Veikko Huuska

Sunnuntai-Sote

Sunnuntai-Sote (23.3.2014) herätti niin voimakkaita positiivisia purskeita – herrojen taholla, että se saa kansalaisen pelkäämään pahinta.  Miten näin iso kysymys voi olla noin simppeli?  Noin simppelisti ratkaistavissa, ja kaikkia tyydyttävä.  Ei se noin mene.

Selvästikin on kysymys todellakin siitä, että poliittisen elämän tähtikartta sattui olemaan oivallisessa ja suosiollisessa asennossa tällaiseen ratkaisuun; Kokoomuksen kannatus elpynyt, Perussuomalaisten ja Keskustan taittunut, Demarien jämähtänyt.  Pikkupuolueet virhemarginaalin sisällä – marginaalissa ne ovat muutenkin, kuten tiedotustilaisuudesta näki: isot ovat isoja, ja tykkejä ajetaan jo asemiin vaalien jälkeistä hallitusasetelmaa varten.  Hallituksen päähanke oli sekin ajamassa pientareelle, ja koko sotku kaatumassa oppositiopuolueiden/puolueen syliin seuraavassa hallituksessa.  Ja vielä EU-vaalit painavat päälle.  Taustalla kuumottavat Putinin kasvot. 

Tällaista Jupiterin yhtymää Härän kanssa ei tapahdu kuin kuunsillassa kerran elämässä: nyt se hetki koitti.  Insinööri Sipilä taisi olla liikkeellepanija, mutta eivät muutkaan (Katainen, Urpilainen, Soini) haluttomia olleet. 

Niin saimme nähdä Hallituksen ja Opposition julkisen coituksen salamavalojen välkkeessä.  Jonkun mielestä se on rakkauden toimitus, ablodien arvoinen, hellä hetki.  Jonkun mielestä se on rivoista rivoin ällötys, demokratian irvikuva ja politiikan rappion pohjat.  Kukin miettiköön tahollaan.

Aamun lehdessä (AL 24.3.) Pirkanmaan päättäjätahojen valitut pohtivat ratkaisun hyviä ja huonoja puolia.  Huonoja puolia ei tahtonut löytyä.  Ainoa jonka älli vielä toimi, oli Pihlajalinnan johtaja, joka ulkopuolisena ja kustannustietoisena tietenkin oivalsi kysyä: Miten Kihniön perusterveydenhoito ja päivähoito mahtavat jatkossa hoitua.  Millä kustannuksella ja kenen toimesta?  Täysin relevantteja kysymyksiä. 

Niinpä voimmekin todeta, että Sunnuntai-Sote on kevyt paperi.  Se on niin kevyt, että se on kevyempi kuin paperi jolle se on kirjoitettu.  Mitä siinä muuten lukee?  Mitä se on?  Takuuvarmasti kukaan ei osaa avata muuta kuin iskusanoja toistaen.

Huomenna (siis tänään) voi alkaa se ”normaali” kiista siitä, mitä oikein soviittiin.  Eli kun nauramme Venäläisen johtajan sanonnalle: "Kaikkea yritettiin, mutta sitten kaikki meni ihan vituille niin kuin aina", me nauramme itsellemme.  Mutta emme tietenkään huomaa vitsiä.

Sunnuntai-Sote on paperi, ohut kuin kiinalainen salakirjoituspaperi, siinä on kirjaimia, mutta ne leijuvat epäsymmetrisessä muodossa avaruudessa, kuunsillassa.  Kuka tämän selittää?  Miten kihniöläinen (hän edustaa nyt koko kansaa) saa terveydenhuollon ja sosiaalitoimen peruspalvelut jatkossa?

Sitten on se ihan proosallinen kysymys.  Missä on demokratia?  Miten on, tekevätkö neljä ihmistä tässä valtakunnassa ne suurimmat päätökset.  Ja vielä niin, että neljä hallituspuoluetta istuu ”jäähypenkillä”?  Näiltäkin sivuilta tuttu Risto Volanen, kokenut keskustavaikuttaja, taisi olla ensimmäisenä hereillä ja kysyi tuoreeltaan: Missä demokratia?  ja esitti vastalauseen; http://www.ristovolanen.fi/  

Nyt se vääntö vasta alkaa.

Sitä paitsi: kuka huomaa ensimmäisenä kysyä: Mitä tekoa Kataisen hallituksella enää tämän jälkeen on?  Se on ”onnistunut” yhdessä päätehtävässään, sote-uudistuksessa.  Mitään muuta se ei enää ehdi, pysty, halua, kykene tekemään.  Miksi se siis istuisi juhannukseen 2015 saakka?

Ennenaikaiset hajoitusvaalit syyskuulle 2014.  Se on parasta mitä hallitus enää (yhdessä oppositionsa kanssa) pystyy tekemään.  Saamme ehkä nähdä vielä yhden yllätys-sovun?  Jonain ehtoona neljä suurta pokkaavat valomeren edessä ja ilmoittavat housut jalassa tollottavalle kansalle: Saatte äänestää 28.9.2014!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pointti on paljolti tässä, aivan kuten Risto Volanen vastalauseessaan tiivisti eilen:

"Nyt ainakin Keskustassa ohi kaikkien demokraattisten elimien tehty neljän puoluejohtajan sopimus esittää, että nykyinen kuntien sosiaali- ja terveystoimi keskitettäisiin useita nykyisiä maakuntia ja jopa lähes sata kuntaa käsittävään viiteen alueeseen. Käytännössä tätä rakennetta seuraisi muu julkinen toiminta. Kun Keskustan ohjelma on ollut työ kuntien ja maakuntien puolesta, puheenjohtajien malli johtaisi tosiasialliseen kuntien ja maakuntien häviöön.

Voidaan sanoa, että viisi aluetta ovat kuntayhtymiä, jolloin kaikki kunnat saavat edustuksensa niiden hallintoon. Reaalisesti ylhäältä piirrettyjen epähistoriallisten alueiden muutamat keskuskaupungit jakaisivat keskenään alueensa voimavarat ja jättäisivät muille peruskoulun ja susia."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sunnuntai-Soten takana olivat selvästikin PM Katainen ja pj Sipilä. Muut peesasivat, kukin omasta syystään.

Katainen on - ehkä - sittenkin lähdössä Eurokentille; hän ei kertakaikkiaan siinä tapauksessa voinut jättää Sotesotkua silleen, eikä puoluettaan löysään hirteen sen kanssa - etenkin jos Henna Virkkusen pyrkimys Brysseliin johtaisi tulokseen. Kokoomuksessa yleensä ministeri tulee valituksi, siis viiden joukkoon.. Ja onhan se Janin helpompi alkaa valmistautua EK-vaaleihin puheenjohtajan omianisuudessa kun on edes tämä kanto kaskesta raivattu.

Sipilälle tämä oli tavallaan lottovoitto: tulevana PM:nä hänen ei tarvitse enää viettää unettomia öitä Sote-painajaisen kanssa - niin hän ainakin laski. Nythän kun Suomi herää Mitä tulikaan tehdyksi -kysymyksen äärelle, kaikki vielä jatkuu, tai oikeastaan vasta alkaa kun pähkäillään Miten kaikki oikeasti hoidetaan. Mutta vetovastuu oli Kataisella, joten mikäpä tässä on mennessä, ellei sitten puolueen sisäinen koheesio kärsi kohtuuttomasti ja kultapojan asema horju, jahka maakuntien miehet pääsevät jyvälle tästä projektista, sen lopullisesta ideasta ja vääjäämättömistä seurauksista, jotka eivät lupaa hyvää Kihniölle ja sen kaltaisille.

Pienpuolueille Sunnuntai-Sote oli tulikoe, jonka ne kaikki läpäisivät: hallituskelpoisuus säilyi, ja sehän on puheenjohtajan kannalta olennainen asia.

Mutta miksi Timo Soini oli mukana joukossa, vaikka fiksuna miehenä varmasti ehti neuvottelujen aikana oivaltaa, mihin tämä tulee johtamaan. Oliko niin, etä hän näkee ensi EK-vaalien jälkeen koottavan hallituksen once in life time -juttuna. Eli kun viimeksi porukka petti, Jytkystä huolimatta tai juuri siitä johtuen, niin sitten Nyt!

Miettikääpä: Onko suurilla puolueilla ainuttakaan syytä olla päätymättä ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin? Mitä ne olisivat? Pannanpa puntarin toiseen nokkaan puolueiden edut siinä tapauksessa, että tuossa touko-kesäkuun haminoissa päätetään että syyskuulla 2014 käydään eduskuntavaalit. Säästyy rahaa kun kesäpaussin takia vaalirumba jää tavallista lyhyemmäksi, ja lyhyt kampanja-aika suosii kyllä eittämättä istuvia edustajia, joten ei paha sekään.
Gallupeista:
http://www.hs.fi/kotimaa/Ep%C3%A4varmuus+kalvaa+yh...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siis mikä "todellinen Suomi-uudistus"?

Sanokaa minun sanoneen: Suomi on vielä purjeessa näiden eilen sovittujen Mammutti-organisaatioiden kanssa.

Ne ovat todellisia Miljoonapiirejä. Tai oikeastaan Miljardi-piirejä. Niissä pyörii jatkossa 50-60 % kuntien näpeissä nyt olevaa rahaa. Ja potti kasvaa, sillä miten ihmeessä nämä Mammutit pystyivät tehostamaan toimintoja?

Pitkälle samaa mieltä kuin Talouselämä (23.3.):
http://www.talouselama.fi/uutiset/analyysi+kataise...

"Sunnuntai oli todennäköisesti Jyrki Kataisen (kok) pääministeriuran kurjin päivä. Hän pystyi vain kakistellen hehkuttamaan, miten tehty linjaus ei ole mikään "vesitetty kompromissi vaan todellinen Suomi-uudistus".

Nämä sanat kaivetaan esiin Youtubesta viimeistään kahden vaalikauden kuluttua, kun Suomi aloittaa seuraavan sote-uudistuksen: Nyt sovittujen mammuttiorganisaatioiden purkamisen."

"Jos puolueiden mielestä keskittäminen on avain onneen, miksi jäädä puolitiehen. Seuraavaksi Suomi varmaan keskittää kaiken opetustoimen.

Suurten sairaanhoitopiirien pomot ovat jo kertoneet olevansa tyytyväisiä. Kukapa ei olisi, jos on hetki sitten ällistyksekseen saanut roppakaupalla lisää valtaa."

Niin, ja ne poliitikot, joista tulee isoja päättäjiä näihin Miljardi-pömpeleihin. Siitä muodostuu muutamalle kymmenelle poliitikolle täysaikainen ja kovapalkkainen poliittisen satraapin vakanssi. Ajatelkaa sitä.

Enka malta olla siteeraamatta Talouselämästä tätä:

"Katainen tappeli juuri tätä kehitystä vastaan. Hän oli arvostellut sitä, että terveydenhuollon ja sosiaaliturvan ongelmat johtuvat siitä, että erikoissairaanhoito vie kaikki rahat. Isännättömät sairaanhoitopiirit lähettävät vuoden lopussa tasauslaskun kunnille, jotka joutuvat hammastu purren maksamaan rätingit viimeistä senttiä myöten."

Isännätön raha, siinäpä se. Kaiken pahan alku ja juuri. Toisten rahalla kun on niin helppo mällätä, ja mukava.

Joku ehti jo aamulla radiossa (YRL Radio 1) sanoa, että Antti Rinne on puheenjohtajapamfletissaan (jota hän ei ole edes itse kirjoittanut, vaan 30 anonyymiä henkilöä) aikaansa edellä, koska hän kannattaa pamfletissaan juuri tätä mallia, joka sitten sunnuntaina "tuli lihaksi". Paitsi että tämä on siis vasta pohjapaperi, josta tapellaan vielä monta kertaa ja jonka ympärille reaalielämän musekelit ja maskelita vasta alkavat kehkeytyä 2-3 vuoden kuluttua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset