Veikko Huuska

NASA: Läntinen Antarktis romahtanut. Ikijään sulaminen jo pysäyttämätöntä?

NASA: Läntinen Antarktis romahtanut.  Ikijään sulaminen jo pysäyttämätöntä?

Länsi-Antarktiksen mannerjään sulaminen on todennäköisesti pysäyttämätöntä.

Tämän osoittavat eilen maanantaina (12.5.) kahden tiede-lehden julkaisemaa artikkelia.  Tämä tarkoittaa sitä, että merenpinnan nousun rajoittamiseen pyrkivät hankkeet on tarkistettava.  Viimeisimmät näkymät kertovat, että merenpinta saattaa vuoteen 2100 mennessä nousta jopa metrillä.

Lue: http://www.businessinsider.com/nasa-west-antarctic-ice-sheet-results-2014-5

*

Mannerjään alla vesivirrat kovertavat jäätä sulattaen sitä ja siten nostaen meren pintaa, ilman että mannerjään reuna välittömästi vielä siirtyy etelänapaa kohden.  Tämä prosessi saattaa petollisuudessaan jatkua pitkäänkin, ilman että välitöntä hälytystä tapahtuu.

Sama kehitys on menossa Itä-Antarktiksella, mutta Länsi-Antarktis on erityisen altis sulattaville valtameren vesille, koska mannerjää siellä lepää merenpinnan alapuolisella peruskalliolla, NASA ilmoittaa. NASA said.  Jos se sulaa kokonaan, se voi nostaa merenpintaa jopa 13 jalkaa (4 metriä).

*

Tutkija Eric Rignot´in mukaan Amundsenin meren jäätikkö läntisellä Antarktiksella on jo ”edennys pisteeseen, jota ei ole paluuta”.  Rignot toimii tutkijana NASAn Jet Propulsion Laboratory and the University of Californian tutkimuslaitoksella Irvinessä.

*

Toinen julkaisijoista pitää Thwaites jäätikön perustan romahdusta ”väistämättömänä”, ja pelkästään tältä alueelta purkautuvat sulamisvedet riittävät nostamaan merenpintaa lähes 2 jalkaa (60 cm) lähivuosikymmenten aikana.

*

Kohu-uutisen toinen julkaisija on  Geophysical Research Letters, jonka julkaistavaksi vastikään hyväksytty tutkimus on nimeltään "Widespread, rapid grounding line retreat of Pine Island, Thwaites, Smith and Kohler glaciers, West Antarctica from 1992 to 2011,"

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/2014GL060140/abstract

Tutkimuksessa on 40 vuoden ajan seurattu Länsi-Antarktiksen jäätikön maalinjan vetäytymistä jäätikön reunasta yhä syvemmälle mannerjään uumeniin.

Tämän maalinjan eteneminen jään alla tulee tutkimuksen mukaan aiheuttamaan yläpuolisen jäämassan lisääntyvää murtumista ja jäämassojen ajautumista valtameriin, jossa ne sulaessaan kiihtyvään tahtiin jatkavat merenpinnan nousua.

GRL:n artikkeli päätyy toteamaan: ”Emme ole löytäneet mitään tekijöitä, jotka estäisivät mannerjään maarajan sulamisen jatkossakin.  Vesipeti etenee kohden etelänapaa.  Voimme päätellä, että tällä alueella Länsi-Antarktiksella on käynnissä mannerjään vakava sulaminen, joka merkittävällä tavalla tulee edistämään meren pinnan nousua tulevina vuosikymmeninä”.

*

Maanantaina julkaistut viimeisimmät merenpinnan nousua koskevat ennusteet eivät sisällä näiden havaintojen sisältämiä nousutekijöitä.

Tässä esitetyt etelämantereen sulamisvedet vaikuttavat merkittävästi merenpinnan tasoon.  Laskelmien mukaan täällä vapautuu sulamisvesiä vuosittain lähes yhtä paljon kuin Grönlannin jäätiköltä yhteensä.  Ne käsittävät vesimäärän, joka riittää nostamaan merenpintaa noin 4 jalkaa (1,2 metriä) ja sulaminen on nopeampaa kuin mitä useimmat tutkijat ovat aiemmin laskeneet.

Tutkija Eric Rignot´in mukaan merenpinnan nousuennusteita on tämän johdosta pakko nostaa.

*

Erityisesti kannattaa katsoa korkean resoluution karttaa Thwaitesin jäätiköstä: se osoittaa miten jää on merkittävästi harventunut.  Lämmin kiertovesi jäätikön alla sulattaa jäätä alapuolisesti, jolloin mannerjäästä muodostuu yhä laajempi kelluva hylly mereen.  Sen täysi romahdus on mahdollinen, mutta toteutunee vasta vuosisatojen saatossa.  Ainainen uhka kuitenkin on massamittaisten jääkenttien romahtaminen mereen.  Seurauksia olisi ainakin kaksi.  Välittömänä vaikutuksena seurauksiltaan arvaamattomien merivirtojen, jonkinlaisten antarktisten hyökyjen synty, sekä pidemmällä aikavälillä murtojäiden nopeutuneen sulamisen lisäämä vedenpinnan nousu.

Meren pinta voisi hetkessä nousta senttikaupalla, ja laajemmassa romahduksessa arviot liikkuvat jopa metreissä.  Silloin puhuttaisiin jo suuren luokan katastrofista.

*

Länsi-Antarktiksen jääkenttien apävakauteen liittyvä artikkeli nimeltään "Marine Ice Sheet Collapse Potentially Underway for the Thwaites Glacier Basin, West Antarctica" julkaistaan tällä viikolla Science-lehdessä, katso: — will be published this week in the journal Science. ..

Artikkelissa analysoidaan Thwaites mannerjäätikön romahtamisen yksityiskohtia ja mallinnetaan erilaisia vaihtoehtoja.

*

Aiheesta kirjoitti myös YLE hetki sitten. http://yle.fi/uutiset/tutkijat_etelamantereen_jaatikoiden_sulamista_ei_voi_enaa_pysayttaa/7236712

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

NASAn näkymiä; http://www.jpl.nasa.gov/

NASA Hosts Media Telecon on West Antarctic Ice Sheet Findings;

http://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?release=2014...

Mikko Saarinen

Samaan aikan kaikkien tutkimusten mukaan Etelämantereen jäätikkö kasvaa, eli vettä sataa lumena enemmän kuin sitä poistuu haihtumalla, sulamisvesinä, lohkeavina jäälauttoina jne. Merenpinta siis laskee lähivuosien aikana.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Vielä v. 2012 raportoitiin Etelämantereen jääpeitteen kasvusta, nyt romahduksesta. Ehkä pitäisi panna jäätä hattuun kunnekka syyt näihin ilmiöihin selvitetään. Pari huomiota:

Antarktisella on havaittu jääpeitteen hupenemiseen liittyvää nopeaa maan nousua, siis kallioperustan kohoamista. Tähän on ajateltu kaksi syytä:
- jään painon våheneminen (kuten Fennoskandiassa),
- maankuoressa Antarktisen alla sijaitsevan magmasäiliön kohoaminen (vrt.Yellowstone).

Tyynellä merellä on havaintoja ilmiöstä "warm spot", joka osaltaan vaikuttaa merivirtoihin ja jäiden sulamiseen. Lämpöpisteitö ei pystytä selittämään ilmaston lämpenemisellä, pikemmin selitys menisi toisin päin. Merenpohjan vulkanismi antaa yhden selitysmahdollisuuden, mutta asia taitaa olla vielä avoin.

Geologisten ilmiöiden osuus ilmaston ja sään muutoksiin on toistaiseksi jäänyt vähälle huomiolle.

Hannu Tanskanen

Kun puhutaan NASA:sta pitää muistaa, että ilmastosta sen nimissä puhuu New Yorkin sääyksikön vetäjä James Hansen, fanaattinen ilmastouskova, joka on useasti pidätetty laittomissa mielenosoituksissa Greenpeacen hörhöjen kanssa ja jonka eroa vasta 50 NASA:n johtavaa tiedemiestä vaatii," koska Hansen tekee NASA:sta naurunalaisen).

Antarktisen jään määrä on kasvanut koko viimeiset 40 vuotta ja on nyt ennätyslaaja. Propagandakuvat ovat luoteiskulman kelluvasta Wilkinsin hyllystä, josta on aina irronnut "jäävuoria", samalla kulmalla on jäätikön alla toimiva tulivuori. Kelluvan jään sulaminen ei nosta merenpintaa.

Mikko Saarinen

Ja ilmeisesti merenpinnan nousua arvioitaessa on oletettu, että merenpohjan laatat eivät antaisi periksi, vaan merenpohja olisi tasaisen jäykkä. Näinhän ei ole, koska laattojen alapuoli on sulaa magmaa ja merenpohja myötää paineeen kasvaessa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

http://fi.wikipedia.org/wiki/James_Hansen

Englanninkielisen Wikin mukaan Hansen (s. 1941) jäi NASA:sta eläkkeelle viime vuonna - 72-vuotiaana [!].

http://en.wikipedia.org/wiki/James_Hansen

“From 1981 to 2013, he was the head of the NASA Goddard Institute for Space Studies in New York City, a part of the Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland.”

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Kevyestipä Tanskanen taas kuittasi tutkimustulokset huijaukseksi. Ei varmaan lisännyt uskottavuuttasi.

Hannu Tanskanen

Hansenia kuten ketä hyvänsä tuon luokan fanaatikkoa ei voi pitää kovin luotettavana lähteenä, Hansen on ehdottanut katumellakoita, arvonta touhua valtion virkamieheltä, päästivät varmaan mielellään eläkkeelle.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Tanskasen oman blogin moderointilinja on "Vältä "ad hominemia"." Kommentit James Hansenista osoittavat, että Tanskanen tietää, mitä ad hominem on. Mitä laitonta muuten niissä mielenosoituksissa on ollut?

Hannu Tanskanen

Jenkeissä kuten meilläkin pitää niistä ilmoittaa etukäteen. Tämä taisi olla Hanseni viides pidätys:

http://wattsupwiththat.com/2011/08/29/nasas-james-...

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen Vastaus kommenttiin #24

Missä kohdassa antamassasi linkissä kerrotaan, että mielenosoitus oli laiton?

Hannu Töyri

Niin ne Himaljan jäätkin suli.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Eräässä kommentissa mainittiin toimiva tulivuori Antarktiksen alla. Kommentti katosi. Löysin kommentille tämän vahvistuksen:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2625583/Ne...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

NASA:n nimihän eroaa vain yhdellä kirjaimella NSA:sta, joten kyllä tässä jotakin hämärää on. Tuskin se CIA kuussakaan kävi, eikös Louis Armstrong ollut sellaiseen reissuun jo liian vanhakin.

Käyttäjän JyrkiParkkinen kuva
Jyrki Parkkinen

Joku jazz-stara sieltä kuitenkin löytyi, oli huolellisesti mikitetty ja vahattukin:

http://www.ascensionearth2012.org/2014/05/did-secr...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Onkohan ihmisen vaikutuksella rahastus tyrehtymään päin kun uutisen mukaan "tämä tapahtuu varmasti". Study sponsored by Tohatsu rubber boats.

Hannu Tanskanen

Kun vulkaanista toimintaa syytetään ilmastonmuutoksen aiheuttamaksi se on vastaavaa kun Risto Isomäki kävi täällä peräkylän kirjastossa meitä juntteja valistamassa, että tsunamit johtuvat ilmastonmuutoksesta. Riston varsinainen aihe oli uuden lohikäärmeistä (!) kertovan kirjansa mainostaminen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos vulkaaninen toiminta romahduttaa Antarktista ja nostaa meren pintaa, asiasta saanee luvallasi kuitenkin varoittaa, vaikka siitä ei ketään voisi syyttääkään.

Mikko Saarinen

He käyttävät tutkimuksen nimessä sanaa "potentially". Kaikki on mahdollista. Mutta todennäköisesti tutkimusryhmä vain kerää lisää tutkimusrahaa ja siinä pelottelu on paras keino. Tulivuorihan on voinut toimia siellä miljoonia vuosia.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Eli voidaanko hiilidioksidipäästöjen rajoitukset siis lopettaa?

Erkki Joonala

Niin siinä sitten kävi, maailmanloppu tulee. Pitää siis harkita ponttoonilaiturin hankkimista jollei viitsi laiturin tolppia ruveta uusimaan. Maailmanloppu.

Markus Lehtipuu

Eiköhän Etelämanner käy omaa kiertokulkuaan, missä pintaan sataa ja kumuloituu jatkuvasti lisää lunta, joka muuttuu aikojen kuluessa jäätiköksi. Toisesta päästä sitten sulaa. Kiertokulku.

Etelämanner on maailman korkein manner, keskimäärin. Mitä korkeammalla on "pinta", tässä tapauksessa siis lumipeitteen pinta, (ei maan pinta), sitä kylmempää on. Ei Etelämanner siksi koskaan voi sulaa, mutta toki on uskottavaa, että reunoilla tapahtuu sulamista. Kiertokulku.

Hannu Korpilampi

Thwaites:n jäätikkö sulaa altapäin aktiivisen vulkaanisen toiminnan vuoksi, joka paljastui vasta äskettäin: http://phys.org/news/2014-06-major-west-antarctic-...

Huuskan siteeraama tutkimus ei mainitse vulkanismia sanallakaan, joten todennäköisesti sitä ei ole huomioitu lainkaan mahdollisena sulamisen selittäjänä. Ollaan heti vain innoissaan oltu syyttämässä ihmistä, ihmiskuntaa ja luomassa mediaan hysteriaa.

Nyt jokaisen pitää miettiä kumpi sulattaa satoja metrejä paksua jäätikköä tehokkaammin altapäin: ihmisen hiilidioksidipäästöt vai alla lämmittävä tulivuori/geysir/joku muu, mikä?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuore artikkeli Amerikasta;

http://americanlivewire.com/2014-10-02-global-warm...

Is Global Warming Actually Affecting Earth’s Gravity?

Read more at http://americanlivewire.com/2014-10-02-global-warm...

Usually when you hear about climate change impacts, it’s your typical extreme heat wave. The European Space Agency highlighted a new area feeling the impact recently on Earth’s gravity.

According to the ESA, the massive and rapid loss of ice from West Antarctica between 2009 and 2012 was big enough for its impacts to be felt in Earth’s gravitational field over the region. The findings come from the ESA’s GOCE satellite, which extensively mapped the Earth’s gravitational field from 2009 to 2013.

Read more at http://americanlivewire.com/2014-10-02-global-warm...

But, these changes are minuscule It’s not like you can head down to Antarctica and all of sudden weigh less.
Still, it shows that rapid ice melt is changing regions in a fundamental way.
From 2011 through 2014, Antarctica’s ice was shrinking by 125 cubic kilometers per year.

The next step for researchers will be to expand their observations to all of Antarctica to see how the changes in ice mass affects the Earth’s gravity throughout the region.

For scientific purposes, the Antarctic ice sheet is often divided into catchment basins so that comparative measurements can be taken to work out how the ice in each basin is changing and discharging ice to the oceans. Some basins are much bigger than others.

Read more at http://americanlivewire.com/2014-10-02-global-warm...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Päivitys - vaihteeksi Pohjoisesta:

https://www.facebook.com/video.php?v=5883982879634...
The Climate Council

The rapid change in the Arctic is almost unbelievable, until you see this video from NASA.

(The last 20 seconds are the most shocking).
*
Eli NASAn video Pohjoisen napaseudun jäätikköjen massan vaihtelusta 1979 – 2014 välillä.

Neljännesvuosisata aikaa ja paljon jäätä – sulanut.
Erityisesti viimeiset 20 sekuntia ovat todella shokeeraavat.
Piirrä viivottimella trendiviiva. Se havainnollistaa muutosta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset