Veikko Huuska

Eräs ennusti ensimmäisen maailmansodan

Kysymys, joka on jossain määrin ajankohtainen:

Kuka esitti alla olevan apokalyptisen profetian, ennustuksen ensimmäisen maailmansodan synnystä?  Väistämättömästä prosessista, joka tuli johtamaan ”Suureen sotaan” – kuten tuota eurooppalaista hulluutta heti kohta sen roihahdettua liekkeihin kutsuttiin.

Lisäkysymyksenä vielä: Milloin tämä suuren sekasorron (ven. разруха) kuva esitettiin julki?

Tarjoan kahvit hänelle, joka oikopäätä tietää.

 

”Preussille ei ole nykyisin enää mahdollista mikään muu kuin maailmansota.

Ja se on oleva ennen näkemättömän laaja ja ennenkuulumattoman raivoisa maailmansota.  Kahdeksan – kymmenen miljoonaa sotamiestä tulee kuristamaan toisiaan ja syömään putipuhtaaksi koko Euroopan pahemmin kuin mikään heinäsirkkaparvi on koskaan voinut tehdä.

Kolmikymmenvuotisen sodan aiheuttama hävitys supistettuna kolmeksi neljäksi vuodeksi ja ulotettuna koko mannermaata käsittäväksi, nälkä, kulkutaudit, sekä sotaväen että kansanjoukkojen yleinen raakalaistuminen äärimmäisen hädän seurauksena, taidokkaan kauppa-, teollisuus- ja luottokoneistomme toivoton sekaannus; kaiken sen päätöksenä on yleinen romahdus; vanhojen valtioiden ja niiden luutuneen valtioviisauden romahdus, sellainen romahdus, että kruunuja lojuu tusinoittain kivetyillä kaduilla eikä löydy ainoatakaan noiden kruunujen nostajaa; on täysin mahdotonta nähdä ennakolta, miten tuo kaikki päättyy ja kuka selviää taistelusta voittajana; vain yksi tulos on ehdottoman varma; yleinen nääntymys ja työväenluokan lopullisen voiton edellytysten syntyminen.

Sellainen on tulevaisuuden näköala, kun keskinäisen kilpataistelun ja sotavarustelun äärimmilleen kehitetty systeemi johtaa lopuksi kiertämättömään tulokseensa.  Kas siihen on teidän viisautenne vienyt vanhan Euroopan, herrat kuninkaat ja valtiomiehet.

Ja kun teille ei jää muuta neuvoksi kuin aloittaa viimeinen ja suuri sotatanssi, niin me emme itke (uns kann es recht sein).  Työntäköön sota meidät tilapäisesti vaikkapa taka-alallekin, riistäköön mieltä pois joitakin jo valtaamistamme asemista.  Mutta jo te manaatte esiin voimia, joita te ette kykene sitten enää hilitsemään, niin sujukoot asiat miten hyvänsä, tragedian lopussa te olette raunioita ja proletariaatin voitto on jo saavutettu tai on ainakin (doch) kiertämätön.”

*

Jotta en vie jännitystä heti, esitän vastauksen kommenttiosastossa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vastaus:

Saksalainen filosofi Friedrich Engels (1820-1895) http://fi.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Engels kirjoitti vuonna 1887 tulevasta maailmansodasta Sigismund Borkheimin kirjaseen ”Saksan vuosien 1806-1807 hurraa-patrioottien muistolle” esipuheessa. Teoksen alkukielinen nimi kuulu: Zur Erinnerung fur die deutschen Mordspatrioten 1806-1807”.
Visio esitettiin siis lähes kolmekymmentä vuotta ennen 1914 aloitettua maailmansotaa.

Engels päiväsi tekstinsä 15. joulukuuta 1887 Lontoossa. http://www.mlwerke.de/me/me21/me21_346.htm

Pekka Iiskonmaki

Eurooppa ei ole kurjustunut vielä tarpeeksi vuosiin. Tosin ensimmäisiä askelmerkkejä jo sovitellaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Käsitykseni mukaan Jehovan todistajilla oli ennustus, jonka mukaan maailmanloppu tapahtuisi 1914:

http://en.wikipedia.org/wiki/End_time#Jehovah.27s_...

Tosin Jehovan todistajilla oli tapana siirtää maailmanloppua siksi, että kuulemma "Jehova" oli armollinen eikä halunnut vielä aiheuttaa maailmanloppua.

Maailmansota voitiin nähdä eräänlaisena maailmanloppuna usealle eurooppalaiselle monarkialle ja samalla aamunkoittona usealle itsenäiselle kansakunnalle kuten myös Suomelle.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Muistaakseni sellainen selvännäkijä kuin Cheiro ennusti 1.maailmansodan puhkeavan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset