Veikko Huuska

EU antoi Suomelle luvan jatkaa ministeritapaamisia Venäjän kanssa

EU antoi Suomelle luvan jatkaa ministeritapaamisia Venäjän kanssa

*

Sarjassamme kummallisia uutisia:

Iltamyöhällä media kertoi, että EU:n pakotekeskustelut jatkuivat yhä.  Yksi otsikko erottui uutisvirrasta:  ”Suomi puolustaa Venäjä-tapaamisiaan Brysselissä”.  http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288667939522.html?pos=ksk-nln

Tämän aamun mediavirrasta sattui korvaan erottumaan tämänkuuloinen lause - valtion yhtiö YLE:n kanavilta: (vapaasti muistettuna – en löytänyt netistä ko. uutislähetystä)

Euroopan Unioni halusi jäädyttää ministeritapaamiset Venäjän kanssa, mutta Suomi puolusti tapaamisia, koska ne eivät ole seremoniallisia, vaan normaaleihin työtehtäviin liittyviä.  Niinpä komissio suostui Suomen ministeritapaamisiin.

*

Siis, mistä lähtien Suomi on alkanut kerjätä Brysselistä lupaa hoitaa asiallisia kahdenvälisiä suhteitaan Venäjän kanssa?

Eikö tämä mene jo liian pitkälle.

Muistutan J.K. Paasikiven klausuulista:

Suomen ei pidä milloinkaan asemoitua niin että se olisi Venäjän kanssa eri puolella kysymyksissä, jotka eivät alkuperäisesti liity Suomen intresseihin.

Paasikiven perusajatus on kiteytetty tähän tapaan:

”Suomi voi aikaansaada luottamukselliset naapuruussuhteet Neuvostoliiton kanssa valtiollisen itsenäisyytensä ja riippumattomuutensa säilyttäen sillä edellytyksellä, että Suomen ulkopolitiikka ei nyt eikä vastaisuudessa tule kulkemaan Neuvostoliittoa vastaan.”  https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/11175/TMP.objres.3049.html?sequence=1

*

Suomen valtion kannattaa ensisijaisesti huolehtia Suomen turvallisuudesta ja Suomen kansalaisten kaikkinaisesta hyvinvoinnista ja taloudellisesta menestyksestä.

*

Helsingin Sanomat pyöräytti käsittelyn tänä aamuna (05:56) nettiversiossa näin:

"EU-maiden päämiesten huippukokous päätti torstain neuvottelujen päätteeksi kieltää jäsenmailta kahdenväliset Venäjä-huippukokoukset.

Suomi oli aikaisemmin ollut asiasta huolissaan, sillä Suomella on paljon käytännön asioita hoidettavana ja suomalaisministerit tapaavat venäläiskollegojaan jatkuvasti.

"Vuosikierrossa ministeritapaamisia venäläisten kanssa on jos ei nyt ihan joka toinen viikko niin melkein", Katainen kertoi tiedotustilaisuudessa puoliltaöin. - -

Kataisen mukaan Suomi käytti asiasta puheenvuoroja ja selitti muille maille, kuinka tiheästi suomalaiset ja venäläiset ministerit tapaavat.

"Se on niin arkipäiväistä, että harvoin niistä edes kukaan toimittaja kiinnostuu kummassakaan maassa", Katainen kuvaili.

Katainen oli selittänyt myös tapaamisten luonnetta ja puitteita. Hän uskoi Suomen saaneen ymmärrystä muilta mailta.

"Suomalainen huippukokous on erilainen kuin ehkä muissa maissa. Täällä tapaamiset ovat vähemmän näyttäviä ja vähemmän seremoniallisia. Ne ovat arkipäiväisiä, suoria poliittisia keskusteluja. Kun kuvailin tätä, aika moni ymmärsi. Huipputapaaminen ei aina ole huippukokoustyyppinen."

Kataisen mukaan Venäjään on syytä ja hyväkin pitää yhteyttä myös jatkossa. Arkiset asiat on kuitenkin hoidettava. "Ja samalla voidaan kertoa myös omia näkemyksiä Ukrainasta. Keskusteluyhteys on tärkeää. Äkkivääriä kategorisia linjauksia ei kannata tehdä."  [Kursiivivahvennukset VH:n]

*

PM Kataisen argumentit ovat järkeviä, mutta pulmallista tässä on se, että Suomi yleensä alkaa selitellä tämänkaltaisia toimiaan EU:lle, ja ikään kuin anelemaan toimilupaa sellaiseen toimintaa, joka on suvereenin valtion peruskauraa, ja täysin sen itsensä päätettävissä.

*

Presidentti Putin on eittämättä ”Viikon henkilö”.  Tämä jellevä tyyppi.

Hän pisti muutamassa päivässä maailmanjärjestyksen uusiksi.  Fysiikan lakeja uhmaten hän moninkertaisti painoarvonsa maailmanpolitiikassa kertaheitolla. 

Putin loi myös uuden asennon koko kansainväliseen voimakenttään.  Hänet ainakin huomattiin, ja vaikka aika paljon jatkossa(kin) tehdään hänen ”selkänsä takana”, kaikkien täytyy huomioida hänet.

Mutta, että Putinin toimet Krimin, Sevastopolin ja Ukrainan yhteydessä johtavat tämänkaltaiseen suvereenin Suomen toimintavapauden tosiasialliseen kaventumiseen, tai ainakin yritykseen, on messevä juttu.  Pelkästään selittelykannalle joutuminen on kova juttu.  Siihen sisältyy outoja piirteitä, selkeä yritys vaikuttaa Suomen toimintaan sen hoitaessa omia luonnollisia suhteitaan ja valvoessaan intressejään.  Sitä ei voi aivan olankohautuksella sivuuttaa.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Suomen ei pidä milloinkaan asemoitua niin että se olisi Venäjän kanssa eri puolella kysymyksissä, jotka eivät alkuperäisesti liity Suomen intresseihin."

- Tarpeellinen muistutus, joka sekin tosin voidaan Ukrainan pohjalta ottaa suurennuslasin alle.

Krim ei ole Suomen intressi. Paitsi ehkä siinä mielessä, että viime vuosina suomalaisturisti ei Jaltalle matkustaessaan ole tarvinnut viisumia. Niemimaan venäläistämisen jälkeen, jos matkailu joskus on taas mahdollista, täytyy hankkia Venäjän-viisumi. Okei; Paasikivi idänpolitiikkaansa luonnostellessaan tuskin olisi sotkeutunut tämäntasoisiin kysymyksiin.

Krim voi edustaa Suomen intressiä myös syvällisemmin. Onko Venäjällä jonkinlainen ylhäältä annettu oikeus haukata palasia pienistä naapureistaan? Paasikivi ei ehkä mielellään vastaisi yleisesti, mutta suomalaisena hän epäilemättä haluaisi torjua oman kotimaansa suvereniteettia koskevat loukkaukset. Pienen kansakunnan kannattaa pitää ennen muuta huolta itsestään, koska rahkeet eivät kuitenkaan kestäisi koko maailman murheiden raahaamista mukana.

Ministeritapaamisista puheen ollen: sekä Haglund että Kyllönen peruuttivat ainakin yhdet palaverinsa venäläiskollegojen kanssa Ukrainan tilanteen vuoksi. Olisiko protesti sillä selvä, ja nyt voitaisiin palata arkeen ja kahdenväliseen yhteistyöhön?

Jukka Laine

Suomi on puolueellinen valtio. Sen sanoi Jyrki Katainen. Puolueettomuus on menetetty ylivelkaantumisen seurauksena. Toisin sanoen maamme tulevaisuus on rahoittajien hyvän tahdon varassa. Ja hyvä tahto maksaa. Pääministeri Matti Vanhanen pyrki vähentämään Suomen länsi riippuvuutta. Nyt meillä on oikea länsimielinen hallitus.

Suomi tarvitsee seuraavan kolmen vuoden aikana ainakin lähemmäs 30 miljardia velkaa. Sen seurauksena itsemääräämisoikeutemme vähenee entisestään ja toteutamme yhä useammin muiden tahtoa. Suomi on mukana pakotteissa ja velkakriisissä takaajana ja tukipaketeissa muodollisena lainaajana.

Aikanaan liittouduimme Hitlerin kanssa. Monikaan ei tuolloin ajatellut seuraamuksia, jos Hitlerin kansallissosialistien Suur-Saksa olisikin syntynyt, mikä olisi ollut maamme asema ja kansalaisten. Nyt voi Nato jäsenyys toteutua Yhdysvaltojen käskystä. Vaihtoehdot olisivat hallituksella todella vähissä. Suomen talous on alle 1% EU:n taloudesta, meidät voidaan uhrata kostoksi Venäjälle. Se ilo voisi jäädä vähäiseksi myös Naton kannattajille. Toivottavasti Suomi joutuu hyppimään vain pikkuhyppyjä, eikä meidän käsketä jättiloikata. Pahoin pelkään että valmistelut on jo aloitettu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mielestäni suomalaistenkin olisi pidättäydyttävä toistaiseksi ministeritapaamisista. Käytännön asiat voidaan hoitaa virkamiestasolla. On liian suuri riski, että Putin käyttää mahdollisia tapaamisia sisäpoliittiseen "viestintään".

Antti Jokinen

No huh, huh. Lueppas nyt uudestaan tämä erinomainen Veikko Huuskan kirjoitus oikein ajatuksella, jos nyt ensimmäisellä lukemisella teksti ei oikein avautunut.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Minä luen aina Huuskan tekstit huolella ja hän on erinomainen blogisti. Mutta ei se edellytä, että olisin aina samaa mieltä. Kullakin oikeutensa mielipiteeseen.

Antti Jokinen Vastaus kommenttiin #7

Tottakai jokaisella on oikeus mielipiteeseensä. Minun mielestä tilannetta pitäisi nyt käyttää Suomen eduksi. Presidentti Niinistön pitäisi kiireesti koota liikemiesvaltuuskunta ja pyytää audienssi Kremliin Putinin juttusille. Ehkä nyt olisi vihdoinkin Niinistöllä mahdollisuus saada kutsu viralliselle valtiovierailulle Venäjälle.

Olisi jo vihdoinkin aika alkaa ajatella Suomen ja suomalaisten etua.

Jukka Laine

Miksi Suomen pitäisi vastustaa Venäjän yhdentymistä ? Tuollaisella asenteella Berliinissä olisi edelleen muuri. Venäjä on meille rakas ja hyvä kauppakumppani, miksi meidän etu olisi se mitä nyt länsi ajaa. Vahva ja vaurastuva Venäjä luo mahdollisuuksia myös Suomessa. Meillä elintaso tulee muutenkin laskemaan, meidän etu ei ole Venäjän hajaannus. En näe siinä mitään ilon aiheita. Suomen on erittäin typerää sekaantua suurvaltojen arvovaltakiistaan. Jos sekaannutaan, pitäisi ainakin pitää matalaa profiilia, eikä alkaa vahingoittaa suhteita. Suomalaisena on ollut hyvä liikkua Venäjällä ja toivottavasti niin on jatkossakin. Putin on Suomen ystävä, ei vihollinen. Kukaan ei esitä mitään syitä, miksi meidän tulisi vastustaa Putinia. Alkaa olla mitta täynnä typeryyden huippua!

Antti Jokinen

"Siis, mistä lähtien Suomi on alkanut kerjätä Brysselistä lupaa hoitaa asiallisia kahdenvälisiä suhteitaan Venäjän kanssa?"

Keskustelin samasta asiasta juuri veljeni kanssa ja ihmettelimme samaa.

Kalevi Wahrman
Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Erityisen huolestuttavaa tässä on se mielivaltaisuus, jolla EU-jäsenvaltioiden itsemääräämisoikeuden yli nyt kävellään.

Samoin tilanteeseen liittyvät yksityisten henkilöiden omaisuuden ja varojen jäädytykset, eivät täytä nekään minkään oikeusvaltion periaatteita. Homma muistuttaa fasistien ja kommareiden hommilta joka suhteessa. Ei tällä tavalla ainakaan neuvottelupöytiin päästä.

Kuka määrää sen, kenellä on ylin käskyvalta?

Tässä paljastuu yhä enemmän sellaisia piirteitä, että EU on todellakin muodostunut JO liittovaltioksi. Itsenäisyydestämme on jo luovuttu?
Brysselissä vedotaan siihen, että unionilla pitää olla yhtenäiset rivit.

Onko se sitten demokratiaa, että sillä verukkeella toiset maksaa ja toiset nettoaa?

Kuka korvaa jos pistetään toiselta jäseneltä talous sakkaamaan, sitten vaan ilmoitellaan että pääsimme roskaluokkaan?

Tukipaketteja on jaeltu ja talous senkus sakkaa. Ei tosin kaikilla, Saksa porskuttaa.

Entäs jos rähinään hankkiudutaan yhteisen hyvän nimissä?
Banksterit istuvat tietysti turvallisesti jossain sisäeuroopan pöydässä ja huutelevat puskista minkä rahahommilta kerkiävät?

Seppo Hildén

"Euroopan Unioni halusi jäädyttää ministeritapaamiset Venäjän kanssa, mutta Suomi puolusti tapaamisia, koska ne eivät ole seremoniallisia, vaan normaaleihin työtehtäviin liittyviä. Niinpä komissio suostui Suomen ministeritapaamisiin."

Heh, jos tässä ei näe komiikkaa, niin ei missään sitten.

Johan Suomi ihan itse ja vapaaehtoisesti, ennen kuin EU oli mitään monisteritapaamiskieltoja edes ehdottanut, jätti kaksi viimeistä ministeritapaamistaan Venäjän kanssa tekemättä (Puolustusministeri Haglund viime viikolla ja liikennministeri Kyllönen tällä viikolla).

Pikkuisen koomista, että tämän jälkeeen Katainen käy oikein pyytämässä EU:lta, että miniseritapaamisia ei pidä Suomen lopettaa ja käytti perusteluina, kuten blogisikin totesi, että "Arkiset asiat on kuitenkin hoidettava. Ja samalla voidaan kertoa myös omia näkemyksiä Ukrainasta. Keskusteluyhteys on tärkeää."

Eikö ketään muuta hymyilytä tämä tekojen ja sanojen ristiriita.

Heh.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset