Veikko Huuska

Bitcoin pienimuotoisen skandaalin kohteena

Bitcoin pienimuotoisen skandaalin kohteena

 

Pientä skandaalintynkää Bitcoinin tietämiltä: Liittovaltion etsivät pidättivät BitInstantin toimitusjohtaja Charlie Shrem´in viikko sitten sunnuntaina ja syyttävät häntä Bitcoinin käytöstä rahanpesussa nyttemmin jo lakkautetun Silk Roadin kielletyillä huumausainesivustoilla.  http://en.wikipedia.org/wiki/BitInstant

http://en.wikipedia.org/wiki/Charlie_Shrem

http://en.wikipedia.org/wiki/Silk_Road_(marketplace)  

 

Siitä lähtien kun Bitcoin nousi valtavirran mediahuomion kohteeksi sen mainetta ovat rasittaneet melko epäreilusti synnytetyt mielikuvat finanssimaailman huipputeknisen työkalun hyödyntämisestä laittoman toiminnan välineenä.

 

Useisiin Bitcoinia koskettelevin uutisiin on viime vuosina liittyneet maininnat, joiden mukaan Silk Road ostaessaan ja myydessään huumeita olisi anonymiteetin turvaamiseksi käyttänyt tätä digivaluuttaa.  Niinpä liittovaltion poliisi sulki viime lokakuussa SR:n verkkosaitin.

 

Asiaa ei ollut omiaan lievittämään (enemmän tai vähemmän ironista) se, että 24-vuotias mr Shrem on itse Bitcoin Foundationin varapuheenjohtaja, ja säätiö on omistautunut edistämään Bitcoinin legitimiteettiä.  https://members.bitcoinfoundation.org/current   http://en.wikipedia.org/wiki/Bitcoin_Foundation

 

Shremin pidättäminen on nostanut Bitcoiniin aiemmin liitetyt kielteiset mielikuvat takaisin valokeilaan.  Bitcoiniin liittyvä uutisointi heijastavat pelkoja siitä, mitkä ovat digitaalisen valuutan mahdollisuudet hämmentää ja hallita sähköisiä maksujärjestelmiä.

 

Tämä jos mikä antaa lisää ruutia niille Bitcoinin kriitikoille juuri nyt kun se oli etenemässä lähemmäksi valtavirtaa sekä hallitusten että suuren yleisön hyväksyntää.

 

Tässä syy miksi viimeaikainen mediakohina on käsitellyt ei niinkään Bitoinin aseman vakiintumista ja sen pyrkyä lailliseksi maksujärjestelmäksi, kuin vanhoja kriittisiä näkemyksiä.

 

 

Ja lisää bensaa tuleen…

 

Shremin lisäksi liittovaltion agentit pidättivät floridalaisen miehen, Robert Faiellan, jonka he epäilevät ostaneen Bitcoineja Shrmiltä ja edelleen vaihtaneen ne käteiseksi jolla Silk Roadin asiakkaat saattoivat hankki laittomia huume-eriä.  http://www.independent.co.uk/news/business/news/bitcoin-entrepreneurs-charlie-shrem-and-robert-faiella-charged-with-money-laundering-9089987.html

 

Internet Revenue Servicen (IRS) mukaan osapuolet vaihtoivat Bitcoineja 1.050.000 dollarin arvosta kymmenen kuukauden aikana kunnes toiminta lopetettiin lokakuussa 2012.  http://www.theverge.com/2012/11/21/3675278/silk-road-operator-says-fail-whale-not-feds-brought-down-notorious

http://blogs.telegraph.co.uk/technology/willardfoxton2/100009112/the-online-drug-marketplace-silk-road-is-collapsing-did-hackers-government-or-bitcoin-kill-it/  

 

Oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan Shrem ja Faiella ovat molemmat syytteessä rahanpesuhankkeestaan ja toiminnastaan luvattoman rahansiirto-bisneksen parissa.  Tämän lisäksi Shrem´iä syytetään liiketoimintailmoituksen laiminlyönnistä.

 

Kaiken huippuna vielä Shremin yhteydet pahamaineiseen Silk Roadiin ovat olleet omiaan syömään Bitcoinin arvovaltaa, mikä kaikki luonnollisesti kuormittaa sen mainetta digivaluutan nousevana ilmiönä.

 

Toki Shrem oli vain yksi Bitcoin Foundationin viisijäsenisestä hallituksesta, elimestä joka hartiavoimin pyrkii edistämään digivaluutan läpilyöntiä.

 

BitInstant –yhtiö, jonka johtajana Shrem toimi, oli suosittu Bitcoin-valuuttakauppa, jossa suursijoittajat saattoivat pikaisesti vaihtaa fiat-satsauksensa digitaalirahaksi.  Eräätkin Winklevoss –nimiset kaksoset, jotka viime vuonna tekivät 1,5 miljoonan dollarin sijoitukset BitInstant´iin ovat saaneet tämän viikon Bitcoin-uutisoinnin seurauksena syyttä suotta kuraa päälleen.

 

”Kun investoimme BitInstantiin syksyllä 2013, sen johto vakuutti meille, että he noudattavat kaikkia lakeja – myös rahanpesua koskevia säädöksiä – ja me tietenkin edellytimme että näin asia myös on”, Cameron ja Tyler Winklevoss totesivat lausunnossaan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Winklevoss_twins

http://en.wikipedia.org/wiki/Tyler_Winklevoss

http://www.cnbc.com/id/101190181

 

Vaikka viimeaikaiset Bitcoin-uutiset – kuten Shremin pidätys ja SilkRoadin alasajo – saattoivat väliaikaisesti tahrata Bitcoinin mainetta, mikään ei vähennä tämän digivaluutan lupaavuutta ja käyttökelpoisuutta.

 

 

Aika omaksua Bitcoin

 

On tärkeä huomata, että Bitcoin on yksinkertaisesti vain väline, kuten Internetkin, ja sitä voidaan käyttää niin hyvään kuin pahaankin.  Koska se on niin uusi, Bitcoinilta puuttuu monia sääntöjä ja sanktioita joita tarvitaan väärinkäytösten kitkemiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi.

 

Vaikka jotkut libertaarit vastustavatkin Bitcoinia ohjelmallisista syistä, valtiollisen säätelyn vastustus on suurin yhteinen nimittäjä digitaalisen valuutan puolustajien keskuudessa.  Levitäkseen yleiseen käyttöön rahajärjestelmän tulee hankkia laaja luottamus.

 

Viime marraskuussa saatiin kuulla valtiollisen säätelyn edustajien puhuvan myönteisesti Bitcoinista Yhdysvaltain kongressin kuulemistilaisuudessa, joskin samalla korostettiin huolta sen suhteen, että valvojien tulee tarpeen vaatiessa pystyä puuttumaan laittomaan toiminaan.  Vielä on siis selvittämättä, miten asettaa säädöksiä digitaalisille valuutoille tappamatta niiden keskeistä potentiaalia.

 

Viime viikolla New Yorkin Department of Financial Services järjesti kuulemisen saadakseen lisäinformaatiota Bitcoinista ja näkemyksiä siitä, miten edetä säätelyä koskevassa asiassa  Siellä jopa esitettiin mahdollisuutta antaa valtion tasolla ”BitLicenses” (bittirahavaltuksia) digitaalisen valuutan säätelemiseksi. 

http://www.dfs.ny.gov/about/press2013/virtual-currency-131114.pdf

http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2013/11/14/new-york-may-give-bitlicenses-to-virtual-currency-companies/

 

Tässä mielessä Shramin pidätys toi parhaimmassa tapauksessa nopeuttaa Bitcoinin ja muiden digivaluuttojen säätelyjärjestelmän syntyä, ja lopulta niiden hyväksymistä.

 

”Bitcoin on etenemässä kohden institutionalistamista”, Gil Luria, Wedbus Securities Inc.:n analyytikko totesi Bloomberg Newissa.  ”Nyt vain pahat pojat ovat käyttäneet sitä häikäilemättä hyväkseen koska se on yhä hyvin raakile ja herkkä järjestelmä.  Mitä useammat sijoittajat ja liikeyritykset ottavat sen käyttöönsä, sitä vaikeammaksi ja vaikeammaksi muodostuu sen käyttö laittomiin tarkoituksiin”.

http://www.bloomberg.com/news/2014-01-27/men-tied-to-silk-road-bitcoin-exchange-subject-of-u-s-charges.html

https://www.facebook.com/Wedbush?rf=113219165400467

 

Yksi vastaansanomaton etu Bitcoinilla on siinä, että se on halvempi ja merkittävästi turvallisempi järjestelmä kuin perinteinen luottokortti tai pankkikortti.  Aikana jona hakkerit kehittävät aina van parempia keinoja anastaa meidän henkilökohtaista dataamme, Bitcoin on oikea tekniikka oikeaan aikaan…

 

Lähde:

Todettakoon, että artikkelissa esiintyvät kannanotot puolesta ja vastaan edustavat enemmänkin jutun ”Bitcoin News Like This Gives Publiv the Wrong Idea” kirjoittajan associate editor David Zeilerin kuin allekirjoittaneen kääntäjän näkemyksiä.  Silti voin tunnustaa seuraavani mielenkiinnolla digijärjestelmien kehitystä ja aluevaltauksia.  Artikkeli ilmestynyt Money Morning –sivustolla, January 30, 2014.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Olli Makkonen

Ja samaan aikaan kun entistä bitcoinvälittäjää jahdataan kyseenalaisilla syytöksillä, löi HSBC rahaa tiskiin lopettaakseen rahanpesututkinnan. Isot pojat hoitaa nämä hommat eri tavalla.

http://www.bloomberg.com/news/2013-07-02/hsbc-judg...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei liity sinäänsä aiheeseen, mutta juuri törmäsin tällaiseen.

Kolikkokartta:

http://mapofcoins.com

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset