yli äänestäjistä kannatti SD:tä.

Esimerkiksi Svängsta Sydvest –äänestysalueella 28,3 % annetuista äänistä suunnattiin SD:lle.

Ruotsidemokraatit tuplasivat äänimääränsä neljän vuoden takaiseen.

*

Valtakirjat pois?

Ovatko nämä vaalien alla ja etenkin niiden jälkeen esitetyt näkemykset ymmärrettävä niin, että suuri enemmistö – vallanko koko muu parlamentti – on halukas vetämään Ruotsidemokraateilta, noilta 49:ltä kansanedustajan, valtakirjan kansalta saaneilta, tuon valtakirjan pois?

Sitähän nämä kommentit ja julistukset tarkoittavat.

*

Ruotsin parlamenttivaaleissa annettiin 6 miljoonaa ääntä.

Ruotsidemokraatteja äänesti 781.195 henkilöä.  (12,9 %)

http://www.val.se/val/val2014/valnatt/R/rike/index.html

Lisäystä edellisiin vaaleihin 449.754 ääntä.

Kansanedustajia 49.

Lisäystä edustajapaikoissa edellisiin vaaleihin + 29.

*

Mitä on demokratia?

”Demokratia eli kansanvalta on kansanvaltaan perustuva valtiojärjestys tai hallitusmuoto. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovalta nousee kansasta ja toteuttaa kansan tahtoa.”

Näin sen tiivistää alkulauseessaan Wikipedian Demokratia-hakusana.  http://fi.wikipedia.org/wiki/Demokratia

Hallintovalta ”nousee kansasta”.

Tuo nousu ”toteuttaa kansan tahtoa”.

*

Demokratian prinsiippejä

Tavallisena demokratian ominaispiirteenä pidetään, että tärkeimmistä valtiollisista asioista päättää joko kansa itse tai kansan yleisillä vaaleilla kilpailevien ehdokkaiden joukosta valitsema toimielin (parlamentti). Jotta kilpailulliset vaalit voisivat toteutua kunnolla, on tavallisesti katsottu olevan tarvetta ilmaisun- ja lehdistönvapaudelle sekä jonkinasteiselle oikeusturvalle.”

 – Wikipedia -

*

Ei käy kaikkien pirtaan

Ihan kaikki  meistä ”demokraateista” eivät hyväksy että hallintovallankäytössä toteutuu kansan tahto.

Kansan tahto.  Niin, missä se ilmenee?

Kyllä se on pojjaat niin, että se ilmenee juuri ja nimenomaan vaaleissa.

Tuollaisissa avoimissa, yhteisissä, yleisissä ja yhtäläisissä kuin Ruotsissa.

Mennäänkö näillä?

*

Miten 781.195 ihmisen tahto mitätöidään?

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Historian perusteella voi, vai oliko Italian ja Saksan kansojen eduksi että ne valitsivat vaaleissa fasisteja ja natseja? Mitä taas aikalaistuomioon tulee, niin menee mutkikkaammaksi kun ei ole mahdollista nähdä valinnan seurauksia.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin, puhummeko kansanvallasta (demokratia) sinänsä ja sen tahdonmuodostuksesta.

Vai eri kansojen kohtaloista sinänsä?

Vaaleissa ilmenevä "kansan tahto" ei tietenkään ole irrallaan kontekstistaan. Eli onnettomissa valinnoissa on muitakin tekijöitä ja "syyllisiä" kuin vain äänestyskopissa piipahtanut kansalainen.

Martti Laines

Keskustelu on päättynyt, koska natsi-fasisti -korttipari.

Jouni Nordman

Valitettavasi juuri se että natseja ei kuunneltu, eikä näiden kanssa tehty yhteistyötä, johti natsien valtaan nousuun. Eli demokratian muutoksen suunta tulee juuri tällä tavalla, jossa itseään parempina pitävät "luulevat" tietävänsä mikä on kansalle parasta. Eli eivät osaa pitää vihollista lähellä, jolloin häneen joutuu tutustumaan. Tässä on koko Euroopassa hyvää esimerkkiä tulossa, jossa ainoan poikkeuksen tekee Norja, jossa kansanmieliset ovat vähemmistöhallituksen toinen osa.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Totta kai kansa voi väärin äänestämällä vaikkapa tuhota itsensä. Valistunut äänestäjä tuottaa enemmän hyötyä itselleen ja muille kuin tietämätön.

Valistuneempi ruotsalaiskansa olisi varmaankin suonut ruotsidemokraateille suuremmankin äänisaaliin. Tämä on oma näkemykseni.

Juhani Penttinen

Eihän esimerkkejä tarvitse kaukaa hakea. Kommunistinen puolue Suomessa 1930-luvulla. Kokoomus Kekkosen aikana 1960- 1970 -luvuilla.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Ilmeisesti ruotsalaisten paljon mainostettu suvaitsevaisuus rajoittuu vain siihen asti, kun se on oman agendan maukaista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Selektiivistä suvaitsevaisuutta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Niinhän se on jo jonkin aikaa näyttänyt Ruotsissa, että syrjintä ja toisinaan jopa suoranainen uhkaava vainoaminen on ihan oikein, kunhan se kohdistuu tiettyyn kannattajakuntaan, jonka lasketaan olevan suvaisemattomia.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Monet Ruotsin puolueista syyttävät SvD:ia - kun nämä vastustavat 80.000-100.000 turvapaikanhakijan/ pakolaisen vuosittaista maahanottoa - puolueen suvaitsemattomuudesta.

Nyt samat puolueet tuomitsevat 781.195 maanmiestään, eli ruotsalaista äänestäjää, eristettäväksi maan päätöksenteosta. Se on todellakin selektiivistä suvaitsevaisuutta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tähdennän kuitenkin, että vaaleilla valittujen kansanedustajien toimivaltuuden mitätöimiseen tähtäävät toimet ovat paljon järeämpiä ja vakavammin otettavia, kuin vain "normaali" suvaitsemattomuuden osoitus.

Näenköhän väärin, kun näen, että aika monet puheet ja luvatut toimet tosiaankin - toden totta - tähtäävät Ruotsin 49:n kansanedustajan toiminnan rajoittamiseen ja jopa tyrehdyttämiseen?

Aika kovaa peliä Pohjolassa.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

87% ruottalaista on aivopestyjä hörhöjä, jotka pelkäävät tulla kutsutuksi "rasistiksi". Nyt kun maahanmuuton järkeistämistä vaativa puolue sai jytkyn, putosi monelta hurrilta tekarit/silmälasit pelkästä järkytyksestä.

Voi voi, on se ihan kauheeta, kun joku puolue miettii, millä mamuarmeija pystytään elättämään. 70% ruattin mamuista on työttöminä ja 20% veromynteistä menee tämän lössin elättämiseen.

Taitaa olla niin, että Ruotsidemokraatit ovat käytännössä järkevin puolue lahden toisella puolen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kansan tahto tulee vaaleissa esille ja pulinat pois?...Ei aivan!

Miten tulee usein suurimman kansanjoukon, eri syistä äänestämättömät, halu ja tahto muutoksiin esiin vaaleissa? Väitetään jopa, että heillä ei ole vaalien jälkeen edes mitään sananvaltaa!? Heillä on ehkäpä suurempi oikeus mahdolliseen arvosteluun kuin äänestäneillä, koska eivät ole antaneet kenellekään "valtakirjaa" puhua ja toimia puolestaan. Suuri osa näistä äänestämättömistä seuraa kuitenkin yhteiskunnallisia asioita ja ottaa niihin muulla tavoin kantaa. Äänestäminen tai äänestämättömyys ei tätä saa estää.

Ja kyllähän demokratian riemujuhlaa vietetään, kun suuri osa äänestäjistä ei tiedä vielä äänestyspaikalle mennessään kelle äänensä antaa!? Parempi olisi ehkä pysyä kotona.

Edellä esittämälläni en missään tapauksessa kehoita äänestämättömyyteen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sikäli kuin katsoin Ruotsin vaalien koko maan erittely osan oikein,
Skånen läänin Pohjoisen ja Itäisen vaalialueen eräässä vaalipiirissä, nimittäin Näsumin vaalipiirissä SD:n ääniosuus oli niinkin korkea kuin 32,8 %.

Se oli puolueen korkein ääniosuus aluekohtaisessa tarkastelussa.

Itse asiassa aika paljon. Melkein kolmannes.

http://www.val.se/val/val2014/valnatt/R/valdistrik...

Kuten havaitaan, alueella on vahva työväenpuolueen kannatus: Demarien saalis oli 35,4 %. Se oli ykkönen.

Kolmas oli Moderate (kok.) joka sai melko nuivat 12,2 %.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Onhan se nurinkurista että demokratiaan vannova maa haluaa mitätöidä demokraattisen vaalituloksen. On eri asia jos yksittäinen kansanedustaja tai puolue yllyttää laittomaan toimintaan, silloin on perusteltua kieltää joko kyseisen henkilön osallistuminen tai oikein vakassa tilanteessa koko puolueen osallistuminen.

Siihen saakka pitää kukkien saada kukkia, ja jos kansa on ilmaissut tyytymättömyyttään muiden puolueiden toimintaa kohtaan äänestämällä Ruotsi demokraatteja on muiden puolueiden tehtävä työnsä paremmin.

Jukka Mäkinen

Vielä pahempaa on se että 97% ruotsalaisista äänesti väärin eikä valinnut feministejä.

Niko Sillanpää

En nyt oikein saa kiinni blogistin ajatuksenkulusta. Pääseehän SD tekemään oppositiopolitiikkaa vaa'ankieliasemasta. Esim. V on myös menossa oppositioon vieläkin heikommassa asemassa, koska mandaattien määrä on vähäisempi.

Jos ja kun muut puolueet, erityisesti M, päättävät olla ottamatta onkeensa SD:n äänivyöryn keskeistä sanomaa turvapaikkamaahanmuuttoa koskien, he riskeeraavat kannatuksensa heikkenemisen jatkumisen.

Mielenkiintoista on, miten kyseinen poliittinen kysymys on kaikkialla länsimaissa niin voimakkaasti brandätty määrittämään moraalisuus, hyvä ja paha. Miksi ei esim. vanhustenhuollon taso? Tai lapsilisät?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Luultavasti Ruotsin johtavat puolueet, S ja M, tekevät kaikkensa jotta SD ei pääse sittenkään toimivaan vaa´ankieliasemaan. Sitähän ne eivät suin surmin sille halua.
¨
Edellä esittämänikin perusteella uskoisin sen olevan det allra sista alternativet.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

On se vaan ihmeellistä. S ja M tekisivät viisaasti, jos kuuntelisivat tässä kansan ääntä, sen sijaan että halveksivat osaa kansasta, ja demokratiaa. Koska, jos ei, SD vain tuplaa äänisaaliinsa seuraavissa vaaleissa. Mitä siitä sitten seuraakaan.

Matias Härkönen

Noo, tukholmassa feministit saivat enemmän ääniä kuin sd. Ei ihme, että protestoivat. Luojan kiitos, ettei tuo ääriliike kuitenkaan muualla saanut enemmän ääniä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kurkistin Tukholman keskustaan, ja siellä kuva on erilainen: moderata menestyi, yli 42%.
http://www.svd.se/nyheter/valet2014/grafik/#/area=...

Ilkka Huotari

Jos SD:tä äänestäneiden mielipide jätetään huomiotta, se on vain ongelmien lakaisua maton alle, ja seurauksena seuraavissa vaaleissa SD:n kannatus nousee edelleen. Ei SD ilman syytä yhden asian puolueena niitä ääniä saanut.

Käyttäjän olliripatti kuva
Olli Ripatti

Tämähän menee ihan klassisesti:
"First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win".
Itse kuitenkin vailla mitään SD sympatioita. Toki jaan Huuskan ihmettelyn.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yhä aktuellimpi kysymys: Voiko kansa äänestää väärin?

sekä:
Voiko kansa kannattaa väärin?

=
Näin se vain näyttää menevän:

”Ruotsidemokraattien kannatus kasvaa kohisten”

"Ruotsidemokraattien kannatus on noussut 20 prosenttiin, kertoo Ruotsin tilastokeskuksen mittaus.

Toukokuussa tehdyssä edellisessä kyselyssä puoleen kannatus oli vielä alle 15 prosenttia.

Eroa toiseksi suurimpaan puolueeseen kokoomukseen on enää vajaat neljä prosenttiyksikköä. Suurin puolue on sosiaalidemokraatit vajaan 28 prosentin kannatuksella."

Näin ilmoitta MTV3 TÄNÄÄN 1.12.2015 KLO 11:13;
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ruots...

Maikkarin uutiset kertovat tuoreesta gallupista:

”Kyselyyn haastateltiin 9 000:ää ruotsalaista marraskuun aikana.
Ruotsidemokraattien kannatus on selvästi suurempaa miesten kuin naisten parissa. Muissa puolueissa ei näy yhtä suurta eroa kannattajakunnassa sukupuolten välillä.

Hallituspuolueiden sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen yhteenlaskettu kannatus on vajaat 34 prosenttia. ….

Blokkien välimaastoon jääneet ruotsidemokraatit tuplasivat kannatuksensa viime vuoden vaaleissa. Vaalien jälkeen puolueen kannatus on noussut vielä seitsemän prosenttiyksikköä.”

*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset