Veikko Huuska

Bitcoin, bitcoin, bitcoin..

Bitcoin, bitcoin, bitcoin..

 

Jos Bitcoin ei ole ihan tuttu, vilkaise Wiki: http://fi.wikipedia.org/wiki/Bitcoin

*

Bitcoinin synty on jossain määrin kiistanalainen ja sen ”isästä” käydään köydenvetoa.  - Onko niin, että isä on suomalainen?

IT-Vikko/Perttu Pitkänen, ti 28.1.2014; http://www.itviikko.fi/uutiset/2014/01/28/bitcoinin-suomalaiselta-kehittajalta-kymmenet-miljoonat-sivu-suun/20141274/7

Bittirahan synty on jo varsinaista agenttitarinaa

”Bitcoin on sähköinen valuutta, jota voi käyttää maksuvälineenä pääasiassa erilaisissa verkkokaupoissa, ja sitä voi myös vaihtaa käteiseksi muutamassa verkkopalveluissa.

Malmi alkoi kehittää Bitcoin-järjestelmää muutama vuosi sitten, kun hän tutustui Satoshi Nakamoton siitä kirjoittamaan artikkeliin.

Nakamoto onkin Bitcoin-valuutan varsinainen isä, mutta Malmista on tullut kehitystyön näkyvin henkilö. Syynä on se, että Nakamoto on vain nimimerkki, eikä hänen todellista henkilöllisyyttään tiedetä.

- En usko, että hän on japanilainen. Luulen että hän on amerikkalainen, kun katselee mihin aikoihin hän on kirjoittanut eri keskustelupalstoille, Malmi pohtii.

- Lisäksi hänen artikkelinsa kieli on sitä tasoa, ettei moni syntyperäinenkään osaisi kirjoittaa sellaista yliopistotason englantia.

Keksijänsä salaperäisyyden lisäksi Bitcoinin erikoisuuksia on esimerkiksi se, että Bitcoinin käyttäjien tietokoneille hajautettu verkosto laskee sitä liikkeelle ennalta päätetyn matemaattisen kaavan mukaisesti, eikä siitä määrää mikään keskuspankki. ”  
Lähde; Martti Malmi; I-S/Perttu Pitkänen 1.9.2012; http://www.iltasanomat.fi/digi/art-1288496063056.html

 

Arvo voi kasvaa – vaikka viranomaiset varoittavat

Viime syksyn voimakas kurssinousu sai lisää vauhtia, kun Yhdysvaltojen oikeusministeriö arvioi, että bitcoineja pitäisi kohdella ja valvoa samoin kuin arvopapereita.

Viime syksyn jyrkkä kurssinousu sekä yllättävät romahdukset ovat kuitenkin synnyttäneet paljon arvostelua, ja valuuttaa on nimitelty kuplaksi.

Esimerkiksi Suomen ja Saksan keskuspankit ovat varoittaneet bitcoinin epävakaudesta, eikä euroalueen keskuspankki EKP pidä sitä oikeana valuuttana. Kiina on kieltänyt finanssiyrityksiltä valuutan käytön.” [Perttu Pitkänen: em. artikkeli 28.1.2014]

*

Vaikka Bitcoinilla (BTC)onkin väitetysti suomalainen tekotausta, ja kaikenlaisen virtuaalisen väitetään kiinnostavan suomalaisia, on BTC jäänyt suomessa melko lailla verhoihin, ja pienen friikkiporukan kiinnostuksen kohteeksi.

Mutta mitä sanoo iso maailma?

Olen jo pitempään ensin ihmetellyt ja sitten kiinnostuneena seurannut Jenkki-ystävieni touhukasta intoilua Bitcoinin parissa.  Monet heistä ovat henkeen ja happeen asti puhkussa tuosta ilmiöstä.  Ja varmoja sen läpimurrosta.  Ovat satsanneet melkoisia paukkuja siihen. 

Jotenkin kuitenkin skeptisenä olen kokenut itseni tuomaaksi ja juuttaaksi.  Miksi ihmeessä hehkuttaa moista?  Eivätkö nämä olevat reaalipohjaiset rahat ja rahakkeet kelpaa ja riitä?  Eittämättä tiettyjä etuja, vakauttavia tekijöitä liittyy muun muassa pajatuotteeseen nimeltä Terra.  Mutta sittenkin: voiko raha yksinomaan kellua sfäärissä, eikö se vaadi jotain rautoja ja lukitteita.  Toisaalta: mikä onkaan suurempi petos kuin nykyinen raha ikinä?  Kun Brecht sanoi painavat sanansa: Mitä on pankin ryöstäminen sen rikoksen rinnalla mitä merkitsee pankin perustaminen?  hän vasta tallasi polunpätkää urille, joilla olemme edenneet melkoiset taipaleet yhä vain pitemmälle tuntemattomaan, kohti pimeää.

*

Niin kuin hyvin tiedetään, ovat kaikki tunnetut rahatalouden kaudet olleet keskuspankkien dominoimia.  Keskuspankkien asema on viime vuosikymmeninä ollut alasajon aikaa, niistä on tullut säätelyn ja käskyttäjän sijasta reagoijia, apusisaria ja paarinkantajia.

Niiden holveissa on tätä nykyä suunnattomat määrät luotuja papereita [issuing money], jotka edustavat käsittämättömiä talousarvoja.  http://www.goodreads.com/quotes/288057-the-privilege-of-creating-and-issuing-money-is-not-only

Kun nyt ainakin sotien [WW I + WW II] jälkeinen vuosisata on seurattu maailmanlaajuisen inflatoituvan rahajärjestelmän nilkutusta, on ihmisissä herännyt toivo jostain täydellisen itsenäisestä, uudesta rahamuodosta.

*

Bitcoinin ilmaantuminen ja meteorimainen nousu on nähtävä tätä finanssihistoriallista näkyä vasten.

Lainaisin mielelläni tähän paikkaan Sir Richard Bransonin viime viikkoista [Fri 24.Jan 2014] lausuntoa CNBC:ssä: http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000239309

Kuka ikinä onkaan Bitcoinin takana, on briljantti tyyppi…”

Tie virtuaaliseen valuuttaan

Virtuaalivaluutan edelläkävijä oli PayPal, joka perustettiin jo lähes 15 vuotta sitten.

Se dominoi sähköisen maksujärjestelmien kenttää, eritoten sitten kun se oli ostanut eBay´n vuonna 2002.

Yhtiön toimintaidea oli mahdollistaa maksut ja rahansiirrot netin kautta.  Maksajat ja myyjät sitoivat pankkitilinsä ja luottokorttinsa PayPal –tileihin voidakseen maksaa ja vastaanottaa rahaa.  Maksusuorituksia suoritetaan riippuen vaihtokursseista, maksuoptioista, maiden mukaan yms. muuttuvien tekijöiden ehdoin.

Pay Pal on kuitenkin enemmänkin myynnin ja vaihdannan liukastaja, kuin varsinaisesti uusi elementti. 

Vasta Bitcoin on merkinnyt uutta merkittävää askelta eteenpäin, valuuttakaupan helpottajana.

Bitcoin astuu näyttämölle

Bitcoinia ei tosiaankaan ole mikään hallitus luonut.

Se on vertainen-vertaiselle maksujärjestelmä ja digitaalinen valuutta, joka otettiin käyttöön vuonna 2009 avoimen lähdekoodin ohjelmistona.

Bitcoin on virtuaalista rahaa.  Ja vain virtuaalista rahaa.  Mitään varsinaisia fyysisia ”kolikoita” [coin] ei ole olemassa.

Bitcoinin käyttöperiaatteista katso linkeistä  lisää.

Rooli

Marraskuun 18 päivä viime vuonna 2013 Yhdysvaltain Department of Justice (DOJ) [Oikeusministeriö; Justice Department] ilmoitti, että Bitcoin voi toimia ”laillisena vaihdon välineenä”.

Piakkoin tehtävänsä FED:in pääjohtajana jättävä Ben Bernanke itse jopa totesi kirjeessään senaatin paneelille, että Bitcoin ”voi olla pitkäaikainen ilmestys, etenkin mikäli tämä innovaatio edistää nopeampaa, turvallisempaa ja tehokkaampaa maksujärjestelmää”.

Francois R. Velde, Federal Reserven Chigacon konttorin vanhempi ekonomisti, määritteli sen ”elegantiksi ratkaisuksi digitaalisen valuutan asettamiin haasteisiin”.

*

Virtuaalisen valuutan hyväksyntä ja käyttöönotto eri tahoilla on vielä lapsenkengissä, mutta kuitenkin kasvussa.

Sellaiset yhdysvaltalaiset yritykset kuin Reddit, Virgin Galactic ja Overstock.com hyväksyvät nykyään Bitcoinin maksuvälineenä, testausmielessä tosin, mutta kuitenkin.  Jopa sellainen taantumuksellisuuden perikuvaksikin kutsuttu [tai sanotaanko nyt ei nyt niin edistyksellisenä tunnettu…] Texasin republikaaninen senaattori, Steve Stockman, on ottanut ilolla vastaan Bitcoinit vuoden 2014 kampanjalahjoituksina.. http://en.wikipedia.org/wiki/Steve_Stockman

Toisaalta Bitcoinilla on vielä edessään erinäisiä haasteita sen rynniessä kohden laajempaa hyväksymistä.

US Treasury, http://www.treasury.gov/Pages/default.aspx  ja sen rahanpesun vastainen toimintaosasto, Financial  Crimes Enforcement Network (FinCEN) ovat viimeksi “teollisuuden etsiville” (mm. teollisuusvakoilun torjuntaan keskittyvä yksikkö) paimenkirjeessään painottaneet varovaisuusmomenttia Bitcoinin käytössä.

Kiina varpaillaan

Ja kuten Perttu Pitkänen ylempänä jo totesi, Kiinan keskuspankki kielsi äskettäin rahalaitoksia olemasta tekemisissä Bitcoinin ja jopa sen Kiinalaisen vastineen BTC-Chinan kanssa.  BTCChina on maailman laajimmin levinnyt BTC-vaihtojärjestelmä, mutta nyt se on siis eristetty vaihdannasta renmimbin, Kiinan virallisen valuutan kanssa.

Kiina epäilemättä tietää erinäisiä kikka kolmosia koskien valuuttakurssien manipulaatiosta, kommentaattoreiden keskuudessa esiintyy aprikointeja siitä että Kiinan reagointi yksinomaan lisää Bitcoinin uskottavutta.  Näkeekö Kiinan keskuspankki Bitcoinissa kilpailijan?  Pelkääkö se, että Bitcoinista kehittyy jopa varteenotettava kilpailija sen omalle silmäterälle, renmimbille.

Bitcoinin uusin haastaja

Silti Bitcoinin pahin haastaja saattaakin olla uusi kilpailija, joka on tuotu markkinoille.  Ja tämä uusi baby on suoraan ”pimeyden ytimestä” – eli pankkimaailman sisältä.

Bankstereiden vastahaastaja – Web-Cash (WC)

Viime marraskuussa JPMorgan jätti patenttihakemuksen oman digivaluuttansa varmentamiseksi.  Uutukaisen nimi on ”Web-Cash”.

Peräti 2,46 triljoonan dollarin varallisuuksineen Yhdysvaltain suurin pankki on heittänyt taisteluhansikkaan suoraan Bitcoinin silmille.  Pankkijätti on päättänyt kilpailla Bitcoinin kanssa [käytännössä se tarkoittaa: se on päättänyt murskata, liiskata, pistää palasiksi, talloa maanrakoon..].

JPMorganin oman kuvauksen perusteella Web-Cash (arvailujen varassa on, tuleeko sen nimilyhenne kuulumaan ”klassisessa” muodossa: WC?, vh) on aivan yhtäläinen Bitcoinin kanssa.

Se on järjestelmä, joka toteuttaa nettimaksuja ja rahoitusmassojen siirtojen ohjailua kautta globaalien maksuverkostojen.  Jopa sen ehdotettu johto kuulostaa kovin samankaltaiselta Bitcoin lohkomismalliin nähden.

Suurin ero on tietenkin sen taustavoimilla.  Se on Amerikan Suurin Pankki, JP Morgan, jonka takaa häämöttävät vielä leveämmät hartiat.  Federal Reserve.  Miten näin suuri pankki kuin JPM olisi muutoin liikkeellä, ellei pääjohtajanvaihtoviikkoja käyvä keskuspankki olisi antanut tavalla tahi toisella sille jos ei nyt siunaustaan niin ainakin lapasenheilautuksen…?

*

Raha leimaa elämäämme, ja Keskuspankki valvoo sen liikkeitä, tiivistää vanha konkari Peter Krauth eilisessä Bitcoin-artikkelissaan.

Uuden maksujärjestelmän luominen on aivan liian iso asia Bankstereille jätettäväksi muiden käsiin ilman taistelua.  Onko tämä interventio ymmärrettävä Bitcoin-ilmiön kasvavasta merkityksestä.  Ennakoiko se tulevaa? 

Suoraan sanoen: Onko meillä Suomessa jäänyt jotain huomaamatta?

Bitcoin tulee nyt.  Oletko valmis?

Monet näkevät, että vaikka Web-Cash tekisi parhaansa kilpaillessaan Bitcoinin kanssa, se ei veisi maailmaa pätkääkään lähemmäksi todellista vapaiden markkinoiden rahasysteemiä.

Silti juuri se on juuri se, mitä  kohti maailma on menossa.

Kuka saa yliotteen?

Kuten aiemmin todettiin viime vuosisatamme on nähnyt miten keskuspankit ovat juoksuttaneet valuuttoja alenevan rahanarvon ränneissä.

Yhdysvaltain dollari on epäämättä ja de facto reservivaluutta, mutta sekin on menettänyt yli 95 % sen ostovoimastaan sitten keskuspankki Federal Reserven perustamisen 100 vuotta sitten.  http://en.wikipedia.org/wiki/Federal_Reserve_System

Huolimatta FEDin aivan viimeaikaisista pyrkimyksistä ”kaventaa” [”taper”; kartioida..] taloutta, se on edelleen syytämässä markkinoille joukkovelkapapereita noin 900 miljardin dollarin vuosivauhdilla [aikomus alentaa 85 mrd$/kk à75 mrd$/kk]. 

Viime huhtikuussa Japani ilmoitti omasta 1,4 triljoonan dollarin ”quantitative easing program” (kansantalouteen painettavan lisärahoituksen vähetämisohjelmasta) mutta nyt se kuitenkin puskee lisärahaa tuplasti enemmän, tarkoituksenaan antaa kasvusykäyksiä (”mäkilähtö”) ja torjuakseen kohtalokkaaksi arvioitu deflaation uhka.

Keskuspankit ympäri maailman ovat tukahduttaneet korot nollanpintoihin tai laskeneet liikkeelle hitonmoiset pinkat joukkovelkakirjoja – tai pahimmillaan tehneet molempia temppuja yhtä aikaa.  Ja siten turvottaneet velkapussinsa piukeiksi..

Kasvavassa määrin kansalaiset eri tahoilla potevat lisääntyvää t tuskaa tästä meiningistä.

Liian monet kykenevät vielä muistamaan, miten massiivinen velkaantuminen johti vuoden 2008 finanssikriisiin ja kasaamalla nyt yhä vain lisää velkaa velan päälle, ladataan tulisia hiiliä ongelmien peitoksi..

Seuraavasta kriisistä tulee se kauhein.

Tämän takia niin monet ovat aktiivisesti etsimässä vaihtoehtoista valuuttaa – tekovaluuttaa – joka yksinkertaistaisi rahansiirrot, joka olisi riittävän suppea, ja joka ei olisi hallitusten tai keskuspankkien peukaloitavissa.  

Bitcoin voittaa tämän kisan 3 – 0.  (Näin väittävät siis aiemmin viittaamani kaveit Rapakon takana.  Itse vielä jaksan epäillä.  "Eppäillähän aina saa..")

Eikä lainkaan yllättäen, JPMorgan´in Jamie Dimon oli eri mieltä, kun vapaa-ajattelija Sir Ridchad Branson oli [edellä linkatussa keskustelussa] täysin toisissa näkemyksissä liikkeellä.

Bitcoin ei ole täydellinen.  Mutta mikään valuutta ei ole. 

Ainakin kummallisen useat Amerikassa juuri nyt lyövät taalansa pöytään Bitcoinin puolesta.

*

Keskeinen lähde:

Linkeillä mainitut lähteet +

Founding Editor Peter Krauth: America´s Biggest Bank Wants In (On This Truly Free Currency).  Bitcoinin kehitysnäkymiä arvioiva kolumni, julkaistu January 27, 2014.

 

 

Selviö

Selvä on että jotain tulee maailman valuuttasfäärissä tapahtumaan.  Mitä se tarkkaan ottaen on, lienee vaikea ennustaa.  Jokin globaali tai ainakin huomattavan sektorin käyttämä teknovaluutta tulee syntymään.  Sen äärellä joutunemme huokaamaan, aivan kuten Jacob Södrman Turun saaristossa auringonlaskua ihaillessaan: Ei tätä piru vie mikään kunnallisjärjestö ole luonut… Kun myöhemmin katsomme globaalien finanssimarkkinoiden pelimerkkejä kenties joudumme toteamaan: Eipä tätäkään mikään kunnallisjärjestö, tai edes valtio tai keskuspankki tai giganttipankki tai edes Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitean finanssiyksikkö ole luonut.  …se vain syntyi. 

Se vain syntyi.  Oli se sitten Bitcoin, Terra tai mikä tahansa härdäke.  Luonto synnyttää.  Markkinat synnyttävät.  Eivätkä edes päkistä, se vain syntyy.  Tarve synnyttää.

Ehkä kannattaa lukea tämäkin Terra; Huuskan blogi 8.1.2014; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157892-terra-tulee-%E2%80%93-oletko-valmis

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aivan kaikki.

Paitsi plååtut. Niistä sai kuparia.. nimellisarvonsa verran

http://www.jami147.fi/index.php/jami84-mtb/39-jami...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kryptorahojen ja todellisen maailman sovellutuksissa ollaan menossa eteenpäin.

Ajatteleppa vaikka autokauppaa. Autoissa on jo nykyään siruja, jotka tarvitaan, että autolla voi ajaa. Entäpä jos auton omistajuutta vastaan olisi olemassa kryptokolikko? Värjätty kolikko mahdollistaisi sopimusten teon.

Paperi: https://bitcoil.co.il/BitcoinX.pdf
Lisää älykkäästä omistamisesta: https://en.bitcoin.it/wiki/Smart_Property

Entäpä mitä rahaverkkoon voi tallentaa? Ainakin viestejä, nimitiloja, ja linkkejä:

http://blockchain-link.com/

Vaikkapa Feathercoin-verkkoon voi tallentaa linkkejä. Torrent linkkejä, eli kyseessä on ominaisuus, jonka avulla voi jakaa periaatteessa mitä tahansa digitaalista dataa, kunhan alkuperäinen tiedosto vain on jollakin hanskassa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/BitTorrent

Olen tässä viime aikoina pitänyt silmällä potentiaalista Bitcoinin uhkaajaa. NXT-rahaa, joka ei ole ollenkaan Bitcoin-johdannainen, vaan alusta asti uudelleen luotu kryptoraha, johon on ympätty edellämainitut piirteet heti kättelyssä.

http://www.nxtcrypto.org/

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kohta kaiketi ei tarvita ihmisikään rahoja pyörittämään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Voi olla. En tiedä. Sen tiedän, että ensimmäistä kertaa rahaa voi katsella aidosti kuin hyödykkettä. Ei pelkästään mitä sillä saa, vaan mitä ja millaisia toimintoja ja ominaisuuksia sillä on.

Se on jotenkin nyrjäyttävä ajatus. Pankit eivät varmasti tykkää, kun toiminto, jossa heillä on monopoli onkin sisäänrakennettu vaihdon välineeseen. Ilmaiseksi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #7

Jos "raha" on hyödyke olisiko syytä käyttää siitä jotain muuta nimitystä tai onko se paluuta oravanahkoihin kun hyötytavaraa käytettiin rahana?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #10

Niin. Kryptovaluutan sanominen rahaksi on kai vähän kuin sanoisi mastercardia rahaksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiinnostavia näkymiä.

Eri tahoilla värkätään uudenlaista riippumatonta, vakaata ja independenttiä rahajärjestelmää; ehkä sellainen syntyy.

Mutta jos sellalinen syntyy markkinoiden tarpeesta ja paineesta, esimerkiksi vuonna 2015, niin miten voimme uskoa, että se globaalina järjestelmän toimisi vielä esim. 2040. Pelkästään tekniset värkit näyttävät muuttuvat niin taajalla sykkeellä, että 5 vuoden takaisilla laitteilla ei mikään enää toimi. Vai onko systeemi niin aineeton, että se toimii ja pysyy pystyssä vaikka "kärryt" alla vaihtuisivatkin yhä vain hienommiksi ja sofistikoiduimmiksi?

Monia kysymyksiä ilmassa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Toinen mihin se saattaa vaikuttaa on muuten verkkosisällön ansaintalogiikka. Vähän aikaa sitten näin jo javascriptillä värkätyn verkko-ohjelman, joka kykeni louhimaan kryptorahaa. Ts. jos laitan sisältöä nettiin ja sisällön käyttäjäehdoksi, että "käytän konettanne kryptorahan louhimiseen", teen käytännössä rahaa. Tosin tuota NXT:tä ei voi "louhia" (mine) lainkaan, vaan sitä "taotaan" (forge), eli (ymmärtääkseni) mitä enemmän NXT:tä omistat, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saat luotua transaktioblokin ja saat siitä korvauksen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olisiko bitcoin ensimmäinen "ei kenenkään raha"?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyvä kysymys.

Joku/jotkuthan sitäkin hallinnoivat. Ja tuskin sinisten silmiesi vuoksi..

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Mitä tarkoitat hallinnoinnilla?

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

Bitcoinin kantava idea on, että hallinto on korvattu algoritmilla. Tämä on peruspulliaiselle vaikea pala nieltäväksi, koska järjestelmää hallinnoi "ei kukaan". Oma näkemykseni on, että tulevaisuudessa ihmisorganisaatiot korvaavia algoritmeja tullaan näkemään yhä enemmän.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Antti, sori en ehtinyt koneelle aikaisemmin. Hyvä kysymys, kuten Jeremiaksen kommenttikin.

Siis.. esim. Toisin kuin viralliset valuutat, bitcoinit eivät ole keskuspankin tai muunkaan keskitetyn tahon liikkeellelaskemia, vaan niiden olemassaolo perustuu Bitcoin-ohjelmaa ajavien tietokoneiden muodostamaan vertaisverkkoon Internetissä. … Vertaisverkkotopologiansa ja hajautetun hallintonsa ansiosta mikään auktoriteetti, hallitus tai muukaan ei pysty estämään tai ohjailemaan bitcoinien käyttöä eikä aiheuttamaan inflaatiota niitä lisää tuottamalla. … Bitcoin on yksi ensimmäisistä kryptovaluutan toteutuksista. … Jotta samaa rahaa ei voi kuluttaa kahdesti, verkosto käyttää hajautetun aikapalvelimen mekanismia, käyttäen hyväksi chained proofs of work -ideaa. Jotta voidaan olla varmoja systeemin oikeellisuudesta, koko tapahtumahistoria pitää sisällyttää tietokantaan....

Tuossa siis joitakin pointteja B:n toimintaan. Mutta emmehän me reaalimaailmassa voi kuvitella, että se toimisi maailman tappiin asti iteohjautuvana ja ikuisesti virheettä ja häiriöttä toimivana algoritmisena ikiliikkujana.

Eli jonkun/joidenkin tätäkin artefaktia on "hallinnoitava". Tarkoittaa siis valvottava että toimii, hoidettava häiriötoiminnot pois päiväjärjestyksestä, ja - veikkaan mm. katsottava päältä etteivät etevät gansthakkerit pääse kovin pahasti jyrsimään..

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

Ei sitä bitcoinia nyt vaan hallinnoi kukaan, tai sitten toisaalta voisi sanoa että sitä hallitsee kaikki jotka osallistuvat verkkoon. Mutta keskitettyä tahoa ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset