Veikko Huuska

Lontoon kultapörssissä jälleen manipulaatiota julki

Financial Times kiinnitti artikkelissaan (24.2.2014) huomiota siihen, miten tutkimuksen mukaan maailmanlaajuista kullan hintaa on manipuloitu Lontoossa useaan otteeseen tammikuun 2010 ja joulukuun 2013 välisenä aikana. 

Tyler Durden/ZeroHedge kiinnitti 26.2.2014 huomiota siihen, että FT:n asianomainen nettiversio katosi verkosta alta yleisten normien.:

http://www.zerohedge.com/news/2014-02-25/here-fts-gold-price-manipulation-article-was-removed

*

Ennen kuin paneudumme tarkemmin tämänkertaiseen ”rotanpesään” ei voi kuin ihmetellä, miten huteran silmälläpidon ja kontrollin alla tässä maailmassa tehdään niitä kaikkein suurimpia rahamaailman päätöksiä ja pörssimäärityksiä.

Etsimättä tulee mieleen erään V.I. Leninin nimiin pantu lauseke: ”Luottamus hyvä – kontrolli paras.”

Eikö näitä valvo kukaan?

*

Kullan hinnan määrittäminen

Vuonna 1919 sovittiin, että yksityinen yhtiö nimeltään The London Gold Market Fixing Ltd. valtuutetaan toimimaan kultapörssinä, jonka jäsendiilerit tapaavat päivittäin Rothschild´sin Lontoon toimistossa..

https://www.goldfixing.com/

Nykyisin yhtiön omistaa viisi kultavälitystä hoitavaa pankkia:

Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC sekä Société Generale, jotka keskenään vaihtaen hoitavat pörssin puheenjohtajuutta.

Näin se toimi – tai siis pitäisi toimia…

*

Kahdesti päivässä, kello 10:30 ja 15.00 Lontoon aikaa kullan hinta määritetään kiinteämuotoisessa puhelinkonferenssissa, joka voi kestää 10 minuutista yli tuntiin.  Jokainen pankki ilmoittaa minkä määrän se itse yhdessä asiakaskuntansa kanssa haluaa ostaa tai myydä, sekä mihinkä hintaa.  Hintaa saa säätää ylöspäin tai alaspäin, kunnes kysyntä kohtaa tarjonnan – ja hinta lukittuu kohtaantopisteeseen.

Prosessina tämä on toimi, joka menee täysin säätelemättömänä.

Ja tekee siitä houkuttelevan kohteen manipuloinnille.  …vastustamattoman koukuttelevan, näköjään.

*

New Yorkin yliopiston Stern School of Business –yksikön professori Rosa Abrantes-Metz sekä Moody´s Investors Servicen toimitusjohtaja Albert Metz kirjoittivat äskettäin tutkimustyönsä pohjalta valmistelupaperin, joka osoittaa, että Lontoon kultapörssin toiminnan yhteydessä sovelletaan ”epätavallisia kaupankäyntitapoja”.

Raportissa (jota ei vielä ole julkaistu) tutkijat toteavat että ”kullan hinnan vertailuarviointitapa on omiaan houkuttelemaan salaisiin menetelmiin ja se on avoin manipuloinnille, ja että empiirinen todistusaineisto on sopusoinnussa hintojen keinotekoisuutta koskevien väitteiden kanssa.”  Lisäksi he toteavat, että on ”todennäköistä, että hinnan määritykseen osallistuvien välillä mahdollisesti tapahtuu epäasiallista yhteistyötä.”

*

Osana tutkimustaan Abrantes-Metz  -  Metz ovat etsineet epäsäännöllisyyksiä kullan spot-hintojen määräytymisessä vuosina 2001 ja 2013.  He totesivat, että äkilliset piikit tapahtuivat usein kello 15.00 puhelinkokouksen yhteydessä, mutta ei aamupäivän kello 10:20 puhelinkokouksen yhteydessä.  Näin on tapahtunut erityisesti vuosien 2004 ja 2013 välisenä aikana.

Mikä mielenkiintoisinta, näistä hintapiikeistä kaksi kolmesta suli epätavalliseen tapaan kuutena vuotena tutkituista yhdeksästä.  Sekä että vuonna 2010 suuret hinnanlaskut tapahtuivat nimenomaan iltapäivällä 92 %:ssa kaikista tapauksista tänä vuosijaksolla.

*

Lisäksi konsulttiyritys Fideres´in toteuttamien tutkimusten mukaan kullan hinnan käyttäytyminen Lontoon puhelinkonferenssin aikana tai välittömästi sen jälkeen johtui mahdollisesta manipulaatiosta 50 %:ssa todetuista muutoksista aikajaksolla tammikuusta 2010 joulukuuhun 2013.  (Tämän saman havainnon kertoi Financial Times ylempänä mainitussa artikkelissaan ”Gold Price Rigging Fears Put Investors on Alert” 24.2.2014.  Artikkeli on kuten sanottu kadonnut verkosta pian ilmestymisensä jälkeen.).

Professori Absantes-Metz on aikaisemminkin nähnyt tämänkaltaista kyseenalaista toimintaa.  Vuonna 2008 hän julkaisi ”Libor Manipulation?” –paperin, joka auttoi paljastamaan Lontoon Interbank Offered Rate´n (LIBOR) harjoittaman kurssimanipuloinnin.  Libor on korko jonka pankit velottavat toisiltaan ja sitä käytetään mittaamaan yleistä rahoitusjärjestelmän terveydentilaa.  Sitä käytetään myös Yhdysvaltain johdannaismarkkinoilla, samoin kuin asuntolainojen, opintolainojen etc. korkomäärityksen viitearvona.

Libor on vertailukohtana lähes 350 miljardin dollarin maailmanlaajuiselle johdannaiskaupalle.  Joten manipuloimalla Liboria on osakaspankkien ollut mahdollista hankkia ansiotonta hyötyä liiketoiminnassaan ja ennen kaikkea se on eräissä tapauksissa antanut vaikutelman pankkien paremmasta luottokelpoisuudesta kuin mitä niiden tosiasiallinen kunto on edellyttänyt.

*

Libor-skandaalin oikeuskäsittelyssä on tähän mennessä jaettu sakkoja jo 6 miljardia dollaria… toistaiseksi.  Ja FDIC on vastikään ilmoittanut, että se haastaa 16 maailman suurimpiin kuuluvaa pankkia vastaamaan roolistaan tässä sotkussa.

Mutta hetkinen..

Kansainvälinen valuuttakauppa on noin 5.300 miljardia dollaria päivittäin.  Juuri nyt maailman suurimpia valuuttakauppa-pankkeja tutkitaan manipulointien suhteen 10 vuoden ajalta.  Epäillään niiden käpälöineen päivittäin valuuttakursseja.  Arvatkaa, miten paljon pelkästään 0,1 prosentin vedätys päivittäin on tuottanut näille magnum-pankeille 10 vuoden (siis noin 3.000 pankkipäivän aikana?).

Vastaus.  0,1 % 10 vuoden valuuttakaupan totaalivirrasta on ehkä noin 15.000 miljardia dollaria.

*

Kullan kauppavolyymi on noin 20.000 miljardia dollaria päivittäin, eli lähes nelinkertainen valuuttakauppaan nähden.  Mikä tietysti jättää runsaasti tilaa voitonhankinnalle, oikeudellisesti kestävin menetelmin tai ilman.

Nyt on kuultu uutinen, että Deutsche Bank, yksi noista ”Lontoon Viitosista”, siis kultapörssin pankeista ja kullan hinnan määrittäjistä, on päättänyt vetäytyä paneelista ja harkitsee palkkaavansa konsultteja tarkistamaan omaa rooliaan kullan hinnan ”korjaajana”.  Saksalainen vastuullisuus ja syyllisyydentunne puhuu jälleen.

*

Samaan aikaan Britannian Finanssitarkastus (Britain´s Financial Conduct Authority) sekä Saksan finanssimarkkinoiden säätelyelin (BaFin) ovat käynnistäneet kullan hinnan manipulointia koskevan rikostutkinnan.

Tämä puolestaan sai yhdysvaltalaisperusteisen  AIS – Capital Management´in esittämään epäilyksensä viittä kullan hinnasta vastaavaa pankkia kohtaan.  Se syytti osallispankkeja pyrkimyksistä manipuloida kullan hintaa omaksi edukseen.

Professori Abrantes-Metz kertoi Mail & Guardian –lehdelle: ”Rakennevertailuarviointi on varmuudella omiaan houkuttelemaan salailun ja manipulointiin, ja asiassa saadut havainnot tukevat johdonmukaisesti hintatason keinotekoisuuden vaikutelmaa”.

*

Manipulointia on kultamarkkinoiden toimijoiden vaikea havaita, kun otetaan huomioon normaaleissa markkinaolosuhteissa vaikuttavat tekijät”, sanoo Fideres –yhtiön kumppani Alberto Thomas.

Ketkä sitten ovat kärsineet manipuloinnista?

Eläkerahastot, hedge-rahastot, päivittäistavarakauppa sekä futuurien kauppiaat ovat todennäköisesti kärsineet tappioita”, Thomas toteaa.  Hänen mukaansa monet näihin ryhmiin kuuluvista toimijoista ovat ilmoittaneet valmiutensa oikeudellisiin toimiin pankkeja vastaan.

Asianajotoimisto Quinn Emanuelin Daniel Brockett sanoo keskustelleensa useiden sijoittajien kanssa.  Sijoittajat ovat huolissaan menetyksistään. 

Mutta kuten havaitaan, kärsijöitä eivät ole vain suuryhtiöt ja sijoittajat, vaan eläkeyhtiöiden asiakkaat, eläkeläiset, sekä muut finanssiketjujen ravintoketjun loppupäässä olevat, siis aivan tavalliset kansalaiset.

*

Mikäli Lontoon Kultamarkkinoiden laittomat menetelmät pystytään todistamaan, se on saattanut osaltaan johtaa kullan hinnan tyssäämiseen.

Prosessin paljastumisen odotetaan johtavan kullan oikean hinnan löytymiseen, eli käytännössä kullan kurssin nousuun.  Siitä tulisivat hyötymään ne tahot, joilla on hallussaan mittavat kultavarannot.

Jalometallin kurssi on jo kavunnut noin 15 % joulukuun aikaisesta notkahduksestaan.

*

Lähteitä:

http://goldsilverworlds.com/physical-market/ft-removes-article-gold-price-rigging-fears-put-investors-on-alert/

http://www.zerohedge.com/news/2014-02-25/here-fts-gold-price-manipulation-article-was-removed

http://www.zerohedge.com/contributed/2014-02-24/gold-price-rigging-fears-put-investors-alert-ft

http://gold.celticgold.eu/p_en/gold-university/ft-removes-article-gold-price-rigging-fears-put-investors-on-alert.html

http://gold.celticgold.eu/p_en/gold-university/index/index/q/Gold+Price+Manipulation/

http://www.prisonplanet.com/here-is-the-fts-gold-price-manipulation-article-that-was-removed.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Kiitos Veikko Huuskalle mielenkiintoisesta plogista.

Minulla ja varmasti useilla muilla on toivomus saada tähän plogiin päivitys.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/15932...

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

"Prosessin paljastumisen odotetaan johtavan kullan oikean hinnan löytymiseen, eli käytännössä kullan kurssin nousuun. Siitä tulisivat hyötymään ne tahot, joilla on hallussaan mittavat kultavarannot.

Jalometallin kurssi on jo kavunnut noin 15 % joulukuun aikaisesta
notkahduksestaan."

Eikös sitä joku arvioinut, että koko maailman kultavaranto mahtuisi pinottuna Eiffel-tornin alle.

Finanssimiehet toteavat ykskantaan, että kulta on ikuista.
"Yllättävästi" juuri näillä ylivelkaannutetuilla Etelä-Euroopan mailla on oletettavasti runsaasti kyseistä jalometallia niin vakuutena kuin maaperässäkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kyllä, kulta on parhaassa tallessa maanpovessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset