Veikko Huuska

”Kylmä sota 2.o” on finanssisotaa

”Kylmä sota 2.o”   on finanssisotaa

Epäilemättä Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat nyt alimmassa viileysasteessa sitten vanhan Neuvostoliiton kaatumisen joulupäivänä anno 1991.

Niistä US – RUS –suhteista, jotka vallitsivat kun presidentti Obama ja ulkoministeri Hillary Clinton aloittivat yhteistyönsä vuoden 2009 alussa, on vain riekaleet jäljellä.

Äskettäin (24.7.2014) TIME –lehti julkaisi jutun: ”Venäjällä; rikos ilman rangaistusta”, http://time.com/3028057/in-russia-crime-without-punishment/  ja lehden kannessa paljon viime aikojen tunnoista tiivistävän kuvan: Yksinäinen Putin malesialaiskoneen varjossa; http://time.com/3028202/in-the-latest-issue/

TIMEN johtopäätös: ”Cold War II” – ”Länsi on häviämässä Putinin vaarallisen pelin”.

*

Venäjän ja Lännen (Yhdysvaltojen lisäksi koko muu Eurooppa) välinen jännitys tulee vielä kaiken pohjalla olevan vanhan kuorman, maailmanlaajuisten sitkeiden kriisien, kuten sisällissota, iskut ja terrorismi, Syyriassa, Libyassa, Irakissa, Israelissa, Gazassa ja – nyt siis Ukrainassa.

Ja mikä ikävintä, tilanne näyttää vain ajautuvan yhä pahempaan suuntaan.  Aktiiviset sotatilat ovat monella suunnalla kuumassa vaiheessa, mutta nähdään myös uusien kriisipesäkkeiden kypsyvän avoimeen sotaan.

*

”Koko maailma on yksi soppa..”

KIINAn kunnianhimoinen taistelu alueista Etelä-Kiinan merellä on johtanut selkkauksiin Vietnamin, Malesian, Taiwanin ja Filippiinien kanssa.  Ydinaseohjelmiaan ja niiden rinnalla ballistisia ohjuskehittelyjään jatkavat Pohjois-Korea ja Iran.  Hyytäviä uutisia tulee Nigeriasta, Sudanista ja muualtakin Afrikasta.

Tilanne on kuten entinen USA:n ulkoministeri, prahalaissyntyinen Madeline Albright määritteli:

 ”Lievästi sanoen, maailma on sekaisin”.

 http://theweek.com/speedreads/index/265424/speedreads-madeleine-albright-the-world-is-a-mess

*

Tämän päivän aseet ovat – pakotteiden nostamina – ennemmin finanssialan konsteja kuin kirjaimellisesti ruutiaseita.  Taloudelliset sanktiot, omaisuuserien jäädyttäminen ja pankkisiirtojen estäminen ovat keinovalikoimassa.

The New York Times kertoi äskettäin, miten presidentti Obaman ”suosikki komentaja” hänen nykyisissä sodissaan ei ole mikään kovaluinen kenraali, vaan Valtiovarainministeriön alaisen Terrorismin ja rahoituksen alojen tiedustelun osastopäällikkö,   (the Office of Terrorism and Financial Intelligence) David S. Cohen.  http://www.treasury.gov/about/organizational-structure/Pages/cohen-e.aspx

TIMEn juttu;

http://www.nytimes.com/2014/06/04/business/aiming-financial-weapons-from-war-room-at-treasury.html?_r=0

*

Se toimi Irania vastaan – melkein..

Yhdysvallat kävi menestyksellistä rahoitussotaa Irania vastaan 2012-2013 painamalla Iranin ulos kansainvälisestä maksujärjestelmästä.  Sen seurauksena maa ei pystynyt enää vastaan ottamaan kovaa ulkomaanvaluuttaa (länsivaluuttaa, US dollars, Puntia etc) öljynviennistä, ja niin se ei kyennyt myöskään maksamana tarvitsemaansa tuontia, laitteita ja bensiiniä.  Tämä ajoi Iranin pankit hyperinflaation kurimukseen.

Yhdysvallat on toteuttamassa Iranin hallinnon vaihdosta ampumatta laukaustakaan, sen jälkeen kun presidentti Obama julisti aselevon joulukuussa 2013 ja vapautti Iranin jäädytetyt miljardit osana Iranin liennytysohjelmaa.

Yhdysvallat yrittää nyt samaa finanssi-taktiikkaa Venäjää ja Vladimir Putnia vastaan.

*

Mutta nyt tilanne on erilainen. 

Venäjällä on paljon suurempi kyky taistella vastaan.  Jos Venäjää painetaan liian kovaa, se iskee myös painajan talouteen.

Tämä heijari palauttaa elävästi mieleen Kylmän sodan aikaisen doktriinin, Mutual Assured Destruction eli MAD.  (Keskinäinen varmistettu Tuho).  Tuolloin molemmilla, sekä Neuvostoliitolla että Yhdysvalloilla oli tarpeeksi ohjuksia tuhoamaan toinen toisensa.  Heillä oli siis tarpeeksi ohjuksia hyökätä ja iskeä vastahyökkäys.  Mutta kumpikaan osapuoli ei hyökännyt, koska se tiesi, että se olisi tuhonnut ensin vihollisen ja tuhoutunut sitten itse vihollisen vastahyökkäyksen voimasta.

*

Jotain samaa on tämän päivän pääomamarkkinoilla.

Elämme maailmassa, jossa keskinäinen tuho on varmistettu finanssimaailman keinoin.

On totta, että Yhdysvallat voi jäädyttää suurten venäläisten pankkien maailmanlaajuisen ulkomaisen rahaliikenteen sekä pysäyttää normaalin luottokorttiliikenteen Venäjällä, oli sitten kyseessä Visa tai MasterCard.

Mutta Venäjän voi iskeä takaisin käynnistämällä Yhdysvaltain valtion velkasitoumuksien polkumyynnin, dumppauksen.  Lisäksi se voi jäädyttää Yhdysvaltain omaisuuden Venäjällä, sekä luoda muiden BRICS-maiden kanssa Yhdysvaltain dollarille vaihtoehtoisenmaksujärjestelmän.

*

Venäjän rahoituksellinen ”Tuomiopäivän Ase” on jo Amerikassa..

Toisin, kuin yleisesti ajatellaan, Venäjä ei ole aseeton ulkoisen painostuksen, ja Lännen asettamien talouspakotteiden edessä.

Venäjällä on taloudellinen ”ydinase”, joka vielä tulee hämmentämään moneen kertaan nyt niin ”riemusodan” omaisesti julistetuille ja läimityille talouspakotteille.

*

Se on heinäkuun 27. päivän 2014 kysymys.

Tuolloin Business Week raportoi havainnosta, jonka mukaan Venäjän ”hyökkäyskoodi” eli tietokonevirus on ujutettu Nasdaq Stock Market –järjestelmään (US pörssikurssiohjelmaan).  http://www.nasdaq.com/

http://www.businessweek.com/articles/2014-07-17/how-russian-hackers-stole-the-nasdaq#p1

http://www.theverge.com/2014/7/17/5912159/russian-malware-infiltrated-the-nasdaq-stock-exchange-says-businessweek

Kansallisen turvallisuusviraston (se kuuluisa NSA) tiedottaja kertoi, että virus ”saattaa kyetä tyhjentämään koko järjestelmän”.

Kuvaavaa on, että Venäjän hyökkäyskoodi –virus havaittiin Nasdaqista jo 2010.  (Tahtoo sanoa, että sitä ei ole pystytty eristämään ja nujertamaan tms. näiden kuluneiden neljän vuoden aikana, VH).

*

Nasdaq tilttasi 2013 – ja syynä oli…?

Elokuun 22. päivänä 2013 Nasdaq jouduttiin sulkemaan jo puolilta päivin selittämättömän tietokonehäiriön vuoksi.  Tähän päivään mennessä mitään uskottavaa selitystä  sille, mikä aiheutti alasajon, ei ole kyetty esittämään.

Olisko Iranilaisten hakkerien isku?

Hoitivatko Venäjän agentit käytännön toimet?

Istuiko vieressä kiinalainen kaveri?

Jos selitys on yksiselitteinen [ei-vihamielinen, tekninen, moka tms], se pitäisi tarjota nyt.

Jos selitys on ilkeä, nyt olisi hyvä syy olla kertomatta siitä yleisölle, äänestäjille.  Sijoittajat kaikkialla maailmassa odottavat vaikka mitä, mutta kaikkein vähiten Yhdysvaltain joukkovelkakirjojen dumppausta!

Niiden määrä on hirmuinen.  Paperien.

Pelkkä oksan katkeaminen varomattoman saappaan alla… voisi saada tämän nautalauman paniikkiin!

Jos he tietäisivät, että ”nyt se alkoi!”  - heidän osakkeidensa, velkakirjapakettiensa, muiden varojensa halpamyynti.

Sijoittajat näkevät jäykistyneiden silmiensä edessä, miten heidän varallisuutensa sulaa …pois… s-ss…

*

Financial War

Taloudellinen sodankäynti ei enää ole poikasten sotaleikkejä eikä futuristien haihatusta.

Se on nyt täällä.  Kaikkialla maailmassa.  Se on keskuudessamme.

Pyyhkäistä pörssi putipuhtaiksi, tuo temppu ei enää ole sciense fiction –elokuvien kamaa.  Vihollisen virukset ovat jo täällä.

*

Ainoa este

Ainoa hidaste joka ehkäisee täysimittaista taloudellista sodankäyntiä on koston uhka, aivan samoin kuin ydinsodan ensi-iskun suorittajaa pelotti tuhoutuvan vastustajan vasta-isku.  Kosto.

*

Kylmä sota  2.o

Nyt alkaneen Kylmä sota 2.on kosto-iskun tekijäksi ei käytetä ydinaseita, vaan lamauttavaa iskua pörssiin ja pankkitoimintojen maksukeskuksiin.

Se halvaannuttaa, se jäädyttää.

Mikään poliitikkojen laskuvirhe tai tietokoneteknikkojen virhe voi johtaa triljoonien dollarien katoamiseen maan päältä.

*

Tätä uhkaa ei presidentti Obama ole oivaltanut.

Vielä vähemmän Suomen nykyinen pääministeri tai valtiovarainministeriössä oleileva kesäharjoittelija.

Eivät näköjään.

*

Lähde;

Tämä perustuu juttuun, jonka analyytikko, erityisavustaja James Rickards on suopeasti luovuttanut käyttööni. 

”Cold War 2.o Is a Financial War”, August 7th, 2014.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Liittyynekö tuore venäläisten hakkeri-isku asiaan, preludi?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pekka, absolut!

Venäjä iskee, Putin iskee. Ei tarvitse epäillä. Luukkainen sanoi sen: Putin ei ole mies, joka unohtaa kärsimänsä pahan, hän ei ole mies, joka... jne (korinttolaiskirje). Vain etumerkki "ei" lisää alkuperäiseen tekstiin.

Martti Laines

"Tätä uhkaa ei presidentti Obama ole oivaltanut."

Eiköhän Yhdysvalloissa tiedetä surullisen hyvin oman dollarin ja velkakirjojen määrä maailmalla. Sekä sen realisoitumistaan odottavat riskit. Miksi ajattelet, ettei Obama tiedostaisi?

ps. kiitos mielenkiintoisista blogeistasi

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

On kyllä oivaltanut, mutta tieto ei ehkä sittenkään ole realisoitunut täydeksi käsitykseksi siitä, miten koviin otteisiin Putin on valmis, ja miten pitkälle hän on kykenevä menemään "vastapakotteissaan".

Tämä tilanne on "pirunnyrkki", lukossa - mutta kun siirrät yhtä palikkaa avataksesi tilanteen, siirtyy vastapuoli vastapakotteisiin, jne. Eli merkitsee esim. Ukrainan-kriisin suhteen, että ratkaisua ei ole. Ratkaisematon. Kun painissa ratkaisemattoman otelleet, menevät jatkoajalle tai tuomaripisteet tavalla tai toisella ratkaisevat, voittaja haetaan aina, niin tällaisessa "uuden maailman" sodassa ei ole instrumentteja ratkoa voittajaa. Niinpä ongelma, konflikti, kriisi säilyy.

Toisin kuin muut arvioijat puhuvat "jäätyneestä konfliktista" en näe että Ukrainassa sellaista muodostuu. Pikemminkin on nähtävissä että eri osapuolet "lämmittävät" kriisiä jatkuvasti ja alvariinsa, ja itse tilanne jo lähtökohtaisesti luo lämpöä, joten kyseessä ei ole millään tavoin "jäätynyt" konflikti vaan vaikealla tavalla marinoituva, lämpenevä tai suorastaan hiillostuva konflikti. Siis pitkä vaikea ja ratkaisematon, siksi se tulee mätimään kauan. Nyt nähdyt pakotteet ja vastapakotteet ja pian tulossa olevat vastavastapakotteet ja niitä seuraavat vastavastavastapakotteet vain tulehduttavat kipeää kohtaa aina vain lisää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset